Weimaraner, poze si informatii

rasa caini Weimaraner

Creat initial ca si animal de vanatoare care sa faca fata vanatului mare precum este caprioara si ursul, „Fantoma Argintie” a fost o rasa de catei foarte cautata in Germania. Astazi, acesti catei eleganti, dar exigenti, pot fi gasiti in continuare pe terenurile de vanatoare, dar pot fi si animala de companie bune pentru o familie, daca sunt bine dresati.

Numele acestei rase isi are originea din locul din Germania unde a fost dezvoltata, din resedinta Weimar, ai carei nobili isi doreau un caine curajos si inteligent, unul cu o abilitate crescuta a simtului olfactiv si cu o viteza si rezistenta peste masura. Cum si-au reprodus catelul visat, cunoscut pentru prima data sub denumirea de Weimar Pointer, nu se stie, dar se crede ca rasele folosite pentru a crea Weimaraner au fost rasa Bloodhound, Pointer Englez, Pointer German cu par scurt, Dogul German si Huhner Und gri-argintiu.

Caracteristicile rasei

Adaptabilitatea
[+] Adaptare usoara in apartamente
Contrar credintei populare, o marime mica la caine nu-l face pe acesta sa fie un caine de apartament – multi caini de statura mica au prea multa energie si tind sa latre foarte mult. Fiind linistit, cu un nivel de energie scazut, destul de calm in interior si politicos cu ceilalti vecini, reprezinta calitatile potrivite pentru un caine de apartament.
[+] Bun pentru stapan incepator
Unii caini sunt mai usor de stapanit decat altii: pot fi dresati mai bine mult mai usor. Ei sunt, de asemenea, destul de rezistenti incat sa revina la aceleasi greseli. Cainii care sunt foarte sensibili, care gandesc independent sau sunt increzuti, pot fi mult mai greu de stapanit pentru un stapan care este incepator. Va puteti gasi cel mai potrivit caine pentru dumneavoastra daca tineti cont de experienta personala pe care ati avut-o cu alti caini, pe masura ce va alegeti un catelus.
[+] Nivelul de sensibilitate
Unii caini vor lasa o mustrare stricta in spatele lor, in timp ce altii vor avea chiar si un aspect uimitor de inimos. Cainii cu o sensibilitate scazuta, numiti si comozi, toleranti, rezistenti si chiar nesimtiti, pot mult mai bine sa faca fata la o gospodarie galagioasa, haotica, la un stapan mai galagios sau mai hotarat, la o rutina variabila sau nepotrivita. Aveti copii, tineti multe petreceri, cantati intr-o trupa sau duceti o viata agitata? Atunci este bine sa aveti un caine cu o sensibilitate scazuta.
[+] Tolereaza sa fie lasat singur
Unele rase de caini tind sa aiba o relatie foarte apropiata cu familiile lor si sunt mult mai inclinate sa se ingrijoreze sau sa se panicheze atunci cand sunt lasate singure de catre stapani. Un caine anxios poate fi foarte distructiv, poate sa latre mult, sa planga mult, sa mestece, cauzand un dezastru. Aceste tipuri de rase o duc mai bine atunci cand un membru al familiei este acasa pe timpul zilei sau atunci cand stapanul poate sa duca cainele cu el la munca.
[+] Tolereaza vremea rece / frigul
Rasele care au o blana foarte scurta si rara sau care nu sunt acoperite cu blana sau grasime corporala, cum sunt cainii Ogari, sunt vulnerabili la frig. Caini cu o toleranta scazuta la frig trebuie sa traiasca inauntru, in climate calduroase si ar trebui sa aiba o haina pe ei atunci cand sunt scosi la plimbare.
[+] Tolereaza vremea calda / caldura
Cainii cu blana stufoasa si straturi duble de blana sunt mult mai vulnerabili la supraincalzire. La fel sunt si rasele care au nasul scurt, precum Bulldog-ul sau Pug-ul, din moment ce ei nu pot sa respire la fel de bine incat sa se racoreasca. Daca va doriti o rasa sensibila la caldura, cainele va trebui sa stea inauntru, in casa, cu dumneavoastra, atunci cand zilele sunt calduroase sau cand este o umiditate crescuta in aer, si, de asemenea, trebuie sa fiti foarte precauti in legatura cu antrenarea cainelui in caldura.
Afectivitate si prietenie
[+] Afectuos cu familia
Unele rase sunt independente si distante, chiar daca au fost crescute de aceeasi persoana de cand erau catelusi; altele se ataseaza mai mult de o persoana si sunt indiferente fata de restul persoanelor; si unele coplesesc toata familia cu afectiune. Rasa nu este singurul factor care ne arata nivelul de afectivitate; cainii care au fost crescuti intr-o casa in care au avut oameni in jurul lor sunt mult mai confortabili cu alte persoane si formeaza o legatura cu acestea mult mai usor.
[+] Caini prietenosi cu copiii
Fiind blanzi cu copiii, suficient de robusti pentru a se descurca cu animalele mai greu de abordat si destul de bucurosi sa-si imparta mancarea din farfurie, cu o atitudine istovitoare pentru alergare, copii care striga, toate acestea reprezinta trasaturi care fac un caine sa fie prietenos cu copiii. S-ar putea sa va surprinda cine e pe aceasta lista: Boxerii care arata feroce sunt considerati buni cu copiii, la fel cum sunt si Terrierii Americani Staffordshire (pitbullii). Micuti, delicati si potential fermecatori, cainii precum cei din rasa Chihuahua nu sunt chiar asa de prietenosi. Toti cainii sunt individuali. Rating-urile sunt generalizate si nu sunt o garantie pentru cum o anumita rasa sau un anumit caine ar trebui sa se comporte. Cainii din orice rasa pot fi buni cu copiii, in functie de experientele anterioare, de dresajul privind modul in care trebuie sa se comporte cu copiii si totodata, in functie de personalitatea cainelui. Indiferent de rasa sau de tipul acesteia, toti cainii au falci puternice, dinti ascutiti si pot musca in circumstante stresante. Copiii mici si cainii din oricare rasa ar trebui sa fie intotdeauna supravegheati de catre un adult si niciodata lasati singuri impreuna.
[+] Prietenos cu alti caini
Prietenia dintre caini, si prietenia dintre caini si oameni sunt doua lucruri complet diferite. Unii caini pot ataca sau pot incerca sa domine alti caini chiar daca sunt iubitori cu oamenii; alti caini prefera sa se joace decat sa se lupte; si unii isi intorc coada si fug. Rasa nu este singurul factor; cainii care au trait cu codescendenti si cu mama lor pana la 6-8 saptamani de viata si care au petrecut mult timp jucandu-se cu alti caini in timpul vietii de catelusi, au mult mai multe sanse sa dezvolte abilitati sociale canine bune.
[+] Prietenos cu strainii
Cainii prietenosi cu strainii vor intampina musafirii cu datul din coada si cu ghemuirea; altii sunt timizi, indiferenti sau chiar agresivi. Cu toate acestea, indiferent de rasa, un caine care a fost familiarizat cu oameni de diferite tipuri, varste, marimi, cat timp era catelus, va reactiona mai bine la interactiunea cu strainii cand va deveni adult.
Ingrijirea sanatatii
[+] Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Daca aveti de gand sa impartiti casa cu un caine, trebuie sa puteti face fata la un anumit nivel de par de caine care poate fi pe haine sau prin casa. Oricum, caderea parului variaza destul de mult de la o rasa la alta: unii caini naparlesc pe tot parcursul anului, altii pe sezon – producand o furtuna de vis din parul cazut, si unii aproape deloc. Daca sunteti o persoana obsedata de curatenie va trebui, fie sa va alegeti o rasa de caine care naparleste putin, fie sa va relaxati standardele.
[+] Potentialul de a saliva
Cainii predispusi la salivare excesiva ar putea lasa sirag de bale pe bratele dumneavoastra, lasand pete mari si umede pe haine atunci cand vin sa va intampine. Daca aveti o atitudine relaxata legata de bale, este in regula, dar daca sunteti obsedat de curatenie, ar fi bine sa alegeti un caine care nu saliveaza mult.
[+] Usor de ingrijit
Unele rase de caini au nevoie doar de periere si sunt gata de plecare; altii necesita imbaiere regulata, tunsoare si alte tipuri de ingrijire doar pentru a fi curati si sanatosi. Trebuie sa luati in considerare timpul de care dispuneti si rabdarea pe care o aveti in cazul in care va doriti un caine care are nevoie de multa ingrijire sau daca detineti bani suficienti incat sa platiti pe cineva sa faca aceste lucruri pentru dumneavoastra.
[+] Sanatatea per general
Datorita practicilor deficitare de reproducere, unele rase de caini sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de santate genetice, cum ar fi displazia de sold. Acest lucru nu inseamna ca fiecare caine din rasa respectiva va dezvolta acele boli; inseamna doar ca au un risc crescut in a le dezvolta. Daca cumparati un catelus, este o idee buna sa aflati ce boala genetica este comuna rasei de care sunteti interesat, iar in acest mod puteti intreba crescatorul in legatura cu sanatatea fizica a parintilor si a altor rude ale catelusului pe care vi-l doriti.
[+] Potentialul de a creste in greutate
Unele rase au un apetit crescut si tind sa ia in greutate usor. Precum este valabil si la oameni, supraponderea poate cauza probleme de sanatate si in cazul cainilor. Daca alegeti un caine dintr-o rasa care este predispusa la ingrasare, va trebui sa-i limitati recompensele, sa va asigurati ca face suficienta miscare si totodata sa-i impartiti mancarea zilnica in portii regulate si sa nu-i lasati mancare in vas tot timpul.
[+] Marimea
Cainii pot fi de toate dimensiunile, de la cel mai mic caine din lume, Chihuahua, pana la maretul german Great Dane, iar spatiul care ii este necesar unui caine este un factor cheie in luarea deciziei de a-l achizitiona deoarece trebuie sa fie compatibil cu spatiul in care locuiti. Cainii din rase mari par a fi coplesitori si intimidanti, dar unii dintre ei sunt incredibili de dulci! Interesati-va pentru a gasi cainele mare potrivit pentru dumneavoastra!
Dresajul
[+] Usor de dresat
Cainii usor de dresat se adapteaza mai usor si chiar foarte repede la formarea unei asocieri dintre o atitudine prompta (cum ar fi cuvantul “sezi”), o actiune (a sta), si o consecinta (primirea unei recompense). Alti caini au nevoie de mai mult timp, de mai multa rabdare si repetitie pe perioada dresajului. Multe rase sunt inteligente dar abordeaza dresajul cu o atitudine de genul “Ce imi iese mie din asta?”, in acest caz fiind nevoie de recompensare si jocuri pentru a-i invata sa se conformeze cu ceritele dumneavoastra.
[+] Inteligenta
Cainii care au fost crescuti pentru anumite lucruri care necesita luare de decizii, inteligenta si concentrare, precum cei din crescatoriile de animale, trebuie sa-si exercite creierul, precum isi antreneaza corpul cainii care au fost crescuti pentru a alerga toata ziua. Daca acestia nu obtin stimularea mentala de care au nevoie vor face lucruri care, de obicei, nu sunt placute, precum sapatul si mestecatul. Dresajul de supunere si jucariile interactive pentru caini sunt modalitati bune pentru a antrena creierul cainelui, precum pentru dezvoltarea corporala sunt sporturile pentru cainii, ca si cele de agilitate, cautare si salvare.
[+] Potentialul pentru mestecare
Este frecvent intalnit in perioada de catelus la multe rase si la rasele de Retriever la toate varstele, muscatura insemnand o tendinta la prindere, mestecat si muscat in joaca (muscatura fina, nedureroasa care nu punctioneaza pielea). Cainii care au tendinta sa muste, mult mai probabil fac acest lucru pentru a-i tine sau a-i strange pe membrii familiei lor, insa acestia au nevoie de dresaj pentru a invata ca este in regula sa roada sau sa mestece jucarii, dar nu si oameni. Rasele care au tendinta sa muste tind sa se bucure de un joc in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi si, de asemenea, se bucura si de mestecatul unei jucarii de mestecat in care sunt puse recompense.
[+] Fuga dupa prada
Cainii care au fost crescuti sa vaneze, asa cum sunt Terrierii, au o dorinta innascuta sa vaneze si uneori, chiar sa ucida alte animale. Orice vajait de pisici, veverite, poate chiar si de masini, pot sa declanseze acel instinct. Cainii carora le place sa vaneze trebuie sa fie tinuti in lesa sau trebuie tinuti intr-o zona ingradita atunci cand sunt afara, si totodata este nevoie sa aveti in curte un gard inalt si sigur. Aceste rase, in general, nu sunt potrivite pentru case in care mai exista si alte animale de companie mici care pot arata ca o prada, asa cum sunt pisicile, hamsterii sau cainii mici. Rasele care initial au fost folosite pentru vanatoarea de pasari, pe de alta parte, in general, nu vor vana, dar probabil nu vor fi atente la dumneavoastra atunci cand sunt zboara pasari in jurul lor.
[+] Tendinta de a latra
Unele rase tac mai des decat altele. Cand alegeti o rasa, ganditi-va cum vocalizeaza cainele – cu latraturi sau urlete – si cat de des o face. Daca luati in considerare achizitionarea unui caine de vanatoare, o sa auziti latratul ca pe o melodie sau ca pe ceva ce va scoate din sarite? Daca va ganditi sa va luati un caine de paza, credeti ca il va alerta in permanenta orasul plin de “straini” suspiciosi? Oare viata locala salbatica il va transforma intr-un caine salbatic? Locuiti in zone cu restrictii legate de zgomot? Aveti vecini in apropiere? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspuns inainte de a alege rasa de caine pe care o doriti.
[+] Dorinta de libertate
Unele rase de caini sunt mai libertine decat altele. Cainii nordici, precum sunt Husky Siberieni, au fost crescuti pentru a parcurge distante lungi, iar atunci cand au ocazia, vor pleca dupa orice le creste interesul. Multi caini de vanatoare, pur si simplu trebuie sa-si urmareasca mirosul sau pe iepurele care ar putea alerga in calea lor, chiar daca asta inseamna ca o sa va lase in urma.
Exercitii fizice
[+] Nivelul de energie
Cainii care au un nivel crescut de energie sunt intotdeauna pregatiti de actiune. Initial, crescuti pentru a face o anumita munca de caine, precum gasirea pradei in cazul celor de vanatoare sau pazirea unei crescatorii in cazul celor de paza, acestia detin rezistenta pentru a face fata la o zi de munca completa. Acesti caini au nevoie de o cantitate semnificativa de exercitiu si de o stimulare mentala, si sunt mai predispusi sa-si petreaca timpul sarind, jucandu-se si investigand orice obiective si mirosuri noi. Cainii care au un nivel de energie scazut sunt echivalentul la cainii lenesi care sunt bucurosi cand trece ziua. Cand alegeti o rasa trebuie sa luati in considerare nivelul dumneavoastra de activitate si stilul de viata pe care il aveti si trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de un caine zburdalnic, energic sau de unul enervant.
[+] Vigurozitatea
Un caine viguros, poate sa fie energic sau poate sa nu fie, dar orice face, face cu vigoare: strange de lesa (pana cand este dresat sa nu mai faca acest lucru), incearca sa treaca prin obstacole si chiar mananca si bea apa cu inghitituri mari. Acesti caini au nevoie de foarte mult dresaj pentru a invata bunele maniere si s-ar putea sa nu fie potriviti pentru o casa in care sunt copii mici sau persoane in varsta sau fragile. Un caine cu o vigoare scazuta, pe de alta parte, are o abordare mai delicata asupra vietii.
[+] Nevoia de exercitii
Unele rase sunt in regula daca sunt plimbate seara, usor in jurul blocului. Altele au nevoie zilnic de exercitii viguroase, in special acele rase care au fost crescute pentru a face munci fizice, precum pazitul sau vanatul. Fara exercitiu suficient, aceste rase pot lua in greutate si isi pot consuma energia in alte moduri care s-ar putea sa nu va placa, cum ar fi latratul, mestecatul si sapatul. Rasele care au nevoie de mult exercitiu sunt potrivite pentru oameni activi care prefera sa stea mai mult afara sau pentru cei care sunt interesati sa-si pregateasca cainele pentru a concura intr-un sport de caini care necesita un nivel crescut de energie, cum ar fi cel de agilitate.
[+] Caracterul jucaus
Unii caini sunt catelusi perpetuu – intotdeauna implorand pentru a se juca – in timp ce altii sunt mai seriosi si mai calmi. Cu toate ca un caine jucaus suna placut, trebuie sa va ganditi la cat de mult timp sunteti dispusi sa va jucati cu el in fiecare zi si daca aveti copii sau alti caini care pot fi colegi de joaca cu catelusul.

Statistici despre rasa

Origine
Germania
Categorie
Competitie
Greutate
25-38 kg
Inaltime
57-70 cm
Longevitate
11-13 ani

Poze cu caini Weimaraner


Surse foto: unsplash.com, pexels.com

Mai multe despre aceasta rasa

Prima infatisare a unui caine Prepelicar de Weimar s-a putut vedea in fotografiile, calendarele si cartile lui William Wegman, un fotograf care folosea peruci, costume si recuzite pentru a valorifica capacitatea rasei de a-si asuma expresii aproape umane. Cainii sai mereu rabdatori l-au infatisat pe Louis al XIV-lea si au fost pozati in pat in timp ce se uitau la televizor, semanand cu Scufita Rosie.

Totusi, cea mai veche slujba a catelului a fost sa serveasca ca si animale de vanatoare care se ocupa de vanatul mare, precum cerbi, ursi si lupi. Pe masura ce padurile Germaniei s-au micsorat si vanatul mare a devenit rar, stapanii cateilor au transformat talentele pentru ca acestia sa poata vana pasari, iepuri si vulpi.

Astazi, cateii Prepelicar de Weimar sunt numiti in mod afectuos Weimar, Fantoma argintie/Silver Ghosts sau Fantoma gri/Grey Ghosts. O parte din atractia lor o reprezinta blana lor eleganta de culoare gri-inchis pana la gri-argintiu si ochii gri-albastrui sau gri.

Catelul Weimaraner este mult mai mult decat aspectul sau distinctiv. Acesti catei eleganti, aristocratici sunt iubitori si devotati. Prima dorinta a unui catel este sa fie alaturi de stapanii sai, de preferinta in acelasi loc. Nu degeaba, multi patrupezi poarta numele Umbra/Shadow.

Acestia se vor culca la picioarele dumneavoastra sau va vor urmari prin toata casa. Cu toate acestea, cateii nu sunt potriviti pentru toata lumea. Stapanii de catei incepatori nu ar trebui sa achizitioneze un patruped din aceasta rasa. Acesti catei au o cantitate crescuta de energie si rezistenta si au nevoie de mult exercitiu si de stimulare mentala. Fara acestea, ei vor deveni nervosi si incordati.

Ei pot deveni plictisiti, avand multa energie pentru a o consuma si o inteligenta crescuta astfel incat isi pot da seama cum sa intre singuri in probleme! Pentru ca sunt animale de vanatoare, cateii Weimaraner au un instinct de prada puternic. Daca nu sunt dresati sau tinuti sub control, vor alerga si vor ucide orice seamana cu o prada, inclusiv pisici si caini mici, soareci, broaste, pasari si multe alte animale, dupa care va vor prezenta cu mandrie trofeele lor. Vor urmari, de asemenea, persoane care alearga si biciclisti.

In ciuda instinctelor de vanatoare, Weimaraner sunt caini de casa. Sunt total nepotriviti pentru a locui intr-o canisa sau intr-o curte, avand putine interactiuni umane. Prepelicar de Weimar sunt catei care gandesc independent si va vor testa constant limitele. Daca nu ati avut pana acum un catel din rasa Weimaraner, trebuie sa mergeti cu acesta la cursuri de dresaj unde acesta va invata reguli de supunere si de ascultare.

Dresajul ar trebui sa fie bland si ferm, deoarece tratamentul dur il va face pe acesta sa se opuna dresajului. Odata ce a fost dresat, Weimaranerul este un patruped versatil, care poate fi un insotitor bun atunci cand mergeti la vanatoare, poate sa concureze in sporturi de agilitate si poate sa fie un prieten bun al familiei.

Trasaturi

  • Prepelicar de Weimar au fost reprodusi pentru a fi caini care sa aiba multa energie si rezistenta. Trebuie sa fiti pregatit sa le oferiti multa miscare fizica si stimulare mentala.
  • Cainele Prepelicar de Weimar nu este un caine docil, precum un Golden Retriever, iar unii au o toleranta scazuta fata de animalele mici cu blana, cum ar fi iepurii si chiar pisicile si unii caini. Pana cand ajungeti sa va cunoasteti bine patrupedul, urmariti-l cu atentie cand sunt animale mici in preajma sa.
  • Cateii sunt destul de atasati fata de stapan si pot suferi de anxietate severa de separare. Daca sunt lasati singuri prea mult timp, ei pot latra, pot deveni distructivi sau chiar se pot rani.
  • Desi cateii sunt animale de vanatoare, acestora nu le place sa traiasca afara. Acestia necesita multa atentie din partea dumneavoastra si vor sa fie aproape de dumneavoastra majoritatea timpului.
  • Adesea, patrupezii din rasa Weimaraner sunt suspiciosi fata de straini si pot fi inacceptabil de agresivi. Socializarea lor cu mai multe persoane si situatii diferite inca de cand sunt catelusi si de-a lungul vietii lor este critica.
  • Cateii sunt inteligenti si gandesc independent. Dresajul ferm, consecvent, bland trebuie sa continue pe parcursul vietii acestora.
  • Cateii pot fi dificil de dresat. Se recomanda dresajul in cusca.
  • Reproducatorii neetici pot face reclame legate de faptul ca cainii din aceasta rasa care sunt de culoare albastru sau negru sunt considerati drept „rari” doar pentru a atrage cumparatorii si vor percepe un pret mai mare pentru puii care au aceste culori, insa adevarul este ca patrupezii de culoare albastru si negru sunt descalificati din standardul rasei.
  • Sunt catei inteligenti si pot invata rapid, dar daca inteligenta si energia lor nu sunt canalizate in mod constructiv, s-ar putea sa invete unele lucruri pe care nu doriti sa le stie, cum ar fi cum sa deschida usile si sa evadeze.
  • Pentru a obtine un catel sanatos, nu cumpara niciodata un catel de la un crescator iresponsabil, o moara de catelusi sau un magazin de animale de companie. Cautati un crescator de renume care isi testeaza cainii de reproductie pentru a se asigura ca sunt lipsiti de boli genetice pe care le-ar putea transmite catelusilor si ca au temperamente solide.

Istoria rasei Weimaraner

Rasa Prepelicar de Weimar dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea, cand a fost dezvoltata in resedinta Weimar, care acum este Germania. Nobilimea din acea zona iubea vanatoarea si isi doreau un catel cu curaj, inteligenta, abilitate crescuta a simtului olfactiv, viteza si rezistenta. Acest patruped se tinea de ei in timp ce acestia mergeau in cautarea vanatului si era un animal de companie potrivit pentru serile in care vanatorii stateau in jurul focului.

Cum si-au reprodus cainele visat, cunoscut pentru prima data sub denumirea de Weimar Pointer, nu se stie, dar se crede ca rasele folosite pentru a crea rasa Prepelicar de Weimar au fost rasa Bloodhound, Pointer Englez, Pointer German cu par scurt, Marele Danez albastru si Huhner Und gri-argintiu. Pe masura ce deceniile au trecut, padurile Germaniei s-au micsorat si vanatoarea de animale mari a devenit rara. Stapanii de Prepelicar de Weimar au transformat talentele acestora facandu-i potriviti pentru a vana pasari, iepuri si vulpi. In 1897, un club exclusivist a fost realizat in Germania pentru a mentine rasa si pentru a se asigura ca crescatorii responsabili vor supraveghea dezvoltarea acesteia.

Nimeni nu avea voie sa cumpere un Prepelicar de Weimar decat daca se inregistra in acel club. Instructiuni stricte au fost impuse in cazul reproducerii cainilor din rasa Prepelicar de Weimar. In 1929, Howard Knight, un sportiv american, a primit permisiunea de a se alatura clubului german si i s-a permis sa duca doi caini Prepelicar de Weimar in SUA. Germanii erau atat de protectori de fata de acesti catei incat, desi Knight a promis ca va proteja puritatea exemplarelor, clubul i-a oferit doi catei castrati.

Totusi, Knight nu a fost descurajat. El a continuat sa lucreze pentru a obtine niste patrupezi de reproductie pe care i-ar putea reproduce in S.U.A. In sfarsit, in 1938, a achizitionat trei femele si un mascul pui. Femelele, doua erau pui, Adda si Dorle v. Schwarzen Kamp si una era in varsta de un an, numita Aura v. Gailberg. Masculul pui a fost numit Mars aus der Wulfsreide. Alti reproducatori de caini s-au alaturat lui Knight in incercarea sa de a reproduce catei Prepelicar de Weimar in S.U.A., iar in 1942, a fost format Clubul Prepelicar de Weimar din America.

Clubul Canin American a recunoscut rasa la sfarsitul anului 1942. Rasa si-a facut debutul oficial in anul 1943 in cadrul spectacolului organizat de Clubul Prepelicar de Weimar. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pentru crescatorii germani a devenit dificil sa pastreze cateii, asa ca mai multi catei de exceptie au fost trimisi in S.U.A. La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, multi militari americani au dus cateii acasa cu ei, iar popularitatea acestora a crescut destul de repede, mai ales cand presedintele Dwight D. Eisenhower si l-a dus pe propriul caine Prepelicar de Weimar, pe nume Heidi, la Casa Alba. De la mijlocul pana la sfarsitul anilor 1950, a fost a 12-a cea mai populara rasa inregistrata de Clubul Canin American.

Din pacate, asa cum se intampla deseori, acest lucru a dus la o reproducere a acestor caini iresponsabila. Pe masura ce calitatea rasei a scazut si problemele de temperament au devenit obisnuite, popularitatea cateilor Prepelicar de Weimar a scazut. Pana la sfarsitul anilor 1960, numarul inregistrarilor de caini Weimaraner a scazut la aproape jumatate din ceea ce fusesera in 1957. Inregistrarile au continuat sa scada in anii ’70 si ’80.

Acest lucru le-a permis crescatorilor care reproduceau cainii nu doar pentru a vinde puii, o oportunitate de a imbunatati sanatatea, temperamentul si conformatia cateilor Prepelicar de Weimar. Inregistrarile au inceput sa urce in anii ‘90, iar astazi este din nou una dintre cele mai populare rase din America. Ea se afla pe locul 30 in randul celor 155 de rase inregistrate in Clubul American de Canini.

Personalitatea

Povestile timpurii despre acest patruped au facut sa para ca acest caine este gata dresat si ca este perfect din toate punctele de vedere. Chiar si astazi, multi oameni mai pastreaza aceasta credinta in legatura cu aceste exemplare. Din pacate pentru ei, nu exista un caine care sa fie programat pentru a avea comportament bun.

Cainele Weimaraner tipic este prietenos, neinfricat, alert si ascultator si are toate trasaturile care il fac un excelent animal de companie si un bun animal de paza. Pe de alta parte, acesta este asertiv, inteligent, energic si voinic. Acesta este un caine care va prelua conducerea gospodariei daca ii oferiti aceasta sansa. El va mesteca, va latra, va alunga pisicile si va fura friptura de pe tejghea daca nu il invatati sa socializeze corespunzator, daca nu il dresati corect si daca nu-i oferiti organizarea de care are nevoie de-a lungul vietii. Agresiunea si timiditatea sunt defecte ale temperamentului care se pot observa la aceasta rasa. Acestea trebuie tratate din timp si pot necesita asistenta unui dresor care stie sa lucreze cu cainele pe partea comportamentala sau a unuia cu experienta in dresaj pentru a evita problemele grave de comportament care patrupedul le poate avea, cum ar fi muscatul.

Temperamentul acestor catei este afectat de o serie de factori, inclusiv de ereditate, dresaj si socializare. Puii cu temperamente dragute sunt curiosi si jucausi, dispusi sa se apropie de oameni si sa fie tinuti in brate de acestia. Cand va decideti sa cumparati un Prepelicar de Weimar nu alegeti un catelus care se bate cu alti catelusi si nici pe cel care se ascunde in colt. Intalniti intotdeauna cel putin pe unul dintre parinti, de obicei mama este cea disponibila, pentru a va asigura ca au temperamente agreabile alaturi de care va veti simti bine. Intalnirea fratilor sau a altor rude ale parintilor este, de asemenea, utila pentru a vedea cum va fi catelusul atunci cand va creste.

La fel ca orice catel, Weimaraner are nevoie de socializare timpurie, de expunere la un mediu cu multi oameni, de expunere in diferite locuri si la diferite sunete si experiente, inca de cand este pui. Socializarea il va ajuta pe catelusul dumneavoastra sa ajunga un patruped adult prietenos cu oamenii si cu alti catei. Invitati prieteni la dumneavoastra acasa in mod regulat si duceti catelusul in parcuri aglomerate, in magazine care permit intrarea cu caini si plimbati-l prin cartier pentru ca acesta sa se intalneasca cu vecinii, toate acestea il vor ajuta sa-si dezvolte abilitatile sociale.

Sanatatea

Cateii sunt in general sanatosi, dar ca toate rasele, sunt predispusi la anumite afectiuni de sanatate. Nu toti Weimaranerii vor dezvolta una sau toate aceste boli, dar este important sa fiti constient de ele daca aveti in vedere achizitionarea unui caine din aceasta rasa.

Daca veti cumpara un catelus, incercati sa gasiti un reproducator bun care va va oferi avizele de sanatate pentru ambii parinti ai catelusului. Adeverintele de sanatate dovedesc faptul ca un caine a fost testat pentru o anumita afectiune si ca este exclus ca acesta sa o dezvolte.

Displazia de sold – aceasta este o anomalie a articulatiei soldului. Poate afecta una sau ambele parti la soldului. Cateii cu displazie de sold pot prezenta sau nu semne clinice. Desi exista tendinta de a se considera ca displazia de sold este doar mostenita, dieta, cresterea rapida si mediul sunt, de asemenea, considerate a fi factori care contribuie la aparitia acestei afectiuni.

Dilatarea gastrica-volvulus (GDV) – numita si balonare sau torsiune: aceasta este o conditie care pune viata in pericol si care poate afecta patrupezii mari, cu pieptul mare, precum sunt cei din rasa Prepelicar de Weimar, mai ales daca sunt hraniti doar cu o masa copioasa pe zi, daca mananca rapid, daca beau multa apa dupa ce mananca si daca sunt foarte energici dupa masa. Unii considera ca alimentatia si tipul de hrana ar putea fi un factor care ar determina acest lucru sa se intample. Este mai frecventa in randul cateilor mai in varsta. GDV apare atunci cand stomacul este balonat si este cu gaze sau aer si apoi se rasuceste (torsiune). Catelul nu este capabil sa ragaie sau sa vomite pentru a elimina aerul in exces din stomac, iar in acest mod reintoarcerea normala a sangelui inspre inima este impiedicata. Tensiunea arteriala scade si cainele intra in soc. Fara atentie medicala acordata imediat, cainele poate muri. Puteti suspecta balonarea daca cainele dumneavoastra are un abdomen destins si umflat, saliveaza excesiv si daca ragaie, insa fara a voma. De asemenea, el poate fi nelinistit, deprimat, letargic si slabit cu o frecventa cardiaca rapida. Este important ca patrupedul sa fie dus la veterinar cat mai curand posibil.

Boala von Willebrand – este o afectiune ereditara a sangelui care afecteaza abilitatea sangelui de a se coagula. Principalul semn al acestei afectiuni este sangerarea excesiva dupa o ranire sau dupa o interventie chirurgicala. Alte simptome include sangerari nazale, sangerari gingivale sau sangerari localizate in stomac sau in intestine. Nu exista un tratament pentru aceasta boala, singurul tratament este transfuzia de sange de la un caine care nu are probleme de sanatate. Totusi, multi catei care sufera de boala von Willebrand pot duce o viata normala. Medicul veterinar poate sa va testeze animalutul pentru a vedea daca acesta sufera de aceasta conditie medicala. Patrupezii care prezinta aceasta afectiune nu ar trebui sa fie reprodusi.

Distichiaza – este o afectiune care apare atunci cand catelul are un rand suplimentar de gene, de obicei pe pleoapa inferiora, care provoaca iritatii corneei si lacrimare.

Entropionul – o conditie medicala, un defect care este, de obicei, observat cand catelusul are varsta mai mica de un an si care determina pleoapa sa se roteasca spre interior, iritand sau ranind globul ocular si, totodata afectand vederea. Daca patrupedul dumneavoastra sufera de entropion trebuie sa stiti ca aceasta problema medicala poate fi corectata chirurgical cand acesta ajunge la varsta de adult.

Deficienta de factor XI – aceasta este o alta tulburare de sangerare care, de obicei, este minora, dar poate deveni severa dupa un traumatism sau o operatie.

Hipotiroidismul – este cauzat de o deficienta a hormonului tiroidian si poate produce semne care includ infertilitatea, obezitatea, oboseala mentala si lipsa de energie. Blana catelului poate deveni aspra si fragila si incepe sa cada, in timp ce pielea devine aspra, de culoare inchisa. Hipotiroidismul poate fi tinut sub control foarte bine prin administrarea zilnica a unei tablete care inlocuieste hormonul tiroidian. Medicatia trebuie administrata pe tot parcursul vietii cainelui.

Atrofia retiniana progresiva (ARP) – reprezinta un complex de boli oculare care implica deteriorarea treptata a retinei. La inceputul bolii, cateii devin nevazatori pe timpul noptii. Pe masura ce boala progreseaza, ei isi pierd si vederea pe timp de zi. Multi catei se adapteaza la pierderea limitata sau completa a vederii foarte bine, atata timp cat mediul inconjurator ramane acelasi. Crescatorii cu reputatie au ochii cainilor verificati anual de catre un medic oftalmolog veterinar si nu reproduc cainii care au aceasta boala.

Boala legata de imunitate – un procent mic de catelusi din rasa Prepelicar de Weimar au o reactie alergica la vaccinuri, in special la vaccinurile combinate, facand febra, avand un numar crescut de celule albe/leucocite si tesuturile si articulatiile inflamate. Reactiile apar cel mai des la varsta de 12 pana la 16 saptamani. Clubul Prepelicar de Weimar din America recomanda ca puii sa fie vaccinati doar la varsta de 8 si 12 saptamani, cu patru vaccinuri de baza: distemper, adenovirus 2, parainfluenza si parvovirus. Vaccinarea antirabica poate fi administrata la varsta de 16 saptamani.

Ingrijirea

Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti despre patruped este ca acesta este un caine de casa. Nu este un catel care trebuie tinut intr-o canisa sau in curte si, de asemenea, nu este potrivit pentru a locui in apartament. Acest catel este extrem de activ si are nevoie de o curte mare, inchisa astfel incat acesta sa fie in siguranta, unde sa poata alerga si, de asemenea, are nevoie de o familie activa care sa-i poata oferi miscarea fizica necesara si stimularea mentala de care are nevoie.

Daca aveti un simt al umorului bine dezvoltat va va ajuta, mai ales atunci cand o sa vedeti cum cainele Weimaraner a “reamenajat” curtea in eforturile sale de a scapa de soareci, cartite si gandaci. El va fi mandru de el insusi datorita eforturile pe care le-a facut, asa ca nu uitati sa-l laudati pentru acest lucru in timp ce calculati in mintea dumneavoastra de cat timp, bani si efort va fi nevoie pentru a va amenaja curtea inapoi asa cum va place.

S-ar putea sa doriti sa-l supravegheati mai indeaproape si sa-i oferiti exercitii fizice suplimentare. Catelul Weimaraner are nevoie de cateva ore de miscare fizica pe zi pe care trebuie sa i le acordati daca doriti sa impiedicati latratul, mestecarea si sapaturile recreative. Jucati-va cu acesta si alte jocuri care implica alergarea, luati-l la alergat cu dumneavoastra sau in drumetii, invatati-l sa alerge pe langa bicicleta dumneavoastra atunci cand iesiti la plimbare sau implicati-l intr-un sport de caini, cum ar fi cel de agilitate. Si, desigur, oricand il puteti lua cu dumneavoastra la vanatoare.

Asigurati-va ca curtea dumneavoastra este bine imprejmuita astfel incat catelul sa nu poata evada, deoarece atunci cand vine vorba de tinerea acestuia intr-un loc limitat este foarte bun in a invata cum sa deschida usile si portile si sa sara peste acestea sau sa sape pe sub garduri. Acesta este un alt motiv pentru care este mai bine sa tineti cainele in casa. In casa, un Weimaraner matur, bine dresat, va fi umbra dumneavoastra, va va urma din dormitor la baie si din baie in bucatarie.

Un pui este o provocare si necesita o supraveghere atenta. El poate fi un mestecator distructiv si greu de dresat. Dresajul in cusca este o idee buna pentru ca acesta sa se potoleasca. Cateii Prepelicari de Weimar de orice varsta care sufera de anxietate de separare, tulburare care nu este neobisnuita in cazul acestei rase, pot deveni distructivi si pot „sapa” in covorul sau pe canapeaua dumneavoastra in incercarea de a-si crea un loc sigur.

Cu siguranta acest aspect nu este o problema de comportament, dar fiti constienti de faptul ca patrupezii pot fi putin obraznici. Acestia nu vor rasturna vasul cu apa, dar vor stropi apa peste tot atunci cand beau. Trebuie sa aveti prosoape la indemana pentru a le sterge gura si pentru a curata locurile unde au stropit cu apa.

Cateii sunt extrem de inteligenti, dar, de asemenea, acestia sunt independeti in gandire. Aceasta combinatie poate fi o provocare pentru dumneavoastra atunci cand vine vorba de a-i dresa. Fiti consecvent si ferm, dar bland. Patrupedul este sensibil si nu raspunde bine la furie, dar trebuie sa fiti capabil sa spuneti „Nu” si chiar sa luati ceea ce spuneti in serios.

Mentineti sesiunile de dresaj scurte si interesante, si intotdeauna incheiati-le atunci cand catelul a facut ceva corect, astfel incat sa-l puteti lauda pentru munca bine facuta. Nu in ultimul rand, incercati sa nu va pierdeti simtul umorului. Cainele Weimaraner poate sau nu sa faca ceea ce ii cereti, in functie de un anumit numar de factori, dar el se va supune intotdeauna cu stil. Printre talentele pe care le poate dobandi un Weimaraner se numara luarea inghetatei din usa frigiderului dumneavoastra, pornirea robinetelor si deschiderea portilor si a usilor, inclusiv usile frigiderului. Este un lucru eficace sa invatati cainele trucuri si este posibil chiar sa va doriti sa faceti acest lucru, pur si simplu pentru a-l tine ocupat si in afara oricaror probleme.

Hranirea

Cantitate zilnica recomandata: 2,5 pana la 3,5 cani de mancare uscata de calitate superioara, impartita in doua mese. Cat de mult mananca catelul dumneavoastra adult depinde de marimea, varsta, constitutia, metabolismul si nivelul de activitate al acestuia. Cainii sunt individuali, la fel ca oamenii, si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de hrana. Este aproape de la sine inteles ca un caine extrem de activ va avea nevoie de mai multa hrana decat un catel care are un nivel scazut de energie.

Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !

Calitatea hranei pe care o cumparati face, de asemenea, o diferenta, cu cat mancarea este de calitate mai buna, cu atat va continua sa va hraneasca catelul astfel incat acesta sa-si ia zilnic nutrientii necesari. Mentineti-va catelul Prepelicar de Weimar intr-o forma buna, masurandu-i mancarea si hranindu-l de doua ori pe zi si nu-i lasati hrana la indemana mereu. Daca nu sunteti sigur daca acesta este supraponderal, efectuati o testare privindu-l.

Ar trebui sa puteti sa-i vedeti talia. Apoi puneti-va mainile pe spatele cainelui, cu degetele de-a lungul coloanei vertebrale, indreptate in jos. Ar trebui sa puteti sa-i simtiti coastele, dar nu sa le si vedeti, fara sa trebuiasca sa apasati tare. Daca nu puteti sa le simtiti, cainele are nevoie de mai putina hrana si de mai mult exercitiu.

Culoarea si ingrijirea blanii

Blana catelului Prepelicar de Weimar este scurta, neteda, eleganta si intens colorata, avand o culoare de la gri inchis pana la gri-argintiu, de obicei cu nuante mai deschise pe cap si urechi. O blana deosebit de lunga reprezinta o descalificare a rasei conform standardului rasei dat de Clubul American de Canini, insa o descriere a aspectului acestei rase in tarile europene este recunoscuta ca catelusii avand blana lunga.

Catelul Prepelicar de Weimar cu blana lunga are o blana matasoasa, mai lunga pe coada si pe picioare, dar rareori sunt vazuti in aceasta tara. Nasul Weimaranerilui este de culoare gri inchis. In interiorul urechilor si pe buze, unde blana este subtire sau inexistenta, pielea este roz, nu alba sau neagra. Prepelicar de Weimar face parte dintr-o rasa de caini care sunt foarte usor de ingrijit. Chiar si atunci cand intra in noroi, murdaria pare sa cada de pe el.

Periatul saptamanal cu o perie cu perii tari  ar trebui sa-i pastreze cainelui blana si pielea sanatoase. Prepelicar de Weimar naparleste, dar periatul va va ajuta sa indepartati parul care cade, astfel incat sa nu se puna pe haine si pe mobilier. Pentru a-i face blana argintie sa straluceasca, stergeti-l cu o carpa moale. Faceti baie catelului doar atunci cand este necesar. Acestuia ii face mare placere sa se rostogoleasca in orice lucru urat mirositor, asa ca acest lucru poate sa va faca sa ii faceti baie mai des decat ar fi necesar in mod normal.

Toate rasele de caini care au urechile lasate in jos tind sa aiba probleme legate de infectii ale urechilor. Verificati saptamanal urechile si stergeti-le cu o discheta de bumbac umezita intr-o solutie recomandata de medicul veterinar. Nu introduceti niciodata betisoare de urechi sau orice altceva in canalul urechii deoarece puteti sa provocati unele probleme. Catelul Prepelicar de Weimar poate fi suspectat de o infectie a urechii daca in interiorul urechii miroase urat, exista roseata sau pare sensibil, sau daca cainele isi scutura frecvent capul sau se scarpina in ureche.

Dintii catelului trebuie periati de cel putin doua sau trei ori pe saptamana pentru a indeparta acumularea de tartru si bacteriile care il insotesc. Periajul zilnic este si mai indicat daca doriti sa preveniti afectiunile gingivale si respiratia urat mirositoare.

Taiati unghiile o data sau de doua ori pe luna in cazul in care cainele dumneavoastra nu le toceste in mod natural, pentru a preveni zgarieturi si alte probleme. Daca puteti auzi unghiile facand un sunet pe podea, inseamna ca acestea sunt prea lungi.

Obisnuiti-va cainele sa fie periat si examinat inca de cand este un catelus. Manipulati si verificati frecvent labutele cainelui pentru ca acesta este sensibil atunci cand vine vorba de picioare si verificati-i gurita si urechile. Faceti o experienta pozitiva din aceste verificari, plina de laude si recompense, in acest fel veti pune bazele pentru examene veterinare usoare pentru perioada cand acesta va fi adult.

In timpul ingrijirii verificati patrupedul pentru a observa daca are diferite leziuni, eruptii cutanate sau semne de infectie care pot aparea pe piele, pe nas, pe gura, pe ochi sau pe picioare, semne cum ar fi roseata, sensibilitatea sau inflamatia. Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseata sau scurgeri. Examenul dumneavoastra saptamanal va va ajuta sa identificati mai devreme problemele potentiale de sanatate.

Interactiunea cu copiii si cu alte animale de companie

In cazul unui copil mai mare care este activ si care este familiarizat cu cainii, Weimaraner poate fi un animal de companie minunat. Cu toate acestea, acesta este mult prea vigilent pentru copiii mai mici si poate sa alerge dupa ei atunci cand ii vede ca fug. Invatati copii cum sa se apropie si cum sa atinga cateii si supravegheati intotdeauna orice interactiune intre patruped si copiii mici pentru a preveni o posibila muscatura, un tras de ureche sau de coada, lucruri care pot fi povocate atat de caine, cat si de copil.

Invatati copilul sa nu se apropie niciodata de caine in timp ce acesta mananca sau doarme sau sa incerce sa ia mancarea cainelui. Nici un catel, oricat de prietenos ar fi, nu trebuie sa fie lasat vreodata nesupravegheat atunci cand este alaturi de un copil.

Cateii din rasa Weimaraner nu sunt cea mai buna alegere pentru familiile care au pisici, caini mici, iepuri, hamsteri sau pasari. Ei au un instinct puternic de a urmari prada si este dificil, daca nu chiar imposibil, sa ii opriti acest instinct. Acestia vor merge dupa prada si o vor ucide, daca este posibil, prada fiind pentru ei orice animal mic pe care il vad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *