
Cockerul Spaniol este in primul rand un indragit caine de companie, desi fundamental el va ramane mereu caine de vanatoare. Cu o infatisare frumoasa (dar o crestere ce necesita efort), cu o fire docila si vesela, prezenta acestuia in familie e un deliciu.
Nimic nu il incanta mai mult ca atunci cand iti face o bucurie, e la fel de fericit si cand se cuibareste pe canapea impreuna cu adultii sai preferati si cand se zbenguie cu copiii prin curte.
Rezumat:
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa





Poze cu caini Cocker Spaniel
Sursa foto: pixabay.com
Mai multe despre aceasta rasa
Cel mai mic membru al American Kennel Club Sporting Group, cockerul spaniel este extrem de indragit de multe persoane care au animale de companie. Va amintiti de eroina din Doamna si Vagabondul ?
Nu intamplator personajul afectuos si rasfatat este cocker spaniel. De la sfarsitul anilor ’30 pana in anii ’50, cockerul a fost pe primul loc intre rasele inregistrate la AKC. Apoi, popularitatea lui a fost in declin aproape 30 de ani, dar de la inceputul anilor ’80 a ajuns din nou pe prima pozitie in top si de abia in 1992 a fost detronat de Labrador si Golden Retriever. Astazi, cockerul ramane intre primele 15 rase favorite. Nu e de mirare, pentru ca e o placere sa ai un cocker spaniel de rasa adevarata. E cunoscut pentru temperamentul vesel si receptiv. Are blana lunga si foarte frumoasa, e iubitor si bland si nu vrea decat sa-si faca familia fericita.
Comparativ cu alti caini din grupul de competitii, cockerul e mic (intre 9 si 14 kg), asa ca poate sta confortabil intr-un apartament, o vila sau o casa micuta. Este in primul rand un caine de companie, dar poate fi usor antrenat pentru expozitiile de conformatie, concursuri de agilitate si obedienta si activitati in natura. De asemenea, este un excelent caine de terapie.
Cockerul spaniol seamana cu cockerul englez, unul dintre colegii sai din grupul sporting si candva se considera ca sunt una si aceeasi rasa. Cu toate acestea, cativa crescatori au studiat diversele rase de Cocker si au incercat sa le separe si sa descurajeze incrucisarea varietatilor engleza si americana. In 1946, American Kennel Club a recunoscut cele doua rase ca fiind distincte.
Cockerul spaniel clasic este un companion bland, iubitor si de incredere, bun cu copiii, cu alte animale de casa si cu varstnicii. Din pacate, ca in cazul tuturor speciilor favorite, popularitatea lui extrem de mare il face victima crescatorilor lipsiti de scrupule, care nu tin cont de temperament, sanatate sau conformatie.
Prin urmare, unii cockeri spaniel au probleme serioase de sanatate si temperament. Daca intentionati sa va luati un cocker spaniel, trebuie sa fiti foarte atenti de la cine cumparati sau adoptati puiul. Cumparati numai de la crescatori cunoscuti. Nu cumparati niciodata pui de la un crescator amator, sub standarde, de la fabricile de catei (cei care cresc intensiv, doar in scopul vanzarii) sau din magazine de animale de companie. Crescatorii reputati cresc animalele tinand cont de temperament si fac periodic teste de sanatate pentru a se asigura ca exemplarele lor nu transmit mai departe vreo predispozitie la boli genetice.
Important
Cockerii fiind atat de populari, e foarte important sa cautati cu atentie crescatori si sa gasiti pe cineva preocupat de imbunatatirea speciei. Cockerul spaniel e sensibil si poate fi un pic nelinistit, chiar daca provine de la un crescator serios si chiar daca a socializat corespunzator. Sa nu va mire daca la cockerul vostru apare urinarea submisiva (face pipi cand e emotionat).
Cockerii pot latra mult, asa ca intotdeauna, din repertoriu trebuie sa faca parte comanda “Liniste”.
Cockerul e gata oricand sa-i bucure pe cei din jur si ii place sa stea cu familia cat mai mult. Dar nu uitati ca e o rasa de vanatoare. Nu va mirati daca, la plimbare, ataca pasari sau alte animale mici. Tineti cockerul in lesa ori de cate ori sunteti intr-un spatiu liber, neimprejmuit.
Cockerul are o personalitate “moale”. Metodele dure de instructaj il vor face temator, asa ca folositi mijloace blande pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Urechile lungi ale cockerului spaniel fac parte din frumusetea lui, dar pot fi si o potentiala problema de sanatate. Controlati urechile cockerului saptamanal, pentru a depista eventuale infectii.
E nevoie de efort si bani pentru a-i mentine frumusetea blanitei. Periati-l zilnic si planificati-va bugetul pentru a plati un groomer profesionist.
Pentru a avea un animal sanatos, nu cumparati nicioidata pui de la un crescator amator, de la fabricile de catelusi sau din magazinele de animale de companie. Gasiti un crescator cunoscut, care face teste pentru a se asigura ca exemplarele lui au o buna sanatate genetica si un bun temperament.
Istoric
Cockerul spaniel modern este descedent al familiei Spaniel, un grup mare ce dateaza din antichitate. “Spaniel” inseamna caine spaniol, si se crede ca acesti caini sunt originari din Spania. Pana prin anii 1800, se imparteau in doua categorii: jucarii (in special de companie) si caini mari de vanatoare. Cainii de vanatoare erau si ei impartiti in spanieli de uscat si spanieli de apa. Cockerul spaniel a primit acest nume pentru performantele excelente in domeniul vanatorii de sitari.
In Anglia, timp de cateva sute de ani, spanielii au fost o categorie functionala, si nu neaparat o rasa individuala de caini. Prima asociatie care a obtinut recunoasterea cockerului spaniel ca rasa distincta in Anglia a fost Obo Kennel, condusa de James Farrow. In 1892, in Anglia a fost recunoscuta rasa cocker spaniel.
Cu putin timp inainte, la sfarsitul anilor 1870, crescatorii americani au inceput sa importe in SUA cockeri englezi. Un cocker spaniel alb cu cafeniu, pe nume Captain, a fost incris in primul registru genealogic al National American Kennel Club (denumit mai tarziu American Kennel Club). In al doilea volum al registrului genealogic, aparut in 1885, apare un cocker negru, pe nume Brush II. Acest caine a fost importat din Anglia de catre asociatia Commings Cocker Spaniel Kennel din New Hampshire.
Tot pe-atunci, in 1881, Clinton Wilmerding si James Watson au infiintat clubul American Spaniel. Cel mai vechi club de rasa din America includea, initial, crescatori de mai multe tipuri de spaniel. Pana la urma, ei s-au separat in organizatii distincte, intrucat au fost identificate diferente intre rasele de spaniel.
Cockerii spaniel au castigat rapid popularitate, atat in randul crescatorilor, cat si in randul marelui public. In timp, unii crescatori au preferat tipul mai mic de cocker spaniel, cu o conformatie usor diferita fata de cockerul englez initial. Acesti caini mai mici erau deosebit de apreciati la concursurile de frumusete.
In 1936, un grup de crescatori de cockeri englezi a infiintat in SUA un club de specialitate numit English Cocker Spaniel Club of America, si au obtinut recunoasterea AKC pentru o varianta engleza a cockerului spaniel. Doi ani mai tarziu, pentru a-si consolida pozitia, clubul a decis sa nu permita incrucisarea cu cockerii spaniel varianta americana. De asemenea, clubul a hotarat sa nu lase cockerii de tip american la evenimentele cu cockeri englezi.
In 1939, un cocker spaniel, pe nume CH My Own Brucie, a castigat concursul de cea mai buna rasa americana, la prestigioasa competitie Westminster Dog Show, performanta pe care a repetat-o si anul urmator. Bruci, un cocker spaniel negru, a cucerit inima publicului american si a atins apogeul de popularitate la show-ul din 1940, cand stapanul i-a scos lesa la intrarea pe ring, iar micul caine a mers mandru langa el, dand din coada. Brucie a fost atat de iubit, incat la moartea lui The New York Times i-a scris obituarul.
Succesul lui Brucie a dus la o crestere spectaculoasa a popularitatii cockerilor spaniel. De asemenea, i-a stimulat pe crescatorii americani sa se concentreze mai mult perasele de spectacol si mai putin pe cele de activitati in teren. Astfel, s-a marit diferenta dintre cockerii americani si cei englezi. In 1946, American Kennel Club a confirmat ca rasele cocker spaniel american si cocker spaniel englez sunt distincte.
Personalitate
Cockerul spaniel rasa autentica are un temperament dragut. E afectuos si dragastos si ii place sa participe la activitatile familiei. E jucaus, vioi si activ si iubeste activitatea fizica, fie ca e vorba de o plimbare in pas vioi, fie de vanatoare.
De asemenea, se stie ca e un caine sensibil mental si fizic. Are o personalitate “moale” si nu raspunde bine la atitudinea dura. Daca sufera sau e speriat, maraie sau isi inclesteaza dintii. Pentru a invata un cocker manierele canine, e esential sa socializeze si sa fie antrenat de mic. Trebuie sa va ocupati de el cu atentie si blandete pentru a scoate ce e mai bun din personalitatea lui.
Sanatate
In general, cockerii sunt sanatosi, dar ca toate rasele, sunt predispusi la anumite afectiuni si boli.
Cockerii pot avea probleme la ochi : atrofierea retiniana progresiva, o boala degenerativa a celulelor retinei, care duce la orbire; cataracta, o pelicula cetoasa, formata peste ochi; glaucom, cresterea tensiunii in globul ocular; alte suferinte oculare. Daca observati inrosirea ochilor cockerului vostru sau daca incepe sa se frece mult la ochi, duceti-l la veterinar.
Anemia hemolitica autoimuna (AIHA) este o afectiune in care sistemul imunitar al cainelui ataca propriile celule. Simptomele includ gingii decolorate, oboseala si uneori icter. Un semn este si abdomenul umflat, care arata ca ficatul e marit. Majoritatea cockerilor raspund bine la tratament, dar nu trebuie sa se reproduca.
Hipotiroidismul este o afectiune a glandei tiroide, care probabil provoaca epilepsie, pierderea parului, obezitate, letargie, pete intunecate pe piele si alte probleme de piele. Se trateaza cu medicamente si regim alimentar.
Seboreea primarae o boala cauzata de productia excesiva de celule ale pielii, inclusiv de celule (grase) seboreice. Pielea devine grasa, se descuameaza si miroase urat. Tratamentele includ medicamente si bai terapeutice.
Alergiile sunt o boala canina frecventa, iar cockerii, in special, sunt predispusi la alergii. Cele 3 tipuri mari de alergii alimentare sunt tratate prin eliminarea anumitor alimente din dieta cainelui. Alergiile de contact sunt provocate de reactia la o substanta topica, de exemplu materialele textile pe care doarme, pudra de purici, sampoane canine si alte substante chimice. Alergiile respiratorii sunt cauzate de alergeni din aer, cum ar fi polenul, praful, mucegaiul. Tratamentul variaza in functie de cauza si poate include restrictii alimentare, medicatie si schimbari de mediu.
Epilepsia idiopaticaeste adesea mostenita si poate provoca crize usoare sau grave. Este important sa retineti ca nu neaparat epilepsia idiopatica provoaca aceste crize, ele pot fi cauzate de multi alti factori, cum ar fi nereguli de metabolism, boli infectioase care afecteaza creierul, tumori, otravire, rani grave la cap etc. De aceea, daca are crize, cainele trebuie dus imediat la veterinar pentru un consult amanuntit.
Displazia canina de sold este o formatiune anormala pe soclul bazinului, care poate cauza durere si mers schiopatat. Cainii cu displazie de sold nu trebuie sa se reproduca. Cand cumparati un pui, cereti crescatorului dovada ca parintii lui au fost testati pentru displazie de sold si nu au probleme.
Luxatia patelara implica dizlocarea (luxarea) rotulei (patelei). In aceste conditii, incheietura genunchiului (adesea la picioarele posterioare) patineaza si provoaca durere. Catelul poate ramane infirm.
Ingrijirea
Cele mai bune conditii de viata pentru cockerul spaniel sunt un apartament sau o vila, dar sigur ca iubeste si curtea. Desi nu are nevoie de spatiu vast pentru a hoinari, el are nevoie de activitate fizica zilnica. O zbenguiala in curte si o plimbare de 30 de minute, in ritm vioi, il mentine sanatos si in forma. Apoi trebuie sa-l aduceti inauntru, cockerului nu-i place sa stea singur afara si ar putea reactiona facand gropi sau latrand de plictiseala. E cel mai multumit cand e cu familia si participa la activitati de grup.
In ciuda buclelor frumoase si a ochilor dragalasi si rotunzi, in sufletul lui, cockerul spaniel e vanator. De asemenea, e un bun candidat pentru multe sporturi canine, mai ales in concursuri de agilitate si obedienta, teste de vanatoare, joaca cu mingea sau urmariri. Ca majoritatea cateilor, cockerul se poarta mai frumos cand e activ, decat atunci cand se plictiseste si ar putea sa apara probleme de comportament, cum ar fi latratul, saparea gropilor, roaderea obiectelor.
Alimentatia
Cantitatea zilnica recomandata: 1,5 pana la 2,5 cani de hrana uscata de calitate.
Cockerul spaniel are un apetit urias si va manca exagerat, daca il lasati. Are un talent special sa va topeasca inima cu ochii lui mari si cafenii si sa cerseasca ceva de ros. Nu cedati, un cocker supraponderal e un cocker bolnav.
Pentru mai multe informatii despre alimentatia cockerului spaniol, vedeti sfaturile noastre privind mancarea corespunzatoare, modul de alimentatie al puiului si modul de alimentatie al adultului.
Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !
Atentie: Cat mananca un patruped adult depinde de dimensiuni, varsta, constitutie, metabolism si nivel de activitate fizica. La fel ca in cazul oamenilor, cainii sunt diferiti si nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. E de la sine inteles ca un caine foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un catel de canapea. De asemenea, calitatea hranei pe care o cumparati e importanta. Cu cat e de calitate mai buna, cu atat va fi mai hranitoare si nu va trebui sa-i umpleti mereu castronul.
Culoarea parului si toaletarea
Putine rase sunt asa frumoase ca un cocker spaniel bine ingrijit si toaletizat. Blana lui deasa, uneori cu fir ondulat, e scurta pe cap si la spate si lunga pe urechi, piept, burta si picioare. Blana e o singura culoare (neagra sau bej deschis pana la rosu si maro) sau partial colorata (doua sau mai multe culori, una dintre ele fiind albul).
Groomingul e substantial si potential costisitor in cazul cockerilor spaniel. Majoritatea proprietarilor opteaza pentru un grooming profesional, cu baie, periere si tuns, la fiecare 6 sau 8 saptamani, iar preturile sunt mari pentru aceasta rasa. Perierea zilnica, acasa, e si ea necesara pentru a evita incalcirea si raspandirea parului prin casa. Daca nu sunteti hotarati sa va luati o rasa care are nevoie de toaletare si ingrijire substantiala, atunci cockerul nu e pentru voi.
Unii proprietari aleg o tunsoare scurta, astfel incat toaletarea si ingrijirea sa fie mai usoare. Chiar si asa, tunsul si baia la fiecare 6 ori 8 saptamani sunt necesare pentru ca indragitul vostru cocker sa fie curat si sa aiba blana scurta.
Cockerul spaniel trebuie dus la grooming devreme, ca sa se obisnuiasca, pe masura ce creste. Tinand cont de personalitatea lui sensibila, e bine sa fie dus de mic, astfel incat sa invete sa accepte procedurile, perierea, zgomotul aparatului electric de taiat unghiile, foarfecele, curatarea urechilor si restul operatiunilor de care e nevoie ca sa arate bine.
Din pacate, cockerul nu are o reputatie prea buna in relatia cu groomerii si veterinarii, pentru ca nu prea e cooperant. Aceasta atitudine suparacioasa apare, de obicei, daca nu a fost invatat cu aceste manevre. E nevoie sa fie pregatit, cu blandete, cum sa se poarte pe masa de grooming sau la veterinar.
Unghiile trebuie taiate odata pe luna (sau la sedinta de toaletare si ingrijire), iar urechile verificate saptamanal, pentru a vedea daca s-a strans mizerie, daca are vreo roseata sau daca miros urat, acestea putand fi semne de infectie. Cockerul spaniel e predispus la infectii ale urechii, asa ca e esential sa fiti vigilenti. Pentru a preintampina aparitia problemelor, stergeti urechile saptamanal, pe interior, cu un ghemotoc de vata imbibat cu o solutie de curatat urechile blanda si cu pH echilibrat. E util si sa folositi boluri adanci si inguste pentru mancare si apa. Astfel va putea manca si bea apa fara ca urechile sa i se murdareasca de mancare. Unii proprietari chiar pun cockerului un fileu pe cap, pe timpul mesei, pentru o protectie suplimentara a urechilor.
Copiii si alte animale de casa
Unul dintre motivele pentru care cockerul spaniel e asa de popular e acela ca e un bun caine de familie. Se intelege bine cu copiii, daca e crescut cu ei si daca cei mici sunt buni si atenti cu animalele. Dar pentru ca e un caine sensibil, interactiunea dintre cocker si copii trebuie supravegheata de un adult.
Cockerul spaniel se intelege bine si cu celelalte animale de casa (daca e instruit si daca obisnuit cu ele) inclusiv cu alti cani, cu pisici sau animale mici.
În experiența mea, având un Cocker Spaniel în familie a fost o alegere minunată și plină de satisfacții. Acest cățel nu doar că aduce bucurie zilnică prin natura sa jucăușă și afectuoasă, dar și responsabilitatea unui astfel de companion m-a învățat cât de importantă este grija pentru detalii, de la grooming-ul regulat până la selecția atentă a hranei potrivite. Observ că socializarea corectă și sprijinul afectiv sunt esențiale pentru a cultiva un temperament echilibrat, ceea ce la rândul său mă ajută în relațiile cu ceilalți, atât umane cât și necuvântătoare. Alegerea unui crescător de încredere s-a dovedit a fi vitală pentru sănătatea și comportamentul câinelui, oferindu-mi o lecție valoroasă asupra importanței calității surselor în toate aspectele vieții.