Caini vigurosi

O relatie pozitiva intre caine si stapan se bazeaza in primul rand pe dominare. Un caine puternic cu un caracter pe masura este mai greu de dominat, iar stapanul va avea mai mult de muncit pana cand cainele il va recunoaste drept alfa-ul grupului.

Cainii puternici nu sunt recomandati persoanelor usor de dominat sau care prefera o relatie bazata pe afectiune. Rasele de caini vigurosi sunt utilizate de foarte multe ori pentru paza si protectie si sunt reprezentate de exemplare cu un caracter puternic si o personalitate complexa.

Persoanele interesate de acesti caini ar trebui sa ia in calcul si forta proprie raportata la forta cainelui. Stapanul este de cele mai multe ori cel care plimba cainele si cel care trebuie sa il tina in frau atunci cand apar situatii neprevazute. Pentru o persoana nu foarte puternica, va fi greu sa tina in lesa un caine care are tendinta de a trage sau sa opreasca un caine viguros atunci cand se smuceste.

Astfel, stapanul va tine cont in primul rand de forta proprie atunci cand isi alege cainele, astfel incat in final amandoi sa fie fericiti. Cainii vigurosi pot fi dusi la dresaj pentru a invata comenzile de baza si mersul pe langa picior pentru a fi mai usor de plimbat si controlat.