Bulldog Englez, poze si informatii

Bulldog Englez

Cainii din rasa Bulldog Englez au fost initial folositi pentru a conduce vitele localnicilor in piete si pentru a concura in sportul sangeros bull baiting.

Astazi, sunt animale de companie blande care iubesc copiii. O plimbare scurta si un pui de somn pe canapea sunt lucrurile pe care acesti caini le fac cu placere.

Caracteristicile rasei

Adaptabilitatea
[+] Adaptare usoara in apartamente
Contrar credintei populare, o marime mica la caine nu-l face pe acesta sa fie un caine de apartament – multi caini de statura mica au prea multa energie si tind sa latre foarte mult. Fiind linistit, cu un nivel de energie scazut, destul de calm in interior si politicos cu ceilalti vecini, reprezinta calitatile potrivite pentru un caine de apartament.
[+] Bun pentru stapan incepator
Unii caini sunt mai usor de stapanit decat altii: pot fi dresati mai bine mult mai usor. Ei sunt, de asemenea, destul de rezistenti incat sa revina la aceleasi greseli. Cainii care sunt foarte sensibili, care gandesc independent sau sunt increzuti, pot fi mult mai greu de stapanit pentru un stapan care este incepator. Va puteti gasi cel mai potrivit caine pentru dumneavoastra daca tineti cont de experienta personala pe care ati avut-o cu alti caini, pe masura ce va alegeti un catelus.
[+] Nivelul de sensibilitate
Unii caini vor lasa o mustrare stricta in spatele lor, in timp ce altii vor avea chiar si un aspect uimitor de inimos. Cainii cu o sensibilitate scazuta, numiti si comozi, toleranti, rezistenti si chiar nesimtiti, pot mult mai bine sa faca fata la o gospodarie galagioasa, haotica, la un stapan mai galagios sau mai hotarat, la o rutina variabila sau nepotrivita. Aveti copii, tineti multe petreceri, cantati intr-o trupa sau duceti o viata agitata? Atunci este bine sa aveti un caine cu o sensibilitate scazuta.
[+] Tolereaza sa fie lasat singur
Unele rase de caini tind sa aiba o relatie foarte apropiata cu familiile lor si sunt mult mai inclinate sa se ingrijoreze sau sa se panicheze atunci cand sunt lasate singure de catre stapani. Un caine anxios poate fi foarte distructiv, poate sa latre mult, sa planga mult, sa mestece, cauzand un dezastru. Aceste tipuri de rase o duc mai bine atunci cand un membru al familiei este acasa pe timpul zilei sau atunci cand stapanul poate sa duca cainele cu el la munca.
[+] Tolereaza vremea rece / frigul
Rasele care au o blana foarte scurta si rara sau care nu sunt acoperite cu blana sau grasime corporala, cum sunt cainii Ogari, sunt vulnerabili la frig. Caini cu o toleranta scazuta la frig trebuie sa traiasca inauntru, in climate calduroase si ar trebui sa aiba o haina pe ei atunci cand sunt scosi la plimbare.
[+] Tolereaza vremea calda / caldura
Cainii cu blana stufoasa si straturi duble de blana sunt mult mai vulnerabili la supraincalzire. La fel sunt si rasele care au nasul scurt, precum Bulldog-ul sau Pug-ul, din moment ce ei nu pot sa respire la fel de bine incat sa se racoreasca. Daca va doriti o rasa sensibila la caldura, cainele va trebui sa stea inauntru, in casa, cu dumneavoastra, atunci cand zilele sunt calduroase sau cand este o umiditate crescuta in aer, si, de asemenea, trebuie sa fiti foarte precauti in legatura cu antrenarea cainelui in caldura.
Afectivitate si prietenie
[+] Afectuos cu familia
Unele rase sunt independente si distante, chiar daca au fost crescute de aceeasi persoana de cand erau catelusi; altele se ataseaza mai mult de o persoana si sunt indiferente fata de restul persoanelor; si unele coplesesc toata familia cu afectiune. Rasa nu este singurul factor care ne arata nivelul de afectivitate; cainii care au fost crescuti intr-o casa in care au avut oameni in jurul lor sunt mult mai confortabili cu alte persoane si formeaza o legatura cu acestea mult mai usor.
[+] Caini prietenosi cu copiii
Fiind blanzi cu copiii, suficient de robusti pentru a se descurca cu animalele mai greu de abordat si destul de bucurosi sa-si imparta mancarea din farfurie, cu o atitudine istovitoare pentru alergare, copii care striga, toate acestea reprezinta trasaturi care fac un caine sa fie prietenos cu copiii. S-ar putea sa va surprinda cine e pe aceasta lista: Boxerii care arata feroce sunt considerati buni cu copiii, la fel cum sunt si Terrierii Americani Staffordshire (pitbullii). Micuti, delicati si potential fermecatori, cainii precum cei din rasa Chihuahua nu sunt chiar asa de prietenosi. Toti cainii sunt individuali. Rating-urile sunt generalizate si nu sunt o garantie pentru cum o anumita rasa sau un anumit caine ar trebui sa se comporte. Cainii din orice rasa pot fi buni cu copiii, in functie de experientele anterioare, de dresajul privind modul in care trebuie sa se comporte cu copiii si totodata, in functie de personalitatea cainelui. Indiferent de rasa sau de tipul acesteia, toti cainii au falci puternice, dinti ascutiti si pot musca in circumstante stresante. Copiii mici si cainii din oricare rasa ar trebui sa fie intotdeauna supravegheati de catre un adult si niciodata lasati singuri impreuna.
[+] Prietenos cu alti caini
Prietenia dintre caini, si prietenia dintre caini si oameni sunt doua lucruri complet diferite. Unii caini pot ataca sau pot incerca sa domine alti caini chiar daca sunt iubitori cu oamenii; alti caini prefera sa se joace decat sa se lupte; si unii isi intorc coada si fug. Rasa nu este singurul factor; cainii care au trait cu codescendenti si cu mama lor pana la 6-8 saptamani de viata si care au petrecut mult timp jucandu-se cu alti caini in timpul vietii de catelusi, au mult mai multe sanse sa dezvolte abilitati sociale canine bune.
[+] Prietenos cu strainii
Cainii prietenosi cu strainii vor intampina musafirii cu datul din coada si cu ghemuirea; altii sunt timizi, indiferenti sau chiar agresivi. Cu toate acestea, indiferent de rasa, un caine care a fost familiarizat cu oameni de diferite tipuri, varste, marimi, cat timp era catelus, va reactiona mai bine la interactiunea cu strainii cand va deveni adult.
Ingrijirea sanatatii
[+] Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Daca aveti de gand sa impartiti casa cu un caine, trebuie sa puteti face fata la un anumit nivel de par de caine care poate fi pe haine sau prin casa. Oricum, caderea parului variaza destul de mult de la o rasa la alta: unii caini naparlesc pe tot parcursul anului, altii pe sezon – producand o furtuna de vis din parul cazut, si unii aproape deloc. Daca sunteti o persoana obsedata de curatenie va trebui, fie sa va alegeti o rasa de caine care naparleste putin, fie sa va relaxati standardele.
[+] Potentialul de a saliva
Cainii predispusi la salivare excesiva ar putea lasa sirag de bale pe bratele dumneavoastra, lasand pete mari si umede pe haine atunci cand vin sa va intampine. Daca aveti o atitudine relaxata legata de bale, este in regula, dar daca sunteti obsedat de curatenie, ar fi bine sa alegeti un caine care nu saliveaza mult.
[+] Usor de ingrijit
Unele rase de caini au nevoie doar de periere si sunt gata de plecare; altii necesita imbaiere regulata, tunsoare si alte tipuri de ingrijire doar pentru a fi curati si sanatosi. Trebuie sa luati in considerare timpul de care dispuneti si rabdarea pe care o aveti in cazul in care va doriti un caine care are nevoie de multa ingrijire sau daca detineti bani suficienti incat sa platiti pe cineva sa faca aceste lucruri pentru dumneavoastra.
[+] Sanatatea per general
Datorita practicilor deficitare de reproducere, unele rase de caini sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de santate genetice, cum ar fi displazia de sold. Acest lucru nu inseamna ca fiecare caine din rasa respectiva va dezvolta acele boli; inseamna doar ca au un risc crescut in a le dezvolta. Daca cumparati un catelus, este o idee buna sa aflati ce boala genetica este comuna rasei de care sunteti interesat, iar in acest mod puteti intreba crescatorul in legatura cu sanatatea fizica a parintilor si a altor rude ale catelusului pe care vi-l doriti.
[+] Potentialul de a creste in greutate
Unele rase au un apetit crescut si tind sa ia in greutate usor. Precum este valabil si la oameni, supraponderea poate cauza probleme de sanatate si in cazul cainilor. Daca alegeti un caine dintr-o rasa care este predispusa la ingrasare, va trebui sa-i limitati recompensele, sa va asigurati ca face suficienta miscare si totodata sa-i impartiti mancarea zilnica in portii regulate si sa nu-i lasati mancare in vas tot timpul.
[+] Marimea
Cainii pot fi de toate dimensiunile, de la cel mai mic caine din lume, Chihuahua, pana la maretul german Great Dane, iar spatiul care ii este necesar unui caine este un factor cheie in luarea deciziei de a-l achizitiona deoarece trebuie sa fie compatibil cu spatiul in care locuiti. Cainii din rase mari par a fi coplesitori si intimidanti, dar unii dintre ei sunt incredibili de dulci! Interesati-va pentru a gasi cainele mare potrivit pentru dumneavoastra!
Dresajul
[+] Usor de dresat
Cainii usor de dresat se adapteaza mai usor si chiar foarte repede la formarea unei asocieri dintre o atitudine prompta (cum ar fi cuvantul “sezi”), o actiune (a sta), si o consecinta (primirea unei recompense). Alti caini au nevoie de mai mult timp, de mai multa rabdare si repetitie pe perioada dresajului. Multe rase sunt inteligente dar abordeaza dresajul cu o atitudine de genul “Ce imi iese mie din asta?”, in acest caz fiind nevoie de recompensare si jocuri pentru a-i invata sa se conformeze cu ceritele dumneavoastra.
[+] Inteligenta
Cainii care au fost crescuti pentru anumite lucruri care necesita luare de decizii, inteligenta si concentrare, precum cei din crescatoriile de animale, trebuie sa-si exercite creierul, precum isi antreneaza corpul cainii care au fost crescuti pentru a alerga toata ziua. Daca acestia nu obtin stimularea mentala de care au nevoie vor face lucruri care, de obicei, nu sunt placute, precum sapatul si mestecatul. Dresajul de supunere si jucariile interactive pentru caini sunt modalitati bune pentru a antrena creierul cainelui, precum pentru dezvoltarea corporala sunt sporturile pentru cainii, ca si cele de agilitate, cautare si salvare.
[+] Potentialul pentru mestecare
Este frecvent intalnit in perioada de catelus la multe rase si la rasele de Retriever la toate varstele, muscatura insemnand o tendinta la prindere, mestecat si muscat in joaca (muscatura fina, nedureroasa care nu punctioneaza pielea). Cainii care au tendinta sa muste, mult mai probabil fac acest lucru pentru a-i tine sau a-i strange pe membrii familiei lor, insa acestia au nevoie de dresaj pentru a invata ca este in regula sa roada sau sa mestece jucarii, dar nu si oameni. Rasele care au tendinta sa muste tind sa se bucure de un joc in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi si, de asemenea, se bucura si de mestecatul unei jucarii de mestecat in care sunt puse recompense.
[+] Fuga dupa prada
Cainii care au fost crescuti sa vaneze, asa cum sunt Terrierii, au o dorinta innascuta sa vaneze si uneori, chiar sa ucida alte animale. Orice vajait de pisici, veverite, poate chiar si de masini, pot sa declanseze acel instinct. Cainii carora le place sa vaneze trebuie sa fie tinuti in lesa sau trebuie tinuti intr-o zona ingradita atunci cand sunt afara, si totodata este nevoie sa aveti in curte un gard inalt si sigur. Aceste rase, in general, nu sunt potrivite pentru case in care mai exista si alte animale de companie mici care pot arata ca o prada, asa cum sunt pisicile, hamsterii sau cainii mici. Rasele care initial au fost folosite pentru vanatoarea de pasari, pe de alta parte, in general, nu vor vana, dar probabil nu vor fi atente la dumneavoastra atunci cand sunt zboara pasari in jurul lor.
[+] Tendinta de a latra
Unele rase tac mai des decat altele. Cand alegeti o rasa, ganditi-va cum vocalizeaza cainele – cu latraturi sau urlete – si cat de des o face. Daca luati in considerare achizitionarea unui caine de vanatoare, o sa auziti latratul ca pe o melodie sau ca pe ceva ce va scoate din sarite? Daca va ganditi sa va luati un caine de paza, credeti ca il va alerta in permanenta orasul plin de “straini” suspiciosi? Oare viata locala salbatica il va transforma intr-un caine salbatic? Locuiti in zone cu restrictii legate de zgomot? Aveti vecini in apropiere? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspuns inainte de a alege rasa de caine pe care o doriti.
[+] Dorinta de libertate
Unele rase de caini sunt mai libertine decat altele. Cainii nordici, precum sunt Husky Siberieni, au fost crescuti pentru a parcurge distante lungi, iar atunci cand au ocazia, vor pleca dupa orice le creste interesul. Multi caini de vanatoare, pur si simplu trebuie sa-si urmareasca mirosul sau pe iepurele care ar putea alerga in calea lor, chiar daca asta inseamna ca o sa va lase in urma.
Exercitii fizice
[+] Nivelul de energie
Cainii care au un nivel crescut de energie sunt intotdeauna pregatiti de actiune. Initial, crescuti pentru a face o anumita munca de caine, precum gasirea pradei in cazul celor de vanatoare sau pazirea unei crescatorii in cazul celor de paza, acestia detin rezistenta pentru a face fata la o zi de munca completa. Acesti caini au nevoie de o cantitate semnificativa de exercitiu si de o stimulare mentala, si sunt mai predispusi sa-si petreaca timpul sarind, jucandu-se si investigand orice obiective si mirosuri noi. Cainii care au un nivel de energie scazut sunt echivalentul la cainii lenesi care sunt bucurosi cand trece ziua. Cand alegeti o rasa trebuie sa luati in considerare nivelul dumneavoastra de activitate si stilul de viata pe care il aveti si trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de un caine zburdalnic, energic sau de unul enervant.
[+] Vigurozitatea
Un caine viguros, poate sa fie energic sau poate sa nu fie, dar orice face, face cu vigoare: strange de lesa (pana cand este dresat sa nu mai faca acest lucru), incearca sa treaca prin obstacole si chiar mananca si bea apa cu inghitituri mari. Acesti caini au nevoie de foarte mult dresaj pentru a invata bunele maniere si s-ar putea sa nu fie potriviti pentru o casa in care sunt copii mici sau persoane in varsta sau fragile. Un caine cu o vigoare scazuta, pe de alta parte, are o abordare mai delicata asupra vietii.
[+] Nevoia de exercitii
Unele rase sunt in regula daca sunt plimbate seara, usor in jurul blocului. Altele au nevoie zilnic de exercitii viguroase, in special acele rase care au fost crescute pentru a face munci fizice, precum pazitul sau vanatul. Fara exercitiu suficient, aceste rase pot lua in greutate si isi pot consuma energia in alte moduri care s-ar putea sa nu va placa, cum ar fi latratul, mestecatul si sapatul. Rasele care au nevoie de mult exercitiu sunt potrivite pentru oameni activi care prefera sa stea mai mult afara sau pentru cei care sunt interesati sa-si pregateasca cainele pentru a concura intr-un sport de caini care necesita un nivel crescut de energie, cum ar fi cel de agilitate.
[+] Caracterul jucaus
Unii caini sunt catelusi perpetuu – intotdeauna implorand pentru a se juca – in timp ce altii sunt mai seriosi si mai calmi. Cu toate ca un caine jucaus suna placut, trebuie sa va ganditi la cat de mult timp sunteti dispusi sa va jucati cu el in fiecare zi si daca aveti copii sau alti caini care pot fi colegi de joaca cu catelusul.

Statistici despre rasa

Origine
Marea Britanie
Categorie
Companie
Greutate
18-23 kg
Inaltime
30-40 cm
Longevitate
8-12 ani

Poze cu caini Bulldog Englez

Surse poze: unsplash.com, pixabay.com, goodfon.com

Mai multe despre aceasta rasa

Ceea ce au in comun Anglia, puscasii marini din SUA, Universitatea Yale, Universitatea din Georgia si alte zeci de scoli este cainele pe care l-au ales cu totii pentru a reprezenta personajele lor dure si tenace, acest caine fiind un Bulldog. Aceasta rasa isi are originea in Anglia si are un trecut sangeros. Descendentii acestei rase se regasesc printre cainii care participau in lupte, fiind adusi in insulele Britanice de catre romani pentru a fi folositi in sportul sangeros numit bull baiting.

Astazi, ei seamana foarte putin cu stramosii lor. In ciuda aspectului lor inca feroce, este greu de gasit alte rase care sa aiba o dispozitie mai dulce si mai iubitoare decat a acestora. Cainele Bulldog Englez nu poate fi confundat niciodata cu un caine din alta rasa. Acesta are dimensiuni medii, cu un corp mare, dar scund. Capul este scurt, masiv si patrat, iar pieptul este lat, umerii la fel si picioarele sunt groase si rezistente.

Desi cainii din rasa Bulldog Englez sunt mici de inaltime, acestia au un corp destul de muscular. Obrajii se extind pe partile laterale ale ochilor, iar pielea de pe frunte prezinta riduri dense. Cainele Bulldog are buza superioara lasata in jos, iar maxilarul inferior este prognat, ceea ce inseamna ca dintii inferiori sunt mai in fata decat dintii de sus. Falcile sunt masive si puternice, destinate pentru a prinde si a mentine ceea ce cainele prinde. Are ochii rotunzi si inchisi la culoare. Urechile ii sunt mici si subtiri, pliate in spate precum un trandafir. Coada este scurta si incolacita. Corpul muscular il determina sa aiba un mers distinctiv. Deoarece picioarele sale sunt mari si corpul la fel, acesta pare mai mult ca se leagana atunci cand se plimba. Deoarece umerii lor sunt mult mai lati decat picioarele din spate, este dificil pentru femele sa dea nastere la catelusi fara a avea parte de asistenta. Din aceasta cauza, majoritatea femelelor, atunci cand nasc, nasc prin cezariana, asa ca cresterea unui Bulldog este destul de costisitoare.

In ciuda infatisarii de caine feroce care se poate observa pana si in desenele animate, cainele Bulldog Englez din ziua de astazi este reprodus pentru a fi caine de companie, afectuos si amabil. Intr-adevar, cainii din aceasta rasa sunt hotarati si curajosi, dar nu vor sa lupte. Adesea au o atitudine calma atunci cand sunt maturi si, in timp ce sunt prietenosi si jucausi, pot fi un pic si incapatanati si protectori ai familiilor lor. Ei iubesc oamenii si cauta atentie si nu se bucura de nimic altceva mai mult decat sa stea si sa leneveasca alaturi de stapanii lor. Din nefericire, structura unica a corpului si a capului il fac pe acesta sa fie predispus la probleme de sanatate, in special probleme respiratorii si articulare. Pot deveni rapid supraponderali daca nu fac suficienta miscare. O greutate prea mare le va afecta organismul si poate agrava problemele de sanatate existente. Este popular in Statele Unite, dar nu este pentru toata lumea. Este surprinzator de greu pentru dimensiunile sale si daca trebuie sa-l ridicati, veti avea parte de o provocare. Cand sunt tinuti in interiorul casei, ei tind sa fie inactivi, preferand sa manance si sa doarma pana cand este timpul sa manance din nou. Ei adora copiii, dar nu va asteptati ca acestia sa petreaca ore intregi jucandu-se sau alergand cu copiii prin curte.

Trasaturi

  • Pot fi incapatanati si lenesi. Este posibil ca patrupedul dumneavoastra, atunci cand este adult, sa nu fie foarte entuziasmat sa mearga la plimbare, dar trebuie sa tineti minte ca este important ca acesta sa faca miscare in fiecare zi pentru a se mentine in forma.
  • Nu pot tolera caldura si umiditatea. Atunci cand este afara, urmariti-l cu atentie pentru a observa daca prezinta semne de supraincalzire si duceti-l inauntru imediat daca ceva nu este in regula cu acesta. Unele persoane pun in curte piscine de joaca pline cu apa, amenajate intr-un loc umbrit pentru ca el sa se racoreasca atunci cand acesta e afara si ii este cald.
  • Sunt sensibili la frig.
  • Au o respiratie suieratoare si sforaie. De asemenea, acestia sunt predispusi la apnee in somn.
  • Sunt cunoscuti pentru faptul ca au flatulenta. Daca aceasta problema pare excesiva, discutati cu medicul veterinar.
  • Nasul scurt face ca acestia sa fie predispusi la o serie de afectiuni respiratorii.
  • Pot avea narile inguste care le ingreuneaza respiratia si pot necesita o corectie chirurgicala.
  • Sunt mancatori lacomi si se vor supraalimenta daca li se ofera sansa de a o face. Din moment ce cresc in greutate cu usurinta, pot deveni rapid obezi daca nu le este monitorizat aportul alimentar.
  • Din cauza marimii capului si fruntii, femelele au dificultati in a naste. Majoritatea necesita cezariana pentru a naste catelusii. Nu se recomanda crescatorilor fara experienta sa incerce sa reproduca caini din aceasta rasa.
  • Fiind o rasa de caini care au nasul scurt, sunt sensibili la anestezie. Trebuie sa discutati cu medicul veterinar despre acest lucru inainte de efectuarea unei interventii chirurgicale.

Pentru a avea un caine sanatos, nu cumparati niciodata un catelus de la un crescator iresponsabil sau de la un magazin de animale de companie. Cautati un crescator cu reputatie, care testeaza cainii de reproductie pentru a se asigura ca nu sunt predispusi la boli genetice pe care ar putea sa le transmita la catelusi si ca au temperamente normale.

Istoria rasei Bulldog Englez

Cainele din zilele noastre este unul cu mult diferit fata de stramosii sai. Descendenta din cainii antici de tip Mastiff, rasa Bulldog a fost dezvoltata in Anglia. Prima mentiune a rasei a fost in 1500, descrierea rasei fiind facuta de un barbat care avea doi caini Bulldog. In acele vremuri erau caini feroce folositi intr-o practica numita bull baiting, care implica muscarea nasului unui taur de catre caine pe care taurul urma sa-l scuture in aer. Bull baiting avea de fapt un scop; se credea ca daca taurul va fi atacat de caine, carnea acestuia va fi mai frageda. Timp de mai multi ani se credea ca aceasta practica subtia sangele taurului, facandu-i carnea sa fie mai frageda dupa ce acesta era macelarit. Aceasta credinta era atat de puternica, incat multe zone din Anglia aveau legi care impuneau acest lucru taurilor inainte de a fi macelariti. Mai mult decat atat, aceasta practica a fost un sport popular care avea multi spectatori intr-o perioada in care nu existau sporturi profesionale, emisiuni TV, filme sau jocuri video. Taurul fiind furios pe caine, il arunca pe acesta in aer cu coarnele, iar daca putea, il arunca cat mai sus pentru a incanta multimea care-l urmarea. Cainele, pe de alta parte, incerca sa se prinda de taur, de obicei de botul acestuia incercand sa-l puna la pamant cu ajutorul fortei muscaturii sale dureroase. Inainte sa inceapa acest tip de „distractie”, se anuntau spectatorii si acestia puteau paria pe rezultatul luptei.

Cainii Bulldog Englez din acele timpuri erau mai inalti si mai mari cantarind mult mai mult decat cei din ziua de azi, acestia erau crescuti pentru a fi adeptii acestui sport sangeros. In mod obisnuit, cainii se strecurau pe burta spre taurul furios, astfel incat taurul sa nu poata sa-si puna coarnele sub trupul cainilor lor si sa-i arunce in aer. Gura mare si falcile puternice il opreau pe taur sa se clatine odata ce cainele tinea ferm botul taurului. Nasul scurt si plat al cainilor Bulldog Englez le permitea acestora sa respire in timp ce se tineau de botul taurului. Ei aveau nevoie de tenacitate pentru a putea atarna de taur, oricat de mult incerca taurul sa-i scuture pentru a-i da jos.

Toleranta la durere crescuta a cainilor din aceasta rasa a fost dezvoltata pentru a le spori acestora capacitatea de a excela in acel loc barbar. Se spune ca pana si ridurile de pe fata lor aveau un scop si anume, sa directioneze sangele care rezulta din strangerea taurului sa curga pe langa ochi, astfel incat acesta sa nu fie orbit. In 1835, dupa multi ani de controverse, acest sport sangeros a fost scos in afara legii in Anglia si multi au crezut ca rasa va disparea din moment ce nu mai avea un scop anume. La vremea respectiva, Bulldogul nu era un tovaras afectuos. Cainii cei mai agresivi si mai curajosi au fost crescuti selectiv de multe generatii pentru a fi momeala pentru tauri. Acestia traiau doar pentru a se lupta cu tauri, ursi si orice alt animal care le era pus in fata. Acest lucru era tot ce acestia stiau. In ciuda acestui fapt, multi oameni au admirat rezistenta, puterea si persistenta lui. Unii oameni au decis sa salveze aceasta rasa si sa creasca cainii pentru a avea un temperament dulce, bland, in loc de agresivitatea necesara arenei. Astfel, cainii Bulldog au fost recrescuti. Dedicati si cu foarte multa rabdare, crescatorii au inceput sa selecteze pentru reproducere doar acele exemplare care aveau un temperament docil. Cainii agresivi si nevrotici nu aveau voie sa se reproduca.

Concentrandu-si atentia asupra temperamentului cainilor, acesti crescatori au transformat un caine agresiv intr-unul bland si afectuos pe care il vedem in zilele noastre. Crescatorii au inceput sa prezinte cainii in show-urile conforme din Anglia, in 1859. Primul spectacol de caini care le-a permis Bulldogilor Englezi sa participe a fost cel de la Birmingham, Anglia, in 1860. In 1861, un Bulldog numit King Dick a castigat spectacolul de la Birmingham. Unul dintre urmasii sai, pe nume Crib, a fost descris mai tarziu ca fiind „aproape de perfectiune”. In 1864, primul club al rasei Bulldog a fost format de catre un barbat pe nume R.S. Rockstro. Clubul avea aproximativ 30 de membri, iar deviza lui era „Tine-te repede” – „Hold Fast”.

Un membru al clubului, Samuel Wickens, a scris primul standard al acestei rase, folosind pseudonimul Philo-Kuon. Se pare ca standardul rasei a fost primul scris in lume. Din pacate, clubul s-a desfiintat dupa numai trei ani. In 1875, a fost infiintat un alt club al rasei si s-a dezvoltat un standard al rasei similar cu Philo-Kuon. Acest club inca exista. Cainii Bulldog Englez au fost dusi in Statele Unite, iar un Bulldog alb pe nume Donald a fost aratat in New York in 1880. Un Bulldog pe nume Bob a fost inregistrat in Clubul American de Canini in 1886. In 1890, H.D. Kendall din Lowell, Massachusetts, a fondat Clubul Bulldog din America. A fost unul dintre primele cluburi ale rasei care a devenit membru al noului Club American de Canini. La inceput, clubul a folosit standardul rasei britanice, dar cei care conduceau clubul s-au gandit ca nu este suficient de concis, asa ca au dezvoltat standardul american in 1894, rasa Bulldog American. Englezii au protestat cu privire la numele rasei si, de asemenea, la unele dintre caracteristicile noului standard. Dupa multa munca, standardul a fost revizuit si acceptat in 1896. Acest standard este inca utilizat astazi. Clubul American de Canini a recunoscut rasa Bulldog in 1890. In anii 1940 -1950, ei au fost foarte populari, rasa fiind printre primele 15 rase ca si popularitate. Astazi, rasa se afla pe locul 12 printre cele 155 de rase inregistrate de Clubul American de Canini, un tribut adus atestarilor sale solide in calitate de rasa de caini de companie. Mai mult decat orice, cainele Bulldog este un triumf al abilitatii umane de a reabilita o intreaga rasa si de a o transforma, facand ca acesta sa fie un animal de companie doritor, afectuos, daca stapanii folosesc practici de crestere atente si dedicate.

In anii 1800, orase precum Roma, au adoptat legi conform carora cainele Bulldog Englez nu putea sa fie plimbat pe strazi, nici macar daca avea botnita, datorita ferocitatii acestuia si totusi, cativa ani mai tarziu, a devenit cunoscut drept unul dintre cei mai prietenosi si mai linistiti caini. Acest lucru s-a intamplat pentru ca unii crescatori dedicati au avut rabdare, cunostinte si o viziune a ceea ce un caine Bulldog poate deveni.

Personalitatea

Sociabil si dulce, dar cu o reputatie de caine curajos care il face un paznic excelent, el este un iubaret, nu un luptator. El are demnitate, este plin de viata si are o natura sociabila, desi ocazional poate fi incapatanat. Este prietenos si calm, se intelege bine cu toata lumea. Poate fi un caine care invata anumite lucruri intr-un mod lent, dar, odata ce invata ceva nu se va abate de la a incalca acel lucru. Cainii din rasa Bulldog Englez nu au tendinta de latra. De obicei, doar aspectul de caine dur al acestora este suficient pentru a speria intrusii.

Temperamentul lor este afectat de o serie de factori, inclusiv ereditatea, dresajul si socializarea. Puii cu temperamente dragute sunt curiosi si jucausi, dispusi sa se apropie de oameni si sa fie tinuti in brate de acestia. Atunci cand alegeti catelusul, trebuie sa cunoasteti pe cel putin unul dintre parintii acestuia, de obicei mama este cea care este disponibila, in acest fel va veti asigura ca acesta are un temperament frumos alaturi de care va veti simti confortabil. Intalnirea fratilor sau a altor rude ale parintilor este, de asemenea, utila pentru a evalua cum va fi un catelus atunci cand va creste.

Ei au nevoie de socializare timpurie, de expunere la multi oameni diferiti, la diferite situatii, sunete si experiente, toate acestea trebuie facute cand acestia sunt pui. Socializarea va ajuta sa va asigurati de faptul ca va fi un caine sociabil si cuminte cand va fi adult. Daca va invitati prietenii acasa la dumneavoastra in mod regulat si daca duceti cainele in parcuri aglomerate, in magazine care permit accesul cu cainele si la plimbari prin jurul casei pentru ca acesta sa se intalneasca cu vecinii, veti vedea ca patrupedul dumneavoastra va avea abilitatile sociale foarte bine dezvoltate.

Sanatatea

Cainii din rasa Bulldog Englez nu au probleme majore de sanatate, dar ca toate rasele, se pot naste cu diferite boli sau pot dobandi anumite conditii medicale. Nu toti cainii vor avea toate aceste boli, dar este important sa fiti constienti de ele, astfel incat sa puteti fi informat atunci cand discutati cu crescatorii legat de starea de sanatate si sa stiti la ce probleme de sanatate sa va asteptati pe parcursul vietii acestuia.

Cumpararea puilor de la un crescator responsabil va ajuta sa va asigurati ca veti cumpara cel mai sanatos catelus. Un catelus cumparat de la un crescator renumit de caini din rasa Bulldog, va fi vaccinat si deparazitat dinainte sa-l duceti acasa. Crescatorii responsabili reproduc numai exemplare sanatoase, mature (de cel putin 2 ani sau mai mari) si testeaza cainii de reproducere pentru bolile genetice pertinente rasei. Ambii parinti ai catelusului ar trebui sa aiba avizele de sanatate, care reprezinta un document prin care se dovedeste faptul ca un caine a fost testat pentru o anumita conditie medicala si care a fost exclusa. Pentru cainii din rasa Bulldog Englez, trebuie sa va asteptati sa primiti avizele de sanatate de la Fundatia Ortopedica pentru Animale care sa excluda problemele soldului, cotului si ale genunchilor si de la Registrul Fundatiei pentru Ochii Cainilor, care certifica faptul ca ochii sunt normali. Avizele de sanatate nu se elibereaza cainilor mai mici de 2 ani, deoarece unele probleme de sanatate nu apar pana cand cainii nu ajung la maturitatea completa. Din acest motiv, se recomanda adesea ca ei sa nu fie imperecheati pana cand nu ajung la varsta de doi sau trei ani.

In general, ei pot avea o multime de probleme de sanatate. Sunt caini minunati, dar asigurati-va ca sunteti dispusi sa le monitorizati indeaproape sanatatea si ca va puteti permite orice tratament medical de care ar putea avea nevoie.

Urmatoarele conditii pot afecta acesti caini minunati:

Protruzia glandei lacrimale (Cherry Eye – Ochi de cireasa) – este o conditie in care glanda de sub pleoapa a treia iese in afara si arata mai degraba ca o cireasa in coltul ochiului. S-ar putea ca veterinarul cainelui dumneavoastra sa fie nevoit sa indeparteze glanda.

Sindromul ochiul uscat – este o afectiune cauzata de producerea unei cantitati insuficiente de lacrimi naturale. Semnele includ un aspect uscat al ochiului sau o nuanta albastruie la ochi. Medicul veterinar poate efectua un test pentru a determina daca acesta are sindromul ochiului uscat si va poate prescrie medicamente pe care le puteti administra cainelui pentru a-i calma durerea provocata de aceasta afectiune.

Entropion – o conditie medicala care determina pleoapa sa se roteasca spre interior, iritand sau ranind globul ocular. Unul sau ambii ochi pot fi afectati. Daca sufera de entropion se va freca foarte des la ochi. Aceasta problema poate fi corectata chirurgical.

Stranutul invers – este o conditie mai putin grava care dureaza doar cateva minute. Acest tip de stranut apare in special cand cainele este emotionat sau incearca sa manance sau sa bea apa prea repede. De asemenea, poate aparea atunci cand exista in aer polen sau alti alergeni. Secretiile din nasul cainelui cad pe palatul moale, facandu-l pe acesta sa se inchida peste trahee intr-o reactie automata. Acest lucru poate fi foarte infricosator pentru catelul dumneavoastra, dar de indata ce se calmeaza, stranutul se opreste. Mangaiati usor gatul cainelui pentru a-l ajuta sa se relaxeze.

Sindromul brahicefalic – este o tulburare des intalnita la cainii care au capul scurt (plat), narile inguste si palatul moale elongat. Caile respiratorii sunt obstructionate in moduri diferite si pot provoca oricare dintre urmatoarele probleme, de la respiratia zgomotoasa sau greoaie pana la colapsul total al cailor respiratorii. Cainii cu sindrom brahicefalic sforaie in mod frecvent. Tratamentul variaza in functie de severitatea afectiunii si poate include terapia cu oxigen si interventia chirurgicala pentru largirea narilor sau pentru a scurta palatul moale.

Tremuratul capului – este vazut ca o agitare involuntara a capului de pe o parte pe alta sau in sus si in jos. Uneori, acest lucru este violent. Cainele pare sa fie constient de ceea ce se intampla. Aceasta afectiune poate fi legata de stres sau de o cantitate scazuta a zaharului din sange. Crescatorii sugereaza adesea sa oferiti cainelui dumneavoastra miere pentru a readuce la normal nivelul zaharului din sange sau pentru a-i distrage atentia si pentru a opri tremuratul. Daca credeti ca tremuratul nu ar avea legatura cu stresul trebuie sa duceti cainele la medicul veterinar cat mai curand posibil pentru a va asigura ca nu are alta afectiuni care i-ar putea provoca dureri.

Modem demodectic – numit si demodicoza, este o afectiune in care cainele este purtator de un acarian mic numit acarian demodex. Mama catelusului poate transmite acest acarian puiului ei in primele zile de viata ale acestuia. Acarianul nu poate fi transmis oamenilor sau altor caini, numai mama este cea care poate transmite acarianul la puii ei. Acarienii demodex traiesc in foliculii de par si, de obicei, nu provoaca nici o problema. In cazul in care are un sistem imunitar scazut sau compromis, el poate dezvolta demodicoza. Demodicoza poate fi localizata sau generalizata. In forma localizata, pe cap, gat si pe membrele anterioare apar pe piele pete rosii, scuoamoase si pierderea parului. Se crede ca aceasta afectiune este o boala care apare la catelusi, si de multe ori se vindeca de la sine. Chiar si asa, ar trebui sa va duceti cainele la medicul veterinar pentru ca forma localizata se poate transforma intr-o forma generalizata de demodicoza. Scabia demodectica generalizata acopera intregul corp si afecteaza catelusii mai mari si cainii adulti tineri. Cainele dezvolta o piele neuniforma, zone fara par si infectii ale pielii pe tot corpul. Cainii care prezinta scabie localizata sau generalizata nu ar trebui reprodusi deoarece acesta afectiune este considerata a avea o componenta genetica.

Displazia de sold – este o afectiune ereditara in care femurul nu se incadreaza perfect in articulatia soldului. Majoritatea par sa aiba displazie de sold bazat pe radiografia soldului, doar pentru ca tind sa aiba in mod natural articulatiile soldului superficiale, dar este neobisnuit ca acestia sa aiba probleme asociate cu schiopatatul, cu exceptia cazului in care li se permite sa manance excesiv, astfel crescand rapid in greutate mai mult decat este necesar si in acest fel vor dezvolta probleme precum schiopatatul si durerea. Daca patrupedul dvs. este diagnosticat cu displazie de sold, cautati o a doua opinie si analizati alte optiuni de tratament, cum ar fi suplimentele alimentare, inainte de a fi de acord cu o interventie chirurgicala.

Problemele cu coada – pot aparea la unii dintre caini, acestia putand avea coada invartita sau alte tipuri de coada, cum este cea ingusta care poate determina aparitia unor probleme ale pielii. Trebuie sa pastrati coada curata si uscata pentru a preveni o infectie.

Luxatia patelara – este o problema comuna la cainii mici. Este cauzata de faptul ca articulatia genunchiului, care are trei parti – femurul, rotula si tibia, nu are rotula aliniata corespunzator, aceasta miscandu-se in si in afara articulatiei. Acest lucru provoaca schiopatat sau un mers anormal. Este o boala congenitala, adica este prezenta la nastere, desi dezalinierea sau luxatia propriu-zisa nu apare intotdeauna la nastere, decat mult mai tarziu. Frecarea cauzata de luxatia patelara poate duce la artrita, o boala articulara degenerativa. Exista patru tipuri de luxatie patelara care variaza in functie de gravitate, de la gradul I, o luxatie ocazionala care provoaca un schiopatat temporar, pana la gradul IV, in care intoarcerea tibiei este severa, iar patela nu poate fi realiniata decat chirurgical. Acest lucru ii confera cainelui un aspect cracanat al picioarelor. Gradele severe de luxatie patelara pot necesita interventii chirurgicale.

Ingrijirea

Cainii Bulldog Englez sunt inactivi cand se afla in interiorul casei si nu necesita foarte multa miscare fizica (desi trebuie plimbati in fiecare zi pentru a-i impiedica sa creasca in greutate). Sunt caini care trebuie sa traiasca in interiorul casei si care prefera un stil de viata relaxant. Dupa aproximativ 15 minute de joaca, sunt gata pentru un pui de somn. Acest nivel de energie scazut pana la moderat face sa fie potrivit pentru orice tip de locuinta, de la un apartament modest pana la o casa cu curte.

Puteti scoate cainele la o plimbare de un kilometru sau doi in timpul unei zile racoroase, dar acesta va fi la fel de fericit si cu o plimbare scurta plimbare. Datorita fetei plate, cainele Bulldog Englez nu se descurca foarte bine cand afara este foarte cald sau foarte frig. Ei respira greu atunci cand afara este prea cald si sunt deosebit de susceptibili la caldura. Chiar mai putin de o jumatate de ora in aer liber, la o temperatura de 30°C, ii poate ucide. Oferiti cainelui un mediu cu aer conditionat si faceti in asa fel incat acesta sa aiba apa proaspata mereu.

Cainii din rasa Bulldog Englez nu sunt buni inotatori. Capul lor masiv ii trage in jos. Daca aveti o piscina sau un lac in apropierea casei, trebuie sa va protejati cainele si sa aveti grija ca acesta sa nu cada in apa deoarece s-ar putea ineca. Ei nu sunt cei mai priceputi in a invata lucruri noi, insa odata ce vor invata ceva, nu vor uita niciodata. Ei invata cel mai bine prin sesiuni de dresaj distractive care implica repetare si intarire pozitiva prin recompense si laude.

Hranirea

Cantitate zilnica recomandata este de 1/2 – 2 cani de hrana pentru caini de inalta calitate, impartite in doua mese. Cantitatea de mancare pe care o mananca un exemplar adult depinde de marimea, varsta, constructia, metabolismul si nivelul de activitate ale acestuia. Ei sunt individualisti, la fel ca si oamenii si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de hrana. Este aproape de la sine inteles faptul ca un caine extrem de activ va avea nevoie de mai multa hrana decat un caine care prefera sa stea toata ziua tolanit pe canapea. Calitatea hranei pentru caini pe care o cumparati face o diferenta. Cu cat mancarea este de o calitate superioara, cu atat cainele va continua sa se hraneasca si totodata sa asimileze toti nutrienti necesari.

Mentineti-va cainele in stare buna, masurandu-i mancarea si hranindu-l de doua ori pe zi si nu-i lasati hrana la indemana mereu. Daca nu sunteti sigur daca acesta este supraponderal, efectuati o testare privindu-l. Ar trebui sa puteti sa-i vedeti talia. Apoi puneti-va mainile pe spatele cainelui, cu degetele de-a lungul coloanei vertebrale, indreptate in jos. Ar trebui sa puteti sa-i simtiti coastele, dar nu sa le si vedeti, fara sa trebuiasca sa apasati tare. Daca nu puteti sa le simtiti, cainele are nevoie de mai putina hrana si de mai mult exercitiu.

Culoarea si ingrijirea blanii

Blana cainilor trebuie sa fie dreapta, scurta, cu textura fina, neteda si lucioasa. Ei au pielea moale, lasata, in special pe cap, pe gat si pe umeri. Capul lor este acoperit de riduri mari si au doua pliuri desfacute la nivelul gatului (de la maxilar pana la piept) formand astfel o gusa. Ei pot avea o varietate de culori: rosu vargat, alte culori tigrate, alb, rosu nuantat de la deschis pana la inchis si culori amestecate – pete mari in doua sau mai multe culori. Culoarea negru nu este o culoare care apare in mod obisnuit la cainii din aceasta rasa si nu este o culoare de admirat. Periati blana neteda, fina si scurta o data pe saptamana folosind cu o perie ferma.

Stergeti fata cainelui cu o carpa umeda in fiecare zi si aveti grija sa curatati si zona din interiorul ridurilor. Asigurati-va ca uscati complet interiorul ridurilor dupa ce le-ati curatat. Unele persoane sugereaza stergerea ridurilor cu servetele pentru copii care au lanolina si aloe vera. Daca pielea este iritata in interiorul ridurilor, cereti medicului veterinar sa va recomande un unguent calmant. Dupa ce ati curatat ridurile, spalati-i nasul si aplicati vaselina pentru a-l mentine moale si pentru a impiedica uscarea acestuia.

Bulldogii naparlesc la un nivel mediu. Daca puteti si aveti timp incercati sa-l periati mai mult de o data pe saptamana, astfel veti ajuta la reducerea cantitatii de par care poate sa cada pe haine si pe mobilier. Alte nevoi includ ingrijirea unghiilor si igiena dentara. Taiati-i unghiile o data sau de doua ori pe luna. Daca le puteti auzi facand un zgomot pe podea inseamna ca sunt prea lungi. Periati dintii cainelui de cel putin doua sau trei ori pe saptamana, zilnic ar fi si mai bine, pentru a indeparta tartrul si bacteriile.

Incepeti procesul de ingrijire de cand catelul dumneavoastra este pui pentru ca in acest fel se va obisnui mai usor cu tot ceea ce presupune ingrijirea. In timp ce il ingrijiti, verificati catelusul pentru a vedea daca prezinta leziuni, eruptii cutanate sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitatea sau inflamatia, care pot aparea pe piele, pe nas, pe gura, pe ochi si pe picioare. Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseata sau scurgeri. Un examen atent, efectuat saptamanal, va va ajuta sa identificati potentialele probleme de sanatate mai devreme.

Interactiunea cu copiii si cu alte animale de companie

Temperamentul amabil si marimea cainelui fac ca acesta sa fie un tovaras excelent pentru copii, chiar si pentru cei mici. Un Bulldog Englez va face fata cu brio la cerintele unui copil si se va bucura daca se joaca cu acesta, dar va pleca daca va obosi. Invatati intotdeauna copiii cum sa se apropie si cum sa atinga cainii si supravegheati intotdeauna orice interactiune intre caine si copiii mici pentru a impiedica o posibila muscatura sau alta imbranceala.

Invata-ti copilul sa nu se apropie niciodata de caine in timp ce acesta doarme sau mananca si sa nu incerce sa ia mancarea cainelui. Niciun caine nu trebuie lasat vreodata nesupravegheat atunci cand este cu un copil. Prin natura lor pacifica, cainii Bulldog Englez se inteleg bine si cu alte animale de companie, cum sunt alti caini si pisicile. Cu toate acestea, pot fi mai putin sociabili fata de cainii straini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *