
Micut in dimensiune, dar cu o personalitate puternica, Yorkshire Terrier este un animal de companie indraznet, dar iubitor. Cea mai populara rasa de catei toy din S.U.A., „Yorkie” a castigat multi fani datorita devotamentului sau fata de stapan, aspectului si elegantei si totodata datorita aptitudinii de a trai in apartamente.
Yorkshire Terrier, poreclit Yorkie, pare destul de plin de el si de ce nu ar fi? Cu blana lunga si matasoasa si cu motul pompos, Yorkshire Terrier este unul dintre catelusii cei mai plini de farmec, asa ca, cu siguranta atrage atentia oriunde merge. Pentru ca este atat de mic, este plimbat adesea in genti speciale pentru catelusi, tinute in mana de catre stapanul sau.
Rezumat:
- 1 Caracteristicile rasei
- 2 Statistici despre rasa
- 3 Poze cu caini Yorkshire Terrier
- 4 Mai multe despre aceasta rasa
- 5 Trasaturi
- 6 Istoria rasei Yorkshire Terrier
- 7 Personalitatea cainilor Yorkshire Terrier
- 8 Sanatatea rasei Yorkshire Terrier
- 9 Ingrijirea cateilor Yorkshire Terrier
- 10 Hranirea cainilor Yorkshire Terrier
- 11 Culoarea si ingrijirea blanii
- 12 Interactiunea cu copiii si cu alte animale de companie
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa





Poze cu caini Yorkshire Terrier
Sursa foto: unsplash.com
Mai multe despre aceasta rasa
Blana lunga de culoare cenusiu-albastru inchis si cafeniu poate fi considerata gloria suprema a cainelui Yorkie, dar personalitatea acestuia il face cu adevarat iubit de familia sa. Datorita dimensiunii sale mici (cantarind nu mai mult de 3 kg), Yorkshire Terrier este un catel mare intr-un corp mic, intotdeauna in cautarea aventurii si poate chiar si a unor mici probleme.
Acestia sunt afectuosi fata de stapanii lor, asa cum se asteapta de la un catel de companie, dar datorita mostenirii lor de catei terrier, sunt uneori suspiciosi fata de straini si vor latra la sunete caudate si la acestia. In functie de cat de dificili si neintelegatori pot fi vecinii dumneavoastra, este important sa va dresati catelul si sa-l invatati cand trebuie sa latre si cand nu. De asemenea, cateii din rasa Yorkshire Terrier pot fi agresivi fata de patrupezi pe care nu ii cunosc si nici o veverita nu este in siguranta in preajma lor.
In ciuda indraznelii pe care acestia o au, cateii Yorkshire Terrier au si o parte blanda. Acestia au nevoie de multa atentie si de mult timp pe care sa-l petreaca alaturi de familia lor. Nu este placut pentru acesti catei chiar daca raman doar o ora singuri. Totusi, nu este o idee buna sa va supra-protejati Yorkie-ul, deoarece acesta va poate prelua foarte repede sentimentele si daca actiunile dumneavoastra il fac sa creada ca lumea este un loc periculos pentru el, poate deveni nevrotic.
Datorita marimii lor, cateii din rasa Yorkshire Terrier se inteleg mai bine cu copiii mai mari care au fost invatati sa ii respecte, decat cu copiii mici. Ei pot deveni agresivi si chiar pot musca in cazul in care sunt speriati sau tachinati.
Atata timp cat au parte de miscare zilnica, poate o sesiune de joaca in sufragerie sau o plimbare linistita in jurul blocului, cateii Yorkie pot fi catelusi de apartament exceptionali. Indiferent de locul unde locuiesc, se vor intelege cu alti caini si pisici, atata timp cat au fost crescuti impreuna. Cainii Yorkie pot deveni posesivi fata de stapanii lor daca un nou animal de companie este adus in casa.
Fiind caini Terrier, ei ar putea sa-i provoace la harta pe strainii care se apropie de ei, iar in cazul in care se declanseaza o lupta, spiritul de Terrier ii va face sa lupte pana la moarte. Aveti mare grija cand ii prezentati cainelui Yorkie un animal nou. Cu o blana plina de farmec, o marime mica, o personalitate determinata si o loialitate nemarginita fata de stapan, nu este de mirare faptul ca rasa Yorkshire Terrier este a doua cea mai populara rasa de caini in SUA.
Trasaturi
- Cateii sunt cunoscuti pentru faptul ca sunt greu de dresat. Este recomandat dresajul in cusca.
- Catelului nu-i place frigul si este predispus la frisoane, mai ales daca sunt uzi sau daca stau mult timp in zone umede.
- Datorita dimensiunii mici, constitutiei delicate si personalitatii de Terrier, cateii Yorkshire Terrier, in general, nu sunt recomandati gospodariilor in care sunt copii mici.
- Unii patrupezi pot fi galagiosi, latrand la fiecare sunet pe care il aud. Dresajul timpuriu si consecvent va poate ajuta in aceasta privinta. Daca nu va simtiti calificat pentru a oferi catelului un dresaj corespunzator, consultati un dresor de caini profesionist.
- Cateii pot avea sistemul digestiv delicat si pot fi pretentiosi la mancare. Problemele de alimentatie pot aparea daca Yorkie-ul are probleme cu dintii sau cu gingiile. Daca Yorkie-ul dumneavoastra prezinta disconfort atunci cand mananca sau dupa masa, duceti-l la veterinar pentru un consult.
- Cateii cred ca sunt de talie mare si vor incerca sa se ia la lupta cu un patruped de dimensiune mare, daca acest lucru le este permis. Asigurati-va ca va tineti catelul Yorkie sub control. Chiar mai mult, incercati sa-l invatati sa socializeze de la o varsta frageda, obisnuindu-l cu dresajul de supunere.
- Cateii Yorkie tind sa-si pastreze dintii de catelus (dintii de lapte), in special caninii. Cand catelul are varsta de aproximativ cinci luni, verificati-i adesea dintii. Daca observati ca un dinte adult incearca sa-i creasca, dar dintele de lapte este inca acolo, duceti-l la veterinar. Dintii ramasi pot provoca ca dintii de adult sa creasca neuniform, ceea ce poate contribui la aparitia cariilor dentare in anii urmatori.
- Pentru a avea un patruped sanatos, nu cumparati niciodata un catelus de la un crescator iresponsabi sau de la un magazin de animale de companie. Cautati un crescator cu reputatie, care testeaza cateii de reproductie pentru a se asigura ca nu sunt predispusi la boli genetice pe care ar putea sa le transmita la catelusi si ca au temperamente normale.
Istoria rasei Yorkshire Terrier
In timpul Revolutiei Industriale din Anglia, muncitorii scotieni au plecat la Yorkshire pentru a lucra in minele de carbune, in fabrici de textile si au dus cu ei un catel cunoscut sub numele de Clydesdale Terrier sau Paisley Terrier.
Catelusii din aceasta rasa au fost mult mai mari decat Yorkshire Terrier pe care ii vedem astazi si se crede ca au fost folositi, in primul rand, pentru a prinde sobolanii din fabrici. Clydesdale Terrier au fost, probabil, incrucisati cu alte tipuri de Terrier, probabil cu English Black si Tan Terrier toy si Skye Terrier. Rasa Waterside Terrier ar fi putut avea, de asemenea, o contributie in dezvoltarea rasei Yorkshire Terrier.
Cateii erau mici, cu o blana lunga de culoare albastru-gri. In 1861, un Yorkshire Terrier a fost prezentat intr-un spectacol ca fiind un caine „Scotch Terrier cu parul deteriorat”. Un catel pe nume Huddersfield Ben, nascut in 1865, a devenit un caine popular si este considerat a fi tatal catelului Yorkshire Terrier modern.
Rasa a obtinut acest nume, Yorkshire, in 1870, pentru ca in orasul Yorkshire a avut loc cea mai mare parte a dezvoltarii acesteia. In 1874, cateii au fost inregistrati pentru prima data in Clubul Britanic de Canini. Primul club al rasei din Anglia a fost format in 1898. Cea mai veche inregistrare a unui Yorkshire Terrier care s-a nascut in SUA a fost in 1872. Patrupezii au reusit sa concureze in show-uri de catei inca din 1878. In aceste spectacole timpurii, clasele de catelusi au fost impartite in functie de greutate – sub 2,2 kg si 2,2 kg si peste 2,2 kg. In cele din urma, s-a stabilit o singura clasa in care cainii aveau ca si greutate intre 1,3 si 3,2 kg.
Personalitatea cainilor Yorkshire Terrier
Inteligent si sigur pe el, catelul este o combinatie intre o dimensiune mica si un spirit aventuros de Terrier. Rasa prezinta o serie de personalitati. Unii catei sunt ingamfati si aroganti si nu-si doresc decat sa urmeze pasii stapanului pe tot parcursul zilei. Altii sunt rai, increzatori.
Stabiliti limite si atunci Yorkie-ul dumneavoastra va fi un tovaras minunat, dar daca il rasfatati trebuie sa aveti grija! Incepeti dresajul de cand acesta este doar un catelus si veti avea mult mai mult noroc cand va deveni adult, decat daca il lasati sa faca ce vrea si apoi sa incercati sa-i corectati obiceiurile proaste.
La fel ca toti catelusii, si cainii Yorkie au nevoie de socializare timpurie, iar acestia trebuie expusi la numeroase persoane, la diferite privelisti, la sunete si experiente diferite. Socializarea va ajuta sa va asigurati ca Yorkie-ul dumneavoastra va fi un catel prietenos, bine educat.
Sanatatea rasei Yorkshire Terrier
Cateii Yorkshire Terrier sunt in general sanatosi, dar, ca toate rasele de caini, acestia sunt predispusi la anumite probleme de sanatate. Daca cumparati un catelus, gasiti un bun crescator care va va arata certificatele de sanatate pentru ambii parinti ai catelului. Permisele de sanatate demonstreaza faptul ca un catel a fost testat pentru o anumita conditie medicala si nu este predispus la aceasta.
Luxatia patelara – este o problema de sanatate comuna la cateii de talie mica. Este cauzata de faptul ca articulatia genunchiului, care are trei parti – femurul, rotula si tibia, nu are rotula aliniata corespunzator, aceasta miscandu-se in si in afara articulatiei. Acest lucru provoaca schiopatat sau mers anormal al catelului. Este o boala congenitala, adica este prezenta la nastere, desi dezalinierea sau luxatia propriu-zisa nu apare intotdeauna la nastere, decat mult mai tarziu. Frecarea cauzata de luxatia patelara poate duce la artrita, o boala articulara degenerativa. Exista patru tipuri de luxatie patelara care variaza in functie de gravitate, de la gradul I, o luxatie ocazionala care provoaca un schiopatat temporar, pana la gradul IV, in care intoarcerea tibiei este severa, iar patela nu poate fi realiniata decat chirurgical. Acest lucru ii confera patrupedului un aspect cracanat al picioarelor. Gradele severe de luxatie patelara pot necesita interventii chirurgicale.
Atrofia retiniana progresiva (ARP) – este o tulburare degenerativa a ochilor. Orbirea cauzata de ARP este un proces lent care rezulta din pierderea fotoreceptorilor din spatele ochiului. ARP este detectabila cu ani inainte ca patrupedul sa prezinte semne de orbire. Crescatorii de caini cu reputatie testeaza ochii cateilor anual ducandu-i la un consult la medicul oftalmolog veterinar.
Suntul portosystemic – reprezinta un flux anormal al sangelui intre ficat si corp. Aceasta conditie este o problema grava, deoarece ficatul este responsabil pentru detoxifierea organismului, metabolizarea nutrientilor si eliminarea medicamentelor. Semnele acestei afectiuni pot include, dar nu se limiteaza la acestea, anomalii neuro-comportamentale, lipsa poftei de mancare, hipoglicemie (scaderea nivelului de zahar din sange), probleme gastrointestinale intermitente, probleme ale tractului urinar, intoleranta la medicamente si crestere accentuate in greutate. Semnele apar, de obicei, inainte de varsta de doi ani. Chirurgia corectiva poate fi utila in managementul pe termen lung al acestei afectiuni, precum si o dieta speciala.
Hipoglicemia – precum multi catei de talie mica sau toy, si cateii Yorkie pot suferi de hipoglicemie atunci cand sunt stresati, mai ales atunci cand sunt catelusi. Hipoglicemia este cauzata de scaderea glicemiei. Unele dintre semnele acestei afectiuni pot include: slabiciune, confuzie, mers taras si episoade asemanatoare convulsiilor. Daca patrupedul dumneavoastra este susceptibil la aceasta problema de sanatate, discutati cu medicul veterinar despre optiunile de prevenire si tratament.
Colapsul tracheal – traheea, care transporta aerul in plamani, tinde sa aiba un colaps, cu usurinta. Cel mai comun semn al colapsului traheal este reprezentat de o tuse cronica, uscata si severa, pe care multi o descriu ca fiind asemanatoare cu un grohait de gasca. Colapsul traheal poate fi tratat medical sau chirurgical.
Stranutul invers – aceasta conditie este uneori confundata cu colapsul traheal. Aceasta este o conditie mult mai putin grava si dureaza doar cateva minute. Stranutul invers apare in special cand cainele este emotionat sau cand incearca sa manance sau sa bea apa prea repede. De asemenea, poate aparea atunci cand exista in aer polen sau alti alergeni. Secretiile din nasul catelului cad pe palatul moale, facandu-l sa se inchida peste trahee intr-o reactie automata. Acest lucru poate fi foarte inspaimantator pentru cainele Yorkie, dar de indata ce se calmeaza, stranutul invers se opreste. Masati usor gatul cainelui pentru a-l ajuta sa se relaxeze.
Alte probleme de sanatate care pot aparea: infectii oculare, probleme dentare, probleme gingivale.
Ingrijirea cateilor Yorkshire Terrier
Cateii din rasa Yorkshire Terrier se bucura de o plimbare alaturi de dumneavoastra sau de joaca in aer liber, dar din moment ce sunt foarte activi in timp ce se afla in casa, nu necesita mult efort pentru a se mentine in forma. In general, patrupezii Yorkie sunt receptivi la dresaj, mai ales daca dresorul le atrage atentia prin trucuri dragute, astfel incat acestia sa-si doreasca sa efectueze teste de agilitate sau de supunere.
Cu toate acestea, acesti catelusi pot fi greu de dresat in casa. Este mai bine sa le aratati unde sa mearga de la inceput si sa-i recompensati pentru ca au facut acel lucru la momentul potrivit. Daca efortul depus este pe masura, veti ajunge sa aveti un catel Yorkie foarte bine instruit. Cateii Yorkshire Terrier sunt, cu siguranta, catei de apartament si nu tolereaza bine caldura extrema sau frigul. Multi stapani de Yorkshire Terrier ii dreseaza pe acestia sa-si faca nevoile pe covoras, astfel incat sa nu fie nevoiti sa-i duca pe acestia afara atunci cand este prea cald sau prea rece.
Yorkie iubesc jucariile care scartie, dar este important sa verificati jucaria la fiecare cateva zile pentru a va asigura ca nu au scos dopul din aceasta si ca nu l-au mestecat. Cateii din aceasta rasa se bucura, in mod special, atunci cand le aruncati jucariile si ei trebuie sa le aduca inapoi.
Hranirea cainilor Yorkshire Terrier
Cantitatea zilnica de hrana recomandata este de 1/2 pana la 3/4 cani de hrana uscata de inalta calitate pe zi, impartita in doua mese. Cat mananca cainele adult depinde de marimea, varsta, constitutia, metabolismul si nivel sau de activitate. Cateii sunt individuali, la fel ca si oamenii, si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de hrana. Este aproape de la sine inteles faptul ca un caine extrem de activ va avea nevoie de mai multa hrana decat un catel care are un nivel scazut de energie si iubeste sa-si petreaca timpul tolanit pe canapea.
Calitatea hranei pe care o cumparati face, de asemenea, o diferenta, cu cat mancarea pentru caini este de calitate mai buna, cu atat catelul dumneavoastra isi va lua nutrientii zilnici necesari. Aveti grija ca Yorkie-ul dumneavoastra sa nu se ingrase. Un Yorkie grasut nu este un lucru bun pentru aceasta rasa eleganta.
Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !
Mentineti-va Yorkie-ul intr-o forma buna, masurandu-i mancarea si hranindu-l de doua ori pe zi, mai degraba decat sa lasati mancarea la indemana acestuia tot timpul. Daca nu sunteti sigur daca catelul dumneavoastra este supraponderal, puteti sa-l testati, mai intai, uitandu-va la el. Ar trebui sa puteti sa-i vedeti talia.
Apoi, puneti-va mainile pe spatele cainelui cu degetele intinse de-a lungul coloanei vertebrale ale acestuia, cu degetele indreptate in jos. Ar trebui sa-i simtiti coastele, dar sa nu i le si vedeti, fara sa trebuiasca sa apasati prea tare. Daca nu puteti sa-i simtiti coastele, inseamna ca acesta are nevoie de mai putina hrana si de mai mult exercitiu.
Culoarea si ingrijirea blanii
Blana catelului Yorkshire Terrier este lunga, matasoasa si drepta, deloc ondulata. Sunt unii catelusi care au parul atat de lung incat le ajunge pana la podea. Yorkshire Terrier au un singur strat de blana si naparlesc foarte putin.
Puii se nasc negri, cu blana albastra si cafenie care se dezvolta treptat, de obicei dupa un an. Puii la care blana incepe sa se deschida la culoare inainte ca acestia sa aiba varsta de un an devin adesea de culoare gri, mai degraba decat de culoare albastru. Din partea din spate a capului pana in varful cozii, parul este de culoare gri-albastrui, uneori descris ca fiind de cluoare albastru, ca si culoarea tevii de pusca – un albastru stralucitor atunci cand este vazut in lumina soarelui.
Capul este de culoare auriu stralucitor, nu rosiatic, cu par cafeniu, care este mai inchis la radacini decat la varfuri. Coama (parul care cade peste fata) este lung, de aceeasi nuanta aurie ca si fata. Parul este putin mai inchis la baza urechilor si pe bot. Culoarea cafenie de pe cap nu se extinde peste urechi si nu este amestecat parul negru cu cel cafeniu.
Cateii Yorkshire Terrier au si picioarele de culoare cafeniu, dar culoarea nu se extinde deasupra cotului. Un lucru interesant este faptul ca cainii Yorkie tind sa devina mai usori odata cu inaintarea in varsta. Modificarile hormonale le pot afecta si culoarea blanii. Cand femelele sunt in calduri, blana le este mai deschisa la culoare si se inchide din nou dupa ce se incheie perioada de calduri. Ingrijirea unui Yorkshire Terrier cu parul lung nu este pentru cei slabi de inima, mai ales daca are o blana „moale” care se incalceste usor, in loc de una matasoasa! Chiar daca ii pastrati blana tunsa scurt, trebuie sa o periati in fiecare zi pentru a ajuta la prevenirea incalciturilor si pentru a o pastra curata.
In general, rasele de caini mici sunt predispuse la probleme dentare, iar rasa Yorkie nu face exceptie. Cateii Yorkshire Terrier tind sa aiba foarte mult tartru pe dinti si datorita acestui aspect isi pot pierde dintii la o varsta frageda, asa ca trebuie sa-i spalati dintii in mod regulat si sa-l programati pentru o curatare profesionala a dintilor de catre medicul veterinar, cel putin o data pe an.
Ca parte a procesului de ingrijire, verificati in mod regulat urechile cainelui Yorkie. Uitati-va in interiorul lor si totodata mirositi-le bine. Daca simtiti un miros ofensiv, daca este prezenta roseata sau o secretie maro, cereti-i medicului veterinar sa le verifice pentru a vedea daca este prezenta o infectie. Daca exista par in canalul urechii, acesta trebuie smuls, iar daca credeti ca nu va descurcati sa faceti acest lucru, cereti-i medicului veterinar sau coafezei sa-l faca in locul dumneavoastra.
Spalati-va cainele saptamanal pentru a-i pastra blana frumoasa si stralucitoare. Nu este nevoie sa frecati blana pentru a o spala. Dupa umezirea blanii si aplicarea samponului, tot ce trebuie sa faceti este sa treceti degetele prin par pentru a da jos murdaria, dupa care trebuie sa aplicati balsam si sa clatiti bine. Cand uscati catelul Yorkie, pulverizati-i blana cu un balsam pentru stralucire. Nu periati niciodata blana acestuia cand aceasta este uscata sau murdara pentru ca o veti rupe.
Taiati unghiile catelului Yorkie dupa fiecare baie, pentru a preveni ruperea lor sau chiar ranirea catelusului cu ele. Daca auziti unghiile acestuia facand un zgomot pe podea inseamna ca acestea sunt prea lungi. Unghiile cainilor au vase de sange in ele si, daca le taiati prea scurt, puteti provoca sangerari, iar catelul dumneavoastra poate sa nu colaboreze data viitoare cand doriti sa-i taiati unghiile. Deci, daca nu aveti experienta in a taia unghiile patrupedului cereti-i veterinarului sa o faca.
Cand va ocupati de ingrijirea catelului Yorkie, asigurati-va ca verificati si zona anala si cu un foarfece taiati parul din jur daca devine prea lung. De obicei, tunderea de aproximativ jumatate de centimetru a parului din jurul zonei anale este de ajuns. Dupa ce ati periat cainele si l-ati uscat, strangeti-i parul de pe cap, incepand de la coltul exterior al ochiului spre centrul capului, apoi faceti la fel si pentru celalalt ochi. Periati aceasta bucata de par si prindeti-o intr-o codita cu o prinzatoare de par, apoi adaugati fundita preferata. Incepeti sa va obisnuiesti patrupedul sa fie periat si examinat inca de cand e un catelus.
Verificati-i frecvent labutele deoarece cateii sunt sensibili la picioare. Faceti din ingrijirea cainelui o experienta pozitiva pentru acesta, plina de laude si recompense, asa veti pune bazele pentru viitoarele examinari veterinare. In timpul ingrijirii, verificati catelusul pe piele, pe nas, pe gura, pe ochi si pe picioare pentru a putea observa daca are diferite leziuni, eruptii cutanate sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitatea sau inflamatia. Ochii cainelui trebuie sa fie limpezi, fara roseata sau secretii. Examenul dumneavoastra saptamanal atent va va ajuta sa identificati problemele potentiale de sanatate mai devreme.
Interactiunea cu copiii si cu alte animale de companie
Datorita dimensiunii lor mici, cateii Yorkie nu sunt potriviti pentru familiile cu copii mici. Majoritatea crescatorilor nu vor vinde catelusi persoanelor care au copii mai mici de 5 sau 6 ani.
Este prea usor pentru copii sa-i scape din brate, sa-i calce sau sa-i tina prea strans. Cainii Yorkie se pot intelege bine cu alte animale de companie, inclusiv cu pisici, daca socializeaza cu acestea de la o varsta frageda, altfel pot deveni indrazneti si e posibil sa atace cainii straini.
Experiența mea cu Yorkshire Terrier, adesea numiți „Yorkie”, a fost una plină de momente amuzante și provocatoare. Acești căței au o personalitate vibrantă, aproape supradimensionată față de mărimea lor mică, ceea ce îi face parteneri minunați pentru oricine caută un spiriduş loial. În viața de zi cu zi, faptul că Yorkie-urile pot fi suspicioase față de străini sau de alte animale poate fi un avantaj pentru cei care doresc un cățel de pază, dar necesită un dresaj consecvent pentru a diminua tendințele de a lătra excesiv. Personalitatea lor aventuroasă și energia debordantă ne învață că indiferent de dimensiuni, hotărârea și curajul pot depăși orice bariere, dar necesită o atenție constantă și o socializare eficientă pentru a deveni membri echilibrați ai familiei.