
Cainele faraonilor face parte dintre rasele de caini antici ce au suferit putine schimbari in dezvoltarea acestora de-a lungul a 5000 de ani. Acesta era cainele regilor si era folosit pentru vanatoarea gazelelor alaturi de faraoni, exact asa cum se deduce si din numele acestuia.
Mai tarziu, aceste caine loial a ajuns in Malta unde este recunoscut si astazi sub numele de cainele national al Maltei.
Rezumat:
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa





Poze cu Cainele Faraonilor
Surse foto: vetstreet.com, zooplus.co.uk
Aspecte importante
Incercati sa prezentati Pharaoh hound cat mai multor persoane, privelisti, sunete, experiente inca de cand este doar un catelus. Acesta poate fi sensibil atunci cand programul sau sufera schimbari, astfel incat in cazul in care nu va fi obisnuit sa socializeze, se va adapta foarte greu oricaror situatii noi. Un patruped ce este obisnuit cu socializarea, inseamna un catelus politicos ce stie sa se comporte in prezenta strainilor si a altor caini.
Cainele faraonilor poate raci destul de usor, insa poate trai in aproape orice climat, atata timp cat acesta este tinut in casa si poarta o haina calduroasa in timpul plimbarilor de iarna. Nu lasati cainele faraonilor sa alerge fara lesa intr-o zona ce nu este bine ingradita.
Atunci cand instinctul pradator al cainelui faraonilor este activat, acesta va capata o forta extraordinara si va fi capabil sa alerge prada sau alte animale pentru mile intregi.
Un gard potrivit pentru o curte in care se afla un caine pharaoh hound ar trebui sa fie suficient de inalt incat acesta sa nu il poata sari si nici sa se poata catara pe el, ba chiar mai mult decat atat, ar fi de preferat ca acel gard sa fie suficient de solid incat sa nu se poata vedea prin el. Ingradirea electrica a cainelui faraonilor nu va fi suficient pentru acesta in cazul in care va observa ceva ce il intereseaza.
Patrupedul se intelege bine cu alti catei, insa de talie mica pot starni instinctul pradator al acestuia. Animalele mici ce provoaca acest caine pot fi pisici, iepurasi si uneori chiar alti catei din rasa pharaoh hound.
Desi ogarii nu sunt cunoscuti asemenea unor caini ce iubesc latratul, cainele faraonilor reprezinta exceptia de la aceasta regula. Patrupedul latra ori de cat ori isi urmaresc prada, observa intrusi sau aude zgomote neobisnuite. Acestia latra chiar si atunci cand devin plictisiti. Atunci cand sunteti plecat de acasa, catelul poate incepe sa latre lung, pe tonuri inalte ce v-ar putea cauza probleme in cazul in care locuiti intr-un spatiu in care exista restrictii de zgomote sau in cazul in care vecinii se arata deranjati de astfel de situatii.
Cainele faraonilor isi pierde din blana la un nivel mediu fata de alti catei, ceea ce depinde de perioada anului, dar si de fiecare caine in parte. Blana cainelui pharaoh hound poate cadea chiar si atunci cand acesta se scarpina, este ciupit din cauza vulnerabilitatii acesteia.
In cazul cateilor faraonilor este des intalnit fenomenul ingerarii propriilor fecale, acesta fiind un obicei pe care trebuie sa ne asiguram ca il evitam sau il reducem prind curatarea acestora imediata din zona in care patrupedul isi desfasoara activitatea. Acesta are nevoie de aproximativ 30minute zilnice.
Pentru a va asigura ca aveti un patruped sanatos, nu cumparati catelusi de la crescatori iresponsabili, de la adaposturi sau magazine de animale. Cautati un crescator reputabil ce va poate dovedi si testa apartanenta cainelui la acea rasa, asigurandu-va de sanatatea catelusului si de lipsa oricaror boli genetice ce ar putea fi transmise de la parintii acestuia catre catelusi.
Istoric
Cainele faraonilor face parte dintr-o rasa antica, originara din Egipt, iar majoritatea informatiilor de pe aceasta rasa pot fi gasite in arta si literatura. Intr-un artefact ce dateaza de dinaintea lui Hristos cu 4000ani, descrie imaginea a doi catei pharaoh hound ce vaneaza gazele. Acest caine a fost adesea regasit in compania regilor si a nobililor din arta egipteana antica, iar mai tarziu in jurul secolului al XIX-lea dinastia egipteana mentiona existenta unui catel rosiatic cu coada lunga a carui fata parea sa straluceasca asemenea lui Dumnezeu.
Din Egipt, cainele faraonilor a fost importat in Malta de catre comerciantii fenicieni. Atunci catei au fost denumiti Kelb tal-Fenek, ceea ce insemna ,,cainele iepurilor”, intrucat localnicii utilizau cainele in acest scop. Rasa cainelui faraonilor s-a dezvoltat si a devenit in cele din urma catelul oficial al Maltei. Patrupedul pharaoh hound a fost greu recunoscut in partea de vest pana cand a ajuns in Anglia in anul 1930.
Primul catel al faraonilor a fost adus in Statele Unite ale Americii in 1967. Clubul American al cainelui faraonilor a fost fondat in 1970, iar rasa a fost oficial recunoscut de Clubul American Kennel in anul 1984. In ziua de astazi, catelul pharaoh hound nu face parte dintre cele mai raspandite rase, insa poate fi intalnit aproape oriunde in lume, in locurile in care oamenii stiu sa aprecieze aspectul si personalitatea sa unica.
Personalitatea
Cainele faraonilor isi iubeste stapanii si este intotdeauna sa ii distreze cu atitudinea sa amuzanta. Pe de alta parte, cainele faraonilor prefera sa stea la distanta de straini. Catelul iubeste sa isi cunoasca drumul, insa este inteligent si dispus sa invete ceea ce il face in majoritatea timpului un patruped usor de dresat.
Cainele faraonilor poate fi destul de sensibil, intrucat empatizeaza cu sentimentele oamenilor si poate face chiar o intreaga drama dintr-o atmosfera stresanta pe care o resimte in casa. Este foarte important sa va prezentati catelul Pharaoh hound cat mai multor oameni si situatii inca de cand este doar un pui, in caz contrar, acesta putand creste ca fiind destul de timid.
Incercati sa va implicati patrupedul intr-o activitate. Ajutati-va animalutul de companie sa isi dezvolte si sa isi slefuiasca abilitatile sociale invitandu-va adesea prietenii, plimbandu-l in parcuri aglomerate, in magazine ce ii permit catelului sa se obisnuiasca si cu alti oameni.
Sanatatea
Cainele faraonilor sunt, in general sanatosi, insa ca in cazul tuturor raselor, acestia pot fi predispusi anumitor afectiuni. Acest lucru nu inseamna ca toti cainii faraonilor vor fi afectati de aceste boli, insa este important sa fim constienti de acestea.
Sensibilitatea la anestezii – Patrupezii nu sunt la fel de sensibili la anestezii precum alti ogari, insa ar trebui sa va avertizati veterinarul cu privire la riscurile pe care trebuie sa si le asume atunci cand administreaza anestezii acestui caine. Cea mai importanta regula in cazul anesteziilor este ca administrarea acestora sa se faca in functie de greutatea patrupedului. Din cauza cantitatilor mici de grasime din corpul cainilor Pharaoh hound, acestia pot fi sensibili la anestezie, astfel incat o doza normala pentru in caine obisnuit ar putea sa raneasca sau chiar sa cauzeze moartea cainelui faraonilor. Cainele faraonilor este mai putin sensibil decat alti catei din alte rase, insa aveti nevoie de un veterinar ce tine cont de aceste probabilitati stiind cum trebuie sa dozeze anesteziile pentru fiecare patruped in parte.
Alergii – Alergiile sunt des intalnite in alimentatia cainilor. Exista trei tipuri principale de alergii: cele cauzate de alimente, cele ce se pot trata prin eliminarea radicala a unor alimente din dieta catelului sau cele de contact ce apar in urma unor reactii ale unor substante topice la contactul cu asternuturi de pat, purici, sampoane de catei sau alte chimicale. Tratarea alergiilor de acest tip se face prin eliminarea cauzelor acesteia. Alergiile inhalatorii sunt cauzate de alergeni din aer precum polenul, praful sau mucegaiul. Cainii faraonilor sunt predispusi la alergiile de acest tip.
Medicamentatia potrivita pentru alergiile inhalatorii variza in functie de severitatea alergiei. Este important sa tinem cont de faptul ca in general, infectiile auriculare au la baza o alergie inhalatorie.
Daca va cumparati un astfel de catelus, gasiti un crescator bun si dornic sa va arate istoricul medical al ambilor parinti. Acest istoric va poate dovedi daca un caine a fost testat si curatat de astfel de probleme. Pentru cainii faraonilor putem face verificari in privinta starii de sanatate a acestora in cadrul Fundatiei Ortopedice pentru animale pentru displazie de sold (cu rezultate bune sau foarte bune), displazie de umar, hipotiroidism si boala von Willebrand; de la universitatea Auburn ne putem interesa despre trombopatie; iar la Registrul Canin al Fundatiei pentru optica ne putem asigura ca ochii catelusului sunt normali. Va puteti confirma caracteristicile medicale ale catelului accesand pagina de internet a OFA.
Ingrijirea
Datorita firii lor calme, cainii faraonilor pot trai in apartamente, desi trebuie sa avem grija la faptul ca latratul acestora ar putea deveni enervant pentru vecini.
In cazul in care doriti sa il lasati singur intr-o curte, asigurati-va ca aceasta este bine ingradita cu un gard suficient de mare, incat catelusul sa nu il poata sari sau sa nu se poata catara pe el. Mai mult decat atat, ar fi preferabil ca gardul gradinii in care se afla cainele faraonilor sa fie sufiient de solid incat sa nu permite acestuia vederea pisicilor sau a veveritelor de cealalta parte a gardului. Ingradirea electronica nu este o solutie buna pentru cainele faraonilor, deoarece niciun soc nu il va opri atunci cand isi va dori sa urmareasca o prada.
Din cauza pielii sale subtire, Pharaoh Hound raceste destul de repede, ceea ce presupune ca in zilele mai reci sau ploioase sa poarte o haina speciala pentru protectia acestuia.
Daca va doriti un catel cu un comportament potrivit, incercati sa ii oferiti cel putin 30 de minute de exercitii zilnice. Animalutul este potrivit atat pentru concursurile de agilitate, cat si pentru o plimbare cu bicicleta in familie sau chiar alergat.
Asigurati-va ca animalutul dumneavoastra nu este lasat niciodata fara lesa atata timp cat se afla in zone neingradite, deoarece imediat ce va observa un alt animalut mic si pufos va porni in urmarirea acestuia oferindu-va cea mai buna lectie de antrenament din toate timpurile.
Atunci cand cainele faraonilor nu este distras de nimic pe care si-ar fi dorit sa il urmareasca, acesta poate da dovada de o inteligenta extraordinara, ceea ce il poate face usor de antrenat.
Atunci cand lucrati cu cainele faraonilor, asigurati-va ca antrenamentul este unul placut si interesant, lipsit de metode repetitive si plictisitoare. Pentru a-l motiva si a va asigura ca acesta va da randament din ce in ce mai mare, faceti lectiile scurte si incheiati-le cu ceva ce a invatat sa faca bine pentru a avea un motiv de a-l recompena si de a-l motiva.
Hranirea
Cainele faraonilor are nevoie de o doza zilnica de mancarea de inalta calitate ce consta intre 1,5 si 2 cupe ce se vor imparti in doua mese.
Luati aminte: cantiatatea de mancare pe care patrupedul adult o mananca variaza in functie de marimea catelului, varsta, constructie, metabolism si de nivelul de activitate al acestuia. Cateii sunt fiinte individuale, la fel ca oamenii, ceea ce inseamna ca nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. Este lesne de inteles ca un patruped cu un nivel mare de activitate va avea nevoie de mai multa hrana decat unul sedentar.
Calitatea mancarii pe care o oferiti catelusului dumneavoastra poate face diferenta, astfel incat cu cat mancarea este mai buna, cu atat nu va fi nevoie sa va implicati in amestecarea si pregatirea acesteia.
Nu va lasati pacalit de constructia atletica a cainelui Pharaoh Hound, intrucat adesea oamenii tind sa creada ca acesta este subnutrit sau insuficient hranit. In cazul unora dintre cainii din aceasta rasa se manifesta alergii la mancare, caz in care veterinarul va poate recomanda o dieta speciala.
Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !
Asigurati-va ca va veti mentine catelusul intr-o forma buna, masurandu-i cantitatea de mancare si impartind-o in doua portii zilnice in loc de a ii lasa intreaga cantitate la dispozitie de-a lungul zilei.
Daca aveti senszatia ca greutatea cainelui dumneavoastra depaseste limitele corespunzatoare, ii puteti face testul ochilor si cel al mainilor. In primul rand, realizati o privire ansamblu in cadrul careia ar trebuie sa puteti observa talia catelului. Apoi plasati-va mainile de-a lungul spatelui catelului si miscati degetele de-a lungul coloanei vertebrale, lasandu-le apoi usor spre partea inferioara a corpului. Daca totul este in regula, ar trebui sa puteti simti coastele animalului fara a pune presiune prea mare. In caz contrar, Australian Cattle Dog are nevoie de mai putina mancare si mai multe exercitii.
Pentru mai multe informatii despre hranirea cainelui Australian Cattle Dog puteti verifica ghidul pentru cumpararea hranei corecte, hranirea catelusilor si a cateilor adulti.
Culoarea blanii si ingrijirea acesteia
Blana catelului este scurta si are o textura ce variaza de la moale la aspru. Culoarea blanii acestuia poate porni de la castaniu la alte nuante. In zona cozii, a pieptului, a labutelor si pe fata, blana patrupezilor poate avea nuante de alb.
Cainele faraonilor isi pierde blana (la fel ca toti ceilalti caini), insa perierea sa saptamanala cu ajutorul unei manusi special destinate perierii ogarilor, va va ajuta sa eliminati parul deja desprins de pielea catelului pentru a va feri de raspandirea acesteia atat pe hainele dumneavoastra, cat si pe mobila.
Pharaoh Hound nu are un miros accentuat, astfel incat imbaierea acestuia nu este necesara in mod frecvent. In cazul in care a hoinarit si s-a murdarit, ii puteti sterge blana cu ajutorul unei carpe speciale ce va va ajuta sa ii mentineti aspectul ingrijit.
Pielea cainelui faraonior va avea nevoie de asemenea de ingrijire. Blana sa scurta nu este suficienta pentru protejarea pielii cainelui, inrucat parazitii si ranilor pot fi usor intalnite.
In timpul perierii, verificati pielea catelului si observati existenta oricaror ciupituri sau rani.
Periati dintii catelului de doua sau chiar trei ori pe saptamana pentru a elimina tartrul depus si bacteriile ce pot fi regasite in cavitatea bucala a acestuia. Perierea zilnica a dintilor va poate ajuta sa evitati respiratia urat mirositoare sau bolile gingivale.
Taiati unghiile catelului o data sau de doua ori pe luna in cazul in care acesta nu o face in mod natural pentru a preveni ruperea dureroasa a acestora sau alte probleme. In cazul in care il puteti auzi scrijelind podeaua cu unghiile, inseamna ca acestea sunt prea mari. Unghiile au vase de sange in ele, asadar trebuie sa avem grija la taierea acestora pentru a nu provoca sangerari. Din aceasta cauza, patrupedul nu va coopera intotdeauna cand va vedea instrumentele de taiat unghiile. Asadar, daca nu sunteti experimentat in taierea unghiilor cainelui, ceret ajutorul veterinarului sau unei persoane specializate.
Urechile catelului trebuie verificate saptamanal pentru a observa orice iritatie sau miros neplacut ce ar putea indica o infectie. Atunci cand verificati urechile, stergeti-le cu o discheta de bumbac cu o solutie cu pH neutru pentru a evita aparitia infectiilor. Nu introduceti nimic pe canalul auricular al patrupedului, ci curatati-l doar la exterior.
Obisnuiti-va catelul sa fie periat si examinat inca de mic. Uitati-va la labutele sensibile ale acestuia si in interiorul gurii sale. Transformati periatul intr-o experienta pozitiva recompensata si lasati vizitele la veterinar pentru momentul in care va deveni adult.
In timpul perierii, verificati blana cainelui chinezesc crestat si cautate orice urma de purici, irtiatie, roseata a pielii. Verificati de asemenea gura, nasul, ochii si labutele cainelui. Ochii ar trebui sa fie limpezi, fara urme de roseata sau scurgeri. Examinarea saptamanala ca catelului ne va ajuta in prevenirea oricaror probleme de sanatate ale acestuia.
Copiii si contactul cu alte animale
Pharaoh Hound este afectuos cu copiii, inca ca in cazul tuturor cainilor ar trebui sa invatati copiii cum sa se apropie de patrupezi si cum sa ii atinga si supravegheati orice interaciune dintre acestia pentru a preveni orice reactie a patrupedului de a-i musca sau a copiilor de a trage catelusul de urechi sau coada.
Invatati copiii sa nu se apropie niciodata de catel atunci cand mananca sau doarme si nici sa nu incerce sa ii ascunda hrana. Niciun catel, indiferent cat de prietenos este acesta, nu ar trebui lasat nesupravegheat in preajma copiilor.
In general, cainele faraonilor se intelege bine cu alte animale, desi uneori se poate comporta agresiv cu cainii din rasa sa. De asemenea, din cauza faptului ca acestia vad orice animalut mic asemenea unei prazi, cainele faraonilor nu este potrivit pentru traiul alaturi de animalute precum pisici sau iepurasi, nici macar pentru cel alaturi de catei de talie foarte mica.
Am avut ocazia să interacționez cu câini din rasa Pharaoh Hound și pot să spun că acești patrupezi sunt în mod remarcabil fascinanți și unici. Aspectul lor elegant și atitudinea regală fac din ei adevărate opere de artă în mișcare. Experiența mi-a demonstrat că socializarea timpurie și consistentă este cheia pentru un comportament echilibrat și prietenos, mai ales în preajma străinilor și a altor animale. Este important să le oferim un mediu sigur și stimulativ, deoarece inteligentul și energicul Pharoh Hound are nevoie de multă activitate pentru a fi fericit și sănătos. Alegerea unui astfel de companion vine cu provocări, dar cu răbdare și angajament, rezultatul este o relație profundă și împlinitoare.