Rezumat:
Cainele retriever cu blana neteda a fost dezvoltat initial pentru a gasi vanatul atat pe uscat, cat si pe apa. Si in zilele noastre este renumit pentru aceste insusiri. De asemenea, e foarte bun la obedienta, alergare si agilitate si e un excelent caine terapeutic, fiind companionul ideal pentru oamenii care vor un caine dintr-o rasa activa.
Multi crescatori si iubitori ai acestei rase recunosc ca flat-coated retriever nu e pentru oricine, dar pentru cativa norocosi aceasta specie e alegerea perfecta. Retrieverii cu blana neteda sunt adesea numiti „Peter Pan-ul” retrieverilor. In general, se maturizeaza mai lent decat alti catei si isi pastreaza ani de zile exuberanta puiului. Datorita acestei energii sunt companioni minunati si simpatici, dar tocmai de aceea trebuie sa li se acorde timp si rabdare la dresaj.
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa
Poze cu caini Retriever cu Blana Neteda
Surse foto: pixabay.com, akc.org
Mai multe despre aceasta rasa
La prima vedere, s-ar putea crede ca retrieverul cu blana neteda (Flat-Coated Retriever) seamana cu un Golden Retriever negru sau cafeniu, dar nu este asa. E o rasa distincta, dezvoltata initial cu un dublu scop: de a gasi vanatul atat pe uscat, cat si pe apa. Popularitatea lui initiala, care a atins varful inainte de primul razboi mondial, a fost eclipsata de cea a retrieverilor aurii si a labradorilor retrieveri. Dar fanii sai spun ca e mai bine asa, si ca firea jucausa, muncitoare si glumeata a rasei flat-coated retriever trebuie sa ramana un secret.
Sunt dornici sa faca pe plac stapanilor, dar sunt si poznasi si nu se dau in laturi de la distractie, chiar daca acest lucru inseamna sa va ignore sau sa nu va asculte. Totusi, in general, e un elev silitor si docil. Daca aplicati corectii dure, se va inchide in el pana cand nu va schimbati comportamentul.
Tolerant si prietenos, acest caine iubeste pe toata lumea, inclusiv pe copii si pe alti caini. Va latra ca sa va anunte ca se apropie cineva, dar nu va bazati pe el sa indeplineasca rolul de caine de paza. Sunt buni prieteni pentru copii activi mai mari, dar prea energici pentru copiii de sub 4 ani, pe care ii pot darama cu coada din care dau mereu.
Desi catelul retriever cu blana neteda este destul de calm in casa, nu e indicat sa stea intr-un apartament. Si-a pastrat talentul de vanator si de aceea trebuie sa traiasca intr-un mediu in care si-l poate folosi sau unde macar are posibilitatea sa alerge si sa inoate. Are nevoie de 45 de minute de plimbare, alergare sau alta activitate, pentru a-si satisface nevoia de miscare. Daca va ocupati de acest aspect, veti avea un caine suplu si in forma. Apoi, ii va face placere sa va relaxati impreuna in casa. Prefera sa stea cat de mult posibil in preajma stapanilor.
Important
- feriti-va de crescatorii care vor sa va vanda un flat-coated retriever galben. Aceasta specie e doar negru intens sau maro inchis.
- retrieverul cu blana neteda e un caine plin de energie, care are nevoie de circa 90 de minute de miscare zilnic. Este un excelent partener de jogging dupa ce atinge maturitatea fizica.
- specia aceasta se maturizeaza mai lent decat alte specii si veti constata ca aveti un catelus de dimensiu i mari timp de cativa ani. Acest lucru poate fi o bucurie, dar poate fi si frustrant. Daca vrei un catel n care, odata ajuns la varsta adulta, sa fie mai linistit si sa nu aiba apucaturi de catelus, e bine sa va luati alta specie.
- se bucura sa fie in preajma oamenilor si devin distructivi daca sunt lasati prea mult singuri. Obisnuinta ajuta cainele sa aiba anumite asteptari si ii reduce nivelul de stres.
- cainele retriever cu blana neteda nu este recomandat daca locuiti intr-un apartament.
- dresajul e obligatoriu in cazul acestei rase, intrucat, ca toti retrieverii, aceasta specie iubeste sa topaie si sa roada.
- folositi tehnici pozitive de consolidare a cunostintelor, cum ar fi laudele, joaca si recompensele alimentare. Dresajul trebuie sa fie distractiv, interesant si bland. Daca ii aplicati un tratament dur verbal sau fizic, cainele retriever cu blana neteda poate deveni incapatanat si nu va mai raspunde la nicio comanda.
- desi e foarte afectuos, retrieverul cu blana neteda nu e cea mai buna alegere pentru familiile cu copii mici sau varstnici care nu sunt in putere. Acesti catei nu realizeaza forta pe care o au si ii pot rani pe cei din jur cu sariturile lor exuberante si cu dorinta de a fi in centrul atentiei.
- acesti catei latra, ca sa dea alarma, dar sub nicio forma nu sunt animale de paza. Mai degraba ii primesc pe intrusi cu caldura, ii ling pe maini si pe fata, in loc sa-i alunge.
- e posibil ca Flat-Coated Retriever sa-si manance fecalele, un obicei numit coprofagie. Daca nu vrei sa se serveasca din ele, strangeti imediat fecalele cainelui.
- rasa flat-coated retriever e considerata sanatoasa, comparativ cu alte specii, dar incidenta de cazuri de cancer e mai mare.
- pentru a avea un catel sanatos, nu cumparati niciodata pui de la crescatori fara scrupule, de la cei care au “fabrici de catelusi” sau de la magazine de animale de companie. Cautati un crescator reputat, care face teste pentru a se asigura ca rasele lui nu au boli genetice care ar putea fi transmise la pui si ca sunt sanatosi din punct de vedere temperamental.
Istoric
Tinand cont de faptul ca e saltaret, e firesc ca unul dintre stramosii lui sa se fi numit Old Bounce, Batrana Saltareata. Ea si fiica ei, Mica Saltareata, au fost esentiale pentru dezvoltarea rasei. Faceau parte dintr-o specie de retrieveri de lucru, detinuti in 1864 de padurarul J.Hull. Dar cel care are meritul dezvoltarii rasei este S.E. Shirley, care a contribuit la stabilizarea acestui caine. A contribuit si H. R. Cooke, a carui crescatorie de caini din Riverside avea multi retrieveri cu blana neteda, atat pentru teren, cat si pentru spectacole canine.
Retrieverul cu blana neteda era un popular caine de vanatoare pana spre sfarsitul primului razboi mondial, dar apoi labradorul si retrieverul auriu au inceput sa-i fure din faima. Erau din ce in ce mai putine exemplare si de cateva ori specia a fost amenintata cu disparitia. Din fericire, fanii sai au reusit sa sa-l salveze la mijlocul anilor ’60. Flat coat retriever nu si-a recastigat niciodata faima, dar crescatorii considera acest lucru un avantaj. I-a ajutat sa-i pastreze abilitatile de lucru, inteligenta si firea caraghioasa.
E inca o specie rara, situandu-se pe locul 100 din cele 155 de specii si varietati inregistrate la Clubul Canin American. Daca va doriti un retriever cu blana neteda e posibil sa aveti de asteptat un an si sa fiti supous unui filtru sever facut de crescator, care doreste sa se asigure ca oferiti catelusului sau un camin corespunzator.
Personalitate
Poreclit Peter Pan din lumea cainilor, pentru ca e mereu jucaus si poznas, flat-coated retriever are multe calitati placute. E istet, prietenos, adaptabil si vesel. De asemenea, e poznas si exuberant, iar nivelul lui de energie e moderat. Trebuie sa faca miscare atat cat are nevoie, pentru a-si pastra temperamentul dulce si calm, pentru care e asa de vestit.
E o rasa care se maturizeaza lent, ceea ce inseamna ca va avea un comportament de catelus cativa ani dupa ce ajunge la maturitatea fizica. E un pic bufon si va face mereu sa radeti, chiar daca tocmai incalca o comanda pe care i-ati dat-o. Flat-coat retriever e sensibil si nu reactioneaza bine la metode de dresaj dure. E posibil sa devina incapatanat ori pur si simplu sa refuze sa faca orice ii cereti, pana nu va impacati cu el.
Temperamentul este influentat de un numar de factori, inclusiv ereditatea, dresajul si socializarea. Puii cu temperament bland sunt curiosi si jucausi si vor sa fie tinuti in brate. Alegeti un pui echilibrat, nu pe cel care isi bate colegii de culcus sau pe cel care sta retras intr-un colt. Trebuie sa-l cunoasteti pe cel putin unul din parinti – de regula, mama e disponibila – pentru a va asigura ca are un temperament bun, cu care va impacati bine. E util si sa vedeti frati sau alte rude ale parintilor, pentru a va face o idee despre cum va fi puiul cand creste mare.
Ca orice alt catel, are nevoie de socializare de mic – contactul cu diversi oameni, cu diverse peisaje, sunete si experiente. Socializarea ajuta ca, mai tarziu, cainele sa fie echilibrat. Ar fi un excelent start daca il inscrieti la gradinita de catelusi. De asemenea, isi va rafina aptitudinile sociale daca aveti oaspeti in mod frecvent, daca il duceti in parcuri aglomerate, in magazine care permit accesul cainilor, la plimbare, pentru a cunoaste vecinii.
Sanatate
Retrieverii cu blana neteda sunt, in general, sanatosi, dar, ca orice rasa, e predispus la o serie de afectiuni. Nu toti vor suferi, neaparat, de una sau mai multe din bolile de mai jos, dar e important sa aveti toate informatiile, daca va ganditi sa va luati un caine din aceasta rasa. Daca luati un pui, cautati un crescator bun, care sa va arate certificatele de sanatate ale ambilor parinti. Certificatele de sanatate dovedesc ca puiul a fost consultat si nu are probleme.
Displazia de sold: este o afectiune ereditara, in care osul soldul nu e bine fixat pe incheietura soldului. La unii caini se manifesta cu durere si schiopatare la unul sau la ambele picioare din spate, dar e posibil sa nu se observe nimic, desi cainele are displazie de sold. Pe masura ce imbatraneste, poate sa apara artrita. Cainii cu displazie de sold nu trebuie crescuti pentru reproducere. Daca va cumparati un pui, cereti crescatorului un certificat care sa ateste ca parintii nu au displazie de sold. Boala e considerata ereditara, dar poate fi accentuata de factori de mediu, cum ar fi cresterea rapida din cauza unei alimentatii hiper calorice sau accidentari la sarituri sau cazaturi pe podele alunecoase.
Histiocitoza maligna: aceasta forma de cancer e rara, dar e cea mai frecventa in randul retrieverilor cu blana neteda. Porneste de la histiocite, celule albe din sange, care se gasesc in piele si pe tesutul moale de legatura. Histiocitoza maligna se trateaza chirurgical, cu chimioterapie si radioterapie, dar nu sunt prea multe sperante de supravietuire.
Limforsarcom: este unul dintre cele mai intalnite cancere la catei si se poate localiza in diverse parti ale corpului, cum ar fi splina, tractul gastrointestinal, noduri limfatice, ficat si maduva spinarii. Se poate trata cu chimioterapie.
Hemangiosarcom: aceasta forma de cancer se gaseste in peretii vaselor de sange, precum si in splina. Se poate trata chirurgical si cu chimioterapie, dar sperantele sunt mici.
Osteosarcom: afecteaza in general rasele mari si gigante si este o forma agresiva de cancer osos. Primele semne de osteosarcom sunt schiopatarea, dar e nevoie de radiografie, pentru a stabili daca e vorba de cancer. Osteosarcomul se trateaza agresiv, de regula cu amputerea membrului afectat si chimioterapie. Daca sunt tratati, cateii pot trai intre 9 luni si doi ani sau mai mult. Din fericire, cainii se adapteaza bine la viata in trei picioare si nu sufera reactiile adverse la chimioterapie pe care le sufera oamenii, cum ar fi greata sau caderea parului.
Luxatia patelara: cunoscuta si sub numele de „genunchi alunecosi”, aceasta afectiune e alunecarea genunchiului (patela) din locul sau. Provoaca mers schiopatat. Frecarea rezultata din luxatia patelara poate duce la artrita, care e o boala degenerativa a incheieturilor. Luxatia patelara poate fi medie sau severa. Cainii care sufera de o forma severa ar putea avea nevoie de operatie.
Dilatatia gastrica, volvulus, ocluzie intestinala – este o afectiune care pune viata in pericol si afecteaza cainii mari, cu pieptul adanc, mai ales daca li se da o singura masa pe zi, cu multa mancare, si daca mananca repede si beau multa apa dupa masa, iar apoi fac miscare in ritm alert. Balonarea apare cand stomacul e umflat cu gaze sau cu aer si se torsioneaza. Cainele nu poate eructa sau vomita pentru a scapa de excesul de aer din stomac, iar circulatia normala a sangelui spre inima este ingreunata. Tensiunea arteriala scade accentuat, iar catelul intra in stare de soc. Daca nu se intervine medical imediat, cainele poate muri. E vorba de balonare daca animalul are abdomenul umflat, saliveaza excesiv si eructeaza fara sa vomite. In plus, e posibil sa fie agitat, trist, letargic, iar inima sa-i bata repede. Daca are aceste simptome, trebuie sa-l duceti imediat la veterinar.
Ingrijire
Retrieverul cu blana neteda este un catel perfect pentru mediul pre-orasenesc sau pentru mediul rural. Are un nivel de energie moderat spre mare, si e indicat celor ce ii pot oferi posibilitati de a alerga si de a inota. Are nevoie de 90 de minute pe zi de miscare, sau doua runde de plimbare de cate 45 de minute sau alte activitati solicitante, cum ar fi joaca in care trebuie sa aduca obiecte aruncate.
Sunt parteneri minunati de jogging, daca sunt suficient antrenati si daca au varsta maturitatii. Nu uitati ca jogging-ul pe ciment sau pe suprafete dure poate dauna articulatiilor cainelui. Cel mai bine e sa alerge pe iarba sau pe alte suprafete moi.
Luati-o incet cu puii. Au nevoie cam de 5 minute de miscare fizica pe zi, pentru fiecare luna de viata. Deci daca puiul are 4 luni, va avea nevoie de 20 de minute de exercitii fizice pe zi. Daca face prea multa miscare, incheieturile lui, inca in crestere, vor fi supra solicitate.
Nu e greu sa dresati acasa patrupedul retriever cu blana neteda. Se recomanda dresajul la cusca, pentru ca este de ajutor in dresaj, dar si pentru ca astfel se obisnuieste sa stea unde trebuie, atunci cand nu sunteti acasa si nu il puteti supraveghea. Aceasta rasa are un obicei pe care il veti considera dezgustator: isi mananca materiile fecale, adica e coprofag. Singura modalitate prin care il puteti impiedica sa faca asta este sa strangeti imediat fecalele.
Incepeti dresajul imediat ce il aduceti acasa. Invata repede si doreste sa va faca pe plac. E sensibil, iar corectiile verbale sau fizice il fac sa se inchida in el si sa nu mai fie cooperant. Fiti blanzi, dar consecventi si folositi tehnici pozitive de consolidare a cunostintelor, cum ar fi laudele, joaca si recompensele alimentare.
Alimentatia
Cantitatea zilnica recomandata: 3,5 pana la 4,5 cupe de hrana uscata de buna calitate, impartita in doua mese.
Atentie – Cat mananca un catel adult depinde de dimensiuni, varsta, constitutie, metabolism si nivel de activitate fizica. La fel ca in cazul oamenilor, cateii sunt diferiti si nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. E de la sine inteles ca un caine foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un caine de canapea. De asemenea, calitatea hranei pe care o cumparati e importanta. Cu cat e de calitate mai buna, cu atat va fi mai hranitoare si nu va trebui sa-i umpleti mereu castronul.
Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !
Mentineti cainele retriever cu blana neteda in forma, dati-i sa manance cu masura, de doua ori pe zi, nu-i lasati hrana la dispozitie tot timpul. Ca sa vedeti daca e supraponderal, faceti testul ochiometric si testul cu mainile. Mai intai, priviti-l de sus. Ar trebui sa-i vedeti talia. Apoi, puneti-va mainile pe spatele lui, cu degetele mari de-alungul coloanei vertebrale, cu degetele desfacute in jos. Ar trebui ca, fara sa apasati prea tare, sa-i simtiti coastele, desi nu i le vedeti. Daca nu le simtiti, dati-i mai putina mancare si puneti-l sa faca miscare mai multa.
Culoarea parului si toaletarea
Aceasta rasa are blana dreapta, moderat de lunga, care il protejeaza in orice anotimp si e impermeabila. Smocurile ca niste pene pe urechi, in fata, in partea din fata a picioarelor din spate, sub coada si pe coapse ajuta la protejarea lor si nu ar trebuie sa fie excesiv de lungi. Mai ales masculii au pe gat o coama, mai lunga decat in rest. Aceasta trebuie sa fie negru sau maro inchis sau maro roscat inchis.
Blana acestei rase e relativ usor de intretinut si necesita doar un periaj pe saptamana, daca nu lasa par. Daca lasa par, va trebui periat zilnic, pentru ca altfel umple de par peste tot. Ca sa aiba un aspect ingrijit, scurtati parul de la urechi, de pe picioare si burta si varful cozii. Trebuie sa-i faceti baie cand e nevoie.
Periati dintii de cel putin doua sau trei ori pe saptamana pentru a indeparta acumularea de tartru si placa bacteriana. Cel mai bine ar fi zilnic, pentru a evita bolile gingivale si respiratia urat mirositoare. Taiati unghiile o data sau de doua ori pe luna. Daca auziti unghiile pe podea, inseamna ca sunt prea lungi. Unghiile scurte, frumos taiate asigura sanatatea picioarelor si scapati nezgariati cand cainele flat-coat retriever sare entuziasmat sa va intampine. Obisnuiti catelul de mic sa fie periat si examinat. Analizati labutele periodic – cainii sunt sensibili la picioare – si uitati-va in gura si in urechi.
Faceti in asa fel incat toaleta sa fie o experienta frumoasa, plina de laude si recompense, si astfel, mai tarziu, cand ajunge adult, consultul la veterinar sau alte activitati vor fi mai usor de realizat.
Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa
Retrieverii cu blana neteda sunt prieteni minunati pentru copii mari si activi. Se pot juca ore intregi, fie alergand, inotand sau fugind dupa minge. Pentru copiii sub 4 ani ar putea fi prea impulsivi si i-ar putea darama din greseala, printr-o simpla zvacnire din coada.
Explicati copiilor cum trebuie sa se poarte cu catelul si cum trebuie sa-l atinga si supravegheati permanent interactiunea dintre caine si copiii mici pentru a evita muscaturi, trageri de urechi sau de coada, de ambele parti. Invatati copiii ca trebuie sa lase cainele in pace cand mananca sau cand doarme si ca nu trebuie sa-i ia niciodata mancarea din fata. Niciun caine nu trebuie lasat nesupravegheat in prezenta unui copil.
Aceasta rasa se bucura de prezenta altor caini si se pot obisnui sa se impace bine si cu pisici, mai ales daca au crescut impreuna. Ar putea sa fie cam prea “apropiati” de pasarile pe care le aveti in casa, daca intelegeti la ce facem referire !