Rezumat:
Initial, boxerii erau crescuti pentru a fi caini de paza de talie mijlocie. Astazi, desi fac parte din grupul de lucru, sunt in special caini de familie.
Cainii din rasa boxer sunt mari, musculosi, au capul patrat si un aer impunator. Dar cand ii privesti in ochi le citesti nazdravania si cheful de joaca. Datorita firii jucaus e si energiei debordante, uneori sunt numiti „Peter Pan”-ul rasei canine.
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa
Poze cu caini Boxer
Surse foto: unsplash.com, pixabay.com
Mai multe despre aceasta rasa
Cainele boxer se considera a fi matur dupa implinirea varstei de 3 ani, ceea ce inseamna ca au una dintre cele mai lungi “copilarii” de catelusi, din lumea canina. Catelul este, de regula, inteligent, vioi, curajos si prietenos. E loial familiei si ii place joaca in familie, dar este si incapatanat, mai ales daca folositi metode aspre de dresaj. Nu necesita decat de o toaletare minima, e de o rabdare si o bunatate proverbiala cu copiii, asadar este un excelent catel de familie, cu conditia sa ii oferiti exercitiile fizice si stimularea mentala de care are nevoie. Daca ii asigurati miscare fizica, sub forma plimbarilor sau alergarii, se pot adapta chiar si vietii de apartament, daca familia e in preajma lui. Acestia sunt originari din Germania si au fost adusi in SUA dupa primul razboi mondial.
Blana lor scurta si lucioasa iese in evidenta: e de culoare cafenie ori dungata, cu portiuni albe din loc in loc. Cateii complet albi sau preponderent albi nu sunt recomandabili, intrucat, genetic, surzenia este asociata cu culoarea alba. Majoritea cateilor au coada taiata si urechile cupate. Daca urechile nu sunt cupate, vor atarna. In ultima vreme, multi stapani de caini nu mai recurg la cuparea urechilor. Catelul este cunocut pentru dragostea si loialitatea fata de familie. Adesea, la inceput sunt rezervati cu strainii, dar nu devin agresivi decat daca percep o amenintare la adresa familiei lor.
Cateii sunt asa de iubitori, incat uneori au impresia ca sunt catelusi de tinut in poala si incerca sa stea cat ma lipiti de stapan. Stapanii din intreaga lume sunt incantati de comportamentul lor caraghios. Acestia sunt bine dispusi, fericiti si energici. Uneori, la fel ca o pisica, zgarie jucariile, bolul de mancare sau chiar pe stapani. Cand sunt surescitati, adesea fac “dansul bobului de fasole”, adica fac o miscare prin care isi rasucesc corpul intr-un semicerc de forma bobului de fasole, iar apoi se invartesc. De asemenea, scot un sunet unic, numit woo-woo, atunci cand vor ceva sau sunt surescitati. Nu e chiar un latrat, ci mai degraba suna ca “woo-woo”, uita-te la mine !
E un deliciu sa privesti un boxer alergand. Sunt asa de exuberanti, fericiti si plini de gratie, ca sigur iti aduc zambetul pe buze, mai ales daca incep sa sara (si le place mult sa sara), sa se rasuceasca, si chiar sa faca tumbe pentru a te distra. Dar nu pentru toti boxerii viata e distractie si joaca. Datorita fortei si curajului lor, sunt mult folositi in armata si in politie, precum si in activitati de cautare si salvare. Cand sunt dresati special pentru paza, boxerii fac o treaba excelenta si vor alunga intrusii, la fel ca un caine Mastiff. De asemenea, boxerii exceleaza la capitolul obedienta, agilitate, si schutzhund (o competitie solicitanta, in 3 etape, in care se testeaza abilitatea de a lua urma, obedienta si aptitudinile de paza).
Acestia nu trebuie lasati afara perioade lungi. Vara, nasul lor nu raceste eficient aerul foarte cald, iar pe timpul iernii, blana lor scurta nu tine de cald. Multi stapani de boxer spun, in gluma, ca toleranta acestor catei este intre 21-22 de grade. Nu oricine poate tine un caine din rasa boxer, dar daca vrei un caine mare, caruia ii place sa va tineti in brate, daca nu te deranjeaza balele, daca doresti un caine care sa te amuze cu purtarea lui caraghioasa si, in acelasi timp, sa fie bland cu copiii si, mai presus de toate, daca esti pregatit sa ii asiguri activitatea fizica si stimularea mentala de care are nevoie, atunci acesta poate fi patrupedul ideal pentru tine !
Important
Sunt catei cu multa energie si au nevoie de activitate fizica intensa. Asigura-te ca dispui de timp, bunavointa si energie pentru ca patrupedul sa se joace si sa faca miscare atat cat are nevoie.
Catelul e exuberant si te va intampina cu frenezie.
Dresajul timpuriu, perseverent e esential si trebuie facut inainte ca patrupedul tau sa creasca prea mare si sa fie mai greu de manevrat. Desi sunt mari, acestia nu sunt animale de curte. Nasul mic si parul scurt le creeaza disconfort cand e prea cald sau prea frig afara, de aceea sunt catei de casa. Catelul se maturizeaza lent si, timp de cativa ani, se comporta ca un pui nebunatic. Cateilor nu doar ca le place sa fie in preajma familiei, chiar au nevoie de asta ! Daca sunt lasati singuri prea mult timp ori daca sunt tinuti in curtea din spate, departe de oameni, pot deveni nervosi si distructivi.
Catelusii saliveaza mult si sforaie tare. Desi au parul scurt, patrupezii naparlesc, mai ales primavara. Patrupezii sunt inteligenti si raspund bine la dresajul ferm, dar distractiv. De asemenea, au tendinta de a fi independenti si nu le place sa fie tratati de sus ori cu asprime. Vei reusi sa il dresezi cu succes, daca se distreaza in timpul antrenamentelor.
Unii catei isi iau prea in serios rolul de paznic, in timp ce altii nu manifesta niciun fel de instincte de caine de paza. Pentru a avea un caine sanatos, nu cumparati niciodata pui de la crescatori iresponsabili, de la cei care au “fabrici de catelusi” sau de la magazine de animale de companie. Cautati un crescator reputat, care face teste pentru a se asigura ca rasele lui nu au boli genetice care se pot transmite la pui si ca sunt sanatosi din punct de vedere temperamental.
Istoric
Stramosii boxerului sunt Bullenbeisser-ul german (un caine care se trage din Mastiff) si bulldogul. Timp de secole, Bullenbeisser-ul a fost utilizat pentru vanatoarea de ursi, mistreti si caprioare. Rolul sau era de a prinde si de a tine prada pana la sosirea vanatorilor. De-alungul timpului, Bullenbeisser-ul a disparut de pe mosii si a inceput sa fie folosit de fermieri si macelari pentru a pazi si conduce cirezile. Catelul, asa cum il stim noi astazi, a aparut la sfarsitul secolului al 19-lea. Un barbat din Munchen, pe nume Georg Alt, a incrucisat o femela Bullenbeisser, pe nume Flora, cu blana tigrata, cu un caine local cu origini necunoscute. A venit pe lume un mascul, cu blana cafenie, cu alb, care a primit numele Lechner’s Box.
Se crede ca asa a inceput linia care avea sa devina patrupedul de astazi. Lechner’s Box a fost incrucisat cu Flora si unul dintre pui a fost o femela numita Alt’s Schecken. Ea a fost inregistrata ca Bierboxer sau Bullenbeisser modern. Apoi, Schecken a fost incrucisata cu un bulldog englez pe nume Tom si asa s-a nascut Flocki, care a devenit primul boxer mentionat in registrul German Stud, dupa ce a castigat, la Munchen, un concurs special pentru boxeri. Sora lui Flocki, o femela alba, a avut un rol si mai mare deoarece s-a imperecheat cu Piccolo von Angertor, nepot al lui Lechner’s Box. Unul dintre puii ei a fost o femela, pe nume Meta von der Passage, care este considerata a fi mama rasei boxerilor, chiar daca in fotografii ea seamana foarte putin cu patrupedul de astazi.
Despre ea, John Wagner, autorul cartii The Boxer (publicata prima data in 1939) scria : “Meta von der Passage a jucat cel mai important rol dintre cei 5 stramosi originari. Frumoasa noastra linie de descendenti a pornit de la aceasta femela. Era robusta, scunda, cafenie, cu alb, cu maxilarul inferior putin dezvoltat si foarte obraznica. A detinut un record greu de egalat in privinta reproducerii. A fatat in continuu catelusi minunati, de calitate deosebita. Din puii ei sunt descendentii Flock St.Salvator si Wotan care domina rasa de astazi”. In 1894, trei germani, pe nume Roberth, Koning si Hopner au decis sa stabilizeze rasa si au expus-o la un concurs de caini. S-a intamplat la Munchen, in 1895, iar in anul urmator ei au fondat primul Club al Boxerilor.
Rasa a devenit cunoscuta si in alte parti din Europa la sfarsitul anilor 1890. In jurul anului 1903, primii catelusi au fost importati in SUA. Primul catel inmatriculat de American Kennel Club in 1904 a fost un caine pe nume Arnulf Grandenz. In 1915, American Kennel Club (AKC) a recunoscut primul catel campion, Sieger Dampf v Dom, detinut de Guvernator si dna.Lehman din New York. Din pacate, nu erau prea multe femele boxer in SUA cu care se se imperecheze, asa ca nu prea a avut influenta asupra rasei. Odata cu izbucnirea primului razboi mondial, boxerii au fost luati in armata, pe post de catei mesageri, carausi si animale de paza si atac.
Boxerii au devenit populari in SUA in anii ’40, cand militarii care se intorceau din cel de al doilea razboi mondial si-au adus boxerii acasa. Astfel, tot mai multi oameni au aflat despre aceasta rasa, care curand a ajuns printre animalele de companie favorite, caine de spectacol si animal de paza. American Boxer Club (ABC) a fost infiintat in 1935 si a fost primit in AKC in acelasi an. La inceput, erau multe controverse in cadrul clubului in legatura cu standardele referitoare la boxer. In 1938, clubul a aprobat in sfarsit un nou standard. Cea mai recenta revizuire a standardului a avut loc in 2005. Acum, specia este pe locul al 7-lea intre cele 155 de rase si varietati inregistrate de AKC.
Dimensiuni
De regula, masculii au inaltimea intre 57 si 63,5 centimetri la umar si cantaresc in jur de 32 de kg. Femele au inaltimea intre 53 si 59,7 centimetri la umar si cantaresc circa 27 de kg.
Personalitate
Catelul este descris ca fiind un catel de paza cu un super auz, ceea ce inseamna ca mereu e in alerta si atent. Cand nu se prosteste ca sa te amuze, e plin de demnitate si impunator. Cu copiii e jucaus si rabdator. Ii intampina pe straini cu o atitudine precauta, dar reactioneaza politicos cu oamenii prietenosi. E agresiv doar cand isi apara familia si casa. Temperamentul e influentat de un numar de factori, inclusiv ereditari, de dresaj si socializare. Catelusii cu temperament frumos sunt curiosi si jucausi, dornici sa stea langa oameni si sa fie tinuti in brate.
Alegeti un catelus ponderat, nu pe acela care isi bate fratiorii sau pe acela care sta ascuns intr-un colt. Intotdeauna trebuie sa-I cunoasteti pe cel putin unul din parinti – de regula mama e cea disponibila – pentru a fi siguri ca au un temperament cu care va impacati bine. E util, de asemenea, sa-i cunoasteti fratii sau alte rude ale parintilor, pentru a va face o idee despre cum va fi catelusul cand creste. Ca orice alt catel, are nevoie de socializare de mic – contactul cu diversi oameni, cu diverse peisaje si sunete si experiente. Socializarea ajuta ca, mai tarziu, boxerul tau sa fie bine crescut, sociabil, prietenos. Ar fi un excelent start daca il inscrieti la gradinita de catelusi. De asemenea, isi va rafina aptitudinile sociale daca aveti oaspeti in mod frecvent, daca il duceti in parcuri aglomerate, in magazine care permit accesul cainilor, la plimbare, pentru a cunoaste vecinii.
Sanatate
Acesta e, in genere, sanatos, dar, ca orice rasa, e predispus la o serie de afectiuni. Nu toti patrupezii vor suferi, neaparat, de una sau mai multe din bolile de mai jos, dar e important sa aveti toate informatiile, daca va ganditi sa va luati un catel din aceasta rasa. Daca luati un pui, cautati un crescator bun, care sa va arate certificatele de sanatate ale ambilor parinti. Certificatele de sanatate dovedesc ca puiul a fost consultat si nu are probleme. Boxerul trebuie sa aiba certificat de sanatate de la Fundatia Ortopedica pentru Animale (OFA) pentru displazie de sold (cu un scor ok sau mai bun de ok), displazie de umar, hipotiroidism si boala von Willebrand; de la Universitatea Auburn pentru trombopatie; de la Fundatia Oftalmologica Canina (CERF), certificat care sa ateste ca are vederea normala. Puteti verifica certificatele de sanatate pe siteul OFA (offa.org).
Cancer: cateii au predispozitie catre tumorile mastocitare, limfom si tumori cerebrale. Cateii albi si cei cu mult par alb se ard usor de la soare si pot face cancer de piele. Daca boxerul vostru e de culoare deschisa, cand il scoateti afara, aplicati protectie solara pe urechi, nas si blana.
Stenoza aortica/stenoza sub-aortica (AS/SAS): este una dintre cele mai frecvente malformatii cardiace la boxeri. Aorta se ingusteaza sub valva aortica, fortand inima sa lucreze mai mult pentru a asigura circulatia sangelui. Acesta boala poate provoca lesin si chiar moarte subita. E o boala mostenita, dar modul de transmitere nu se cunoaste. De regula, veterinarul cardiolog diagnosticheaza boala dupa ce detecteaza un murmur la inima. Patrupezii cu aceasta boala nu trebuie sa se reproduca.
Cardiomiopatia boxerului (BCM): denumita si Cardiomiopatia Aritmica a Boxerului (BAC), Aritmia Ventriculara Familiala (FVA) si Cardiomiopatia Aritmogena Ventriculara Dreapta (ARVC). BCM este o boala mostenita. Uneori, inima catelului bate neregulat (aritmie) din cauza unei afectiuni legate de conductia electrica. Poate cauza slabiciune, colaps ori moarte subita. Pentru ca e greu de detectat, aceasta afectiune poate provoca decesul subit. Boxerii care au aceasta boala nu trebuie sa se reproduca.
Displazie de sold: este o afectiune ereditara in care osul soldul nu e bine fixat pe incheietura soldului. La unii caini se manifesta cu durere si schiopatare la unul sau la ambele picioare din spate, dar e posibil sa nu se observe nimic, desi cainele are displazie de sold. Pe masura ce cainele imbatraneste, poate sa apara artrita. Cainii cu displazie de sold nu trebuie crescuti pentru reproducere. Daca va cumparati un pui, cereti de la crescator un certificat care sa ateste ca parintii nu au displazie de sold. Boala e ereditara, dar poate fi provocata si de factori de mediu, cum ar fi cresterea rapida din cauza unei alimentatii hiper calorice sau accidentari la sarituri sau cazaturi pe podele alunecoase. Tratamentul poate fi sub forma suplimentelor, care sustin buna functionare a incheieturii, si merg pana la inlocuirea totala a soldului.
Hipotiroidismul: este cauzat de o deficienta a hormonului tiroidian si poate duce la infertilitate, obezitate, gandire inceata si lipsa de energie. Blana patrupedului poate deveni aspra si friabila, ceea ce duce la caderea parului, in timp ce pielea se ingroasa si se inchide la culoare. Hipotiroidismul poate fi tinut sub control cu o pastila zilnica de suplinire tiroidiana. Medicatia trebuie administrata toata viata.
Distrofia corneana: se refera la cateva boli ale ochiului, care sunt non-inflamatoare si mostenite. Sunt afectate, de regula, unul sau mai multe straturi ale corneei de la ambii ochi, dar nu neaparat simetric. La majoritatea raselor, distrofia corneana apare ca o zona opaca in centrul corneei sau aproape de periferie. De obicei, nu e dureroasa decat daca apare ulcerul cornean.
Demodicoza: toti cainii sunt purtatorii unui chirias numit acarianul demodex. Mama transmite acest acarian puilor in primele zile de viata. Acarienii nu pot fi transmisi omului sau altor caini, doar mama transmite acarienii puilor. Acarienii Demodex se dezvolta in foliculul firului de par si, de regula, nu provoaca probleme medicale. Totusi, daca boxerul are sistemul imunitar slabit sau compromis, poate dezvolta raia demodectica. Raia demodectica, numita si demodicoza, poate fi localizata sau generalizata In forma localizata, pe cap, pe gat si pe picioarele din fata apar zone de piele rosie, solzoasa, fara par.
E considerata o boala a puilor, care in timp trece de la sine. Totusi, trebuie sa duceti puiul la veterinar, pentru ca se poate generaliza. Demodicoza generalizata acopera tot corpul si ii afecteaza pe puii mai mari si pe cateii tineri. Pe piele apar pete neregulate, fara par si infectii ale pielii pe tot corpul. Academia Americana de Dermatologie Veterinara recomanda sterilizarea sau castrarea tuturor patrupezilor cu demodicoza generalizata, pentru ca e un factor genetic responsabil de dezvoltarea bolii. A treia forma a acestei boli, Demodicoza Pododermatita, e localizata pe labute si poate duce la aparitia unor infectii profunde.
Dilatatia gastrica-ocluzia intestinala (GDV): denumita si balonare sau torsiune gastrica. Este o afectiune care pune viata in pericol si afecteaza cainii mari, cu pieptul adanc, asa cum e boxerul, mai ales daca li se da o singura masa pe zi, cu multa mancare, si daca mananca repede si beau multa apa dupa masa, iar apoi fac miscare in ritm alert. Unii cred ca vasele de mancare puse mai sus si tipul de hrana pot declansa boala. E o boala mai frecventa in randul cainilor mai in varsta. GDV apare cand stomacul e umflat cu gaze sau cu aer si se torsioneaza.
Catelul nu poate eructa sau vomita pentru a scapa de excesul de aer din stomac, iar circulatia normala a sangelui spre inima este ingreunata. Tensiunea arteriala scade accentuat, iar cainele intra in stare de soc. Fara interventie medicala imediata, cainele poate muri. E vorba de balonare daca boxerul are abdomenul umflat, saliveaza excesiv si eructeaza fara sa vomite. In plus, e posibil sa fie agitat, trist, letargic, iar inima sa-i bata repede. Cainele trebuie dus imediat la veterinar. Sunt unele indicii ca tendinta spre GDV se mosteneste, asa ca toti cainii care fac aceasta boala trebuie sterilizati sau castrati.
Alergii: acestia sunt predispusi la alergii, atat provocate de mediu, cat si de hrana. Daca observati ca are piele solzoasa, cu mancarimi, duceti-l la veterinar.
Surditate: cateii albi in special pot dezvolta surditate. Circa 20 al suta din boxerii albi sunt surzi. Ei nu trebuie sa se reproduca pentru ca genele care cauzeaza surditate pot fi transmise mai departe. In plus, acestia care au gena de par alb pot mari incidenta cazurilor de surditate in randurile acestei rase.
Ingrijire
Acestia sunt caini de casa. Din cauza nasului mic si a parului scurt, nu trebuie sa stea foarte mult afara, cu toate ca le place sa se joace intr-o curte mare, imprejmuita. Boxerii iubesc joaca. Pentru a le mentine musculatura tonifiata si pentru a le satisface nevoia de activitate fizica, trebuie sa-i scoateti la joaca sau la plimbare cel putin de doua ori pe zi, timp de o jumatate de ora. Jucati-va punandu-l sa aduca obiectele aruncate, luati-l in plimbari lungi sau duceti-l la sporturi canine, cum ar fi cele de agilitate sau concursul cu mingea zburatoare (flyball). Daca ii asigurati boxerului activitate fizica intensa zinic, se va purta frumos. Un catel obosit e unul bun. Dresajul e esential pentru catel.
Este atat de mare si puternic ca poate darama oameni, accidentandu-i, daca nu invata sa isi controleze miscarile. Temperamentul boxerului joaca un rol important in dresaj. E fericit si vioi, sare si e cam nazdravan. Pentru ca el sa trateze cu seriozitate dresajul, trebuie dus de mic iar metodele trebuie sa fie ferme, corecte si sa il motiveze pozitiv, sub forma laudelor, jocului si recompenselor alimentare.
Fiti constanti in comportament. Boxerul va observa imediat daca-i treceti ceva cu vederea, si va forta nota ca sa vada pana unde poate fi iertat. Inainte de a merge la cursuri, calmati-l putin cu o plimbare energica sau o sesiune de joaca. Se va concentra mai bine dupa ce elimina surplusul de energie. Rabdarea e cheia dresajului acasa, in cazul cateilor. Unii pot fi dresati acasa inainte sa implineasca 4 luni, altii insa dau rezultate de-abia pe la 7 luni sau 1 an. Scoateti catelul la toaleta la ore fixe si laudati-l cu entuziasm daca isi face nevoile afara. E recomandabil sa fie obisnuit sa faca la cutie.
Alimentatia
Cantitatea zilnica recomandata: 2 pana la 3 cesti de hrana uscata de buna calitate, impartite in doua mese.
Atentie – Cat mananca un catel adult depinde de dimensiuni, varsta, constitutie, metabolism si nivel de activitate fizica. La fel ca in cazul oamenilor, cainii sunt diferiti si nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. E de la sine inteles ca un catel foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un caine de canapea. De asemenea, calitatea hranei pe care o cumparati e importanta. Cu cat e de calitate mai buna, cu atat va fi mai hranitoare si nu va trebui sa-i umpleti mereu castronul.
Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !
Mentineti boxerul in forma, dati-i sa manance cu masura, de doua ori pe zi, nu-i lasati hrana la dispozitie tot timpul. Ca sa vedeti daca e supraponderal, faceti testul ochiometric si testul cu mainile. Mai intai, priviti-l de sus. Ar trebui sa-i vedeti talia. Apoi, puneti-va mainile pe spatele lui, cu degetele mari de-alungul coloanei vertebrale, cu degetele desfacute in jos. Ar trebui ca, fara sa apasati prea tare, sa-i simtiti coastele, desi nu i le vedeti. Daca nu le simtiti, dati-i mai putina mancare si puneti-l sa faca miscare mai multa.
Culoarea parului si toaletarea
O blana lucioasa scurta si o piele bine intinsa acopera corpul atletic al boxerului. Blana poate fi de 2 feluri: cafenie sau dungata, cu sau fara marcaje albe. Culoarea caprioarei are nuante de la maro deschis la mahon. Blana tigrata este un model deosebit de dungi negre pe fundal cafeniu. Marcajele albe apar de obicei pe burta sau pe picioare si nu trebuie sa acopere mai mult de o treime din blana. Cand albul se intinde pe gat sau fata, culoarea se numeste cafeniu fosforescent sau dungat fosforescent.
Exista si boxeri care nu au deloc blana alba. Fata catelului are o masca neagra, uneori cu o dunga alba, ce urca pe bot, in portiunea dintre ochi. Boxerii nu au gena culorii negre a parului, asa ca boxer negru nu exista. In Marea Britanie, patrupezii cafenii au o culoare intensa si sunt rosiatici. Marcajele albe, care acopera mai mult de o treime din corp duc la descalificare, in concursurile canine. Asta pentru ca marcajele albe excesive la boxeri ar putea insemna predispozitie pentru cancerul de piele sau surditate. Crescatorii de prestigiu nu vor sa transmita mai departe aceste gene.
In trecut, crescatorii obisnuiau sa eutanasieze la nastere puii albi, dar astazi majoritatea crescatorilor ii duc in centre pentru animale. Cateii albi nu pot participa la concursurile de conformare si nu trebuie sa se reproduca. Ei pot totusi sa participe la concursurile de obedienta, agilitate si, desgiur, au personalitatea minunata care ii face companioni asa de placuti. Blana necesita grooming minimal. Boxerii sunt caini curati si se spala singuri, la fel ca picisicile. Patrupezii lasa destul de mult par, dar periajul saptamanul cu o perie dura sau cu o manusa aspra de grooming va tine sub control problema caderii parului. Puteti intensifica luciul natural al parului frecandu-l, din cand in cand, cu o bucata de piele de caprioara. Daca vreti sa utilizati o lama, aveti grija in zona picioarelor, sa nu-l raniti. Faceti-i baie la nevoie.
Alte cerinte de toaletare includ igiena dentara si cea a unghiilor. Spalati catelul pe dinti de cateva ori pe saptamana pentru a indeparta tartrul si placa bacteriana. Cel mai bine ar fi zilnic, pentru a evita bolile parodontale. Taiati unghiile o data sau de doua ori pe luna, daca nu se tocesc natural. Daca auziti unghiile pe podea, inseamna ca sunt prea lungi. Unghiile scurte, frumos taiate mentin picioarele sanatoase si scapati si voi nezgariati atunci cand boxerul sare plin de entuziasm sa va intmpine.
De mic, obisnuiti catelul sa fie periat si consultat. Atingeti labutele frecvent – cateii sunt sensibil la picioare – si examinati interiorul gurii si urechile. Toaleta trebuie sa fie o experienta pozitiva, cu laude si recompense si astfel, cand creste, nu va fi greu sa il duceti la veterinar. In timpul toaletei, vedeti sa nu aiba zone dureroase, eruptii sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitatea sau inflamatii pe piele, in urechi, nas, gura, la ochi si la picioare. Urechile trebuie sa miroasa normal si sa nu aiba multa ceara sau mizerie. Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseala sau secretii. Daca il examinati saptamanal, cu atentie, veti putea depista din timp eventuale probleme de sanatate.
Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa
Boxerii iubesc copiii si sunt buni parteneri de joaca pentru copii mai mari. Pot fi prea agitati pentru copiii mici si ii pot tranti din joaca.
Invatati-i pe cei mici cum sa se poarte si cum sa atinga cainii si supravegheati mereu interactiunea dintre caini si copiii mici, pentru a evita muscaturi, trageri de urechi sau de coada, de ambele parti. Explicati-i copilului ca trebuie sa lase catelul in pace cand mananca sau cand doarme si ca nu trebuie sa-i ia niciodata mancarea din fata. Niciun caine nu trebuie lasat nesupravegheat in prezenta unui copil.
Boxerii se inteleg bine cu alti caini sau cu pisicile, daca au crescut impreuna.