banci online straine cu conturi in valuta

Brac German, poze si informatii

Brac German

Bracul German este o rasa foarte adaptabila de caine de vanatoare, potrivita pentru multe tipuri de vanat, atat pe pe apa, cat si pe uscat si este un companion foarte afectuos.

Are o blana deosebita, usor de intretinut, dar are nevoie de multa activitate fizica. Daca e solicitat fizic si mental in permanenta, iti va fi cel mai bun prieten patruped.

Caracteristicile rasei

Adaptabilitatea
Adaptare usoara in apartamente
Bun pentru stapan incepator
Nivelul de sensibilitate
Tolereaza sa fie lasat singur
Tolereaza vremea rece / frigul
Tolereaza vremea calda / caldura
Afectivitate si prietenie
Afectuos cu familia
Caini prietenosi cu copiii
Prietenos cu alti caini
Prietenos cu strainii
Ingrijirea sanatatii
Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Potentialul de a saliva
Usor de ingrijit
Sanatatea per general
Potentialul de a creste in greutate
Marimea
Dresajul
Usor de dresat
Inteligenta
Potentialul pentru mestecare
Fuga dupa prada
Tendinta de a latra
Dorinta de libertate
Exercitii fizice
Nivelul de energie
Vigurozitatea
Nevoia de exercitii
Caracterul jucaus

Statistici despre rasa

Origine
Germania
Categorie
Competitie
Greutate
20-32 kg
Inaltime
53-64 cm
Longevitate
12-14 ani

Poze cu caini Brac German


Surse foto: akc.org, unsplash.com, pexels.com, alaskadogworks.com

Mai multe despre aceasta rasa

Una dintre cele mai adaptabile rase de vanatoare, bracul german e stilat si are un aer regal. Este un superb catel de vanatoare, excelent si ca animal de companie pentru familie. Vaneaza animale cu pene si blana si poate chiar sa ia urma caprioarelor. Seara se joaca cu copiii sau se ghemuieste langa voi pe canapea. Nu te preocupa vanatoarea? Bracul german te insoteste bucuros in excursii sau la jogging.

Putin mai mic decat un pointer, bracul german are o forma eleganta a capului, cu ochi migdalati, de culoare inchisa, o expresie inteligenta si vesela, si nasul mare, de culoare inchisa. Urechile ample, cazute, pornesc dinspre varf si coboara pe langa linia capului. Dar caracteristica speciala a infatisarii bracului german este blana scurta, densa, lucioasa, de culoare maro inchis (culoarea ficatului) cu alb sau maro cu alb, care poate fi cu pete sau cu mici stropi. Coada este de obicei taiata si se lasa cam 40 de la suta din lungimea originala.

Acest catel energic, inteligent este fericit si cand face ceva util, si cand se joaca. Ii place compania oamenilor si e un bun prieten al copiilor, desi un pic cam prea agitat pentru cei foarte mici. Pentru ca iubeste asa de mult oamenii, daca ramane singur pe perioade mari, bracul german poate deveni distructiv, in cazul in care nu are constant companie si nu face activitate fizica suficienta. Latra la necunoscuti, dar nu e agresiv. Masculii sunt mai sociabili si sunt vanatori mai agresivi decat femelele.

Musculosul brac german are nevoie de multa activitate fizica. Trebuie sa-i asigurati, zilnic, o ora sau doua de activitate fizica. Cu picioarele lui membranate si blana rezistenta la apa, e un excelent caine de apa, mare amator de inot.  Daca aveti piscina, sa nu va mire ca se scalda alaturi de voi.

Bracului german ii place sa-si incante familia si se va stradui mult, mai ales daca e recompensat cu laude, joaca sau mancare. De regula, nu sunt incapatanati si invata rapid exercitiile noi. Cea mai mare provocare e sa le puteti capta atentie in permanenta, la dresaj. Se pot plictisi repede.

Este una din putinele rase de vanatoare care poate indeplini practic orice orice rol la vanatoare. Poate fi pointer si retriever. Poate vana pasari de inaltime, dar si pasari de apa, precum si iepuri, ratoni si caprioare. Bracul german va face, bucuros si neconditionat, tot ceea ce ii cereti.

Important

Bracul german e un caine plin de energie. Se recomanda, zilnic, cel putin o ora de activitate fizica intensa, de preferat fara lesa.  Daca nu face suficienta miscare, va deveni nervos si distructiv.

Este sociabil si nu-i place sa stea singur, multa vreme, daca nu are ceva de facut.  Fiind asa de inteligent, daca nu va ocupati de el, bracul german va gasi  ceva de facut, de regula ceva ce nu va convine.  Bracul german plictisit e un maestru al evadarilor, asadar aveti nevoie de un gard inalt de cel putin 2 metri, in cazul in care aveti de gand sa-l lasati singur afara. Latra la necunoscuti si cand aude zgomote. Sunt rezervati cu strainii. Femelele sunt, in general, foarte protectoare cu puii, daca au culcus.

Pentru a avea un caine sanatos, nu cumparati niciodata pui de la crescatori fara scrupule, de la cei care au “fabrici de catelusi” sau de la magazine de animale de companie. Cautati un crescator reputat, care face teste pentru a se asigura ca rasele lui nu au boli genetice care ar putea fi transmise la pui si ca sunt sanatosi din punct de vedere temperamental.

Istoric

Versiunile timpurii ale acestui tip de catel dateaza din secolul al 17-lea, dar bracul german, asa cum il stim noi astazi, a fost creat pentru a fi un caine cu functii multiple, la mijlocul si spre sfarsitul secolului al 19-lea.  Predecesorii sai, pointerul german sau pointerul vanator de pasari, erau o incrucisare de pointer spaniol si copoi, rezultatul fiind  un caine mare de vanatoare cu miros foarte fin. Vanatorii alegeau cati cu personalitate docila, dar, pe parcurs, au dorit si stil si eleganta, pe langa firea obedienta si mirosul extrem de bine dezvoltat. Au folosit bracul german importat din Anglia, pentru un plus de stil, si au creat un catel la fel de bun pe apa, ca si pe uscat.

Se spune ca printul Albrecht zu Solms-Braunfeld, din casa regala de Hanovra, i-a incurajat pe crescatori sa selecteze specimenele timpurii pe baza functiei, nu a formei. Rezultatul a fost un caine de vanatoare suplu, atletic, receptiv, potrivit pentru toate tipurile de vanatoare, si, mai mult decat atat, un caine de companie inteligent si afectuos. Primul brac german din Statele Unite a fost importat in 1925 de catre doctorul Charles Thornton, din Montana, care a inceput sa creasca aceasta rasa. 5 ani mai tarziu, rasa a fost recunoscuta de American Kennel Club. Primul brac german inregistrat la AKC a fost Greif v.d. Fliegerhalde.

Cel de al doilea razboi mondial a afectat cresterea bracului german. Pe masura ce se apropia sfarsitul razboiului, multi crescatori si-au ascuns aurul, diamantele, operele de arta, caii Lipitani si cainii rasa brac german. Cei mai buni caini au fost trimisi, la pastrare, in Iugoslavia. Dar pentru ca, Ia sfarsitul celui de al doilea razboi mondial, Iugoslavia era de partea cealalta a Cortinei de Fier, crescatorii vest-germani nu aveau acces la  cei mai buni braci germani si au fost nevoiti sa refaca indragita lor rasa dintr-o rezerva limitata de gene.

Intre timp, in SUA, bracul german avea mare succes. In anii  ’50 s-au inregistrat progrese importante pentru bracul german, dar multi cred ca apogeul a fost in 1968. A fost anul in care 3 din cateii plasati pe primele 4 locuri la Campionatul National al AKC erau deja campioni la conformare.

Pe langa aptitudinile sale de vanatoare, bracul german a fost sursa de inspiratie pentru scriitori moderni, care l-au imortalizat in lucrarile lor. Unul dintre ei este Robert B. Parker,  ale carui carti politiste, extrem de populare, sunt despre un detectiv din Boston, pe nume  Spenser, care are, de-alungul povestii, trei braci germani, maro inchis, toti numiti Pearl. Parker apare adesea pe coperta cartilor despre Spenser cu  un brac german maro inchis.

Rick Bass a scris o carte intitulata Colter: Povestea adevarata a celui mai bun caine pe care l-am avut vreodata, care este despre un brac german de companie si de vanatoare. Mel Wallis, autor de carti de vanatoare, are o carte intitulata Fugi, Rainey, Fugi despre bracul lui german,  inteligent si adaptabil.

Astazi, bracul german e pe locul 19, din cele 155 de rase si varietati recunoscute de AKC.

Dimensiuni

Masculii au inaltimea intre 58 si 63 de cm, la umar, si cantaresc 25-32 de kg. Femelele au inaltimea intre 53 si 59 cm, la umar, si cantarec intre 20,5 si 27 de kg.

Personalitate

Istet, prietenos si gata de actiune, bracul german e bine dispus indiferent ce face, fara sa fie nervos sau capricios. Nu-i place sa fie lasat singur si poate dezvolta anxietate de separare. Este un caine de casa, nu de curte sau de cusca. Ii iubeste pe toti din familie, dar e posibil sa-si aleaga un favorit. Poate fi dresat cu rezultate excelente.

Temperamentul este influentat de un numar de factori, inclusiv ereditatea, dresajul si socializarea. Puii cu temperament  bland sunt curiosi si jucausi si vor sa fie tinuti in brate. Alegeti un pui echilibrat, nu pe cel care isi bate colegii de culcus sau pe cel care sta retras intr-un colt.  Trebuie sa-l cunoasteti pe cel putin unul din parinti –  de regula, mama e disponibila – pentru a va asigura  ca au un temperament frumos, cu care va impacati bine. E util si sa vedeti frati sau alte rude ale parintilor, pentru a va face o idee despre cum va fi puiul cand creste.

Ca orice catel, bracul german are nevoie de socializare inca de mic – sa stea in preajma multor persoane, sa vada si sa auda diverse lucruri si sa treaca prin diverse experiente. Prin socializare, va asigurati ca puiul vostru va avea o personalitate bine dezvoltata cand creste mare. Ar fi un excelent start daca il inscrieti la gradinita de catelusi. De asemenea, isi va rafina aptitudinile sociale daca aveti oaspeti in mod frecvent, daca il duceti in parcuri aglomerate, in magazine care permit accesul cainilor, la plimbare, pentru a cunoaste vecinii.

Sanatate

Bracul german e, in genere, sanatos, dar, ca orice rasa, e predispus la o serie de afectiuni. Nu toti bracii germani vor suferi, neaparat, de una sau mai multe din bolile de mai jos, dar e important sa aveti toate informatiile, daca va ganditi sa va luati un caine din aceasta rasa.

Daca luati un pui, cautati un crescator bun, care sa va arate certificatele de sanatate ale ambilor parinti.   Certificatele de sanatate dovedesc ca puiul a fost consultat si nu are probleme. Bracul german trebuie sa aiba certificat de sanatate de la Fundatia Ortopedica pentru Animale (OFA) pentru displazie de sold (cu un scor ok sau mai bun de ok), displazie de umar, hipotiroidism si boala von Willebrand; de la Universitatea Auburn pentru trombopatie; de la Fundatia Oftalmologica Canina (CERF), certificat care sa ateste ca ochii sunt sanatosi. Puteti verifica certificatele de sanatate pe siteul OFA (offa.org).

Displazie de sold: multi factori, inclusiv genetici, de mediu sau de alimentatie, contribuie, se pare, la deformarea articulatiei soldului. In cazurile de gravitate medie, cu dieta adecvata si miscare fizica, animalul poate duce o viata activa si absolut normala. In cazurile mai severe ar putea fi nevoie de corectie chirurgicala. Veterinarul poate face o radiografie pentru a vedea cum e soldul cainelui. Cainii cu displazia de sold nu trebuie crescuti pentru reproducere.

Cancer: este printre problemele de sanatate cel mai frecvent mentionate in sondajul recent, facut de Clubul Bracilor Germani din America. Tipurile de cancer cel mai des intalnite sunt tumorile mamare, tumorile mastocitare si limfosarcomul.

Limfedemul: afectiune in care blocajul valvular al drenajului limfatic sau canalele limfatice deformate provoaca umflarea tesutului din cauza acumularii de fluide.

Entropionul: acest defect, care de regula e vizibil inainte de implinirea varstei de 6 luni, provoaca intoarcerea inauntru a pleoapei, iritand si ranind astfel globul ocular. Poate fi afectat un ochi, sau ambii. Se poate corecta chirurgical.

Boala Von Willebrand: e o boala a sangelui de care pot suferi si oamenii, si cainii. Afecteaza procesul de coagulare din cauza reducerii factorului von Willebrand din sange.  Catelul care sufera de boala von Willebrand are sangerari nazale, sangerari gingivale, sangerari prelungite in caz de interventii chirurgicale si sangerari prelungite in perioada ciclului sau dupa ce a fatat. Sporadic apare sange in scaun. Boala e diagnosticata de regula la varsta de 3 pana la 5 ani. E o boala incurabila, dar poate fi tratata in diverse moduri, cum ar fi cauterizarea sau coaserea ranilor, transfuzii cu factor von Willebrand inainte de operatii si evitarea anumitor medicamente.

Dilatatia gastrica-ocluzia intestinala (GDV): denumita si balonare sau torsiune gastrica. Este o afectiune care pune viata in pericol si afecteaza cainii mari, cu pieptul adanc, asa cum e bracul german, mai ales daca li se da o singura masa pe zi, cu multa mancare,  si daca mananca repede si beau multa apa dupa masa, iar apoi fac miscare in ritm alert. Unii cred ca vasele de mancare puse mai sus si tipul de hrana pot declansa boala. GDV apare cand stomacul e umflat cu gaze sau cu aer si se torsioneaza.  Cainele nu poate eructa sau vomita pentru a scapa de excesul de aer din stomac, iar circulatia normala a sangelui spre inima este ingreunata. Tensiunea arteriala scade accentuat, iar cainele intra in stare de soc. Fara interventie medicala imediata, cainele poate muri. E vorba de balonare daca bracul german are abdomenul umflat, saliveaza excesiv si eructeaza fara sa vomite. In plus, e posibil sa fie agitat, trist, letargic, iar inima sa-i bata repede. Catelul trebuie dus imediat la veterinar. Sunt unele indicii ca tendinta spre GDV se mosteneste, asa ca bracul german care face aceasta boala trebuie sterilizat sau castrat.

Ingrijirea

Bracul german nu se recomanda celor ce locuiesc in apartament. Cel mai bine se potriveste persoanelor care au casa si curte mare, imprejmuita cu gard inalt. Este o rasa plina de energie si vigoare pentru a rezista toata ziua in teren. Miscarea este foarte importanta pentru el. Daca nu face suficienta activitate fizica, poate deveni agitat si distructiv. Trebuie sa aveti grija sa faca miscare cel putin o ora pe zi. Bracului german ii plac drumetiile obositoare, plimbarile lungi sau o joaca buna, in care sa aduca obiectele aruncate. Daca face suficienta miscare, bracul german este un excelent caine de casa. Pentru ca sunt foarte curiosi si inteligenti, n-ar fi rau sa puneti puiul de brac german in cusca atunci cand  nu-l supravegheati, ca sa nu faca nazbatii.

Catelul colaboreaza bine cu oamenii, dar din cauza mostenirii genetice de vanator – care presupune adesea activitati departe de stapanul vanator – poate avea o doza de independenta. Dresati-i cu blandete  si consecventa, folosind elemente ajutatoare, cum ar fi recompense sub forma de mancare si laude. Bracul german tratat dur va deveni si mai incapatanat si mai putin doritor sa va asculte. Ca sa aveti succes, trebuie ca antrenamentul sa fie tot timpul interesant. Sesiunile trebuie sa fie scurte si sa se incheie mereu intr-o nota buna, laudandu-l pentru ce a facut bine.

Alimentatia

Cantitatea zilnica recomandata: 2 pana la 3 cesti de hrana uscata pe zi, impartita in doua mese.

Atentie – Cat mananca un patruped adult depinde de dimensiuni, varsta, constitutie, metabolism si nivel de activitate fizica. La fel ca in cazul oamenilor, cainii sunt diferiti si nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. E de la sine inteles ca un catel foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un caine de canapea. De asemenea, calitatea hranei pe care o cumparati e importanta. Cu cat e de calitate mai buna, cu atat va fi mai hranitoare si nu va trebui sa-i umpleti mereu castronul.

Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !

Mentineti bracul german in forma, dati-i sa manance cu masura, de doua ori pe zi, nu-i lasati hrana la dispozitie tot timpul. Ca sa vedeti daca e supraponderal, faceti testul ochiometric si testul cu mainile. Mai intai, priviti-l de sus. Ar trebui sa-i vedeti talia. Apoi, puneti-va mainile pe spatele lui, cu degetele mari de-alungul coloanei vertebrale, cu degetele desfacute in jos. Ar trebui ca, fara sa apasati prea tare, sa-i simtiti coastele, desi nu i le vedeti. Daca nu le simtiti, dati-i mai putina mancare si puneti-l sa faca miscare mai multa.

Culoarea parului si toaletarea

Bracul german are blana scurta, cu fir gros, care nu permite trecerea apei, si e usor mai lunga in partea de desubt din zona cozii si in partea din spate, pe coapse. Pe cap, parul e mai moale, mai subtire si mai scurt.

Blana caracteristica e maro inchis (culoarea ficatului) sau culoarea ficatului cu alb. Poate fi cu “stropi” (mici zone izolate de fire negre, pe fond alb), cu pete, sau inspicat (un amestec fin de fire colorate cu fire albe). De exemplu, un brac german de culoarea ficatului are o blana maroniu-rosiatica, culoarea fiind usor iluminata de fire albe.

Blana moale si scurta a bracului german e usor de toaletat, iar parul nu cade in cantitati mari. Periati blana saptamanal cu o perie cu tepi tari si nu-i faceti baie decat cand e cazul. Frecati blana cu un prosop sau cu o bucata de piele de caprioara, ca sa-i dati luciu. Controlati picioarele dupa ce a facut miscare sau activitati afara. Dupa vanatoare, uscati-l bine, ca sa nu raceasca. Periodic, controlati urechile pentru a depista eventuale semne de infectie, cum ar fi mirosul urat, roseata sau durerea. Daca bracul german se scarpina des la urechi, ar putea avea o infectie.

Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa

Bracul german se impaca bine cu copiii, in cazul in care cresc impreuna. Are multa energie si e bun tovaras de joaca pentru copiii mai mari. Totusi, cu copiii foarte mici, poate fi cam prea agitat. Bracul german care nu e familiarizat cu copiii se descurca cel mai bine intr-o casa cu copii mari, care stiu sa interactioneze cu patrupezii.

Invatati-i pe copii cum sa se poarte si cum sa atinga cainii si supravegheati mereu interactiunea dintre patrupezi si copiii mici, pentru a evita muscaturi, trageri de urechi sau de coada, de ambele parti. Explicati-i copilului ca trebuie sa lase catelul in pace cand mananca sau cand doarme si ca nu trebuie sa-i ia niciodata mancarea din fata. Niciun catel nu trebuie lasat nesupravegheat in prezenta unui copil.

Bracul german se impaca bine cu alti catei, desi unii ar putea fi agresivi cu cei de acelasi sex. Fiind catei de vanatoare, pot fi agresivi si cu animale mici si blanoase, cum ar fi pisicile sau iepurii. Se pot intelege bine daca sunt crescuti, de mici, impreuna, dar nu sunt la fel de binevoitori cu animale straine, care le invadeaza teritoriul.

Bracul German mi-a demonstrat că este un companion cu adevărat extraordinar, oferind un amestec inimitabil de energie, inteligență și iubire necondiționată. Deși necesită multă activitate fizică, am descoperit că aceste provocări zilnice sunt de fapt oportunități de legătură, pentru a petrece timp împreună fie la jogging, fie în drumeții lungi. Ceea ce e important să reținem este că, fără atenție și mișcare suficientă, acest câine minunat poate deveni distructiv și anxios, așa că implicarea și dedicarea sunt cheia. În final, dacă ești dispus să investești timp și iubire, Bracul German va răspunde cu o loialitate profundă și va aduce multă bucurie în viața ta de zi cu zi.

Lasă un răspuns