Rezumat:
Rasa de caini Shiba Inu a fost creata initial pentru a vana pasarile si animalele mici si a fost folosita ocazional pentru a vana mistretii. Este una dintre cele sase rase native ale Japoniei: Akita (mare), Kishu, Hokkaido, Kai, Shikoku (mediu) si Shiba (mic).
Este cunoscut pentru personalitatea sa plina de energie, pentru urechile mici verticale si pentru agilitatea asemanatoare pisicii. Astazi, cainele serveste in primul rand ca animal insotitor in Japonia si Statele Unite.
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa
Poze cu caini Shiba Inu
Surse foto: pixabay.com, akc.org
Mai multe despre aceasta rasa
Cu urechile lui ascutite, ochii infocati si coada frumoasa, aceasta rasa din Tara Soarelui Rasare arata ca o vulpe, sau poate o jucarie. El nu este nici una, nici alta, ci este un adevarat catel de companie. El este Shiba Inu, cel mai mic – si posibil cel mai vechi – dintre cei sase caini spitz originari din Japonia.
Este cunoscut pentru personalitatea sa indrazneata. Japonezii folosesc trei cuvinte pentru a descrie trasaturile mentale ale speciei: kaani-i (indrazneala spirita), ryosei (firea buna) si soboku (capacitatea de a fi un bun paznic). Combinate, aceste trasaturi alcatuiesc temperamentul interesant, inteligent si puternic al acestei rase.
Catelul este mic (avand aproximativ 20 de lbs) si atletic. Ca un razboinic ninja, Shiba Inu se misca destul de repede, fiind dornic de munca si alert.
Patrupedul are un aer superior – sau asa doreste el, potrivit celor cunosc si iubesc aceasta rasa. Shiba Inu se apropie de lume cu o atitudine calma, care este unica pentru aceasta specie, motiv pentru care este descris ca un animal incapatanat.
Din cauza independentei sale, nu este cea mai usoara specie de dresat. Socializarea este procesul prin care catelusii sau cateii adulti invata sa fie prietenosi si sa se inteleaga cu alti caini si oameni – iar antrenamentul ar trebui sa inceapa din timp pentru a invata manierele corespunzatoare unui Shiba Inu.
Este important sa intelegeti modul de gandire al unui Shiba Inu, astfel incat sa nu va frustreze modul de actiune al acestuia. Catelul este extrem de inteligent, dar nu vrea neaparat sa faca ceea vreti dumneavoastra sa faca. Va trebui sa il faceti sa creada ca ascultarea fata de dumneavoastra este ideea lui. Pentru cele mai bune rezultate, este important sa lucrati cu un dresor care intelege independenta speciei.
O alta tendinta a speciei este posesivitatea. Patrupedul pazeste lucrurile sale , inclusiv jucariile, mancarea sau teritoriul. Socializarea corecta ajuta la minimizarea acestei caracteristici, dar este intelept sa indepartati oricare dintre jucariile si mancarurile sale preferate atunci cand alti caini sau copii sunt in jur, astfel incat sa nu fie tentat sa se certe pe ele.
In ciuda tuturor acestor lucruri, Shiba Inu este un caine de familie bun – este loial si devotat – si se descurca bine cu copiii, atata timp cat are parte de socializare suficienta si este instruit in mod corespunzator, iar copiii il trateaza cu bunatate si respect.
Shiba Inu a fost cunoscut prin felul sau de a-si arata partea inflacarata a personalitatii sale cu alti caini si animale. El poate fi agresiv cu alti caini, in special cu masculii. Cei mai multi Shibas nu pot fi lasati singuri, fara lesa, deoarece sunt vanatori si iubesc sa alerge dupa prada lor. Exista sanse mari ca el sa alunge o veverita, un bursuc sau o pisica. In general, este suspicios atunci cand are contact cu strainii si este un bun paznic, avertizandu-va despre orice sunet sau eveniment neobisnuit.
Timpul petrecut in aer liber este extrem de important pentru un Shiba. Are nevoie de un antrenament zilnic bun , fie ca este vorba de o plimbare in cartier sau o alergare alaturi de proprietarul sau. Este cel mai potrivit pentru o casa cu o curte inchisa in siguranta (acesta are tendinta de a evada). Ar trebui sa fie intotdeauna tinut in lesa atunci cand nu este acasa, din cauza instinctului sau de prada si a potentialului ridicat de agresiune a patrupedului.
Shiba Inu este un tovaras minunat, desi personalitatea lui poate fi prea mult pentru unii oameni. Altii sunt fermecati de loialitatea sa, motiv pentru care entuziastii spun ca detinerea unui Shiba este un adevarat mod de viata.
Aspecte importante
Ingrijirea este minima pentru Shiba Inu, desi naparleste foarte mult de doua ori pe an.
Shiba Inu este o rasa inteligenta care invata rapid. Cu toate acestea, daca va doriti sa faca ceea ce vreti dumneavoastra, acest lucru poate fi o alta problema. Proprietarii de caini neexperimentati sau proprietarii timizi pot fi frustrati de provocarea pe care o reprezinta antrenarea acestui caine.
Este un catel mic, dar are nevoie de mult spatiu pentru a se desfasura. Shiba Inu are nevoie de o casa cu o curte imprejmuita.
Acesta poate fi agresiv cu alti catei si va urmari animalele mici pe care le percepe ca prada.
Patrupedul tinde sa fie posesiv cu privire la jucariile sale, mancare si gazon.
Pentru a obtine un caine sanatos, nu cumparati niciodata un catel de la un crescator iresponsabil, un adapost de catelusi sau un magazin de animale de companie. Cautati un crescator de incredere care isi testeaza cateii de reproductie pentru a se asigura ca sunt lipsiti de boli genetice pe care le-ar putea transmite catelusilor lor.
Istoric
Acesta isi are originea in Japonia impreuna cu Akita, Shikoku, Cainele Kai, Hokkaido si Kishu, toate fiind specii de caini mai mari decat Shiba Inu. Shiba Inu a fost folosit in principal in calitate de caine de vanatoare pentru a vana animale mici.
Exista mai multe teorii despre cum Shiba Inu si-a primit numele. O explicatie este ca acest cuvant Shiba inseamna „lemn de perie;” cainii fiind numiti astfel pentru tufisurile din lemn in care au vanat. O alta teorie este ca blana sa rosie aprins este aceeasi cu culoarea de toamna a frunzelor acestui arbore. O a treia idee este ca un sens arhaic al cuvantului shiba se refera la marimea sa mica.
Al Doilea Razboi Mondial aproape ca a dezvaluit dezastrul pentru Shiba, iar majoritatea cainilor care nu au pierit in atacurile cu bombardamentele au disparut in anii postbelici. Dupa razboi, Shibas a fost adus din tari indepartate si s-au stabilit programe de reproducere rasei. Populatia ramasa a fost folosita pentru a produce cainii Shiba asa cum sunt cunoscuti astazi.
Clubul japonez Kennel a fost fondat in 1948, iar standardul rasei Shiba Inu a fost elaborat de Nihon Ken Hozonkai, care a fost adoptat atat de Clubul de Kennel Japonez, cat si de Federatia Cynologique Internationale.
O familie americana a importat primul Shiba Inu in Statele Unite in 1954, dar nu exista prea multe documente despre rasa pana in anii ’70. Prima pereche de astfel de caini din SUA s-a nascut in 1979. Shiba Inu a fost recunoscuta in clasa diversa American Kennel Club in 1993 si a dobandit statutul complet cu ajutorul Grupului non-sportiv in 1997.
Personalitatea
Un bine-crescut Shiba Inu este bun, alert si indraznet. Este plin de vointa si increzator si de multe ori are propriile idei in legatura cu ceea ce are de facut. Este loial si afectuos cu familia sa, desi tinde sa fie suspicios fata de straini.
Shiba Inu este un paznic destul de bun, uneori agresiv, fiind extrem de grijuliu cu lucrurile sale precum: mancarea, jucariile sau teritoriul. Acesta nu se intelege intotdeauna cu alti caini, mai ales daca nu ii cunoaste. Nu va ezita niciodata sa alunge animale mici pe care le considera prada.
Aceasta este o rasa inteligenta, dar antrenarea unui Shiba Inu nu este ca si cum ai antrena un Golden Retriever. In timp ce un Golden este incantat sa vina la dumneavoastra atunci cand este chemat, Shiba Inu va veni cand va simti nevoia sa faca acest lucru sau nu. El a fost descris ca fiind un animalut incapatanat, dar ideea de a-i oferi libertate este probabil o modalitate mai pozitiva de a-l caracteriza.
Temperamentul acestuia este afectat de o serie de factori, inclusiv ereditatea, instruirea si socializarea. Puii cu temperamente dragute sunt curiosi si jucausi, dispusi sa se apropie de oameni si sa fie tinuti de ei. Alegeti intotdeauna catelusul din mijlocul, nu pe cel care iese in evidenta sau cel care se ascunde in colt.
Intalniti intotdeauna cel putin unul dintre parinti, de obicei mama este cea care este disponibila pentru a va asigura ca animalutele vor avea temperamente frumoase cu care va veti simti confortabil. Intalnirea cu fratii sau cu alte rude ale parintilor este de asemenea utila pentru a evalua cum va fi acest catel cand va creste.
Ca orice catel, Shiba Inu are nevoie de socializare timpurie, expunerea in preajma mai multor persoane diferite, privelisti, sunete si experiente de cand sunt mici fiind de mare ajutor. Socializarea ajuta sa va asigurati ca animalutul va creste pentru a fi un caine sociabil si manierat.
Inscrierea la un curs de gradinita pentru catelusi este un inceput minunat. Invitarea vizitatorilor in mod regulat si ducerea lui in parcuri aglomerate, magazine care permit intrarea cainilor si plimbarile cu vecinii, il vor ajuta, de asemenea, sa-si lustruiasca abilitatile sociale.
Sanatatea
Cainii din aceasta rasa sunt in general sanatosi, dar ca toate rasele, sunt predispusi la anumite afectiuni de sanatate. Nu toti cainii vor suferi de vreuna sau toate aceste boli, dar este important sa fiti constient de aceste posibilitati daca aveti in vedere sa cumparati aceasta specie.
Daca doriti sa cumparati un astfel de catelus, gasiti un crescator bun, care va va oferi clare detalii despre sanatatea catelusilor sai, dar si pentru parintii catelusului. Certificatele de sanatate dovedesc daca un caine a fost testat si ferit de o anumita afectiune.
In cazul cainilor, trebuie sa stiti ca puteti obtine detalii clare despre sanatatea cateilor de la Fundatia Ortopedica pentru Animale (OFA) pentru displazie de sold (cu un scor corect sau mai bun), displazie de cot, hipotiroidism si boala von Willebrand; de la Universitatea Auburn pentru trombopatie; si de la Fundatia Canine Eye Registry (CERF) care certifica faptul ca ochii sunt normali. Puteti confirma autorizarile de sanatate verificand site-ul OFA (offa.org).
Alergiile – sunt o afectiune comuna la caini, inclusiv in privinta cainilor Shiba Inu. Exista trei tipuri principale de alergii: alergii alimentare, care sunt tratate prin procesul de eliminare a anumitor alimente din dieta cainilor; alergii de contact, care sunt cauzate de o reactie la o substanta de pe o anumita suprafata de contact, cum ar fi asternutul, pulberile de purici, sampoanele pentru caini si alte substante chimice; si alergii inhalante, care sunt cauzate de alergeni transportati in aer, cum ar fi polenul, praful, mucegaiul. Tratamentul variaza in functie de cauza si poate include restrictii alimentare, medicamente si modificari ale mediului.
Chylothorax – este o afectiune care provoaca acumularea unui fluid in cavitatea toracica. Aceasta acumulare provoaca dificultati de respiratie, scaderea apetitului, tuse si letargie. Chilotoraxul poate fi cauzat de o afectiune de baza. Tratamentul include eliminarea lichidului, o dieta cu continut scazut de grasimi sau, in cazuri grave, o interventie chirurgicala.
Glaucomul – este o boala a cateilor si a oamenilor. Este o presiune crescuta in ochi si poate fi intalnita sub doua forme: primara, care este ereditara si secundara, care este cauzata de scaderea lichidului in ochi din cauza altor boli ale ochilor. Printre simptome se numara pierderea vederii si durerea. Tratamentul si prognosticul variaza in functie de tip. Glaucomul este tratat cu picaturi oculare sau chirurgical.
Cancer – Printre simptomele care pot sugera cancerul canin se numara umflarea anormala a unei anumite zone ce cauzeaza dureri sau umflaturi, leziuni care nu se vindeca. De asemenea, un simptom poate fi sangerarea de la orice deschidere a corpului si dificultati de respiratie sau eliminare. Tratamentele pentru cancer includ chimioterapie, chirurgie si medicamente.
Epilepsia – Epilepsia este adesea mostenita si poate provoca convulsii usoare sau severe. Crizele pot fi expuse printr-un comportament neobisnuit, cum ar fi alergarea frenetica ca si cum ar fi urmarit. Crizele sunt inspaimantatoare de urmarit, dar prognosticul pe termen lung pentru partupezii cu epilepsie idiopatica este in general foarte bun. Este important sa ne amintim ca aceste convulsii pot fi cauzate de multe alte lucruri decat epilepsia idiopatica, cum ar fi tulburarile metabolice, bolile infectioase care afecteaza creierul, tumorile, expunerea la otravuri, leziunile grave ale capului si multe altele.
Luxatia Patelara – inseamna dislocarea unei parti anatomice (ca os la o articulatie). Luxatia patelara este atunci cand articulatia genunchiului (adesea a unui picior posterior) aluneca inauntru si in afara locului, provocand durere. Acest lucru poate insemna ca animalutul va fi inactiv, dar multi caini duc vieti relativ normale cu aceasta afectiune.
Hipotiroidismul – Aceasta este o tulburare a glandei tiroide care se crede ca poate provoca afectiuni precum epilepsia, caderea parului, obezitatea, letargia, petele intunecate pe piele si alte afectiuni ale pielii. Este tratat cu medicamente si dieta.
Atrofierea progresiva a retinei (PRA) – este o familie de boli de ochi care implica deteriorarea treptata a retinei. La inceputul bolii, cainii devin orbi de noapte. Pe masura ce boala progreseaza, isi pierd si viziunea in timpul zilei. Multi catei se adapteaza foarte bine la pierderea vederii limitate sau complete, atat timp cat imprejurimile lor raman la fel.
Displazia de sold – Displazia de sold este o afectiune ereditara in care coloana cainelui nu se incadreaza perfect in articulatia soldului. Unii caini prezinta durere la unul sau ambele picioare din spate, dar este posibil sa nu observati semne de disconfort la un caine cu displazie de sold. Pe masura ce cainele imbatraneste, artrita se poate dezvolta. Screeningul cu raze X pentru displazia de sold este realizat de Fundatia Ortopedica pentru Animale sau Programul de imbunatatire a soldului de la Universitatea din Pennsylvania. Cainii cu displazie de sold nu trebuie reprodusi. Daca o sa cumparati un catelus, cereti crescatorului dovada ca parintii au fost testati pentru displazie de sold.
Chasing / Spinning – Aceasta este o problema neobisnuita care nu este bine inteleasa. De obicei, incepe la varsta de 6 luni. Cainele este obsedat de coada lui si poate incerca sa se invarta in jurul ei ore intregi. El isi pierde interesul pentru mancare si apa. Toate incercarile de a face cainele sa opreasca comportamentul esueaza. Uneori cainele latra excesiv in timp ce se invarte si poate incerca sa muste. Cercetarile sugereaza ca acest comportament poate fi un tip de convulsie. Unii caini raspund la tratamentul cu fenobarbital folosit necombinat, fie impreuna cu alte medicamente.
Ingrijirea
Shiba Inu este cel mai potrivit pentru o casa cu o curte imprejmuita. Este o rasa activa caruia ii place sa se joace, sa faca plimbari sau sa alerge impreuna cu dumneavoastra. Oferindu-i spatiu pentru a hoinari il veti ajuta sa isi consume energia.
Socializarea este importanta pentru aceasta rasa. Ca orice catel, el poate deveni timid sau chiar agresiv daca nu este socializat corespunzator, expus multor persoane, puncte de vedere, sunete si experiente diferite inca cand este tanar. Socializarea timpurie ajuta la asigurarea faptului ca Shiba Inu creste fiind bine educat, deoarece in caz contrat poate fi suspicios fata de straini si tinzand sa fie agresiv fata de alti caini.
De asemenea, va alerga animalele mici, cum ar fi pisicile sau veveritele care fug de el, declansandu-i instinctul prada. Din acest motiv, ar trebui sa fie mereu in lesa cand se afla in afara curtii sale ingradite.
Un alt detaliu important pentru personalitatea patrupedului Shiba Inu este neplacerea lui de a fi restrictionat din aproape orice punct de vedere, chiar daca acest lucru este necesar pentru propria sa siguranta. Nu ii place sa poarte guler sau sa fie tinut in lesa. Antrenamentul in lesa este recomandat pentru aceasta rasa care necesita timp si rabdare.
Clasele de catelusi si ascultare sunt recomandate pentru Shiba Inu, nu numai pentru lectiile invatate, ci si pentru cantitatea de stimulare si socializare pe care aceste clase le ofera cainelui. Lucrati cu un dresor care cunoaste aceasta rasa. Nu fiti dezamagiti daca Shiba Inu este un student dificil si cu o vointa puternica – asta este natura lui. Ganditi-va la asta ca la o provste.
Antrenamentul la domiciliu este relativ usoara cu aceasta rasa. Odata ce Shiba Inu va intelege locul unde trebuie sa mearga, va merge in acea zona ori de cate ori poate. Dresajul in cusca este un ajutor excelent care aduce beneficii fiecarui catel si este un mod amabil de a va asigura ca Shiba Inu nu are accidente in casa si nu intra in lucruri in care nu ar trebui.
O cusca este, de asemenea, un loc unde se poate retrage pentru un pui de somn. Pregatirea in cusca de la o varsta frageda va va ajuta cainele sa accepte ingradirea daca are vreodata nevoie de internare sau spitalizare. Niciodata sa nu lasati Shiba Inu intr-o cutie toata ziua. Acel loc nu este o puscarie si nu ar trebui sa stea mai mult de cateva ore la un moment dat, decat atunci cand doarme noaptea. Shiba Inu nu este menit sa-si petreaca viata inchis intr-o cusca.
Hranirea
Cantitate zilnica de hrana recomandata pentru cainele din aceasta rasa este de 1/2 – 1,5 cani de mancare uscata de inalta calitate pe zi, impartite in doua mese.
Luati aminte: Cantitatea de hrana pe care o mananca catelul adult depinde de marimea, varsta, constructia, metabolismul si nivelul activitatii sale. cateii sunt fiinte individuale, la fel ca oamenii, si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. Nu putem spune ca un caine extrem de activ va avea nevoie de mai multa hrana decat un caine sedentar. Calitatea mancarii face, de asemenea, o diferenta – cu cat mancarea este mai buna, cu atat mai mult va merge spre hranirea catelului dumneavoastra si cu atat mai putin va trebui sa o amestecati in vasul cainelui.
Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !
Asigurati-va ca animalutul ramane in forma buna, masurandu-i mancarea si hranindu-l de doua ori pe zi, in loc sa lasati mancarea afara tot timpul. Daca nu sunteti sigur de greutatea catelului dumneavoastra, faceti testul ochilor si al mainilor.
Privind catelul ar trebui sa puteti vedea talia acestuia. Apoi asezati-va mainile pe spatele sau, degetele de-a lungul coloanei vertebrale, intinse in jos. Ar trebui sa fiti capabil sa simtiti coastele fara a pune prea multa presiune. Daca nu puteti face asta inseamna ca animalutul are nevoie de mai putina mancare si mai mult exercitiu.
Pentru mai multe detalii despre hranirea cainelui Shiba Inu, consultati ghidul nostru pentru cumpararea mancarii potrivite, hranirea catelusului si hranirea patrupedului adult.
Culoarea si ingrijirea blanii
Shiba Inu are o blana dubla groasa care ii ofera un aspect de ursulet. Blana exterioara este rigida si dreapta, iar stratul de blana de dedesubt este moale si gros. Catelul naparleste moderat pe tot parcursul anului si abundent de doua ori pe an, cand acesta isi schimba blana (imaginati-va o furtuna de zapada – dar pe mobilierul si imbracamintea dumneavoastra).
Blana lui Shiba Inu poate fi in nuante de portocaliu-rosu, alba sau galbuie. Uneori, exista nuante albe pe varful cozii si pe picioarele anterioare si picioarele posterioare.
Shiba Inu este destul de usor de intretinut atunci cand vine vorba de ingrijire. Este un patruped natural, curat si fara miros. Are nevoie de periaj pentru a indeparta parul mort si a distribui uleiurile naturale o data pe saptamana sau, mai des, cand acesta naparleste puternic. O baie din cand in cand este necesara, de asemenea, dar nu prea des, deoarece scaldatul excesiv ii va usca pielea si blana. Multi proprietari scalda Shiba Inu la fiecare trei-patru luni.
Periati dintii cainelui de cel putin doua sau trei ori pe saptamana pentru a indeparta acumularea de tartru si bacteriile care pandesc in interiorul sau. Periajul zilnic este si mai bun daca doriti sa preveniti afectiunile gingivale si respiratia rea.
Taiati unghiile o data sau de doua ori pe luna daca acesta nu o face in mod natural pentru a preveni ruperea dureroasa a acestora si alte probleme. Daca puteti auzi unghiile cainelui pe podea, inseamna ca sunt prea lungi. Unghiile acestuia au vase de sange in ele, iar daca taiati prea mult puteti provoca sangerari – iar catelul nu va coopera data viitoare cand va vedea instrumentele. Deci, daca nu va pricepeti la aceasta activitati puteti cere ajutorul unui medic veterinal sau al unui specialist.
Incepeti sa va obisnuiti animalutul sa fie periat si examinat atunci cand va fi catelus. Verificati frecvent labutele, deoarece acestea sunt sensibile, dar verificati si gura acestuia. Faceti ingrijirea sa fie o experienta pozitiva plina recompense si veti putea sta departe de veterinar pan ace cainele va deveni adult.
In timp ce verificati pielea cainelui, cautati si identificati posibile eruptii cutanate sau semne de infectie, precum roseata sau inflamatii pe piele, in nas, gura si ochi si pe picioare. Ochii trebuie sa fie clari, fara roseata sau scurgeri. Examinati saptamanal atent cainele si acest lucru va ajuta sa localizati timpuriu potentialele probleme de sanatate.
Copiii si alte animale de companie
Shiba Inu este un caine de familie bun, atat timp cat este crescut corespunzator si primeste antrenament si socializare adecvata de cand este mic. Se intelege bine cu copiii care il trateaza cu bunatate si respect.
La fel ca in cazul fiecarei rase, ar trebui sa invatai intotdeauna copiii cum sa se apropie si sa atinga cainii si sa supravegheati intotdeauna orice interactiune intre caini si copiii mici pentru a impiedica orice muscatura, tragere de ureche sau coada din partea ambelor parti. Invatati copilul sa nu se apropie niciodata de niciun catel in timp ce mananca sau doarme sau sa incerce sa ia mancarea patrupedului. Niciun catel, oricat de prietenos ar fi, nu ar trebui sa fie lasat vreodata nesupravegheat cu un copil.
Pregatirea timpurie si socializarea reprezinta un proces lung pentru a ajuta Shiba Inu sa se inteleaga cu alti caini si animale, dar acest rezultat nu este o garantie. El poate fi agresiv fata de alti catei si va urmari animalele pe care le percepe ca prada. Dresarea si mentinerea lui in lesa sunt cele mai bune metode de a gestiona Shiba Inu in relatia alti caini si animale.