Rezumat:
Un adevarat caine de companie, rasa Bichon Bolognese iubeste sa fie alaturi de familie. Cu toate acestea, acesti caini vor uneori sa iasa ca ei si pot fi abili in a obtine ceea ce isi doresc. Asadar, va puteti trezi manipulat de o minge blanoasa de 4 kg si jumatate. Este ideal pentru cei care vor un caine de companie de mici dimensiuni.
Este un caine mic, robust, cu corpul patratos, acoperit de o blana lunga, alba si pufoasa. Are un nas mare, negru, ochi rotunzi negri si urechi lungi care atarna. Coada i se rasuceste pe spate.
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa
Poze cu caini Bichon Bolognese
Surse poze: unsplash.com, akc.org, petmark.org,
Mai multe despre aceasta rasa
Comic si curios, acest caine inteligent si devotat se simte cel mai bine cand e cu stapanii, fie ca merge la plimbare, prin oras sau se joaca cu copiii. Parte din familia Bichonilor – caini albi, pufosi – se mai numeste Bichon Bolognese, nume sub care este recunoscut si de Federatia Canina Internationala. Isi are originile in orasul italian Bologna, de unde ii vine si numele. Exceleaza in manipularea stapanilor, pentru a obtine ceea ce doreste. Se dreseaza relativ usor, dar trebuie sa fiti rabdatori si consecventi.
Bolognese este ca o jucarie, cu o blana distinctiva, alba, cu parul ondulat. Din momentul in care au aparut, au fost folositi pe post de caini de companie , devenind rapid favoritii familiilor care dispun de un astfel de exemplar. Uneori e putin timid si are, de regula, un membru al familiei pe care il iubeste cel mai mult. Cel mai fericit e cand sta la voi in poala. Caine foarte potrivit pentru traiul in apartament, el nu are nevoie de foarte multa miscare, asa ca nu va faceti probleme ca trebuie sa petreceti ore intregi cu el pe afara. Daca vreti sa va plimbati, vi se alatura bucuros. Daca vreti sa stai o zi intreaga pe canapea, e bucuros sa stea alaturi de voi si sa leneveasca toata ziua. Luati-va aceasta rasa daca stati mult pe acasa. Daca aveti program prelungit, nu e indicat, pentru ca animalul vostru va fi trist sa stea singur. Atunci va incepe sa latre sau sa scheaune. Iar cand sta prea mult fara membrul familiei favorit, poate face anxietate de separare.
De regula, nu latra exagerat, dar poate dezvolta asa-numitul „sindrom al cainelui mic”. Adica incearca prin latrat si galagie sa compenseze faptul ca e un pitic.
Daca aveti copii foarte mici, nu e recomandabil sa va luati un Bichon, pentru ca aceasta rasa se irita imediat, in cazul in care copilul face un gest care nu-I convine Bichonului Bolognese si atunci s-ar putea sa riposteze „compostandu-l” pe micut. Este adaptabil si sociabil, prieten cu strainii, pisicile si cu alti caini. Are mare nevoie de socializare. Pe langa infatisarea irezistibila si ochii negri, rotunzi foarte expresivi, Bichon Bolognese mai are un atu – nu lasa par mai deloc. Pe cat e de mic, poate deveni un mare santajist neascultator. Sigur ca trebuie sa-l rasfatati, dar aveti grija totusi sa impuneti niste reguli si o disciplina. Altfel, toata casa va fi a lui, iar cand nu-I faceti pe plac plange, latra si sta bosumflat. Cheia succesului in a-l disciplina este sa il invatati de mic regulile casei si sa stie de mic ce are voie si unde are voie. Dar fiti fermi, altfel se va transforma intr-un tiran. Aplicati regulile bland, dar ferm.
Nu cumparati niciodata pui de la un crescator de mana a doua, de la fabricile de catei (cei care cresc intensiv, doar in scopul vanzarii) sau din magazine de animale de companie. Cautati un crescator reputat, care face teste pentru a se asigura ca rasele lui nu au boli genetice care ar putea fi transmise la pui si ca sunt sanatosi din punct de vedere temperamental.
Istoricul rasei
Bichon Bolognese e o veche rasa italiana, cunoscuta in zona mediteraneana de nu mai putin de 2000 de ani. Este o rasa obtinuta prin incrucisarea cainilor mari de apa cu caini mici si albi; initial se numeau “barBichon”. Era foarte indragit la curtile regilor si ducilor. In perioada renascentista, era un fel de emblema a bogatasilor si nobililor. Celebra familie de Medici avea nenumarati caini din aceasta rasa. Se spune ca erau printre cele mai pretuite cadouri pe care si le faceau casele nobiliare intre ele. Un membru al familiei de Medici ar fi dus cadou unor aristocrati din Belgia nu mai putin de 8 pui de Bichon Bolognese. Aceasta rasa e atat de populara, incat, de-alungul istoriei, apare inclusiv in opere de arta. Titian l-a imortalizat in portretul pe care i l-a facut ducelui de Mantua si care poate fi admirat in muzeul Prado din Madrid. De asemenea, Bichon Bolognese apare in picturi de Goya si Watteau si in scenele de pe tapiteriile flamande de secol 17. Nu degeaba, au fost numiti „cainii imparatilor”.
La finalul Renasterii, cand multe din casele nobiliare au disparut, aceasta rasa era si ea pe punctul de a disparea. Noroc ca iubitorii acestui caine mic si vioi s-au mobilizat si au reusit sa opreasca disparitia rasei. Din 2001 fac parte din Clubul Canin American de Bolognezi, dar si din cel englez.
Personalitate
Rasa e una jucausa, plina de vioiciune, dar si serioasa, in acelasi timp. Au tendinta de a fi rezervati si timizi, dar se inteleg excelent cu stapanii si stabilesc o relatie stransa cu unul sau doi membri ai familiei. Acest lucru nu inseamna ca acest caine mic nu e bun si dragastos si cu ceilalti. Se impaca bine cu toti oamenii si animalele, daca a socializat de timpuriu. Este un caine de apartament , care nu trebuie scos zilnic la plimbare. E indicat totusi sa iesiti cu el afara, macar zece minute pe zi, pentru a-l mentine sanatos. Nu-i place sa stea singur, asa ca daca sunteti plecati de acasa foarte multe ori zilnic, nu e potrivit pentru voi. De suparare ca e singur, latra, plange si, in cazuri grave, poate face depresie iremediabila. Daca nu-l disciplinati, bland, dar ferm, se poate obisnui sa latre des.
Ca orice caine, cei din rasa Bichon Bolognese are nevoie de socializare inca de mic – sa stea in preajma multor persoane, sa vada si sa auda diverse lucruri si sa treaca prin diverse experiente. Prin socializare, va asigurati ca puiul vostru va avea o personalitate bine dezvoltata cand creste mare. Ar fi un excelent start daca il inscrieti la gradinita de catelusi. De asemenea, isi va rafina aptitudinile sociale daca aveti oaspeti in mod frecvent, daca il duceti in parcuri aglomerate, in magazine care permit accesul cainilor, la plimbare, pentru a cunoaste vecinii.
Temperamentul este influentat de un numar de factori, inclusiv ereditatea, dresajul si socializarea. Puii cu temperament bland sunt curiosi si jucausi si vor sa fie tinuti in brate. Alegeti un pui echilibrat, nu pe cel care isi bate colegii de culcus sau pe cel care sta retras intr-un colt. Trebuie sa-l cunoasteti pe cel putin unul din parinti – de regula, mama e disponibila – pentru a va asigura ca are un temperament bun, cu care va impacati bine. E util si sa vedeti frati sau alte rude ale parintilor, pentru a va face o idee despre cum va fi puiul cand creste mare. Sunt destul de rari si destul de scumpi, asa ca e obligatoriu sa cumparati de la crescatori de incredere, pentru a fi siguri ca nu luati un pui bolnav, cu o mostenire genetica problematica sau cu un temperament neplacut.
Sanatate
Rasa este in general sanatoasa, desi, prin statura, par delicati si mignioni. Au un organism rezistent si adaptabil, dar, ca orice rasa, sunt predispusi la o serie de afectiuni. Nu toti cainii din aceasta rasa vor suferi, neaparat, de una sau mai multe din bolile de mai jos, dar e important sa aveti toate informatiile in cazul in care va ganditi sa va luati un exemplar. Daca luati un pui, cautati un crescator bun, care sa va arate certificatele de sanatate ale ambilor parinti. Certificatele de sanatate dovedesc ca puiul a fost consultat si nu are probleme.
Cataracta: Bichon Bolognese e predispus la probleme oculare, in special la cataracta. In majoritatea cazurilor, este o boala ereditara si apare la varsta tanara-adulta. O alta cauza frecventa a cataractei la caine este diabetul zaharat. In functie de stadiul bolii, veterinarul va recomanda, eventual, interventia chirurgicala, care se realizeaza sub anestezie generala. Concret, se inlocuieste cristalinul cu unul artificial. Pot sa apara opacitati, dar vedere cainelui nu va fi influentata.
Epilepsie: acestia pot suferi de epilepsie si pot face crize usoare sau complicate. E o boala ce poate fi ereditara, dar poate sa apara si in urma unor probleme de metabolism, boli infectioase la creier, tumori, rani la cap sau otravire. In timpul crizelor, cainele poate fi agitat, poate alerga haotic, nu are stabilitate. De regula, e o boala care, desi incurabila, cu tratamentul adecvat, poate fi tinuta sub control.
Displazia de sold: este o afectiune ereditara in care osul soldul nu e bine fixat pe incheietura soldului. E posibil ca Bichonul Bolognese sa aiba dureri sau sa schioapete la unul sau la ambele picioare din spate, dar e posibil sa nu se observe nimic, desi cainele e bolnav. Pe masura ce imbatraneste, poate sa apara artrita. Cainii cu displazie de sold nu trebuie crescuti pentru reproducere. Daca va cumparati un pui , cereti de la crescator un certificat care sa ateste ca parintii nu au displazie de sold.
Alergii cutanate: toate varietatile de Bichon, deci inclusiv Bolognese, sunt predispuse la alergii cutanate. Cainii cu blana foarte deschisa la culoare, cum este si acesta, sufera in mod frecvent de alergii. Daca observati ca se scarpina insistent – sau chiar se musca – intr-o anumita parte a corpului, examinati atent locul. De altfel, trebuie sa controlati pielea Bichonului saptamanal, pentru a depista eventuale rani, roseala sau alte probleme cutanate. Alergiile minore se trateaza, dar daca le neglijati, se pot croniciza si pot sa apara afectiuni mai grave. Daca sesizati ceva in neregula pe pielea Bichonului vostru, mergeti la veterinar fara intarziere.
Luxatia patelara: implica dislocarea (luxarea) rotulei (patelei). In aceste conditii, incheietura genunchiului (adesea la picioarele posterioare) patineaza si provoaca durere. Cainele poate ramane infirm.
Ingrijire
Caini nu se simt bine in climat umed; aveti grija ca in casa sa nu fie expusi curentilor de aer rece.
Cainele Bichon Bolognese e de interior. Se simte cel mai bine in apartament, de aceea e recomandat celor ce stau in mediul urban. Nu e o rasa foarte activa, totusi nu neglijati activitatea fizica: e recomandabil sa-l plimbati, de doua ori pe zi, cam 20 de minute, fara sa-l obositi. Miscarea face bine si in plan fizic, si in plan psihic. Multi stapani au povestit ca animalul lor e mai bine crescut si mai disciplinat daca nu zace toata ziua pe canapea si daca e scos sa faca miscare in mod constant, zilnic.
Joaca e, de asemenea, foarte importanta si il stimuleaza. In interior, va puteti juca de-a v-ati ascunselea sau cu mingea. Afara, e optima joaca intr-un spatiu imprejmuit.
Sunt indicati pensionarilor sau persoanelor care lucreaza de acasa, pentru ca ei au nevoie de prezenta permanenta a stapanilor. „Incepatorii„, cei care nu au mai avut niciodata caine, isi pot lua Bichon Bolognese fara probleme, fiind un caine putin pretentios si foarte atasat de stapan.
Dar retineti ca acest caine-jucarie are doua mari pretentii: blana trebuie periata zilnic si fiind o rasa foarte sociala, are nevoie de atentie non-stop din partea stapanilor. Ca toti cainii mici, pot intra in depresie daca stau mult despartiti de familie. Cand se plictisesc, latra fara incetare, rod isi isi fac nevoile in casa, ca sa se razbune ca au fost lasati singuri, asa ca trebuie mereu sa aiba o preocupare. Cand plecati de acasa e recomandabil sa-i lasati multe jucarii in preajma. Puteti incerca sa-I obisnuiti de mic sa stea singur, lipsind perioade foarte scurte de acasa, iar la intoarcere sa-l coplesiti cu laude si recompense sub forma de joaca si mancare. De asemenea, exersati statul singur, punandu-l in cusca, pornind de la cateva minute si crescand perioada. Aceste exercitii pot face adevarate minuni.
Sunt caini foarte inteligent i si raspund bine la dresaj. Invata repede si sunt dornici, dar se plictisesc repede si atunci metodele de antrenament trebuie sa fie variate. Reactioneaza bine la metode pozitive de consolidare a cunostintelor. Nu tipati, nu fiti agresivi, rabdarea este esentiala. Dau rezultate foarte bune la dresajul de obedienta. Pentru a avea un catelus echilibrat si sociabil, Bichon Bolognese trebuie socializat cat mai devreme. Dupa ce terminati vaccinarile, ati putea organiza petreceri de catelusi, astfel incat puiul vostru sa se obisnuiasca si cu alti catei, si cu oamenii. Alte forme de interactiune indicate sunt parcurile pentru catei si scolile de catei.
Alimentatia
Pentru adulti, doza este de doua mese pe zi. Puii pot primi 3 sau 4 mese pe zi, pana cand sunt suficienti de mari ca sa treaca la dieta de adulti. Cei mici au metabolism rapid, prin urmare hrana cu formula speciala e optima. Se recomanda jumatate de cupa de granule uscate, de doua ori pe zi, odata dimineata si odata seara, de preferat intre 6 si 8 dimineata si 6 si 8 seara. Dati-i granule de calitate buna, fara cereale. De asemenea, rasa Bichon Bolognese raspunde foarte bine la o dieta de carne si peste crud, dar trebuie sa fie foarte proaspete.
Atentie – Cat mananca un caine adult depinde de dimensiuni, varsta, constitutie, metabolism si nivel de activitate fizica. La fel ca in cazul oamenilor, cainii sunt diferiti si nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. E de la sine inteles ca un exemplar foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un caine de canapea. De asemenea, calitatea hranei pe care o cumparati e importanta. Cu cat e de calitate mai buna, cu atat va fi mai hranitoare si nu va trebui sa-i umpleti mereu castronul. Ca sa vedeti daca e supraponderal, faceti testul ochiometric si testul cu mainile.
Mai intai, priviti-l de sus. Ar trebui sa-i vedeti talia. Apoi, puneti-va mainile pe spatele lui, cu degetele mari de-alungul coloanei vertebrale, cu degetele desfacute in jos. Ar trebui ca, fara sa apasati prea tare, sa-i simtiti coastele, desi nu i le vedeti. Daca nu le simtiti, dati-i mai putina mancare si puneti-l sa faca miscare mai multa.
Culoarea parului si toaletarea
Bichon Bolognese este intotdeauna alb complet, fara niciun fel de alte culori. Au par lung, alb, ondulat. Nu au par pe dedesubt, au un singur rand de blana, iar textura blanitei e ca de lana. Toaletarea lunara – de preferat grooming profesional – e obligatorie, inclusiv baia si igiena ochilor si urechilor. Puteti insa sa faceti toaletarea completa mai des, daca doriti. Periati-l de cel putin 4 ori pe saptamana, desi ideal ar fi zilnic, pentru a-i mentine blana frumoasa si sanatoasa. Folositi o perie cu tepi fini si un pieptene lat, ca sa nu-i distrugeti blana. Ori de cate ori se murdareste, trebuie sa-i faceti baie, cu sampoanele speciale, care albesc.
Unii stapani isi tund scurt patrupezii, ca sa le poata ingriji blana mai bine. Altii, dimpotriva, le lasa parul lung si catelul e infoiat. Daca doriti frizuri si „coafuri” complicate, cel mai indicat e sa-l duceti la grooming profesional. Daca ii neglijati blanita, i se incurca, sub calti se aduna mizerie si cainele vostru poate face infectii de piele, pentru ca, asa cum am mentionat deja, aceasta rasa e predispusa la afectiuni cutanate. Este un caine cu o toaletare care necesita timp si atentie. In plus, groomingul in cazul acestei rase nu este ieftin.
Tineti cont de toti acesti factori daca intentionati sa va luati un Bichon Bolognese. Pentru a evita patarea blanitei cu lacrimi, stergeti-l la ochi zilnic, cu un tampon moale, imbibat in calda, sterilizata. Spalati cainele pe dinti cel putin de 2-3 ori pe saptamana pentru a indeparta acumularea de tartru si placa bacteriana. Cel mai bine ar fi zilnic, pentru a evita bolile gingivale si respiratia urat mirositoare. Unghiile trebuie taiate periodic, daca nu se tocesc in mod natural. In timpul toaletei, vedeti sa nu aiba zone dureroase, eruptii sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitatea sau inflamatii pe piele, in urechi, nas, gura, la ochi si la picioare. Urechile trebuie sa miroasa normal si sa nu aiba multa ceara sau mizerie, iar ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseala sau secretii. Toaleta trebuie sa fie o experienta pozitiva, cu laude si recompense si astfel, cand creste, nu va fi greu sa il duceti la veterinar.
Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa
E o rasa indicata in case cu copii mai mari. Copiii foarte mici au porniri jucause care nu sunt pe placul lor si Bichonul Bolognese se poate supara si il poate rontai pe micut. E cel mai potrivit intr-o casa cu copii mari mari, care stiu cum sa interactioneze cu animalele. Explicati copiilor cum trebuie sa se poarte cu cainele si supravegheati permanent interactiunea dintre acesta si copii pentru a evita muscaturi , trageri de urechi sau de coada, de ambele parti.
Invatati copiii ca trebuie sa lase cainele in pace cand mananca sau cand doarme si ca nu trebuie sa-i ia niciodata mancarea din fata. Niciun caine, indiferent de rasa, nu trebuie lasat nesupravegheat in prezenta unui copil. In general, nu apar conflicte intre Bichon Bolognese si alti caini de casa sau pisici, cu conditia sa-i cunoasca de mici si sa fi crescut impreuna. Atentie, insa ca acest caine vrea sa fie doar el in centrul atentiei, asa ca daca, in prezenta lui, va ocupati mai mult de un alt animal sau daca tineti in brate un alt animal, se poate bosumfla sau poate avea un acces de latrat fara motiv.