Rezumat:
Rasa de caini Border Collie a fost dezvoltata pentru a pazi oile de pe dealurile granitei dintre Scotia si Anglia. Cainele din aceasta rasa este cunoscut pentru privirea sa intensa cu care isi controleaza turma. Are o energie nelimitata, rezistent si impulsiv atunci cand trebuie sa actioneze, toate aceste lucruri fac din el un caine de turma de prim rang.
Border Collie este folosit si in zilele noastre ca si caine de paza si de lucru pentru turmele de ovine din intreaga lume. Este extrem de usor de dresat datorita faptului ca exceleaza in inteligenta si de asemenea, este un caine potrivit pentru diverse sporturi canine, inclusiv pentru cele de supunere, agilitate, urmarire si pentru competitiile cu discuri zburatoare.
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa
Poze cu caini Border Collie
Surse poze: petmark.org, pexels.com, pixabay.com
Daca ati avut vreodata placerea de a privi un caine Border Collie in timp ce pazeste o turma de oi, ati fi putut observa stiti faptul ca este un maestro in aceasta „meserie”, avand privirea intensa in timp ce se apropie de oi si un raspuns intuitiv la porunca pastorului, pricepandu-se intr-o maniera foarte potrivita, ducand oile exact acolo unde pastorul vrea ca acestea sa mearga. Acest lucru este uimitor. Are dimensiuni medii, cu o greutate cuprinsa intre 13 si 21 de kilograme, are un nivel de energie si rezistenta aparent supranatural si o duritate care a fost dezvoltata cand i s-a cerut sa munceasca toata ziua pe dealurile si vaile din zona granitei scotiene, uneori alergand pe zi 80 de km sau chiar mai mult.
Cand vine vorba de cainele ideal de lucru, nu este un altul mult mai bun decat cel din rasa Border Collie. Daca exista o parte intunecata a energiei si a atitudinii obisnuite a unui caine din aceasta rasa, aceasta apare atunci cand este adoptat de catre o familie care nu-l intelege. El nu se poate obisnui cu statul pe o canapea si nu ii place sa fie rasfatat. Acesta are nevoie de cat mai multa miscare si de o activitate pentru ca este obisnuit sa munceasca. Sa tineti pasul cu rezistenta fizica si mentala a acestui patruped poate fi epuizant, chiar exasperant, mai ales daca va doriti un animal de companie relaxat.
Este un caine de paza, ceea ce inseamna ca are un indemn coplesitor de a aduna o turma de animale. Acea turma ar putea fi de oi, pisici, veverite sau orice altceva care se misca, inclusiv masinile sau copiii. Acest instinct de a comanda si de a latra, impreuna cu energia lui, nu pot fi schimbate, inclusiv daca este dresat corespunzator. Mai degraba, acesta trebuie sa fie dirijat. El trebuie sa aiba o sarcina de realizat, indiferent ca este o pazirea unei turme de oi sau concurarea in sporturi canine. O plimbare rapida sau o joaca efectuate in fiecare zi nu sunt suficiente ca activitate pentru un astfel de caine.
Acestea fiind spuse, pentru stapanul potrivit, acesta este un caine minunat cu care se poate convietui. Inteligenta si natura sa docila il fac usor de dresat. Este sensibil, iar fata de persoanele care il cunosc bine, acesta are o abilitate misterioasa a de a sti ce anume i se va cere dinainte de a i se comunica. Daca este invatat sa socializeze si daca este dresat de cand acesta este pui, el se poate adapta la aproape orice situatie de viata care ii asigura un exercitiu mental si fizic de care are nevoie. Este potrivit pentru un stapan care este la fel de activ ca si el, mai ales pentru unul dornic sa se implice in sporturi canine. Cu o pregatire potrivita, aceasta rasa exceleaza in orice activitate pe care o incearca, incluzand urmarirea oilor, competitia de agilitate, jocuri cu disc zburator, supunere avansata sau urmarire. Stapanul sau familia care isi doreste sa-l invete sa socializeze si sa-l antreneze in mod corect, va observa ca el este precum un suflet pereche, inteligent si sensibil.
Trasaturile rasei
- Este extrem de sensibil, de multe ori raspunde la comanda cea mai subtila si este aparent capabil sa presimta in prealabil dorintele stapanului sau.
- Cu o personalitate care se bazeaza pe stimularea mentala si fizica, el trebuie sa aiba parte de o activitate pozitiva unde sa-si directioneze energia, altfel va inventa propriile sale jocuri si poate deveni o problema sa traiti in aceasta locuinta cu el.
- Va pazi orice lucru care se misca, inclusiv copii, masini, oameni pe biciclete, pisici si veverite. Poate deveni o adevarata problema daca are voie sa cutreiere prin cartier; pentru acest caine este esential sa aveti o curte inchisa.
- Jocul zgomotos al copiilor mici poate stimula instinctul de paza al cainelui Border Collie si il poate determina sa actioneze prin metode de aparare si totodata, acesta va incepe sa latre.
- Pentru a preveni ca acesta sa ajunga timid, el trebuie sa invete sa socializeze.
- Exemplarele din aceasta rasa nu cutreiera de obicei, dar curiozitatea si inteligenta lor ii pot face sa „evadeze”.
Pentru a avea un caine sanatos, nu cumparati niciodata un catelus de la un crescator iresponsabil sau de la un magazin de animale de companie. Cautati un crescator cu reputatie, care testeaza cainii de reproductie pentru a se asigura ca nu sunt predispusi la boli genetice pe care ar putea sa le transmita la catelusi si totodata ca au temperamente stabile.
Istoric
Descendentii rasei exista de cand exista si oamenii, fiind primii caini din Marea Britanie care au fost folositi pentru a pazi turmele de oi. La granita dintre Scotia si Anglia, acesti caini de paza au devenit unul dintre cele mai valoroase bunuri pe care le-ar putea avea un cioban, iar cei mai buni si harnici erau reprodusi intre ei. Tipul cainilor a variat, in functie de munca pentru care erau necesari in fiecare regiune. Ei au fost asociati cu cainii din regiunile unde acestia erau crescuti si au fost cunoscuti in cele din urma sub denumirea de Ciobanesc Galez, Ciobanesc Nordic, Highland Collie (de munte) si Collie Scotian.
Numele Border Collie reflecta mostenirea sa partial scotiana: cuvantul collie, care se refera la cainii folositi pentru a indruma turmele de oi, este derivat din dialectul scotian. In 1860, cateva exemplare au fost prezentate la cel de-al doilea spectacol de caini care a avut loc in Anglia. Intr-o calatorie in Balmoral, la scurt timp, Regina Victoria a vazut unul dintre caini si a devenit pasionata de aceasta rasa. Prima persoana care a inceput sa foloseasca acesti caini ca si caini de paza pentru turmele de oi a fost R.J. Lui Lloyd Price. In 1876, acesta a dus 100 de oi salbatice galeze la Palatul Alexandra din Londra pentru o demonstratie. O relatare din The Livestock Journal/Revista Livestock a descris uimirea spectatorilor fata de acesti caini, a caror singura asistenta a fost sub forma semnalelor si fluierelor.
Astazi, Border Collie este recunoscut drept cel mai important caine de paza. Capacitatea superioara de a pazi a acestei rase ii determina pe multi fani sa promoveze reproducerea lor doar pentru standardele de lucru, nu si pentru cele conforme. Rasa a fost recunoscuta de Clubul American Canin la data de 1 octombrie 1995.
Personalitatea
Nimic simplu, este un caine dinamic. Personalitatea sa caracteristica este alerta, energica, muncitoare si inteligenta. El invata repede, atat de repede incat uneori este dificil sa-l tineti intr-o continua provocare. Cainilor din aceasta rasa le place sa fie ocupati. De fapt, ei trebuie sa fie ocupati ca sa nu se plictiseasca, lucru care poate duce la un comportament enervant, cum ar fi latratul , sapatul sau fuga dupa masini. Nu pot sa stea linistiti in fata casei in timp ce dumneavoastra beti un pahar de limonada, ei isi doresc o activitate. Amintiti-va faptul ca ei au fost crescuti pentru a alerga si a lucra toata ziua pazind oile.
Cainele este de asemenea renumit pentru faptul ca este extrem de sensibil la fiecare indicatie a stapanului sau, care poate fi un fluierat, un semnal facut cu mana, o spranceana ridicata si multe altele. Desigur, ei nu sunt perfecti. Pot fi puternici si independenti, iar compulsia lor de a pazi poate deveni directionata gresit. In absenta oilor sau a unui altfel de munca, sunt apti sa alunge copiii din preajma sa, masinile sau chiar si alte animale de companie. De asemenea, pot deveni fricosi sau timizi daca nu sunt invatati sa socializeze corespunzator de cand sunt pui. Ei trebuie expusi la o multime de oameni, locuri si lucruri, acestea ajutandu-l sa castige incredere in el.
Sanatatea rasei Border Collie
Rasa este in general una sanatoasa, dar ca toate rasele, unii caini sunt predispusi la anumite probleme de sanatate. Nu toate exemplarele vor avea toate aceste boli, dar este important sa fiti constienti de ele daca aveti in vedere achizitionarea unui exemplar din aceasta rasa. Daca veti cumpara un catelus, gasiti un crescator cu reputatie care va va arata avizele de sanatate, atat pentru catelus, cat si pentru parintii catelului. Adeverintele de sanatate demonstreaza faptul ca a fost testat pentru o anumita conditie medicala si ca este exclus ca catelul sa o dezvolte.
Displazia de sold – este o afectiune ereditara in care femurul nu se imbina perfect in articulatia soldului. Unii caini prezinta durere si schiopatare pe unul sau ambele picioare din spate, dar este posibil sa nu observati nici un semn de disconfort la un caine cu displazie de sold. Pe masura ce acesta imbatraneste, se poate dezvolta artrita. Screening-ul cu raze X (radiografia) pentru displazia de sold este efectuata de Fundatia Ortopedica pentru Animale sau de Programul de Imbunatatire a Soldului de la Universitatea din Pennsylvania. Cainii cu displazie de sold nu trebuie sa fie reprodusi. Daca veti cumpara un catelus, cereti crescatorului o dovada prin care se confirma faptul ca parintii cainelui au fost testati pentru displazie de sold si ca nu au probleme.
Atrofia retiniana progresiva (ARP) – reprezinta un complex de boli oculare care implica deteriorarea treptata a retinei. La inceputul bolii, cainii devin nevazatori pe timpul noptii. Pe masura ce boala progreseaza, ei isi pierd si vederea pe timp de zi. Multi caini se adapteaza la pierderea limitata sau completa a vederii foarte bine, atata timp cat mediul inconjurator ramane acelasi.
Epilepsia – este o afectiune neurologica care este adesea, dar nu intotdeauna, ereditara. Epilepsia poate provoca convulsii usoare sau severe, care pot arata ca fiind un comportament neobisnuit (cum ar fi alergarea frenica a cainelui ca si cum ar fi urmarit) sau pot fi caderi in care membrele devin rigide si cainele isi pierde cunostinta. Crizele sunt inspaimantatoare de urmarit, dar prognosticul pe termen lung pentru cainii cu epilepsie idiopatica este in general foarte bun. Este important sa va duceti cainele la medicul veterinar pentru o diagnosticare corecta (mai ales ca convulsiile pot avea si alte cauze) si un tratament potrivit.
Anomalia ochiului Collie/Anomalia Collie Eye – este o afectiune ereditara care provoaca modificari si anomalii la ochi, care uneori pot duce la orbire. Aceste modificari pot include hipoplazie coroidala (o dezvoltare anormala a coroidelor), colobom (un defect al nervului optic), stafilom (o subtiere a corneei) si dezlipirea de retina. Anomalia de ochi Collie apare de obicei in momentul in care ajunge la varsta de doi ani. Nu exista tratament pentru aceasta afectiune.
Alergiile – sunt de trei tipuri: alergii alimentare, care sunt tratate prin eliminarea anumitor alimente din dieta cainelui, alergii de contact, care sunt cauzate de o reactie la o substanta topica, cum ar fi din asternut, pulberi de purici, din sampoane speciale si alte substante chimice si alergii inhalante, care sunt cauzate de alergenii prezenti in aer, cum ar fi polenul, praful si mucegaiul. Tratamentul variaza in functie de cauza alergiei si poate include restrictii alimentare, medicamente si modificari ale mediului.
Osteocondrita disecanta – este o afectiune ortopedica cauzata de cresterea necorespunzatoare a cartilajului in articulatii si are loc de obicei in coate, dar a fost observata si in umeri. Aceasta provoaca o rigiditate dureroasa a articulatiei, ajungand pana in punctul in care nu-si mai poate indoi cotul. Aceasta conditie poate fi detectata la caini inca de la varsta de patru pana la noua luni. Supraalimentarea cainelui cu alimente preparate din pui sau cu alimente bogate in proteine poate contribui la dezvoltarea acesteia.
Ingrijirea
Este un caine extrem de adaptabil, el este cel mai potrivit pentru un mediu care ii ofera un spatiu suficient cum ar fi, o casa in oras cu o curte inchisa sau o ferma la tara. Deoarece are o inclinatie catre a pazi turme de animale si de a alunga strainii pe care ii considera ca fiind un pericol, el trebuie protejat de instinctul sau pentru a nu alerga dupa masini. Indiferent de mediu, el necesita mult exercitiu si miscare pentru a-l stimula mental si fizic, in fiecare zi si are nevoie de un stapan care este dispus si capabil sa-i asigure aceste lucruri. Poate fi o povara mare pentru stapanii care nu stiu in ce se implica. Daca aveti in vedere sa achizitionati un caine din rasa Border Collie, asigurati-va ca ii puteti oferi miscarea adecvata pentru a-si consuma energia naturala. Daca nu aveti o ferma de oi, sporturile sunt o alternativa buna pentru patrupedul dvs.
Hranirea
Cantitatea zilnica recomandata este de 1,5 – 2 cani de mancare uscata de calitate superioara, impartita in doua mese. Cat mananca un exemplar adult depinde de marimea, varsta, constitutia, metabolismul si nivel sau de activitate. Ei sunt individuali, la fel ca si oamenii si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de hrana. Este aproape de la sine inteles faptul ca un caine extrem de activ va avea nevoie de mai multa hrana decat unul care are un nivel redus de energie. Calitatea hranei pe care o cumparati face diferenta, cu cat mancarea este de calitate mai buna, cu atat va continua sa hraneasca cainele astfel incat acesta sa-si ia zilnic nutrientii necesari.
Culoarea si ingrijirea blanii
Rasa Border Collie se mandreste cu doua tipuri de blana: una aspra si cealalta neteda. Ambele au straturi duble, cu un strat exterior mai gros si cu cel interior mai moale. Blana aspra este de lungime medie, acoperind picioarele, pieptul si burta. Blana neteda este scurta peste tot, iar de obicei are o textura mai grosiera decat cea a blanii aspre. Blana este, cel mai adesea, de culoare neagra, cu pete albe pe fata, pe gat, pe picioare si pe varful cozii, cu sau fara pete de culoare cafenie. Cu toate acestea, cainele Border Collie poate fi de orice culoare bicolora, tricolora, cu exceptia culorii alb a intregii blani.
Cainele nu este pedant si nu are nevoie de ingrijire excesiva pentru a arata bine. Blana sa dubla si rezistenta la orice tip de vreme, are nevoie de periaj saptamanal pentru ca uleiurile prezente in mod natural in blana sa fie distribuite uniform si pentru a preveni matifierea lor in blana aspra. Un periaj mai frecvent in timpul sezonului de naparlire este o idee buna pentru a minimiza caderea parului prin casa (acesti caini naparlesc sezonier). Faceti-i baie doar atunci cand este necesar, de obicei baia se face o data la patru luni sau cand cainele este cu adevarat murdar sau atunci cand acesta miroase ingrozitor.
Periati dintii cainelui de cel putin doua sau trei ori pe saptamana pentru a elimina acumularea de tartru si bacteriile care se ascund in interiorul acestuia. Periajul zilnic al dintilor este chiar mai bun daca doriti sa impiedicati boala gingiilor si respiratia urat mirositoare. Taiati-i unghiile o data sau de doua ori pe luna, in cazul in care cainele dumneavoastra nu le toceste in mod natural.
Urechile trebuie verificate saptamanal pentru mizerie, roseata sau miros neplacut, lucruri care pot indica o infectie. Cand verificati urechile, stergeti-le cu o discheta de bumbac umezita cu o solutie de curatare care are un pH echilibrat, pentru a ajuta la prevenirea infectiilor. In timpul ingrijirii, verificati cainele de diferite leziuni, eruptii cutanate sau semne de infectie care pot aparea pe piele, pe nas, pe gura, pe ochi si pe picioare, cum ar fi roseata, sensibilitatea sau inflamatia. Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseata sau secretii. Un examen saptamanal atent va va ajuta sa identificati problemele potentiale de sanatate mai devreme.
Relatia cu copiii si cu alte animale de companie
Cainele Border Collie este un caine potrivit pentru o familie, atata timp cat este crescut corect si este dresat corespunzator atunci cand este pui. El se intelege bine cu copiii si cu alte animale de companie, desi instinctul sau de a pazi il va face sa latre sau sa alunge copiii (in special pe copiii foarte mici) si alte animale, acest lucru se poate intampla daca instinctele sale de caine de paza nu sunt altfel directionate.
La fel ca in cazul fiecarei rase, ar trebui sa invatati intotdeauna copiii cum sa se apropie si cum sa atinga cainii si sa supravegheati intotdeauna orice interactiune intre caini si copiii mici pentru a preveni o posibila muscatura sau imbranceala. Invata-ti copilul sa nu se apropie niciodata de caine in timp ce acesta mananca sau doarme si sa nu incerce sa ia mancarea acestuia. Nici un caine, oricat de prietenos ar fi nu trebuie sa fie lasat vreodata nesupravegheat atunci cand este cu un copil.