
Rezumat:
Rasa de caini Bichon Frise este o rasa vesela, cainii fiind de statura mica, foarte iubareti si afectuosi, avand o multime de dragoste de oferit. Cu ochii negri si blana alba si pufoasa, cainele arata aproape ca o jucarie pentru copii.
Nu este nevoie de prea mult timp sa intelegeti faptul ca Bichonul poate fi cel mai fericit si mai entuziast caine de companie. Cu un corp compact, cu o fata de papusa si cu blana alba si pufoasa, cainii din rasa Bichon Frise sunt foarte atragatori, avand mereu o dispozitie buna.
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa





Poze cu caini Bichon Frise
Surse poze: unsplash.com, pixabay.com
Ei sunt adesea confundati cu cainii albi din rasa Pudel. Este inrudit cu mai multe rase mici: Coton de Tulear, rasa de caini care provin din Africa, de pe o insula din apropierea Madagascarului; Bolognez, caini crescuti in nordul Italiei, in apropierea orasului Bologna; Havanez, caini din Cuba si Maltez, rasa reprodusa in insula Malta, in Marea Mediterana. De asemenea, cainii din rasa Bichon par sa provina din Marea Mediterana, presupunandu-se ca au fost dusi in alte tari odata cu rutele comerciale.
Cainii Bichon pot fi caini de talie mica, cei mari abia ajung sa atinga 30 cm in inaltime, dar sunt destul de puternici. In ciuda dimensiunilor lor reduse, ei nu sunt clasificati de catre Clubul American de Canini ca fiind o rasa toy; in schimb, sunt membri ai grupului non-sportiv. Cainii Bichon sunt intotdeauna albi (desi puii pot fi crem sau galben pal), cu ochii negri si nasul negru. Gatul arcuit le da un aspect de caini mandri si increzatori, in timp ce coada stufoasa se onduleaza cu gratie peste spatele acestora.
Daca sunteti in cautarea unui animal de familie minunat, luati in considerare Bichonul. Acestui caine ii place sa se joace. El este intotdeauna fericit (cu exceptia cazului in care este lasat singur pentru perioade lungi de timp), iar comportamentul cainelui este unul plin de afectiune si blandete. Deoarece nu naparleste precum o fac alte rase, cainii din rasa Bichon sunt adesea recomandati persoanelor care au alergii. Acesta este un aspect pe care ar trebui sa-l discutati cu medicul alergolog, deoarece nu toata lumea reactioneaza in acelasi mod cand are in preajma un Bichon.
Inainte de a va achizitiona un Bichon – sau orice tip de caine – asigurati-va ca petreceti putin timp in prezenta sa in cazul in care aveti alergii. Cainii din aceasta rasa sunt cunoscuti ca fiind caini care sufera de anxietate de separare. Daca trebuie sa lasati cainele acasa singur pentru perioade lungi de timp, acest caine nu este cainele potrivit pentru dumneavoastra. Caini nu doar isi doresc sa fie cu familiile lor, ci chiar trebuie sa fie cu familiile lor. Acesti caini se adapteaza bine la o varietate de moduri de viata, atata timp cat nu trebuie sa petreaca prea mult timp singuri.
Din cauza dimensiunilor mici, cainii Bichon sunt animale de companie foarte potrivite pentru persoanele care locuiesc in apartamente, dar au o multime de energie si au nevoie de activitate fizica zilnica, care sa includa plimbari si jocuri. Sunt inteligenti si iubesc sa invete lucruri noi si pot sa fie dresati corespunzator. Atunci cand doriti sa va dresati cainele, trebuie sa fiti ferm, dar bland. Corectiile si certurile dure „vor rupe inima” cainelui Bichon. Multi stapani de Bichoni isi dreseaza cainii pentru supunere, agilitate si competitii. Atat cainii, cat si stapanii se bucura de aceasta activitate, fiind o modalitate buna de a se apropia mai mult de Bichon.
O alta activitate care aduce cele mai bune rezultate in cazul cainelui din rasa Bichon, este munca de terapie. Pentru ca sunt blanzi, in mod sigur pot sa aduca un zambet pe fata cuiva, fiind caini de terapie potriviti pentru vizite in centrele de ingrijire medicala si in spitale. Bichoni se inteleg de obicei cu alte animale si cu oamenii, dar va vor avertiza cand strainii se apropie de usa dumneavoastra.
Trasaturi
- Cainii din aceasta rasa pot fi greu de dresat in casa. Este recomandat antrenamentul in custi.
- Nu le place sa ramana singuri pe perioade lungi de timp.
- Puii Bichon Frise sunt mici si trebuie manipulati de catre copii numai sub supravegherea atenta a adultilor.
- Sunt caini inteligenti si vicleni. Pentru a va ajuta Bichonul sa fie cel mai bun companion posibil, este recomandat dresajul de supunere.
- Ingrijirea Bichonului Frise este o necesitate! Fiti pregatit sa platiti pentru ingrijire profesionala. Stapanii foarte motivati pot invata tehnica de ingrijire, dar nu este usoara si necesita mult timp.
- Pot fi predispusi la probleme de piele si la alergii.
Pentru ca Bichonii Frise sunt draguti si mici, s-ar putea sa fiti tentati sa ii suprasolicitati. Aceasta este o greseala si poate face ca cainele dumneavoastra sa devina rasfatat, timid si speriat. Fiti vigilenti in situatii periculoase.
Pentru a avea un caine sanatos, nu cumparati niciodata un catelus de la un crescator iresponsabil sau de la un magazin de animale de companie. Cautati un crescator cu reputatie, care testeaza cainii de reproductie pentru a se asigura ca nu sunt predispusi la boli genetice pe care ar putea sa le transmita la catelusi si ca au temperamente normale.
Istoria rasei Bichon Frise
Ca si in cazul mai multor rase de caini, originea exacta a rasei Bichon Frise este incerta. Istoria sustine faptul ca acesti caini au provenit din cainele Barbet, un caine de apa de dimensiuni medii, cuvantul Bichon fiind derivat din barbichon, care este diminutivul cuvantului barbet. Familia de caini Barbichon include cainii Bichon Frise, Bolognez, Coton de Tulear, Havanez si Bichon Maltez. Toti au originea in Marea Mediterana si au un aspect asemanator.
Cele mai vechi inregistrari ale rasei Bichon Frise dateaza din secolul al XIV-lea, cand marinarii francezi au dus cainii acasa din Tenerife, una din Insulele Canare. Se credea faptul ca cainii Bichon Frise au fost dusi acolo de catre comerciantii care au folosit ruta comerciala feniciana si ca cainii Bichon Frise s-au dezvoltat initial in Italia. Alti istorici considera faptul ca marinarii spanioli au dus rasa in Tenerife si, in secolul al XIV-lea, marinarii italieni (mai degraba decat cei francezi) i-au dus inapoi pe continent. Potrivit acestei versiuni a povestii, se spune ca atunci cand francezii au invadat Italia in anii 1500, au dus cativa caini Bichon Frise in Franta, ca prada de razboi. Indiferent de modul in care cainii Bichon Frise au ajuns in Europa, rasa a devenit rapid o favorita mare a nobilimii.
Bichonii Frise erau populari in curtile domnesti din timpul domniei regelui Francisc I al Frantei si a regelui Angliei Henry al III-lea, in secolul al XVI-lea. Regele Henric al III-lea a fost atat de incantat Bichonii sai incat ii ducea pe acestia oriunde mergea, punandu-i intr-un cos special pe care il agata la gat. Bichonii au devenit favoriti ai familiilor regale spaniole si chiar si ai pictorilor, precum Goya, care a inclus un caine Bichon Frise in mai multe dintre picturile sale. Interesul pentru Bichon Frise a ramas puternic in timpul domniei lui Napoleon al III-lea, dar apoi interesul pentru acest catel a scazut pana la sfarsitul anilor 1800. In acel moment, a fost considerat un caine obisnuit, uneori detinut de cantaretii la orga sau de artistii de la circ, iar uneori, fiind antrenat astfel incat sa-i ajute pe nevazatori.
Daca acesti caini nu ar fi fost atat de inteligenti, rasa ar fi disparut probabil in acea perioada. Dupa primul razboi mondial, crescatorii francezi au devenit interesati de rasa Bichon Frise si au lucrat pentru pastrarea acesteia. Standardul oficial al rasei a fost adoptat de catre Societatea Centrala de Canini din Franta in 5 martie 1933, moment in care cainele a avut doua nume: Tenerife si Bichon. Mai tarziu, in acelasi an, cand rasa a fost recunoscuta de catre Federatia Canina Internationala, presedintele FCI, Madame Nizet de Leemans, a redenumit rasa „Bichon à poil frisé”, iar denumirea a fost interpretata in engleza ca si Bichon Frise. In 18 octombrie 1934, primul Bichon Frise a fost admis in registrul genealogic al Clubului de Canini Francez.
Rasa a fost dusa pentru prima data in Statele Unite, in 1956. Rasa a devenit eligibila pentru a intra in Clubul American de Canini in septembrie 1971 si a fost admisa pentru inregistrare in registrul genealogic al Studioul American al Clubului de Canini in octombrie 1972. In aprilie 1973 rasa a devenit eligibila pentru grupul non-sportiv din cadrul spectacolelor de caini ale Clubului American de Canini. In 1975, Clubul American de Canini a recunoscut Clubul de Caini Bichon Frise din America.
Personalitatea
Atitudinea vesela este trasatura remarcabila a personalitatii cainelui Bichon Frise. Acestui caine ii place sa fie iubit, se bucura sa fie in centrul atentiei si se bucura de afectiunea familiei sale, a vecinilor, a ingrijitorului si chiar si de afectiunea medicului veterinar, datorita personalitatii sale. Cainii au o fire jucausa, independenta, dar asta nu inseamna ca este un caine caruia ii place sa fie singur. De fapt, cainii din aceasta rasa urasc sa fie singuri si, de obicei, sufera de anxietate de separare daca sunt lasati singuri mai mult timp. In astfel de situatii, Bichoni pot deveni distructivi si pot ajunge sa mestece diferite lucruri. Evident, Bichonul nu este o rasa potrivita pentru persoanele care stau departe de casa pentru perioade lungi de timp.
Cainii din rasa Bichon Frise sunt extrem de inteligenti si trebuie sa invete obiceiurile canine corecte, deci este esential ca acestia sa fie dresati inca de cand sunt pui. Sunt caini care invata repede, de aceea un dresaj corespunzator poate fi foarte satisfacator. Sunt, de asemenea, caini buni la trucuri si la cateva sporturi canine. Temperamentul le este afectat de unii factori, inclusiv ereditatea, dresajul si socializarea.
Puii cu un temperament placut sunt curiosi si jucausi, dispusi sa se apropie de oameni si sa fie tinuti in brate de acestia. Alegeti catelusul potrivit, nu pe cel care se bate cu pisicile si nici pe cel care se ascunde intr-un colt din cauza timiditatii. Intalniti-va intotdeauna cu cel putin unul dintre parintii catelusului, de obicei, mama este cea disponibila, pentru a va asigura ca au temperamente placate alaturi de care va simtiti bine. Intalnirea fratilor sau a altor rude ale parintilor catelusului este, de asemenea, utila pentru a evalua cum va fi catelusul atunci cand va creste.
La fel ca orice caine, Bichonul Frise are nevoie de socializare timpurie, de expunere la multe persoane, privelisti, sunete si experiente, inca de cand este doar un pui. Socializarea va ajuta sa va asigurati ca catelusul dumneavoastra va creste si va ajunge un caine bine educat, cuminte si placut. Invitati musafiri la dumneavoastra acasa in mod regulat si duceti-va cainele in parcuri aglomerate, in magazine care permit accesul cainilor si la plimbari prin jurul locuintei ca sa se intalneasca cu vecinii; aceste lucruri il vor ajuta sa-si dezvolte abilitatile sociale.
Sanatatea
Bichonii Frise sunt in general sanatosi, dar ca si celelalte rase sunt predispusi la anumite conditii de sanatate. Nu toti vor avea oricare dintre aceste boli, dar este important sa le cunoasteti daca luati in considerare achizitionarea unui catelus din aceasta rasa. Daca cumparati un catelus, gasiti un crescator bun care va va arata avizul de sanatate al ambilor parinti ai catelului. Permisele de sanatate demonstreaza faptul ca un caine a fost testat pentru o anumita conditie medicala.
In cazul Bichonilor Frise, trebuie sa va asteptati sa primiti autorizatii de sanatate de la Fundatia Ortopedica pentru Animale (OFA) pentru displazia de sold, displazia cotului, hipotiroidism si boala von Willebrand; de la Universitatea Auburn pentru trombopatie; si de la Fundatia pentru Regenerarea Ochilor Cainilor un aviz care certifica faptul ca ochii catelusului sunt normali.
Probleme ale vezicii urinare: pietrele vezicii urinare si infectiile vezicii urinare nu sunt neobisnuite pentru aceasta rasa. Multi factori pot cauza pietre vezicale, inclusiv excesul de proteine, magneziu si fosfor din dieta sau perioadele lungi de timp dintre urinari. Infectiile vezicii urinare pot fi infectii bacteriene sau virale. Daca Bichonul dumneavoastra trebuie sa urineze frecvent, daca are urina cu sange sau pare sa aiba dificultati la urinare si daca observati pierderea apetitului, duceti-l la veterinar pentru un consult.
Alergiile – pot afecta cainii din rasa Bichon Frise datorita unor cauze diferite, inclusiv alergii de contact si alergii alimentare. Bichonul Frise este cunoscut pentru faptul ca este un caine sensibil si la piscatura de purice. Daca observati ca cainele dumneavoastra se scarpina, se linge pe labe sau isi freca fata de multe ori, ar trebui sa-l duceti la medicul veterinar pentru ca s-ar putea sa aiba o alergie.
Luxatia patelara – Patela este rotula. Luxatie inseamna dislocarea unei parti anatomice (precum a unui os de la o articulatie). Luxatia patelara apare atunci cand articulatia genunchiului (adesea de la un picior din spate) aluneca in si in afara locului, cauzand durere. Acest lucru poate duce la schiopatat, dar multi caini duc o viata relativ normala cu aceasta conditie.
Sensibilitatea la vaccinare – unii caini sunt afectati de aceasta sensibilitate si multi sufera chiar si de la vaccinarile de rutina. Simptomele includ, de obicei, urticarie, umflarea fetei, durere si letargie. In cazuri rare, un caine sensibil la vaccin poate dezvolta complicatii sau chiar poate muri. Urmariti cu atentie cainele pentru cateva ore dupa ce a fost vaccinat si sunati-l pe medicul veterinar daca observati ceva neobisnuit.
Displazia soldului – este o conditie medicala ereditara in care femurul nu se incadreaza in cavitatea pelviana a articulatiei soldului. Displazia la nivelul soldului poate exista cu sau fara semne clinice. Unii caini manifesta durere si schiopatat pe unul sau pe ambele picioare din spate. Pe masura ce cainele imbatraneste, se poate dezvolta artrita. Screening-ul pentru displazia de sold este efectuat prin radiografie si este realizat de Fundatia Ortopedica pentru Animale sau de Programul de Imbunatatire a Soldului de la Universitatea din Pennsylvania. Cainii cu displazie de sold nu trebuie sa fie reprodusi. Cereti-i crescatorului o dovada in care se specifica faptul ca parintii catelusului au fost testati pentru displazie de sold si ca nu au probleme.
Cataracta juvenila – se dezvolta uneori la Bichoni relativ tineri (mai putin de sase ani). Aceasta problema medicala este considerata a fi ereditara. Cand cumparati un catelus Bichon Frise, asigurati-va ca crescatorul cainelui are un certificat de la Fundatia pentru Regenerarea Ochilor Cainilor si, totodata, cereti-i certificatul pentru a va asigura ca cainele nu este predispus la aceasta conditie.
Ingrijirea
Cainii din aceasta rasa sunt caini activi, dar sunt potriviti pentru a locui in apartament atata timp cat fac miscare, exercitii si se joaca. Nu lasati singur cainele Bichon Frise pentru perioade lungi de timp. Pentru a preveni un comportament distructiv, un stapan intelept isi lasa cainele intr-o cusca atunci cand pleaca de acasa, chiar daca pleaca doar pentru o perioada scurta de timp.
Hranirea
Cantitate zilnica recomandata: 1/2 pana la 1,5 cesti de alimente uscate de inalta calitate pe zi, impartite in doua mese. Cat mananca cainele adult depinde de marimea, varsta, constitutia, metabolismul si nivel sau de activitate. Cainii sunt individuali, la fel ca si oamenii, si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de hrana.
Este aproape de la sine inteles faptul ca un caine extrem de activ va avea nevoie de mai multa hrana decat un caine care are un nivel scazut de energie si iubeste sa-si petreaca timpul tolanit pe canapea. Calitatea hranei pentru caini pe care o cumparati face, de asemenea, o diferenta, cu cat mancarea pentru caini este de calitate mai buna, cu atat cainele dumneavoastra isi va lua nutrientii zilnici necesari. Aveti grija ca cainele dumneavoastra sa nu se ingrase. Mentineti-va cainele intr-o forma buna, masurandu-i mancarea si hranindu-l de doua ori pe zi, mai degraba decat sa lasati mancarea la indemana acestuia tot timpul.
Daca nu sunteti sigur daca cainele dumneavoastra este supraponderal, puteti sa-l testati, mai intai, uitandu-va la el. Ar trebui sa puteti sa-i vedeti talia. Apoi, puneti-va mainile pe spatele cainelui cu degetele intinse de-a lungul coloanei vertebrale ale acestuia, indreptate in jos. Ar trebui sa-i simtiti coastele, dar sa nu i le si vedeti, fara sa trebuiasca sa apasati prea tare. Daca nu puteti sa-i simtiti coastele, inseamna ca acesta are nevoie de mai putina hrana si de mai mult exercitiu. Cainele Bichon Frise, precum multi caini din rase mici, este predispus la urolitiaza (pietre in tractul urinar). Dieta este o parte importanta in tratarea si gestionarea acestei afectiuni; dietele terapeutice si cresterea aportului de apa pot ajuta la prevenirea si controlul acesteia.
Culoarea si ingrijirea blanii
Bichon Frise are o blana dubla, intotdeauna alba. Substratul moale si dens si stratul exterior al blanii se combina pentru a crea o textura moale, dar substantiala. Blana nu este mulata pe corp, lucru care ii confera cainelui un aspect pufos. Este cunoscut ca fiind un caine care nu naparleste, lucru care nu este chiar adevarat. Cu toate acestea, Bichonul Frise, avand blana dubla, parul care naparleste este prins in stratul de blana de dedesubt, in loc sa cada. Daca acest par mort nu este indepartat prin periere sau pieptanare, acesta poate forma incalcituri, care pot duce la probleme de piele. Ingrijirea unui caine Bichon Frise necesita timp si nu este pentru oricine.
Va trebui sa va alocati un timp considerabil pentru ingrijirea si baia catelului dumneavoastra: ar trebui sa-l spalati cel putin de doua ori pe saptamana sau mai des si va trebui sa-l spalati de fiecare data cand se murdareste pentru a-i pastra blana alba curata. Asigurati-va ca blana sa nu fie acoperita de incalcituri inainte de a spala cainele, altfel incalciturile se vor strange si va va fi aproape imposibil sa le indepartati. Ar trebui sa verificati frecvent urechile cainelui Bichon Frise pentru a va asigura ca acestea sunt curate. Uneori este necesar sa smulgeti parul care creste in canalul urechii (lucru pe care il poate face un ingrijitor daca dumneavoastra nu va simtiti confortabil sa il faceti). Daca observati o acumulare de ceara, roseata sau un miros neplacut, sau daca cainele isi scarpina urechile si-si scutura capul, duceti-l la medicul veterinar pentru a va asigura ca nu are o infectie a urechii.
Cei mai multi stapani de caini din rasa Bichon Frise isi duc cainii la un ingrijitor profesionist, la fiecare patru pana la sase saptamani, pentru baie, periat, tuns, tunderea unghiilor si curatarea urechilor. Mentinerea cainelui Bichon Frise curat si ingrijit este importanta atat pentru sanatatea acestuia, cat si pentru aspectul sau. Mucusul si secretia provenite din ochi tind sa se acumuleze in parul care creste in jurul ochilor, iar astfel pot aparea probleme ocular, daca nu curatati zona in mod regulat. Petele lacrimare sunt comune acestei rase ca urmare a problemelor oculare sau chiar alergiilor alimentare de care sufera cainele.
Deoarece cainii din rasa Bichon Frise sunt predispusi la o serie de boli oculare, cel mai bine este ca medicul veterinar sa consulte cainele in cazul in care lacrimarea devine o problema. Bichonii Frise au o predispozitie de a avea glandele lacrimare blocate sau canalul lacrimar prea mic, genele crescute inspre globul ocular sau pleoapele intoarse inspre interior, lucru care face ca genele sa se frece de ochi. Veterinarul dumneavoastra va putea spune daca oricare dintre aceste conditii, sau altceva, cauzeaza lacrimatul excesiv.
Periati dintii catelusului de cel putin doua sau trei ori pe saptamana pentru a elimina acumularea de tartru si bacteriile care se ascund in interiorul acestuia. Periajul zilnic este mai benefic daca vreti sa preveniti o posibila boala a gingiilor si o respiratie urata. Unghiile trebuie taiate o data sau de doua ori pe luna, astfel prevenindu-se ranirea cainelui cu acestea, in cazul in care nu se rod in mod natural atunci cand cainele face miscare. Daca puteti auzi unghiile facand un zgomot cand ating podeaua, atunci inseamna ca sunt prea lungi. Unghiile de la picioare au in ele vase de sange si daca le taiati prea scurt puteti provoca sangerari, iar cainele dumneavoastra poate sa nu mai colaboreze data viitoare cand o sa doriti sa-i taiati unghiile. Deci, daca nu aveti experienta in a taia unghiile, cereti-i unui veterinar sa va dea unele sfaturi. Obisnuiti-va catelusul de cand este mic cu perierea si examinarea. Manipulati frecvent labutele catelusului pentru a observa posibile nereguli, cainii sunt sensibili cand vine vorba de picioarele lor. Recompensati-l ori de cate ori ii faceti o examinare si laudati-l, iar in acest fel cand va deveni adult va fi mai usor sa-l examinati sau sa-l duceti la medicul veterinar.
In timpul ingrijirii, verificati daca pe piele exista leziuni, eruptii cutanate sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitate sau inflamatie pe piele, pe nas, pe gura, pe ochi si pe picioare. Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseata sau scurgeri. Un examen saptamanal atent va va ajuta sa identificati problemele potentiale de sanatate mai devreme.
Relatiile cu copiii si cu alte animale de companie
Cainii din rasa Bichon Frise sunt caini de familie si tovarasi minunati pentru copii. Le place sa se joace cu copiii, sa se alature acestora cand se joaca sau sa stea la ei in brate. Sunt foarte toleranti la zgomotul si agitatia facute de copii. Totusi, ca si in cazul fiecarei rase, trebuie sa ii invatati pe copii cum sa se apropie si cum sa atinga cainii si sa le supravegheati intotdeauna orice interactiune cu cainii, pentru a preveni o posibila muscatura sau o accidentare.
Invatati copilul sa nu se apropie niciodata de caine in timp ce acesta mananca sau doarme, si, de asemenea, sa-i spuneti ca nu este in regula sa ia mancarea cainelui de langa acesta. Nici un caine, oricat de prietenos ar fi, nu ar trebui sa ramana nesupravegheat cu un copil. Cainii se bucura de compania altor caini, atata timp cat primeste atentie din partea stapanului sau. Daca este invatat sa socializeze si daca este dresat in mod corespunzator, cainele Bichon Frise se poate intelege bine si cu pisici sau cu alte animale.