Beagle, poze si informatii

beagle

Mici, compacti si robusti, caini din rasa Beagle sunt o companie activa pentru copii, la fel si pentru adulti. Caninii din acesta rasa de caini sunt veseli si iubitori de distractie, dar fiind caini de vanatoare , ei pot fi, de asemenea, incapatanati necesitand rabdare si tehnici de dresaj creative.

Nasul acestora ii ghideaza in viata, si nu sunt mai fericiti decat cum sunt atunci cand urmaresc un miros interesant. Initial, Beagle-ul a fost crescut pentru a urmari prin miros prada mica, cum ar fi iepuri si iepuri de camp. Inca este folosit in acest scop in multe tari.

Caracteristicile rasei

Adaptabilitatea
[+] Adaptare usoara in apartamente
Contrar credintei populare, o marime mica la caine nu-l face pe acesta sa fie un caine de apartament – multi caini de statura mica au prea multa energie si tind sa latre foarte mult. Fiind linistit, cu un nivel de energie scazut, destul de calm in interior si politicos cu ceilalti vecini, reprezinta calitatile potrivite pentru un caine de apartament.
[+] Bun pentru stapan incepator
Unii caini sunt mai usor de stapanit decat altii: pot fi dresati mai bine mult mai usor. Ei sunt, de asemenea, destul de rezistenti incat sa revina la aceleasi greseli. Cainii care sunt foarte sensibili, care gandesc independent sau sunt increzuti, pot fi mult mai greu de stapanit pentru un stapan care este incepator. Va puteti gasi cel mai potrivit caine pentru dumneavoastra daca tineti cont de experienta personala pe care ati avut-o cu alti caini, pe masura ce va alegeti un catelus.
[+] Nivelul de sensibilitate
Unii caini vor lasa o mustrare stricta in spatele lor, in timp ce altii vor avea chiar si un aspect uimitor de inimos. Cainii cu o sensibilitate scazuta, numiti si comozi, toleranti, rezistenti si chiar nesimtiti, pot mult mai bine sa faca fata la o gospodarie galagioasa, haotica, la un stapan mai galagios sau mai hotarat, la o rutina variabila sau nepotrivita. Aveti copii, tineti multe petreceri, cantati intr-o trupa sau duceti o viata agitata? Atunci este bine sa aveti un caine cu o sensibilitate scazuta.
[+] Tolereaza sa fie lasat singur
Unele rase de caini tind sa aiba o relatie foarte apropiata cu familiile lor si sunt mult mai inclinate sa se ingrijoreze sau sa se panicheze atunci cand sunt lasate singure de catre stapani. Un caine anxios poate fi foarte distructiv, poate sa latre mult, sa planga mult, sa mestece, cauzand un dezastru. Aceste tipuri de rase o duc mai bine atunci cand un membru al familiei este acasa pe timpul zilei sau atunci cand stapanul poate sa duca cainele cu el la munca.
[+] Tolereaza vremea rece / frigul
Rasele care au o blana foarte scurta si rara sau care nu sunt acoperite cu blana sau grasime corporala, cum sunt cainii Ogari, sunt vulnerabili la frig. Caini cu o toleranta scazuta la frig trebuie sa traiasca inauntru, in climate calduroase si ar trebui sa aiba o haina pe ei atunci cand sunt scosi la plimbare.
[+] Tolereaza vremea calda / caldura
Cainii cu blana stufoasa si straturi duble de blana sunt mult mai vulnerabili la supraincalzire. La fel sunt si rasele care au nasul scurt, precum Bulldog-ul sau Pug-ul, din moment ce ei nu pot sa respire la fel de bine incat sa se racoreasca. Daca va doriti o rasa sensibila la caldura, cainele va trebui sa stea inauntru, in casa, cu dumneavoastra, atunci cand zilele sunt calduroase sau cand este o umiditate crescuta in aer, si, de asemenea, trebuie sa fiti foarte precauti in legatura cu antrenarea cainelui in caldura.
Afectivitate si prietenie
[+] Afectuos cu familia
Unele rase sunt independente si distante, chiar daca au fost crescute de aceeasi persoana de cand erau catelusi; altele se ataseaza mai mult de o persoana si sunt indiferente fata de restul persoanelor; si unele coplesesc toata familia cu afectiune. Rasa nu este singurul factor care ne arata nivelul de afectivitate; cainii care au fost crescuti intr-o casa in care au avut oameni in jurul lor sunt mult mai confortabili cu alte persoane si formeaza o legatura cu acestea mult mai usor.
[+] Caini prietenosi cu copiii
Fiind blanzi cu copiii, suficient de robusti pentru a se descurca cu animalele mai greu de abordat si destul de bucurosi sa-si imparta mancarea din farfurie, cu o atitudine istovitoare pentru alergare, copii care striga, toate acestea reprezinta trasaturi care fac un caine sa fie prietenos cu copiii. S-ar putea sa va surprinda cine e pe aceasta lista: Boxerii care arata feroce sunt considerati buni cu copiii, la fel cum sunt si Terrierii Americani Staffordshire (pitbullii). Micuti, delicati si potential fermecatori, cainii precum cei din rasa Chihuahua nu sunt chiar asa de prietenosi. Toti cainii sunt individuali. Rating-urile sunt generalizate si nu sunt o garantie pentru cum o anumita rasa sau un anumit caine ar trebui sa se comporte. Cainii din orice rasa pot fi buni cu copiii, in functie de experientele anterioare, de dresajul privind modul in care trebuie sa se comporte cu copiii si totodata, in functie de personalitatea cainelui. Indiferent de rasa sau de tipul acesteia, toti cainii au falci puternice, dinti ascutiti si pot musca in circumstante stresante. Copiii mici si cainii din oricare rasa ar trebui sa fie intotdeauna supravegheati de catre un adult si niciodata lasati singuri impreuna.
[+] Prietenos cu alti caini
Prietenia dintre caini, si prietenia dintre caini si oameni sunt doua lucruri complet diferite. Unii caini pot ataca sau pot incerca sa domine alti caini chiar daca sunt iubitori cu oamenii; alti caini prefera sa se joace decat sa se lupte; si unii isi intorc coada si fug. Rasa nu este singurul factor; cainii care au trait cu codescendenti si cu mama lor pana la 6-8 saptamani de viata si care au petrecut mult timp jucandu-se cu alti caini in timpul vietii de catelusi, au mult mai multe sanse sa dezvolte abilitati sociale canine bune.
[+] Prietenos cu strainii
Cainii prietenosi cu strainii vor intampina musafirii cu datul din coada si cu ghemuirea; altii sunt timizi, indiferenti sau chiar agresivi. Cu toate acestea, indiferent de rasa, un caine care a fost familiarizat cu oameni de diferite tipuri, varste, marimi, cat timp era catelus, va reactiona mai bine la interactiunea cu strainii cand va deveni adult.
Ingrijirea sanatatii
[+] Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Daca aveti de gand sa impartiti casa cu un caine, trebuie sa puteti face fata la un anumit nivel de par de caine care poate fi pe haine sau prin casa. Oricum, caderea parului variaza destul de mult de la o rasa la alta: unii caini naparlesc pe tot parcursul anului, altii pe sezon – producand o furtuna de vis din parul cazut, si unii aproape deloc. Daca sunteti o persoana obsedata de curatenie va trebui, fie sa va alegeti o rasa de caine care naparleste putin, fie sa va relaxati standardele.
[+] Potentialul de a saliva
Cainii predispusi la salivare excesiva ar putea lasa sirag de bale pe bratele dumneavoastra, lasand pete mari si umede pe haine atunci cand vin sa va intampine. Daca aveti o atitudine relaxata legata de bale, este in regula, dar daca sunteti obsedat de curatenie, ar fi bine sa alegeti un caine care nu saliveaza mult.
[+] Usor de ingrijit
Unele rase de caini au nevoie doar de periere si sunt gata de plecare; altii necesita imbaiere regulata, tunsoare si alte tipuri de ingrijire doar pentru a fi curati si sanatosi. Trebuie sa luati in considerare timpul de care dispuneti si rabdarea pe care o aveti in cazul in care va doriti un caine care are nevoie de multa ingrijire sau daca detineti bani suficienti incat sa platiti pe cineva sa faca aceste lucruri pentru dumneavoastra.
[+] Sanatatea per general
Datorita practicilor deficitare de reproducere, unele rase de caini sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de santate genetice, cum ar fi displazia de sold. Acest lucru nu inseamna ca fiecare caine din rasa respectiva va dezvolta acele boli; inseamna doar ca au un risc crescut in a le dezvolta. Daca cumparati un catelus, este o idee buna sa aflati ce boala genetica este comuna rasei de care sunteti interesat, iar in acest mod puteti intreba crescatorul in legatura cu sanatatea fizica a parintilor si a altor rude ale catelusului pe care vi-l doriti.
[+] Potentialul de a creste in greutate
Unele rase au un apetit crescut si tind sa ia in greutate usor. Precum este valabil si la oameni, supraponderea poate cauza probleme de sanatate si in cazul cainilor. Daca alegeti un caine dintr-o rasa care este predispusa la ingrasare, va trebui sa-i limitati recompensele, sa va asigurati ca face suficienta miscare si totodata sa-i impartiti mancarea zilnica in portii regulate si sa nu-i lasati mancare in vas tot timpul.
[+] Marimea
Cainii pot fi de toate dimensiunile, de la cel mai mic caine din lume, Chihuahua, pana la maretul german Great Dane, iar spatiul care ii este necesar unui caine este un factor cheie in luarea deciziei de a-l achizitiona deoarece trebuie sa fie compatibil cu spatiul in care locuiti. Cainii din rase mari par a fi coplesitori si intimidanti, dar unii dintre ei sunt incredibili de dulci! Interesati-va pentru a gasi cainele mare potrivit pentru dumneavoastra!
Dresajul
[+] Usor de dresat
Cainii usor de dresat se adapteaza mai usor si chiar foarte repede la formarea unei asocieri dintre o atitudine prompta (cum ar fi cuvantul “sezi”), o actiune (a sta), si o consecinta (primirea unei recompense). Alti caini au nevoie de mai mult timp, de mai multa rabdare si repetitie pe perioada dresajului. Multe rase sunt inteligente dar abordeaza dresajul cu o atitudine de genul “Ce imi iese mie din asta?”, in acest caz fiind nevoie de recompensare si jocuri pentru a-i invata sa se conformeze cu ceritele dumneavoastra.
[+] Inteligenta
Cainii care au fost crescuti pentru anumite lucruri care necesita luare de decizii, inteligenta si concentrare, precum cei din crescatoriile de animale, trebuie sa-si exercite creierul, precum isi antreneaza corpul cainii care au fost crescuti pentru a alerga toata ziua. Daca acestia nu obtin stimularea mentala de care au nevoie vor face lucruri care, de obicei, nu sunt placute, precum sapatul si mestecatul. Dresajul de supunere si jucariile interactive pentru caini sunt modalitati bune pentru a antrena creierul cainelui, precum pentru dezvoltarea corporala sunt sporturile pentru cainii, ca si cele de agilitate, cautare si salvare.
[+] Potentialul pentru mestecare
Este frecvent intalnit in perioada de catelus la multe rase si la rasele de Retriever la toate varstele, muscatura insemnand o tendinta la prindere, mestecat si muscat in joaca (muscatura fina, nedureroasa care nu punctioneaza pielea). Cainii care au tendinta sa muste, mult mai probabil fac acest lucru pentru a-i tine sau a-i strange pe membrii familiei lor, insa acestia au nevoie de dresaj pentru a invata ca este in regula sa roada sau sa mestece jucarii, dar nu si oameni. Rasele care au tendinta sa muste tind sa se bucure de un joc in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi si, de asemenea, se bucura si de mestecatul unei jucarii de mestecat in care sunt puse recompense.
[+] Fuga dupa prada
Cainii care au fost crescuti sa vaneze, asa cum sunt Terrierii, au o dorinta innascuta sa vaneze si uneori, chiar sa ucida alte animale. Orice vajait de pisici, veverite, poate chiar si de masini, pot sa declanseze acel instinct. Cainii carora le place sa vaneze trebuie sa fie tinuti in lesa sau trebuie tinuti intr-o zona ingradita atunci cand sunt afara, si totodata este nevoie sa aveti in curte un gard inalt si sigur. Aceste rase, in general, nu sunt potrivite pentru case in care mai exista si alte animale de companie mici care pot arata ca o prada, asa cum sunt pisicile, hamsterii sau cainii mici. Rasele care initial au fost folosite pentru vanatoarea de pasari, pe de alta parte, in general, nu vor vana, dar probabil nu vor fi atente la dumneavoastra atunci cand sunt zboara pasari in jurul lor.
[+] Tendinta de a latra
Unele rase tac mai des decat altele. Cand alegeti o rasa, ganditi-va cum vocalizeaza cainele – cu latraturi sau urlete – si cat de des o face. Daca luati in considerare achizitionarea unui caine de vanatoare, o sa auziti latratul ca pe o melodie sau ca pe ceva ce va scoate din sarite? Daca va ganditi sa va luati un caine de paza, credeti ca il va alerta in permanenta orasul plin de “straini” suspiciosi? Oare viata locala salbatica il va transforma intr-un caine salbatic? Locuiti in zone cu restrictii legate de zgomot? Aveti vecini in apropiere? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspuns inainte de a alege rasa de caine pe care o doriti.
[+] Dorinta de libertate
Unele rase de caini sunt mai libertine decat altele. Cainii nordici, precum sunt Husky Siberieni, au fost crescuti pentru a parcurge distante lungi, iar atunci cand au ocazia, vor pleca dupa orice le creste interesul. Multi caini de vanatoare, pur si simplu trebuie sa-si urmareasca mirosul sau pe iepurele care ar putea alerga in calea lor, chiar daca asta inseamna ca o sa va lase in urma.
Exercitii fizice
[+] Nivelul de energie
Cainii care au un nivel crescut de energie sunt intotdeauna pregatiti de actiune. Initial, crescuti pentru a face o anumita munca de caine, precum gasirea pradei in cazul celor de vanatoare sau pazirea unei crescatorii in cazul celor de paza, acestia detin rezistenta pentru a face fata la o zi de munca completa. Acesti caini au nevoie de o cantitate semnificativa de exercitiu si de o stimulare mentala, si sunt mai predispusi sa-si petreaca timpul sarind, jucandu-se si investigand orice obiective si mirosuri noi. Cainii care au un nivel de energie scazut sunt echivalentul la cainii lenesi care sunt bucurosi cand trece ziua. Cand alegeti o rasa trebuie sa luati in considerare nivelul dumneavoastra de activitate si stilul de viata pe care il aveti si trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de un caine zburdalnic, energic sau de unul enervant.
[+] Vigurozitatea
Un caine viguros, poate sa fie energic sau poate sa nu fie, dar orice face, face cu vigoare: strange de lesa (pana cand este dresat sa nu mai faca acest lucru), incearca sa treaca prin obstacole si chiar mananca si bea apa cu inghitituri mari. Acesti caini au nevoie de foarte mult dresaj pentru a invata bunele maniere si s-ar putea sa nu fie potriviti pentru o casa in care sunt copii mici sau persoane in varsta sau fragile. Un caine cu o vigoare scazuta, pe de alta parte, are o abordare mai delicata asupra vietii.
[+] Nevoia de exercitii
Unele rase sunt in regula daca sunt plimbate seara, usor in jurul blocului. Altele au nevoie zilnic de exercitii viguroase, in special acele rase care au fost crescute pentru a face munci fizice, precum pazitul sau vanatul. Fara exercitiu suficient, aceste rase pot lua in greutate si isi pot consuma energia in alte moduri care s-ar putea sa nu va placa, cum ar fi latratul, mestecatul si sapatul. Rasele care au nevoie de mult exercitiu sunt potrivite pentru oameni activi care prefera sa stea mai mult afara sau pentru cei care sunt interesati sa-si pregateasca cainele pentru a concura intr-un sport de caini care necesita un nivel crescut de energie, cum ar fi cel de agilitate.
[+] Caracterul jucaus
Unii caini sunt catelusi perpetuu – intotdeauna implorand pentru a se juca – in timp ce altii sunt mai seriosi si mai calmi. Cu toate ca un caine jucaus suna placut, trebuie sa va ganditi la cat de mult timp sunteti dispusi sa va jucati cu el in fiecare zi si daca aveti copii sau alti caini care pot fi colegi de joaca cu catelusul.

Statistici despre rasa

Origine
Anglia
Categorie
Vanatoare
Greutate
9-14 kg
Inaltime
25-38 cm
Longevitate
10-15 ani

Poze cu caini Beagle


Surse foto: pixabay.com, unsplash.com, pexels.com, stocksnap.io

Este dificil sa rezisti aparitiei unui Beagle cu ochii maro inchis sau caprui, cu o expresie blanda si rugatoare. Ei sunt fericiti, prietenosi si iubitori – caracteristici mai mult decat echilibrate de catre natura lor de caini de vanatoare, care ii face curiosi, determinati si concentrati asupra mancarii. Nu sunt caini care se scheauna, dar au trei vocalize distincte – latratul /maraitul, latratul cu urlete si un latrat mai usor (cel care se incadreaza intre latratul ce te scoate din minti si cel cu urlete). Acesta din urma, este de obicei auzit atunci cand cainii simt miros de prada sau cand cred ca este timpul sa-si trezeasca vecinii, chiar daca e 6 dimineata!

Fiind caini de haita, in general se inteleg bine cu alte animale si cu oamenii care sunt prietenii lor – crezand ca oricine poate fi noul lor prieten bun. Cel mai important lucru care trebuie retinut in legatura cu rasa, este acela ca ei se duc dupa miros. Nasul cainelui este cea mai importanta parte din anatomia corpului sau, iar capul ii este intotdeauna aplecat spre pamant, cautand o urma interesanta de urmarit. Cainii au aproximativ 220 de milioane de receptori pentru miros, comparativ cu cei 5 milioane de receptori umani pentru miros, care sunt nesemnificativi; acest lucru ii face foarte buni la urmarirea mirosului. Umoristul Dave Barry si-a descris odata cainele Beagle, ca fiind „un nas cu picioare”. S-ar putea sa fi vazut nasul unui caine in actiune, in aeroporturile din tara. In 1984, Departamentul de Agricultura al Statelor Unite a decis sa foloseasca cainii Beagle pentru a mirosi mancarea de contrabanda adusa in Statele Unite, la Aeroportul International din Los Angeles. Experimentul a fost un adevarat succes. Datorita faptului ca sunt caini mici , prietenosi si draguti, nu i-au intimidat pe oamenii carora le era frica de caini, si cu supra-puterea nasului lor, au putut fi antrenati sa identifice produse alimentare specifice in timp ce treceau si pe langa cei ce nu faceau contrabanda.

In zilele noastre, membrii Brigadei Beagle patruleaza zonele de ridicare a bagajelor la peste 20 de aeroporturi internationale si in alte locuri de intrare in Statele Unite. Desi s-au specializat pe alte domenii, cainii raman vanatori superbi de jocuri mici. Ferma Institutului National al Clubului Beagle gazduieste AKC (Clubul American pentru Canini) – care a aprobat probe de teren unde crescatorii care au grupuri de caini au ocazia sa-i testeze. Multe alte tari au activitati similare pentru cainii de vanatoare Beagle. Datorita marimii mici si temperamentului bland, cainii pot trai bine in apartament atata timp cat stapanii sunt dispusi sa-i plimbe de mai multe ori pe zi, indiferent de vremea de afara. Au nevoie de multa miscare, cam o ora pe zi, daca este posibil. Daca sunt lasati singuri si nu si-au facut miscarea zilnica, cainii pot deveni distrugatori.

Trasaturi

Cainii pot fi dificil de dresat acasa. Unii oameni spun ca poate dura pana la un an pana cand acestia sunt dresati. Antrenamentul este absolut necesar.

EI pot sa se plictiseasca daca sunt lasati prea mult timp singuri in casa. Daca sunt lasati intr-o curte, vor incepe sa-si gaseasca moduri prin a se amuza, de obicei prin a latra, a sapa sau prin incercarea de a iesi din curte. Cel mai frecvent motiv pentru care cainii din rasa Beagle sunt inapoiati la adaposturile de animale este, fie pentru ca stapanii lor, fie vecinii stapanilor s-au saturat sa-i auda cum latra. Trebuie sa fiti pregatiti sa lucrati cu cainele dumneavoastra la controlarea latratului excesiv.

Cainii Beagle sunt tinte pentru hoti, care i-ar fura si probabil, i-ar vinde la laboratoare de cercetare pentru a fi folositi in experimente. Supravegheati-va cainele cand acesta este afara si neaparat sa-i puneti microcip!

Fiind caini de vanatoare, ei vor fugi daca vor simti un miros interesant in aer. Nasul le controleaza creierul, si daca simt ceva interesant, nimic nu mai exista in lume pentru ei.

Desi sunt iubitori si blanzi, cainii Beagle pot avea un caracter independent si pot fi incapatanati. Dresajul de supunere este recomandat acestora, insa trebuie sa va asigurati ca instructorul intelege personalitatea lor de vanatori si ii favorizeaza folosind mancarea ca o recompensa (la care putini caini Beagle rezista).

Va amintiti cum faimosul personaj animat Snoopy, un caine din rasa Beagle, se ingrijora de bolul de mancare? Exemplarele din acesta rasa de caini sunt mancaciosi si se vor supraalimenta daca li se da ocazia. Trebuie sa li se monitorizeze cantitatea de mancare si, de asemenea, dulapioarele unde este mancare trebuie sa fie inchise, in caz contrar catelul va lua mancarea preferata. In legatura cu mancarea, patrupedul dumneavoastra isi va lua in serios bolul cu mancare. Trebuie sa va invatati copiii sa-l respecte in timp ce mananca, sa nu se apropie de el cand mananca si sa nu-l tachineze cu mancare.

Cainii nu sunt buni ca si caini de paza deoarece, de obicei, sunt prietenosi cu oricine intalnesc.

Istoria rasei Beagle

Originea cuvantului „beagle” este incerta. S-a crezut ca ar putea deriva din cuvantul francez “begueule”, care inseamna gat deschis, sau din cuvantul englezesc vechi “beag”, care inseamna mic. Altii cred ca ar putea proveni din cuvantul francez “beugler’, care inseamna a apartine, sau din cuvantul german “begele”, insemnand a certa. Istoria rasei este, de asemenea, incetosata, deoarece rasele pe care le stim in ziua de azi nu s-au dezvoltat pana in secolul XIX. Documente grecesti din anul 400 i.H. descriu unii caini asemanatori cu cei din rasa Beagle pe care romanii i-ar fi luat cu ei in Anglia si i-ar fi imperecheat cu alti caini de vanatoare locali.

William Cuceritorul a adus cainii Talbot (acum disparuti) in Anglia in timpul Cuceririi Normande din 1066. Acesti caini se cred a fi stramosii cainilor Beagle si a Ogarului de Vanatoare Englezesc. Cainii au devenit populari in Anglia foarte devreme in istoria lor. In timpul domniei lui Eduard al II-lea (1307-1327) si al lui Henry al VII-lea (1485-1509), cainii foarte mici, numiti Glove Beagle, erau foarte populari. Ei erau atat de mici incat puteau fi tinuti intr-o manusa. Exista si o mentiune despre Singing Beagles, numiti dupa sunetele vocii.

Elizabeta I (1533-1603) detinea grupuri de Pocket Beagles care cresteau in inaltime pana la 22 cm. Acesti caini erau reprezentati in picturi ca fiind caini cu picioare scurte si cu nasul ascutit. Erau folositi pentru vanatoare, dar foarte repede au decazut deoarece nu erau foarte rapizi.In anii 1700, vanatoarea de vulpi a devenit populara in Anglia, si rasa a decazut, fiind favorizati Ogarii de Vanatoare Englezesti. Daca fermierii din Anglia, Irlanda si Tara Galilor nu ar fi tinut grupuri de caini Beagle pentru vanatoarea de iepuri, rasa ar fi putut sa dispara la momentul respectiv. In mijlocul anilor 1800, preotul Phillip Honeywood a stabilit un grup de caini in Anglia, in Essex. Acesti caini sunt recunoscuti ca fiind stramosii rasei moderne de Beagle. Preotul Honeywood i-a crescut pentru competentele de vanatoare pe care le aveau, nu pentru frumusetea lor. Thomson Johnson, un englez, a fost responsabil pentru reproducerea cainilor, care erau atat atractivi, cat si buni vanatori. Cam in acelasi timp, crescatorii americani au inceput sa importe caini din Anglia, pentru a imbunatati aspectul cainilor lor. Multi dintre cainii importati din Anglia erau reprodusi astfel incat sa ajunga la inaltimea de 38-43 cm la nivelul umerilor, pentru a putea vana vulpi. Crescatorii americani au inceput sa-i reproduca incat sa fie mai mici, pentru a vana iepuri. Rasa Beagle „Patch” este una de interes, aceasta fiind creata de Willet Randall in New York, in jurul anului 1880. In prima faza a fost creata ca fiind alba cu pete mari colorate. Cainii din aceasta rasa au fost foarte populari in anii 1940 si 1950, pentru ca erau capabili sa fuga foarte repede.

Clubul American de Canini si primul club de specialitate Beagle, au fost fondate in 1884. In acelasi an, Clubul American de Canini a inceput sa inregistreze caini din aceasta rasa. In 1916, cinci membri ai Clubul National Beagle au achizitionat 508 acri de pamant in Virginia, in Vestul Loudoun-ului, cu scopul de a tine competitii pentru caini. Persoanele care au achizitionat acest teren, au format o corporatie numita Institutul Corporativ de Achizitie si Detinere de pamant, dupa care i-au schimbat numele in Institutul Fondator care mentine proprietatea pentru Clubul National Beagle, care, in zilele noastre este locul multor activitati ale Clubului.

Marimea

Clubul American de Canini recunoaste doua tipuri de Beagle. Tipul de 33 de cm este pentru cainii care nu depasesc 33 de cm in inaltime la umar, si tipul de 38 de cm care este pentru cainii care cresc de la 33 la 38 de cm inaltime la umar. Depinzand de inaltime, ei cantaresc de la 8 pana la 13 kg.

Personalitatea

Cainii sunt blanzi, draguti si distractivi.Va vor face sa radeti, dar acest lucru se va intampla atunci cand nu va vor face sa plangeti datorita comportamentului lor neastamparat. Persoanele care detin caini Beagle petrec mult timp gandindu-se la cum sa-i potoleasca pe catei, si de multe ori decurg la recompensarea acestora doar pentru a-i face sa se supuna, desi acest lucru este doar temporar. Precum oricare alt caine, acesta are nevoie si el de socializare timpurie, acesta trebuie sa interactioneze cu cat mai multe persoane diferite, trebuie sa fie expus la privelisti, sunete si diferite experiente; acest lucru este de dorit sa se intample cand sunt catelusi. Socializarea il va ajuta sa fie un caine dorit.

Sanatatea

Nu toti cainii Beagle vor avea una sau toate bolile acestea, dar este important sa le constientizam in cazul in care ne dorim un caine din aceasta rasa.

Boala discului intervertebral: Maduva spinarii este inconjurata de coloana vertebrala, iar intre oasele coloanei vertebrale sunt discurile intervertebrale care functioneaza ca amortizoare si permit miscarea normala a vertebrelor. Discurile sunt realizate din doua straturi, un strat fibros la exterior si un strat in interior asemanator cu un jeleu. Boala discului intervertebral apare atunci cand stratul interior se extinde in canalul spinal si impinge asupra maduvei spinarii. Compresia maduvei spinarii poate fi minima, provocand dureri de gat sau spate sau poate fi severa, determinand pierderea senzatiei, paralizia si lipsa controlului intestinal sau vezical. Deteriorarile produse de comprimarea coloanei vertebrale pot fi ireversibile. Tratamentul se bazeaza pe mai multi factori, printre care localizarea, severitatea si durata de timp care a trecut de la aparitia leziunii si pana la instaurarea tratamentului. Limitarea activitatii cainelui poate fi utila, dar, deseori, este nevoie de interventie chirurgicala pentru a se elibera presiunea existenta la nivelul maduvei spinarii. Operatia nu este intotdeauna de succes.

Displazia de sold: Aceasta este o conditie mostenita in care osul femural nu este fixat perfect in articulatia soldului. Unii caini prezinta durere si schiopatat pe unul sau pe ambele picioare din spate, dar altii nu prezinta semne exterioare de disconfort. (Screening-ul cu raze X este cel mai sigur mod de a diagnostica problema.) In orice caz, artrita se poate dezvolta odata cu imbatranirea cainelui. Cainii cu displazie de sold nu ar trebui sa fie reprodusi – deci, daca cumparati un catelus, cereti crescatorului o dovada prin care sa se demonstreze ca parintii catelusului au fost testati pentru displazie de sold si ca nu au probleme.

Protruzia glandei lacrimale (Cherry Eye – Ochi de cireasa): Aceasta este o conditie in care glanda de sub pleoapa a treia iese in afara si arata mai degraba ca o cireasa in coltul ochiului. S-ar putea ca veterinarul cainelui dumneavoastra sa fie nevoit sa indeparteze glanda.

Glaucomul: Aceasta este o boala dureroasa in care presiunea din ochi devine anormal de ridicata. Ochii produc si dreneaza constant un lichid numit umor apos – daca lichidul nu se scurge corect, presiunea din interiorul ochiului creste provocand leziuni ale nervului optic, ducand la pierderea vederii si la orbire. Exista doua tipuri de glaucom: glaucomul primar, care este glaucomul ereditar, si cel secundar, care este rezultatul unei inflamatii, tumori sau leziuni. Glaucomul afecteaza in general mai intai un ochi, care va fi rosu, inlacrimat, cu strabism si dureros. Pupila dilatata nu va reactiona la lumina, iar partea din fata a ochiului va avea o culoare albicioasa sau va prezenta o nebulozitate aproape albastra. Pierderea vederii si, eventual orbirea, vor rezulta uneori, chiar si cand catelusul este sub tratament (operatie sau medicatie, in functie de caz).

Atrofia retiniana progresiva (PRA): Aceasta este o tulburare degenerativa a ochiului care, in cele din urma, cauzeaza orbirea datorita distrugerii fotoreceptorilor din spatele ochiului. PRA poate fi detectabila cu ani inainte ca cainele sa prezinte orice semne de orbire. Din fericire, cainii isi pot folosi celelalte simturi pentru a compensa orbirea, astfel incat un caine orb poate trai o viata deplina si fericita. Pentru a nu le ingreuna viata, este bine sa nu aveti un obicei in a muta mobila din casa. Crescatorii respectabili duc cainii anual la control oftalmologic si nu reproduc caini care au aceasta boala.

Distichimia: Aceasta afectiune survine atunci cand un rand suplimentar de gene (cunoscut ca distichiaza) creste pe glanda umeda din ochiul cainelui si se extinde de-a lungul marginii pleoapei. Acest lucru irita ochiul si se poate observa cum catelusul isi va freca ochii. Distichiaza este tratata chirurgical prin inghetarea cu azot lichid a genelor care sunt crescute in exces, dupa care acestea se indeparteaza. Acest tip de interventie chirurgicala se numeste crioepilare si se face sub anestezie generala.

Epilepsia: Aceasta este o afectiune neurologica care este adesea, dar nu intotdeauna, mostenita. Epilepsia poate provoca convulsii usoare sau severe care se pot manifesta ca un comportament neobisnuit (cum ar fi alergarea frenetica, ca si cum catelul ar fi urmarit) sau chiar prin cadere, membre rigide si pierderea cunostintei. Convulsiile sunt infricosatoare de vazut, dar prognoza pe termen lung pentru cainii cu epilepsie idiopatica este, in general, foarte buna. Este important sa va duceti cainele la medicul veterinar pentru un diagnostic corect (mai ales pentru ca convulsiile pot avea si alte cauze) si un tratament adecvat.

Hipotiroidismul: Hipotiroidismul este o tulburare a glandei tiroide. Se crede ca ar fi responsabil pentru afectiuni cum ar fi epilepsia, alopecia (pierderea parului), obezitatea, letargia, hiperpigmentarea, piodermia si alte afectiuni ale pielii. Hipotiroidismul este tratat cu medicatie si printr-o dieta specifica.

Nanismul: Este o conditie in care cainele este mai mic decat ar trebui sa fie in mod normal. Aceasta conditie poate sau nu sa fie insotita de alte anomalii fizice, cum ar fi picioarele extrem de scurte.

Sindromul Beagle Chinezesc (CBS): Acest sindrom este o afectiune caracterizata printr-un craniu lat si ochi alungiti. Din alte privinte, cainele creste normal, insa destul de des, cainii cu CBS au probleme cardiace si anomalii ale degetelor de la picioare.

Luxatia patelara: Este o problema comuna la cainii mici. Aceasta se datoreaza faptului ca rotula, care are doua parti de care este atasata – femurul (osul coapsei) si tibia – nu este aliniata corespunzator. Acest lucru provoaca o schiopatare a piciorului sau un mers anormal, ca si o saritura sau o topaiala. Este o afectiune existenta la nastere, desi dezalinierea sau luxatia nu apar intotdeauna in acel moment, ci mult mai tarziu. Frecarea cauzata de luxatia patelara poate duce la artrita, o boala degenerativa articulara. Exista patru grade de luxatie patelara, variind de la gradul I, o luxatie ocazionala care provoaca o schiopatare temporara, pana la gradul IV, in care intoarcerea tibiei este severa, iar patela nu poate fi realiniata manual. Acest lucru ii confera cainelui un aspect de picioare strambe, cracanate. Gradele severe de luxatie patelara pot necesita interventii chirurgicale.

Daca cumparati un catelus, gasiti un crescator bun care va va arata actele privind starea de sanatate a ambilor parinti ai catelului. Autorizatiile de sanatate demonstreaza faptul caun caine a fost testat pentru o anumita conditie medicala. In cazul cainilor Beagle, trebuie sa va asteptati sa primiti autorizatii de sanatate de la Fundatia Ortopedica pentru Animale (OFA) pentru displazia soldului, displazia cotului, hipotiroidism si pentru boala lui von Willebrand; de la Universitatea Auburn pentru trombopatie; si de la Registrul Fundatiei pentru Ochii Cainilor (CERF) un act care certifica faptul ca ochii cainelui sunt normali. Puteti confirma autorizatiile de sanatate prin verificarea site-ului OFA (offa.org)

Ingrijirea

O curte imprejmuita este o necesitate pentru un caine de vanatoare care fuge dupa orice miros. Cand sunteti afara, Beagle-ul dumneavoastra ar trebui sa fie tinut in lesa in zonele nelimitate sau sa fie supravegheat. El este un ratacitor prin natura, asa ca, in cazul in care scapa trebuie sa va asigurati ca este microcipat si ca poarta la gat un pandativ gravat cu datele de identificare, astfel incat sa va poata fi restituit. Unii oameni prefera sa foloseasca un gard electronic subteran, dar acest tip de incinta nu impiedica alte animale sa intre in curte. In plus, daca ii place un miros suficient de mult, va fi mai mult decat dispus sa riste un soc electric doar pentru a urmari mirosul. La fel ca toti cainii, cainilor din aceasta rasa le este benefic dresajul de supunere . Tehnicile de dresaj pozitive functioneaza cel mai bine deoarece Beagle-ul se va supara atunci cand este tratat aspru.

Majoritatea sunt mai mult decat fericiti sa faca ceva pentru o recompensa delicioasa. Cainii adolescenti sunt plini de energie si au nevoie de o multime de oportunitati pentru a o consuma. Acestora le place sa mearga la plimbare cu familia lor sau, chiar mai mult, sa alerge pe un camp pentru a vana iepuri (nu se recomanda acest lucru daca nu v-ati pregatit cainele dinainte astfel incat sa se intoarca la dumneavoastra). Beagle-ul se va bucura sa faca jogging impreuna cu dumneavoastra, dar pentru acest lucru trebuie sa asteptati pana cand a implinit varsta de 18 luni. Cand este matur, cainele poate deveni destul de lenes, fiind bucuros daca sta toata ziua in casa, se va ridica doar pentru a manca si posibil pentru a-si scarpina urechile. Deoarece aceasta este o rasa predispusa la obezitate , incercati sa nu permiteti acest lucru.

Hranirea

Cantitate zilnica recomandata: 3/4 pana la 1,5 cani de alimente uscate de inalta calitate, impartite in doua mese. Cantitatea de mancare pentru un caine adult va depinde de marimea, varsta, constructia, metabolismul si nivelul de activitate al acestuia. Cainii sunt diferiti, la fel ca si oamenii, si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de hrana. Este aproape de la sine inteles caun caine extrem de activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un caine care sta toata ziua pe canapea. Calitatea hranei pentru caini pe care o cumparati face, de asemenea, o diferenta – cu cat mancarea pentru caini este mai buna calitativ, cu atat cainele isi va lua toti nutrientii necesari.

Beagle-ul este un hot atunci cand vine vorba de mancare, acesta urmarind orice sursa de mancare pe care o va lua daca are ocazia. Trebuie sa va mentineti cainele in forma buna, masurandu-i mancarea si hranindu-l de doua ori pe zi, in loc sa-i lasati mereu mancarea la indemana. Daca nu sunteti sigur de faptul ca, cainele dumneavoastra este supraponderal, testati-l. Mai intai, uitati-va la el. Ar trebui sa-i puteti vedea talia. Apoi, puneti-va mainile pe spatele lui, puneti degetele de-a lungul coloanei vertebrale, indreptate in jos. Ar trebui sa fiti capabil sa-i simtiti coastele, dar sa nu i le vedeti, fara sa trebuiasca sa apasati tare. Daca nu-i simtiti coastele, inseamna ca are nevoie de mai putina hrana si de mai mult exercitiu. De asemenea, trebuie sa-i reduceti cantitatea de recompense. Beagle-ul dumneavoastra va fi la fel de fericit si daca va obtine o recompensa mai mica.

Culoarea si ingrijirea blanii

Standardul rasei spune ca orice culoare a acestora este acceptabila. Cea mai des intalnita culoare este tricolorul, cu o parte neagra (zona din spate), picioarele, pieptul si burta de culoare alba, la fel si varful cozii, iar capul de culoare cafenie-rosiatica, la fel si in jurul spatelui. Cea de-a doua cel mai des intalnita combinatie de culori este rosu si alb intr-un model irlandez de pete pe fata, gat, picioare si varful cozii. Indiferent de culoarea lor, cainii au de obicei varful cozii alb, astfel incat vanatorii ii pot vedea cand vaneaza in iarba inalta. Beagle-ul are un strat dublu de blana, dens si rezistent la ploaie. Acesta ar trebui sa fie periat cu o perie pentru par mediu sau cu o manusa de hun (manusa de cauciuc cu nuburi pe zona palmei), cel putin o data pe saptamana, pentru a indeparta parul mort si pentru a incuraja o noua crestere a parului. Beagle-ul naparleste , dar pentru ca parul este scurt, acest lucru nu este prea vizibil. Blana cainilor din aceasta rasa are tendinta de a deveni mai groasa in timpul iernii, asa ca vor naparli mai mult primavara. Sunt caini curati (cu exceptia cazului in care, desigur, au gasit ceva atragator in care sa se rostogoleasca) si, in general, nu necesita bai frecvente.

Din moment ce sunt caini care au urechile lasate, aerul nu circula bine in urechi, in acest mod putand fi predispusi la infectii. Verificati-le urechile cel putin la fiecare doua saptamani pentru a putea observa daca exista semne de infectie sau acumulare de ceara. Verificati-le, de asemenea, iar daca observati ca Beagle-ul isi scutura foarte mult capul sau daca se scarpina in urechi. Nu lasati niciodata sa intre apa sau ulei in urechi. Periati dintii catelusului de cel putin doua sau trei ori pe saptamana pentru a elimina acumularea de tartru si bacteriile care se ascund in interiorul acestuia. Periajul zilnic este mai benefic daca vreti sa preveniti o posibila boala a gingiilor si o respiratie urata. Unghiile trebuie taiate o data sau de doua ori pe luna, astfel prevenindu-se ranirea cu acestea in cazul in care se rod cand cainele face miscare. Daca puteti auzi unghiile facand un zgomot cand ating podeaua, atunci inseamna ca sunt prea lungi. Unghiile de la picioare au in ele vase de sange si daca le taiati prea scurt puteti provoca sangerari – iar cainele dumneavoastra poate sa nu mai colaboreze data viitoare cand o sa doriti sa-i taiati unghiile.

Deci, daca nu aveti experienta in a taia unghiile, cereti-i unui veterinar sa va dea unele sfaturi. Obisnuiti-va catelusul de cand este mic cu perierea si examinarea. Manipulati frecvent labutele catelusului pentru a observa posibile nereguli – cainii sunt sensibili cand vine vorba de picioarele lor. Recompensati-l ori de cate ori ii faceti o examinare si laudati-l, iar in acest fel cand va deveni adult va fi mai usor sa-l examinati sau sa-l duceti la medicul veterinar.In timpul ingrijirii, verificati daca pe piele exista leziuni, eruptii cutanate sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitate sau inflamatie pe piele, pe nas, pe gura, pe ochi si pe picioare. Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseata sau scurgeri. Un examen saptamanal atent va va ajuta sa identificati problemele potentiale de sanatate mai devreme.

Interactiunea cu copiii si cu alte animale de companie

Cainii din aceasta rasa se ataseaza de toti membrii din familie, in special de copii. Cu toate acestea, ei pot fi galagiosi si nedisciplinati atunci cand se joaca, deci trebuie sa-i supravegheati in mod corespunzator cand se joaca cu copii foarte mici.In plus, acestia tind sa ia diferite lucruri in gura pentru a se juca si pot lua inclusiv mana copilului in joaca. Ei fac acest lucru in joaca, dar pot fi instruiti sa nu-l faca. Ca si in cazul fiecarei rase, trebuie sa ii invatati pe copii cum sa se apropie si cum sa atinga cainii, supraveghindu-le orice interactiune. Invatati copilul sa nu se apropie niciodata de caine in timp ce acesta mananca sau doarme, si nici sa incerce sa-i ia mancarea. Nici un caine, oricat de prietenos ar fi, nu ar trebui sa ramana nesupravegheat atunci cand este cu un copil. Beagle-ul se bucura de companie si nu-i place sa ramana singur, si chiar si un alt caine sau o pisica il va ajuta la satisfacerea nevoilor de a avea companie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *