
Bulldog-ul francez s-a bucurat de o lunga istorie ca si caine de companie. Creat in Anglia pentru a fi un Bulldog in miniatura, el a insotit muncitorii de textile englezi in Franta, unde i s-a dat numele de Bulldog francez.
Pe langa faptul ca a fost un caine de companie, a servit odata ca si un caine soricar excelent, dar astazi munca lui se concentreaza pe a fi un prieten fabulos al familiei si un caine de spectacol.
Rezumat:
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa





Poze cu caini Bulldog Francez
Surse poze:
Mai multe despre rasa
Este o rasa de caini rara, deci asteptati-va sa fiti pusi pe lista de asteptare inainte de a putea sa-l cumparati si sa-l duceti acasa. Cu urechile ca cele de liliac, dar ciudat de frumos, Bulldog-ul francez are un farmec unic.
Din punct de vedere estetic, alte rase sunt fara indoiala mai pline de farmec si spectaculoase, dar frumusetea este in ochii privitorului si ceea ce multi vad in Bulldog-ul francez sunt calitatile care il fac sa fie unul dintre cei mai buni caini de companie din zilele noastre. Acesta este mic, dar cu o constructie masiva, cu un corp muscular puternic.
El are o blana scurta care este usor de ingrijit si care ii completeaza personalitatea de caine nepretentios. Acestuia ii place sa se joace, dar se bucura de asemenea si sa isi petreaca timpul relaxandu-se pe canapea. Aceasta placere pentru joc si atitudine relaxata se poate observa si in sesiunile de dresaj. Cainii Bulldog francez sunt inteligenti, iar pregatirea lor este usoara atata timp cat o faceti astfel incat sa para ca este un joc distractiv. Ei sunt libertini si independenti si nu sunt ideali pentru a concura in competitii de supunere sau agilitate, desi unii au trecut si peste aceasta provocare. Aceasta tendinta de libertate pe care o au acesti patrupezi poate duce de asemenea la o natura incapatanata, iar daca ei decid sa sape in pamant, nimic nu-i poate opri.
Cainii din rasa Bulldog francez sunt tovarasi iubitori care se bucura de contactul cu oamenii. Daca doriti un animalut care poate fi lasat singur in aer liber pentru perioade lungi de timp, atunci aceasta nu este rasa potrivita pentru dumneavoastra. Acesta este un catelus care se bucura de iubirea care ii este oferita de familia sa si in schimb, ofera la fel de multa iubire stapanilor sai. In general, acestia se inteleg bine cu toata lumea, inclusiv cu copiii.
Cu toate acestea, cainii pot fi teritoriali si posesivi fata de stapanii lor, in special in prezenta altor animale. Socializarea este o necesitate pentru acestia, dar datorita companiei calme care caracterizeaza rasa, aceasta este o sarcina placuta. Cu o natura atat plina de umor, cat si neastamparata, Bulldog-ul francez trebuie sa aiba ca stapan pe cineva care este consecvent, ferm si rabdator cu toate manierele acestuia, care il fac atat frustrant, cat si incantator.
Sunt o rasa de caini de paza excelenti si ii vor alerta pe stapanii lor in cazul in care se apropie straini de locuinta lor, dar nu este stilul lor sa latre fara o cauza anume. Ei pot sa-si protejeze casa si familia, iar unii vor incerca sa-si apere familia cu orice pret, chiar daca acest lucru inseamna ca isi risca viata. Acestia nu au nevoie de un spatiu mare, pot locui in apartamente sau in locuinte mici. Doua plimbari timp de 15 minute pe zi ar trebui sa fie suficiente pentru acestia si sa-i impiedice sa devina supraponderali. Bulldog-ul francez are nevoie sa locuiasca intr-un mediu rece si confortabil. El este susceptibil la epuizare datorita caldurii si are nevoie de un mediu cu aer conditionat. Acesta nu este un caine care poate ramane afara intr-o zi foarte calduroasa. Cainii din rasa Bulldog francez sunt caini de companie minunati, cu o natura blanda. Daca lucrati de acasa, Bulldog-ul francez este fericit si se va intinde pe picioarele dumneavoastra toata ziua sau va veni dupa dumneavoastra dintr-o camera in alta.
Oamenii care ii iubesc pe acesti patrupezi ii descriu ca fiind niste ghemotoci naivi si neastamparati si nu-si pot imagina viata fara ei. Ei sunt o prezenta constanta si va vor iubi cu toata puterea care se gaseste in corpul lor mic, iar in timp va vor dovedi ca frumusetea este in interior.
Trasaturi
- Nu au nevoie de foarte mult exercitiu fizic, dar au nevoie de plimbari zilnice pentru a se mentine la o greutate normala.
- Nu suporta foarte bine caldura si trebuie monitorizat in zilele calduroase pentru a va asigura ca acesta nu va face multa miscare astfel incat sa oboseasca.
- Poate fi usor de dresat, dar poate fi, de asemenea, foarte incapatanat. Fiti fermi si rabdatori cand dresati un animalut din aceasta rasa.
- Daca pretuiti curatenia, Bulldog-ul francez ar putea sa nu fie patrupedul potrivit pentru dumneavoastra, deoarece el este predispus la salivat, flatulenta si la naparlire. De asemenea, el poate fi dificil de dresat in casa.
- Poate fi o rasa linistita si nu este cunoscuta ca o rasa care latra frecvent, desi exista exceptii de la orice regula.
- Deoarece nu tind sa latre excesiv, cainii Bulldog francez sunt caini de apartament exceptionali.
- Desi este important sa fie supravegheati mereu atunci cand sunt in preajma copiilor mici, acestia se inteleg foarte bine cu copiii.
- Sunt paznici minunati, dar pot deveni teritoriali. De asemenea, le place sa fie in centrul atentiei, ceea ce poate duce la probleme comportamentale daca sunt prea rasfatati.
- Sunt animale de companie care se dezvolta intr-un mod armonios atunci cand au contact uman. Ei nu sunt caini care pot fi lasati singuri pe perioade lungi de timp sau care pot sa traiasca afara.
- Pentru a avea un caine sanatos, nu cumparati niciodata un catelus de la un crescator iresponsabil sau de la un magazin de animale de companie.
Istoria rasei Bulldog francez
Bulldog-ul francez isi are originea in Anglia si a fost reprodus pentru a fi o versiune toy a cunoscutei rase. Rasa a fost destul de populara printre lucratorii de textile din orasul Nottingham si atunci cand multi dintre acestia au emigrat in Franta pentru a avea oportunitati mai bune, i-au dus cu ei si pe micutii catelusi.
Bulldog-ul francez a prosperat in Franta si Europa, iar farmecul sau a fost descoperit la scurt timp si de catre americani. Primul Bulldog francez pe care l-au avut americanii a fost prezentat la spectacolul organizat de Clubul de Canini din Westminster, in 1896. La scurt timp rasa a fost poreclita „Frenchie”, nume care inca este considerat afectuos, fiind folosit si in prezent.
Personalitatea
Este un caine inteligent, iubitor care vrea si trebuie sa-si petreaca mult timp cu familia sa. Aceasta rasa este libertina si iubitoare de distractie, Bulldog-ul francez este foarte maleabil atunci cand vine vorba de dresaj, daca acesta se face intr-un mod pozitiv, cu multe recompense alimentare, cu multa lauda si cu joaca.
Sanatatea
Nu toti cainii vor avea toate sau oricare din bolile enumerate mai jos, dar este important sa le cunoasteti in cazul in care luati in considerare achizitionarea unui caine din aceasta rasa.
Displazia soldului: este o conditie medicala ereditara in care femurul nu se incadreaza in cavitatea pelviana a articulatiei soldului. Displazia la nivelul soldului poate exista cu sau fara semne clinice. Unii caini manifesta durere si schiopatat pe unul sau pe ambele picioare din spate. Pe masura ce cainele imbatraneste, se poate dezvolta artrita. Screening-ul pentru displazia de sold este efectuat prin radiografie si este realizat de Fundatia Ortopedica pentru Animale sau de Programul de Imbunatatire a Soldului de la Universitatea din Pennsylvania. Patrupezii cu displazie de sold nu trebuie sa fie reprodusi. Cereti-i crescatorului o dovada in care se specifica faptul ca parintii catelusului au fost testati pentru displazie de sold si ca nu au probleme.
Sindromul brahicefalic: aceasta tulburare este intalnita la catelusii care au capul scurt (plat), narile inguste si palatul moale elongat. Caile respiratorii sunt obstructionate in moduri diferite si pot provoca oricare dintre urmatoarele probleme, de la respiratia zgomotoasa sau greoaie pana la colapsul total al cailor respiratorii. Cainii cu sindrom brahicefalic sforaie in mod frecvent. Tratamentul variaza in functie de severitatea afectiunii si poate include terapia cu oxigen si interventia chirurgicala pentru largirea narilor sau pentru a scurta palatul moale.
Alergiile: sunt o problema intalnita frecvent la rasa de caini Bulldog francez. Exista trei tipuri principale de alergii: alergii pe baza de alimente care sunt tratate printr-un proces de eliminare a anumitor alimente din dieta Bulldog-ului francez; alergiile de contact, cauzate de o reactie la o substanta topica, cum ar fi lenjeria de pat, pulberi de purici, sampoane si alte substante chimice, acestea fiind tratate prin eliminarea cauzei alergiei; si alergiile inhalante, cauzate de alergenii din aer, cum ar fi polenul, praful si mucegaiul. Medicatia pentru alergiile inhalante depinde de severitatea alergiilor. Este important sa retineti faptul ca, deseori, infectiile urechii apar odata cu alergiile inhalante.
Hemivertebra: aceasta este o malformatie a uneia sau mai multor vertebre care determina ca aceasta sa aiba o forma de pana sau triunghi. Aceasta malformatie poate aparea singura sau impreuna cu alte malformatii ale vertebrelor. Hemivertebra poate sa nu provoace probleme sau poate exercita presiune asupra maduvei spinarii. Acest lucru poate duce la durere, slabiciune si/sau paralizie. Nu exista tratament pentru aceasta afectiune decat daca exista presiune la nivelul maduvei spinarii.
Luxatia patelara: aceasta este o problema comuna la rasele de caini Bulldog francez. Este cauzata de faptul ca articulatia genunchiului, care are trei parti – femurul, rotula si tibia, nu are rotula aliniata corespunzator, aceasta miscandu-se in si in afara articulatiei. Acest lucru provoaca schiopatat sau mers anormal. Este o boala congenitala, adica este prezenta la nastere, desi dezalinierea sau luxatia propriu-zisa nu apare intotdeauna la nastere, decat mult mai tarziu. Frecarea cauzata de luxatia patelara poate duce la artrita, o boala articulara degenerativa. Exista patru tipuri de luxatie patelara care variaza in functie de gravitate, de la gradul I, o luxatie ocazionala care provoaca un schiopatat temporar, pana la gradul IV, in care intoarcerea tibiei este severa, iar patela nu poate fi realiniata decat chirurgical. Acest lucru ii confera Bulldog-ului francez un aspect cracanat al picioarelor. Gradele severe de luxatie patelara pot necesita interventii chirurgicale.
Disfunctia discului intervertebral (BDIV): apare atunci cand un disc din coloana vertebrala se rupe sau prezinta hernie si apasa ascendent maduva spinarii. Cand discul apasa maduva spinarii, impulsurile nervoase sunt impiedicate si nu se mai deplaseaza de-a lungul maduvei spinarii. Disfunctia discului intervertebral poate fi cauzata de traume, varsta sau pur si simplu din cauza tulburarii fizice care apare atunci cand un caine sare foarte des din pat. Cand discul se rupe, cainele simte durere, iar discul rupt poate duce la slabiciune si paralizie temporara sau permanenta. Tratamentul implica, de obicei, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), preparate special pentru aceasta rasa de caini. Nu-i dati niciodata Bulldog-ului francez paracetamol sau alte medicamente din clasa AINS, care sunt fabricate pentru oameni, deoarece pot fi toxice pentru acesta. In unele cazuri, interventia chirurgicala poate ajuta, dar trebuie facuta intr-un timp scurt de la aparitia disfunctiei discului intervertebral. In cazul in care cainele dumneavoastra se confrunta cu aceasta problema de sanatate, trebuie sa intrebati medicul veterinar despre reabilitarea fizica. Tratamentele cum ar fi masajul, benzile de alergare si stimularea electrica sunt disponibile pentru caini si pot avea un succes excelent.
Boala von Willebrand: aceasta este o afectiune a sangelui care poate fi intalnita atat la oameni, cat si la caini. Aceasta afecteaza procesul de coagulare datorita reducerii factorului von Willebrand din sange. Un caine afectat de boala von Willebrand va prezenta semne precum sangerari nazale, sangerarea gingiilor, sangerari prelungite in timpul unei interventii chirurgicale si sangerari prelungite in timpul perioadei in care femelele se afla in calduri sau dupa ce au fatat. Ocazional, sangele poate fi prezent si in scaun. Aceasta tulburare este, de obicei, diagnosticata atunci cand cainele dumneavoastra are varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani si este o boala care nu poate fi vindecata. Cu toate acestea, pot fi administrate tratamente care includ cauterizarea sau suturarea unor leziuni, transfuzii ale factorului von Willebrand inainte de o interventie chirurgicala si evitarea anumitor medicamente.
Despicatura palatina: palatul este partea de sus din gura (cerul gurii) care separa cavitatile nazale de cele orale. Palatul se compune din doua parti, una tare si una moale. Un palat cu despicatura are o crapatura care se intinde bilateral sau unilateral si poate varia ca si marime de la o gaura mica pana la o crapatura mare. Un palat cu despicatura poate afecta atat palatul dur, cat si pe cel moale, separat sau impreuna si poate provoca o despicare a buzei. Puii pot fi nascuti cu palatul despicat sau acesta poate aparea datorita unei rani. Despicaturile sunt destul de intalnite la caini, dar multi catei nascuti cu un palat despicat nu supravietuiesc sau sunt eutanasiati de catre crescator. Singurul tratament pentru despicatura palatina este interventia chirurgicala pentru a inchide complet gaura, cu toate ca nu toti cainii cu aceasta afectiune necesita interventie chirurgicala. Este important ca aceasta afectiune sa fie diagnosticata de catre medicul veterinar. Acesta va oferi animalutului dumneavoastra tratamentul adecvat.
Palatul moale alungit: apare atunci cand tesutul conjunctiv care captuseste cerul gurii are la dispozitie o suprafata prea mica de os pe care sa se sprijine. Atunci cand palatul moale este alungit, acesta poate impiedica functionarea corecta a cailor respiratorii si poate provoca dificultati de respiratie. Tratamentul pentru palatul moale alungit presupune indepartarea chirurgicala a excesului palatului moale.
Daca cumparati un catelus, gasiti un crescator bun care va va arata avize de sanatate pentru ambii parinti ai catelului. Avizele de sanatate demonstreaza faptul ca un caine a fost testat pentru o anumita conditie medicala si ca nu este predispus la dezvoltarea acesteia.
In cazul patrupezilor din rasa Bulldog francez, trebuie sa va asteptati sa primiti autorizatii de sanatate de la Fundatia Ortopedica pentru Animale (OFA) pentru displazia soldului, displazia cotului, hipotiroidism si pentru boala von Willebrand; de la Universitatea Auburn pentru trombopatie; si de la Fundatia pentru Regenerarea Ochilor Cainilor un aviz care certifica faptul ca ochii acestuia sunt normali.
Ingrijirea
Cainii din rasa Bulldog francez nu au nevoie de mult exercitiu fizic. Ei au un nivel de energie destul de scazut, desi exista exceptii de la fiecare regula. Pentru a-si mentine greutatea in limitele normale, totusi, au nevoie de miscare zilnica care poate fi obtinuta prin plimbari scurte sau diferite jocuri in aer liber.
Multi caini Bulldog francez se bucura de joaca si isi vor petrece mult timp facand diferite activitati, dar nu sunt atat de mari incat sa necesite o curte mare sau foarte multa miscare fizica. Patrupezii din aceasta rasa sunt predispusi la epuizare atunci cand este foarte cald, fie in casa, fie afara si nu trebuie tinuti in conditii de temperatura ridicata. Cand este foarte cald, acesti caini trebuie scosi la plimbare si la joaca doar dimineata si seara.
Atunci cand dresati un Bulldog francez, trebuie sa luati in considerare faptul ca, desi este inteligent si de obicei dornic sa va faca pe plac, el este, de asemenea, un caine libertin. Acest lucru inseamna ca poate fi incapatanat. Multe tehnici de dresaj, diferite, au succes in cazul acestei rase, asa ca nu renuntati daca o anumita metoda nu functioneaza, ci incercati o tehnica diferita. Pentru a capta atentia si interesul Bulldog-ului francez, incercati sa faceti ca dresajul sa para un joc distractiv cu multe premii. Este important sa va dresati cainele Bulldog francez de cand acesta este mic, chiar daca intentionati sa-i oferiti mai multa libertate in casa atunci cand ajunge la maturitate.
Indiferent de rasa, catelusii exploreaza, fac lucrurile pe care nu ar trebui sa le faca si mesteca lucruri care ii pot rani. Aceste situatii pot fi costisitoare, atat pentru a repara sau a inlocui obiectele distruse, cat si pentru a plati veterinarului in cazul in care ar aparea diferite probleme. De aceea, un dresaj corespunzator va va aduce beneficii pe partea financiara si totodata va contribui la bunastarea catelului si la dezvoltarea unui temperament docil al acestuia.
Hranirea
Cantitatea zilnica recomandata: 1 pana la 1,5 cani de alimente uscate de calitate superioara, pe zi, impartite in doua mese. Cantitatea de mancare pe care o mananca cainele adult depinde de marimea, varsta, constructia, metabolismul si nivelul de activitate ale acestuia. Cainii sunt individuali, la fel ca si oamenii, si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de hrana. Este aproape de la sine inteles faptul ca un caine extrem de activ va avea nevoie de mai multa hrana decat unul care prefera sa stea toata ziua tolanit pe canapea. Calitatea hranei pe care o cumparati face, de asemenea, o diferenta. Cu cat mancarea este de o calitate superioara, cu atat acesta va continua sa se hraneasca si totodata sa asimileze toti nutrienti necesari.
Culoarea si ingrijirea blanii
Blana Bulldog-ului francez este scurta, neteda, stralucitoare si fina. Pielea este dezlantuita si incretita, in special la nivelul capului si umerilor, si are o textura moale. Cainii pot avea o varietate de culori, inclusiv maro, gri, diverse nuante de auriu, negru, avand pete si dungi de culoare neagra, alba sau tigrata. Bulldog-ul francez poate fi de orice culoare, cu exceptia culorii negru, maro-rosiatic cu pigmentare maro pe buze si nas, gri deschis si negru cu alb sau cu maro.
Nu credeti un crescator care va spune sa cumparati un caine de o anumita culoare care este rar intalnita, deoarece acestia fac acest lucru doar ca sa va ceara mai multi bani. Daca va doriti neaparat o catelusa de culoare cafenie, trebuie sa stiti ca acest lucru va va dezamagi atunci cand o sa vedeti ca puii acesteia vor fi masculi de culoare alba sau tigrata.
Catelusii din rasa Bulldog francez sunt destul de usor de ingrijit si au nevoie doar de un periaj ocazional pentru a-si mentine blana sanatoasa. Acestia sunt caini care naparlesc la un nivel mediu. Incepeti sa va ingrijiti Bulldog-ul francez inca de cand acesta este la o varsta frageda si invatati-l sa stea pe o masuta sau pe podea atunci cand il periati, pentru a usura aceasta experienta atat pentru dumneavoastra, cat si pentru el.
Cand va ingrijiti Bulldog-ul francez, indiferent in ce stadiu al vietii este acesta, faceti-va timp pentru a-l verifica de eventualele cruste, leziuni ale pielii, pete simple, piele aspra, fragila sau semne de infectii care pot aparea. De asemenea, ar trebui sa-i verificati urechile, ochii si dintii, pentru a putea observa daca exista orice tip de secretie sau daca sunt prezente mirosuri neplacute. Ambele probleme sunt semne ca Bulldog-ul francez ar putea avea nevoie de o consultatie la medicul veterinar. Curatati-i urechile in mod regulat cu o carpa umeda si calda si rulati un tampon de bumbac si curatati zona din jurul marginii canalului auricular. Nu introduceti tamponul de bumbac in canalul urechii. Daca marginile urechilor sunt uscate, aplicati cu atentie ulei mineral sau ulei pentru bebelusi. Uleiul poate fi, de asemenea, utilizat si pe nas, in cazul in care acesta este uscat.
Bulldog-ul francez nu isi toceste unghiile in mod natural si, de aceea, acesta va avea nevoie sa-i taiati unghiile in mod regulat. Acest lucru impiedica despicarea si ruperea unghiilor, ceea ce poate fi dureros pentru acesta. Pastrati incretiturile faciale curate si uscate pentru a preveni infectiile bacteriene. Ori de cate ori ii veti face baie cainelui dumneavoastra, faceti-va timp pentru a-i usca bine pielea dintre pliuri. Spalati-va Bulldog-ul francez lunar sau in functie de necesitati si folositi un sampon pentru catelusi de calitate superioara, pentru a-i mentine uleiurile naturale din piele si din blana. Bulldog-ul francez ar trebui sa fie usor de ingrijit, cu o pregatire adecvata si cu experiente pozitive din timpul ingrijirii, ingrijirea poate fi un timp minunat petrecut cu cainele dumneavoastra, in care se poate forma o legatura armonioasa intre caine si dumneavoastra. Daca nu sunteti confortabil cu orice aspect legat de ingrijire, cum ar fi taierea unghiilor, il puteti duce oricand la un profesionist care intelege nevoile Bulldog-ului francez.
Interactiunea cu copiii si cu alte animale de companie
Cainii din rasa Bulldog francez se inteleg bine cu copiii si nu sunt atat de mici incat sa nu poata locui intr-o gospodarie in care este un copil mic. Acestea fiind spuse, totusi, nici un caine nu ar trebui sa ramana singur cu un copil mic. Este de datoria dumneavoastra sa-i supravegheati pe acestia cand sunt impreuna si sa va asigurati ca nu se ranesc. Daca socializeaza de cand este mic, Bulldog-ul francez se poate intelege bine cu alti caini si chiar si cu pisici. Acesta poate fi gelos pe alti caini, mai ales daca acestia primesc atentie din partea stapanului sau.
Bulldog-ul francez, cu farmecul său unic și personalitatea jucăușă, reușește să cucerească pe oricine prin loialitatea și iubirea necondiționată pe care o oferă. Dacă îți dorești un companion de nădejde care să te însoțească peste tot, chiar și în cele mai leneșe zile acasă, acest cățel este alegerea ideală. În ciuda predispoziției la anumite probleme de sănătate și a câtorva provocări de dresaj, Bulldog-ul francez își răsplătește familia cu afecțiune și umor, contribuind la o atmosferă armonioasă și plină de veselie. Alegerea unui astfel de prieten patruped aduce cu sine responsabilitatea de a-i asigura îngrijirea adecvată și atenția necesară, lucru care poate transforma viața cotidiană într-o experiență îmbogățitoare și plină de satisfacții emoționale.