
Desi rasa cainilor Cavalier King Charles Spaniel a fost conceputa pentru a oferi un caine bun de companie, nu trebuie sa uitam nici de calitatile sportive ale cainelui si ale stramosilor acestuia.
Atunci cand nu stau in poala cuiva si nici nu se gudura in bratele unei persoane, nimic nu il va face mai fericit decat sa sa urmareasca o pasare si apoi sa incerce sa o recupereze.
Cainele din aceasta rasa este unul dintre cei mai mari din categoria cainilor de talia sa si pot fi adesea la fel de atletici ca si alti caini din rase ce au fost conceputi special pentru a fi sportivi, bucurandu-se de catarat, alergat pe plaja si orice alt sport pentru caini precum cele ce implica agilitatea, aruncatul cu mingea sau cursele pentru caini. Unele exemplare sunt capabile chiar sa isi arate abilitatile in privinta vanarii altor caini.
Restul cainilor din aceasta rasa sunt in general buni prieteni pentru familie si chiar buni caini de terapie.
Rezumat:
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa





Poze cu caini Cavalier King Charles Spaniel
Surse foto: unsplash.com
Aspecte importante
Cainele Cavalier King Charles Spaniel are o personalitate ce il face sa depinda de oamenii din jurul sau. Acestia iubesc sa fie in preajma oamenilor si nu ar trebui sa fie lasati singuri pentru perioade lungi de timp.
Cainele Cavalier King Charles Spaniel isi va pierde blana in special in timpul primaverii. Perierea si ingrijirea blanii in mod regulat sunt necesare.
Pentru ca face parte din rasa cainilor Spaniel, Cavalier King Charles Spaniel iubeste sa urmareasca pasari, iepurasi si orice alte animale mici ce ar putea fi potrivite ca prada pentru el, mai ales atunci cand nu este tinut in lesa sau intr-o curte ingradita.
Patrupedul va latra atunci cand cineva va ajunge la usa dumneavoastra, insa prin prisma firii lor prietenoase, acestia nu pot fi patrupezi buni de paza.
Cainele Cavalier King Charles Spaniel este un animal de casa, ceea ce inseamna ca nu ar trebui lasat prea mult timp afara.
Pentru a avea un catel sanatos, nu cumparati niciodata de la un crescator iresponsabil, de la adaposturi sau de la magazinele de animale. Cautati un crescator reputabil ce va poate testa cainele si care va poate asigura in privinta lipsei oricarei boli genetice ce ar fi putut fi transmisa catelusului dumneavoastra.
Istoric
In timp ce rasa cainelui Cavalier King Charles Spaniel este o rasa noua ce a fost recreata mai putin de acum un secol, prototipul sau este cel al unui catel de talia unei jucarii ce a existat de a lungul secolelor ca si companie pentru familiile roiale si nobile.
Cavalier King Charles Spaniel sunt descendenti ai cainilor Spaniel de aceeasi talie ce au fost descrisi in secolele XVI, XVII si XVIII in picturile faimosilor artisti precum Van Dyck si Gainsborough. Cateii din acele picturi aveau capul plat, urechi lungi si bot lunguiet.
Acesti caini Cavalier King Charles Spaniel de talia unor jucarii erau companiile favorite ale familiilor roiale si nobile din Anglia. Maria, regina scotienilor avea un catel din aceasta rasa ce a acompaniat-o chair si atunci cand a fost trimisa la decapitare. Nepotii sai, Charles I si Charsles al II-lea au dat numele acestei specii atat de iubite. Se spune ca regele Charles al II-lea care a domnit din anul 1660 pana in 1685, nu mergea niciodata, niciunde fara a fi acompaniat de cel putin doi sau trei caini din aceasta specie. Mai mult decat atat, regele a stabilit ca acesti catei au voie in orice spatiu public, incluzand Parlamentul. Se spune ca acest decret este valabil si in ziua de astazi in Anglia, desi nimeni nu a testat aceasta informatie pentru a verifica daca este adevarata.
Dupa moartea regelui Charles al II-lea, popularitatea catelului Cavalier King Charles Spaniel a scazut iar cateii din rasa Pug si din alte rase au inceput sa devina cei preferati de familiile roiale. Cavalier King Charles Spaniel a fost crescut alaturi de alti patrupezi dezvoltand caracteristicile acestora precum nasul mic si capul rotunjit.
Exista o singura cetate in care catelul putea fi regasit, si anume cetatea din Palatul Blenheim, statul ducelui din Marlborough. Aici radacinile catelului Spaniel cu blana rosie si alba au continuat sa fie dezvoltate, fapt ce a condus la denumirea actuala a patrupedului Cavalier King Charles Spaniel sub numele de Blenheim.
Avand in vedere faptul ca nu existau standarde speciale pentru aceasta rasa, tipurile si marimile cainilor din rasa Spaniel crescuti de ducele din Marlborough variau. In mijlocul secolului al XIX-lea, crescatorii englezi au inceput sa sustina spectacole de catei incercand sa perfectioneze anumite specii de caini.
La vremea la care, patrupedul a fost acceptat, standardele acestuia presupuneau o fizionomie neteda cu maxilare proeminente, cu un craniu plat, cu fata mare si rotunda si cu ochi bine evidentiati. Cavalier King Charles Spaniel a fost descris in picturi renumite inca din secolele timpurii pana a ajuns sa se extinda.
In anul 1920, un american penume Roswell Eldridge a inceput sa caute in Anglia catei de talia unor jucarii pe care sa ii poata reprezenta in picturile sale. Cautarile acestuia s-au extins pe o perioada de mai bine de 5ani, ajungand sa se intereseze chiar si in cadrul spectacolelor Crufts Dog Show, unde a convins clubul Kennel (echivalentul din Anglia al clubului Kennel american) ce ii permitea sa ofere 25 lire sterline, o suma enorma la acea vreme pentru cel mai bun catel din timpul domniei regelui Charles al II-lea. Acesta a oferit acest premiu timp de 5ani.
In anul 1928, Mostyn Walker a prezentat un caine pe nume Ann`s Son pentru a fi evaluat si recompensat cu premiul de 25 lire sterline. Roswell Elridge nu a apucat sa vada revendicarea premiului, intrucat a murit cu o luna inaintea spectacolului Crufts. Interesul in ceea ce privea aceasta specie a prins din nou viata formandu-se un club al acestei rase. Numele Cavalier King Charles Spaniel a fost ales pentru a diferentia rasa de cainele King Charles Spaniel, cunoscut ca si catelul Spaniel englez in Statele Unite ale Americii.
Clubul a sustinut prima intalnire in cea de a doua zi posterioara evenimentului Crufts in anum 1928 construind standardele rasei si realizand o descrierea despre cum ar trebui sa arate cateii din aceasta specie. Cainele Ann`s Son a fost prezentat ca un exemplu pentru aceasta specie, iar membri clubului au adunat toate copiile picturilor ce reprezentau caini mici din aceasta rasa. Singurul lucrul cu care toti membri clubului au fost de acord de la inceput, a fost acela conform caruia Cavalier King Charles Spaniel trebuie sa fie mentinut cu un aspect cat mai natural posibil, descurajand tunderea blanii acestuia in cadrul show-urilor de catei.
Cubul Kennel ezita in privinta recunoasterii noii rase, dar in final in anul 1945, dupa ani de munca ai crescatorilor, cainele Cavalier King Charles Spaniel a fost recunoscut ca o specie separata.
In anul 1940, doi mascului Cavalier King Charles Spaniel au fost importati in Statele Unite ale Americii din Anglia, Robrull din si Bertie din Rookerynook. Pana in anul 1952, cainii Cavalier King Charles Spaniel nu au avut cu adevarat un inceput in Statele Unite ale Americii. Totusi, in acel an Sally Lyons Brown din Kentucky a primit un catelus negru cu nuante de auriu pe numele de Psyche din Eyeworth de la prietena sa din Anglia Maryforwood. Aceasta s-a indragostit pe loc de catelus si a inceput sa importeze din ce in ce mai multi.
Atunci cand Sally Lyons Brown a aflat ca nu isi poate inregistra cainele in cadrul clubului Kennel american, a inceput sa contacteze persoane din Statele Unite ale Americii ce aveau caini Cavalier King Charles Spaniel.
La acea vreme, existau in Statele Unite ale Americii mai putin de 12 de astfel de catei. In anul 1954, Sally Lyons Brown a infiintat clubul cateilor Cavalier King Charles Spaniel din Statele Unite ale Americii, club oficial al acestei rase ce a inregistrat astfel de patrupezi mai bine de 50 ani.
De-a lungul acestori ani, membri acestui club au ripostat impotriva lipsei de recunoastere integrala a speciei intrucat standardele clubului si codurile etice ale acestuia pareau sa duca la prevenirea transformarii speciei in una comerciala. Acestia se temeau de faptul ca prea multa recunoastere a rasei ar conduce la popularizarea prea extinsa a acesteia si totodata la atragerea multor crescatori ce ar fi putut sa nu mentina standardele ce erau stabilite. Mai mult decat atat, membri clubului au mentinut statutele din AKC MISCELLANEOUS in asa fel incat sa isi poata prezenta patrupezii.
In anul 1992, clubul Kennel american a invitat CKCSC din Statele Unite ale Americii pentru a deveni parintele clubului catelului Cavalier King Charles Spaniel. Totusi, membri au refuzat. Un mic grup din CKCSC alaturi de membri din Statele Unite ale Americii a format clubul american Cavalier King Charles Spaniel aplicand din nou la clubul Kennel pentru a le deveni reprezentant. In anul 1995, luna martie, clubul Kennel a recunoscut in mod oficial rasa catelului Cavalier King Charles Spaniel.
Cavalier King Charles Spaniel, este inca o rasa independenta in Statele Unite ale Americii.
Personalitatea
Cainele Cavalier King Charles Spaniel este un caine sociabil luandu-si in serios rolul de model preluat de la actorul Will Rogers ce a spus candva ca niciodata nu a intalnit un strain. Patrupedul este incantat sa intalneasca pe oricine trece in calea sa, iar daca acea persoana ii ofera un loc pe care sa stea sau chiar o poala disponibila este cu atat mai bine.
Ca orice alt catel, Cavalier King Charles Spaniel poate avea multiple personalitati, fiind de la un animal linistit la unul bataus si buclucas. Acestia s-ar putea sau nu sa latre atunci cand cineva ajunge la usa dumneavoastra, asadar sunt o alegere slaba in cazul in care va doriti un caine de paza. Exista si exceptii, desigur, intrucat unii caini Cavalier King Charles Spaniel va vor informa in privinta oricarui eveniment din vecinatatea dumneavoastra si vor latra feroce atunci cand strainii se aproprie. Totusi, este recomandabil sa cumparati un sistem de alarma decat sa contati pe catelus.
Sanatatea
Cainii sunt in general sanatosi, dar asemenea tuturor cainilor, acestia sunt inclinati spre anumite afectiuni ce pot aparea in functie de ingrijirea sa. Nu toti cateii sufera de aceste boli, insa trebuie sa fim constienti de posibilitatea ca acestea sa apara la aceasta rasa.
Daca veti cumpara un catelus din aceasta rasa, gasiti un crescator de incredere ce va va arata istoricul medical al ambilor parinti. Acest istoric va va dovedi daca animalutul a fost testat si verificat in diferite conditii. In ceea ce priveste starea de sanatate a cateilor Cavalier King Charles Spaniel, ne putem informa cu ajutorul fundatiei ortopedice a animalelor(OFA) pentru afectiuni precum displazia de sold(in limite corecte sau mai mult decat atat), displazie de cot, hipotiroidism sau boala von Willebrand. Prin intermediul universitatii Auburn ne putem informa in privinta trombopatiei, iar prin registrului fundatiei canine pentru sanatatea ochilor(CERF) ne putem asigura de normalitatea ochilor patrupedului. De asemenea, puteti verifica starea sanatatii cainelui accesand site-ul OFA.
Boala valvei mitrale(MVD) – Aceasta este o boala comuna in randul cainilor din rasa Cavalier King Charles Spaniel. Aceasta incepe cu un murmur al inimii ce creste functionarea defectuoasa a acesteia pana cand inima catelului cedeaza. Bolile de inima la patrupeziii in varsta din orice rasa sunt comune, dar in cazul cainilor Cavalier King Charles Spaniel dezvoltarea acestora se face inca de la o varsta frageda, uneori chiar de la 1 sau 2ani. Cercetarile pentru prevenirea acestei boli sunt inca in desfasurare. Deoarece aceasta boala pare a fi cauzata de anumite componente genetica, crescatorii responsabili trebuie sa evalueze in mod regulat cainii cu ajutorul unor veterinari cardiologisti pentru a incerca sa previna raspandirea acestei afectiuni catre generatiile viitoare.
Siringomielie(SM) – Aceasta afectiune se manifesta in privinta creierului si a coloanei vertebrale si este destul de comuna pentru rasa cainilor rasa Cavalier King Charles Spaniel. Simptomele pornesc de la un mic disconfort la o durere severa si chiar la paralizia partiala a cainelui. Aceasta boala este cauzata de o malformatie a craniului ce reduce spatiul necesar creierului.
Simptomele apar in mod normal intre 6luni si 4ani. Primele semne pe care ar trebui sa le observati sunt sensibilitatea catelului in jurul capului, al gatului si al umerilor atunci cand acesta se scarpina in mod frecvent in acele zone. De obicei, scarpinatul se face doar pe o parte a corpului fara ca acesta sa isi atinga de fapt corpul(scarpinatul in aer).
Cainii par sa isi doreasca sa se scarpine chiar si in timpul mersului. Din acest motiv, in cazul in care patrupedul dumneavoastra Cavalier King Charles Spaniel se scarpina frecvent este important sa fie dus la veterinar pentru a fi verificat in cazul in care sufera de aceasta afectiune. Pentru mai multe informatii vizitati Syringomyelia.
Caderile episodice – Aceasta afectiune este adesea confundata cu epilepsia, insa cainele ramane constient pe perioada caderii sau a atacului de apoplexie. Afectiunea este cauza de imposibilitatea animalutului de a isi relaxa muschii. Simptomele se pot manifesta prin caderea ocazionala a cainelui care uneori poate ajunge si la episoade ce dureaza ore in sir. Simptomele, incep in general la varsta de 5luni ale catelului, insa pot fi observate chiar si mai tarziu.
Displazia de sold – Multi factori, chiar si cei genetici, mediul inconjurator si dieta pot contribui la deformarea articulatiilor soldului.
Cainii din rasa Cavalier King Charles Spaniel ce sufera de aceasta boala pot duce o viata normala.
Rare sunt ocaziile in care operatia este cu adevarat necesara pentru a putea oferi o viata normala animalului.
Luxatia patelara – Aceasta afectiune se manifesta in zona rotulei. Luxatia presupune dislocarea unei parti anatomice precum un os sau o articulatie. Luxatia patelara se manifesta atunci cand rotula se deplaseaza din locul initial si cauzeaza durere. Aceasta boala poate cauza chiar paralizie, insa majoritatea cainilor pot duce o viata normala desi sufera de aceasta afectiune.
Keratoconjunctivitis Sicca (boala ochilor uscati) – Aceasta afectiune, este in general generata de o reactie autoimuna a glandelor lacrimale ale cainelui ce ajung sa nu mai produca suficiente lacrimi.
Odata diagnosticata, aceasta boala poate fi tratata usor prin administrarea unor picaturi in ochii cainelui in fiecare zi. In cazul in care nu este tratata, poate cauza orbirea patrupedului.
Ingrijirea
In general, marimea si temperamentul calm al cainelui Cavalier King Charles Spaniel il face pe acesta un insotitor perfect pentru traiul in apartament. Acestia au un comportament moderat in ceea ce priveste activitatea in interiorul caselor si in curti mici si adecvate nevoilor sale pentru exercitiu.
Plimbarea in lesa si mentinerea intr-un spatiu ingradit al acestor catei reprezinta un lucru total necesar pentru aceasta rasa. Cainele din rasa nu are o memorie foarte buna in ceea ce priveste imaginea strazii, asadar va alerga in fata oricarei masini in cazul in care isi doreste sa prinda o pasare sau orice alta prada interesanta pentru acesta.
Cainele dumneavoastra Cavalier King Charles Spaniel se va bucura de plimbarile zilnice si de zburdatul prin curte modificandu-si nivelul de activitate in functie de al dumneavoastra. Deoarece nasul acestuia este foarte mic, evitati sa il plimbati in timpul zilelor extrem de calduroase si nu il lasati niciodata in curte fara a ii oferi posibilitatea sa se retraga intr-un loc umbros si racoros unde sa aiba apa rece.
Hranirea
Cainele Cavalier King Charles Spaniel are nevoie de o doza zilnica de jumatate, pana la o cana de hrana de inalta calitate, impartita in doua mese.
Luati aminte: Cantitatea de mancare pe care catelul o va manca depinde de marimea, varta, constructia, metabolismul si nivelul de activitate al acestuia. Cateii sunt diferiti, la fel ca oamenii, ceea ce inseamna ca nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. Un caine foarte activ va avea nevoie de o cantitate mai mare de hrana decat unul sedentar. Calitatea mancarii se poate observa atunci cand nu veti fi nevoi sa ii amestecati hrana pentru a fi buna de mancat.
Mentineti-va catelul Cavalier King Charles Spaniel intr-o forma buna masurandu-i hrana si oferindu-i doua mese pe zi, in loc de a o lasa acestuia la indemana pe parcursul zilei. Daca sunteti nesigur cu privire la greutatea potrivita a catelului, faceti-i un test cu ajutorul privirii si al mainilor dumneavoastra.
Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !
In prmul rand uitati-va la el si incercati sa ii observati talia. Apoi, plasati-va mainile pe spatele acestuia si indreptati-va degetele de-a lungul coloanei sale orientandu-le apoi spre partea inferioara a corpului. Ar trebui sa ii puteti simti coastele usor, fara a pune prea multe presiune. Daca nu puteti face acest lucru, inseamna ca trebuie sa ii oferiti mai putina mancare si mai multe exercitii cainelui dumneavoastra.
In cazul in care va hraniti cainele cu mancare conservata sau cruda, ar fi o idee buna sa acoperiti urechie acestuia cu o esarfa sau cu o bandana sau sa ii prindeti urechile cu un elastic de par in timp ce mananca. In caz contrar, acesta va sfarsi cu blana plina de mancare ceea ce nu va va oferi o imagine prea buna. Atat pentru apa, cat si pentru mancare, cautati boluri cu un diametru ingust, astfel incat urechile catelului sa nu ajunga in acestea.
Pentru mai multe informatii despre hranirea cainelui Cavalier King Charles Spaniel consultati ghidul nostru in ceea ce priveste hranirea Cavalier King Charles Spaniel si cumpararea hranii corespunzatoare pentru catelusi dar si pentru caini adulti.
Ingrijirea blanii si culoarea acesteia
Cainii Cavalier King Charles Spaniel au blana de lungime medie fiind matasoasa si putin ondulata.
Cainii adulti Cavalier King Charles Spaniel au urme de alte culori pe urechi, piept, picioare, labute si coada.
Blana catelului Cavalier King Charles Spaniel poate avea patru culori:
- maro, mai ales in zona pieptului pe un fundal de blanita alba. Unii dintre acesti caini au urme de astfel de nuante pe frunte fiind asemanate cu un romb
- tricolora cu urme de negru pe blanita alba, dar si cu urme de auriu in jurul ochilor, al obrajilor si de-a lungul cozii
- negru si auriu. Blana este neagra cu urme de auriu in jurul ochilor si al falcilor si in interiorul urechilor, dar si in zona pieptului, picioarelor si a cozii
- Blana acestuia poate fi roscata spre maro fara niciun fel de urma de culoare alba.
Cea mai comuna culoare pentru blana cestui patruped este cea maro.
Cateii Cavalier King Charles Spaniel sunt usor de intretinut, astfel incat au nevoie sa fie periati de trei sau de patru ori pe saptamana si spalati doar atunci cand este necesar. Pentru un catel ce se bucura de joaca in afara casei si de petrecerea timpului in patul dumneavoastra sau pe mobila din casa, Baia ar trebui sa fie efectuata saptamanal.
Blana din jurul urechilor si al picioarelor se incurca des, astfel incat trebuie sa fim atenti
la formarea smocurilor de par pentru a le elimina.
Taiati blana dintre pernutele labutelor cainelui si curatati-i urechile in mod regulat. Singura dificultate reala va fi sa ii mentineti labutele cu un aspect impecabil ci nu murdar. Cainii Cavalier King Charles Spaniel naparlesc la un nivel mediu si nu au nevoie de tunderea speciala a blanii, de fapt fiind de preferat ca aspectul sau sa ramana natural, chiar daca unii oameni prefera sa tunda blana din jurul picioarelor patrupedului, in timp ce altii iubesc aspectul de labute de hobbit ale acestuia.
Spalati dintii catelului de cel putin doua sau trei ori pe saptamana pentru a eimina tartrul si bacteriile din cavitatea bucala a cestuia.
Perierea zilnica a dintilor cainelui va fi cu atat mai buna pentru prevenirea bolilor gingivale si a respiratiei urat mirositoare.
Taiati unghiile catelului o data sau de doua ori pe luna in cazul in care acesta nu o face in mod natural. Daca puteti auzi unghiile lovindu-se de podea, inseamna ca acestea sunt prea lungi.
Unghiile scurte si ingrijite vor mentine picioarele patrupedului in bune conditii si vor preveni zgarierea atunci cand cainele va sari entuziasmat sa va salute.
Obisnuirea catelului Cavalier King Charles Spaniel cu activitatile de ingrijire si de examinare este importanta inca de cand este doar un catelus. Verificati labutele in mod frecvent, deoarece acestea sunt sensibile si uitati-va in gura si urechile acestuia. Faceti din experienta periatului una pozitiva cu ajutorul recompenselor si veti scapa de vizitele dese la veterinar cel putin pana cand cainele va deveni adult.
In timp ce periati, cautati pe pielea patrupedului orice urme de purici, paraziti, semne de infectie, roseata, inflamatia, sensibilitatea, insa verificati si urechiile, nasul, gura ochii si picioarele acestuia.
Ochii catelului ar trebui sa fie limpezi fara urme de roseata sau scurgeri. Examinarea saptamanala a patrupedului va va ajuta sa preveniti problemele de sanatate ale acestuia.
Copiii si alte animale de companie
Cainii Cavalier King Charles Spaniel pot fi buni parteneri de joaca pentru copii si se vor bucura ori de cate ori acestia le vor arunca o minge sau ii vor invata trucuri participand la sporturi pentru caini sau tinandu-i in poala atunci cand se uita la televizor sau citesc. Totusi, talia lor mica le face necesara supravegherea atunci cand se joaca cu copiii pentru a va asigura ca acestia nu vor rani cainele accidental.
Ca in cazul tuturor raselor, trebuie sa invatam copiii cum sa se joace si sa se aproprie de caini. Supravegheati interactiunile dintre patrupezi si copii, prevenind orice tendinda a copiilor de a trage catelul de urechi sau coada sau orice parte a corpului acestuia.
Invatati-va copilul sa nu se aproprie de catei atunci cand mananca sau dorm si nici sa nu incerce sa le ascunda mancarea.
Niciun caine, indiferent de cat este de prietenos, nu ar trebui lasat nesupravegheat in preajma copiilor.
Cainele Cavalier King Charles Spaniel se intelege bine cu alti patrupezi si poate invata sa se joace frumos si cu pisicile sau cu alte animalute de companie atata timp cat acestea sunt introduse in viata lor de la o varsta frageda. Relatia dintre cainele Cavalier King Charles Spaniel si pisici va fi cu atat mai buna cu cat pisica va deveni un partener de urmarire a prazii, intrucat cainele Cavalier King Charles Spaniel iubeste sa vada animalele ripostand in timpul urmaririi. Unii catei Cavalier King Charles Spaniel pot trai in pace cu animale de companie, precum pasari, in timp ce altii vor incerca sa le manance. Intotdeauna supravegheati interactiunile dintre patrupedul Cavalier King Charles Spaniel si pasari si orice alte animale, deoarece acesti catei au un instinct puternic de prada.
Cavalier King Charles Spaniel este o rasă de câini care impresionează prin combinația de afecțiune necondiționată și capacitate atletică. Din experiența mea personală cu acest câine, am observat cât de bine echilibrează nevoia de interacțiune umană cu abilitatea de a participa la activități sportive în aer liber. Este un companion loial, însă necesită atenție constantă, ceea ce îl face potrivit mai degrabă pentru familiile care își pot aloca timp pentru a-l include în rutina zilnică și care sunt dispuse să investească în îngrijirea sa corespunzătoare. Acest echilibru între afecțiune și activitate poate aduce o notă pozitivă în viața de zi cu zi, încurajându-ne să fim mai activi și mai implicați în relațiile interpersonale.