
Cainii Ogar au fost reprodusi initial ca fiind caini de vanatoare pentru a vana iepuri, vulpi si caprioare. Cateii din aceasta rasa pot alerga cu o viteza de 64 pana la 72 km/ora, acest lucru facandu-i sa fie considerati ca un „Ferrari” in lumea cainilor.
Nu este surprinzator faptul ca patrupezii si-au creat un renume ca si animalute de curse si inca sunt folositi in cursele din ziua de azi. De asemenea, acestia participa la multe alte sporturi canine, inclusiv la cele de ademenire, conformatie, supunere si agilitate. Dincolo de harul si viteza lor, oamenii ii iubesc pentru natura lor dulce si blanda.
Rezumat:
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa





Poze cu Ogarul Greyhound
Surse foto: unsplash.com, pixabay.com
Indiferent ca ati vazut sau nu un catel Ogar in realitate, stiti cum arata. Figura de catel de vanatoare cu constitutia aerodinamica a acestuia epitomizeaza viteza cu capul sau ingust, cu picioarele lungi si cu partea musculara posterioara a spatelui.
Cu totii am vazut imagini cu acest catel, chiar daca l-am vazut sprijinit pe marginea unui autobuz, insa multi dintre noi nu stim cu adevarat lucruri importante despre aceasta rasa. Una dintre cele mai vechi rase de caini, este probabil Ogar, originara din Egipt, fiind pretuita de-a lungul istoriei.
Printre figurile istorice care au fost captivate de aceasta rasa se numara Cleopatra, regina Elisabeta I a Angliei si generalul Custer, care si-a dus cainii sa participe la curse de caini cu o zi inainte de a porni in calatoria spre Little Big Horn, care s-a dovedit a fi fatala. Faptul ca cele doua regine detineau acesti catei a dus la aparitia curselor de intrecere intre patrupezii Ogar, acest tip de sport fiind numit „Sportul reginelor”. In afara de fanii regali ai patrupezilor, exista foarte multe lucruri la aceasta rasa pe care oricine le-ar putea iubi. Catelul Ogar combina un aspect impresionant cu o atitudine prietenoasa atat fata de oameni, cat si fata de alti patrupezi.
Loial si afectuos cu familia sa, catelul Ogar nu este agresiv fata de straini, desi va va anunta daca un strain se apropie de casa dumneavoastra, printr-un latrat sau printr-o intepare subtila a urechilor lui mici si pliate. Cateii au o reputatie insemnata legata de nivelul crescut de energie al acestora, dar, in realitate, ei prefera somnul.
Acestia au fost conceputi ca si catelusi de viteza, nu ca si patrupezi care alearga pe distante mari, de aceea se vor multumi cu o plimbare zilnica, desi oamenii activi ii considera parteneri buni de alergare. Patrupezii se descurca bine in apartamente sau in case care au o curte mica, desi au nevoie de un gard solid pentru a-i impiedica sa fuga dupa animalele pe care le-ar putea vedea si pe care le-ar putea considera ca prada, cum ar fi veveritele, iepurii sau pisicile.
Indiferent de natura lor puternica de a vana, nu exista nici o indoiala ca aceasta este o rasa minunata care merita multa afectiune si mangaiere. Indiferent daca va cumparati catelul de la un reproducator de patrupezi folositi pentru spectacole sau daca il adoptati de la un adapost, veti observa ca o sa-l tratati cu acelasi respect pe care altii i l-au acordat de-a lungul glorioasei sale istorii.
Trasaturi
- Desi un catelus Ogar este un membru adorabil al familiei, multi catei simpatici adulti sunt disponibili pentru adoptie dupa ce zilele lor in competitiile de curse s-au terminat. In fiecare an, multi catei de curse care nu mai pot face fata competitiei, sunt abandonati, eutanasiati sau vanduti la laboratoare, insa acestia se pot adapta de minune la viata de familie si va pot oferi multi ani frumosi ca si animale de companie. Inainte de a va pune numele pe o lista de asteptare pentru a cumpara un catelus, verificati si adaposturile de caini.
- Datorita faptului ca au blana subtire, pot dezvolta frisoane. Daca locuiti intr-o zona cu climat rece, cumparati catelului dumneavoastra o haina calduroasa pe care sa o poarte cand afara este zapada sau atunci cand ploua.
- Niciodata nu trebuie sa-i permiteti unui catel sa alerge fara lesa decat daca se afla intr-o zona inchisa, unde poate fi in siguranta. Instinctul puternic al acestuia de a-si urmari prada il va face sa fuga dupa un iepure sau o veverita, inainte ca dumneavoastra sa puteti observa acest lucru.
- Atunci cand cateii Ogar nu sunt invatati sa socializeze si nu sunt expusi la mai multe persoane, locuri si situatii diferite, pot deveni timizi si pot avea probleme de adaptare la schimbarile din program sau la cele din mediu. Faceti-va timp pentru a invata catelusul sa socializeze.
- Cainii Ogar sunt in general iubareti si afectuosi fata de stapanii lor. De obicei, aceasta prietenie se extinde si fata de straini, dar, de asemenea, pot fi si rezervati fata de unii straini sau chiar de toti strainii.
- Desi multe persoane cred ca aceasta rasa este dezvoltata pentru a alerga si pentru a-si consuma nivelul crescut de energie, acest lucru nu este adevarat. Cateii sunt, in general, docili si linistiti, si sunt caini carora le place sa doarma destul de des. Se descurca bine in apartament, la fel si intr-o casa cu o curte mica, din cauza faptului ca nivelul de energie este scazut atunci cand acestia locuiesc in interior.
- Folosirea unei botnite pentru catei, in special pentru cei care s-au retras din curse, este o practica comuna. Patrupezii sunt capabili sa sara la alti catei si ii pot rani pe cei mai mici si pe alte animale daca sunt lasati sa fie condusi de instinctul de vanatoare. Multe adaposturi recomanda ca patrupedul adoptat sa poarte botnita, cel putin pana cand acesta se acomodeaza in noua sa casa si pana cand dumneavoastra va veti face o idee despre cum este temperamentul acestuia.
- Cateii naparlesc de la putin spre mediu, in functie de perioada anului si de catel, astfel necesitand o ingrijire minima. Lipsa unei blani groase face ca pielea patrupezilor sa fie vulnerabila la zgarieturi, leziuni si lovituri.
- Pentru a avea un catel sanatos, nu cumparati niciodata un catelus de la un crescator iresponsabil sau de la un magazin de animale de companie. Cautati un crescator cu reputatie, care testeaza cateii de reproductie pentru a se asigura ca nu sunt predispusi la boli genetice pe care ar putea sa le transmita la catelusi si totodata ca au temperamente stabile.
Istoria rasei Ogar
Rasa Ogar este una veche care a avut originea in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord si a castigat admiratia multor culturi diferite. Cainii Ogar au fost mentionati de greci, reprezentati prin arta de catre egipteni, laudati de un poet roman si sunt singurii caini mentionati in Biblie. Cateii Ogar au ajuns in Europa in perioada Evului Mediu.
Acesti catei erau atat de respectati pentru maiestria lor de animale de vanatoare, incat legile din acele vremuri protejau caini de vanatoare regali, interzicand oricarei persoane care locuia la 16 km distanta de padurile regelui sa detina un catel Ogar. Popularitatea catelului a continuat sa creasca in Anglia, datorita participarii acestuia la diferite sporturi canine, cum ar fi competitia de alergare dupa prada si a curselor de caini.
Exploratorii spanioli si colonistii britanici au dus acesti caini in America, unde au prosperat prin vanarea iepurilor de camp si a coiotiilor. Ogar a fost una dintre primele rase care a aparut in emisiunile pentru caini americani, iar Clubul American de Canini a recunoscut rasa in 1885. Prima cursa oficiala de alergare a acestor patrupezi a avut loc in 1886, iar Asociatia Nationala a Curselor de intrecere din Statele Unite a fost fondata in 1906. Curse de catei au inceput sa devina populare si exista si astazi in multe state, desi este un sport controversat, deoarece atat de multi catei sunt abandonati, eutanasiati sau vanduti laboratoarelor in cazul in care nu se descurca bine in cursa.
Personalitatea
In general, au un temperament minunat, fiind prietenosi si deloc agresivi, desi unii pot fi rezervati fata de straini. Totusi, este bine sa le oferiti o recompense, iar in acest fel este mai mult ca sigur ca va vor deveni prieteni pe viata. Sunt inteligenti si independenti, intr-un fel fiind ca niste pisici. Au o latura sensibila si reactioneaza rapid la tensiunile din casa. Acestia pot deveni timizi daca nu sunt tratati corespunzator, chiar daca acest lucru nu il vor face in mod intentionat.
Temperamentul acestor caini este afectat de o serie de factori, inclusiv de ereditate, dresaj si socializare. Puii cu temperamente dragute sunt curiosi si jucausi, dispusi sa se apropie de oameni si sa fie tinuti in brate de acestia. Cand va decideti sa cumparati un catel Ogar nu alegeti un catelus care se bate cu alti catelusi si nici pe cel care se ascunde in colt. Intalniti intotdeauna cel putin pe unul dintre parinti, de obicei mama este cea disponibila, pentru a va asigura ca au temperamente agreabile alaturi de care va veti simti bine.
Intalnirea fratilor sau a altor rude ale parintilor este, de asemenea, utila pentru a vedea cum va fi catelusul atunci cand va creste. La fel ca orice caine, catelul Ogar are nevoie de socializare timpurie, de expunere la un mediu cu multi oameni, de expunere in diferite locuri si la diferite sunete si experiente, inca de cand este pui. Socializarea il va ajuta pe catelusul dumneavoastra sa ajunga un caine adult prietenos cu oamenii si cu alti patrupezi.
Invitati prieteni la dumneavoastra acasa in mod regulat si duceti catelusul in parcuri aglomerate, in magazine care permit intrarea cu caini si plimbati-l prin cartier pentru ca acesta sa se intalneasca cu vecinii, toate acestea il vor ajuta sa-si dezvolte abilitatile sociale.
Sanatatea
Cateii sunt, in general, sanatosi, dar, ca toate rasele, sunt predispusi la anumite probleme de sanatate. Nu toti cateii Ogar vor avea toate aceste boli, dar este important sa fiti constienti de ele daca aveti in vedere achizitionarea unui caine din aceasta rasa. Daca cumparati un catelus, gasiti un crescator cu reputatie care va va arata avizele pentru sanatate, atat pentru catelus, cat si pentru parintii catelului.
Sensibilitatea la anestezie – cateii Ogar sunt sensibili la anestezie si la alte medicamente. O doza normala pentru orice alt catel de dimensiunea sa poate ucide un caine Ogar, probabil datorita procentului redus de grasime corporala al acestora. Alegeti un medic veterinar care este constient de aceasta sensibilitate si care stie de ce doza de anestezic sau medicatie are nevoie catelusul Ogar. Daca nu puteti gasi un medic veterinar care sa aiba cunostinte despre aceasta sensibilitate a patrupezilor Ogar, asigurati-va ca avertizati medicul veterinar care va trateaza catelul cu privire la aceasta sensibilitate.
Hipotiroidismul – este cauzat de o deficienta a hormonului tiroidian si poate produce semne care includ infertilitatea, obezitatea, oboseala psihica, lipsa de energie, caderea pleoapelor, perioadele in care femelele sunt in calduri scurte si neregulate. Blana cainelui poate deveni aspra si fragila si incepe sa cada, in timp ce pielea devine aspra si de culoare inchisa. Hipotiroidismul poate fi tinut sub control foarte bine prin administrarea zilnica a unei tablete care inlocuieste hormonul tiroidian. Medicatia trebuie administrata pe tot parcursul vietii. Un catel care primeste tratament tiroidian zilnic poate duce o viata deplina si fericita.
Osteosarcom – uneori cunoscut sub numele de cancer osos, este cea mai frecventa tumoare osoasa intalnita la rasele mari si gigantice de caini. Primul semn al osteosarcomului este schiopatatul, insa catelul va avea nevoie de o radiografie pentru a se determina daca cauza schiopatatului este cancerul. Osteosarcomul este tratat agresiv, de obicei prin amputatia membrului si chimioterapie. Daca patrupezii sunt tratati, acestia pot trai de la noua luni pana la doi ani sau chiar mai mult. Din fericire, se adapteaza bine chiar daca vor ramane doar cu trei picioare si nu sufera de reactiile adverse ale chimioterapiei precum o fac oamenii, reactii adverse ca greata si alopecia.
Torsiunea gastrica – balonarea este cauzata de influxul de gaze si aer din stomac care apare brusc. Acest lucru face ca stomacul sa se destinda si sa se rasuceasca, putand provoca moartea catelului daca aceasta afectiune nu este tratata prompt. De obicei, rasucirea trebuie vindecata chirurgical.
Ingrijirea
Cateii Ogar sunt cu un nivel redus de energie, dar au nevoie de o plimbare zilnica. Daca nu fac miscare fizica in mod regulat, se pot plictisi, ceea ce poate duce la un comportament distructiv.
Ogarii au un instinct innascut de a urmari prada, iar stapanii acestora au nevoie de un gard solid pentru a-si impiedica cainii sa fuga dupa animale mici. Gardurile electrice subterane nu sunt recomandate pentru aceasta rasa, deoarece dorinta lor de a fugi dupa prada este mult mai puternica decat frica de un soc electric temporar. Catelul Ogar trebuie, de asemenea, sa fie tinut in lesa in timpul plimbarilor.
Instinctul acestora de urmarire a unei prade ii va face sa ignore comenzile daca apare ceva interesant care le atrage atentia. Cu viteza lor, ei se pot indeparta cu usurinta daca au un stapan putin aiurit si se pot pierde. Cateii pot deveni supraponderali, ceea ce este rau pentru sanatatea lor. Este normal ca un patruped de curse care se retrage sa ia in greutate aproximativ 5 kilograme, dar nu trebuie sa i se permita sa se ingrase mai mult decat atat.
Deoarece este un caine inalt, trebuie sa-i puneti mancarea intr-un vas inalt pentru a-l face mai confortabil atunci cand mananca. Dresarea catelului, fie ca este adoptat ca adult sau cumparat ca si catelus, ar trebui sa inceapa imediat ce acesta este dus acasa. Acesta poate fi foarte incapatanat si de multe ori se asteapta sa primeasca o recompensa atunci cand este invatat sa faca unele lucruri si cand se supune. Acesti caini sunt independenti si au nevoie de un stapan sigur pe sine si consecvent.
Cu toate acestea, acestia au si o latura sensibila, ceea ce face ca dresajul dur sa fie cel mai nepotrivit pentru aceasta rasa. Acestia se pot dresa mult mai usor daca aveti rabdare, consecventa si utilizati metode de dresaj care folosesc recompense si nu pedepse, cainilor Ogar le place foarte mult sa primeasca recompense alimentare.
Uneori, cateii au dificultati in ceea ce priveste comanda “sezi/sezut”, intrucat aceasta nu este o pozitie normala pentru ei si atunci cand vor primi aceasta comanda veti observa, deseori, un fel de a se echilibra stand pe coada. Patrupezii trebuie sa fie expusi la multe persoane, locuri si situatii diferite, un proces pe care dresorii il numesc socializare, acest lucru fiind necesar pentru a-i impiedica pe acestia sa devina timizi. Exista multe locuri unde cateii pot fi dusi la dresat, acestea fiind un inceput minunat in supunerea de baza.
Alte modalitati de socializare a catelului includ vizite in locuri si magazine publice care permit accesul cu caini, plimbari prin cartier si invitarea prietenilor la dumneavoastra acasa. Introduceti treptat noi situatii sociale. Cateii sunt, in general, usor de dresat acasa. Cateii Ogar de curse care s-au retras sunt, in mod special, usor de dresat daca folositi o cusca si se vor descurca bine, atata timp cat au un program regulat in care sa stea in cusca.
Hranirea
Cantitate zilnica recomandata: in cazul masculilor este de 2,5 pana la 4 cani de mancare uscata de calitate superioara, impartite in doua mese, iar in cazul femelelor este de 1,5 – 3 cani. Cat de mult mananca patrupedul dumneavoastra adult depinde de marimea, varsta, constitutia, metabolismul si nivelul de activitate al acestuia.
Cateii sunt individuali, la fel ca oamenii, si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de hrana. Este aproape de la sine inteles ca un catel extrem de activ va avea nevoie de mai multa hrana decat unul care are un nivel scazut de energie.
Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !
Calitatea hranei pe care o cumparati face, de asemenea, o diferenta, cu cat mancarea este de calitate mai buna, cu atat va continua sa va hraneasca catelul astfel incat acesta sa-si ia zilnic nutrientii necesari. Mentineti-va cainele Ogar in forma buna, masurandu-i mancarea si hranindu-l de doua ori pe zi si nu-i lasati hrana la indemana mereu.
Daca nu sunteti sigur daca acesta este supraponderal, efectuati o testare privindu-l. Ar trebui sa puteti sa-i vedeti talia. Apoi puneti-va mainile pe spatele cainelui, cu degetele de-a lungul coloanei vertebrale, indreptate in jos. Ar trebui sa puteti sa-i simtiti coastele, dar nu sa le si vedeti, fara sa trebuiasca sa apasati tare. Daca nu puteti sa le simtiti, cainele are nevoie de mai putina hrana si de mai multa miscare.
Culoarea si ingrijirea blanii
Cainii Ogar au o blana scurta, neteda, usor de ingrijit. In ciuda numelui lor, ei pot fi de orice culoare, inclusiv cafeniu, negru, rosu, albastru, gri sau alb. Ei pot avea, de asemenea, diferite nuante tigrate, un model cu dungi care le ofera aspectul de caini care tocmai au trecut prin savana africana, sau pot fi albi cu cel putin o alta culoare, acestia fiind cunoscuti sub numele de catei pestriti. In ciuda blanii scurte, cateii Ogar naparlesc. Periati-i zilnic pentru a le putea mentine blana care naparleste la un nivel usor de gestionat.
Catelului Ogar ii place sa fie masat cu o perie de cauciuc, cunoscuta si sub numele de manusa de cauciuc. Atunci cand ii faceti baie folositi un sampon uscat pentru caini pentru a-i pastra blana curata, cu un miros placut. Mentineti urechile curate si lipsite de mizerie folosind o discheta umeda din bumbac. Nu introduceti niciodata nimic in canalul urechii, curatati doar locul din jurul urechii exterioare.
Dintii acestei rase au nevoie de cea mai delicata ingrijire. Cateii Ogar tind sa aiba o dantura deficitara, astfel incat periajul obisnuit este o necesitate, daca doriti ca acestia sa aiba o respiratie frumos mirositoae si sa nu aiba o acumulare majora de tartru. Taiati unghiile patrupedului o data sau de doua ori pe luna, sau dupa cum este necesar, in cazul in care acesta nu si le toceste in mod natural, pentru a preveni eventuale zgarieturi sau alte probleme. Daca puteti auzi unghiile facand un sunet pe podea inseamna ca sunt prea lungi. Unghiile catelului au vase de sange in ele si daca le taiati prea scurt puteti cauza o sangerare, iar in acest fel s-ar putea ca cainele dumneavoastra sa nu mai coopereze urmatoarea data cand trebuie sa-i taiati unghiile.
Daca nu sunteti experimentat in taierea unghiilor, rugati medicul veterinar sa faca acest lucru sau sa va dea sfaturi legate de cum ar trebui sa le taiati. Verificati urechile patrupedului saptamanal pentru a va asigura ca nu exista roseata sau un miros urat, semne care pot indica o infectie. Cand verificati urechile, curatati-le folosind o discheta din bumbac si o solutie speciala pentru curatarea urechilor care are un pH neutru, pentru a preveni infectiile. Stergeti marginea exterioara a canalului urechii fara sa introduceti discheta in canalul urechii. Incepeti sa va obisnuiti cainele Ogar sa fie periat si examinat de cand este pui.
Manevrati frecvent labutele catelului si verificati-le pentru a va asigura ca nu sunt probleme si uitati-va in interiorul gurii pentru a va asigura ca nu sunt corpi straini. Faceti din procesul de ingrijire o experienta pozitiva plina de laude si recompense si veti pune bazele pentru examene veterinare usoare si pentru alte manipulari care ar putea fi necesare atunci cand cainele va fi adult. In timpul ingrijirii, verificati catelusul pentru a vedea daca prezinta leziuni, eruptii cutanate sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitatea sau inflamatia, care pot aparea pe piele, pe nas, pe gura, pe ochi si pe picioare. Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseata sau scurgeri. Examenul dumneavoastra saptamanal va va ajuta sa observati mai repede problemele potentiale de sanatate care pot aparea.
Interactiunea cu copiii si cu alte animale de companie
Cateii din rasa Ogar pot avea rabdare cu copiii si se stie ca acestia se comporta delicat atunci cand sunt in preajma copiilor mici, dar se descurca cel mai bine in casele cu copii mai mari, care stiu cum sa se comporte cu cainii. Este mult mai posibil ca patrupezii Ogar sa se indeparteze de un copil care ii tachineaza, decat sa sara la el.
Cu toate acestea, ca toti cateii, ei trebuie sa fie dresati astfel incat sa stie cum sa actioneze atunci cand sunt in preajma copiilor, iar copiii trebuie invatati cum sa se comporte atunci cand se afla un caine in apropierea lor. Ca in cazul fiecarei rase, ar trebui sa-i invatati pe copii cum sa se apropie si cum sa atinga cateii si sa supravegheati intotdeauna orice interactiune intre acestia si copiii mici pentru a preveni o posibila muscatura, un tras de ureche sau de coada, lucruri care pot fi povocate atat de caine, cat si de copil.
Invatati copilul sa nu se apropie niciodata de catel in timp ce acesta mananca sau doarme sau sa incerce sa ia mancarea. Nici un catel, oricat de prietenos ar fi, nu trebuie sa fie lasat vreodata nesupravegheat atunci cand este alaturi de un copil. Desi catelul Ogar se intelege foarte bine cu alti caini, ei pot vedea cateii mai mici, pisicile sau alte animale de companie mici ca pe o prada, mai ales daca animalele fug de ei.
Unii caini au un instinct de a urmari o prada mult mai redus decat altii, dar intotdeauna cel mai bine este sa va supravegheati cainele Ogar atunci cand in preajma acestuia sunt animale mai mici. Instinctul acestor caini poate depasi regulile de dresaj, cateii Ogar sunt cunoscuti ca si caini care au obiceiul de a ranii sau chiar de a ucide animalele de companie mai mici. Chiar daca sunt cei mai buni prieteni cu pisica care traieste in aceeasi casa cu ei, pe pisicile din exteriorul locuintei le pot privi ca pe o prada.
Am experimentat interacțiunea cu un Ogar Greyhound și pot spune că acești câini sunt cu adevărat niște creații incredibile ale naturii. Viteza lor amețitoare se combină perfect cu o personalitate blândă și afectuoasă, făcându-i parteneri ideali atât pentru familiile active, cât și pentru cei care preferă liniștea. Totuși, nu trebuie subestimate îngrijirile și atenția necesare pentru a le asigura confortul și siguranța, mai ales având în vedere sensibilitatea lor la temperaturi scăzute și tendința de a urmări prada dacă nu sunt ținuți sub supraveghere. Consider că viața cu un Greyhound poate fi extrem de împlinitoare, dar necesită pregătire și atenție pentru a le satisface atât nevoile fizice, cât și cele emoționale.