Ogar Irlandez, poze si informatii

rasa caini ogar irlandez

Ogarul Irlandez a fost initial folosit in timpul razboaielor pentru a trage oamenii jos de pe cai sau caruri. De asemenea, catelul era folosit pentru vanatul caprioarelor, al lupilor si a porcilor. In zilele noastre, catelul s-a adaptat si este un bun insotitor al familiei ce participa la competitii de dresaj.

Aceasta rasa este originara din Irlanda unde avea rolul de a participa la razboaie, dar si de a fi un caine de vanatoare. Cainele a inceput sa fie cunoscut mai ales in secolu XIX dupa marea prada a animalelor precum lupii, caprioarele si porcii mistreti. Dupa aceste evenimente patrupedul a inceput sa dispara din zona Irlandei, insa a reaparut ulterior, iar in zilele noastre este un insotitor extraordinar ce atrage admiratia multor oameni.

Caracteristicile rasei

Adaptabilitatea
[+] Adaptare usoara in apartamente
Contrar credintei populare, o marime mica la caine nu-l face pe acesta sa fie un caine de apartament – multi caini de statura mica au prea multa energie si tind sa latre foarte mult. Fiind linistit, cu un nivel de energie scazut, destul de calm in interior si politicos cu ceilalti vecini, reprezinta calitatile potrivite pentru un caine de apartament.
[+] Bun pentru stapan incepator
Unii caini sunt mai usor de stapanit decat altii: pot fi dresati mai bine mult mai usor. Ei sunt, de asemenea, destul de rezistenti incat sa revina la aceleasi greseli. Cainii care sunt foarte sensibili, care gandesc independent sau sunt increzuti, pot fi mult mai greu de stapanit pentru un stapan care este incepator. Va puteti gasi cel mai potrivit caine pentru dumneavoastra daca tineti cont de experienta personala pe care ati avut-o cu alti caini, pe masura ce va alegeti un catelus.
[+] Nivelul de sensibilitate
Unii caini vor lasa o mustrare stricta in spatele lor, in timp ce altii vor avea chiar si un aspect uimitor de inimos. Cainii cu o sensibilitate scazuta, numiti si comozi, toleranti, rezistenti si chiar nesimtiti, pot mult mai bine sa faca fata la o gospodarie galagioasa, haotica, la un stapan mai galagios sau mai hotarat, la o rutina variabila sau nepotrivita. Aveti copii, tineti multe petreceri, cantati intr-o trupa sau duceti o viata agitata? Atunci este bine sa aveti un caine cu o sensibilitate scazuta.
[+] Tolereaza sa fie lasat singur
Unele rase de caini tind sa aiba o relatie foarte apropiata cu familiile lor si sunt mult mai inclinate sa se ingrijoreze sau sa se panicheze atunci cand sunt lasate singure de catre stapani. Un caine anxios poate fi foarte distructiv, poate sa latre mult, sa planga mult, sa mestece, cauzand un dezastru. Aceste tipuri de rase o duc mai bine atunci cand un membru al familiei este acasa pe timpul zilei sau atunci cand stapanul poate sa duca cainele cu el la munca.
[+] Tolereaza vremea rece / frigul
Rasele care au o blana foarte scurta si rara sau care nu sunt acoperite cu blana sau grasime corporala, cum sunt cainii Ogari, sunt vulnerabili la frig. Caini cu o toleranta scazuta la frig trebuie sa traiasca inauntru, in climate calduroase si ar trebui sa aiba o haina pe ei atunci cand sunt scosi la plimbare.
[+] Tolereaza vremea calda / caldura
Cainii cu blana stufoasa si straturi duble de blana sunt mult mai vulnerabili la supraincalzire. La fel sunt si rasele care au nasul scurt, precum Bulldog-ul sau Pug-ul, din moment ce ei nu pot sa respire la fel de bine incat sa se racoreasca. Daca va doriti o rasa sensibila la caldura, cainele va trebui sa stea inauntru, in casa, cu dumneavoastra, atunci cand zilele sunt calduroase sau cand este o umiditate crescuta in aer, si, de asemenea, trebuie sa fiti foarte precauti in legatura cu antrenarea cainelui in caldura.
Afectivitate si prietenie
[+] Afectuos cu familia
Unele rase sunt independente si distante, chiar daca au fost crescute de aceeasi persoana de cand erau catelusi; altele se ataseaza mai mult de o persoana si sunt indiferente fata de restul persoanelor; si unele coplesesc toata familia cu afectiune. Rasa nu este singurul factor care ne arata nivelul de afectivitate; cainii care au fost crescuti intr-o casa in care au avut oameni in jurul lor sunt mult mai confortabili cu alte persoane si formeaza o legatura cu acestea mult mai usor.
[+] Caini prietenosi cu copiii
Fiind blanzi cu copiii, suficient de robusti pentru a se descurca cu animalele mai greu de abordat si destul de bucurosi sa-si imparta mancarea din farfurie, cu o atitudine istovitoare pentru alergare, copii care striga, toate acestea reprezinta trasaturi care fac un caine sa fie prietenos cu copiii. S-ar putea sa va surprinda cine e pe aceasta lista: Boxerii care arata feroce sunt considerati buni cu copiii, la fel cum sunt si Terrierii Americani Staffordshire (pitbullii). Micuti, delicati si potential fermecatori, cainii precum cei din rasa Chihuahua nu sunt chiar asa de prietenosi. Toti cainii sunt individuali. Rating-urile sunt generalizate si nu sunt o garantie pentru cum o anumita rasa sau un anumit caine ar trebui sa se comporte. Cainii din orice rasa pot fi buni cu copiii, in functie de experientele anterioare, de dresajul privind modul in care trebuie sa se comporte cu copiii si totodata, in functie de personalitatea cainelui. Indiferent de rasa sau de tipul acesteia, toti cainii au falci puternice, dinti ascutiti si pot musca in circumstante stresante. Copiii mici si cainii din oricare rasa ar trebui sa fie intotdeauna supravegheati de catre un adult si niciodata lasati singuri impreuna.
[+] Prietenos cu alti caini
Prietenia dintre caini, si prietenia dintre caini si oameni sunt doua lucruri complet diferite. Unii caini pot ataca sau pot incerca sa domine alti caini chiar daca sunt iubitori cu oamenii; alti caini prefera sa se joace decat sa se lupte; si unii isi intorc coada si fug. Rasa nu este singurul factor; cainii care au trait cu codescendenti si cu mama lor pana la 6-8 saptamani de viata si care au petrecut mult timp jucandu-se cu alti caini in timpul vietii de catelusi, au mult mai multe sanse sa dezvolte abilitati sociale canine bune.
[+] Prietenos cu strainii
Cainii prietenosi cu strainii vor intampina musafirii cu datul din coada si cu ghemuirea; altii sunt timizi, indiferenti sau chiar agresivi. Cu toate acestea, indiferent de rasa, un caine care a fost familiarizat cu oameni de diferite tipuri, varste, marimi, cat timp era catelus, va reactiona mai bine la interactiunea cu strainii cand va deveni adult.
Ingrijirea sanatatii
[+] Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Daca aveti de gand sa impartiti casa cu un caine, trebuie sa puteti face fata la un anumit nivel de par de caine care poate fi pe haine sau prin casa. Oricum, caderea parului variaza destul de mult de la o rasa la alta: unii caini naparlesc pe tot parcursul anului, altii pe sezon – producand o furtuna de vis din parul cazut, si unii aproape deloc. Daca sunteti o persoana obsedata de curatenie va trebui, fie sa va alegeti o rasa de caine care naparleste putin, fie sa va relaxati standardele.
[+] Potentialul de a saliva
Cainii predispusi la salivare excesiva ar putea lasa sirag de bale pe bratele dumneavoastra, lasand pete mari si umede pe haine atunci cand vin sa va intampine. Daca aveti o atitudine relaxata legata de bale, este in regula, dar daca sunteti obsedat de curatenie, ar fi bine sa alegeti un caine care nu saliveaza mult.
[+] Usor de ingrijit
Unele rase de caini au nevoie doar de periere si sunt gata de plecare; altii necesita imbaiere regulata, tunsoare si alte tipuri de ingrijire doar pentru a fi curati si sanatosi. Trebuie sa luati in considerare timpul de care dispuneti si rabdarea pe care o aveti in cazul in care va doriti un caine care are nevoie de multa ingrijire sau daca detineti bani suficienti incat sa platiti pe cineva sa faca aceste lucruri pentru dumneavoastra.
[+] Sanatatea per general
Datorita practicilor deficitare de reproducere, unele rase de caini sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de santate genetice, cum ar fi displazia de sold. Acest lucru nu inseamna ca fiecare caine din rasa respectiva va dezvolta acele boli; inseamna doar ca au un risc crescut in a le dezvolta. Daca cumparati un catelus, este o idee buna sa aflati ce boala genetica este comuna rasei de care sunteti interesat, iar in acest mod puteti intreba crescatorul in legatura cu sanatatea fizica a parintilor si a altor rude ale catelusului pe care vi-l doriti.
[+] Potentialul de a creste in greutate
Unele rase au un apetit crescut si tind sa ia in greutate usor. Precum este valabil si la oameni, supraponderea poate cauza probleme de sanatate si in cazul cainilor. Daca alegeti un caine dintr-o rasa care este predispusa la ingrasare, va trebui sa-i limitati recompensele, sa va asigurati ca face suficienta miscare si totodata sa-i impartiti mancarea zilnica in portii regulate si sa nu-i lasati mancare in vas tot timpul.
[+] Marimea
Cainii pot fi de toate dimensiunile, de la cel mai mic caine din lume, Chihuahua, pana la maretul german Great Dane, iar spatiul care ii este necesar unui caine este un factor cheie in luarea deciziei de a-l achizitiona deoarece trebuie sa fie compatibil cu spatiul in care locuiti. Cainii din rase mari par a fi coplesitori si intimidanti, dar unii dintre ei sunt incredibili de dulci! Interesati-va pentru a gasi cainele mare potrivit pentru dumneavoastra!
Dresajul
[+] Usor de dresat
Cainii usor de dresat se adapteaza mai usor si chiar foarte repede la formarea unei asocieri dintre o atitudine prompta (cum ar fi cuvantul “sezi”), o actiune (a sta), si o consecinta (primirea unei recompense). Alti caini au nevoie de mai mult timp, de mai multa rabdare si repetitie pe perioada dresajului. Multe rase sunt inteligente dar abordeaza dresajul cu o atitudine de genul “Ce imi iese mie din asta?”, in acest caz fiind nevoie de recompensare si jocuri pentru a-i invata sa se conformeze cu ceritele dumneavoastra.
[+] Inteligenta
Cainii care au fost crescuti pentru anumite lucruri care necesita luare de decizii, inteligenta si concentrare, precum cei din crescatoriile de animale, trebuie sa-si exercite creierul, precum isi antreneaza corpul cainii care au fost crescuti pentru a alerga toata ziua. Daca acestia nu obtin stimularea mentala de care au nevoie vor face lucruri care, de obicei, nu sunt placute, precum sapatul si mestecatul. Dresajul de supunere si jucariile interactive pentru caini sunt modalitati bune pentru a antrena creierul cainelui, precum pentru dezvoltarea corporala sunt sporturile pentru cainii, ca si cele de agilitate, cautare si salvare.
[+] Potentialul pentru mestecare
Este frecvent intalnit in perioada de catelus la multe rase si la rasele de Retriever la toate varstele, muscatura insemnand o tendinta la prindere, mestecat si muscat in joaca (muscatura fina, nedureroasa care nu punctioneaza pielea). Cainii care au tendinta sa muste, mult mai probabil fac acest lucru pentru a-i tine sau a-i strange pe membrii familiei lor, insa acestia au nevoie de dresaj pentru a invata ca este in regula sa roada sau sa mestece jucarii, dar nu si oameni. Rasele care au tendinta sa muste tind sa se bucure de un joc in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi si, de asemenea, se bucura si de mestecatul unei jucarii de mestecat in care sunt puse recompense.
[+] Fuga dupa prada
Cainii care au fost crescuti sa vaneze, asa cum sunt Terrierii, au o dorinta innascuta sa vaneze si uneori, chiar sa ucida alte animale. Orice vajait de pisici, veverite, poate chiar si de masini, pot sa declanseze acel instinct. Cainii carora le place sa vaneze trebuie sa fie tinuti in lesa sau trebuie tinuti intr-o zona ingradita atunci cand sunt afara, si totodata este nevoie sa aveti in curte un gard inalt si sigur. Aceste rase, in general, nu sunt potrivite pentru case in care mai exista si alte animale de companie mici care pot arata ca o prada, asa cum sunt pisicile, hamsterii sau cainii mici. Rasele care initial au fost folosite pentru vanatoarea de pasari, pe de alta parte, in general, nu vor vana, dar probabil nu vor fi atente la dumneavoastra atunci cand sunt zboara pasari in jurul lor.
[+] Tendinta de a latra
Unele rase tac mai des decat altele. Cand alegeti o rasa, ganditi-va cum vocalizeaza cainele – cu latraturi sau urlete – si cat de des o face. Daca luati in considerare achizitionarea unui caine de vanatoare, o sa auziti latratul ca pe o melodie sau ca pe ceva ce va scoate din sarite? Daca va ganditi sa va luati un caine de paza, credeti ca il va alerta in permanenta orasul plin de “straini” suspiciosi? Oare viata locala salbatica il va transforma intr-un caine salbatic? Locuiti in zone cu restrictii legate de zgomot? Aveti vecini in apropiere? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspuns inainte de a alege rasa de caine pe care o doriti.
[+] Dorinta de libertate
Unele rase de caini sunt mai libertine decat altele. Cainii nordici, precum sunt Husky Siberieni, au fost crescuti pentru a parcurge distante lungi, iar atunci cand au ocazia, vor pleca dupa orice le creste interesul. Multi caini de vanatoare, pur si simplu trebuie sa-si urmareasca mirosul sau pe iepurele care ar putea alerga in calea lor, chiar daca asta inseamna ca o sa va lase in urma.
Exercitii fizice
[+] Nivelul de energie
Cainii care au un nivel crescut de energie sunt intotdeauna pregatiti de actiune. Initial, crescuti pentru a face o anumita munca de caine, precum gasirea pradei in cazul celor de vanatoare sau pazirea unei crescatorii in cazul celor de paza, acestia detin rezistenta pentru a face fata la o zi de munca completa. Acesti caini au nevoie de o cantitate semnificativa de exercitiu si de o stimulare mentala, si sunt mai predispusi sa-si petreaca timpul sarind, jucandu-se si investigand orice obiective si mirosuri noi. Cainii care au un nivel de energie scazut sunt echivalentul la cainii lenesi care sunt bucurosi cand trece ziua. Cand alegeti o rasa trebuie sa luati in considerare nivelul dumneavoastra de activitate si stilul de viata pe care il aveti si trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de un caine zburdalnic, energic sau de unul enervant.
[+] Vigurozitatea
Un caine viguros, poate sa fie energic sau poate sa nu fie, dar orice face, face cu vigoare: strange de lesa (pana cand este dresat sa nu mai faca acest lucru), incearca sa treaca prin obstacole si chiar mananca si bea apa cu inghitituri mari. Acesti caini au nevoie de foarte mult dresaj pentru a invata bunele maniere si s-ar putea sa nu fie potriviti pentru o casa in care sunt copii mici sau persoane in varsta sau fragile. Un caine cu o vigoare scazuta, pe de alta parte, are o abordare mai delicata asupra vietii.
[+] Nevoia de exercitii
Unele rase sunt in regula daca sunt plimbate seara, usor in jurul blocului. Altele au nevoie zilnic de exercitii viguroase, in special acele rase care au fost crescute pentru a face munci fizice, precum pazitul sau vanatul. Fara exercitiu suficient, aceste rase pot lua in greutate si isi pot consuma energia in alte moduri care s-ar putea sa nu va placa, cum ar fi latratul, mestecatul si sapatul. Rasele care au nevoie de mult exercitiu sunt potrivite pentru oameni activi care prefera sa stea mai mult afara sau pentru cei care sunt interesati sa-si pregateasca cainele pentru a concura intr-un sport de caini care necesita un nivel crescut de energie, cum ar fi cel de agilitate.
[+] Caracterul jucaus
Unii caini sunt catelusi perpetuu – intotdeauna implorand pentru a se juca – in timp ce altii sunt mai seriosi si mai calmi. Cu toate ca un caine jucaus suna placut, trebuie sa va ganditi la cat de mult timp sunteti dispusi sa va jucati cu el in fiecare zi si daca aveti copii sau alti caini care pot fi colegi de joaca cu catelusul.

Statistici despre rasa

Origine
Irlanda
Categorie
Vanatoare
Greutate
41-54 kg
Inaltime
71-86 cm
Longevitate
6-8 ani

Poze cu caini Ogar Irlandez


Surse foto: unsplash.com, pixabay.com

 

Mai multe despre aceasta rasa

Atunci cand observat niste ochi stralucitori si zambitori inseamna ca apartin unui caine din rasa Ogar Irlandez. Acesta are un aspect nobil si impunator, insa ochii sai ii confera o imagine dulce si o expresivitate plina de blandete.

Catelul Ogar Irlandez este cel mai inalt catel dintre toate speciile si cel mai mare dintre toti ogarii. In ciuda trecerii timpului si a momentelor in care cainele era folosit ca un feroce animal de razboi, este un gigant gentil ce se poate intelege cu oricine, chiar si cu copiii, alti caini si uneori chiar cu pisici. Catelul iubeste plimbarile lungi ce sunt importante pentru mentinerea corpului sau urias, in caz contrar, devenind lenes.

In interiorul casei, Irish Wolfhound este linistit, insa acest lucru nu inseamna ca este recomandat traiului la apartament. Luati in considerare posibilitatea de a trebui sa luati catelul in susul si in josul scarilor in cazul in care se va rani sau se va imbolnavi. Locul ce mai potrivit pentru un astfel de caine este o casa ce beneficiaza de o curte mare in care sa poata hoinari si alerga.

Ogar Irlandez nu este un ideal animal de paza. Acesta nu latra ca o alarma si in ciuda marimii sale ce ar putea determina intrusii, acest lucru nu intra in natura cainelui. Animalutul este curajos, dar nu agresiv.

Ca in cazul tuturor cateilor, Irish Wolfhound nu este potrivit pentru oricine. Talia sa gigantica trebuie luata in consideratie. Cainele poate avea multiple probleme de sanatate de care posibilii stapani ar trebui sa fie constienti. Mai mult decat atat, patrupedul are o durata de viata scurta care este de obicei cuprinsa intre 6 si 8 ani. Daca va doriti un patruped care sa traiasca multi ani si sa fie usor de ingrijit, acesta nu este ceea ce cautati. Totusi, daca va doriti un animalut care sa va umple viata de iubire, admiratie si pupici nu mai cautati.

 

Aspecte importante

Ogar Irlandez nu este recomandat pentru traiul in apatament. Desi acesta un nivel de activitate scazut in interiorul casei, are nevoie de o camera in care sa se poata intinde.

Cainele are nevoie de cel putin 40minute de exercitii zilnice si se simte cel mai bine in casele ce beneficiaza de o curte mare si bine ingrijita.

Ogar Irlandez are nevoie de o curte ingradita pentru a i se limita dorinta de a fugari alte animale ca prada. Cainii din aceasta rasa nu ar trebui tinuti intr-o curte ce beneficiaza doar de ingradire electronica.

Dorinta catelului de a fugari prada este prea puternica si va trece peste orice amenintare a unui soc temporar.

Ogar Irlandez este un caine gentil ce se intelege de obicei cu toata lumea. Beneficiind de socializare timpurie si de dresaj, catelul se va intelege bine cu alti caini si uneori chiar cu pisicile.

Daca va doriti un patruped care sa traiasca multi ani, acesta nu este potrivit pentru dumneavoastra. Rata de viata a unui catel din aceasta rasa este 6-8 ani iar talia sa mare il face sa fie predispus la anumite probleme de sanatate.

Cainele nu este un animal de paza excelent in ciuda marimii sale.

Animalutul naparleste la un nivel mediu si are nevoei de a fi periat o data pe saptamana sau o data la doua saptamani. Trebuie sa taiati portiunile lungi ale blanii cainelui in cazul in care va doriti ca acesta sa arate bine in cadrul competitilor.

Patrupedul trebuie sa fie plimbat in lesa pentru a preveni declansarea instinctelor sale de a urmari alte animale sau orice alte obiecte miscatoare.

Cainele nu este un ponei, ceea ce inseamna ca cei mici nu il pot calari. Articulatiile sale nu sunt facute pentru a rezista la astfel de lucruri, chiar daca acesta era folosit in razboi nu inseamna ca poate trage caruri sau alte vehicule.

Catelul se simte bine atunci cand este alaturi de stapanii sai. Acesta nu este un catel care poate fi lasat in afara casei, chiar daca se bucura de timpul petrecut afara.

Pentru a avea un catel sanatos, nu cumparati niciodata de la un crescator iresponsabil, un adapost sau un magazin de animale.

Cautati un crescator reputabil ce va poate testa rasa pentru a va dovedi lipsa oricarei boli genetice ce ar putea fi transmisa catelusilor dumneavoastra.

 

Istoric

De-a lungul istoriei, cainele a fost un reprezentant extraordinar al rasei sale in orice loc mergea. Imparatul Aurelius a scris ca toata Roma privea uimita cei 7 catei Irish Wolfhound ce fusesera trimisi ca dar. Nu este de mirare faptul ca talia cainelui l-a facut sa fie de temut in batalii si capabil sa creeze o imagine impunatoare avand in vedere faptul ca animalutul putea sari cu 6picioare mai mult decat inaltimea sa, asemenea unui lup. Fiind un bun animal de prada, acesta a primit si numele de Wolfhound.

Inainte de a avea acest nume, catelul era denumit Cu, un termen Galic care insemna probabil ogar, caine lup sau caine de razboi. Exista multe mentiuni conform carora cainele era considerat extraordinar chiar si in literatura irlandeza, fapt care s-a pastrat de-a lungul secolelor.

Initial, catelul a fost folosit in timpul razboaielor, sarcina sa fiind cea de a da jos de pe cai soldatii. De asemenea, era folosit pentru vanatul porcilor mistreti si a lupilor fiind totodata si un caine de paza extraordinar. Acesta a fost premiat pentru ferocitatea si curajul sau din timpul bataliilor.

Legile irlandeze permiteau doar regilor si nobililor sa aiba un astfel de caine, iar numarul acestora a ajuns sa fie unul prestigios. De exemplu, membri care nu apartineau din nobilime aveau un numar limitat la doi catei din aceasta rasa pe care ii puteau depinde.

Legendele irlandeze spuneau ca eroul Finn MacCumhaill avea 500 de astfel de catei, iar favoritii sai erau numiti Bran si Sceolan.

Irish Wolfhound era popular in randul darurilor mai ales in randul oamenilor importanti. Adesea acestia ajungeau sa poarte lanturi si coliere facute din argint si aur. Una dintre cele mai faimoase povesti spun ca animalutul a fost trimis printului de Wales, Liewellyn, de catre regele John al Angliei din anul 1210. Cainele se numea Gelerd iar stapanul sau il iubea mai mult decat orice.

Intr-o zi, Liewellyn a mers la vanatoare si l-a lasat responsabil pe Gelerd sa ii ingrijeasca fiul cel mic in timp ce acesta era plecat. Atunci cand s-a intors a gasit patutul copilului rasturnat si catelul acoperit de sange. Jelind ceea ce a observat si uitandu-se la catelul acoperit de sange, Liewellyn a auzit deodata plansul copilului sau. Acesta a inceput sa cerceteze si a gasit copilul in viata langa corpul unui lup pe care Gelerd il omorase. Vazand aceste lucruri, Liewellyn a devenit recunoscator pentru totdeauna catelului sau, facandu-i un mormant in cinstea sa ce poate fi vazut in Caernarvon, in Wales.

In ciuda faimei sale, Ogar Irlandez a inceput sa cunoasca un declin de-a lungul anilor, mai ales atunci cand vanarea lupilor a inceput sa se extinda iar cainii erau tinuti doar de cateva familii ca si caini ornamentali ce puteau fi rar vazuti in lupta.

Rasa a inceput sa dispara pana la interesul maiorului H.D. Richardson. La mijlocul anului 1800, acesta a scris o carte in care sugera faptul ca animalutul si Highland Deerhound faceau parte din aceeasi rasa. Astfel, acesta a inceput sa procreerea rasei bazandu-se pe un program denumit Glengarry Deerhound.

Un alt sustinator al speciei Irish Wolfhound a fost George Augustus Graham ce folosea caini Glengarry Deerhound, Borzoi si Tibetan Mastiff pentru a revitaliza rasa Irish Wolfhound. De asemenea, acesta s-a folosit de cainii Ogar Irlandez ce s-au intersactat mai tarziu cu Great Danes.

Graham a fondat clubul Irish Wolfhound in anul 1885, iar clubul Kennel din Anglia a recunoscut rasa in anul 1925. Primul caine din rasa Ogar Irlandez a fost inregistrat in clubul Kennel American in anul 1897 si se numea Aibe, iar clubul Irish Wolfhound din America a fost fondat in anul 1927. In zilele noastre, cainele este pe locul 77 din cele 155 de specii recunoscute de clubul Kennel American.

 

Personalitatea

Inteligent si gentil, catelul Ogar Irlandez are o dorinta puternica de a fi un bun insotitor al familiei. Atunci cand este alaturi de familia sa, cainele este calm,demn si ascultator. Animalutul este sensibil si are nevoie de un dresaj ce contine metode pozitive precum recompensele sau premiile in mancare. Metodele aspre sau pedepsele fizice vor reduce cainele la tacere.

Atunci cand este vorba despre responsabilitatile unui caine de paza, acesta este energic dar nu prea suspicios. Cainele nu este agresiv, ceea ce inseamna ca poate fi o alegere destul de slaba in cazul in care va doriti un adevarat animal de paza.

Temperamentul catelului poate fi afectat de mai multi factori, chiar si de cei ereditari, de dresaj sau de socializare. Catelusii trebuie sa aiba un comportament adecvat, fiind curiosi, jucausi si dornici sa se aproprie de oameni.

Alegeti catelul de mijloc, adica nici pe cel mai agitat dar nici pe cel ce sta intr-un colt. Intotdeauna cunoasteti cel putin unul dintre parintii cainelui, mama fiind de obicei cea capabila sa va asigura de imaginarea unui posibil comportament al catelului. Intalnirea rudelor sau a fratilor cainelui va poate ajuta de asemenea in evaluarea catelusului.

Ca in cazul tuturor patrupezilor, Irish Wolfhound are nevoie de socializare timpurie pentru a fi expus mai multor tipuri de oameni, privelisti, sunete si experiente atunci cand este mic. Socializarea va va ajuta sa va asigurati ca animalutul va creste fiind obisnuit cu alte animale. Inrolarea sa in activitatile unei clase de gradinita ar fi un bun inceput alaturi de vizitele prietenilor si de plimbarea cainelui in parcuri aglomerate, magazine dar si pe strazile in care poate intalni vecinii.

 

Sanatatea

Cainele este in general sanatos, dar ca in cazul tuturor raselor acesta poate suferi de anumite afectiuni. Nu toti cateii din aceasta rasa au aceste boli, insa este important sa fim constienti de aceste posibilitati.

In cazul in care cumparati un catelus din aceasta rasa, asigurati-va ca gasiti un crescator bun ce va va prezenta istoricul ambilor parinti ai catelului. Acest istoric medical va va dovedi daca animalutul a fost testat in privinta acestor boli. In cazul acestei rase va puteti informa cu privire la particularitatile medicale ale cainelui cu ajutorul fundatiei pentru animale in cazul displaziei de sold(rezultate mai mult sau mai putin corecte), displazia de cot, hipotiroidism si boala von Willenbrand. Cu ajutorul Universitatii din Auburn, ne putem informa in privinta tormbopatiei, iar din cadrul Registrului Fundatiei Canine pentru Sanatatea Ochilor putem obtine un certificate pentru sanatatea ochilor. Va puteti confirma aceste informatii verificand site-ul OFA.

Sensibilitatea la anestezii – Cainii din aceasta rasa nu sunt la fel de sensibili la anestezii precum alti ogari, insa ar trebui sa va avertizati veterinarul cu privire la riscurile pe care trebuie sa si le asume atunci cand administreaza anestezii acestui caine. Cea mai importanta regula in cazul anesteziilor este ca administrarea acestora sa se faca in functie de greutatea patrupedului. Din cauza cantitatilor mici de grasime din corpul patrupezilor , acestia pot fi sensibili la anestezie, astfel incat o doza normala pentru in catel obisnuit ar putea sa raneasca sau chiar sa cauzeze moartea catelului . Catelul este mai putin sensibil decat alti catei din alte rase, insa aveti nevoie de un veterinar ce tine cont de aceste probabilitati stiind cum trebuie sa dozeze anesteziile pentru fiecare patruped in parte.

Displazia de sold – Aceasta afectiune este ereditara si se manifesta prin faptul ca tibia se deplaseaza din articulatia piciorului. Unii catei manifeste durere sau chiar schiopatat la unul sau ambele membre inferioare, insa in cazul unora dintre acestia exista posibilitatea sa nu puteti observa niciun semn de discomfort. Odata cu trecerea anilor, cainele poate dezvolta artrita. Radiografiile reprezinta cea mai buna solutie pentru a identifica displazia de sold si pot fi facute in cadrul Fundatiei Ortopedice pentru animale sau in cadrul programului de imbunatatire a conditiei cainilor al Universitatii din Penssylvania.

Cateii ce sufera de aceasta boala nu ar mai trebui sa fie imperecheati.

In cazul in care cumparati un astfel de catei intrebati persoana respectiva in legatura cu istoricul medical al patrupedului ce va poate dovedi daca acesta este liber de orice fel de boala ereditara.

Displazia de sold poate fi mostenita, dar poate fi declansata si de alti factori de mediu precum cresterea exagerata in greutate a patrupedului ce cauzeaza ranirea articulatiilor acestuia mai ales in cazul in care cainele sare sau aluneca pe anumite suprafete.

Displazia de cot – Aceasta afectiune poate fi mostenita si este in general comuna cainilor de talie mare. Se crede ca aceasta poate fi cauzata de cresterea rapida a celor trei oase ce formeaza cotul catelului. Acest lucru conduce la schiopatatul dureros al animalutului. Veterinarul dumneavoastra ar putea sa va recomande operatia pentru a corecta aceasta problema sau pierderea in greutate a cainelui pentru a reduce presiunea ce este lasata pe articulatie. De asemenea, una dintre solutii ar putea fi medicatia pentru controlul durerii.

Liver shunt – Aceasta boala reprezinta o circulatie anormala a sangelui dintre ficat si restul corpului. Acest lucru reprezinta o problema, intrucat ficatul este responsabil de detoxifierea corpului, de metabolizarea nutrientilor si eliminarea substantelor toxice.

Semnele acestei boli nu se limiteaza doar la anormalitati neurocomportamentale, ci si la lipsa de apetit, hipoglicemie, probleme gastrointestinale, probleme ale tractului urniar, intoleranta la medicamente si probleme ale cresterii. In general, simptomele apar inainte de varsta de 2ani.

Operatia poate fi de ajutor in managerierea pe termen lung a problemei, mai ales daca acest lucru este insotit de o dieta.

Afectiuni ale inimii – Ogar Irlandez poate fi predispus la anumite boli de inima ce pot fi cauzate de dilatarea miocardului. Cardiomiopatia are loc atunci cand muschiul inimii devine foarte subtire fiind incapabil sa se contracte normal. Din cauza faptului ca inima are nevoie sa functioneze mai rapid, aceasta va prezenta slabiciune si va cauza pierderea apetitului, scaderea in greutate, depresia, colapsul , dificultati respiratorii, tuse si un abdomen marit. Nu exista niciun remediu, insa odihna, dieta si medicamentele va pot ajuta pe o perioada lunga de timp.

Fibrocartilaginous  Embolic Myelopathy – Aceasta afectiune are loc atunci cand parti ale materialului cartilaginos obstructioneaza buna circulatie a vaselor de sange cauzand paralizia completa sau partiala cainelui. Aceasta afectiune este intalnita la cainii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6ani si poate aparea brusc in timpul desfasurarii unei activitati.

Nu exista niciun tratament pentru aceasta boala, insa cainii se pot simti mai bine cu trecerea timpului. Severitatea paraliziei poate fi determinata pe parcurs. Unii catei pot trai o viata normala cu minima asistenta atunci cand nu sunt pe de-a-ntregul paralizati. In cazul in care orele de reabilitare fizica nu vor ajuta, eutanasierea va fi cea mai inteleapta optiune.

Osteaocondrita – Aceasta boala ortopedica este cauzata de cresterea nepotrivita ca cartilajelor articulatilor cainelui si se dezvolta in general la nivelul coatelor dar si al umerilor. Acest lucru cauzeaza dureri ale articulatiilor catelului pana la punctul in care cainele va deveni incapabil sa isi foloseasca membrele. Afectiunea poate fi detectata odata ce cainele implineste 6-9luni.

Suprahranirea catelului cu hrana ce contine multe proteine ar putea contribui la dezvoltarea acestei boli.

Osteosarcoma – Aceasta boala afecteaza in general cainii de talie mare sau chiar giganta si reprezinta o forma agresiva de cancer. Primul semn al acestei boli este schiopatatul, ceea ce inseamna ca animalutul va avea nevoie de radiografii pentru a putea determina natura cancerului. Osteosarcoma este tratata destul de agresiv, uneori chiar cu amputarea unui membru si chimioterapie. Cu ajutorul tratamentului, cainele poate trai intre 9 luni si 2 ani. Din fericire, cainii se adapteaza usor la viata pe trei picioare si nu sufera foarte mult din cauza efectelor chimioterapiei asa cum o fac oamenii.

Atrofierea progresiva a retinei (PRA) – Aceasta afectiune este ereditara si degenerativa presupunand ca animalul poate sa isi piarda vederea din cauza pierderii fotoreceptorilor din spatele globului ocular. Aceasta boala poate fi detectata cu ani inainte ca animalutul sa manifeste  simptome ale oribirii. Din fericire, cateii isi pot folosi alte simturi pentru a compensa vederea, iar un caine orb poate trai o viata normala si fericita. Totusi, nu va faceti un obicei din a muta mobila. Crescatorii reputabili va vor oferi certificate pentru sanatatea ochilor cainilor, atestate anual de un veterinar oftalmolog.

Dilatatia gastrica – De obicei, aceasta boala este denumita simplu prin termenul de balonare si reprezinta o afectiune ce poate ameninta viata cainelui afectand mai ales cateii de talie mare. Boala poate aparea cu atat mai des cu cat cainele este hranit printr-o singura masa zilnica pe care o ingereaza rapid alaturi de prea multe lichide baute pe fuga. Boala poate aparea chiar si atunci cand, in urma hranirii, animalutul depune efort fizic imediat. Balonarea este destul de des intalnita in cazul cainilor in varsta. Balonarea inseamna umplerea stomacului cu gaze sau aer. Patrupedul nu va putea nici sa ragaie, dar nici sa vomite pentru a scapa de excesul de aer din stomac, ceea ce inseamna ca sangele nu va mai putea sa ajunga in mod normal la inima.

Presiunea sangelui va scadea, iar catelul va intra in soc. Fara asistenta medicala imediata, patrupedul poate muri. In cazul in care observati ca animalutul dumneavoastra are abdomenul prea dezvoltat si ca saliveaza in mod excesiv sau are greturi, puneti problema catelului ce sufera de aceasta afectiune.

De asemenea, patrupedul dumneavoastra va parea depresiv, neodihnit, letargi, slabit si vaavea pulsul inimii ridicat atunci cand sufera de aceasta boala. Este important sa ducem catelul la veterinar cat mai repede posibil cand observam aceste semne.

 

Ingrijirea

In ciuda marimii sale,  Ogar Irlandez este un catel de casa.

Acesta iubeste sa fie alaturi de oameni si este destul de calm. Cainele este potrivit caselor in care nu se afla scari, intrucat coborarea acestora ar putea distruge articulatiile patrupedului.

Oferiti catelului acces la o curte bine ingradita pentru a preveni activarea instinctului de prada al cainelui. Un gard electronic nu va fi suficient pentru a opri catelul, intrucat instinctul acestuia va fi mult mai puternic decat frica sa de un soc momentan.

Adultul din aceasta specie are nevoie de 20minute de joaca in fiecare zi. Acesta se va bucura de asemenea de plimbari. Evitati ca exercitiile sa se desfasoare inainte cu o ora de masa si la doua ore dupa masa, deoarece aceste lucruri cresc riscul balonarii.

Catleusii au nevoie sa se joace intr-o curte bine ingradita, insa alergatul trebuie limitat la cateva minute zilnice. Pana cand acestia nu implinesc 6luni nu ar trebui sa faca prea multe plimbari. Incepeti cu plimbari scurte de maxim 5minute si continuati cu plimbari de pana la 1mila in jurul varstei de trei luni. Catelul nu ar trebui sa parcurga mai mult de doua mile pana la varsta de un an.

Continuati aceste lucruri gradual pana cand patrupedul va ajunge la maturitate la varsta de maturitate de 18-24luni.

Rasele de catei mari sunt predispuse la afectiuni ale articulatiilor, ceea ce inseamna ca exercitiile excesive pot dezvolta aceste boli.

Plimbarea cainelui in lesa este un lucru total necesar. Avand in vedere ca animalutul este un caine de prada, acesta va alerga orice alt animal ce se misca. Cainele se va concentra pe prada sa si nu pe trafic, ceea ce inseamna ca poate fi ranit usor sau chiar omorat. De asemenea, poate omora animalul pe care il urmareste ceea ce inseamna ca ar putea sa va strice relatiile cu vecinii in cazul in care Poodle-ul lor sau pisica Siamese va deveni victima cainelui.

Irish Wolfhound este inteligent si usor de antrenat atunci cand sunteti constant si folositi metode pozitive precum recompensele in hrana.

Ingeneral, catelul este usor de dresat la domiciliu, iar dresajul in cusca poate fi de ajutor.

Dresajul in cusca este un ajutor bun, intrucat va va tine lucrurile in siguranta iar cainele nu va va roade pantofii preferati. Totusi, cainele nu ar trebui tinut pentru prea mult timp in cusca. Perioadele prea mari de timpil vor face sa isi distruga articulatiile.

 

Hranirea

Doza zilnica de hrana recomandata pentru cainele Ogar Irlandez este 4-8 cupe de mancare de inalta calitate impartita in doua mese zilnice.

Luati aminte: cantiatatea de mancare pe care cainele adult o mananca variaza in functie de marimea cainelui, varsta, constructie, metabolism si de nivelul de activitate al acestuia. Cainii sunt fiinte individuale, la fel ca oamenii, ceea ce inseamna ca nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. Este lesne de inteles ca un catel cu un nivel mare de activitate va avea nevoie de mai multa hrana decat unul sedentar.

Calitatea mancarii pe care o oferiti catelului dumneavoastra poate face diferenta, astfel incat cu cat mancarea este mai buna, cu atat nu va fi nevoie sa va implicati in amestecarea si pregatirea acesteia.

Nu va lasati pacalit de constructia atletica a catelului , intrucat adesea oamenii tind sa creada ca acesta este subnutrit sau insuficient hranit. In cazul unora dintre cateii din aceasta rasa se manifesta alergii la mancare, caz in care veterinarul va poate recomanda o dieta speciala.

Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !

Asigurati-va ca va veti mentine patrupedul intr-o forma buna, masurandu-i cantitatea de mancare si impartind-o in doua portii zilnice in loc de a ii lasa intreaga cantitate la dispozitie de-a lungul zilei.

Daca aveti senszatia ca greutatea catelului dumneavoastra depaseste limitele corespunzatoare, ii puteti face testul ochilor si cel al mainilor. In primul rand, realizati o privire ansamblu in cadrul careia ar trebuie sa puteti observa talia cainelui. Apoi plasati-va mainile de-a lungul spatelui cainelui si miscati degetele de-a lungul coloanei vertebrale, lasandu-le apoi usor spre partea inferioara a corpului. Daca totul este in regula, ar trebui sa puteti simti coastele animalului fara a pune presiune prea mare. In caz contrar, cainele are nevoie de mai putina mancare si mai multe exercitii.

Pentru mai multe informatii despre hranirea cainelui puteti verifica ghidul pentru cumpararea hranei corecte, hranirea catelusilor si a patrupezilor adulti.

 

Culoarea blanii si ingrijirea acesteia

Cainele are o blana aspra si dura. Blana din jurul ochilor este lunga. Una dintre calitatile ale acestei rase este faptul ca indiferent daca blana cainelui este mai scurta sau mai lunga, acest lucru nu il afecteaza. Blana patrupedului Ogar Irlandez poate avea nuante de gri, roscat, negru, alb sau auriu.

Catelul naparleste constant si consistent de-a lungul anului. Periati catelul saptamanal pentru a ii mentine blana sanatoasa. Acesta nu ar trebui sa aiba nevoie de mai mult de o baie sau doua pe an cu exceptia cazului in care acesta este murdar.

Pentru a conferi blanii un aspect placut pentru concursuri sau pentru orice alta ocazie, curatati parul cainelui din zona urechilor smulgandu-l cu degetul sau prin taiere la fel ca pe cel din zona membrelor sau al gatului. Nu indepartati prea multa blana, intrucat veti strica aspectul catelului.

Pentru a tunde blana din zona abdomenului si a cozii acestuia, trebuie sa stiti ca veti avea nevoie de putina dexteritate, insa aspectul cainelui va fi curat si ingrijit.

Periati dintii de doua sau chiar trei ori pe saptamana pentru a elimina tartrul depus si bacteriile ce pot fi regasite in cavitatea bucala a acestuia. Perierea zilnica a dintilor patrupedului va poate ajuta sa evitati respiratia urat mirositoare sau bolile gingivale.

Taiati unghiile o data sau de doua ori pe luna in cazul in care acesta nu o face in mod natural pentru a preveni ruperea dureroasa a acestora sau alte probleme. In cazul in care il puteti auzi scrijelind podeaua cu unghiile, inseamna ca acestea sunt prea mari. Unghiile cainelui au vase de sange in ele, asadar trebuie sa avem grija la taierea acestora pentru a nu provoca sangerari. Din aceasta cauza, cainele nu va coopera intotdeauna cand va vedea instrumentele de taiat unghiile. Asadar, daca nu sunteti experimentat in taierea unghiilor, cereti ajutorul veterinarului sau.

Urechile cainelui trebuie verificate saptamanal pentru a observa orice iritatie sau miros neplacut ce ar putea indica o infectie. Atunci cand verificati urechile, stergeti-le cu o discheta de bumbac cu o solutie cu pH neutru pentru a evita aparitia infectiilor. Nu introduceti nimic pe canalul auricular al catelului, ci curatati-l doar la exterior.

Obisnuiti-va catelul sa fie periat si examinat inca de mic. Uitati-va la labutele sensibile ale acestuia si in interiorul gurii sale. Transformati periatul intr-o experienta pozitiva recompensata si lasati vizitele la veterinar pentru momentul in care va deveni adult.

In timpul perierii, verificati blana catelului chinezesc crestat si cautate orice urma de purici, irtiatie, roseata a pielii. Verificati de asemenea gura, nasul, ochii si labutele cainelui. Ochii ar trebui sa fie limpezi, fara urme de roseata sau scurgeri. Examinarea saptamanala ca patrupedului ne va ajuta in prevenirea oricaror probleme de sanatate ale acestuia.

 

Copiii si alte animale

Cainele Ogar Irlandez este gentil cu copiii, insa din cauza marimii sale cainele poate tranti accidental copilasii speriindu-I sau ranindu-i. Prin prisma acestui fapt, cainele este potrivit caselor in care se afla copii mai mari. Irish Wolfhound nu este un ponei, ceea ce inseamna ca pustii nu ar trebui sa il calareasca. Cainele poate fi ranit in cazul in care copiii se comporta astfel.

Intotdeauna invatati-va copiii cum sa atinga animalele, cum sa se aproprie de acestea si supravegheati toate interactiunile dintre catei si copii pentru a preveni orice reactie a copiilor de a trage cainele de coada, de urechi sau de orice alta parte. Invatati copiii sa nu se aproprie de caine atunci cand doarme, mananca  si nici sa nu incerce sa ii ascunda mancarea. Nu lasati niciodata catelul nesupravegheat in prezenta copiilor.

Cu ajutorul socializarii timpurii si al dresajului, catelul se va intelege bine si cu alti caini. Acesta ar putea sa fugareasca animalele mici precum pisicile in cazul in care nu sunt invatati sa nu faca acest lucru. Este vital sa prezentati catelului animalele casei si sa supravegheati interactiunile dintre acestia. Cainele va considera pisicile si alte mici animale un joc cinstit.

 

Lasă un răspuns