Ciobanesc Caucazian, poze si informatii

ciobanesc-caucazian

Loial, puternic si curajos, cainele Ciobanesc Caucazian este un protector feroce al familiei, care are grija de turme si isi apara casa impotriva pradatorilor salbatici din regiunea muntoasa a Caucazului.

Sunt cunoscuti si ca si caini de munte caucazieni, caini ursi rusi, Baskhan (Karachay) Pariy, caini caucazieni Ovchark. Aceasta rasa de talie mare este extrem de teritoriala si nu se va abate de la o lupta, nici macar impotriva ursilor sau a lupilor.

Cainii Ciobanesti Caucazieni sunt inteligenti, insa natura lor incapatanata si independenta poate face dificil dresajul, iar neincrederea lor naturala fata de straini si alte animale poate sa le provoace tendinte agresive daca nu sunt tinuti sub control de catre un instructor cu experienta. Aceasta rasa nu este o alegere buna pentru proprietarii incepatori si desi sunt caini care au un nivel scazut de energie, dimensiunile mari ale cainilor Ciobanesti Caucazieni ii fac sa fie mai putin potriviti pentru a trai in locuinte si in case cu copii mici. Cu toate acestea, daca au parte de un dresaj corespunzator , cainii Ciobanesti Caucazieni pot fi caini de paza puternici, tovarasi de familie si chiar caini de terapie. Cainii Ciobanesti Caucazieni vor recompensa formatorii care au experienta, rabdare si consecventa cu ei, cu o dragoste si cu o afectiune blanda care ii va face fericiti pe membrii familiei.

Caracteristicile rasei

Adaptabilitatea
[+] Adaptare usoara in apartamente
Contrar credintei populare, o marime mica la caine nu-l face pe acesta sa fie un caine de apartament – multi caini de statura mica au prea multa energie si tind sa latre foarte mult. Fiind linistit, cu un nivel de energie scazut, destul de calm in interior si politicos cu ceilalti vecini, reprezinta calitatile potrivite pentru un caine de apartament.
[+] Bun pentru stapan incepator
Unii caini sunt mai usor de stapanit decat altii: pot fi dresati mai bine mult mai usor. Ei sunt, de asemenea, destul de rezistenti incat sa revina la aceleasi greseli. Cainii care sunt foarte sensibili, care gandesc independent sau sunt increzuti, pot fi mult mai greu de stapanit pentru un stapan care este incepator. Va puteti gasi cel mai potrivit caine pentru dumneavoastra daca tineti cont de experienta personala pe care ati avut-o cu alti caini, pe masura ce va alegeti un catelus.
[+] Nivelul de sensibilitate
Unii caini vor lasa o mustrare stricta in spatele lor, in timp ce altii vor avea chiar si un aspect uimitor de inimos. Cainii cu o sensibilitate scazuta, numiti si comozi, toleranti, rezistenti si chiar nesimtiti, pot mult mai bine sa faca fata la o gospodarie galagioasa, haotica, la un stapan mai galagios sau mai hotarat, la o rutina variabila sau nepotrivita. Aveti copii, tineti multe petreceri, cantati intr-o trupa sau duceti o viata agitata? Atunci este bine sa aveti un caine cu o sensibilitate scazuta.
[+] Tolereaza sa fie lasat singur
Unele rase de caini tind sa aiba o relatie foarte apropiata cu familiile lor si sunt mult mai inclinate sa se ingrijoreze sau sa se panicheze atunci cand sunt lasate singure de catre stapani. Un caine anxios poate fi foarte distructiv, poate sa latre mult, sa planga mult, sa mestece, cauzand un dezastru. Aceste tipuri de rase o duc mai bine atunci cand un membru al familiei este acasa pe timpul zilei sau atunci cand stapanul poate sa duca cainele cu el la munca.
[+] Tolereaza vremea rece / frigul
Rasele care au o blana foarte scurta si rara sau care nu sunt acoperite cu blana sau grasime corporala, cum sunt cainii Ogari, sunt vulnerabili la frig. Caini cu o toleranta scazuta la frig trebuie sa traiasca inauntru, in climate calduroase si ar trebui sa aiba o haina pe ei atunci cand sunt scosi la plimbare.
[+] Tolereaza vremea calda / caldura
Cainii cu blana stufoasa si straturi duble de blana sunt mult mai vulnerabili la supraincalzire. La fel sunt si rasele care au nasul scurt, precum Bulldog-ul sau Pug-ul, din moment ce ei nu pot sa respire la fel de bine incat sa se racoreasca. Daca va doriti o rasa sensibila la caldura, cainele va trebui sa stea inauntru, in casa, cu dumneavoastra, atunci cand zilele sunt calduroase sau cand este o umiditate crescuta in aer, si, de asemenea, trebuie sa fiti foarte precauti in legatura cu antrenarea cainelui in caldura.
Afectivitate si prietenie
[+] Afectuos cu familia
Unele rase sunt independente si distante, chiar daca au fost crescute de aceeasi persoana de cand erau catelusi; altele se ataseaza mai mult de o persoana si sunt indiferente fata de restul persoanelor; si unele coplesesc toata familia cu afectiune. Rasa nu este singurul factor care ne arata nivelul de afectivitate; cainii care au fost crescuti intr-o casa in care au avut oameni in jurul lor sunt mult mai confortabili cu alte persoane si formeaza o legatura cu acestea mult mai usor.
[+] Caini prietenosi cu copiii
Fiind blanzi cu copiii, suficient de robusti pentru a se descurca cu animalele mai greu de abordat si destul de bucurosi sa-si imparta mancarea din farfurie, cu o atitudine istovitoare pentru alergare, copii care striga, toate acestea reprezinta trasaturi care fac un caine sa fie prietenos cu copiii. S-ar putea sa va surprinda cine e pe aceasta lista: Boxerii care arata feroce sunt considerati buni cu copiii, la fel cum sunt si Terrierii Americani Staffordshire (pitbullii). Micuti, delicati si potential fermecatori, cainii precum cei din rasa Chihuahua nu sunt chiar asa de prietenosi. Toti cainii sunt individuali. Rating-urile sunt generalizate si nu sunt o garantie pentru cum o anumita rasa sau un anumit caine ar trebui sa se comporte. Cainii din orice rasa pot fi buni cu copiii, in functie de experientele anterioare, de dresajul privind modul in care trebuie sa se comporte cu copiii si totodata, in functie de personalitatea cainelui. Indiferent de rasa sau de tipul acesteia, toti cainii au falci puternice, dinti ascutiti si pot musca in circumstante stresante. Copiii mici si cainii din oricare rasa ar trebui sa fie intotdeauna supravegheati de catre un adult si niciodata lasati singuri impreuna.
[+] Prietenos cu alti caini
Prietenia dintre caini, si prietenia dintre caini si oameni sunt doua lucruri complet diferite. Unii caini pot ataca sau pot incerca sa domine alti caini chiar daca sunt iubitori cu oamenii; alti caini prefera sa se joace decat sa se lupte; si unii isi intorc coada si fug. Rasa nu este singurul factor; cainii care au trait cu codescendenti si cu mama lor pana la 6-8 saptamani de viata si care au petrecut mult timp jucandu-se cu alti caini in timpul vietii de catelusi, au mult mai multe sanse sa dezvolte abilitati sociale canine bune.
[+] Prietenos cu strainii
Cainii prietenosi cu strainii vor intampina musafirii cu datul din coada si cu ghemuirea; altii sunt timizi, indiferenti sau chiar agresivi. Cu toate acestea, indiferent de rasa, un caine care a fost familiarizat cu oameni de diferite tipuri, varste, marimi, cat timp era catelus, va reactiona mai bine la interactiunea cu strainii cand va deveni adult.
Ingrijirea sanatatii
[+] Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Daca aveti de gand sa impartiti casa cu un caine, trebuie sa puteti face fata la un anumit nivel de par de caine care poate fi pe haine sau prin casa. Oricum, caderea parului variaza destul de mult de la o rasa la alta: unii caini naparlesc pe tot parcursul anului, altii pe sezon – producand o furtuna de vis din parul cazut, si unii aproape deloc. Daca sunteti o persoana obsedata de curatenie va trebui, fie sa va alegeti o rasa de caine care naparleste putin, fie sa va relaxati standardele.
[+] Potentialul de a saliva
Cainii predispusi la salivare excesiva ar putea lasa sirag de bale pe bratele dumneavoastra, lasand pete mari si umede pe haine atunci cand vin sa va intampine. Daca aveti o atitudine relaxata legata de bale, este in regula, dar daca sunteti obsedat de curatenie, ar fi bine sa alegeti un caine care nu saliveaza mult.
[+] Usor de ingrijit
Unele rase de caini au nevoie doar de periere si sunt gata de plecare; altii necesita imbaiere regulata, tunsoare si alte tipuri de ingrijire doar pentru a fi curati si sanatosi. Trebuie sa luati in considerare timpul de care dispuneti si rabdarea pe care o aveti in cazul in care va doriti un caine care are nevoie de multa ingrijire sau daca detineti bani suficienti incat sa platiti pe cineva sa faca aceste lucruri pentru dumneavoastra.
[+] Sanatatea per general
Datorita practicilor deficitare de reproducere, unele rase de caini sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de santate genetice, cum ar fi displazia de sold. Acest lucru nu inseamna ca fiecare caine din rasa respectiva va dezvolta acele boli; inseamna doar ca au un risc crescut in a le dezvolta. Daca cumparati un catelus, este o idee buna sa aflati ce boala genetica este comuna rasei de care sunteti interesat, iar in acest mod puteti intreba crescatorul in legatura cu sanatatea fizica a parintilor si a altor rude ale catelusului pe care vi-l doriti.
[+] Potentialul de a creste in greutate
Unele rase au un apetit crescut si tind sa ia in greutate usor. Precum este valabil si la oameni, supraponderea poate cauza probleme de sanatate si in cazul cainilor. Daca alegeti un caine dintr-o rasa care este predispusa la ingrasare, va trebui sa-i limitati recompensele, sa va asigurati ca face suficienta miscare si totodata sa-i impartiti mancarea zilnica in portii regulate si sa nu-i lasati mancare in vas tot timpul.
[+] Marimea
Cainii pot fi de toate dimensiunile, de la cel mai mic caine din lume, Chihuahua, pana la maretul german Great Dane, iar spatiul care ii este necesar unui caine este un factor cheie in luarea deciziei de a-l achizitiona deoarece trebuie sa fie compatibil cu spatiul in care locuiti. Cainii din rase mari par a fi coplesitori si intimidanti, dar unii dintre ei sunt incredibili de dulci! Interesati-va pentru a gasi cainele mare potrivit pentru dumneavoastra!
Dresajul
[+] Usor de dresat
Cainii usor de dresat se adapteaza mai usor si chiar foarte repede la formarea unei asocieri dintre o atitudine prompta (cum ar fi cuvantul “sezi”), o actiune (a sta), si o consecinta (primirea unei recompense). Alti caini au nevoie de mai mult timp, de mai multa rabdare si repetitie pe perioada dresajului. Multe rase sunt inteligente dar abordeaza dresajul cu o atitudine de genul “Ce imi iese mie din asta?”, in acest caz fiind nevoie de recompensare si jocuri pentru a-i invata sa se conformeze cu ceritele dumneavoastra.
[+] Inteligenta
Cainii care au fost crescuti pentru anumite lucruri care necesita luare de decizii, inteligenta si concentrare, precum cei din crescatoriile de animale, trebuie sa-si exercite creierul, precum isi antreneaza corpul cainii care au fost crescuti pentru a alerga toata ziua. Daca acestia nu obtin stimularea mentala de care au nevoie vor face lucruri care, de obicei, nu sunt placute, precum sapatul si mestecatul. Dresajul de supunere si jucariile interactive pentru caini sunt modalitati bune pentru a antrena creierul cainelui, precum pentru dezvoltarea corporala sunt sporturile pentru cainii, ca si cele de agilitate, cautare si salvare.
[+] Potentialul pentru mestecare
Este frecvent intalnit in perioada de catelus la multe rase si la rasele de Retriever la toate varstele, muscatura insemnand o tendinta la prindere, mestecat si muscat in joaca (muscatura fina, nedureroasa care nu punctioneaza pielea). Cainii care au tendinta sa muste, mult mai probabil fac acest lucru pentru a-i tine sau a-i strange pe membrii familiei lor, insa acestia au nevoie de dresaj pentru a invata ca este in regula sa roada sau sa mestece jucarii, dar nu si oameni. Rasele care au tendinta sa muste tind sa se bucure de un joc in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi si, de asemenea, se bucura si de mestecatul unei jucarii de mestecat in care sunt puse recompense.
[+] Fuga dupa prada
Cainii care au fost crescuti sa vaneze, asa cum sunt Terrierii, au o dorinta innascuta sa vaneze si uneori, chiar sa ucida alte animale. Orice vajait de pisici, veverite, poate chiar si de masini, pot sa declanseze acel instinct. Cainii carora le place sa vaneze trebuie sa fie tinuti in lesa sau trebuie tinuti intr-o zona ingradita atunci cand sunt afara, si totodata este nevoie sa aveti in curte un gard inalt si sigur. Aceste rase, in general, nu sunt potrivite pentru case in care mai exista si alte animale de companie mici care pot arata ca o prada, asa cum sunt pisicile, hamsterii sau cainii mici. Rasele care initial au fost folosite pentru vanatoarea de pasari, pe de alta parte, in general, nu vor vana, dar probabil nu vor fi atente la dumneavoastra atunci cand sunt zboara pasari in jurul lor.
[+] Tendinta de a latra
Unele rase tac mai des decat altele. Cand alegeti o rasa, ganditi-va cum vocalizeaza cainele – cu latraturi sau urlete – si cat de des o face. Daca luati in considerare achizitionarea unui caine de vanatoare, o sa auziti latratul ca pe o melodie sau ca pe ceva ce va scoate din sarite? Daca va ganditi sa va luati un caine de paza, credeti ca il va alerta in permanenta orasul plin de “straini” suspiciosi? Oare viata locala salbatica il va transforma intr-un caine salbatic? Locuiti in zone cu restrictii legate de zgomot? Aveti vecini in apropiere? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspuns inainte de a alege rasa de caine pe care o doriti.
[+] Dorinta de libertate
Unele rase de caini sunt mai libertine decat altele. Cainii nordici, precum sunt Husky Siberieni, au fost crescuti pentru a parcurge distante lungi, iar atunci cand au ocazia, vor pleca dupa orice le creste interesul. Multi caini de vanatoare, pur si simplu trebuie sa-si urmareasca mirosul sau pe iepurele care ar putea alerga in calea lor, chiar daca asta inseamna ca o sa va lase in urma.
Exercitii fizice
[+] Nivelul de energie
Cainii care au un nivel crescut de energie sunt intotdeauna pregatiti de actiune. Initial, crescuti pentru a face o anumita munca de caine, precum gasirea pradei in cazul celor de vanatoare sau pazirea unei crescatorii in cazul celor de paza, acestia detin rezistenta pentru a face fata la o zi de munca completa. Acesti caini au nevoie de o cantitate semnificativa de exercitiu si de o stimulare mentala, si sunt mai predispusi sa-si petreaca timpul sarind, jucandu-se si investigand orice obiective si mirosuri noi. Cainii care au un nivel de energie scazut sunt echivalentul la cainii lenesi care sunt bucurosi cand trece ziua. Cand alegeti o rasa trebuie sa luati in considerare nivelul dumneavoastra de activitate si stilul de viata pe care il aveti si trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de un caine zburdalnic, energic sau de unul enervant.
[+] Vigurozitatea
Un caine viguros, poate sa fie energic sau poate sa nu fie, dar orice face, face cu vigoare: strange de lesa (pana cand este dresat sa nu mai faca acest lucru), incearca sa treaca prin obstacole si chiar mananca si bea apa cu inghitituri mari. Acesti caini au nevoie de foarte mult dresaj pentru a invata bunele maniere si s-ar putea sa nu fie potriviti pentru o casa in care sunt copii mici sau persoane in varsta sau fragile. Un caine cu o vigoare scazuta, pe de alta parte, are o abordare mai delicata asupra vietii.
[+] Nevoia de exercitii
Unele rase sunt in regula daca sunt plimbate seara, usor in jurul blocului. Altele au nevoie zilnic de exercitii viguroase, in special acele rase care au fost crescute pentru a face munci fizice, precum pazitul sau vanatul. Fara exercitiu suficient, aceste rase pot lua in greutate si isi pot consuma energia in alte moduri care s-ar putea sa nu va placa, cum ar fi latratul, mestecatul si sapatul. Rasele care au nevoie de mult exercitiu sunt potrivite pentru oameni activi care prefera sa stea mai mult afara sau pentru cei care sunt interesati sa-si pregateasca cainele pentru a concura intr-un sport de caini care necesita un nivel crescut de energie, cum ar fi cel de agilitate.
[+] Caracterul jucaus
Unii caini sunt catelusi perpetuu – intotdeauna implorand pentru a se juca – in timp ce altii sunt mai seriosi si mai calmi. Cu toate ca un caine jucaus suna placut, trebuie sa va ganditi la cat de mult timp sunteti dispusi sa va jucati cu el in fiecare zi si daca aveti copii sau alti caini care pot fi colegi de joaca cu catelusul.

Statistici despre rasa

Origine
Rusia
Categorie
Lucru
Greutate
50-90 kg
Inaltime
67-75 cm
Longevitate
10-12 ani

Poze cu cainele Ciobanesc Caucazian

Surse foto: pixabay.com, unsplash.com, pexels.com, stocksnap.io

Ciobanescul Caucazian este un caine de paza fidel. Acesti caini au fost crescuti pentru a ajuta pastorii din regiunea Muntelui Caucaz sa-si tina turmele in siguranta, ferindu-le de pradatori precum sunt lupii si ursii. Cainii din aceasta rasa isi folosesc adesea aceste instincte si in timpurile moderne pentru a actiona ca paznici si protectori, desi uneori sunt prea ingrijorati cand au in jurul lor straini si nu se inteleg bine cu alte animale care intra pe teritoriul lor, inclusiv alti caini. Inteligent, dar puternic, masivul Ciobanesc Caucazian are nevoie de un dresor cu experienta care sa se ocupe de atitudinea independenta a acestuia, creand limite ferme si dand dovada de rabdare.

Acestia nu sunt caini cu un nivel crescut de energie , dar dimensiunea lor necesita spatiu, facandu-i nepotriviti pentru a trai intr-un apartament. O curte cu un gard solid si inalt este ideala pentru ei. Desi nu latra mai mult decat majoritatea cainilor, ei ii vor avertiza pe proprietari cu privire la orice pericol, chiar si in mijlocul noptii, iar vocea lor este destul de puternica. Cainele Ciobanesc Caucazian poate fi un insotitor de familie excelent, care ar trebui sa fie in preajma familiei cat mai mult posibil. Nu ar trebui sa fie tinut afara in lant, deoarece aceasta este o reteta pentru crearea unui caine agresiv si periculos. Cu o pregatire corespunzatoare, ei pot fi animale de companie iubitoare, unii fiind chiar instruiti pentru a fi caini terapeuti.

Trasaturi

Regiunea Muntelui Caucazului este vasta, iar pastorii din zona au avut nevoi diferite, acest lucru ducand la crearea unei rase care se le indeplineasca nevoile. Cu toate acestea, cainii Ciobanesti Caucazieni din Georgia sunt, in general, considerati de catre cele mai multe cluburi de caini, a fi standardul rasei.

Femelele din aceasta rasa dau nastere doar o data pe an.

Cainii Ciobanesti Caucazieni sunt caini de paza fermi cand vine vorba de teritoriul lor, dar sunt si caini cu energie scazuta, acest lucru putand duce la o cresterea in greutate a acestora, dar care se poate preveni printr-o dieta specifica si prin exercitii adecvate.

URSS-ul comunist a folosit aceasta rasa pentru a pazi prizonierii si a tinut caini pentru a-i reproduce in scopuri militare.

Germania de Est a folosit cainii Ciobanesti Caucazieni pentru a patrula la frontiera creata de Zidul Berlinului. Cand zidul a fost doborat, cainii au fost dati familiilor germane pentru a-si trai restul zilelor.

Ciobanescul Caucazian este una dintre cele mai vechi rase Molosser. Unele descoperiri arheologice fac legatura cu acestia ca provenind din Mesopotamia.

Blana cainilor Ciobanesti Caucazieni poate fi de lungimi diferite si poate avea o varietate mare de culori. Acestia naparlesc destul de mult, dar blana lor groasa ii incalzeste chiar si in conditii extrem de reci.

In timp ce acestia sunt in mod natural neincrezatori in straini si neprietenosi cu alte animale, cainii din rasa Ciobanesc Caucazian pot fi foarte blanzi si iubitori, unii putand fi chiar caini de terapie daca au parte de o formare corespunzatoare.

Istoria rasei

Ciobanescul Caucazian este una dintre cele mai vechi rase Molasser, originea acestor caini giganti si protector fiind un mister. Ei provin din regiunea muntilor Caucaz si au aparut de peste 2000 de ani. Unii cred ca provin de la lupii care au fost domesticiti, in timp ce altii cred ca stramosii lor includ rasa Mastiff si alte rase. Multi experti sustin ca, cainele Ciobanesc Caucazian este descendentul cainilor de paza ai ciobanilor care au migrat din Tibet, dar unele dovezi arheologice moderne sugereaza ca rasa dateaza din Mesopotamia. De oriunde ar fi provenit initial, cainii Ciobanesti Caucazieni au fost o companie de nepretuit pentru pastorii din regiunea Caucazului, timp de secole. Ei pazeau fara frica turmele de oi si pe proprietarii acestora, de orice pericol care ar putea aparea din mediul salbatic, cum ar fi lupii, sacalii si ursii. Trebuiau sa fie neinfricati, puternici si intimidanti, in timp ce erau rezistenti la vremea rece si la conditiile dure. Pastorii au imbunatatit calitatile pe care le-au dorit pentru cainii lor si deoarece regiunea muntilor Caucaz este vasta, au aparut multe variante diferite ale rasei, desi cainii Ciobanesti Caucazieni care au evoluat in Georgia au ajuns, in zilele noastre, sa fie standardul de rasa recunoscut de cele mai multe cluburi de canini.

Undeva, prin anii 1900, URSS-ul comunist a inceput sa foloseasca cainii Ciobanesti Caucazieni ca si caini de paza pentru prizonieri si i-au folosit pentru a dezvolta alte rase. In anii 1960, Germania de Est a folosit cainii din aceasta rasa pentru a patrula la frontiera, de-a lungul Zidului Berlinului. Cand zidul a fost doborat, in ​​1989, aproximativ 7.000 de caini de patrula au fost dispersati si multi au fost dati familiilor din Germania. Astazi, cainii Ciobanesti Caucazieni sunt, in cea mai mare parte, insotitori de familie, caini de paza a unor proprietati, desi inca sunt folositi de pastori pentru a pazi turmele. Acestia si-au pastrat multe dintre trasaturile lor, prudenta, neincrederea, agresivitatea, astfel ca au nevoie de socializare timpurie si de un dresaj ferm pentru a evita posibile incidente. Este posibil ca crescatorii sa incerce sa elimine unele din tendintele mai putin favorabile ale rasei pe masura ce aceasta rasa devine tot mai populara.

Marimea

Cainele Ciobanesc Caucazian este un caine masiv. Masculii tind sa fie putin mai mari decat femelele si cantaresc in greutate de la 50 pana la 100kg, in timp ce femelele au o medie de aproximativ 45 kg, pana la maxim 80 kg. Unii caini pot cantari mai mult sau mai putin, iar acest lucru poate depinde de locul de provenienta sau de tipul lor. Cainii de munte sunt mai musculosi, in timp ce cainii simpli sunt putin mai slabi. Masculii au aproximativ 69 pana la 76 cm inaltime la umar, iar femelele intre 63 si 71 cm. Cainii Ciobanesti Caucazieni este considerati a fi o rasa giganta.

Personalitatea

Ciobanescul Caucazian nu este potrivit pentru proprietari incepatori. In timp ce sunt capabili de a fi iubitori, caini de familie loiali si protectori feroce, acestia sunt, de asemenea, neincrezatori in mod natural in straini si nu se inteleg bine cu alti caini sau cu alte animale pe care nu le cunosc. In general, ei au un nivel redus de energie, dar sunt extrem de teritoriali si niciodata nu dau inapoi de la o lupta, chiar daca aceasta inseamna a se lupta cu un urs sau cu un lup. Desi cainii Ciobanesti Caucazieni sunt inteligenti, ei pot fi, de asemenea, destul de incapatanati, ceea ce poate face dificila dresarea. Ei au nevoie sa cunoasca unele limite care sa fie impuse intr-un mod ferm, au nevoie de rabdare si de consecventa. Aceasta dresare ar trebui sa inceapa cat mai curand posibil, iar socializarea este practic o necesitate. O instruire adecvata privind socializarea trebuie facuta, deoarece trebuie sa stie sa aibe un comportament /”>comportament adecvat in jurul oamenilor straini si al animalelor necunoscute, in caz contrar acestia pot deveni agresivi. Cu toate acestea, cu oamenii cu care sunt familiarizati, cainii din rasa Ciobanesc Caucazian sunt destul de iubitori si loiali.

Sanatatea

Ciobanescul Caucazian este in general considerat a fi o sanatate a-generala/”>sanatate/”>sanatatea-generala/”>sanatate/”>sanatatea-generala/”>sanatate/”>rasa sanatoasa, dar, ca multe rase uriase, cainii pot fi predispusi la displazie de sold. De asemenea, ei pot dezvolta cataracta. Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta este obezitate /”>obezitatea. Cainii Ciobanesti Caucazieni ar trebui sa fie aiba o dieta adecvata pentru o rasa giganta, dar trebuie luat in considerare faptul ca nu au un nivel crescut de energie. Este nevoie ca acestia sa faca miscare zilnica, iar greutatea trebuie monitorizata de catre un medic veterinar. Pentru a preveni obezitatea cainelui Ciobanesc Caucazian, trebuie sa discutati cu medicul veterinar sau cu un nutritionist pentru a-i prescrie o alimentatie adecvata si pentru a-i crea un program de exercitii fizice . Veterinarul dumneavoastrava poate recomanda schimbarea alimentatiei prin introducerea unor mese mai mici si mai frecvente pe timpul zilei decat a unor mese mari, pentru a evita balonarea.

Ingrijirea

Principala forma de ingrijire care trebuie acordata cainilor Ciobanesti Caucazieni este reprezentata de controlul greutatii prin dieta si prin exercitii adecvate. Ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra veterinar sau cu un nutritionist. Dincolo de asta, dintii cainilor Ciobanesti Caucazieni ar trebui sa fie periati de doua pana la trei ori pe saptamana si sa fie curatati profesional asa cum recomanda medicul veterinar. Urechile trebuie sa fie verificate pentru semne de resturi care pot ajunge in acestea sau de ceara care se acumuleaza cel putin o data pe saptamana si trebuie curatate dupa cum este necesar. Daca nu faceti acest lucru, este posibil sa apara infectii ale urechii. Unghiile cainilor trebuie taiate regulat pentru a preveni ruperea acestor si implicit posibilitatea de a se rani cu acestea. De asemenea, este posibil sa fie necesar satineti cont de cantitatea de bale pe care o produce cainele si sa-l stergeti atunci cand este necesar.

Hranirea

Ciobanestii Caucazieni ar trebui hraniti cu o dieta adecvata pentru o rasa uriasa cu niveluri reduse de energie. Trebuie sa intrebati medicul veterinar sau un nutritionist profesionist sa va ajute sa gasiti tipul corect de hrana si sa va spuna dimensiunea portiei pentru cainele dumneavoastra. Dieta adecvata se va schimba de la varsta de pui pana la maturitate si poate fi modificata in functie de nevoile medicale. Exista riscul ca acesti caini sa se supraalimenteze si sa creasca in greutate, deci asigurati-va ca respectati planul de masa recomandat. Se recomanda mese mai mici, mai frecvente, pentru a evita balonarea, o conditie care le poate pune viata in pericol.

Culoarea si ingrijirea blanii

Exista trei lungimi de blana intalnite la cainii Ciobanesti Caucazieni – blana lunga, medie si scurta. Cu cat este mai lung parul, cu atat este mai pronuntata coama din jurul gatului, iar blana se regaseste in jurul unghiilor si pe coapsele posterioare. Toate cele trei tipuri de lungimi ale blanii sunt destul de groase. Cainii sunt acoperiti de o blana in strat dublu, cu substrat fin si moale si strat exterior gros si mai lung. Ciobanescul Caucazian poate fi de culoare gri, rosie, cafenie, maronie si chiar alba. Blana poate fi, de asemenea, vargata sau cu pete mari in doua sau mai multe culori.

Cainii au adesea pete albe pe corp si o „masca” intunecata in jurul fetei. Blana groasa trebuie periata cel putin de doua ori pe saptamana pentru a indeparta firele moi sau moarte si pentru a preveni incalceala. Caucazianul naparleste o data pe an. Spalarea si periatul suplimentar pot ajuta la trecerea peste aceasta perioada mult mai repede. Spalarea poate fi o destul de dificila cu un caine de aceasta dimensiune, asa ca poate ar fi mai bine sa faceti acest lucru doar cand este necesar sau sa va bazati pe un frizer profesionist.

Interactiunea cu copiii si cu alte animale de companie

Cainele Ciobanesc Caucazian poate fi iubitor ca si animal de companie si foarte loial, chiar si fata de copii, dar este foarte important sa aiba parte de dresajul de socializare cat mai devreme. Este in natura lor sa fie prudenti in jurul strainilor, chiar pana la punctul de agresivitate uneori, si nu se inteleg bine cu alti caini decat daca au fost instruiti sa socializeze in mod corespunzator. In cazul in care sunt in preajma copiilor, vor avea nevoie de o introducere calma, in prezenta stapanului. Instinctul lor natural de a pazi poate prelua controlul asupra lor, provocandu-i sa fie respingatori fata de copii si pot vedea jocul acestora ca pe un atac asupra membrilor familiei lor umane si sa raspunda in consecinta.

Amintiti-va faptul ca, cainele Ciobanesc Caucazian a fost reprodus pentru a fi intimidant si nu va ezita sa intre in actiune pentru a-si apara casa si familia de amenintarile percepute. Ca si in cazul oricarui caine, copiii trebuie sa fie supravegheati in timpul jocului si instruiti cu privire la modul de manipulare a animalelor pentru a evita incidentele. Chiar si cu un Ciobanesc Caucazian bine instruit, dimensiunea lor pura poate fi o problema si este important sa-i urmariti, astfel incat jocul sa duca la raniri. Cainele Ciobanesc Caucazian poate fi cel mai potrivit pentru casele cu copii mai mari si fara alte animale de companie.

Lasă un răspuns