Boston Terrier, poze si informatii

Boston Terrier

Cainii din rasa Boston Terrier sunt foarte indragiti, inca de cand au aparut, acum mai putin de o suta de ani.

La inceput erau crescuti pe post de caini de lupta, dar in zilele noastre sunt calmi, afectuosi, cu marcaje ca de smoching si de aceea au fost porecliti „gentlemanul american”.

Caracteristicile rasei

Adaptabilitatea
[+] Adaptare usoara in apartamente
Contrar credintei populare, o marime mica la caine nu-l face pe acesta sa fie un caine de apartament – multi caini de statura mica au prea multa energie si tind sa latre foarte mult. Fiind linistit, cu un nivel de energie scazut, destul de calm in interior si politicos cu ceilalti vecini, reprezinta calitatile potrivite pentru un caine de apartament.
[+] Bun pentru stapan incepator
Unii caini sunt mai usor de stapanit decat altii: pot fi dresati mai bine mult mai usor. Ei sunt, de asemenea, destul de rezistenti incat sa revina la aceleasi greseli. Cainii care sunt foarte sensibili, care gandesc independent sau sunt increzuti, pot fi mult mai greu de stapanit pentru un stapan care este incepator. Va puteti gasi cel mai potrivit caine pentru dumneavoastra daca tineti cont de experienta personala pe care ati avut-o cu alti caini, pe masura ce va alegeti un catelus.
[+] Nivelul de sensibilitate
Unii caini vor lasa o mustrare stricta in spatele lor, in timp ce altii vor avea chiar si un aspect uimitor de inimos. Cainii cu o sensibilitate scazuta, numiti si comozi, toleranti, rezistenti si chiar nesimtiti, pot mult mai bine sa faca fata la o gospodarie galagioasa, haotica, la un stapan mai galagios sau mai hotarat, la o rutina variabila sau nepotrivita. Aveti copii, tineti multe petreceri, cantati intr-o trupa sau duceti o viata agitata? Atunci este bine sa aveti un caine cu o sensibilitate scazuta.
[+] Tolereaza sa fie lasat singur
Unele rase de caini tind sa aiba o relatie foarte apropiata cu familiile lor si sunt mult mai inclinate sa se ingrijoreze sau sa se panicheze atunci cand sunt lasate singure de catre stapani. Un caine anxios poate fi foarte distructiv, poate sa latre mult, sa planga mult, sa mestece, cauzand un dezastru. Aceste tipuri de rase o duc mai bine atunci cand un membru al familiei este acasa pe timpul zilei sau atunci cand stapanul poate sa duca cainele cu el la munca.
[+] Tolereaza vremea rece / frigul
Rasele care au o blana foarte scurta si rara sau care nu sunt acoperite cu blana sau grasime corporala, cum sunt cainii Ogari, sunt vulnerabili la frig. Caini cu o toleranta scazuta la frig trebuie sa traiasca inauntru, in climate calduroase si ar trebui sa aiba o haina pe ei atunci cand sunt scosi la plimbare.
[+] Tolereaza vremea calda / caldura
Cainii cu blana stufoasa si straturi duble de blana sunt mult mai vulnerabili la supraincalzire. La fel sunt si rasele care au nasul scurt, precum Bulldog-ul sau Pug-ul, din moment ce ei nu pot sa respire la fel de bine incat sa se racoreasca. Daca va doriti o rasa sensibila la caldura, cainele va trebui sa stea inauntru, in casa, cu dumneavoastra, atunci cand zilele sunt calduroase sau cand este o umiditate crescuta in aer, si, de asemenea, trebuie sa fiti foarte precauti in legatura cu antrenarea cainelui in caldura.
Afectivitate si prietenie
[+] Afectuos cu familia
Unele rase sunt independente si distante, chiar daca au fost crescute de aceeasi persoana de cand erau catelusi; altele se ataseaza mai mult de o persoana si sunt indiferente fata de restul persoanelor; si unele coplesesc toata familia cu afectiune. Rasa nu este singurul factor care ne arata nivelul de afectivitate; cainii care au fost crescuti intr-o casa in care au avut oameni in jurul lor sunt mult mai confortabili cu alte persoane si formeaza o legatura cu acestea mult mai usor.
[+] Caini prietenosi cu copiii
Fiind blanzi cu copiii, suficient de robusti pentru a se descurca cu animalele mai greu de abordat si destul de bucurosi sa-si imparta mancarea din farfurie, cu o atitudine istovitoare pentru alergare, copii care striga, toate acestea reprezinta trasaturi care fac un caine sa fie prietenos cu copiii. S-ar putea sa va surprinda cine e pe aceasta lista: Boxerii care arata feroce sunt considerati buni cu copiii, la fel cum sunt si Terrierii Americani Staffordshire (pitbullii). Micuti, delicati si potential fermecatori, cainii precum cei din rasa Chihuahua nu sunt chiar asa de prietenosi. Toti cainii sunt individuali. Rating-urile sunt generalizate si nu sunt o garantie pentru cum o anumita rasa sau un anumit caine ar trebui sa se comporte. Cainii din orice rasa pot fi buni cu copiii, in functie de experientele anterioare, de dresajul privind modul in care trebuie sa se comporte cu copiii si totodata, in functie de personalitatea cainelui. Indiferent de rasa sau de tipul acesteia, toti cainii au falci puternice, dinti ascutiti si pot musca in circumstante stresante. Copiii mici si cainii din oricare rasa ar trebui sa fie intotdeauna supravegheati de catre un adult si niciodata lasati singuri impreuna.
[+] Prietenos cu alti caini
Prietenia dintre caini, si prietenia dintre caini si oameni sunt doua lucruri complet diferite. Unii caini pot ataca sau pot incerca sa domine alti caini chiar daca sunt iubitori cu oamenii; alti caini prefera sa se joace decat sa se lupte; si unii isi intorc coada si fug. Rasa nu este singurul factor; cainii care au trait cu codescendenti si cu mama lor pana la 6-8 saptamani de viata si care au petrecut mult timp jucandu-se cu alti caini in timpul vietii de catelusi, au mult mai multe sanse sa dezvolte abilitati sociale canine bune.
[+] Prietenos cu strainii
Cainii prietenosi cu strainii vor intampina musafirii cu datul din coada si cu ghemuirea; altii sunt timizi, indiferenti sau chiar agresivi. Cu toate acestea, indiferent de rasa, un caine care a fost familiarizat cu oameni de diferite tipuri, varste, marimi, cat timp era catelus, va reactiona mai bine la interactiunea cu strainii cand va deveni adult.
Ingrijirea sanatatii
[+] Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Daca aveti de gand sa impartiti casa cu un caine, trebuie sa puteti face fata la un anumit nivel de par de caine care poate fi pe haine sau prin casa. Oricum, caderea parului variaza destul de mult de la o rasa la alta: unii caini naparlesc pe tot parcursul anului, altii pe sezon – producand o furtuna de vis din parul cazut, si unii aproape deloc. Daca sunteti o persoana obsedata de curatenie va trebui, fie sa va alegeti o rasa de caine care naparleste putin, fie sa va relaxati standardele.
[+] Potentialul de a saliva
Cainii predispusi la salivare excesiva ar putea lasa sirag de bale pe bratele dumneavoastra, lasand pete mari si umede pe haine atunci cand vin sa va intampine. Daca aveti o atitudine relaxata legata de bale, este in regula, dar daca sunteti obsedat de curatenie, ar fi bine sa alegeti un caine care nu saliveaza mult.
[+] Usor de ingrijit
Unele rase de caini au nevoie doar de periere si sunt gata de plecare; altii necesita imbaiere regulata, tunsoare si alte tipuri de ingrijire doar pentru a fi curati si sanatosi. Trebuie sa luati in considerare timpul de care dispuneti si rabdarea pe care o aveti in cazul in care va doriti un caine care are nevoie de multa ingrijire sau daca detineti bani suficienti incat sa platiti pe cineva sa faca aceste lucruri pentru dumneavoastra.
[+] Sanatatea per general
Datorita practicilor deficitare de reproducere, unele rase de caini sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de santate genetice, cum ar fi displazia de sold. Acest lucru nu inseamna ca fiecare caine din rasa respectiva va dezvolta acele boli; inseamna doar ca au un risc crescut in a le dezvolta. Daca cumparati un catelus, este o idee buna sa aflati ce boala genetica este comuna rasei de care sunteti interesat, iar in acest mod puteti intreba crescatorul in legatura cu sanatatea fizica a parintilor si a altor rude ale catelusului pe care vi-l doriti.
[+] Potentialul de a creste in greutate
Unele rase au un apetit crescut si tind sa ia in greutate usor. Precum este valabil si la oameni, supraponderea poate cauza probleme de sanatate si in cazul cainilor. Daca alegeti un caine dintr-o rasa care este predispusa la ingrasare, va trebui sa-i limitati recompensele, sa va asigurati ca face suficienta miscare si totodata sa-i impartiti mancarea zilnica in portii regulate si sa nu-i lasati mancare in vas tot timpul.
[+] Marimea
Cainii pot fi de toate dimensiunile, de la cel mai mic caine din lume, Chihuahua, pana la maretul german Great Dane, iar spatiul care ii este necesar unui caine este un factor cheie in luarea deciziei de a-l achizitiona deoarece trebuie sa fie compatibil cu spatiul in care locuiti. Cainii din rase mari par a fi coplesitori si intimidanti, dar unii dintre ei sunt incredibili de dulci! Interesati-va pentru a gasi cainele mare potrivit pentru dumneavoastra!
Dresajul
[+] Usor de dresat
Cainii usor de dresat se adapteaza mai usor si chiar foarte repede la formarea unei asocieri dintre o atitudine prompta (cum ar fi cuvantul “sezi”), o actiune (a sta), si o consecinta (primirea unei recompense). Alti caini au nevoie de mai mult timp, de mai multa rabdare si repetitie pe perioada dresajului. Multe rase sunt inteligente dar abordeaza dresajul cu o atitudine de genul “Ce imi iese mie din asta?”, in acest caz fiind nevoie de recompensare si jocuri pentru a-i invata sa se conformeze cu ceritele dumneavoastra.
[+] Inteligenta
Cainii care au fost crescuti pentru anumite lucruri care necesita luare de decizii, inteligenta si concentrare, precum cei din crescatoriile de animale, trebuie sa-si exercite creierul, precum isi antreneaza corpul cainii care au fost crescuti pentru a alerga toata ziua. Daca acestia nu obtin stimularea mentala de care au nevoie vor face lucruri care, de obicei, nu sunt placute, precum sapatul si mestecatul. Dresajul de supunere si jucariile interactive pentru caini sunt modalitati bune pentru a antrena creierul cainelui, precum pentru dezvoltarea corporala sunt sporturile pentru cainii, ca si cele de agilitate, cautare si salvare.
[+] Potentialul pentru mestecare
Este frecvent intalnit in perioada de catelus la multe rase si la rasele de Retriever la toate varstele, muscatura insemnand o tendinta la prindere, mestecat si muscat in joaca (muscatura fina, nedureroasa care nu punctioneaza pielea). Cainii care au tendinta sa muste, mult mai probabil fac acest lucru pentru a-i tine sau a-i strange pe membrii familiei lor, insa acestia au nevoie de dresaj pentru a invata ca este in regula sa roada sau sa mestece jucarii, dar nu si oameni. Rasele care au tendinta sa muste tind sa se bucure de un joc in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi si, de asemenea, se bucura si de mestecatul unei jucarii de mestecat in care sunt puse recompense.
[+] Fuga dupa prada
Cainii care au fost crescuti sa vaneze, asa cum sunt Terrierii, au o dorinta innascuta sa vaneze si uneori, chiar sa ucida alte animale. Orice vajait de pisici, veverite, poate chiar si de masini, pot sa declanseze acel instinct. Cainii carora le place sa vaneze trebuie sa fie tinuti in lesa sau trebuie tinuti intr-o zona ingradita atunci cand sunt afara, si totodata este nevoie sa aveti in curte un gard inalt si sigur. Aceste rase, in general, nu sunt potrivite pentru case in care mai exista si alte animale de companie mici care pot arata ca o prada, asa cum sunt pisicile, hamsterii sau cainii mici. Rasele care initial au fost folosite pentru vanatoarea de pasari, pe de alta parte, in general, nu vor vana, dar probabil nu vor fi atente la dumneavoastra atunci cand sunt zboara pasari in jurul lor.
[+] Tendinta de a latra
Unele rase tac mai des decat altele. Cand alegeti o rasa, ganditi-va cum vocalizeaza cainele – cu latraturi sau urlete – si cat de des o face. Daca luati in considerare achizitionarea unui caine de vanatoare, o sa auziti latratul ca pe o melodie sau ca pe ceva ce va scoate din sarite? Daca va ganditi sa va luati un caine de paza, credeti ca il va alerta in permanenta orasul plin de “straini” suspiciosi? Oare viata locala salbatica il va transforma intr-un caine salbatic? Locuiti in zone cu restrictii legate de zgomot? Aveti vecini in apropiere? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspuns inainte de a alege rasa de caine pe care o doriti.
[+] Dorinta de libertate
Unele rase de caini sunt mai libertine decat altele. Cainii nordici, precum sunt Husky Siberieni, au fost crescuti pentru a parcurge distante lungi, iar atunci cand au ocazia, vor pleca dupa orice le creste interesul. Multi caini de vanatoare, pur si simplu trebuie sa-si urmareasca mirosul sau pe iepurele care ar putea alerga in calea lor, chiar daca asta inseamna ca o sa va lase in urma.
Exercitii fizice
[+] Nivelul de energie
Cainii care au un nivel crescut de energie sunt intotdeauna pregatiti de actiune. Initial, crescuti pentru a face o anumita munca de caine, precum gasirea pradei in cazul celor de vanatoare sau pazirea unei crescatorii in cazul celor de paza, acestia detin rezistenta pentru a face fata la o zi de munca completa. Acesti caini au nevoie de o cantitate semnificativa de exercitiu si de o stimulare mentala, si sunt mai predispusi sa-si petreaca timpul sarind, jucandu-se si investigand orice obiective si mirosuri noi. Cainii care au un nivel de energie scazut sunt echivalentul la cainii lenesi care sunt bucurosi cand trece ziua. Cand alegeti o rasa trebuie sa luati in considerare nivelul dumneavoastra de activitate si stilul de viata pe care il aveti si trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de un caine zburdalnic, energic sau de unul enervant.
[+] Vigurozitatea
Un caine viguros, poate sa fie energic sau poate sa nu fie, dar orice face, face cu vigoare: strange de lesa (pana cand este dresat sa nu mai faca acest lucru), incearca sa treaca prin obstacole si chiar mananca si bea apa cu inghitituri mari. Acesti caini au nevoie de foarte mult dresaj pentru a invata bunele maniere si s-ar putea sa nu fie potriviti pentru o casa in care sunt copii mici sau persoane in varsta sau fragile. Un caine cu o vigoare scazuta, pe de alta parte, are o abordare mai delicata asupra vietii.
[+] Nevoia de exercitii
Unele rase sunt in regula daca sunt plimbate seara, usor in jurul blocului. Altele au nevoie zilnic de exercitii viguroase, in special acele rase care au fost crescute pentru a face munci fizice, precum pazitul sau vanatul. Fara exercitiu suficient, aceste rase pot lua in greutate si isi pot consuma energia in alte moduri care s-ar putea sa nu va placa, cum ar fi latratul, mestecatul si sapatul. Rasele care au nevoie de mult exercitiu sunt potrivite pentru oameni activi care prefera sa stea mai mult afara sau pentru cei care sunt interesati sa-si pregateasca cainele pentru a concura intr-un sport de caini care necesita un nivel crescut de energie, cum ar fi cel de agilitate.
[+] Caracterul jucaus
Unii caini sunt catelusi perpetuu – intotdeauna implorand pentru a se juca – in timp ce altii sunt mai seriosi si mai calmi. Cu toate ca un caine jucaus suna placut, trebuie sa va ganditi la cat de mult timp sunteti dispusi sa va jucati cu el in fiecare zi si daca aveti copii sau alti caini care pot fi colegi de joaca cu catelusul.

Statistici despre rasa

Origine
SUA
Categorie
Companie
Greutate
5-11 kg
Inaltime
33-42 cm
Longevitate
13-15 ani

Poze cu caini Boston Terrier


Surse foto: unsplash.com, pixabay.com, pexels.com

 

Mai multe despre aceasta rasa

Poate ca acest caine a fost crescut sa fie un luptator feroce, dar in zilele noastre s-a pierdut orice urma de agresivitate. Micul gentleman american, cum era numit in secolul al 19-lea, este in mod cert dragastos, nu razboinic, desi masculii isi mai arata cate ceva din mostenirea genetica si fac spectacol cand simt ca teritoriul lor e invadat de alt caine. Cainii boston terrier sunt vestiti pentru inteligenta lor – uneori sunt chiar prea inteligenti. Firea lor veseala, dragastoasa ii face extrem de placuti, desi uneori incapatanarea sau accesele de hiperactivitate ii pot supara pe stapani. Dar orice urma de suparare dispare, cand stapanul e privit de doi ochi uriasi, rotunzi, in care se citeste “te iubesc”. Desi e o rasa de talie mica, sunt caini bine legati si musculosi. Au blana lucioasa, neteda cu marcaje albe clare, model smoching – si de aceea au fost numiti gentlemenii americani. Urechile sunt mari si stau mereu ridicate. Frumusetea acestui catel e competata de ochii mari si expresivi, distantati.

Cainii Boston Terrier au fata mare, fara incretituri, si nasul turtit. Apartin unei categorii de catei numiti brahicefalici (brahi – scurt, cefalic – cap). Ca si alti caini brahicefalici, maxilarul de jos e proportionat, dar cel de sus e scurt si de aceea au o fata “turtita”. Conformatia cateilor boston terrier ii face mai impozanti, desi sunt mici. Linia gatului e usor arcuita, de aceea au o pozitie mandra, au pieptul larg si un aer general de animal robust si indesat. Coada e natural scurta (taierea e interzisa) si porneste de jos, de la noada. Talia mica si firea lui vesela si iubitoare fac din boston terrier un animal de familie si un companion grozav. Acesti catei iubesc copiii si ii amuza pe oamenii de toate varstele, cu poznele lor si cu expresia speciala si atragatoare. Sunt buni companioni mai ales pentru varstnici si pentru cei care locuiesc in apartament. Desi e bland si echilibrat, acest catel poate avea uneori atitudinea semeata si viteaza a stramosilor terrieri.

Important

  • Cainii din aceasta rasa au nasul scurt si nu pot raci aerul care intra in plamani la fel de bine cum o fac cei cu nasul mai lung. De aceea sunt predispusi la neplaceri din cauza caldurii. Avand blana scurta, nu rezista la temperaturi scazute. Chiar si in zonele cu climat temperat, catelul boston terrier trebuie tinut in casa.
  • Pentru ca au probleme respiratorii, evitati sa trageti de colier pentru a-l forta sa mearga in directia in care doriti.
  • Are predispozitie catre ulcer cornean, avand ochii asa mari si proeminenti. Aveti grija la ochi cand va jucati sau il scoateti la plimbare.
  • Rasa e predispusa la flatulenta, dar aceasta manifestare depinde, in parte, si de ce mananca. Daca nu suportati un catel plin de gaze, aceasta rasa nu este recomandabila pentru voi.
  • Din cauza nasului scurt, cateii adesea pufaie, stranuta, sforaie (uneori foarte sonor) lasa bale.
  • Cu capul mare si pelvisul mic, mamele fata greu. Daca vreti sa-i cresteti pentru reproducere, luati in calcul ca, pe langa problemele posibile la fatare, cand adesea e nevoie de cezariana, numarul puilor e mic la aceasta rasa. Nu putine sunt cazurile in care aduc pe lume un singur pui. E posibil sa aveti de asteptat cateva luni daca doriti un pui de boston terrier de calitate, de la un crescator reputat.
  • De regula, sunt catei blanzi, tacuti, fara accese de latrat sau de agresivitate, dar masculii pot fi bataiosi cu alti patrupezi, daca au senzatia ca teritoriul lor e invadat.
  • Sunt lacomi la mancare, asa ca supravegheati greutatea cainelui, ca sa nu devina supraponderal.
  • Aceasta rasa poate fi incapatanata, asa ca la dresaj e nevoie de o atitudine constanta si de perseverenta. Sunt sensibili la tonul vocii, iar pedepsele ii pot face sa se inchida in ei, asadar dresajul trebuie sa fie cu ton scazut si motivational. Cand il dresati acasa, se recomanda dresajul la cusca.
  • Pentru a avea un catel sanatos, nu cumparati niciodata pui de la crescatori iresponsabili, de la fabrici de catelusi, de la magazinul de animale de companie sau de la crescatori care nu dau certificat de sanatate ori garantii. Cautati un crescator reputat, care face teste pentru a se asigura ca rasele lui nu au boli genetice care ar putea fi transmise la pui si ca sunt sanatosi din punct de vedere temperamental.

Istoric

Desi toata lumea e de acord ca specia boston terrier a aparut la sfarsitul anilor 1800, la Boston, Massachusetts, sunt mai multe teorii referitoare la cum a fost creata. Una dintre ele este ca vizitii unor familii bogate au creat specia, incrucisand bulldogi cu english white terrier, rasa care astazi nu mai exista, pentru a obtine o noua specie de caine de lupte. O alta teorie este ca un barbat din Boston, pe nume Robert C. Hooper, a importat din Anglia o corcitura bulldog/terrier englez, pe nume Judge, pentru ca ii amintea de un caine pe care il avusese in copilarie.  O alta varianta e ca Hooper l-ar fi cumparat pe Judge de la altcineva din Boston, William O’Brian, in jurul anului 1870. Nu putem sti care dintre povesti e cea reala, dar cert este ca a existat, intr-adevar, un caine pe nume Judge si ca de la el a pornit specia pe care o stim astazi sub numele de boston terrier. Potrivit The Complete Dog Book, Judge era “un caine bine cladit, cu picioare lungi, cantarind aproximativ 14,5 kg.  Avea parul negru, tigrat, o pata in forma de flacara pe fata si un cap patratos.

In mod surprinzator, Judge nu s-a reprodus decat o data. Din uniunea cu o femela alba, de 9 kg, pe nume   Burnett’s Gyp (ori Kate) care ii apartinea lui Edward Burnett, din Southboro, Massachusetts, a rezultat un pui, baiat, pe nume Well’s Eph. Se spune ca puiul lui Judge si Kate nu era un catel prea atragator, dar avea alte caracteristici, pe care Hooper si prietenii lui le apreciau, asa ca a fost perpetuat din plin. Una dintre partenerele lui a fost o femela pe nume Tobin’s Kate, care cantarea doar 9 kg si avea un cap destul de scurt. Era tigrata pe auriu si avea o coada la trei sferturi. Se crede ca puiul lor a fost incrucisat cu unul sau mai multi bulldogi francezi, pentru a pune bazele speciei boston terrier de astazi. La inceput nu erau numiti boston terrieri. Multii pui ai lui Eph au avut diverse denumiri, intre care bullet head, round head, terrier american si bulldog din Boston. In 1889, circa 30 de stapani de Boston Bull Terrieri au infiintat Clubul American al Bull Terrierilor si i-au numit Round Heads sau Bull Terriers.

Iubitorii speciilor Bull Terrier si Bulldog au obiectat. Intrucat, la acea vreme, comunitatea stapanilor de bulldogi era puternica in cadrul Clubului Canin American, grupul stapanilor de Boston Bull Terrier a decis ca, decat sa amplifice cearta, mai bine isi schimba numele in Boston Terrier Club, ca omagiu la adresa locului de nastere a rasei. Toata lumea a inceput sa numeasca aceasta specie Boston Bull. Specia a fost recunoscuta de Clubul Canin American in 1893.  Boston Terrier a fost unul dintre primii caini crescuti in SUA, care nu erau de vanatoare si a fost prima din cele 10 rase made-in-America recunoscute in prezent de Clubul Canin American.

La inceput, culoarea si marcajele speciei nu erau considerate foarte importante. In plus, desi cainii intruneau standardele enuntate de club, erau multe inadvertente in cadrul speciei. Dupa ani de imperechere in cadrul aceleiasi rase – endogamie – a fost obtinut boston terrier asa cum il stim noi astazi. In anii 1900, culoarea si marcajele distinctive au fost incluse, cu mare efort, in standard si au devenit o trasatura esentiala a speciei. Specia boston terrier a devenit rapid populara in SUA. In 1915, acesti catei erau cea mai populara rasa din SUA si au ramas printre primele 10 cele mai populare rase pana in anii ’60 si au fost din nou in fruntea clasamentului in anii ‘20 si ’30. In 1918, nu mai putin de 60 de caini boston terrier au luat parte la un spectacol pentru toate rasele.

Artistii de la Hollywood adorau boston terrierii. Se spune ca vedeta filmului mut Pola Negri, iubita lui Rudolph Valentino, isi lua cu ea peste tot catelusa Boston Terrier, pe nume Patsy, inclusiv la restaurante si cluburi de noapte. Cand la unul dintre restaurante nu a fost lasata sa intre cu iubita ei catelusa, vedeta a iesit ca o vijelie si a strigat „fara Patsy, fara Pola. Adio pentru totdeauna !” O alta celebritate care avea un boston terrier pe nume Patsy era jurnalista de tabloide Louella Parsons.

In 1976, catelul a fost ales emblema bicentenarului SUA. 3 ani mai tarziu a devenit mascota oficiala a statului Massachusetts. Rhett, cainele boston terrier, este mascota universitatii Boston. Wofford College, din Carolina de Sud, si liceul Redlands High School din California il revendica si ele pe boston terrier ca fiind mascota lor.

Personalitate

Poreclit Gentlemanul American, acest caine este vesel, istet si dragastos si are un temperament bland si moderat. Totusi, cainii din aceasta rasa pot fi incapatanati, asa ca, la dresaj, cuvintele de ordine trebuie sa fie constanta si perseverenta. Ca orice caine, si boston terrier are nevoie de socializare timpurie – sa vada diversi oameni, locuri, sa perceapa diverse zgomote si sa aiba experiente variate cand e mic. Socializarea ajuta puiul  sa creasca echilibrat.

Sanatate

Boston terrier e un catel, in general, sanatos, dar, ca orice rasa, e predispus la o serie de afectiuni. Nu toti vor suferi, neaparat, de una sau mai multe din bolile de mai jos, dar e important sa aveti toate informatiile, daca va ganditi sa va luati un caine din aceasta rasa. Daca luati un pui, cautati un crescator bun, care sa va arate certificatele de sanatate ale ambilor parinti.  Certificatele de sanatate dovedesc ca puiul a fost consultat si nu are probleme.

Cataracta: adica un strat laptos pe lentila ochiului. Cateii sunt predispusi atat la cataracta juvenila, cat si la cataracta adultului. Cataracta juvenila apare cand cainele are intre 8 saptamani si 12 luni. Uneori se vede cu ochiul liber, alteori poate fi depistata doar de oftalmologul veterinar, prin testul CERF. Cand cumparati un pui de boston terrier e recomandabil sa il intrebati pe crescator daca l-a testat pentru cataracta juvenila.

Ochi cireasa: este vorba despre prolapsul glandei celei de a treia pleoape si se crede ca e o boala genetica. Apare frecvent la varsta de sub un an. Unii veterinari repozitioneaza glanda chirurgical si o pun unde trebuie, la baza cele de a treia pleoape, altii scot cu totul glanda iesita in afara.

Luxatia patelara: cunoscuta si sub numele de „genunchi alunecosi”, e o problema frecventa in randul  patrupezilor de talie mica. Apare atunci cand patela, care are trei parti – femurul (osul coapsei),  patela (capul genunchiului), si tibia (gamba) nu sunt aliniate corespunzator. Provoaca schiopatarea piciorului sau un mers anormal. Afectiunea e din  nastere, desi alinierea defectuoasa sau luxatia poate sa apara mult mai tarziu. Frecarea cauzata de luxatia de patela poate duce la artrita, o boala degenerativa a incheieturilor. Exista patru grade de luxatie patelara. Gradul I este o luxatie accidentala, care provoaca schiopatarea temporara, si ajunge la gradul IV, in care deformarea tibiei este grava, iar patela nu poate fi pusa la loc manual si catelul va parea cracanat. Luxatia patelara severa poate necesita interventie chirurgicala.

Murmur cardiac: este un zgomot slab sau puternic, aspru, regurgitant, in special in zona valvei mitrale, unde o malformatie provoaca reintoarcerea sangelui in atriul stang. Din aceasta cauza, inima nu pompeaza cum trebuie sange in organism. Tratamentul include, de regula, o dieta cu un continut scazut de sare, exercitii fizice limitate, diuretice si medicamente.

Surditate: e o boala frecventa la cainele boston terrier si poate afecta o ureche sau pe ambele. Inainte de a-i da noilor stapani, crescatorii trebuie sa faca puilor testul BAER pentru a vedea cum stau cu auzul. Retineti ca boston terrierii care sunt albi pe mai mult de o treime din cap/corp au o mai mare predispozitie de a face caini surzi.

Tumori cerebrale.

Alergii: aceasta rasa poate suferi de o varietate de alergii, de la alergiile de contact la cele alimentare. Daca observati ca isi linge labutele sau se freaca mult pe fata, ar putea fi vorba de o alergie. Veterinarul este cel care pune diagnosticul.

Megaesofag: este un defect al structurii esofagului, care provoaca regurgitarea mancarii nedigerate.  Regurgitarea e diferita de vomitat, intrucat nu e niciun semn ca se va produce, in timp ce la voma se sesizeaza un efort vizibil.

Stranutul invers: poate sa apara in orice moment al vietii cainelui boston terrier. De regula, se produce cand cainele este agitat, infuleca mancarea prea repede sau e afectat de polenul din aer. Secretiile nazale ajung pe palatul moale al cavitatii bucale, provocand inchiderea lui pe trahee. Cainele scoate un suierat si se panicheaza. Linistiti-l vorbindu-i calm, pentru a se relaxa si pentru a scurta episodul. Unii spun ca, daca il strangeti de ambele nari sau daca ii tineti palma pe nas si e fortat sa respire pe gura, stranutul invers dispare mai repede. Puteti incerca si batandu-l usor pe gat.

Ingrijire

Boston Terrier e un catel vioi, dar nu are nevoie de exercitii fizice in exces. E destul de putin activ in casa si e recomandabil celor ce locuiesc in apartament sau nu au curte.  Ii place sa iasa cu stapanul la plimbare ori sa se joace in curte, dar e in mod clar un caine de interior si nu trebuie tinut afara. Nu uitati ca aceasta rasa nu suporta bine nici frigul, nici caldura. Cateii din aceasta specie sunt sensibili la tonul vocii, iar pedepsele ii pot face sa se inchida in ei. Dresajul trebuie sa fie pe ton scazut si motivational. Folositi tehnici pozitive, cum ar fi recompensele alimentare, laudele si joaca.

Alimentatia

Cantitatea zilnica recomandata : 0,5 pana la 1,5 cupe de hrana uscata de buna calitate, impartite in doua mese.

Atentie – Cat mananca un catel adult depinde de dimensiuni, varsta, constitutie, metabolism si nivel de activitate fizica. La fel ca in cazul oamenilor, patrupezii sunt diferiti si nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. E de la sine inteles ca un catel foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un catel de canapea.

Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !

De asemenea, calitatea hranei pe care o cumparati e importanta. Cu cat e de calitate mai buna, cu atat va fi mai hranitoare si nu va trebui sa-i umpleti mereu castronul. Boston terrier e un catel lacom, asa ca supravegheati-i greutatea pentru a fi siguri ca nu ajunge supraponderal. Au, de asemenea, tendinta sa flatuleze mult, in functie de ce mananca. Dati catelului mancare de buna calitate pentru a reduce acest risc.

Culoarea parului si toaletarea

Boston terrier e, indiferent e sezon, pe lista celor mai bine imbracati caini. Asta pentru ca are o blana moale, fina, ce poate fi in urmatoarele culori: negru, negru rosiatic (pare neagra, dar in lumina soarelui  are nuante rosiatice), tigrata, botul alb, pata alba in forma de flacara pe fata, alb pe piept, de aceea da senzatia ca e imbracat in smoching. Acesti catei nu au niciodata o singura culoare, cum ar fi negru, gri, maro inchis sau alb. Aveti grija ca unii crescatori ar putea sa incerce sa va vanda un astfel de caine si sa sustina ca e un exemplar rar. Daca nu respecta culorile standardului, crescatorul e de mana a doua.

Sunt usor de toaletat. Periati cainele zilnic, cu o perie cu peri tari si spalati-l cu sampon uscat, pudra si o carpa umeda sau, daca e cazul, faceti-i baie. Pentru ca au ochii asa mari si proeminenti, spalati cainele pe fata zilnic si controlati ochii sa nu aiba semne de roseata sau iritatii. Aceasta rasa lasa par, insa prin periaj puteti tine sub control acest lucru. Cainele boston terrier trebuie spalat pe dinti de cel putin doua sau trei ori pe saptamana pentru a inlatura acumularea de tartru si de bacterii.

Ideal ar fi periajul zilnic al dintilor, daca vreti sa preveniti bolile gingivale si respiratia urat mirositoare. Taiati unghiile o data sau de doua ori pe luna, daca nu se tocesc natural, ca sa evitati durerea pricinuita de ruperea lor. Daca auziti unghiile pe podea, inseamna ca sunt prea lungi. Unghiile sunt vascularizate si daca le taiati prea in carne pot sangera, iar data viitoare catelul nu mai vrea sa coopereze, cand vede ca veniti cu foarfeca. Deci daca nu aveti experienta in taierea unghiillor, cereti sfatul unui groomer sau veterinarului.

Urechile trebuie controlate saptamanal, sa nu aiba zone inrosite sau sa miroasa urat, acestea fiind semne de infectie. Cand verificati urechile, stergeti-le cu un tampon de vata umezit intr-o solutie usoara de curatare a urechilor, cu pH echilibrat. Nu introduceti nimic in canalul auricular; curatati doar partea externa a urechii. Obisnuiti catelul de mic cu periajul si examinarea. Atingeti labutele frecvent – cainii sunt sensibil la picioare – si examinati interiorul gurii.

Toaleta trebuie sa fie o experienta pozitiva, cu laude si recompense si astfel, cand creste, nu va fi greu sa il duceti la veterinar. In timpul toaletei, vedeti sa nu aiba zone dureroase, eruptii sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitate sau inflamatii ale pielii, in nas, gura, ochi si la picioare. Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseala sau secretii. Daca il examinati saptamanal, cu atentie, veti putea depista din timp eventuale probleme de sanatate.

Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa

Catelul boston terrier iubeste copiii si e un foarte bun partener de joaca. E destul de mic sa nu-i rastoarne, dar suficient de mare ca sa nu fie ranit in joaca. In general, se intelege bine cu alti patrupezi si cu pisicile, mai ales daca au socializat de timpuriu.

Lasă un răspuns