
Desi rasa Shar-Pei chinezesc este cea de-a 134-a rasa recunoscuta de Clubul American de Canini, ea a aparut in urma cu sute de ani. Aceasta a fost dezvoltata pentru a pazi, vana si mai tarziu pentru a lupta, fiind cunoscuta pentru blana sa caracteristica care este scurta, zburlita, cu pielea lasata si ridata, totodata fiind recunoscuta si pentru devotamentul pe care il are fata de familia sa.
Astazi, catelul Shar-Pei isi traieste viata ca fiind un animal de companie iubit. Numele lui inseamna „piele de nisip” si se refera la blana distincta, asemanatoare cu parul. Acest lucru nu este singurul lucru neobisnuit la un patruped Shar-Pei chinezesc. El este precum o masa solida de pliuri lasate, pliuri de piele care il fac sa para ca poarta un costum voluminos, supradimensionat.
Rezumat:
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa





Poze cu caini Shar Pei
Surse foto: unsplash.com, pixabay.com
Rasa Shar-Pei
Urechile lui minuscule sunt asezate deasupra unui cap mare, puternic, cu botul turtit si limba mov. Coada este groasa si rotunda si se incolaceste peste spatele cainelui. Cu siguranta, Shar-Pei este un catel cu aspect interesant, iar privirea sa este suficienta pentru a determina multe persoane sa aleaga un exemplar din aceasta rasa, insa patrupedul Shar-Pei este mult mai mult decat aspectul sau unic.
Acesta este suficient de calm incat poate trai intr-un apartament si este, de asemenea, un catel independent, uneori rezervat. Faptul ca a mostenit trasatura de animal de paza si de lupta, il face un catel de paza excelent, astfel incat acesta trebuie invatat sa nu supraactioneze asupra oamenilor si animalelor pe care nu le cunoaste.
Dresarea timpurie este esentiala pentru vointa puternica a patrupedului Shar-Pei. El are nevoie de un stapan capabil sa stabileasca regulile cu fermitate si amabilitate, deoarece acesta tinde sa nu-si respecte stapanul care nu face acest lucru. Este un caine care invata repede, asa ca dresajul este, in general, usor de realizat, atata timp cat cainele nu isi arata incapatanarea. Ingrijirea este un proces simplu atunci cand vine vorba de Shar-Pei.
Este un catel curat in mod natural si, de aceea, baile frecvente nu sunt necesare sau recomandate. Din cauza faptul ca acest caine are foarte multe pliuri la nivelul pielii, poate fi predispus la diferite probleme si infectii, de aceea trebuie sa acordati o atentie si o ingrijire mai mare in acele zone.
Catelul nu este la fel de popular pe cat era candva, ceea ce este de fapt un aspect bun pentru rasa. Popularitatea mare duce la cresterea reproducerii, in special de catre crescatorii fara scrupule care reproduc caini fara a tine cont de sanatate, temperament si conformatie. Din pacate, asta s-a intamplat cu patrupezii din rasa Shar-Pei in anii ’80. Crescatorii responsabili au muncit mult pentru a redobandi temperamentul fidel si iubitor al acestei rase si pentru a diminua sau elimina problemele de sanatate.
Trasaturi
- Catelul a fost candva un animalut de paza si, de asemenea, a fost folosit in lupte canine. Astazi, este in primul rand un animal de companie, desi si-a pastrat duritatea in ceea ce priveste o lupta. El poate fi agresiv fata de alti patrupezi sau fata de oameni, asa ca este foarte important sa fie invatat sa socializeze si sa fie dresat de la o varsta frageda.
- Datorita faptului ca are nasul turtit, cainele Shar-Pei este predispus la supraincalzire. In lunile de vara calduroase trebuie sa fie tinut in locuri mai racoroase sau sa aveti aer conditionat. Precum este cazul si altor exemplare de caini are au nasul turtit, acesta tinde sa sforaie si sa respire greu.
- Ca si catelul din rasa Chow, are o limba inchisa la culoare. Acest lucru este considerat normal, chiar de dorit, de catre pasionatii de spectacole canine.
- Spalarea frecventa nu este necesara in cazul catelului Shar-Pei, dar cand ii faceti baie trebuie sa-l uscati bine. Ridurile si pliurile pielii sunt un mediu ideal pentru dezvoltarea infectiilor fungice.
- Desi este devotat familiei sale, catelul poate fi indaratnic si incapatanat. El trebuie sa invete destul de repede cine este stapanul casei, altfel va face astfel inca sa preia controlul.
- Pentru a va asigura ca veti avea un caine sanatos, nu cumparati niciodata un catelus de la un crescator iresponsabil sau de la un magazin de animale de companie. Cautati un crescator de renume care isi testeaza cainii de reproductie pentru a se asigura ca sunt lipsiti de boli genetice pe care le-ar putea transmite catelusilor si ca acestia au temperamente agreabile.
Istoria rasei Shar pei
Catelul Shar-Pei chinezesc are originea in provinciile din sudul Chinei, unde acesta era apreciat ca si animal de vanatoare, de turma, de paza si de lupta. Unii istorici cred ca Shar-Pei este o rasa straveche, desi nu exista dovezi definitive care sa demonstreze acest lucru. Statuile care seamana foarte mult cu cateii Shar-Pei au fost datate din vremea dinastiei Han (200 i.C.), desi aceste statui seamana si cu cateii din rasa Chow si Pug.
Dupa crearea Republicii Populare din China, populatia de caini din tara a fost nimicita. Totusi, cativa patrupezi din rasa Shar-Pei au fost crescuti in Hong Kong si Taiwan. Daca Matgo Law, singurul om care a depus efort in a pastra aceasta rasa, care a apartinut adaposturilor canine din Hong-Kong, Shar-Pei ar fi putut sa dispara.
Datorita lui, un numar mic de catei Shar-Pei au fost dusi in Statele Unite in 1973, iar fanii acestei rase au format Clubul Shar-Pei Chinezesc din America, Inc., in 1974. Primul spectacol national de specialitate a avut loc in 1978. Rasa Shar-Pei a fost acceptata in Clasa Diversa a Clubului American de Canini in 1988 si a fost recunoscuta de Clubul American de Canini in 1991 ca fiind membra a grupului de rase non-sportive.
Personalitatea
Shar-Pei este un catel alert si independent. Este extrem de devotat familiei sale, dar este distant fata de oamenii pe care nu ii cunoaste. Despre acesta se spune ca se bucura de compania oamenilor mai mult decat de cea a cainilor si ii place sa fie impreuna cu stapanul sau tot timpul.
Este un patruped calm si increzator care pare sa dezvolte o intelegere intuitiva a stapanului sau a familiei sale. Oricat de devotat este, Shar-Pei este foarte independent si are o vointa puternica. El este un protector al familiei sale, este un animal de paza excelent care va raspunde atunci cand simte o amenintare. Deoarece a fost candva folosit ca si caine de lupta, el poate fi agresiv fata de alti patrupezi.
La fel ca orice caine, Shar-pei are nevoie de socializare timpurie, de expunere la un mediu cu multi oameni, de expunere in diferite locuri si la diferite sunete si experiente, inca de cand este pui. Socializarea il va ajuta pe catelusul dumneavoastra sa ajunga un adult prietenos cu oamenii si cu alti patrupezi. Invitati prieteni la dumneavoastra acasa in mod regulat si duceti catelusul in parcuri aglomerate, in magazine care permit intrarea cu caini si plimbati-l prin cartier pentru ca acesta sa se intalneasca cu vecinii, toate acestea il vor ajuta sa-si dezvolte abilitatile sociale.
Sanatatea
Cateii din rasa Shar-Pei sunt predispusi la anumite afectiuni de sanatate, in special la afectiuni ale pielii. Nu toti patrupezii vor dezvolta una sau toate aceste boli, dar este important sa fiti constient de acestea daca aveti in vedere achizitionarea unui caine din aceasta rasa.
Febra Shar-Pei – cunoscuta si sub denumirea de sindrom autoinflamator al labutelor cainelui, aceasta afectiune medicala se manifesta prin inflamarea articulatiei labutei (uneori a ambelor articulatii) si are ca efect reticenta in miscare, dureri abdominale, varsaturi, diaree si respiratie superficiala. Cateii prezinta una sau mai multe pusee de febra inexplicabila, cu o temperatura care poata fi de la 39,4 pana la 41,6 C. Aceasta problema de sanatate incepe, de obicei, la varsta de 18 luni, dar poate aparea si atunci cand cainele este adult. Febra dureaza de la 24 pana la 36 de ore, iar tratamentul include reducerea febrei si a durerii.
Hipotiroidismul – este o afectiune a glandei tiroide. Se crede ca este responsabila pentru afectiuni precum epilepsia, alopecia (caderea parului), obezitatea, letargia, hiperpigmentarea, piodermita si alte afectiuni ale pielii. Hipotiroidismul este tratat cu medicamente si cu o dieta specifica.
Cancer – simptomele acestei boli includ inflamatia anormala a unei rani sau a unei lovituri care nu se vindeca, sangerare din orice parte a corpului care prezinta orificii exterioare si dificultate in a respirat sau elimina normal. Tratamentele pentru cancer includ chimioterapie, chirurgie si medicamente.
Displazia cotului – este similara cu displazia de sold si este, de asemenea, o boala degenerativa. Se crede ca este cauzata de cresterea si dezvoltarea anormala, ceea ce duce la o articulatie care prezinta malformatii si moliciune. Boala variaza in severitate: cainele ar putea dezvolta artrita sau ar putea deveni schiop. Tratamentul include chirurgia, controlul greutatii, control medical si medicamente antiinflamatorii.
Demodicoza – este o afectiune cauzata de acarianul demodex, pe care mama il transmite puilor ei in primele zile de viata ai acestora. Acarianul nu poate fi transmis la oameni sau la alti caini, ci doar de la mama la puii ei. Acarienii demodex traiesc in foliculii de par si, de obicei, nu provoaca probleme, dar daca catelul Shar-Pei are un sistem imunitar slabit sau compromis, el poate dezvolta raie. Forma localizata apare pe cap, gat si pe picioarele anterioare, prezentand pete pe piele de culoare rosie, pielea fiind solzoasa si fara par. Adesea, aceasta afectiune trece de la sine, dar chiar si asa, ar trebui sa va duceti cainele la veterinar, pentru a impiedica transformarea formei localizata in forma generalizata care acopera intregul corp si poate provoaca infectii.
Seboreea – este o afectiune caracterizata de o piele care se exfoliaza si are un miros ranced. De obicei, este o afectiune secundara la o alergie, infectie sau la alte boli. Tratamentul include spalarea cainelui cu un sampon medicamentos si, totodata, tratarea bolii de baza.
Piodermita – este o alta afectiune a pielii, aceasta este o infectie bacteriana a pielii si este destul de frecventa in rasa de caini Shar-Pei. Poate fi o infectie primara sau secundara, cea secundara poate rezulta dintr-o afectiune de bazam, precum o alergie sau hipotiroidism. Piodermita este tratata cu antibiotice.
Luxatia patelara – este o problema comuna la cainii mici. Patela este genunchiul. Luxatia inseamna dislocarea unei parti anatomice (cum ar fi o unui os dintr-o articulatie). Luxatia patelara este atunci cand articulatia genunchiului (adesea a unui picior posterior) aluneca dintr-un loc in altul, provocand durere. Acest lucru poate provoca schiopatat, durere sau chiar paralizie, desi multi caini duc vieti relativ normale cu aceasta afectiune.
Displazia de sold – este o afectiune ereditara in care femurul nu se potriveste perfect in articulatia soldului. Unii patrupezi prezinta durere si schiopatat pe unul sau pe ambele picioare din spate, dar este posibil sa nu observati nici un semn de disconfort la un patruped cu displazie de sold. Pe masura ce cainele imbatraneste, acesta poate dezvolta artrita. Radiografia este metoda de screening cea mai eficienta pentru displazia de sold. Cateii cu displazie de sold nu trebuie reprodusi. Daca cumparati un catelus, cereti crescatorului dovada ca parintii au fost testati pentru displazie de sold si ca nu au probleme.
Torsiunea gastrica – este o conditie medicala care pune viata cainelui in pericol si care poate afecta patrupezii mari, cu pieptul mare, precum sunt cei din rasa Shar-Pei, mai ales daca sunt hraniti doar cu o masa copioasa pe zi, daca mananca rapid, daca beau multa apa dupa ce mananca si daca sunt foarte energici dupa masa. Unii considera ca alimentatia si tipul de hrana ar putea fi un factor care ar determina acest lucru sa se intample. Este mai frecventa in randul cateilor mai in varsta, dar poate aparea la orice varsta. Dilatarea gastrica-volvulus apare atunci cand stomacul este balonat si este plin cu gaze sau aer si apoi se rasuceste (torsiune). Cainele nu este capabil sa ragaie sau sa vomite pentru a elimina aerul in exces din stomac, iar in acest mod reintoarcerea normala a sangelui inspre inima este impiedicata. Tensiunea arteriala scade si catelul intra in soc. Fara atentie medicala acordata imediat, cainele poate muri. Puteti suspecta balonarea daca patrupedul dumneavoastra are un abdomen destins si umflat, saliveaza excesiv si daca ragaie, insa fara a voma. De asemenea, el poate fi nelinistit, deprimat, letargic si slabit, cu o frecventa cardiaca rapida. Este important ca patrupedul sa fie dus la veterinar cat mai curand posibil.
Osteocondrita disecanta – aceasta afectiune ortopedica este cauzata de cresterea necorespunzatoare a cartilajului in articulatii si apare, de obicei, la nivelul coatelor, dar a fost observata si la nivelul umerilor. Aceasta provoaca o rigiditate dureroasa a articulatiei, ajungand pana in punctul in care catelul nu mai poate sa-si indoaie cotul. Poate fi diagnosticata la caini inca de cand acestia au varsta de patru pana la noua luni. Supraalimentarea cu alimente care contin formule de crestere rapida a catelusilor sau cu alimente bogate in proteine poate contribui la dezvoltarea osteocondritei disecanta.
Mucinoza cutanata – mucina este substanta din piele care provoaca riduri. Evidenta si atoasa, actioneaza ca un lipici atunci cand un caine este ranit. Unii catei Shar-Pei au, totusi, un exces de mucina, ceea ce face ca aceasta sa formeze basici transparente pe piele, care se pot rupe si pot elimina lichidul pe care il contin. Mucinoza cutanata poate fi asociata cu alergii si este tratata cu terapie cu steroizi.
Glaucomul – este o boala dureroasa in care presiunea din ochi devine anormal de ridicata. Exista doua tipuri de galucom: glaucomul primar, care este glaucomul ereditar, si cel secundar, care este cauzat de scaderea lichidului din ochi datorita altor boli oftalmologice. Simptomele includ pierderea vederii si durere, iar tratamentul si prognosticul variaza in functie de tipul de glaucom. Glaucomul poate fi tratat chirurgical sau cu picaturi oculare.
Entropionul – o conditie medicala, un defect care este, de obicei, observat cand catelusul are varsta mai mica de un an si care determina pleoapa sa se roteasca spre interior, iritand sau ranind globul ocular si, totodata afectand vederea. Daca patrupedul dumneavoastra sufera de entropion trebuie sa stiti ca aceasta problema medicala poate fi corectata chirurgical cand acesta ajunge la varsta de adult.
Daca doriti sa cumparati un catelus, gasiti un crescator cu reputatie care va va arata avizele pentru sanatate, atat pentru catelus, cat si pentru parintii catelului. Adeverintele de sanatate demonstreaza faptul ca un caine a fost testat pentru o anumita conditie medicala si ca este exclus ca catelusul sa o dezvolte.
Ingrijirea
Catelul Shar-Pei traieste confortabil atat la oras, cat si la tara. Se descurca bine intr-un spatiu limitat, cum ar fi un apartament, atata timp cat face miscare fizica zilnic. Nu este necesara o curte, dar cainele apreciaza daca iese afara sa se joace sau sa se relaxeze. In general, Shar-Pei este destul de fericit chiar daca sta tot timpul cu stapanul sau, oriunde ar fi acesta. Incepeti sa va dresati catelul Shar-Pei si sa-l invatati sa socializeze inca din prima zi in care il duceti acasa si luati-va angajamentul ca veti face acest lucru toata viata. Acesta va avea nevoie de un dresaj constant, deoarece nu este prietenos in mod natural cu alti caini.
El poate fi, de asemenea, incapatanat, iar stapanul sau trebuie sa fie consecvent si ferm pentru a putea stabili cine face regulile in casa. In general, Shar-Pei este dornic sa-si multumeasca stapanul si va raspunde bine la dresaj. Cel mai bun exercitiu de socializare este sa va duceti catelul Shar-Pei cu dumneavoastra peste tot, la evenimente in aer liber, in parcuri aglomerate, acasa la prieteni, si sa faceti acest lucru cat mai des. Acest lucru il va ajuta, impiedicandu-l sa devina prea timid sau prea protectiv. Intrucat aceasta rasa poate fi agresiva fata de alti patrupezi, Shar-Pei ar trebui sa fie tinuti in lesa atunci cand sunt in locuri publice.
Shar-Pei este clasificata ca rasa cu nasul turtit sau brahicefalica, nasul fiind similar cu al cainilor din rasa Bulldog, Boxer, Pug. Nasul turtit al acestora ii fac extrem de sensibili la caldura, ceea ce inseamna ca nu pot fi tovarasi buni pentru alergat. Pentru a preveni insolatia, acesti patrupezi trebuie tinuti inauntru atunci cand afara este prea cald. Asigurati-va ca aveti ventilatoare sau aer conditionat.
Hranirea
Cantitatea zilnica recomandata: 1,5 pana la 2,5 cani de mancare uscata de calitate superioara, impartita in doua mese. Cat de mult mananca cainele dumneavoastra adult depinde de marimea, varsta, constitutia, metabolismul si nivelul de activitate al acestuia. Cainii sunt individuali, la fel ca oamenii, si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de hrana.
Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !
Este aproape de la sine inteles ca un caine extrem de activ va avea nevoie de mai multa hrana decat un catel care are un nivel scazut de energie. Calitatea hranei pe care o cumparati face, de asemenea, o diferenta, cu cat mancarea este de calitate mai buna, cu atat va continua sa va hraneasca catelul astfel incat acesta sa-si ia zilnic nutrientii necesari.
Culoarea si ingrijirea blanii
O caracteristica esentiala a catelului Shar-Pei, pe langa cea legata de pliurile acestuia, este blana sa zbarlita. Acesta se ridica drept, aratand ca o coafura din stilul anilor 1950, si variaza in lungime, de la o blana foarte scurta la o blana mai lunga. Blana poate fi in mai multe culori, inclusiv negru, crem, cafeniu, rosu si albastru. Shar-Pei naparleste foarte putin. In timp ce acesta este in mod natural un patruped curat, cu un miros specific cainilor slab, are nevoie de o ingrijire minima pentru a-l face sa arate bine.
O periere minutioasa o data pe saptamana cu o manusa de cauciuc este suficienta pentru a indeparta parul mort si mizeria. Acest catel nu are nevoie de baie foarte des, este suficienta o baie o data la fiecare 12 saptamani, in cazul in care nu s-a rostogolit in noroi. Baile frecvente tind sa-i irite pielea. Periajul si baia sunt parti usoare ale ingrijirii cainelui Shar-Pei. Partea dificila, dar esentiala, este de a-l usca foarte bine dupa baie. Daca nu-l uscati complet, va puteti astepta ca acesta sa dezvolte infectii fungice la nivelul pliurilor si ridurilor. Trebuie sa stergeti bine locul dintre pliuri cu un prosop uscat pentru a elimina toata umezeala.
Dintii catelului Shar-Pei trebuie periati de cel putin doua sau trei ori pe saptamana pentru a indeparta acumularea de tartru si bacteriile care il insotesc. Periajul zilnic este si mai indicat daca doriti sa preveniti afectiunile gingivale si respiratia urat mirositoare.
Taiati unghiile cainelui o data sau de doua ori pe luna in cazul in care cainele dumneavoastra nu le toceste in mod natural, pentru a preveni zgarieturi si alte probleme. Daca puteti auzi unghiile cainelui facand un sunet pe podea, inseamna ca acestea sunt prea lungi. Unghiile catelului au vase de sange in ele, iar daca sunt taiate prea scurt se poate provoca o sangerare, iar acesta s-ar putea sa nu mai coopereze data viitoare cand va fi necesar sa i se taie unghiile. Deci, daca nu va descurcati sa faceti acest lucru, cereti sfaturi medicului veterinar sau ingrijitorului de caini profesionist.
Urechile trebuie verificate saptamanal pentru a observa daca exista roseata sau miros urat, semne care pot indica prezenta unei infectii. Cand verificati urechile, stergeti-le cu o discheta de bumbac umezita intr-o solutie de curatat urechile care are un pH neutru, pentru a preveni infectiile. Fiti deosebit de atent cu urechile catelului Shar-Pei: canalele urechilor sale sunt mici si sunt predispuse la iritatii si infectii. Nu folositi un tampon pentru a curata urechile si aveti grija sa nu intre apa in urechi atunci cand ii faceti baie. Nu introduceti nimic in canalul urechii, curatati doar urechea exterioara.
Obisnuiti-va catelul Shar-Pei sa fie periat si examinat inca de cand este un catelus. Manipulati si verificati frecvent labutele cainelui pentru ca acesta este sensibil atunci cand vine vorba de picioare si verificati-i gurita si urechile. Faceti o experienta pozitiva din aceste verificari, plina de laude si recompense, in acest fel veti pune bazele pentru examene veterinare usoare pentru perioada cand acesta va fi adult. In timpul ingrijirii verificati catelul pentru a observa daca are diferite leziuni, eruptii cutanate sau semne de infectie care pot aparea pe piele, pe nas, pe gura, pe ochi sau pe picioare, semne cum ar fi roseata, sensibilitatea sau inflamatia. Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseata sau scurgeri. Examenul dumneavoastra saptamanal va va ajuta sa identificati mai devreme problemele potentiale de sanatate.
Interactiunea cu copiii si cu alte animale de companie
Shar-Pei este un caine devotat familiei si este, de asemenea, si un protector al familiei sale, inclusiv al copiilor. Pentru a-l invata cum sa se inteleaga bine cu copiii, ar trebui crescut impreuna cu acestia, iar daca nu locuieste impreuna cu copii, ar trebui sa fie expus copiilor pe masura ce creste.
Deoarece este o rasa de caini foarte independenta, este foarte potrivita pentru familiile care au copii cu varsta de 10 ani sau mai mari, care stiu cum sa trateze un animal de companie cu respect.
Ca si in cazul fiecarei rase, ar trebui sa-i invatati pe copii cum sa se apropie si cum sa atinga cainii si sa supravegheati intotdeauna orice interactiune intre caine si copiii mici pentru a preveni o posibila muscatura, un tras de ureche sau de coada, lucruri care pot fi povocate atat de caine, cat si de copil. Invatati copilul sa nu se apropie niciodata de catel in timp ce acesta mananca sau doarme sau sa incerce sa ia mancarea patrupedului.
Nici un catel, oricat de prietenos ar fi, nu trebuie sa fie lasat vreodata nesupravegheat atunci cand este alaturi de un copil. Pentru a-i oferi patrupedului dumneavoastra cele mai bune sanse de a se intelege cu alti caini si cu alte animale, acesta ar trebui crescut impreuna cu alte animale inca de la o varsta frageda. Intrucat tinde sa fie agresiv cu alti patrupezi, supravegherea acestuia este esentiala.
Observ că rasa Shar-Pei chinezească are o istorie fascinantă și un aspect unic, cu pliurile sale distincte. Din experiența mea, am observat că acești câini pot fi tovarăși extrem de loiali și protectori, ceea ce îi face potriviți pentru familii cu copii mai mari. Totuși, este esențial să fie socializați și dresați de la o vârstă fragedă pentru a preveni comportamentele agresive sau protectivitatea excesivă. În ceea ce privește îngrijirea, atenția la sănătatea pielii și asigurarea unui mediu răcoros în zilele calde sunt esențiale pentru bunăstarea lor. Familiile care înțeleg nevoile acestei rase și le pot îndeplini vor găsi în Shar-Pei un companion devotat și plin de caracter.