banci online straine cu conturi in valuta

Affenpinscher (cainele maimuta) – TOT ce nu stiai despre aceasta rasa de caini

Cainii Affenpinscher erau, initial, o rasa creata pentru a fi soricari in locuinte, grajduri si magazine. Redus ca dimensiuni, rasa a urcat pe scara sociala si a devenit companionul doamnelor. Astazi, sunt caini de companie veseli si nazdravani.

Affenpinscher e cunoscut si sub numele de „cainele maimuta” (affen inseamna maimuta, in germana, iar pinscher inseamna terrier). E un caine mic, dar bataios, plin de energie si voiosie. Acest mic dracusor cu mustata se trage din nenumaratii terrieri mici care, in secolele al 17-lea si al 18-lea, populau grajdurile si magazinele din toata Europa, pentru a le scapa de soareci si sobolani. Cateva din exemplarele inteligente si cu parul sarmos au atras atentia doamnelor, asa se explica faptul ca au fost obtinute rase de talie mai mica, ideala pentru cainii de companie.

Caracteristicile rasei

Adaptabilitatea
[+] Adaptare usoara in apartamente
Contrar credintei populare, o marime mica la caine nu-l face pe acesta sa fie un caine de apartament – multi caini de statura mica au prea multa energie si tind sa latre foarte mult. Fiind linistit, cu un nivel de energie scazut, destul de calm in interior si politicos cu ceilalti vecini, reprezinta calitatile potrivite pentru un caine de apartament.
[+] Bun pentru stapan incepator
Unii caini sunt mai usor de stapanit decat altii: pot fi dresati mai bine mult mai usor. Ei sunt, de asemenea, destul de rezistenti incat sa revina la aceleasi greseli. Cainii care sunt foarte sensibili, care gandesc independent sau sunt increzuti, pot fi mult mai greu de stapanit pentru un stapan care este incepator. Va puteti gasi cel mai potrivit caine pentru dumneavoastra daca tineti cont de experienta personala pe care ati avut-o cu alti caini, pe masura ce va alegeti un catelus.
[+] Nivelul de sensibilitate
Unii caini vor lasa o mustrare stricta in spatele lor, in timp ce altii vor avea chiar si un aspect uimitor de inimos. Cainii cu o sensibilitate scazuta, numiti si comozi, toleranti, rezistenti si chiar nesimtiti, pot mult mai bine sa faca fata la o gospodarie galagioasa, haotica, la un stapan mai galagios sau mai hotarat, la o rutina variabila sau nepotrivita. Aveti copii, tineti multe petreceri, cantati intr-o trupa sau duceti o viata agitata? Atunci este bine sa aveti un caine cu o sensibilitate scazuta.
[+] Tolereaza sa fie lasat singur
Unele rase de caini tind sa aiba o relatie foarte apropiata cu familiile lor si sunt mult mai inclinate sa se ingrijoreze sau sa se panicheze atunci cand sunt lasate singure de catre stapani. Un caine anxios poate fi foarte distructiv, poate sa latre mult, sa planga mult, sa mestece, cauzand un dezastru. Aceste tipuri de rase o duc mai bine atunci cand un membru al familiei este acasa pe timpul zilei sau atunci cand stapanul poate sa duca cainele cu el la munca.
[+] Tolereaza vremea rece / frigul
Rasele care au o blana foarte scurta si rara sau care nu sunt acoperite cu blana sau grasime corporala, cum sunt cainii Ogari, sunt vulnerabili la frig. Caini cu o toleranta scazuta la frig trebuie sa traiasca inauntru, in climate calduroase si ar trebui sa aiba o haina pe ei atunci cand sunt scosi la plimbare.
[+] Tolereaza vremea calda / caldura
Cainii cu blana stufoasa si straturi duble de blana sunt mult mai vulnerabili la supraincalzire. La fel sunt si rasele care au nasul scurt, precum Bulldog-ul sau Pug-ul, din moment ce ei nu pot sa respire la fel de bine incat sa se racoreasca. Daca va doriti o rasa sensibila la caldura, cainele va trebui sa stea inauntru, in casa, cu dumneavoastra, atunci cand zilele sunt calduroase sau cand este o umiditate crescuta in aer, si, de asemenea, trebuie sa fiti foarte precauti in legatura cu antrenarea cainelui in caldura.
Afectivitate si prietenie
[+] Afectuos cu familia
Unele rase sunt independente si distante, chiar daca au fost crescute de aceeasi persoana de cand erau catelusi; altele se ataseaza mai mult de o persoana si sunt indiferente fata de restul persoanelor; si unele coplesesc toata familia cu afectiune. Rasa nu este singurul factor care ne arata nivelul de afectivitate; cainii care au fost crescuti intr-o casa in care au avut oameni in jurul lor sunt mult mai confortabili cu alte persoane si formeaza o legatura cu acestea mult mai usor.
[+] Caini prietenosi cu copiii
Fiind blanzi cu copiii, suficient de robusti pentru a se descurca cu animalele mai greu de abordat si destul de bucurosi sa-si imparta mancarea din farfurie, cu o atitudine istovitoare pentru alergare, copii care striga, toate acestea reprezinta trasaturi care fac un caine sa fie prietenos cu copiii. S-ar putea sa va surprinda cine e pe aceasta lista: Boxerii care arata feroce sunt considerati buni cu copiii, la fel cum sunt si Terrierii Americani Staffordshire (pitbullii). Micuti, delicati si potential fermecatori, cainii precum cei din rasa Chihuahua nu sunt chiar asa de prietenosi. Toti cainii sunt individuali. Rating-urile sunt generalizate si nu sunt o garantie pentru cum o anumita rasa sau un anumit caine ar trebui sa se comporte. Cainii din orice rasa pot fi buni cu copiii, in functie de experientele anterioare, de dresajul privind modul in care trebuie sa se comporte cu copiii si totodata, in functie de personalitatea cainelui. Indiferent de rasa sau de tipul acesteia, toti cainii au falci puternice, dinti ascutiti si pot musca in circumstante stresante. Copiii mici si cainii din oricare rasa ar trebui sa fie intotdeauna supravegheati de catre un adult si niciodata lasati singuri impreuna.
[+] Prietenos cu alti caini
Prietenia dintre caini, si prietenia dintre caini si oameni sunt doua lucruri complet diferite. Unii caini pot ataca sau pot incerca sa domine alti caini chiar daca sunt iubitori cu oamenii; alti caini prefera sa se joace decat sa se lupte; si unii isi intorc coada si fug. Rasa nu este singurul factor; cainii care au trait cu codescendenti si cu mama lor pana la 6-8 saptamani de viata si care au petrecut mult timp jucandu-se cu alti caini in timpul vietii de catelusi, au mult mai multe sanse sa dezvolte abilitati sociale canine bune.
[+] Prietenos cu strainii
Cainii prietenosi cu strainii vor intampina musafirii cu datul din coada si cu ghemuirea; altii sunt timizi, indiferenti sau chiar agresivi. Cu toate acestea, indiferent de rasa, un caine care a fost familiarizat cu oameni de diferite tipuri, varste, marimi, cat timp era catelus, va reactiona mai bine la interactiunea cu strainii cand va deveni adult.
Ingrijirea sanatatii
[+] Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Daca aveti de gand sa impartiti casa cu un caine, trebuie sa puteti face fata la un anumit nivel de par de caine care poate fi pe haine sau prin casa. Oricum, caderea parului variaza destul de mult de la o rasa la alta: unii caini naparlesc pe tot parcursul anului, altii pe sezon – producand o furtuna de vis din parul cazut, si unii aproape deloc. Daca sunteti o persoana obsedata de curatenie va trebui, fie sa va alegeti o rasa de caine care naparleste putin, fie sa va relaxati standardele.
[+] Potentialul de a saliva
Cainii predispusi la salivare excesiva ar putea lasa sirag de bale pe bratele dumneavoastra, lasand pete mari si umede pe haine atunci cand vin sa va intampine. Daca aveti o atitudine relaxata legata de bale, este in regula, dar daca sunteti obsedat de curatenie, ar fi bine sa alegeti un caine care nu saliveaza mult.
[+] Usor de ingrijit
Unele rase de caini au nevoie doar de periere si sunt gata de plecare; altii necesita imbaiere regulata, tunsoare si alte tipuri de ingrijire doar pentru a fi curati si sanatosi. Trebuie sa luati in considerare timpul de care dispuneti si rabdarea pe care o aveti in cazul in care va doriti un caine care are nevoie de multa ingrijire sau daca detineti bani suficienti incat sa platiti pe cineva sa faca aceste lucruri pentru dumneavoastra.
[+] Sanatatea per general
Datorita practicilor deficitare de reproducere, unele rase de caini sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de santate genetice, cum ar fi displazia de sold. Acest lucru nu inseamna ca fiecare caine din rasa respectiva va dezvolta acele boli; inseamna doar ca au un risc crescut in a le dezvolta. Daca cumparati un catelus, este o idee buna sa aflati ce boala genetica este comuna rasei de care sunteti interesat, iar in acest mod puteti intreba crescatorul in legatura cu sanatatea fizica a parintilor si a altor rude ale catelusului pe care vi-l doriti.
[+] Potentialul de a creste in greutate
Unele rase au un apetit crescut si tind sa ia in greutate usor. Precum este valabil si la oameni, supraponderea poate cauza probleme de sanatate si in cazul cainilor. Daca alegeti un caine dintr-o rasa care este predispusa la ingrasare, va trebui sa-i limitati recompensele, sa va asigurati ca face suficienta miscare si totodata sa-i impartiti mancarea zilnica in portii regulate si sa nu-i lasati mancare in vas tot timpul.
[+] Marimea
Cainii pot fi de toate dimensiunile, de la cel mai mic caine din lume, Chihuahua, pana la maretul german Great Dane, iar spatiul care ii este necesar unui caine este un factor cheie in luarea deciziei de a-l achizitiona deoarece trebuie sa fie compatibil cu spatiul in care locuiti. Cainii din rase mari par a fi coplesitori si intimidanti, dar unii dintre ei sunt incredibili de dulci! Interesati-va pentru a gasi cainele mare potrivit pentru dumneavoastra!
Dresajul
[+] Usor de dresat
Cainii usor de dresat se adapteaza mai usor si chiar foarte repede la formarea unei asocieri dintre o atitudine prompta (cum ar fi cuvantul “sezi”), o actiune (a sta), si o consecinta (primirea unei recompense). Alti caini au nevoie de mai mult timp, de mai multa rabdare si repetitie pe perioada dresajului. Multe rase sunt inteligente dar abordeaza dresajul cu o atitudine de genul “Ce imi iese mie din asta?”, in acest caz fiind nevoie de recompensare si jocuri pentru a-i invata sa se conformeze cu ceritele dumneavoastra.
[+] Inteligenta
Cainii care au fost crescuti pentru anumite lucruri care necesita luare de decizii, inteligenta si concentrare, precum cei din crescatoriile de animale, trebuie sa-si exercite creierul, precum isi antreneaza corpul cainii care au fost crescuti pentru a alerga toata ziua. Daca acestia nu obtin stimularea mentala de care au nevoie vor face lucruri care, de obicei, nu sunt placute, precum sapatul si mestecatul. Dresajul de supunere si jucariile interactive pentru caini sunt modalitati bune pentru a antrena creierul cainelui, precum pentru dezvoltarea corporala sunt sporturile pentru cainii, ca si cele de agilitate, cautare si salvare.
[+] Potentialul pentru mestecare
Este frecvent intalnit in perioada de catelus la multe rase si la rasele de Retriever la toate varstele, muscatura insemnand o tendinta la prindere, mestecat si muscat in joaca (muscatura fina, nedureroasa care nu punctioneaza pielea). Cainii care au tendinta sa muste, mult mai probabil fac acest lucru pentru a-i tine sau a-i strange pe membrii familiei lor, insa acestia au nevoie de dresaj pentru a invata ca este in regula sa roada sau sa mestece jucarii, dar nu si oameni. Rasele care au tendinta sa muste tind sa se bucure de un joc in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi si, de asemenea, se bucura si de mestecatul unei jucarii de mestecat in care sunt puse recompense.
[+] Fuga dupa prada
Cainii care au fost crescuti sa vaneze, asa cum sunt Terrierii, au o dorinta innascuta sa vaneze si uneori, chiar sa ucida alte animale. Orice vajait de pisici, veverite, poate chiar si de masini, pot sa declanseze acel instinct. Cainii carora le place sa vaneze trebuie sa fie tinuti in lesa sau trebuie tinuti intr-o zona ingradita atunci cand sunt afara, si totodata este nevoie sa aveti in curte un gard inalt si sigur. Aceste rase, in general, nu sunt potrivite pentru case in care mai exista si alte animale de companie mici care pot arata ca o prada, asa cum sunt pisicile, hamsterii sau cainii mici. Rasele care initial au fost folosite pentru vanatoarea de pasari, pe de alta parte, in general, nu vor vana, dar probabil nu vor fi atente la dumneavoastra atunci cand sunt zboara pasari in jurul lor.
[+] Tendinta de a latra
Unele rase tac mai des decat altele. Cand alegeti o rasa, ganditi-va cum vocalizeaza cainele – cu latraturi sau urlete – si cat de des o face. Daca luati in considerare achizitionarea unui caine de vanatoare, o sa auziti latratul ca pe o melodie sau ca pe ceva ce va scoate din sarite? Daca va ganditi sa va luati un caine de paza, credeti ca il va alerta in permanenta orasul plin de “straini” suspiciosi? Oare viata locala salbatica il va transforma intr-un caine salbatic? Locuiti in zone cu restrictii legate de zgomot? Aveti vecini in apropiere? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspuns inainte de a alege rasa de caine pe care o doriti.
[+] Dorinta de libertate
Unele rase de caini sunt mai libertine decat altele. Cainii nordici, precum sunt Husky Siberieni, au fost crescuti pentru a parcurge distante lungi, iar atunci cand au ocazia, vor pleca dupa orice le creste interesul. Multi caini de vanatoare, pur si simplu trebuie sa-si urmareasca mirosul sau pe iepurele care ar putea alerga in calea lor, chiar daca asta inseamna ca o sa va lase in urma.
Exercitii fizice
[+] Nivelul de energie
Cainii care au un nivel crescut de energie sunt intotdeauna pregatiti de actiune. Initial, crescuti pentru a face o anumita munca de caine, precum gasirea pradei in cazul celor de vanatoare sau pazirea unei crescatorii in cazul celor de paza, acestia detin rezistenta pentru a face fata la o zi de munca completa. Acesti caini au nevoie de o cantitate semnificativa de exercitiu si de o stimulare mentala, si sunt mai predispusi sa-si petreaca timpul sarind, jucandu-se si investigand orice obiective si mirosuri noi. Cainii care au un nivel de energie scazut sunt echivalentul la cainii lenesi care sunt bucurosi cand trece ziua. Cand alegeti o rasa trebuie sa luati in considerare nivelul dumneavoastra de activitate si stilul de viata pe care il aveti si trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de un caine zburdalnic, energic sau de unul enervant.
[+] Vigurozitatea
Un caine viguros, poate sa fie energic sau poate sa nu fie, dar orice face, face cu vigoare: strange de lesa (pana cand este dresat sa nu mai faca acest lucru), incearca sa treaca prin obstacole si chiar mananca si bea apa cu inghitituri mari. Acesti caini au nevoie de foarte mult dresaj pentru a invata bunele maniere si s-ar putea sa nu fie potriviti pentru o casa in care sunt copii mici sau persoane in varsta sau fragile. Un caine cu o vigoare scazuta, pe de alta parte, are o abordare mai delicata asupra vietii.
[+] Nevoia de exercitii
Unele rase sunt in regula daca sunt plimbate seara, usor in jurul blocului. Altele au nevoie zilnic de exercitii viguroase, in special acele rase care au fost crescute pentru a face munci fizice, precum pazitul sau vanatul. Fara exercitiu suficient, aceste rase pot lua in greutate si isi pot consuma energia in alte moduri care s-ar putea sa nu va placa, cum ar fi latratul, mestecatul si sapatul. Rasele care au nevoie de mult exercitiu sunt potrivite pentru oameni activi care prefera sa stea mai mult afara sau pentru cei care sunt interesati sa-si pregateasca cainele pentru a concura intr-un sport de caini care necesita un nivel crescut de energie, cum ar fi cel de agilitate.
[+] Caracterul jucaus
Unii caini sunt catelusi perpetuu – intotdeauna implorand pentru a se juca – in timp ce altii sunt mai seriosi si mai calmi. Cu toate ca un caine jucaus suna placut, trebuie sa va ganditi la cat de mult timp sunteti dispusi sa va jucati cu el in fiecare zi si daca aveti copii sau alti caini care pot fi colegi de joaca cu catelusul.

Statistici despre rasa

Origine
Germania
Categorie
Companie
Greutate
3-5 kg
Inaltime
24-29 cm
Longevitate
12-14 ani

Poze cu caini Affenpinscher

Surse foto: pixabay.com, dogtime.com

In zilele noastre, Affen e o rasa rara, dar a revenit in atentia publicului in 2002 cand Super Nova a castiga competitia nationala televizata organizata de Clubul Canin din Westminster, SUA. Rasa combina firea jucaus a cu vitejia, iar creativitatea acestor caini ii uimeste si ii distreaza in permanenta pe stapani. E un caine care invata rapid si se adapteaza la schimbare, asadar e un bun partener de calatorie, gata oricand de o noua aventura. Cei care au caini Affen le admira sensibilitatea si blandetea, dar atrag atentia ca e vorba, de fapt, de un caine mare, intr-un trup mic. Robust, istet si receptiv, cainele e excelent pentru paza, pentru ca e neinfricat. De regula, nu e zgomotos, dar se aprinde repede. Daca intra in alerta, dureaza ceva vreme pana se calmeaza.

Isi ia in serios rolul de paznic al casei, familiei si teritoriului sau. Nu va ezita sa alerteze tot cartierul in cazul in care cineva se apropie de usa de la intrare. Intalnirile frecvente cu alti oameni si animale sunt obligatorii pentru ca Affenpinscher sa devina un adult echilibrat. Fara socializare, nu se va dezvolta pe deplin. Rasa Affenpinscher are propriile lui idei si adesea e etichetat drept incapatanat. Are nevoie de dresaj timpuriu si constant. Din fericire, e dornic sa invete si sa faca pe plac stapanilor, daca este dresat cu metode pozitive, cum ar fi laudele, joaca si recompensele cu mancare.

Poate participa la concursuri de obedienta si agilitate. Este un minunat caine de terapie, datorita talentului sau de a fi amuzant. Cine nu rade cand il vede mergand pe picioarele din spate sau cum isi ridica sprancenele de parca ar fi varianta canina a lui Groucho Marx? Chiar daca rasa Affen e cunoscuta pentru capacitatea de a-i face pe oameni sa rada, nu este chiar cea mai indicata pentru o casa plina de copii. Se stie ca nu prea le plac copiii si nu ezita sa muste, daca sunt provocati. Cainele Affen are personalitate si de aceea e indragit. Luati-l in calcul daca sunteti interesati de un caine mic, caruia ii place plimbarea, e bun de paza si va face mereu sa radeti.

Important

Ca multe rase de asa-zisi caini de jucarie, Affenpinscherul poate fi greu de dresat acasa. Se recomanda dresajul in cusca. Blana lui e sarmoasa si in general, hipo alergica, dar asta nu inseamna ca nu lasa par. Toti cainii lasa par sau fac matreata.

Din cauza mostenirii lor de soricari, acesti caini nu se inteleg bine cu rozatoarele de companie, cum ar fi hamsterii, dihorii, gerbilii etc. Totusi, se impaca bine cu alti caini din casa si se pot obisnui si cu pisicile, mai ales daca au crescut impreuna. Rasa nu e recomandata pentru casele cu copii mici, pentru ca aceasta rasa nu e prietenoasa cu copiii. Affenpinscher este loial adultilor din familie si poate fi un excelent animal de companie pentru o familie cu copii mai mari. Aceasta e o rasa rara.

Pregatiti-va sa asteptati destul de mult daca doriti sa va luati un asemenea caine. Pentru a avea un catel sanatos, nu cumparati niciodata pui de la crescatori fara scrupule, de la cei care au „fabrici de catelusi” sau de la magazine de animale de companie. Cautati un crescator reputat, care face teste pentru a se asigura ca rasele lui nu au boli genetice care ar putea fi transmise la pui si ca sunt sanatosi din punct de vedere temperamental.

Istoric

Stramosii dateaza din secolul al 17-lea, desi informatii mai serioase despre acesta rasa apar doar la sfarsitul secolului al 19-lea. In picturile unor artisti olandezi din secolul al 15-lea pot fi vazuti mici caini barbosi, iar acestia sunt cu siguranta inaintasii Affenpinscher. Originari din Germania si folositi mult in toata Europa Centrala pentru talentul lor de soricari, acesti caini de tip terrier, erau bine veniti in grajduri, magazine, ferme si locuinte. Inteligenti si cu blana sarmoasa, ei au cucerit inima unor doamne si, in cele din urma, rasa a fost micsorata, pentru a fi mai potrivita pentru un caine de companie.

Potrivit unor surse, un crescator din Lubeck, Germania, ar fi fost primul care a miniaturizat soricari, dar, ca in cazul multor rase de caini, povestea despre crearea Affenpinscher s-a pierdut in negura istoriei. Este posibil sa fi fost incrucisat cu Pugul, cu un Pinscher german cu blana moale si cu un caine cunoscut sub numele de Pinscher german matasos. Cainii din aceasta rasa au contribuit, de asemenea, la dezvoltarea altor rase, inclusiv Griffon de Bruxelles si Schnauzer pitic. Rudenia lor se observa usor cand ne uitam la blana ciufulita si la barba. Orasul Munchen a fost centrul dezvoltarii timpurii a Affenpinscher, dar rasa era populara si in alte locuri din Germania. Clubul Canin din Berlin a inceput sa puna la punct standardul pentru rasa Affenpinscher in 1902, dar adevaratul standard nu a fost finalizat decat in 1913.

Tradus in engleza, standardul a fost adoptat de Clubul American Canin si Affenpinscher a fost inregistrat oficial in registrul AKC Stud Book in 1936. Primul Affen inregistrat se numea Nollie v. Anwander, unul din cele patru importuri germane apartinandu-i lui Bessie Mally din Cicero, Illinois. Cel de al doilea razboi mondial a intrerupt cresterea rasei de caine Affenpinscher in Statele Unite. De abia in anii ’50 a revenit interesul pentru aceasta rasa. Si astazi e o rasa destul de rara, desi a castigat un pic de celebritate in 2002, cand Super Nova lui Ch Yarrow a castigat concursul televizat al cainilor-jucarie organizat la Westminster, SUA. Affenpinscher e pe locul 125 intre rasele si varietatile recunoscute de American Kennel Club.

Personalitate

Cainele Affen e afectuos si curios, mereu in alerta. E loial familiei si cat e de mic, va face totul ca sa o protejeze. E important sa nu il lasati sa se ia la harta cu caini de 10 ori mai mari mari ca el. Se enerveaza repede si poate dura ceva pana se calmeaza, in cazul in care simte o amenintare. Ca orice caine, aceasta rasa trebuie sa socializeze de mic – sa stea in preajma multor persoane, sa vada si sa auda diverse lucruri si sa treaca prin diverse experiente. Prin socializare, va asigurati ca puiul vostru de Affen va fi bine crescut, sociabil, prietenos inclusiv la maturitate. Ar fi un excelent start daca il inscrieti la gradinita de catelusi. De asemenea, isi va rafina aptitudinile sociale daca aveti oaspeti in mod frecvent, daca il duceti in parcuri aglomerate, in magazine care permit accesul cainilor, la plimbare, pentru a cunoaste vecinii.

Sanatate

Cainii Affenpinscher sau cainii maimuta sunt, in general, sanatosi, dar, ca orice rasa, sunt predispusi la o serie de afectiuni. Nu toti cainii Affen vor suferi neaparat de una sau mai multe din bolile de mai jos, dar e important sa aveti toate informatiile, daca va ganditi sa va luati un caine din aceasta rasa.

Luxatia patelara – cunoscuta si sub numele de „genunchi alunecosi”, e o problema comuna a cainilor de talie mica. Apare atunci cand patela, care are trei parti – femurul (osul coapsei), patela (capul genunchiului) si tibia (gamba) nu sunt aliniate corespunzator. Provoaca schiopatarea piciorului sau un mers anormal, topait. Afectiunea e din nastere, dar luxatia poate sa apara mult mai tarziu. Frecarea cauzata de luxatia de patela poate duce la artrita, o boala degenerativa a incheieturilor. Exista patru grade de luxatie patelara. Gradul I este o luxatie accidentala, care provoaca schiopatarea temporara, si ajunge la gradul IV, in care deformarea tibiei este grava, iar patela nu poate fi pusa la loc manual si cainele va parea cracanat. Luxatia patelara severa poate necesita interventie chirurgicala.

Boala Legg-Perthes – in general, o afectiune a cainilor de talie mica, aceasta boala – deformarea rotulei articulatiei soldului – apare la varsta de 6-9 luni si poate fi confundata cu displazia. Provoaca uzura oaselor si artrita. Se rezolva chirurgical, iar prognoza e buna, mai ales daca, post-operator, se recurge la terapie de recuperare.

Displazia de sold – este o boala mostenita, in care femurul nu se potriveste perfect in incheietura soldului. Unii caini schioapata si au dureri la unul sau la ambele picioare din spate, dar e posibil sa nu se observe niciun semn de disconfort la cainele cu displazie de sold. Pe masura ce cainele imbatraneste, poate sa apara artrita. Cainii cu displazie de sold nu trebuie sa se reproduca. Atunci cand cumparati puiul, cereti crescatorului certificat care sa arate ca parintii au fost testati pentru displazie de sold si nu au probleme. Displazia de sold e ereditara, dar poate fi provocata de factori externi, cum ar fi cresterea rapida antrenata de o dieta bogata in calorii sau accidentarile cauzate de sarituri sau caderi pe podele alunecoase.

Murmur cardiac – e cauzat de o neregula a circulatiei sangelui prin camerele inimii. Indica o posibila afectiune cardiaca pe care trebuie sa o monitorizati si sa o tratati. Cand cumparati puiul, cautati un crescator bun, care sa aiba certificate de sanatate de la ambii parinti. Aceste certificate dovedesc faptul ca parintii au fost examinati si nu sufera de anumite afectiuni.

Ingrijire

E un caine ideal pentru viata in apartament, mai ales daca aveti vecini pe care nu-i deranjeaza latratul ocazional. Plimbarile scurte, in ritm vioi sau o perioada adecvata de joaca in curte sunt suficiente pentru acest catel bine cladit, dar moderat din punct de vedere al activitatii fizice. Pentru ca e asa de mic, acest caine trebuie sa stea in casa si sa aiba acces doar la o curte imprejmuita, daca nu e supravegheat. Acesti caini nu se dau in laturi de la a se lua la harta cu animale mult mai mari decat ei, iar o asemenea confruntare se poate solda cu o tragedie. Ca multe rase mici, cainele Affenpinscher poate fi greu de dresat acasa. Fiti rabdatori si constanti. Se recomanda dresajul in cusca. Cheia succesului in dresarea cainelui Affenpinscher este ca intotdeauna sa-l distrati. Laudati-l mult si dati-i recompense.

Alimentatia

Cantitatea zilnica recomandata: 1/4 pana la 1/2 ceasca de hrana uscata de buna calitate, pe zi, impartita in doua mese.

Atentie – Cat mananca un caine adult depinde de dimensiuni, varsta, constitutie, metabolism si nivel de activitate fizica. La fel ca in cazul oamenilor, cainii nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. E de la sine inteles ca un caine foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un caine de canapea. De asemenea, calitatea hranei pe care o cumparati e importanta. Cu cat e de calitate mai buna, cu atat va fi mai hranitoare si nu va trebui sa-i umpleti mereu castronul.

Mentineti Affen-ul in forma masurandu-i mancarea si dandu-i de doua ori pe zi, fara sa-i lasati mancare in bol toata ziua. Ca sa vedeti daca e supraponderal, faceti testul ochiometric si testul cu mainile. Mai intai, priviti-l de sus. Ar trebui sa-i vedeti talia. Apoi, puneti-va mainile pe spatele lui, cu degetele mari de-a lungul coloanei vertebrale, cu degetele desfacute in jos. Ar trebui ca, fara sa apasati prea tare, sa-i simtiti coastele, desi nu i le vedeti. Daca nu le simtiti, dati-i mai putina mancare si puneti-l sa faca miscare mai multa.

Culoarea parului si toaletarea

Zburlit, dar ingrijit, asa trebuie sa arate, ideal, cainele Affenpinscher. Are blana groasa, cu o textura aspra, cu o lungime de aproximativ 2,5 cm pe corp, mai scurta pe fund si pe coada, si mai lunga si mai zburlita pe cap (de aceea are un aer de maimutica), pe gat, pe piept, pe stomac si pe picioare. Blana mai lunga de pe cap si umeri seamana cu o capa. Rasa Affen nu lasa mult par, dar blana lor aspra trebuie desfacuta, pentru a-si pastra textura caracteristica. Rasa affenpinscher are blana de culoare neagra, gri, argintie, negru ciocolatiu sau rosie, iar rosul variaza de la maroniu la bronz oranj. Unii caini au par negru, maro sau alb combinat cu rosu, impreuna cu tonuri de bronz, iar unii Affenpinscher negri au amestecate in blana cateva fire albe sau argintii. Parul mai lung poate fi putin mai deschis decat restul corpului. In Europa, cainii sunt doar negri, uneori cu putin gri pe deasupra. Ca sa fie mereu zburlit, dar ingrijit, periati-l pe affen saptamanal, cu o perie mica din par, iar apoi pieptanati-l cu un pieptene metalic. Cu mana, descurcati blana incalcita. Poate fi util sa le dati inainte cu un spray pentru descurcarea parului. Sunt multe de spus despre tunderea parului, pentru ca Affen-ul sa aiba mereu infatisarea lui tipica, dar se invata usor. Crescatorul va poate arata sau puteti gasi instructiuni pe pagina de internet a Affenpinscher Club of America. Cand toaletati Affen-ul fiti rabdatori si consecventi si astfel amandoi veti fi multumiti de rezultat. Alte cerinte de toaletare includ igiena dentara si ingrijirea unghiilor.

Ca toate rasele de talie mica, cainii Affen au probleme cu bolile periodontale. Spalati-l pe dinti de cateva ori pe saptamana pentru a inlatura tartrul si placa bacteriana. Ideal ar fi zilnic. Taiati-i unghiile o data sau de doua ori pe luna, in cazul in care nu se tocesc in mod natural. Daca fac zgomot pe podea, la mers, sunt prea lungi. Unghiile scurte, frumos taiate asigura sanatatea picioarelor si scapati nezgariati cand cainele vostru sare entuziasmat sa va intampine. Obisnuiti-l de mic sa fie periat si examinat. Analizati labutele in mod periodic – cainii sunt sensibili la picioare – si uitati-va in gura si in urechi. Faceti in asa fel incat toaleta sa fie o experienta frumoasa, incarcata cu laude si recompense, si astfel, mai tarziu, cand ajunge adult, consultul la veterinar va fi mai usor.

In timp ce ii faceti toaleta, vedeti sa nu aiba rani, eczeme sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitatea locului sau inflamarea pielii, in urechi, in nas, gura si ochi si pe picioare. Urechile trebuie sa miroasa normal si sa nu aiba in interior prea multa ceara si mizerie, iar ochii trebuie sa fie limpezi, fara inrosiri sau secretii. Daca il examinati cu atentie saptamanal, puteti identifica din timp eventuale probleme de sanatate.

Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa

Cainilor din rasa Affenpinscher nu le place comportamentul agresiv, de exemplu sa fie loviti, imbratisati cu forta, alergati sau incoltiti pentru a fi luati in brate. Daca nu pot sa scape, se vor apara maraind si agitandu-se. Din aceste motive, nu sunt indicati in casele cu copii mici. Adesea, copiii mici nu inteleg ca micutul si dragutul Affenpinscher s-ar putea sa nu vrea sa fie pupat si mangaiat. Se recomanda socializarea puilor cu copii mici, chiar daca nu stau in aceeasi casa, dar nu-i lasati nesupravegheati. Nu lasati copiii mici sa ridice un pui sau un caine mic. Invatati-i sa stea pe podea, cu cainele in poala.

Fiti atenti la limbajul corporal al cainelui si puneti-l in cusca daca vedeti ca nu e fericit de atentia pe care i-o da copilul. Aratati-le copiilor cum sa se poarte si cum sa atinga cainii si supravegheati mereu orice interactiune dintre caini si copii mici, pentru a evita muscaturi , trageri de urechi sau de coada, de ambele parti. Explicati-i copilului ca trebuie sa lase cainele in pace cand mananca sau cand doarme si ca nu trebuie sa-i ia niciodata mancarea din fata.

Niciun caine nu trebuie lasat nesupravegheat in prezenta unui copil. Cainii Affenpinscher se inteleg, de regula, bine cu alti caini din familie si cu pisicile, dar, ca orice caine-jucarie, nu sunt constienti de cat sunt de mici si se vor lua la harta cu caini mult mai mari decat ei. Fiti pregatiti sa-i protejati de ei insisi.

Affenpinscher-ul este cu adevărat o rasă fascinantă, având o personalitate vibrantă și captivantă, care poate aduce multă bucurie în viața iubitorilor de câini. Experiența cu acest „câine maimuță” dezvăluie un companion loial și plin de iubire, mereu pregătit să apere casa și familia, chiar dacă este mic de statură. Cu toate acestea, temperamentul său puternic și tendința de a se aprinde repede necesită o socializare timpurie și un dresaj persistent pentru a asigura un comportament echilibrat. A alege un Affenpinscher ca partener de viață înseamnă a te angaja să îi oferi nu doar dragoste și atenție, dar și oportunitatea de a-și folosi inteligența în activități care îi stimulează mintea și curiozitatea, aducând astfel o armonie în casă și o legătură profundă cu stăpânul său.

Lasă un răspuns