Ciobanesc de Berna, poze si informatii

rasa Ciobanesc de Berna

Cainele Ciobanesc de Berna este un animal extrem de versatil si muncitor ce provine din zonele cu ferme ale Elvetiei. Cainii din aceasta rasa au fost creati pentru a pazi animalele si fermele, pentru a ajuta la deplasarea carurilor si pentru a fi buni caini de paza.

Face parte dintre cele patru rase de caini montani din Elvetia si este singurul cu blana lunga. Rasa provine din cantonul Berna, prin urmare numele sau fiind cel ce se foloseste si astazi.

Caracteristicile rasei

Adaptabilitatea
[+] Adaptare usoara in apartamente
Contrar credintei populare, o marime mica la caine nu-l face pe acesta sa fie un caine de apartament – multi caini de statura mica au prea multa energie si tind sa latre foarte mult. Fiind linistit, cu un nivel de energie scazut, destul de calm in interior si politicos cu ceilalti vecini, reprezinta calitatile potrivite pentru un caine de apartament.
[+] Bun pentru stapan incepator
Unii caini sunt mai usor de stapanit decat altii: pot fi dresati mai bine mult mai usor. Ei sunt, de asemenea, destul de rezistenti incat sa revina la aceleasi greseli. Cainii care sunt foarte sensibili, care gandesc independent sau sunt increzuti, pot fi mult mai greu de stapanit pentru un stapan care este incepator. Va puteti gasi cel mai potrivit caine pentru dumneavoastra daca tineti cont de experienta personala pe care ati avut-o cu alti caini, pe masura ce va alegeti un catelus.
[+] Nivelul de sensibilitate
Unii caini vor lasa o mustrare stricta in spatele lor, in timp ce altii vor avea chiar si un aspect uimitor de inimos. Cainii cu o sensibilitate scazuta, numiti si comozi, toleranti, rezistenti si chiar nesimtiti, pot mult mai bine sa faca fata la o gospodarie galagioasa, haotica, la un stapan mai galagios sau mai hotarat, la o rutina variabila sau nepotrivita. Aveti copii, tineti multe petreceri, cantati intr-o trupa sau duceti o viata agitata? Atunci este bine sa aveti un caine cu o sensibilitate scazuta.
[+] Tolereaza sa fie lasat singur
Unele rase de caini tind sa aiba o relatie foarte apropiata cu familiile lor si sunt mult mai inclinate sa se ingrijoreze sau sa se panicheze atunci cand sunt lasate singure de catre stapani. Un caine anxios poate fi foarte distructiv, poate sa latre mult, sa planga mult, sa mestece, cauzand un dezastru. Aceste tipuri de rase o duc mai bine atunci cand un membru al familiei este acasa pe timpul zilei sau atunci cand stapanul poate sa duca cainele cu el la munca.
[+] Tolereaza vremea rece / frigul
Rasele care au o blana foarte scurta si rara sau care nu sunt acoperite cu blana sau grasime corporala, cum sunt cainii Ogari, sunt vulnerabili la frig. Caini cu o toleranta scazuta la frig trebuie sa traiasca inauntru, in climate calduroase si ar trebui sa aiba o haina pe ei atunci cand sunt scosi la plimbare.
[+] Tolereaza vremea calda / caldura
Cainii cu blana stufoasa si straturi duble de blana sunt mult mai vulnerabili la supraincalzire. La fel sunt si rasele care au nasul scurt, precum Bulldog-ul sau Pug-ul, din moment ce ei nu pot sa respire la fel de bine incat sa se racoreasca. Daca va doriti o rasa sensibila la caldura, cainele va trebui sa stea inauntru, in casa, cu dumneavoastra, atunci cand zilele sunt calduroase sau cand este o umiditate crescuta in aer, si, de asemenea, trebuie sa fiti foarte precauti in legatura cu antrenarea cainelui in caldura.
Afectivitate si prietenie
[+] Afectuos cu familia
Unele rase sunt independente si distante, chiar daca au fost crescute de aceeasi persoana de cand erau catelusi; altele se ataseaza mai mult de o persoana si sunt indiferente fata de restul persoanelor; si unele coplesesc toata familia cu afectiune. Rasa nu este singurul factor care ne arata nivelul de afectivitate; cainii care au fost crescuti intr-o casa in care au avut oameni in jurul lor sunt mult mai confortabili cu alte persoane si formeaza o legatura cu acestea mult mai usor.
[+] Caini prietenosi cu copiii
Fiind blanzi cu copiii, suficient de robusti pentru a se descurca cu animalele mai greu de abordat si destul de bucurosi sa-si imparta mancarea din farfurie, cu o atitudine istovitoare pentru alergare, copii care striga, toate acestea reprezinta trasaturi care fac un caine sa fie prietenos cu copiii. S-ar putea sa va surprinda cine e pe aceasta lista: Boxerii care arata feroce sunt considerati buni cu copiii, la fel cum sunt si Terrierii Americani Staffordshire (pitbullii). Micuti, delicati si potential fermecatori, cainii precum cei din rasa Chihuahua nu sunt chiar asa de prietenosi. Toti cainii sunt individuali. Rating-urile sunt generalizate si nu sunt o garantie pentru cum o anumita rasa sau un anumit caine ar trebui sa se comporte. Cainii din orice rasa pot fi buni cu copiii, in functie de experientele anterioare, de dresajul privind modul in care trebuie sa se comporte cu copiii si totodata, in functie de personalitatea cainelui. Indiferent de rasa sau de tipul acesteia, toti cainii au falci puternice, dinti ascutiti si pot musca in circumstante stresante. Copiii mici si cainii din oricare rasa ar trebui sa fie intotdeauna supravegheati de catre un adult si niciodata lasati singuri impreuna.
[+] Prietenos cu alti caini
Prietenia dintre caini, si prietenia dintre caini si oameni sunt doua lucruri complet diferite. Unii caini pot ataca sau pot incerca sa domine alti caini chiar daca sunt iubitori cu oamenii; alti caini prefera sa se joace decat sa se lupte; si unii isi intorc coada si fug. Rasa nu este singurul factor; cainii care au trait cu codescendenti si cu mama lor pana la 6-8 saptamani de viata si care au petrecut mult timp jucandu-se cu alti caini in timpul vietii de catelusi, au mult mai multe sanse sa dezvolte abilitati sociale canine bune.
[+] Prietenos cu strainii
Cainii prietenosi cu strainii vor intampina musafirii cu datul din coada si cu ghemuirea; altii sunt timizi, indiferenti sau chiar agresivi. Cu toate acestea, indiferent de rasa, un caine care a fost familiarizat cu oameni de diferite tipuri, varste, marimi, cat timp era catelus, va reactiona mai bine la interactiunea cu strainii cand va deveni adult.
Ingrijirea sanatatii
[+] Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Daca aveti de gand sa impartiti casa cu un caine, trebuie sa puteti face fata la un anumit nivel de par de caine care poate fi pe haine sau prin casa. Oricum, caderea parului variaza destul de mult de la o rasa la alta: unii caini naparlesc pe tot parcursul anului, altii pe sezon – producand o furtuna de vis din parul cazut, si unii aproape deloc. Daca sunteti o persoana obsedata de curatenie va trebui, fie sa va alegeti o rasa de caine care naparleste putin, fie sa va relaxati standardele.
[+] Potentialul de a saliva
Cainii predispusi la salivare excesiva ar putea lasa sirag de bale pe bratele dumneavoastra, lasand pete mari si umede pe haine atunci cand vin sa va intampine. Daca aveti o atitudine relaxata legata de bale, este in regula, dar daca sunteti obsedat de curatenie, ar fi bine sa alegeti un caine care nu saliveaza mult.
[+] Usor de ingrijit
Unele rase de caini au nevoie doar de periere si sunt gata de plecare; altii necesita imbaiere regulata, tunsoare si alte tipuri de ingrijire doar pentru a fi curati si sanatosi. Trebuie sa luati in considerare timpul de care dispuneti si rabdarea pe care o aveti in cazul in care va doriti un caine care are nevoie de multa ingrijire sau daca detineti bani suficienti incat sa platiti pe cineva sa faca aceste lucruri pentru dumneavoastra.
[+] Sanatatea per general
Datorita practicilor deficitare de reproducere, unele rase de caini sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de santate genetice, cum ar fi displazia de sold. Acest lucru nu inseamna ca fiecare caine din rasa respectiva va dezvolta acele boli; inseamna doar ca au un risc crescut in a le dezvolta. Daca cumparati un catelus, este o idee buna sa aflati ce boala genetica este comuna rasei de care sunteti interesat, iar in acest mod puteti intreba crescatorul in legatura cu sanatatea fizica a parintilor si a altor rude ale catelusului pe care vi-l doriti.
[+] Potentialul de a creste in greutate
Unele rase au un apetit crescut si tind sa ia in greutate usor. Precum este valabil si la oameni, supraponderea poate cauza probleme de sanatate si in cazul cainilor. Daca alegeti un caine dintr-o rasa care este predispusa la ingrasare, va trebui sa-i limitati recompensele, sa va asigurati ca face suficienta miscare si totodata sa-i impartiti mancarea zilnica in portii regulate si sa nu-i lasati mancare in vas tot timpul.
[+] Marimea
Cainii pot fi de toate dimensiunile, de la cel mai mic caine din lume, Chihuahua, pana la maretul german Great Dane, iar spatiul care ii este necesar unui caine este un factor cheie in luarea deciziei de a-l achizitiona deoarece trebuie sa fie compatibil cu spatiul in care locuiti. Cainii din rase mari par a fi coplesitori si intimidanti, dar unii dintre ei sunt incredibili de dulci! Interesati-va pentru a gasi cainele mare potrivit pentru dumneavoastra!
Dresajul
[+] Usor de dresat
Cainii usor de dresat se adapteaza mai usor si chiar foarte repede la formarea unei asocieri dintre o atitudine prompta (cum ar fi cuvantul “sezi”), o actiune (a sta), si o consecinta (primirea unei recompense). Alti caini au nevoie de mai mult timp, de mai multa rabdare si repetitie pe perioada dresajului. Multe rase sunt inteligente dar abordeaza dresajul cu o atitudine de genul “Ce imi iese mie din asta?”, in acest caz fiind nevoie de recompensare si jocuri pentru a-i invata sa se conformeze cu ceritele dumneavoastra.
[+] Inteligenta
Cainii care au fost crescuti pentru anumite lucruri care necesita luare de decizii, inteligenta si concentrare, precum cei din crescatoriile de animale, trebuie sa-si exercite creierul, precum isi antreneaza corpul cainii care au fost crescuti pentru a alerga toata ziua. Daca acestia nu obtin stimularea mentala de care au nevoie vor face lucruri care, de obicei, nu sunt placute, precum sapatul si mestecatul. Dresajul de supunere si jucariile interactive pentru caini sunt modalitati bune pentru a antrena creierul cainelui, precum pentru dezvoltarea corporala sunt sporturile pentru cainii, ca si cele de agilitate, cautare si salvare.
[+] Potentialul pentru mestecare
Este frecvent intalnit in perioada de catelus la multe rase si la rasele de Retriever la toate varstele, muscatura insemnand o tendinta la prindere, mestecat si muscat in joaca (muscatura fina, nedureroasa care nu punctioneaza pielea). Cainii care au tendinta sa muste, mult mai probabil fac acest lucru pentru a-i tine sau a-i strange pe membrii familiei lor, insa acestia au nevoie de dresaj pentru a invata ca este in regula sa roada sau sa mestece jucarii, dar nu si oameni. Rasele care au tendinta sa muste tind sa se bucure de un joc in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi si, de asemenea, se bucura si de mestecatul unei jucarii de mestecat in care sunt puse recompense.
[+] Fuga dupa prada
Cainii care au fost crescuti sa vaneze, asa cum sunt Terrierii, au o dorinta innascuta sa vaneze si uneori, chiar sa ucida alte animale. Orice vajait de pisici, veverite, poate chiar si de masini, pot sa declanseze acel instinct. Cainii carora le place sa vaneze trebuie sa fie tinuti in lesa sau trebuie tinuti intr-o zona ingradita atunci cand sunt afara, si totodata este nevoie sa aveti in curte un gard inalt si sigur. Aceste rase, in general, nu sunt potrivite pentru case in care mai exista si alte animale de companie mici care pot arata ca o prada, asa cum sunt pisicile, hamsterii sau cainii mici. Rasele care initial au fost folosite pentru vanatoarea de pasari, pe de alta parte, in general, nu vor vana, dar probabil nu vor fi atente la dumneavoastra atunci cand sunt zboara pasari in jurul lor.
[+] Tendinta de a latra
Unele rase tac mai des decat altele. Cand alegeti o rasa, ganditi-va cum vocalizeaza cainele – cu latraturi sau urlete – si cat de des o face. Daca luati in considerare achizitionarea unui caine de vanatoare, o sa auziti latratul ca pe o melodie sau ca pe ceva ce va scoate din sarite? Daca va ganditi sa va luati un caine de paza, credeti ca il va alerta in permanenta orasul plin de “straini” suspiciosi? Oare viata locala salbatica il va transforma intr-un caine salbatic? Locuiti in zone cu restrictii legate de zgomot? Aveti vecini in apropiere? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspuns inainte de a alege rasa de caine pe care o doriti.
[+] Dorinta de libertate
Unele rase de caini sunt mai libertine decat altele. Cainii nordici, precum sunt Husky Siberieni, au fost crescuti pentru a parcurge distante lungi, iar atunci cand au ocazia, vor pleca dupa orice le creste interesul. Multi caini de vanatoare, pur si simplu trebuie sa-si urmareasca mirosul sau pe iepurele care ar putea alerga in calea lor, chiar daca asta inseamna ca o sa va lase in urma.
Exercitii fizice
[+] Nivelul de energie
Cainii care au un nivel crescut de energie sunt intotdeauna pregatiti de actiune. Initial, crescuti pentru a face o anumita munca de caine, precum gasirea pradei in cazul celor de vanatoare sau pazirea unei crescatorii in cazul celor de paza, acestia detin rezistenta pentru a face fata la o zi de munca completa. Acesti caini au nevoie de o cantitate semnificativa de exercitiu si de o stimulare mentala, si sunt mai predispusi sa-si petreaca timpul sarind, jucandu-se si investigand orice obiective si mirosuri noi. Cainii care au un nivel de energie scazut sunt echivalentul la cainii lenesi care sunt bucurosi cand trece ziua. Cand alegeti o rasa trebuie sa luati in considerare nivelul dumneavoastra de activitate si stilul de viata pe care il aveti si trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de un caine zburdalnic, energic sau de unul enervant.
[+] Vigurozitatea
Un caine viguros, poate sa fie energic sau poate sa nu fie, dar orice face, face cu vigoare: strange de lesa (pana cand este dresat sa nu mai faca acest lucru), incearca sa treaca prin obstacole si chiar mananca si bea apa cu inghitituri mari. Acesti caini au nevoie de foarte mult dresaj pentru a invata bunele maniere si s-ar putea sa nu fie potriviti pentru o casa in care sunt copii mici sau persoane in varsta sau fragile. Un caine cu o vigoare scazuta, pe de alta parte, are o abordare mai delicata asupra vietii.
[+] Nevoia de exercitii
Unele rase sunt in regula daca sunt plimbate seara, usor in jurul blocului. Altele au nevoie zilnic de exercitii viguroase, in special acele rase care au fost crescute pentru a face munci fizice, precum pazitul sau vanatul. Fara exercitiu suficient, aceste rase pot lua in greutate si isi pot consuma energia in alte moduri care s-ar putea sa nu va placa, cum ar fi latratul, mestecatul si sapatul. Rasele care au nevoie de mult exercitiu sunt potrivite pentru oameni activi care prefera sa stea mai mult afara sau pentru cei care sunt interesati sa-si pregateasca cainele pentru a concura intr-un sport de caini care necesita un nivel crescut de energie, cum ar fi cel de agilitate.
[+] Caracterul jucaus
Unii caini sunt catelusi perpetuu – intotdeauna implorand pentru a se juca – in timp ce altii sunt mai seriosi si mai calmi. Cu toate ca un caine jucaus suna placut, trebuie sa va ganditi la cat de mult timp sunteti dispusi sa va jucati cu el in fiecare zi si daca aveti copii sau alti caini care pot fi colegi de joaca cu catelusul.

Statistici despre rasa

Origine
Elvetia
Categorie
Lucru
Greutate
38-50 kg
Inaltime
58-70 cm
Longevitate
6-10 ani

Poze cu caini Ciobanesc de Berna


Sursa foto: unsplash.com

Cainii din aceasta rasa sunt catei de talie mare, solizi cu un comportament calm si prietenos. Acestia se conformeaza intotdeauna cerintelor stapanilor si sunt buni catei de paza si de urmarire facand fata excelent competitiilor.

Chiar si o persoana ce nu are experienta in cresterea acestor patrupezi poate fi atrasa de aceasta rasa, intrucat cainele Ciobanesc de Berna este prietenos, inteligent si are o buna rezistenta la antrenamente. Totusi, persoanele ce sunt incepatoare ar trebui sa aiba grija in privinta patrupezilor din rasa aceasta.

Marimea catelului Bernese Mountain Dog si nivelul sau ridicat de energie il pot face greu de stapanit. Din aceasta cauza, patrupedului Ciobanesc de Berna nu ii place sa fie tinut intr-un apartament toata ziua. Acesta naparleste excesiv si saliveaza la fel de mult, ceea ce inseamna ca va trebui sa ii stergeti fata cu o carpa umeda din cand in cand. Este un animal de paza excelent, ceea ce il face si un catel destul de galagios. Exista posibilitatea ca acesta sa alerge animalele mai mici pentru a se juca cu ele, insa catelul Ciobanesc de Berna le poate rani usor indiferent de cat de matur si bine antrenat este.

Cu toate acestea, chiar si o persoana experimentata in cresterea cateilor din rasa Bernese Mountain Dog trebuie sa aiba grija de asigurarea unui spatiu deschis in care cainele sa se desfasoare, de ingrijirea corecta a cainelui si de posibilitatea de a dedica suficient timp si efort animalutului ce va va oferi dragoste si loialitate neconditionata. Un caine bine dresat va fi o companie extraordinara ce va adora intreaga familie. Cainele Ciobanesc de Berna iubste copiii si va fi prietenos chiar si cu musairii, atata timp cat au beneficiat de dresaj suficient. Patrupedul din aceasta rasa face parte din putinele specii de catei ce sunt predispusi la a avea un comportamet prietenos. Prin urmare, daca sunteti pregatit de provocari, nu veti regreta niciodata sa aveti un catel Bernese Mountain Dog.

 

Mai multe despre aceasta rasa

Cainele Ciobanesc de Berna mai este denumit si Berner sau Bernese Sennenhund in Elvetia.

Acesta este usor de recunoscut prin intermediul blanii sale tricolore ce este traversata de nuante de alb pe pieptul catelului. Sub blana sa minunata se afla un patruped solid si impunator demn de a indeplini sarcini grele. Este un animal frumos si gentil ce a fost folosit initial in Elvetia ca si animal de paza.

Intial, cainele Ciobanesc de Berna reprezenta o parte vitala a vietii la ferma fiind responsabil de conducerea turmelor si de protectia familiei, dar si de cararea bunurilor date spre vanzare in satele vecine.

Desi este un catel manierat, Ciobanesc de Berna este un bun muncitor iar rasa acestuia a inceput sa se extinda in secolul XX cand fermierii au inceput sa aiba acces si la alte mijloace de transport. Din fericire, cativa crescatori s-au ocupat de inmultirea cainior din aceasta rasa.

In afara aspectului sau minunat, catelul Ciobanesc de Berna are un comportament extraordinar. Acesta este cunoscut pentru loialitatea sa si pentru comportamentul afectuos al acestuia si inteligenta sa. Este usor de dresat, mai ales atunci cand le oferiti suficient timp sa analizeze ceea ce vor sa analizeze. In general, Bernese Mountain Dog priveste totul cu o atitudine pozitiva si plina de noroc.

Cainele Ciobanesc de Berna este calm si sociabil, insa uneori poate deveni natang in preajma familiei in timpul jocurilor cu membrii acesteia. Se intelege bine cu copiii de toate varstele, dar si cu adultii, insa nu sunt o alegere potrivita pentru traiul in apartament sau pentru casele ce nu beneficiaza de o curte parte si bine ingradita in care cainele sa se joace.

Cainele Ciobanesc de Berna are nevoie sa traiasca alaturi de familie, ci nu intr-un adapost. Acesta este cel mai fericit atunci cand poate participa la activitatile familiei sale.

Avand in vedere faptul ca acest animalut a fost creat pentru a fi un ajutor de lucru, cainele Ciobanesc de Berna invata usor si poate fi usor dresat. Acesta este un catel de talie mare ce poate cantari chiar si 100 lbs, asadar dresajul si socializarea sunt foarte importante pentru momentul in care acesta devine adult. Stapanii unui astfel de patruped trebuie sa stie ca acesta se maturizeaza greu atat din punct de vedere mintal, cat si fizic, ramanand adesea niste catelusi. In plus, catelul Ciobanesc de Berna este cunoscut ca un animal gratios ale carui sentimente pot fi usor ranite, fiind necooperativ atunci cand ii sunt aplicate tratamente aspre.

In ciuda frumusetii sale si a celorlalte calitati, cainele Ciobanesc de Berna nu are o durata de viata foarte mare. Gena acestui caine prezinta multe afectiuni posibile ce afecteaza sanatatea patrupedului. Cu cat mai mult oameni afla de aceasta rasa, cu atat mai multi catei vor fi inmutiti, ceea ce inseamna ca trebuie sa fim foarte atenti si sa nu sustinem crescatorii iresponsabili ce desfasoara astfel de practici.

 

Aspecte importante

Cainele Ciobanesc de Berna are numeroase probleme de sanatate cauzate de genetica sa si probabil de alte motive ce nu au fost inca descoperite. Durata de viata a unui catel Ciobanesc de Berna este destul de scurta, de aproximativ 6-8ani conform ultimelor statistici, uneori speranta de viata fiind chiar si  de 10ani. Acest lucru se poate datora crescatorilor responsabili si preocupati de conditia genetica a catelului.

Avand in vedere popularitatea patrupedului, unii oameni au inceput sa creasca animalute de o calitate mai slaba doar pentru a vinde catelusii persoanelor interesate. Deseori, acesti catelusi sunt cumparati fara a exista prea multe detalii ale unui istoric medical. Nu sustineti si nu incurajati practicile iresponsabile in vederea cresterii cateilor. Cel mai bine are fi sa luati catelusul dintr-un adapost in loc sa il cumparati de la o persoana ce nu va poate oferi detalii ale sanatatii patrupedului.

Costurile ingrijirii veterinare ale cainelui Ciobanesc de Berna pot fi destul de mari avand in vedere probleme de sanatate ale cainilor din aceasta rasa.

Bernese Mountain Dog naparleste excesiv, mai ales primavara si toamna. Astfel, daca sunteti de parere ca acest lucru va poate deranja inseamna ca acest caine nu este potrivit pentru dumneavoastra.

Cainele Ciobanesc de Berna iubeste sa fie alaturi de familie, insa pot dezvolta probleme de comportament precum: latratul excesiv, sapatul sau rosul lucrurilor. Aceste lucruri se pot accentua mai ales daca lasati catelul singur si nu va ocupati de nevoile de activitate ale acestuia.

Atunci cand cainele Ciobanesc de Berna ajunge la maturitate devine un catel de talie mare ce adora sa aiba responsabilitati. Avand in vedere aceste lucruri, ar fi potrivit sa incepeti dresajul catelului de la varste fragede.

Desi catelul Ciobanesc de Berna este prietenos cu copiii, aceste ii poate accidenta din cauza taliei sale mari.

Pentru a avea un patruped sanatos, nu cumparati niciodata de la un crescator iresponsabil sau de la un magazin de animale.

 

Istoric

Una dintre cele mai vechi specii de caini, Molosser, reprezinta una dintre cele mai versatile rase de catei ce s-a dezvoltat si a influentat tipurile de catei din rasa Mastiff, incluzand rasa patrupedului Ciobanesc de Berna.

Se crede ca cele patru rase de caini elvetiene (Appenzeller Sennenhund, Entlebucher Sennenhund, Greater Swiss Mountain Dog si Berner Sennenhund) s-au dezvoltat cu ajutorul cateilor de ferma din muntii Alpi si cu ajutorul cateilor Molosser sau Mastiff pe care romanii i-au adus la invadarea alpilor ce a avut loc in primul secol i.Hr.

Cainele Ciobanesc de Berna a facut parte din munca fermelor mai bine de 2000ani, dar si din pazirea anumitor locatii din Alpi unde trebuiau sa transporte caruri, sa pazeasca turmele de vite, sa protejeze oamenii si sa fie o buna companie pentru stapanii sai.

Este bine stiut faptul ca incepand cu anul 1888, doar 36% din populatia Elvetiei lucrea in agricultura, ceea ce inseamna ca oamenii aveau nevoie de catei capabili sa le pazeasca adaposturile si animalele, dar si sa traga carurile umplute cu bunatati. In anul 1899, Elvetia a devenit interesata in dezvoltarea acestei rase de caini si a fondat clubul Berna. Membrii acestui club au inclus crescatorii unor specii pure si variate de catei.

In anul 1902, clubu cainilor elvetieni a sponsorizat un spectal la Ostermundigen ce a atras atentia asupra raselor de caini montani elvetieni. Doi ani mai tarziu, speciile au avansat ajungand in mijlocul unor evenimente importante precum spectacolul international al cainilor din Berna. Clubul cainilor elvetieni a sponsorizat chiar si o clasa a cateilor ,,Shepher Dogs” ce includea patrupezii montani. Acesta a fost primul an cand patrupezii au fost considerati a fi din specia Bernese. Mai mult decat atat, tot in acest an, clubul Kennel elvetian a recunoscut rasa catelului Ciobanesc de Berna,

In timpul primului Razboi Mondial, spectacolele de catei si imperecherea acestora au suferit o decadere cauzata de eforturie depuse in timpul razboiului. Totusi, dupa razboi, primul Bernese Mountain Dog a fost exportat in Olanda si apoi in Statele Unite ale Americii, chiar daca rasa nu a fost recunoscuta de clubul Kennel american.

In anul 1936, doi crescatori britanici au inceput sa importe catei Ciobanesti de Berna, iar primul catelus s-a nascut in Anglia. De asemenea, in anul 1936, adapostul Glen Shadow din Louisiana a importat o femela si un mascul din Elvetia.

Incepand cu anul 1937, clubul Kennel american a trimis adapostului Glen Shadow o scrisoare in care anunta ca aceasta specie a fost acceptat in registrele lor.

Cel de al doilea Razboi Mondial a intrerupt din nou progresul speciei, dar dupa anul 1945, importarea si inregistrarea rasei s-a dezvoltat in Statele Unite ale Americii.

In anul 1968, clubul catelului Ciobanesc de Berna a fost fondat in America avand 62 de membrii si 43 de catelusi inregistrati. Trei ani mai tarziu, clubul avea mai mult de 100membrii. In acest timp, specia ce a disparut in Anglia in timpul celui de al doilea Razboi Mondial a fost reintrodusa in Marea Britanie.

Clubul cainelui Ciobanesc de Berna din America a devenit membru al clubului Kennel american in anul 1981. In anul 1990, clubul Kennel american a realizat standardele pentru cateii Ciobanesti de Berna.

 

Personalitatea                   

Cainele Ciobanesc de Berna este afectuos, inteligent si energic. De asemenea, acesta este elegant, calm si tolerant. Adora sa fie inconjurat de familie si se bucura ori de cate ori este inclus in activitatile familiei. Talia mare a cainelui Ciobanesc de Berna este una dintre cele mai evidente caracteristici alaturi de capacitatea acestuia de a invata si de a se antrena pentru a putea dezvolta un comportament potrivit.

Cainele Ciobanesc de Berna se maturizeaza greu din punct de vedere mintal, spre deosebire de ritmul in care acestia se dezvolta din punct de vedere fizic.

Cainele Ciobanesc de Berna este protectiv cu familia sa, desi uneori pot deveni agresivi.  Acesta poate fi retras si usor agresiv in preajma strainilor, chiar putin timizi, ceea ce inseamna ca expunerea catelului in fata mai multor oameni, animale si situatii este important.

Temperamentul lui Bernese Mountain Dog poate fi afectat de o multime de factori, chiar si de cei ereditari, de dresaj si de socializare. Catelusii sunt curiosi si jucausi dorindu-si sa se apropie de oamenii din jurul sau.

Atunci cand doriti sa va luati un patruped aveti grija sa il intalniti si sa petreceti timp cu el pentru a va asigura ca are un comportament adecvat cu care va puteti simti confortabil. Intalniti rudele si fratii cainelui, deoarece acest lucru va va fi benefic pentru a intui cum se va dezvolta patrupedul la maturitate. Asadar, adaposturile nu sunt intotdeauna locurile potrivite din care puteti lua un catel.

Ca in cazul tuturor cateilor, socializarea este foarte importanta pentru patrupedul Ciobanesc de Berna, asadar trebuie sa expuneti cainele inca de cand este mic oamenilor, privelistilor, sunetelor si experientelor diferite.  Socializarea va poate ajuta sa va asigurati ca animalutul va fi obisnuit cu prezenta altor catei cand va fi adult.

Implicarea cainilor in activitati de gradinita poate fi un inceput bun. Primirea musafirilor in mod regulat si plimbarea cainelui in parcuri, magazine va va ajuta sa va obisnuiti catelul cu vecinii si sa isi dezvolte abilitatile sociale.

 

Sanatatea

Uneori, cainii din rasa Bernese Mountain Dog au probleme de sanatate cauzate de inmultirea iresponsabila a acestora sub supravegherea unor crescatori dezinteresati. Nu toti cateii din rasa Ciobanesc de Berna au aceste probleme de sanatate, dar este important sa fim constienti de posibilitatea ca acestea sa apara.

Cainele Ciobanesc de Berna trebuie sa fie verificat constant pentru boli precum displazia de sold, displazia de cot, hipotiroidism si boala von Willebrand.

Cancerul – Diverse forme de cancer pot afecta caini precum Bernese Mountain Dog si pot cauza moartea timpurie a acestora. Simptomele presupun aparitia unor rani sau a unor umflaturi, sangerari din anumite zone ale corpului sau dificultati ale respiratiei. Tratamentele pentru cancer includ chimioterapia, operatia si medicamentatia.

Displazia de sold – Aceasta boala poate fi mostenita ereditar si presupune deplasarea femurului din articulatia piciorului. Unii patrupezi pot manifesta durere sau schiopatat la unul sau la ambele membre inferioara , insa altii pot sa nu manifeste niciun fel de discomfort. Radiografiile sunt cea mai certa solutia pentru a afla despre existenta sau inexistenta acestei boli. Odata cu trecerea anilor, catelul poate dezvolta artrita. Cateii ce sufera de aceasta boala ar trebui sa nu mai fie imperecheati.

Displazia de cot – Similara displaziei de sold, aceasta afectiune este o boala degenerativa. Se crede ca displazia de cot este cauzata de cresterea si dezvoltarea anormala a oaselor ce duc la slabirea si deformarea articulatiilor. Aceasta boala poate varia, astfel incat catelul poate ajunge sa sufere de artrita sau poate chiar sa schiopateze permanent. Tratamentul include operatia, scaderea in greutate a cainelui, ingrijirea medicala si medicamentele antiinflamatorii.

Atrofierea progresiva a retinei (PRA) – Aceasta afectiune presupune degradarea graduala a retinei. Aceasta boala poate face cainele sa isi piarda vederea pe timpul mortii si cu timpul pe cea definitiva. Majoritatea cateilor se descurca bine cu aceste probleme de vedere, atata timp cat lucrurile ce inconjoara cainele raman in acelasi loc.

Suntul portosistemic (PSS) – Aceasta boala congenitala presupune faptul ca sangele ocoleste ficatul. Astfel, sangele nu poate fi curatat de ficat asa cum ar trebui fi. Simptomele apar in general inainte ca animalutul sa implineasca varsta de doi ani si pot include manifestari precum: pierderea apetitului, hipoglicemia, probleme gastrointestinale, probleme ale tractului urinar, intoleranta la medicamente, oprirea dezvoltarii. Operatia reprezinta in majoritatea cazurilor cea mai buna solutie.

Boala von Willebrand – Aceasta boala poate fi intalnita atat in cazul oamenilor, cat si am cainilor. Boala reprezinta o disfunctionalitate a circulatiei sangelui ce afecteaza coagularea sangelui. Un caine ce este suferind de aceasta boala va prezenta sangerari nazale, sangerari de durata in timpul perioadelor calduroase sau dupa ce fata, ori dupa ce au scaun.

Aceasta afectiune este diagnosticata intre varsta de 3 ani si cea de 5 ani si nu poate fi vindecata complet. Totusi, boala poate fi tinuta sub control cu ajutorul tratamentelor ce includ cauterizarea ranilor, transfuziile de sange inaintea operatiilor si evitarea anumitor medicamente.

Dilatatia gastrica – De obicei, aceasta boala este denumita simplu prin termenul de balonare si reprezinta o afectiune ce poate ameninta viata cainelui afectand mai ales patrupezii de talie mare. Boala poate aparea cu atat mai des cu cat cainele este hranit printr-o singura masa zilnica pe care o ingereaza rapid alaturi de prea multe lichide baute pe fuga. Boala poate aparea chiar si atunci cand, in urma hranirii, catelul depune efort fizic imediat. Aceasta boala apare si mai des in randul patrupezilor mai batrani. Totul se intampla atunci cand stomacul are prea multe gaze sau prea mult aer ce dilateaza stomacul. Catelul nu va putea eructa sau vomita pentru a se scapa singur de excesul de aer din stomac, iar circulatia sangelui catre inima va fi ingreunata. Presiunea sangelui va scadea, iar cainele va intra in soc.

Fara asistenta medicala imediata, patrupedul poate muri. Suspectati-va catelul de aceasta afectiune ori de cate ori abdomenul acestuia pare marit sau saliveaza si eructeaza excesiv. De asemenea, patrupedul va fi obosit, depresiv, letargic si slabit si va avea pulsul marit. In cazul in care observati aceste simptome, mergeti cu catelul la veterinar cat mai repede.

 

Ingrijirea

Cainele Ciobanesc de Berna nu este potrivit traiului in apartament. O casa cu o curte mare si bine ingradita este ce mai buna alegere pentru cainele Ciobanesc de Berna. Avand in vedere faptul ca Bernese Mountain Dog este un catel muncitor, acesta are foarte multa energie. In afara timpului de joaca, animalutul are nevoie de minim 30 minute de exercitii zilnice. Pentru a-l mentine in cele mai bune conditii, cainele va avea nevoie de mult mai multe activitati.

Cu blana sa groasa si frumoasa, cainele Ciobanesc de Berna este potrivit zonelor cu un climat mai rece.  Acesta iubeste sa se joace in zapada. Luand in considerare culoarea negra a blanii il poate supune unor probleme in timpul zilelor foarte calduroase. Asadar, nu va lasati cainele afara facand exercitii in zilele caniculare si limitati activitatile acestora in timpul diminetilor sau serilor. Asigurati-va ca tineti catelul in zone cu aer conditionat in timpul zilelor extrem de calduroase.

Daca vreti sa cresteti un catel din aceasta rasa trebuie sa aveti o grija deosebita. Ca majoritatea cateilor de talie mare, cainele Ciobanesc de Berna creste rapid, mai ales intre varsta de 4 si 7 luni, lucru ce il face susceptibil multor boli de oase. Cainele Ciobanesc de Berna are nevoie de o dieta scazuta caloric pentru a-i mentine ritmul de crestere rapid.

Mai mult decat atat, nu trebuie sa lasati catelul Ciobanesc de Berna sa alerge si sa se joace pe suprafete dure precum asflatul, sau sa sara excesiv, ori sa traga de obiecte grele pana in varsta de doi ani, deoarece articulatiile acestora nu vor fi suficient formate. Jocul pe iarba este benefic si orice alte activitati ce pot mentine agilitatea catelului.

 

Hranirea

Cainele Ciobanesc de Berna are nevoie de o dieta special formata pentru cateii de talie mare pentru a-i oferi energie pentru exercitiile de care are nevoie. Ar trebui sa va consultati veterinarul sau nutritionistul pentru a primi sfaturi in privinta hranirii catelului Ciobanesc de Berna si pentru a cunoaste portiile corecte de mancare pentru acesta. Nevoile cainelui se vor schimba odata ce trece la varsta de adult si chiar mai mult. Fiti mereu atent la recomandarile nutritionale.

Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !

 

Culoarea blanii si ingrijirea acesteia

Blana cainelui Ciobanesc de Berna este extraordinara. Este groasa si are straturi duble, unul fiind cu blana lunga pentru protectia de suprafata a cainelui si unul lanos ce protejeaza pielea acestuia. In general tricolora, blana lui Bernese Mountain Dog acopera corpul patrupedului cu nuante de negru si alb. Majoritar, urmele de alb se gasesc in zona pieptului patrupedului, intre ochi sau pe coada acestuia.

Frumusetea are un pret, ceea ce inseamna ca blana cainelui trebuie sa si cada pentru a putea fi mereu la fel de frumoasa si ingrijita. Cainele Ciobanesc de Berna naparleste moderat, insa acest lucru se inrautateste pe perioada primaverii si a toamnei. Periati blana patrupedului de mai mult ori pe saptamana pentru a reduce excesul de par si pentru a preveni imprastierea acestuia in casa. Spalarea frecventa a catelului, la aproximativ trei luni va va ajuta sa mentineti aspectul ingrijit al patrupedului.

Spalati dintii cainelui Ciobanesc de Berna de doua sau de trei ori pe saptamana pentru a elimina tartrul si bacteriile din cavitatea bucala a catelului.

Perierea zilnica a dintilor cainelui va va ajuta sa preveniti infectiile gingivale si respiratia urat mirositoare.

Taiati unghiile cainelui Ciobanesc de Berna o data sau  de doua ori pe luna in cazul in care acesta nu o face in mod natural pentru a preveni ruperea dureroasa a acestora sau alte probleme. In cazul in care il puteti auzi scrijelind podeaua cu unghiile, inseamna ca acestea sunt prea mari. Unghiile catelului au vase de sange in ele, asadar trebuie sa avem grija la taierea acestora pentru a nu provoca sangerari. Din aceasta cauza, catelul Ciobanesc de Berna nu va coopera intotdeauna cand va vedea instrumentele de taiat unghiile. Asadar, daca nu sunteti experimentat in taierea unghiilor, cereti ajutorul veterinarului sau unei persoane specializate.

Urechile catelului Ciobanesc de Berna trebuie verificate saptamanal pentru a observa orice iritatie sau miros neplacut ce ar putea indica o infectie. Atunci cand verificati urechile catelului, stergeti-le cu o discheta de bumbac cu o solutie cu pH neutru pentru a evita aparitia infectiilor. Nu introduceti nimic pe canalul auricular al catelului, ci curatati-l doar la exterior.

Obisnuiti-va cainele Ciobanesc de Berna sa fie periat si examinat inca de mic. Uitati-va la labutele sale sensibile si in interiorul gurii sale. Transformati periatul intr-o experienta pozitiva recompensata si lasati vizitele la veterinar pentru momentul in care va deveni adult.

In timpul perierii, verificati blana cainelui Ciobanesc de Berna si cautati orice urma de purici, irtiatie, roseata a pielii. Verificati de asemenea gura, nasul, ochii si labutele cainelui. Ochii ar trebui sa fie limpezi, fara urme de roseata sau scurgeri. Examinarea saptamanala a cainelui ne va ajuta in prevenirea oricaror probleme de sanatate ale acestuia.

 

Copiii si contactul cu alte animale de companie

Cainele Ciobanesc de Berna este un animal de companie extraordinar. In general, este afectuos cu copiii ce sunt grijulii cu animalele. Fiind patrupezi de talie mare, cateii din aceasta rasa pot rani sau dobori usor copiii mici.

Intotdeauna invatati-va copiii cum sa se aproprie si cum sa atinga un caine si supravegheati intotdeauna interactiunile dintre acestia prevenind orice reactie a copiilor de a trage cainele de urechi sau de coada.

Invatati-va copilul sa nu se apropie niciodata de catel atunci cand acesta mananca si nici sa nu incerce sa ii ascunda mancarea.

Niciun caine nu ar trebui lasat nesupravegheat in prezenta copiilor.

Bernese Mountain Dog se intelege bine si cu alte animale, insa din cauza taliei sale mari este nevoie sa fie supravegheat si dresat pentru a va simti in siguranta.

 

Lasă un răspuns