Westie, poze si informatii

rasa caini westie

Cel mai bun mod de a descrie aceasta rasa de caini terrier albi, din Scotia, este pur si simplu sa spui ca acesti patrupezi au stima de sine foarte crescuta, incat ei cred ca sunt cel mai bun lucru din jur. Intotdeauna sunt dornici de a se simti bine, astfel incat vor face orice sa va faca sa radeti si sa va distrati.

Westie este prietenos si fericit, plin de viata, care indrageste pe toata lumea, cu exceptia rozatoarelor mici. Daca vei spune ca un Westie, fiind denumit asa intr-un mod afectuos, este un „caine mare in corpul unui caine mic” este o nedreptate fata de acesta.

Caracteristicile rasei Westie

Statistici despre rasa

Origine
Scotia
Categorie
Terrieri
Greutate
6-9 kg
Inaltime
24-28 cm
Longevitate
12-16 ani

Poze cu caini Westie


Surse foto: unsplash.com

Mai multe despre aceasta rasa

Nu este un catel insistent sau temperamental si nu este necesar sa provoace sau sa ceara ceva anume. Nu este incapatanat pe cat de mult este interesat de ceea ce primeste si de ceea ce este a lui. Convingeti-l ca ceea ce va doriti de la el este in interesul sau, si atunci va cadea de acord cu planul dumneavoastra.

Westie a fost reprodus initial pentru vanatoare si pentru a prinde sobolani, insa acesta a invatat sa gandeasca singur, o trasatura de care inca se bucura si careia i se dedica si astazi, desi vor fi, fara indoiala, momente in care s-ar putea sa nu va bucurati si dumneavoastra la fel de mult de ceea ce face. Instinctul catelului de a lucra este acum focalizat pe participarea la competitii de agilitate si supunere, mai degraba decat sa scape dupa rozatoare.

De asemenea, acest caine este si un ca caine de terapie, iar cativa catei Westie s-au alaturat chiar si echipelor de cautare si salvare. Mai este cunoscut si pentru faptul ca concureaza la teste efectuate pe pamant, de urmarire a rozatoarelor si a altor animale daunatoare. Puteti sa-l faceti sa-si concentreze toata energia in oricare sau in mai multe dintre aceste tipuri de activitati.

Totusi, in mare parte, Westie este un animal de companie care indrageste viata alaturi de familia sa pe care o amuza ori de cate ori considera ca este necesar. Este un patruped sociabil care se intelege bine cu toata lumea, inclusiv cu strainii si nu este un caine care isi considera ca stapan doar o singura persoana din familie.

Este afectuos cu copiii de toate varstele si poate locui in armonie cu copiii mai mari. Se intelege bine si cu alti patrupezi pe care ii poate intalni afara, cu exceptia cazului in care mai exista inca un mascul in grupul de catelsi, iar el prospera intr-un mod pozitiv in casele in care locuiesc mai multi patrupezi. Westie se poate intelege si cu pisicile, exceptand faptul ca le va alerga din cand in cand, insa, de obicei, se va comporta frumos cu pisicutele prietenoase.

Acesta nu se poate adapta sa traiasca in preajma animalelor mici care alearga liber, cum ar fi iepurii sau gerbilii, din moment ce acesta are un instinct puternic de a urmari prada. Catelul Westie este fericit indiferent de locul unde locuieste, fie ca locuieste la oras, fie ca locuieste la tara.

Totusi, indiferent de locul unde traieste, el trebuie sa locuiasca in interiorul casei, alaturi de familia sa, si nu afara. Acest catel este un animal de apartament excelent, mai ales daca este dresat in mod corespunzator si instruit sa nu latre. Este fericit si daca sta singur acasa in timp ce dumneavoastra sunteti la servici si, cu o stimulare adecvata si cu precautii de siguranta, puteti sa-l lasati singur fara nici o problema. In plus, este si un catel caruia ii place sa calatoreasca, indiferent daca calatoreste in vacante pentru o perioada lunga de timp sau scurta. Westie poate fi dresat cu usurinta. Este un patruped inteligent si un cursant care invata repede, iar dresajul il va amuza atata timp cat va ramane unul pozitiv si consecvent.

De fapt, dresarea pozitiva si consecventa este singura metoda de a antrena un Westie. Dresarea catelului cu un aparat care scoate un sunet/clicait este o metoda excelenta de dresaj pentru acesta. O sa va pierdeti timpul daca folositi corectii dure, din moment ce atitudinea lui este una de genul: „ce primesc daca fac asta?”, iar in acest mod il veti determina sa va ignore comenzile.

Cainele Westie va va avertiza, cu siguranta, prin latrat atunci cand va vedea sau va auzi ceva suspect, cand veti avea oaspeti, cand va vedea postasul si cand va auzi sau vedea caini care se plimba prin fata casei. Unii catei chiar vor latra atunci cand vad insecte care zboara pe langa el. Cu alte cuvinte, cainele din rasa Westie poate fi destul de zgomotos.

Daca are parte de un dresaj adecvat inca de la o varsta frageda, el poate fi invatat sa latre o singura data cand vede sau aude ceva. Facand parte dintr-o rasa populara, cainele Westie poate fi afectuos si loial, dar totusi are suficienta independenta si siguranta de sine incat nu va avea nevoie de rasfat, desi nu il va refuza daca i se acorda.

Unii catei au nevoie de mai multa afectiune decat altii si le place sa fie tinuti in brate si alintati. Cainelui Westie ii place sa fie curat, ceea ce il face foarte usor de dresat acasa. El este un animal de companie minunat pentru un stapan fara experienta. Prin natura sa de catel linistit cu ochi inteligenti si personalitate iubitoare de distractie, poate sa se faca placut si iubit chiar si de cea mai insensibila persoana. In general, este un catel calm atunci cand se afla in interior, unde poate sa stea pe canapea o zi intreaga, insa cand este afara, Westie isi va schimba comportamentul, adesea fiind foarte diferit.

El poate fi un patruped care alearga in viteza in jurul parcului de caini sau se poate plimba cu stapanii sai toata ziua. Ii place sa se joace jocuri diferite, sa-si arunce jucariile de plus in jurul sau sau pur si simplu sa strabata curtea adulmecand si cercetand zona. In acelasi timp, acesta se bucura foarte mult de sapat, obicei care pare sa fie o pasiune dobandita, insa cu un dresaj corespunzator si prin oprirea din sapat ori de cate ori il prindeti facand asta, acest obicei poate fi oprit.

Unii catei pot avea parte de activitati fizice si in interiorul casei, jucandu-se pe hol. Desi nu necesita la fel de multa miscare ca si alte rase, trebuie sa-l plimbati o data sau de doua ori pe zi pentru a-l mentine fericit si sanatos. Cu toate acestea, Westie nu este menit sa locuiasca afara. Ii face placere si se simte foarte bine daca locuieste in interiorul casei, desi nu este cu adevarat un caine care are nevoie de rasfat.

Acesta este independent si isi va gasi popriul loc in casa, iar daca acest loc este aproape de o sursa de incalzire, cu atat mai bine. El poate sa pazeasca locuinta cat timp sunteti la servici, desi unii caini pot suferi de anxietate de separare chiar daca aceasta nu este o trasatura comuna pentru rasa Westie.

Cat timp il lasati singur, dati-i jucarii distractive dar care sa-l tina in siguranta, pentru a-l impiedica sa se plictiseasca. Puteti porni radio-ul, lasati-i oase speciale pentru catei umplute cu unt de arahide si amenajati-i cusca astfel incat aceasta sa fie pentru el un refugiu confortabil.

Trasaturi

  • Westie poate avea trasaturi de terrier, dar acest lucru nu este o surpriza acolo. El va sapa, va latra si va urmari animalele daunatoare. Dar, cu un dresaj adecvat, el poate fi dresat sa latre o singura data si sa nu scape deloc, desi unii catei sunt mai putin descurajati de dresaj decat altii. Totusi, urmarirea animalelor daunatoare nu poate fi oprita atat de usor si nici un tip de dresaj nu poate face cainele sa renunte la ea.
  • Westie poate trai in aceeasi casa impreuna cu alti patrupezi, cu exceptia cazului in care mai exista inca un mascul printre acestia si, de asemenea, se poate obisnui sa locuiasca si cu pisici. Acesta nu se poate adapta la trairea sub acelasi acoperis cu animale de companie mici, cum ar fi iepurii si pasarile, din cauza instinctului puternic al sau de a le considera o prada.
  • In general, acest caine este usor de dresat atata timp cat dresarea este efectuata intr-un mod pozitiv si consecvent. Retineti faptul ca un catel Westie are o vointa puternica si o stima de sine crescuta, lucruri care va pot provoca unele dificultati in a-l dresa, in cazul in care tipul de dresaj devine plictisitor sau este prea dur.
  • Blana acetsuia este usor de ingrijit si necesita doar periaj regulat. Daca nu este tuns, blana necesita sa fie tunsa de tot aproximativ de doua ori pe an.
  • Acest caine naparleste foarte putin.
  • Desi nu necesita la fel de multa miscare fizica precum alte rase, cainele Westie are nevoie de una sau doua plimbari zilnic sau de sesiuni de joaca. Acesta are, in general, un nivel scazut de energie cat timp este in casa, desi cateii sunt individuali, iar acest lucru variaza in functie de personalitatea cainelui.
  • Catelul este adaptabil si se va descurca bine in orice tip de locuinta, inclusiv in apartament, desi daca nu este dresat sa nu latre, este probabil sa va provoace dificultati cu vecinii.
  • Este un catel sociabil care se intelege bine cu toata lumea. Ii plac copiii de orice varsta, dar este mai potrivit pentru casele cu copii mai mari.
  • Westie poate fi lasat singur pe perioade lungi de timp, de exemplu, atunci cand stapanii sai lucreaza. Daca lasati radio-ul pornit, daca ii lasati la indemana jucarii si oase de ros speciale pentru caini si, totodata, daca are si cusca, puteti sa-l lasati singur si sa fiti linistiti.
  • Daca sunteti un gradinar exigent, cainele Westie nu este cea mai buna alegere pentru dumneavoastra, intrucat poate sa-i placa sa sape plantele si s-ar putea sa faca acest lucru cu entuziasm crezand ca in acest mod va ajuta la gradinarit.
  • Pentru a va asigura ca veti avea un caine sanatos, nu cumparati niciodata un catelus de la un crescator iresponsabil sau de la un magazin de animale de companie. Cautati un crescator de renume care isi testeaza cainii de reproductie pentru a se asigura ca sunt lipsiti de boli genetice pe care le-ar putea transmite catelusilor si ca acestia au temperamente agreabile.

Istoria rasei Westie

Rasa Westie impartaseste aceeasi istorie cu cea a raselor terrier Dandie Dinmont, Skye, Scotiana si Cairn. Toate sunt considerate ca provenind din aceeasi rasa “mama”. Catelul Westie are originea in Scotia si a fost folosit la vanatoarea de vulpi, viezuri si bursuci si pentru omorarea animalelor daunatoare, precum sobolanii.

Nu exista prea multe dovezi care sa stabileasca cu exactitate istoria rasei Westie, dar multi cred ca aceasta a existat inca din secolul al XVII-lea, fiind o rasa mica de catei pe care James I din Argyllshire i i-a dat regelui Frantei. Potrivit descrierilor facut in trecut, culoarea alba a catelului Westie a rezultat in urma unui accident tragic care s-a petrecut in secolul al XIX-lea si care a avut loc in timp ce colonelul Malcolm din Poltalloch vana vulpi.

Colonelul l-a impuscat din greseala si pe unul din cainii sai de culoarea graului si l-a ucis. Devastat si hotarat sa previna astfel de accidente in viitor, a decis sa reproduca doar catelusi albi care nu pot fi confundati cu vulpile. Rasa Westie a fost cunoscuta sub mai multe nume, inclusiv Poltalloch Terrier si Roseneath Terrier, dar a fost recunoscuta oficial de Clubul de Canini din Anglia drept Westie/West Highlang White Terrier in 1906.

Personalitatea cainilor

Westie este un catel indraznet, increzator, iubitor de distractie, inteligent, care poate gasi bucurie in cele mai simple lucruri ale vietii, cum ar fi in jucariile scartaitoare, intr-un mangaiat pe burtica si in mancare. Dispozitia sa vesela si iubirea pe care o are fata de viata, il fac un caine favorit pentru multe persoane, in ciuda faptului ca poate fi putin rautacios si neastamparat.

Nu-i lipseste increderea in sine, dar poate fi arogant astfel incat siguranta sa de sine devine o trasatura negativa. Este prietenos si se intelege cu toata lumea si ii place sa faca parte din familia sa. Fara atentie din partea stapanului, acesta poate deveni suparat. Rareori incepe o lupta, dar este la urma urmei un terrier, asa ca nu va da inapoi de la una.

Este un caine plin de viata care iubeste aventurile care i se ivesc in viata, avand o scanteie in ochi cand are parte de acestea si va sari in sus de bucurie, in special atunci cand se invarte pe langa picioarele dumneavoastra pentru a ajunge la vasul cu mancare. Agresiunea fata de cainii de acelasi sex nu este rara in cazul acestei rase, desi femelele tind sa fie mai alfa decat masculii. Masculilor le place mai mult sa fie alintati decat femelelor si sunt mai fericiti cand au parte de acest lucru.

Sanatatea

Cainii din rasa Westie sunt predispusi la anumite afectiuni de sanatate. Nu toti cateii vor dezvolta una sau toate aceste boli, dar este important sa fiti constient de acestea daca aveti in vedere achizitionarea unui catel din aceasta rasa.

Daca veti cumpara un catelus, gasiti un crescator cu reputatie care va va arata avizele pentru sanatate, atat pentru catelus, cat si pentru parintii catelului. Adeverintele de sanatate demonstreaza faptul ca un catel a fost testat pentru o anumita conditie medicala si ca este exclus ca catelusul sa o dezvolte.

Osteopatia cranio-mandibulara – aceasta afectiune afecteaza oasele craniului in timp ce catelusul este in crestere, determinandu-le sa se mareasca neregulat. Simptomele apar, de obicei, intre varsta de patru si opt luni. Nu se cunoaste cauza exacta a aparitiei acestei afectiuni, dar se presupune ca ar fi ereditara. Adesea, mandibula si glandele catelusului vor fi inflamate si acesta nu va putea deschide gura. Cainele va saliva excesiv, va avea febra care fluctueaza si care va recidiva la fiecare doua saptamani si, in unele cazuri, muschii masticatori ai cainelui se pot atrofia. Nu exista tratament pentru aceasta afectiune, dar antiinflamatoarele si calmantele vor ajuta cainele sa faca fata acestei afectiuni dureroase. Alimentatia corecta este o necesitate, iar in cazuri grave, poate fi necesara introducerea unui tub de alimentare. Cresterea neregulata a osului incetineste si se opreste, de obicei, atunci cand catelusul are varsta de un an. Leziunile pot recidiva, dar doar putini caini au probleme permanente cu mandibula si, prin urmare, au probleme cu alimentarea. Aceste cazuri mai rare sunt suficient de grave incat necesita o interventie chirurgicala a mandibulei.

Boala Legg-Perthes – daca patrupedul dumneavoastra Westie are boala Legg-Perthes, irigarea cu sange a capului femurului este scazuta, iar capul femurului care se leaga de pelvis incepe sa se dezintegreze. De obicei, primele semne ale bolii Legg-Perthes, schiopatatul si atrofia musculaturii piciorului, apar atunci cand puii sunt de 4 pana la 6 luni. Aceasta afectiune poate fi corectata printr-o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza femurul bolnav, astfel incat sa nu mai fie atasat la pelvis. Tesutul cicatrizat care rezulta din operatie creeaza o articulatie falsa, iar catelul este, de obicei, lipsit de durere.

Cataracta – aceasta afectiune a ochilor foarte des intalnita, provoaca o opacitate pe lentila ochiului, avand ca rezultat o vedere slaba. Ochiul afectat al catelului sau ochii, vor avea un aspect tulbure. Cataracta apare, de obicei, la batranete si uneori poate fi indepartata chirurgical pentru a imbunatati vederea cainelui. Cateii din rasa Westie sunt, de obicei, afectati de cataracta juvenila.

Fibroza pulmonara – cunoscuta si sub denumirea de boala pulmonara a cainilor Westie, aceasta afectiune medicala cicatrizeaza tesutul de sustinere a saciilor de aer si tesutul conjunctiv al plamanilor. Acest lucru face ca plamanii sa-si piarda elasticitatea, lucru care impiedica oxigenul sa ajunga in cantitate suficienta in sange. Simptomele variaza de la catel la catel, multi nu prezinta simptome ani de zile, dar cei care prezinta au probleme in a rezista activitatilor fizice, au o respiratie rapida, prezinta murmure in plamani, tusa seaca, respiratie incetinita si dificultati de respiratie. Fibroza pulmonara poate duce, de asemenea, si la alte afectiuni precum insuficienta cardiaca sau alte boli. Nu exista un tratament care sa vindece aceasta afectiune, iar prognosticul este intotdeauna scazut, deci prevenirea este critica. Prevenirea oricaror infectii respiratorii, limitarea activitatilor fizice si mentinerea unei greutati normale sau scaderea in greutate a cainilor supraponderali, sunt esentiale. Boala este tratata, uneori, prin mentinerea unei temperaturi mai scazute in casa si prin utilizarea de bronhodilatatoare. Tratamentul are un succes mai mare daca boala este diagnosticata mai devreme, inainte ca cicatrizarea tesuturilor sa fie prea extinsa.

Luxatia patelara – inseamna dislocarea unei parti anatomice, a unui os de la o articulatie. Luxatia patelara apare atunci cand articulatia genunchiului, adesea a picioarelor din spate, aluneca in si in afara locului, provocand durere. Acest lucru poate fi neplacut, insa multi caini duc o viata relativ normala cu aceasta conditie.

Ingrijirea

Dresajul in cusca este benefic pentru fiecare caine si este o modalitate amabila de a va asigura ca cainele Westie nu are accidente prin casa sau ca nu distruge lucruri pe care nu ar trebui. O cusca este, de asemenea, un loc unde se poate retrage atunci cand vrea sa doarma.

Dresajul in cusca inceput la o varsta frageda a catelusului Westie il va ajuta pe acesta sa accepte inchiderea intr-un spatiu inchis daca va fi vreodata nevoie sa fie spitalizat sau transportat. Nu tineti niciodata patrupedul Westie in cusca pe parcursul unei zile intregi. Cusca nu este o puscarie si nu ar trebui ca acesta sa stea mai mult de cateva ore la un moment dat sau atunci cand doarme noaptea.

Unor catei Westie le place sa inoate, dar ar trebui sa fie supravegheati atunci cand fac acest lucru, deoarece in momentul in care inoata nu este ca si cum ar fi in casa, ei nu sunt la fel de buni inotatori precum alti catei.

Hranirea rasei Westie

Cantitate zilnica recomandata: 1/2 – 1,5 cani de mancare uscata de calitate superioara, impartite in doua mese. Cat de mult mananca catelul dumneavoastra adult depinde de marimea, varsta, constitutia, metabolismul si nivelul de activitate al acestuia.

Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !

Cainii sunt individuali, la fel ca oamenii si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de hrana. Este aproape de la sine inteles ca un catel extrem de activ va avea nevoie de mai multa hrana decat un catel care are un nivel scazut de energie. Calitatea hranei pe care o cumparati face, de asemenea, o diferenta, cu cat mancarea este de calitate mai buna, cu atat va continua sa va hraneasca animalutul astfel incat acesta sa-si ia zilnic nutrientii necesari.

Culoarea si ingrijirea blanii

Westie au o blana dubla, cea de dedesupt fiind scurta si cea care o acopera fiind mai lunga, de aproximativ 5 centimetri. Aceasta blana dubla il protejeaza de frig si de dintii si ghearele altor animale care il pot ataca. Catelul trebuie sa aiba blana alba, orice alta culoare este considerata o eroare in cadrul spectacolelor canine.

Blana lui este usor de ingrijit si necesita periere si tundere regulata. Cainii de spectacol sunt tunsi, de regula, de doua ori pe an, dar majoritatea stapanilor de animale de companie nu se deranjeaza sa faca acest lucru. Tunderea este, de obicei, necesara pe picioare si in jurul urechilor si ochilor. Blana de pe cap este adesea tunsa astfel incat fata cainelui sa aiba o forma rotunda definitive, acea forma pe care o puteti observa la cateii de spectacol. Tendintele patrupedului de a naparli variaza de la minim la aproape deloc. Blana ramane destul de mult timp curata, iar acesta trebuie sa aiba parte de baie doar atunci cand este necesar. Pentru a pastra blana catelului Westie alba si stralucitoare, aceasta necesita aranjare si este posibil sa fie nevoie sa o stergeti si sa o curatati, uneori, destul de frecvent.

Urechile trebuie verificate saptamanal pentru a observa daca exista mizerie, roseata sau miros urat, semne care pot indica prezenta unei infectii. Cand verificati urechile, saptamanal, stergeti-le cu o discheta din bumbac umezita intr-o solutie de curatat urechile care are un pH neutru, pentru a preveni diferitele probleme ce pot aparea.

Interactiunea cu copiii si cu alte animale de companie

Westie este un catel iubitor, care se comporta frumos cu copiii mai mari, insa acesta trebuie sa fie supravegheat de adulti atunci cand este in preajma copiilor, in special a celor mai mici. Unele carti despre rase de caini sublineaza cat de bine se intelege cainele cu copiii, dar cluburile de rase recomanda ca toti copiii din familile care au un catelus Westie sa aiba varsta mai mare de sapte ani.

Acest catel poate sari la copil daca este enervat, dar daca copilul si catelul sunt supravegheati corect, animalutul Westie se poate intelege bine cu copiii de toate varstele. Un catel se intelege bine si cu alti patrupezi si este potrivit pentru casele in care sunt mai multi caini. Cu toate acestea, unui mascul ii displace, in general, sa locuiasca cu alti caini masculi, indiferent ca acestia sunt din rasa Westie sau din alta rasa.

El se poate adapta sa traiasca alaturi de pisici, dar acest lucru este mai usor de acceptat daca a fost crescut impreuna cu ele, mai degraba decat sa se adapteze cand este adult. Catelul are un instinct puternic de a urmari prada si va urmari pisicile care decid sa fuga de el. Tot din aceasta cauza, nu trebuie sa aveti incredere sa lasati cainele Westie in preajma animalelor de companie mici.

Cainele Westie a fost reprodus pentru a urmari animalele daunatoare si nu poate face diferenta intre soarecele din dormitorul copilului dumneavoastra care este un animal de companie si soarecele salbatic care poate intra in casa. Daca va doriti si orice alt animal de companie mic, inclusiv iepure sau pasare, nu este indicat sa achizitionati si un caine din aceasta rasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *