Ciobanesc Mioritic, poze si informatii

rasa Ciobanesc Mioritic

Loial, independent, vioi, paznic de nadejde – asa poate fi descris, pe scurt, cainele Ciobanesc Mioritic, originar din Carpatii Romaniei. Este o rasa impresionanta, atat prin talie, cat si prin personalitate.

Este un caine foarte robust, fara sa fie greoi. Atunci cand e cazul, alearga cu mare viteza. Un supraveghetor impecabil al turmei de oi si al cirezilor de vite, acest caine a fost timp de secole mana dreapta a ciobanilor si taranilor, dar si „militar” in armatele regilor medievali.

Caracteristicile rasei

Adaptabilitatea
[+] Adaptare usoara in apartamente
Contrar credintei populare, o marime mica la caine nu-l face pe acesta sa fie un caine de apartament – multi caini de statura mica au prea multa energie si tind sa latre foarte mult. Fiind linistit, cu un nivel de energie scazut, destul de calm in interior si politicos cu ceilalti vecini, reprezinta calitatile potrivite pentru un caine de apartament.
[+] Bun pentru stapan incepator
Unii caini sunt mai usor de stapanit decat altii: pot fi dresati mai bine mult mai usor. Ei sunt, de asemenea, destul de rezistenti incat sa revina la aceleasi greseli. Cainii care sunt foarte sensibili, care gandesc independent sau sunt increzuti, pot fi mult mai greu de stapanit pentru un stapan care este incepator. Va puteti gasi cel mai potrivit caine pentru dumneavoastra daca tineti cont de experienta personala pe care ati avut-o cu alti caini, pe masura ce va alegeti un catelus.
[+] Nivelul de sensibilitate
Unii caini vor lasa o mustrare stricta in spatele lor, in timp ce altii vor avea chiar si un aspect uimitor de inimos. Cainii cu o sensibilitate scazuta, numiti si comozi, toleranti, rezistenti si chiar nesimtiti, pot mult mai bine sa faca fata la o gospodarie galagioasa, haotica, la un stapan mai galagios sau mai hotarat, la o rutina variabila sau nepotrivita. Aveti copii, tineti multe petreceri, cantati intr-o trupa sau duceti o viata agitata? Atunci este bine sa aveti un caine cu o sensibilitate scazuta.
[+] Tolereaza sa fie lasat singur
Unele rase de caini tind sa aiba o relatie foarte apropiata cu familiile lor si sunt mult mai inclinate sa se ingrijoreze sau sa se panicheze atunci cand sunt lasate singure de catre stapani. Un caine anxios poate fi foarte distructiv, poate sa latre mult, sa planga mult, sa mestece, cauzand un dezastru. Aceste tipuri de rase o duc mai bine atunci cand un membru al familiei este acasa pe timpul zilei sau atunci cand stapanul poate sa duca cainele cu el la munca.
[+] Tolereaza vremea rece / frigul
Rasele care au o blana foarte scurta si rara sau care nu sunt acoperite cu blana sau grasime corporala, cum sunt cainii Ogari, sunt vulnerabili la frig. Caini cu o toleranta scazuta la frig trebuie sa traiasca inauntru, in climate calduroase si ar trebui sa aiba o haina pe ei atunci cand sunt scosi la plimbare.
[+] Tolereaza vremea calda / caldura
Cainii cu blana stufoasa si straturi duble de blana sunt mult mai vulnerabili la supraincalzire. La fel sunt si rasele care au nasul scurt, precum Bulldog-ul sau Pug-ul, din moment ce ei nu pot sa respire la fel de bine incat sa se racoreasca. Daca va doriti o rasa sensibila la caldura, cainele va trebui sa stea inauntru, in casa, cu dumneavoastra, atunci cand zilele sunt calduroase sau cand este o umiditate crescuta in aer, si, de asemenea, trebuie sa fiti foarte precauti in legatura cu antrenarea cainelui in caldura.
Afectivitate si prietenie
[+] Afectuos cu familia
Unele rase sunt independente si distante, chiar daca au fost crescute de aceeasi persoana de cand erau catelusi; altele se ataseaza mai mult de o persoana si sunt indiferente fata de restul persoanelor; si unele coplesesc toata familia cu afectiune. Rasa nu este singurul factor care ne arata nivelul de afectivitate; cainii care au fost crescuti intr-o casa in care au avut oameni in jurul lor sunt mult mai confortabili cu alte persoane si formeaza o legatura cu acestea mult mai usor.
[+] Caini prietenosi cu copiii
Fiind blanzi cu copiii, suficient de robusti pentru a se descurca cu animalele mai greu de abordat si destul de bucurosi sa-si imparta mancarea din farfurie, cu o atitudine istovitoare pentru alergare, copii care striga, toate acestea reprezinta trasaturi care fac un caine sa fie prietenos cu copiii. S-ar putea sa va surprinda cine e pe aceasta lista: Boxerii care arata feroce sunt considerati buni cu copiii, la fel cum sunt si Terrierii Americani Staffordshire (pitbullii). Micuti, delicati si potential fermecatori, cainii precum cei din rasa Chihuahua nu sunt chiar asa de prietenosi. Toti cainii sunt individuali. Rating-urile sunt generalizate si nu sunt o garantie pentru cum o anumita rasa sau un anumit caine ar trebui sa se comporte. Cainii din orice rasa pot fi buni cu copiii, in functie de experientele anterioare, de dresajul privind modul in care trebuie sa se comporte cu copiii si totodata, in functie de personalitatea cainelui. Indiferent de rasa sau de tipul acesteia, toti cainii au falci puternice, dinti ascutiti si pot musca in circumstante stresante. Copiii mici si cainii din oricare rasa ar trebui sa fie intotdeauna supravegheati de catre un adult si niciodata lasati singuri impreuna.
[+] Prietenos cu alti caini
Prietenia dintre caini, si prietenia dintre caini si oameni sunt doua lucruri complet diferite. Unii caini pot ataca sau pot incerca sa domine alti caini chiar daca sunt iubitori cu oamenii; alti caini prefera sa se joace decat sa se lupte; si unii isi intorc coada si fug. Rasa nu este singurul factor; cainii care au trait cu codescendenti si cu mama lor pana la 6-8 saptamani de viata si care au petrecut mult timp jucandu-se cu alti caini in timpul vietii de catelusi, au mult mai multe sanse sa dezvolte abilitati sociale canine bune.
[+] Prietenos cu strainii
Cainii prietenosi cu strainii vor intampina musafirii cu datul din coada si cu ghemuirea; altii sunt timizi, indiferenti sau chiar agresivi. Cu toate acestea, indiferent de rasa, un caine care a fost familiarizat cu oameni de diferite tipuri, varste, marimi, cat timp era catelus, va reactiona mai bine la interactiunea cu strainii cand va deveni adult.
Ingrijirea sanatatii
[+] Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Daca aveti de gand sa impartiti casa cu un caine, trebuie sa puteti face fata la un anumit nivel de par de caine care poate fi pe haine sau prin casa. Oricum, caderea parului variaza destul de mult de la o rasa la alta: unii caini naparlesc pe tot parcursul anului, altii pe sezon – producand o furtuna de vis din parul cazut, si unii aproape deloc. Daca sunteti o persoana obsedata de curatenie va trebui, fie sa va alegeti o rasa de caine care naparleste putin, fie sa va relaxati standardele.
[+] Potentialul de a saliva
Cainii predispusi la salivare excesiva ar putea lasa sirag de bale pe bratele dumneavoastra, lasand pete mari si umede pe haine atunci cand vin sa va intampine. Daca aveti o atitudine relaxata legata de bale, este in regula, dar daca sunteti obsedat de curatenie, ar fi bine sa alegeti un caine care nu saliveaza mult.
[+] Usor de ingrijit
Unele rase de caini au nevoie doar de periere si sunt gata de plecare; altii necesita imbaiere regulata, tunsoare si alte tipuri de ingrijire doar pentru a fi curati si sanatosi. Trebuie sa luati in considerare timpul de care dispuneti si rabdarea pe care o aveti in cazul in care va doriti un caine care are nevoie de multa ingrijire sau daca detineti bani suficienti incat sa platiti pe cineva sa faca aceste lucruri pentru dumneavoastra.
[+] Sanatatea per general
Datorita practicilor deficitare de reproducere, unele rase de caini sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de santate genetice, cum ar fi displazia de sold. Acest lucru nu inseamna ca fiecare caine din rasa respectiva va dezvolta acele boli; inseamna doar ca au un risc crescut in a le dezvolta. Daca cumparati un catelus, este o idee buna sa aflati ce boala genetica este comuna rasei de care sunteti interesat, iar in acest mod puteti intreba crescatorul in legatura cu sanatatea fizica a parintilor si a altor rude ale catelusului pe care vi-l doriti.
[+] Potentialul de a creste in greutate
Unele rase au un apetit crescut si tind sa ia in greutate usor. Precum este valabil si la oameni, supraponderea poate cauza probleme de sanatate si in cazul cainilor. Daca alegeti un caine dintr-o rasa care este predispusa la ingrasare, va trebui sa-i limitati recompensele, sa va asigurati ca face suficienta miscare si totodata sa-i impartiti mancarea zilnica in portii regulate si sa nu-i lasati mancare in vas tot timpul.
[+] Marimea
Cainii pot fi de toate dimensiunile, de la cel mai mic caine din lume, Chihuahua, pana la maretul german Great Dane, iar spatiul care ii este necesar unui caine este un factor cheie in luarea deciziei de a-l achizitiona deoarece trebuie sa fie compatibil cu spatiul in care locuiti. Cainii din rase mari par a fi coplesitori si intimidanti, dar unii dintre ei sunt incredibili de dulci! Interesati-va pentru a gasi cainele mare potrivit pentru dumneavoastra!
Dresajul
[+] Usor de dresat
Cainii usor de dresat se adapteaza mai usor si chiar foarte repede la formarea unei asocieri dintre o atitudine prompta (cum ar fi cuvantul “sezi”), o actiune (a sta), si o consecinta (primirea unei recompense). Alti caini au nevoie de mai mult timp, de mai multa rabdare si repetitie pe perioada dresajului. Multe rase sunt inteligente dar abordeaza dresajul cu o atitudine de genul “Ce imi iese mie din asta?”, in acest caz fiind nevoie de recompensare si jocuri pentru a-i invata sa se conformeze cu ceritele dumneavoastra.
[+] Inteligenta
Cainii care au fost crescuti pentru anumite lucruri care necesita luare de decizii, inteligenta si concentrare, precum cei din crescatoriile de animale, trebuie sa-si exercite creierul, precum isi antreneaza corpul cainii care au fost crescuti pentru a alerga toata ziua. Daca acestia nu obtin stimularea mentala de care au nevoie vor face lucruri care, de obicei, nu sunt placute, precum sapatul si mestecatul. Dresajul de supunere si jucariile interactive pentru caini sunt modalitati bune pentru a antrena creierul cainelui, precum pentru dezvoltarea corporala sunt sporturile pentru cainii, ca si cele de agilitate, cautare si salvare.
[+] Potentialul pentru mestecare
Este frecvent intalnit in perioada de catelus la multe rase si la rasele de Retriever la toate varstele, muscatura insemnand o tendinta la prindere, mestecat si muscat in joaca (muscatura fina, nedureroasa care nu punctioneaza pielea). Cainii care au tendinta sa muste, mult mai probabil fac acest lucru pentru a-i tine sau a-i strange pe membrii familiei lor, insa acestia au nevoie de dresaj pentru a invata ca este in regula sa roada sau sa mestece jucarii, dar nu si oameni. Rasele care au tendinta sa muste tind sa se bucure de un joc in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi si, de asemenea, se bucura si de mestecatul unei jucarii de mestecat in care sunt puse recompense.
[+] Fuga dupa prada
Cainii care au fost crescuti sa vaneze, asa cum sunt Terrierii, au o dorinta innascuta sa vaneze si uneori, chiar sa ucida alte animale. Orice vajait de pisici, veverite, poate chiar si de masini, pot sa declanseze acel instinct. Cainii carora le place sa vaneze trebuie sa fie tinuti in lesa sau trebuie tinuti intr-o zona ingradita atunci cand sunt afara, si totodata este nevoie sa aveti in curte un gard inalt si sigur. Aceste rase, in general, nu sunt potrivite pentru case in care mai exista si alte animale de companie mici care pot arata ca o prada, asa cum sunt pisicile, hamsterii sau cainii mici. Rasele care initial au fost folosite pentru vanatoarea de pasari, pe de alta parte, in general, nu vor vana, dar probabil nu vor fi atente la dumneavoastra atunci cand sunt zboara pasari in jurul lor.
[+] Tendinta de a latra
Unele rase tac mai des decat altele. Cand alegeti o rasa, ganditi-va cum vocalizeaza cainele – cu latraturi sau urlete – si cat de des o face. Daca luati in considerare achizitionarea unui caine de vanatoare, o sa auziti latratul ca pe o melodie sau ca pe ceva ce va scoate din sarite? Daca va ganditi sa va luati un caine de paza, credeti ca il va alerta in permanenta orasul plin de “straini” suspiciosi? Oare viata locala salbatica il va transforma intr-un caine salbatic? Locuiti in zone cu restrictii legate de zgomot? Aveti vecini in apropiere? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspuns inainte de a alege rasa de caine pe care o doriti.
[+] Dorinta de libertate
Unele rase de caini sunt mai libertine decat altele. Cainii nordici, precum sunt Husky Siberieni, au fost crescuti pentru a parcurge distante lungi, iar atunci cand au ocazia, vor pleca dupa orice le creste interesul. Multi caini de vanatoare, pur si simplu trebuie sa-si urmareasca mirosul sau pe iepurele care ar putea alerga in calea lor, chiar daca asta inseamna ca o sa va lase in urma.
Exercitii fizice
[+] Nivelul de energie
Cainii care au un nivel crescut de energie sunt intotdeauna pregatiti de actiune. Initial, crescuti pentru a face o anumita munca de caine, precum gasirea pradei in cazul celor de vanatoare sau pazirea unei crescatorii in cazul celor de paza, acestia detin rezistenta pentru a face fata la o zi de munca completa. Acesti caini au nevoie de o cantitate semnificativa de exercitiu si de o stimulare mentala, si sunt mai predispusi sa-si petreaca timpul sarind, jucandu-se si investigand orice obiective si mirosuri noi. Cainii care au un nivel de energie scazut sunt echivalentul la cainii lenesi care sunt bucurosi cand trece ziua. Cand alegeti o rasa trebuie sa luati in considerare nivelul dumneavoastra de activitate si stilul de viata pe care il aveti si trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de un caine zburdalnic, energic sau de unul enervant.
[+] Vigurozitatea
Un caine viguros, poate sa fie energic sau poate sa nu fie, dar orice face, face cu vigoare: strange de lesa (pana cand este dresat sa nu mai faca acest lucru), incearca sa treaca prin obstacole si chiar mananca si bea apa cu inghitituri mari. Acesti caini au nevoie de foarte mult dresaj pentru a invata bunele maniere si s-ar putea sa nu fie potriviti pentru o casa in care sunt copii mici sau persoane in varsta sau fragile. Un caine cu o vigoare scazuta, pe de alta parte, are o abordare mai delicata asupra vietii.
[+] Nevoia de exercitii
Unele rase sunt in regula daca sunt plimbate seara, usor in jurul blocului. Altele au nevoie zilnic de exercitii viguroase, in special acele rase care au fost crescute pentru a face munci fizice, precum pazitul sau vanatul. Fara exercitiu suficient, aceste rase pot lua in greutate si isi pot consuma energia in alte moduri care s-ar putea sa nu va placa, cum ar fi latratul, mestecatul si sapatul. Rasele care au nevoie de mult exercitiu sunt potrivite pentru oameni activi care prefera sa stea mai mult afara sau pentru cei care sunt interesati sa-si pregateasca cainele pentru a concura intr-un sport de caini care necesita un nivel crescut de energie, cum ar fi cel de agilitate.
[+] Caracterul jucaus
Unii caini sunt catelusi perpetuu – intotdeauna implorand pentru a se juca – in timp ce altii sunt mai seriosi si mai calmi. Cu toate ca un caine jucaus suna placut, trebuie sa va ganditi la cat de mult timp sunteti dispusi sa va jucati cu el in fiecare zi si daca aveti copii sau alti caini care pot fi colegi de joaca cu catelusul.

Statistici despre rasa

Origine
Romania
Categorie
Paza
Greutate
50-60 kg
Inaltime
65-75 cm
Longevitate
12-14 ani

Poze cu caini Ciobanesc Mioritic


Sursa foto: facebook.com

Mai multe despre aceasta rasa

Este un caine foarte devotat, de incredere, independent, care apara cu darzenie familia, animalele din cireada si gospodaria. Ciobanescul mioritic e prietenos si dragastos cu familia, dar rezervat si vigilent cu persoanele necunoscute. E un caine de talie mare, cu par lung, care are nevoie de toaletare frecventa. Ca orice catel de asemenea dimensiuni, trebuie sa faca miscare zilnic si sa fie, de mic, dresat pentru obedienta.

Ciobanescul mioritic e tolerant si foarte prietenos cu copiii. Ii lasa pe cei mici sa se joace cu el si practic sa devina jucaria lor, in pofida taliei lui uriase. Vioi, dar incapatanati, cu un mare grad de independenta, cateii din rasa ciobanesc mioritic sunt niste fiinte sensibile, intr-o armura de blana de mari dimensiuni. Cand sunt pui, le place sa stea mereu cu cei care le sunt in preajma, indiferent de specie – caini, pisici, cai, oi. Ciobanescul mioritic va avea, intotdeauna, un favorit in familie si va fi umbra lui. Isi alege singur locul unde vrea sa doarma, iar acesta poate fi oriunde: pe canapea, pe covor sau in alta parte. De regula insa, ciobanescul mioritic – si puii, si adultii – prefera sa doarma direct pe pamant sau pe podea. Acesti caini nu au nevoie de cosulete, saltelute etc. Gratie aspectului viguros, aceasta specie are multi admiratori in Romania.

Este considerat de unii singurul caine care are sanse de a scapa cu viata din lupta cu ursul. Ciobanescul mioritic are un corp masiv, complet acoperit cu o blana cu firul lung, ciufulita, colorata in nuante deschise. Au gatul musculos si masiv, de lungime medie. Spatele este solid si musculos, iar pieptul este larg. Masiv este si capul acestei rase, cu un craniu mare, putin arcuit si botul puternic. Au un nas bine dezvoltat si negru, iar urechile sunt triunghiulare, nu foarte mari si atarna pe lateralele capului. Ciobanestii mioritici au ochii de marime medie, de culoare caprui deschis sau chihlimbar. Au doua randuri de blana: cea superioara e usor ondulata, rezistenta si mai lunga. Stratul de dedesubt e mai dens si mai pufos.

De regula, rasa ciobanesc mioritic e alba, crem deschis sau gri deschis, uneori cu pete din aceste culori. Pentru a avea un catel sanatos, nu cumparati niciodata pui de la crescatori fara scrupule, de la cei care au “fabrici de catelusi” sau de la magazine de animale de companie. Cautati un crescator reputat, care face teste pentru a se asigura ca rasele lui nu au boli genetice care ar putea fi transmise la pui si ca sunt sanatosi din punct de vedere temperamental. Ciobanescul mioritic e un caine foarte vocal. Daca va plac cei tacuti, clar nu sunteti compatibili. Le place de multe ori sa latre si sa urle. Pot latra din mai multe motive, dar uneori si fara motiv. Principalele cauze ale latratului sunt : protectie, alarma, teama, plictiseala, atragerea atentiei, salut, anxietate de separare. Prin dresaj latratul necontrolat poate fi corectat. Daca nu va plac petele de saliva de pe haine, ar fi bine sa va orientati spre alta specie. Ciobanescul mioritic saliveaza mult si lasa bale peste tot in casa.

 

Istoric

Ciobanescul mioritic este originar din Carpati si este catelul clasic pentru paza turmelor de oi si cirezilor de animale. Nu se cunosc originile exacte, dar este clasificat, potrivit standardului, in categoria molosoizi.  Numele vine de la mioara – oaie tanara – si spune totul despre capacitatile extraordinare ale acestei specii de a apara permanent si fara frica turmele de oi. Desi e un catel milenar am putea spune, rasa a fost omologata tarziu, la nivel international. Formalitatile pentru a fi recunoscuta de Federatia Chinologica Internationala au inceput in 2005 si au durat 10 ani.  Cainele ciobanesc mioritic a fost definitiv omologat in 2015, iar in actul care consfinsteste acest lucru se arata ca e un excelent catel ciobanesc, un paznic incoruptibil si un companion minunat.

Ciobanescul Mioritic a fost selectionat dintr-o rasa naturala existenta in Carpati, principalul motiv fiind utilitatea. Este o specie foarte veche, care s-a pastrat numai datorita pastorilor, fiind foarte folosit de cei din regiunea Sibiului sau din Sacele, Brașov. Este posibil ca originile acestei rase sa fie si mai vechi, din vremea romanilor, iar acest caine sa aiba inclusiv radacini celtice sau tatare. Au fost gasite picturi rupestre infatisand lupte intre daci si romani, iar alaturi de ei apar niste caini mari, musculosi, cu barba, identici ciobanescului mioritic. Se spune, de asemenea, ca in Evul Mediu, marile capetenii aveau ciobanesti mioritici in armatele lor.

Legenda spune ca un cioban ar fi murit la marginea unei paduri. Cei doi ciobanesti mioritici din turma au ramas langa trupul neinsufletit pentru a-l feri de salbaticiunile care, pofticioase, ii dadeau tarcoale. Cainii nu s-au miscat de acolo; au stat fara apa si fara mancare timp de 4 zile, pana ce in zona a aparut un om si a descoperit cadavrul ciobanului. Asemenea povesti stravechi despre loialitatea, devotamentul si rezistenta acestui caine sunt nenumarate. Din pacate e o rasa care doar de cativa ani s-a facut cunoscuta si in afara Romaniei.

 

Personalitate

Ciobanescul mioritic are toate trasaturile unui patruped de cireada. Principala caracteristica a acestui catel este disciplina. E un patruped inteligent, calm, independent, increzator in propriile forte si echilibrat. Fiind folosit ca paznic la turme de oi si cirezi de vite, este foarte atasat de familie  si face orice ca sa-i apare pe cei pe care ii iubeste. Ii va alunga ferm pe potentialii raufacatori.

Nu trebuie dresat in acest scop, pur si simplu stie din nastere ca oricine vine pe teritoriul lui – fie ca e vorba de oameni cu rele intentii, fie ca e vorba de animale de prada – trebuie alungat. Intrucat are o mare capacitate de a se atasa de stapani, dresajul trebuie sa inceapa doar dupa ce puiul este deja obisnuit cu stapanul/dresorul.  Trebuie sa socializeze de mic si trebuie invatat sa nu aiba un comportament amenintator (latrat,  atac etc) si sa faca diferenta clar intre necunoscuti si persoanele apropiate de familie si sa faca diferenta intre un urs si un om.  E prietenos cu toate cunostintele, dar cu strainii e foarte vigilent. Ii va accepta pe aproape doar dupa ce ii examineaza atent. Strainii nu trebuie sa incerce sa se bage in sufletul acestui catel, pentru ca pot sa apara complicatii. De indata ce te accepta in cercul lui, ciobanescul mioritic va face orice sa te apere.

Temperamentul este influentat de un numar de factori, inclusiv ereditatea, dresajul si socializarea. Puii cu temperament  bland sunt curiosi si jucausi si vor sa fie tinuti in brate. Alegeti un pui echilibrat, nu pe cel care isi bate colegii de culcus sau pe cel care sta retras intr-un colt.  Trebuie sa-l cunoasteti pe cel putin unul din parinti –  de regula, mama e disponibila – pentru a va asigura  ca au un temperament frumos, cu care va impacati bine. E util si sa vedeti frati sau alte rude ale parintilor, pentru a va face o idee despre cum va fi puiul cand creste. Ca orice caine, ciobanescul mioritic are nevoie de socializare inca de mic – sa stea in preajma multor persoane, sa vada si sa auda diverse lucruri si sa treaca prin diverse experiente. Prin socializare, va asigurati ca puiul vostru va avea o personalitate bine dezvoltata cand creste mare.

 

Sanatate

Cainele ciobanesc mioritic a trecut prin atatea, de-alungul secolelor sau chiar mileniilor, incat, fara indoiala este un catel extrem de rezistent, care a facut fata intemperiilor si luptelor cu lupi si lincsi. De aceea, are gene bune si destul de putine afectiuni transmisibile la urmasi. Cu toate acestea, daca luati un pui, cautati un crescator bun, care sa va arate certificatele de sanatate ale ambilor parinti.  Certificatele de sanatate dovedesc ca puiul a fost consultat si nu are probleme. Nu toti ciobanestii mioritici vor suferi, neaparat, de una sau mai multe din bolile de mai jos, dar e important sa aveti toate informatiile, daca va ganditi sa va luati un catel din aceasta rasa.

Displazia de sold : multi factori, inclusiv genetici, de mediu sau de alimentatie, contribuie, se pare, la deformarea articulatiei soldului. In cazurile de gravitate medie, cu dieta adecvata si miscare fizica, animalul poate duce o viata activa si absolut normala. In cazurile mai severe ar putea fi nevoie de corectie chirurgicala. Veterinarul poate face o radiografie pentru a vedea cum e soldul cainelui. Cainii cu displazia de sold nu trebuie crescuti pentru reproducere. Aveti grija ca puiul sau adultul sa nu fie supraponderal si sa nu se epuizeze facand miscare exagerat de multa.

Displazia de umar : este o boala ereditara, frecventa in randul cateilor de talie mare. Se crede ca e cauzata de ritmul diferit de crestere al celor trei oase care formeaza umarul patrupedului, ceea ce duce la slabiciunea incheieturii. Cainele poate avea dureri si poate schiopata. Cu timpul, inflamatia provoaca si osteoartrita. Veterinarul va poate recomanda interventia chirurgicala pentru a corecta problema, supravegherea greutatii cainelui sau medicamente antiinflamatoare pentru a tine durerea sub control.

Dilatatia gastrica-ocluzia intestinala (GDV) : denumita si balonare. Este o afectiune care pune viata in pericol si afecteaza cateii mari, cu pieptul adanc, asa cum e ciobanescul mioritic, mai ales daca li se da multa mancare deodata, si daca mananca repede si beau multa apa dupa masa, iar apoi fac miscare in ritm alert. GDV apare cand stomacul e umflat cu gaze. Tendinta spre balonare poate fi tinuta sub control daca supravegheati cantitatea de mancare pe care o ingereaza catelul. Ideea este sa nu manance mult odata. E vorba de balonare daca are abdomenul umflat, saliveaza excesiv si eructeaza fara sa vomite. In plus, e posibil sa fie agitat, trist, letargic, iar inima sa-i bata repede. Cainele trebuie dus imediat la veterinar.

 

Ingrijire

Aveti nevoie obligatoriu de curte, asadar, daca locuiti intr-un apartament de bloc, ganditi-va de doua ori inainte de a va cumpara ciobanesc mioritic. Este un catel de dimensiuni impresionante, care iubeste spatiul si libera circulatie. “Casa fara usi” – acesta este idealul rasei ciobanesc mioritic, mai ales ca frigul sau ploaia nu il deranjeaza, fiind un patruped rezistent la intemperii. Mai degraba il deranjeaza temperaturile prea ridicate. Fiind un animal de paza, are nevoie de stimulare mentala si activitate fizica.

Nu e o rasa care sa alerge toata ziua, dar are nevoie de miscare, in mod constant, pe parcursul intregii zile. E recomandabil sa il scoateti la plimbari lungi, de doua ori pe zi. In plus, trebuie sa-l lasati liber, fara lesa, sa se joace si sa alerge. Ciobanescul mioritic este un patruped inteligent si destul de ascultator. Totusi, nu este recomandabil celor ce nu au mai avut catel, tinand cont de forta lor si de instinctul protector. Stapanul ideal de ciobanesc mioritic ar trebui sa aiba experienta canina si sa stie cum sa motiveze un catel care poate fi, uneori, incapatanat.

Este usor de dresat, spre moderat si e dornic sa invete permanent comenzi noi. Trebuie dresat pentru obedienta. Cele mai eficiente sunt metodele bazate pe recompense : mici tratatii culinare si multe laude si incurajari. Nu recurgeti la tactici dure si dominatoare, pentru ca pot deveni agresivi. Sigur ca acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa fiti fermi. E esential ca mioriticul sa inteleaga totusi cine e stapanul. Fiind un catel cu o inteligenta peste medie, intelege si memoreaza comenzile noi dupa 15-25 de repetari, afirma specialistii. Rasa ciobanesc mioritic are nevoie foarte mare de stimulare mentala.

Fiind caini de lucru, trebuie sa simta ca au o sarcina de indeplinit, ca au o responsabilitate. Asa ca in absenta turmei de oi sau a cirezii, trebuie sa il implicati zilnic in activitati de obedienta si agilitate, astfel incat cainele sa isi poata arata talentul la executarea comenzilor. Ca la orice specie, e necesara socializarea timpurie, contactul cu diversi oameni, cu diverse peisaje si sunete si experiente. Socializarea ajuta ca, mai tarziu, ciobanescul mioritic sa fie bine crescut, sociabil, prietenos. Socializarea e cu atat mai importanta cu cat ciobanescul mioritic e o combinatie de forta, potential de agresivitate si suspiciune fata de straini.

Un ciobanesc mioritic care nu a socializat poate ridica probleme mai ales cand vede necunoscuti. Este un caine care iubeste disciplina si viata ordonata, nu se simte bine in haos, in case zgomotoase, in care vin frecvent musafiri. Starea lui e influentata si de starea stapanului. Fiti fermi, dar nu il pedepsiti, pentru ca ciobanescul mioritic nu se impaca bine cu un regim de sanctiuni.

 

Alimentatia

Cantitatea zilnica recomandata : 5 pana la 6 cupe de hrana uscata de buna calitate, impartite in doua mese.

Desi nu pare, rasa ciobanesc mioritic are nevoie de mai putina hrana decat credeti. Chiar mai putina decat recomanda pe ambalaj producatorii de hrana de caini. Adultii trebuie sa manance de doua ori pe zi. Nu supraalimentati ciobanescul mioritic, se poate balona. Un alt pericol este obezitatea. Puii au nevoie de 4 mese pe zi, in perioada de crestere. Aveti grija sa nu dati ciobanescului mioritic sa manance in exces. In cazul in care, dupa 15 minute, ramane mancare, luati-i bolul din fata si lasati catelul sa se odihneasca o ora sau doua, dupa masa, pentru a avea o digestie corespunzatoare. Daca nu sunteti atenti la greutatea lui, ciobanescul mioritic se poate ingrasa usor. Daca observati ca are kilograme in plus, consultati-va cu veterinarul si stabiliti o dieta. Reduceti mancarea nesanatoasa si gustarile. Verificati periodic greutatea catelului.

Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !

Daca ii dati boabe pentru catei, alegeti-le pe cele cu continut scazut in proteine, pentru ca aceasta rasa uriasa nu metobalizeaza proteinele bine. Nu exista o reteta universal valabila. Cat mananca un caine adult depinde de dimensiuni, varsta, constitutie, metabolism si nivel de activitate fizica. La fel ca in cazul oamenilor, cateii sunt diferiti si nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. E de la sine inteles ca un caine foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un caine de canapea. De asemenea, calitatea hranei pe care o cumparati e importanta. Cu cat e de calitate mai buna, cu atat va fi mai hranitoare si nu va trebui sa-i umpleti mereu castronul. Cainele ciobanesc mioritic trebuie sa aiba mereu apa proaspata la discretie.

 

Culoarea parului si toaletarea

Blana lor e adaptata la viata in aer liber si are un strat exterior, cu par lung si aspru, si unul interior, cu par des si moale. De regula, blana este crem, alba sau gri deschis ori o combinatie a acestor trei culori. Daca vreti sa va luati un caine din rasa ciobanesc mioritic, trebuie sa stiti ca necesita ingrijire permanenta.

Daca sunteti mereu in criza de timp, nu e o rasa care sa vi se potriveasca. Trebuie periat din doua in doua zile, sau chiar zilnic in perioadele de naparlire, cand ii cade foarte mult par. Zilnic verificati sa nu aiba blana incalcita sau cu diverse mizerii. Taiati cu atentie parul incurcat, dar aveti mare grija sa nu ciupiti pielea. Cu o foarfeca boanta scurtati parul din jurul ochilor, pentru a preintampina infectiile. Acelasi lucru e valabil pentru zona urechilor. Pentru a evita infectiile auriculare, inlaturati parul in exces din urechi.

Fiind totusi operatiuni delicatae, daca nu va pricepeti, duceti cainele la un groomer profesionist. Trebuie spalat zilnic pe dinti, pentru a preveni acumularea de tartru si pentru a indeparta placa bacteriana si respiratia urat mirositoare. Daca nu aveti grija de igiena orala, pot sa apara probleme la dinti. Urechile si ochii trebuie curatati odata pe saptamana, pentru a impiedica aparitia infectiilor. Din cand in cand e necesar sa-i faceti baie. Cautati la magazinele specializate in grooming sampoane speciale pentru blana lui, astfel incat parul sa se pastreze frumos si sanatos. Apelati la groomeri profesionisti pentru taierea unghiilor.

Aceasta specie prezinta un risc mediu de a emana un miros urat. Principalele motive pentru care poate sa apara mirosul neplacut sunt infectii ale dintilor, urechilor, pliurilor cutanate, probleme stomacale care ii provoaca gaze. De mic, obisnuiti cainele sa fie periat si examinat. Toaleta trebuie sa fie o experienta pozitiva, cu laude si recompense si astfel, cand creste, nu va fi greu sa il duceti la veterinar.

 

Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa

Chiar daca joaca nu e activitatea lui favorita, ciobanescul mioritic e un mare prieten al copiilor. Se va juca alaturi de ei cu mare afectiune si ii va lasa – pe cat e de mare – sa il transforme intr-un catel de jucarie. Indiferent de cat de navalnici sunt cei mici fata de el, cainele din aceasta rasa le va tolera orice.

Mioriticul este foarte protector, bland si echilibrat in preajma copiilor. Cu toate acestea, fara sa vrea, din cauza dimensiunilor impunatoare, este posibil ca animalul sa ii loveasca pe copiii foarte mici. Niciun caine nu trebuie lasat nesupravegheat in prezenta unui copil. Invatati-i pe cei mici cum sa se poarte si cum sa atinga cateii si supravegheati mereu interactiunea dintre catei si copiii mici, pentru a evita muscaturi, trageri de urechi sau de coada, de ambele parti. Explicati-i copilului ca trebuie sa lase cainele in pace cand mananca sau cand doarme si ca nu trebuie sa-i ia niciodata mancarea din fata.

Se intelege bine cu alti caini ai familiei, pentru ca ciobanescul mioritic e genetic obisnuit sa stea alaturi de alti patrupezi si animale mari, din vremea cand era paznicul oilor si vitelor. Tolereaza pisicile, daca au crescut impreuna. Totusi nu e recomandabil in familii care au animale mici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *