
Rezumat:
Animalele din aceasta rasa pufoasa de caini de vanatoare iubesc distractia si sunt inteligente. Au fost crescuti pentru a aduce vanatorilor prada de apa – ca dovada, au picioarele membranate – dar, in Franta natala, este si un concurent talentat la capitolul agilitate.
Inrudit cu pudelul si cu rasa Briard, acest caine francez de apa cu labute membranate cauta prada printre smarcuri si de aceea a fost poreclit „cainele de noroi”.
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa





Poze cu caini Barbet
Surse poze: pixabay.com, dogzer.net
Este un caine de talie medie, dar nu e masiv si are capul mic, botul scurt si nasul mare. E mai mult lung, decat inalt. Pe langa talentul sau de retriever, de a gasi obiecte, rasa Barbet e apreciata pentru inteligenta sa si pentru firea sa vesela si versatila. In patria natala, figureaza printre rasele campioane la agilitate. Ii place sa alerge dupa minge si discuri zburatoare. E o rasa rara, in SUA sunt doar 30-40 de exemplare, iar in toata lumea in jur de 600, dar iubitorii cainelui Barbet spera ca si altii vor fi cuceriti de acest caine atat de interesant.
Principala caracteristica a cainelui barbet e pasiunea lui pentru apa. Adora sa inoate in iazuri si mlastini, indiferent de anotimp si sa aduca obiectele care plutesc pe apa sau cad in apa. De aceea, e un excelent caine de vanatoare pe apa, in special pentru vanatoarea de rate.
E un caine inteligent, foarte fidel si deosebit de afectuos. Ii place sa stea in preajma copiilor si se intelege bine cu alte animale de companie din casa. Datorita nevoii sale uriase de a face miscare, barbet e indicat persoanelor active, chiar sportive si, chiar mai bine, care inoata mult. Pentru ca nu lasa par mai deloc, e indicat celor cu alergii, insa luati in calcul ca trebuie periat zilnic.
Important despre acesti caini
- e un caine loial familiei, foarte iubitor, dar nu foarte prietenos cu strainii;
- avand o blana ondulata si densa, nu lasa par, dar trebuie periat zilnic, altfel blana lui creata se va incalci;
- nu e indicat celor ce nu au mai avut caine, intrucat e incapatanat, deseori, iar dresajul poate fi o problema pentru cei neexperimentati. Stapanul trebuie sa fie consecvent si ferm in privinta comenzilor;
- rasa barbet nu se recomanda celor care nu au curte, fiind un caine care are nevoie de miscare, nu va fi confortabil intr-un apartament;
- este o rasa rara, mai sunt doar 1000 de exemplare in toata lumea; prin urmare, trebuie sa aveti grija de unde il cumparati, daca v-ati decis sa va luati un caine barbet; daca gasiti un crescator de incredere, e posibil sa aveti de asteptat cateva luni pana se naste puiul.
- ii place sa mearga liber, fara lesa. Cu toate acestea, in locuri publice, trebuie sa-i puneti lesa.
- suporta greu singuratate si poate chiar dezvolta depresie, daca sta prea mult singur acasa. In cazul in care aveti un program incarcat si lipsiti mult de acasa, nu e o rasa recomandabila;
- fiind o rasa rara, pretul poate varia de la 1400 la 2400 de euro;
Pentru a avea un caine sanatos , nu cumparati niciodata pui de la crescatori iresponsabili, de la fabrici de catelusi sau de la magazinul de animale de companie. Cautati un crescator reputat, care face teste pentru a se asigura ca rasele lui nu au boli genetice care ar putea fi transmise la pui si ca puii sunt sanatosi din punct de vedere temperamental.
Istoria rasei Barbet
Originea geografica exacta a rasei barbet nu e cunoscuta. Se stie doar ca e o rasa foarte veche, existenta in Franta, in Evul Mediu. Numele rasei vine din franceza, barbe, care inseamna barba si a primit acest nume datorita aspectului barbos. Acesta e un caine cu vechime – primele referinte scrise despre aceasta rasa dateaza din 1387, dar a aparut probabil mai inainte, prin secolul al 8-lea. Sute de ani, cainele barbet a fost retriever de apa, atat pentru nobili, cat si pentru oamenii de rand, iar blana lui groasa, impermeabila l-a ajutat sa infrunte si apele cele mai reci ape. Regele Henry al IV-lea e unul dintre admiratorii regali ai acestei rase de caini , iar legenda spune ca amanta regelui era criticata pentru ca vine cu cainele la biserica. Voltaire, una dintre cele mai luminate minti ale Frantei, obisnuia sa spuna: „Barbet e cel mai bun prieten al omului”.
Unii chinologi sunt de parere ca, in secolele 18 si 19, barbet si pudelul erau considerati aceeasi rasa. Ei au fost separati mai tarziu, dupa ce au inceput sa fie organizate show uri canine, care au departajat barbetul de pudel. Si astfel, cei doi caini au luat-o fiecare pe drumul sau.
Barbet a fost recunoscut, oficial, ca rasa, de Federatia Chinologica Internationala in 1954.
Personalitate
Pasiunea lui pentru apa il face campion la vanatoarea de animale de balta. Este neintrecut in a aduce pasarile vanate, de pe luciul apei sau din smarcuri. Apreciaza enorm compania stapanilor si suporta greu singuratatea. Este foarte inteligent , fidel, dragastos si ii plac copiii. Cu strainii poate fi destul de rezervat, dar dupa ce se obisnuieste, devine prietenos, fiind o fire foarte sociabila. Desi are un temperament placut si e foarte istet, cainele barbet trebuie dresat cu fermitate, dar si cu rabdare, fiindca are tendinta de a fi incapatanat. Daca nu e dresat corespunzator , va prelua controlul asupra intregii case si familii. Are un nivel extrem de ridicat de energie si trebuie sa faca miscare foarte multa, zilnic. Nu sunt caini galagiosi, dar va alerteaza daca se apropie un strain. Barbet se plictiseste repede, asa ca trebuie sa aveti grija ca, pe langa exercitiile fizice, sa-i asigurati si stimularea mentala de care are nevoie.
Sanatate
Barbet e o rasa robusta, in general, si nu are probleme deosebite de sanatate. Unii caini pot suferi de urmatoarele afectiuni, dar nu toti cei din rasa barbet se vor imbolnavi. E important, insa, sa fiti informati, in cazul in care doriti sa va luati aceasta rasa. Daca luati un pui, cautati un crescator bun, mai ales ca e vorba de o rasa foarte rara. Crescatorul trebuie sa va arate certificatele de sanatate ale ambilor parinti. Certificatele de sanatate dovedesc ca puiul a fost consultat si nu are probleme de o natura sau alta.
Anxietatea de separare: cainele barbet isi iubeste familia si are nevoie de atentie constanta. Daca nu o primeste, poate dezvolta anxietate de separare. Daca se instaleaza anxietatea, cainele va saliva excesiv si va avea un comportament distructiv. In cazuri severe e nevoie de medicatie.
Displazia de sold: este o afectiune ereditara, in care osul soldul nu e bine fixat pe incheietura soldului. La unii caini se manifesta cu durere si schiopatare la unul sau la ambele picioare din spate, dar e posibil sa nu se observe nimic, desi cainele are displazie de sold. La radiografie se vede cel mai bine daca acesta e diagnosticul. Oricum, pe masura ce imbatraneste, poate sa apara artrita. Cainii cu displazie de sold nu trebuie crescuti pentru reproducere, deci daca va cumparati un pui , cereti de la crescator un certificat care sa ateste ca parintii nu au displazie de sold.
Displazia de umar: e o boala ereditara, frecventa in randul cainilor de talie mare, dar si a celor de talie medie, cum e barbet. E cauzata de ritmul diferit de crestere a oaselor care formeaza umarul cainelui, provocand slabiciunea incheieturii. Cainele poate avea dureri si poate ajunge sa schiopateze. Veterinarul ar putea recomanda interventia chirurgicala de corectare sau medicatie pentru reducerea durerii.
Hernia ombilicala – e o boala din nastere, in urma careia grasimea abdominala sau organele interne ies pe peretele abdominal langa ombilic. Daca hernia e mica, nu e nevoie sa fie tratata. Unele hernii mici se inchid spontan inainte de implinirea varstei de 6 luni si unii caini traiesc, fara probleme, cu hernii mici, toata viata. In cazul herniilor mari, e nevoie de interventie chirurgicala, care se face adesea cand cainele e sterilizat sau castrat. Interventia chirurgicala impiedica aparitia unei afectiuni mai grave, in care un pliu intestinal cade in hernie, provocand strangularea intestinului si punand viata cainelui in pericol.
Otita: este o infectie a canalului auricular exterior, cauzata de parul excesiv din ureche, care favorizeaza inmultirea bacteriilor si a ciupercilor. Rasa barbet poate fi predispusa la infectii. Tratamentul include curatarea urechilor si taierea parului care creste in interiorul canalului.
Epilepsie: boala poate sa provoace crize usoare sau severe. Epilepsia poate fi ereditara. Poate fi declansata de afectiuni metabolice, boli infectioase care afecteaza creierul, tumori, otravire sau rani grave la cap. Sau poate avea cauze necunoscute, caz in care avem de-a face cu epilepsia idiopatica. In timpul crizelor, cainele se comporta neobisnuit, alearga agitat, de parca ar fi urmarit, se clatina pe picioare sau se ascunde. Crizele sunt infricosatoare, dar prognoza pe termen lung a cainilor cu epilepsie idiopatica este, in general, foarte buna. Epilepsia nu poate fi tratata, dar poate fi tinuta sub control cu medicamente. Daca are crize, duceti urgent cainele la veterinar.
Entropion: este intoarcerea inauntru a pleoapei, de regula a celei inferioare, si se produce la ambii ochi. Provoaca scaderea vederii si iritatie. Apare in general inainte de implinirea varstei de un an. Tratamentul cel mai bun este corectarea chirurgicala, cand cainele ajunge adult.
Ingrijirea
Cainii barbet au un nivel foarte ridicat de energie si trebuie sa faca multa miscare, mai ales pana pe la 18 luni, pentru a-si incarca bateriile si pentru a se mentine sanatosi. De asemenea, fiind foarte inteligenti, trebuie sa le dati ocazia sa-si foloseasca inteligenta. Sunt foarte buni in sporturi de agilitate. In cazul lor, e nevoie de dresaj de obedienta, pentru ca au tendinta de a fi incapatanati. De aceea, nu e recomandabil celor ce nu au mai avut caine. Daca vreti sa va luati caine, pentru prima oara, cautati alte rase, mai docile. Si barbet e docil, dar numai dupa multe ore de instructie.
Daca nu aveti curte, nu e o rasa indicata pentru voi. Un barbet inchis intr-un apartament e un barbet nefericit. Daca programul vostru e incarcat si lipsiti de acasa de dimineata pana seara, nu e rasa indicata pentru voi. E un caine sociabil, are nevoie de companie umana, iar singuratatea il deprima si poate sa roada prin casa ori sa alerge bezmetic si sa distruga ori sa se accidenteze. De asemenea, daca sunteti sedentari, nu iesiti din casa si preferati lenevirea la televizor, cainele barbet nu e pentru voi. El are nevoie de stapani foarte activi fizic. O plimbare zilnica de 10 minute cu care se multumesc alte rase nu va multumi si rasa barbet.
Dupa atata agitatie, cainele barbet vrea sa se relaxeze intr-un loc cald si linistit. Se recomanda cumpararea (sau confectionarea) unui patut canin, din lemn. Inauntru sa aiba o patura moale si chiar o perna. Spalati lenjeria des, pentru ca poate veni de afara cu diverse mizerii.
Alimentatia
Cantitatea de hrana variaza in functie de varsta. Specialistii spun ca puii de barbet, intre 8 si 12 saptamani, trebuie sa manance 4 mese pe zi. De la 3 la 6 luni, 3 mese pe zi. De la 6 luni la un an, doua boluri pe zi. Iare dupa implinirea varstei de un an, un bol pe zi e suficient. Cel mai bine e ca, in cazul adultilor, hrana sa fie impartita in doua mese mai mici. Hrana uscata, de buna calitate, asigura o dieta echilibrata si poate fi amestecata cu apa, supa de carne sau mancare la conserva. Barbetului ii plac fructele si legumele, ouale prajite si branza, dar aveti grija ca acestea sa nu reprezinte mai mult de 10 la suta din mancarea zilnica. Puii trebuie sa manance hrana premium, de cea mai buna calitate. Dati-i numai apa potabila, proaspata. Nu-l obisnuiti sa manance resturi de la masa voastra, pentru ca s-ar putea sa se ingrase si sa nu primeasca substantele hranitoare de care are nevoie.
Cat mananca un caine adult depinde de dimensiuni, varsta, constitutie, metabolism si nivel de activitate fizica. La fel ca in cazul oamenilor, cainii sunt diferiti si nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. E de la sine inteles ca un caine foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un caine de canapea. De asemenea, calitatea hranei pe care o cumparati e importanta. Cu cat e de calitate mai buna, cu atat va fi mai hranitoare si nu va trebui sa-i umpleti mereu castronul.
Mentineti cainele in forma, dati-i sa manance cu masura.
Culoarea parului si toaletarea
Blana cainelui Barbet e lunga, are aspect de lana si e impermeabila. Poate fi ondulata sau creata, de culoare negru intens, gri, maro, piele de caprioara mai inchisa, mai deschisa sau mai rosiatica si alba.
O obligatoriu periajul zilnic pentru a preveni incurcarea si matuirea parului. De blana se lipesc usor mizerii, vreascuri si frunze, asa ca sedintele zilnice de toaletare trebuie sa aiba loc dupa plimbare. Unii stapani tund scurt blana pentru a o intretine mai usor. Vestea buna e ca aceasta rasa lasa putin par si poate fi o alegere buna pentru cei care sufera de alergii.
Daca vreti sa-l tundeti, e bine sa ii lasati parul mai lung pe cap, barbie si coada. Smocurile dintre ochi pot fi taiate periodic, astfel incat cainele sa vada mai bine. De asemenea, parul din urechi trebuie tuns periodic, pentru ca e o rasa predispusa la infectii si otite. Daca nu stiti sa-l tundeti, apelati la un groomer profesionist. Urechile trebuie controlate saptamanal, sa nu aiba zone inrosite sau sa miroasa urat, acestea fiind semne de infectie. Cand verificati urechile, stergeti-le cu un tampon de vata umezit intr-o solutie usoara de curatare a urechilor, cu pH echilibrat. Nu introduceti nimic in canalul auricular; curatati doar partea externa a urechii.
Taiati unghiile cainelui in mod regulat. Daca auziti unghiile pe podea, scoateti unghiera. Unghiile scurte, taiate frumos mentin picioarele in stare buna si va protejeaza si pe voi de zgarieturi, cand cainele sare entuziasmat sa va salute. Periati dintii cainelui barbet cel putin de doua-trei ori pe saptamana, pentru a inlatura acumularea de tartru si placa bacteriana. Periajul zilnic al dintilor e chiar mai indicat, daca vreti sa preintampinati boli gingivale si respiratia urat mirositoare. Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseala sau secretii. Daca examinati cainele saptamanal, cu atentie, veti putea depista din timp eventuale probleme de sanatate .
Groomingul trebuie sa fie o experienta placuta, cu laude si recompense, si astfel, cand va fi adult, va fi mai simplu sa duceti cainele barbet la veterinar sau la groomer.
Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa
Cainii din rasa barbet iubesc mult copiii si sunt foarte afectuosi cu ei. Ca in cazul oricarei rase, explicati-le copiilor cum sa se poarte, si supravegheati orice interactiune intre caini si copiii mici, pentru a preveni muscaturi sau trageri de urechi de ambele parti. Nu lasati cainii singuri cu copiii mici. In general, cainii din rasa barbet se inteleg bine cu cainii si pisicile, mai ales daca au crescut impreuna. Pot fi insa si exceptii, pentru ca multe depind de temperamentul fiecarui caine. Daca aveti animale de companie mici – iepuri, hamsteri, purcelusi de guineea – e bine sa fiti atenti si sa nu va bazati pe atitudinea prieteneasca pe care poate o afiseaza cainele barbet.