Grupe de rase de caini

Cainii se impart in mai multe grupe in functie de dimensiuni si de comportamentul specific. In functie de dimensiuni cainii pot fi de talie mica, medie si mare si cei mai multi sunt alesi strict pe acest criteriu. Sunt persoane care iubesc rasele mici in timp ce exista pasionati de rasele foarte mari, sau persoane moderate care vor un caine nici mare, dar nici mic si opteaza pentru mediu.

In functie de comportament si de utilitate exista rase de caini utilitari, caini de vanatoare, caini de companie sau insotitori, caini de competitie si terrierii. Fiecare caine are cate o caracteristica ce il face potrivit pentru una din aceste grupe.

Cainii de companie sunt caini rabdatori, special antrenati pentru a conduce persoane cu disabilitati spre exemplu. Cainii de vanatoare sunt cainii cu vedere si miros bine dezvoltate si o natura energica. Terrierii sunt caracterizati prin dorinta permanenta de joaca si cheful aproape rautacios de a sapa. Cainii de lucru sunt special crescuti pentru a indeplini sarcini de la paza si pana la tragerea saniilor. Sunt inteligenti si foarte puternici, dar raman iubitori si seriosi tot timpul.

Fiecare dintre aceste grupe au nevoie de un tratament specific din partea stapanului si de aceea este important ca fiecare persoana sa se documenteze inainte de a lua un caine, citind articolele oferite de specialisti.

caini de talie mica

Caini de talie mica

Cautati un caine de talie mica pentru a-l iubi? Uneori cele mai mari personalitati vin in cele mai mici pachete … si din fericire, exista o gama larga de rase de dimensiuni mai mici de a alege.

caini de talie medie

Caini de talie medie

Cautati un caine care nu este prea mare, dar nu prea mic? Daca da, va putem ajuta. Am intocmit o lista cuprinzatoare a celor mai populare rase de caini de talie medii din lume. Aflati mai multe despre istoricul, caracteristicile, temperamentul, conditiile de sanatate comune si multe alte fapte interesante care va vor ajuta sa alegeti cainele de dimensiuni medii pentru tine si familia ta!

caini de talie mare

Caini de talie mare

Iti bate inima pentru cainii de talie mare? Multi oameni prefera caini mai mari ca insotitori si sunteti norocosi ca exista mai multe tipuri de rase mai mari din care sa alegeti. Pentru a va ajuta sa gasiti prietenul blanos demult visat, am intocmit o lista cu toate rasele mai mari de caini disponibile la ora actuala.

caini de paza

Caini de paza

Cainii din aceasta categorie au fost dezvoltati pentru a controla efectivele mari de ovine sau turme de bovine, insa majoritatea sunt folositi pentru paza unor obiective. Chiar daca majoritatea nu vad niciodata la o oaie sau o vaca, abilitatea lor de a controla efectivele mari de ovine sau bovine o au in sange. Energetici, inteligenti si seriosi, acestia sunt sustinatori mari ai convietuirii familiale.

caini de vanatoare

Caini de vanatoare

Copoii sunt probabil cel mai vechi tip de caine de vanatoare. Exista doua tipuri: cei care vaneaza prin vedere sau caini de vedere si cei care vaneaza prin simt. Cei de vedere sunt eleganti si rapizi, Masserati-ul lumii cainilor, in timp ce cainii prin simturi sunt mai mult ca vehiculele off-road, dure si fiabile.

caini de companie

Caini de companie

Fiecare rasa a fost creata pentru un motiv, iar cainii insotitori nu fac exceptie. Treaba lor este sa pastreze compania oamenilor, poate cea mai importanta lucrare pe care un caine o poate face. Unele sunt versiuni miniaturizate ale cainilor de lucru, iar unele au fost create doar ca niste caini de poala frumosi – dar fara exceptie, toti sunt caini.

caini de competitie

Caini de competitie

Animale active si vigilente, cainii sportivi sunt tovarasi placuti pentru orice stapan. Ei au fost dezvoltati initial pentru a lucra indeaproape cu vanatorii pentru a localiza si/sau a recupera prada. Exista patru tipuri de baza de caini sportivi; spanioli, pointeri, retrieveri si setteri. Cunoscuti pentru instinctul lor superior in apa si in padure, multe dintre aceste rase se bucura de vanatoare si alte activitati de teren.

caini terrieri

Caini terrieri

Terrierii sunt strengarii lumii cainilor. Numele lor provine din cuvantul latin terra, adica „pamant” si face referire la dragostea lor de a sapa pentru prazi precum vulpi, cartite, bursuci si sobolani. Terrierii se gasesc intr-o gama larga de dimensiuni si forme, dar cu totii impartasesc o personalitate furioasa, rautacioasa si o natura energica.

caini de lucru

Caini de lucru

Cainii diferiti reprezentati in acest grup au fost crescuti pentru a indeplini o varietate de sarcini de la pazirea oamenilor, a proprietatii si a animalelor, pana la tragerea carucioarelor sau a saniilor. In general sunt puternici, inteligenti si neinfricati si pot fi plini de iubire sau de seriozitate. Datorita dimensiunii si fortei lor, ei necesita o viata de familie structurata si ferma, echitabila, consistenta.