Rase de Caini de competitie

Cainii de competitie pot face parte din orice rasa. Exista o multime de competitii la nivel mondial, unele care puncteaza aspectul cainelui, altele care se focuseaza pe eficienta sa in diverse activitati.

Desi exista si competitii de vanatoare sau de viteza pentru caini, cel mai adesea se organizeaza competitii legate de aspect, care urmaresc diverse standarde ale rasei.

In general, la o competitie canina se iau in considerare elemente precum structura corporala, aspectul cainelui sau alte caracteristici fizice ale individului. In general, juriul nu compara cainii participanti intre ei, ci le acorda calificative in raport cu caracteristicile rasei si cu standardul acceptat. De regula se pune accent pe un echilibru in dimensiuni, pe ochi, urechi, cap, bot, coada, umeri, picioare, blana sau culoare.

Competitiile sunt organizate in functie de varsta catelului, de rasa acestuia si de calitatile pe care le are. Exista chiar si o federatie chinologica internationala cu un mai putin de 10 grupe majore pentru concursuri: caini ciobanesti, caini terrieri, caini schnauzer si pinscher, caini teckel, caini din categoria husky sau Alaska, caini beagle, caini sportivi, ogari sau caini de companie.

Practic, orice caine care are rasa pura poate sa participe in competitii si pe masura ce se dezvolta alte rase, lucrurile evolueaza constant.

Lista raselor de caini de competitie