Rezumat:
Ogar Afgan este un caine ce debordeaza de eleganta. Aceasta rasa unica exista de multi ani avand o aparenta destul de diferita de alti patrupezi. Blana catelului este matasoasa, fata sa este exotica si subtire, iar constructia sa este cea a unui model.
Catelul este descris ca fiind atat un caine comic, cat si unul mai putin sociabil. Venind din Afghanistan, loc de unde provine si numele acestuia, catelul a fost denumit initial Tazi si este considerat ca a existat inca din epoca precrestina fiind una dintre cele mai vechi rase.
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa
Poze cu caini Ogar Afgan
Surse foto: pixabay.com, akc.org
Mai multe despre aceasta rasa
Cainele Ogar Afgan a fost initial creat pentru a fi un caine de vanatoare atat in zonele de desert, cat si in zonele muntoase ale Afghanistanului, acolo unde blana sa abundenta avea grija sa incalzeasca corpul patrupedului. Cainele a fost supravalorificat pentru abilitatile sale de alergare fiind rapid si avand capacitatea de a rezista unor distante mari. Catelul este curajos si face fata animalelor periculoase precum leoparzii. Afghan Hound a fost de asemenea apreciat pentru abilitatile sale de a gandi si de a vana independent fara a avea nevoie de directionari din partea unui om.
In zilele noastre catelul nu mai vaneaza leoparzi, insa isi mentine firea independenta si abilitatile de a fi un catel rapid. Un catelus din aceasta rasa va castiga usor afectiunea familiei sale, la fel ca toti puii de caini din orice alte rase, insa in cazul acestui caine se poate ca felul sau de a fi sa ii poata pacali in mod neasteptat pe stapani. Un catel Afghan Hound ajuns a maturitate nu mai are nevoie de la fel de multa atentie din partea oamenilor, ba chiar uneori nu va vrea nici macar sa fie imbratisat. Firea sa independenta va decide pentru acesta cand are nevoie de afectiune, ci nu dumneavoastra.
Independent si amuzant, patrupedul va avea un comportament comic ori de cate ori isi doreste. Adesea, acesta poate fi clovnul familiei, mai ales prin prisma faptului ca acesta este cunoscut pentru abilitatile sale de a fura obiecte de sub nasul membrilor familiei fiind capabil chiar sa si deschida dulapurile si sa fure haine.
Avand in vedere abilitatea sa de a vedea la distante mari mai bine decat oamenii si avand in vedere articulatiile cainelui care ii permit sa se miste repede pentru a acoperi o suprafata de pamant si pentru a ocoli usor obstacole, catelul este prin natura sa un bun sportiv. In cursele destinate patrupezilor, acestia trebuie sa prinda pungi de plastic ce sunt folosite pentru a crea iluzia de prada patrupedului. Acest tip de competitii testeaza abilitatea cainelui de a vana si ii pastreaza instinctul acestuia. In anul 1972, Asociatia Americana Sighthound Field a inceput un program destinat special iubitorilor cainilor din aceasta rasa.
Fie ca alegeti acest catel pentru competitii sau doar pentru a fi un membru jucaus a familiei, Ogar Afgan este un patruped deosebit.
Aspecte importante
Perierea este esentiala pentru cateii din aceasta rasa. Doar oamenii ce se bucura de periatul cainelui sau isi permit un ingrijitor profesionist ar trebui sa ia in considerare aceasta rasa.
Instinctele naturale de prada ale cainelui Ogar Afgan il vor face sa urmareasca chiar si pisica vecinului, iepurele copiilor dumneavoastra, hamsterii si orice alte fiinte mici ce ii atrag atentia.
Avand in vedere firea sa independenta, catelul poate reprezenta o adevarata provocare atunci cand este vorba de dresaj. Dresajul poate dura o perioada lunga de timp si presupune multa rabdare. Dresajul la domiciliu poate fi destul de dificil. Patrupedul poate continua sa aiba accidente casnice chiar si la 6luni dupa inceperea dresajului.
Cainele are o rezistenta slaba la durere, ceea ce inseamna ca o rana mica va deranja extrem de tare animalutul iar catelul se poate rasfata destul de mult in aceste situatii.
Ogar Afgan este un patruped sensibil ce debordeaza de o stare buna, ceea ce inseamna ca nu va raspunde unui tratament dur, ci unui tratament plin de grija.
Desi aceasta rasa este una destul de buna si iubitoare de copii, este cel mai bine atunci cand cainele creste alaturi de acestia si se maturizeaza intelegand importanta atentiei acordata.
Pentru a avea un catel sanatos nu cumparati niciodata de la un crescator iresponsabil, un adapost sau magazin de animale.
Cautati un crescator reputabil ce va poate testa rasa pentru a va asigura de lipsa oricaror boli genetice ce ar putea fi transmise catelusilor.
Istoric
Cainele Ogar Afgan vine din Afghanistan, acolo unde numele original al acestuia era Tazi. De-a lungul timpului s-a constatat faptul ca rasa dateaza inca din epoca precrestina.
Cercetatorii au descoperit recent faptul ca Afghan Hound este una dintre cele mai vechi rase datand de mii de ani.
Prima documentatie a acestei rase a fost facuta de un ofiter de langa Kabul. Cainele a fost transportat din Ghazni Kennel in Anglia in anul 1925 iar apoi in America. Rasa a fost recunoscuta de clubul Kennel American in 1926, iar clubul American Afghan Hound a fost admis in clubul Kennel American in anul 1940. Zeppo Marx din fratii Marx a fost primul care a adus un caine din aceasta rasa in America. Spre sfarsitul anului 1970, popularitatea cainelui a crescut atunci cand Barbie care a fost responsabila pentru cresterea de 80 procente a profitului companiei Mattel si a industriei de beauty a ales ca animal de companie un caine Afghan Hound care a ajuns imediat in casele si in inimile fetitelor americane.
In timpul aceleiasi perioade, dezvoltarea competitilor de catei a insemnat si introducerea acestei rase in randul cateilor ce concurau. In anul 1980 , patrupedul Ogar Afgan a devenit popular in cadrul spectacolelor de catei prin prisma independentei sale si a abilitatilor acestuia.
Personalitatea
Cainele Ogar Afgan este in general potrivit pentru familiile mici cu un singur animale de companie. Nu cautati in acest caine dorinta de a saluta invitatii familiei. Mai degraba acesta ii va ofensa cu indiferenta sa la vederea prezentei lor. Atunci cand catelul latra o data sau de doua ori inseamna ca un strain se aproprie de casa, insa catelul nu este nici pe departe un bun animal de paza.
Firea sa independenta il face sa fie un catel dificil de antrenat.
Cateii din aceasta rasa nu sunt in general motivati de recompensele prin hrana si nu simt dorinta puternica de a primi astfel de recompense ca in cazul cainilor din alta rasa precum Golden Retriever. Cainele Afghan Hound este o prezenta uimitoare in ring, insa din cauza comportamentului sau a u fost cazuri in care acesta a fost refuzat din cauza imposibilitatii de cooperare. Chiar si asa, cainele este recunoscut pentru performantele sale atunci cand isi doreste cu adevarat sa faca ceva.
Dresajul dur nu va face altceva decat sa transforme cainele intr-un animal incapatanat. Dresati catelul cu grija, blandete si rabdare, ceea ce va va oferi un rezultat bun si o relatie de intelegere cu cainele observand ca acesta va coopera pur si simplu.
Sanatatea
Patrupedul Ogar Afgan este in general sanatos, dar ca in cazul tuturor raselor acesta poate suferi de anumite afectiuni. Nu toti cateii din aceasta specie au aceste boli, insa este important sa fim constienti de aceste posibilitati.
In cazul in care cumparati un catelus din aceasta specie, asigurati-va ca gasiti un crescator bun ce va va prezenta istoricul ambilor parinti ai cainelui. Acest istoric medical va va dovedi daca animalutul a fost testat in privinta acestor boli. In cazul acestei rase va puteti informa cu privire la particularitatile medicale ale patrupedului cu ajutorul fundatiei pentru animale in cazul displaziei de sold(rezultate mai mult sau mai putin corecte), displazia de cot, hipotiroidism si boala von Willenbrand. Cu ajutorul Universitatii din Auburn, ne putem informa in privinta tormbopatiei, iar din cadrul Registrului Fundatiei Canine pentru Sanatatea Ochilor putem obtine un certificate pentru sanatatea ochilor. Va puteti confirma aceste informatii verificand site-ul OFA.
Alergiile – Simptomele acestei afectiun sunt asemanatoare cu cele ale oamenilor, intrucat catelul va fi somnoros, va stranuta, va avea scurgeri nazale si ale ochilor si isi va pierde blana.
Tratamentul pentru aceasta boala variaza in functie de cauza sa si poate include restrictii alimentare, medicatie si schimbari ale mediului inconjurator.
Cancerul – Simptomatologia acestei boli include prezenta unor rani sau sangerari ce nu se pot vindeca la nivelul pielii cainelui si ce va fi insotita de dificultati respiratorii. Tratamentul pentru cancer include chimioterapia, operatia sau medicatia.
Cataracta juvenila – Fundatia Registrului de Sanatate Canina a Ochilor defineste cataracta ca pe o opacitate partiala sau completa a lentilelor ochilor cainelui si avertizeaza cu privire la faptul ca acest lucru poate conduce la pierderea definitiva a vederii.
Depinzand de severitatea problemei, cataracta poate fi eliminata chirurgical.
Hipotiroidismul – Aceasta afectiune se poate regasi la nivelul glandei tiroide. Simptomele includ infectiile cronice auriculare, infectiile bacteriologice la nivelul pielii, pierderea parului, letargia si depresia. Aceasta afectiune este in general tratata cu ajutorul medicatiei si al dietei.
Ingrijirea
Cainele Ogar Afgan prefera sa stea inauntru alaturi de familia sa. Acesta este calm in interiorul casei, insa in mod natural este un caine activ ce are nevoie de exercitii zilnice ce includ in mod ideal plimbari sau alergari in lesa si poate exercitii fara purtarea lesei, dar doar in zone bine ingradite.
Gardurile inalte si bine securizate sunt un lucru necesar in cazul in care aveti in plan lasarea cainelui in curte. Catelul este adeptul scaparilor artistice si odata pierdut, este foarte greu de prins. Amintiti-va ca acesta poate intrece chiar si un cal. Dresajul constant este necesar alaturi de metode pozitive ce vor da roade.
Hranirea
Doza zilnica recomandata pentru cainele Ogar Afgan este de 2-2,5 cupe de mancare uscata de inalta calitate impartita in doua mese.
Luati aminte: cantinatea de hrana pe care cainele dumneavoastra o va manca atunci cand este adult, depinde de marimea acestuia, de varsta, de constructie, de metabolism si chiar de nivelul sau de activitate. Cainii, asemenea oamenilor sunt fiinte diferite, asadar nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. Este lesne de inteles ca un catel cu activitate permanenta va avea nevoie de mai multe mancare decat un catel sedentar. Calitatea mancarii pe care o cumparati pentru cainele dumneavoastra va face de asemenea diferente, astfel incat cu cat va fi mai buna cu atat nu va fi nevoie sa va preocupati de amestecarea acesteia in bolul cainelui dumneavoastra.
Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !
Mentineti-va cainele intr-o forma buna masurandu-i mancarea si impartindu-i mesele in doua portii zilnice. Daca sunteti nesigur de greutatea catelului efectuati-i testul mainilor. Uitati-va la catel si incercati sa ii observati talia. Plasati-va mainile pe spatele patrupedului iar degetele de-a lungul coloanei sala vertebrala. Duceti degetele in jos iar daca nu ii simtiti coastele fara a pune prea multa presiune inseamna ca animalutul are nevoie de mai multe activitati si mai putina mancare.
Pentru mai multe informatii despre hranirea cainelui consulati ghidul despre cumpararea hranei pentru cainele pui si cel adult.
Culoarea blanii si ingrijirea acesteia
Ingrijita adecvat, blana catelului Ogar Afgan este spectaculoasa. Textura acesteia este extraordinara, similara cu cea a parului uman, parul fiind gros si matasos. La nivelul capului blana este lunga si matasoasa. Cu exceptia spatelui, intregul corp este acoperit cu o blana abundenta chiar si in zona urechilor si a labutelor. Parul este scurt de-a lungul spatelui si fin mai ales in cazul cainilor maturi.
Toate culorile blanii patrupedului sunt permise in cadrul spectacolului clubului Kennel American respectand standardele acestuia, intrucat fiecare culoare si fiecare combinatie de culori este agreata.
Perierea este total necesara in cazul catelului din aceasta rasa.
Avand in vedere faptul ca blana acestuia este lunga, are tendinta de a se incurca. Perierea regulata si chiar zilnica este necesara la fel ca si spalarea cainelui.
Majoritatea proprietarilor patrupezilor din aceasta rasa aleg un profesionist pentru ingrijirea patrupedului pentru a mentine blana in bune conditii intrucat ingrijirea catelului ia destul timp si este destul de dificila. In mod cert, acest lucru nu este pentru incepatori, insa fiecare stapan poate invata cum sa realizeze perierea cainelui daca isi doreste cu adevarat.
Majoritatea cateilor ce face parte din rase de caini ce au urechile atarnande prezinta infectii auriculare. Verificati urechile catelului saptamanal si stergeti-le cu odischeta de bumbac imbibata intr-o solutie recomandata de veterinarul dumneavoastra.
Nu introduceti niciodata un betisor de urechi un urechea cainelui, intrucat il puteti rani.In cazul in care cainele prezinta un miros neplacut la nivelul urechilor sau semne de roseata sau inflamare, miscandu-si des capul si scarpinandu-se la urechi inseamna ca acesta are o infectie.
Periati dintii cainelui Ogar Afgan macar de doua-trei ori pe saptamana pentru a elimina depunerile de tartru si bacteriile din cavitatea bucala a cainelui. Perierea zilnica este cu atat mai buna daca va doriti sa preveniti bolile gingivale si respiratia urat mirositoare.
Taiati unghiile catelului o data sau de doua ori pe luna in cazul in care acesta nu o face natural. In cazul in care puteti auzi unghiile lovindu-se de podea, inseamna ca acestea sunt prea lungi.
Unghiile scurte si ingrijite tin labutele cainelui in conditii bune si va protejeaza de a fi zgariat atunci cand cainele va sari entuziasmat sa va salute.
Obisnuiti-va cainele Afghan Hound sa fie periat si examinat inca de cand este un catelus. Verificati-i labutele in mod frecvent, intrucat acestea sunt sensibile si verificati gura si urechile patrupedului. Transformati periatul intr-o experienta pozitiva pe care o puteti recompensa lasand vizitele la veterinar pentru atunci cand catelul va deveni adult.
In timp ce periati, verificati patrupedul de orice urma de paraziti, infectii, inflamatii, roseata sau sensibilitate la nivelul pielii, urechilor, nasului, gurii si ochilor, dar si a labutelor. Ochii trebuie sa fie limpezi fara urme de roseata sau scurgeri. Examinarea grijulie a catelului va va ajuta sa mentineti in bune conditii starea de sanatate a acestuia.
Copiii si alte animale
Cainele Ogar Afgan are fire independenta fiind un patruped de talie mare si un bun animal de companie. Catelul nu este tocmai dispus sa se joace cu copiii sau sa ii aiba prin preajma. In fapt, miscarile rapide ale unui copil si zgomotele create de acesta ar deranja catelul. Benficiind de o socializare adecvata, catelul se poate adapta vietii de familie cu copii fiind chiar iubitor cu acestia.
Afghan Hound are tendinta de a se bucura de propria compania, dar nu este exclusa si compania altor catei mai ales daca sunt din aceeasi rasa. Patrupedul va tolera sau va fi chiar indiferent in cazul in care ar putea exista si alte animale de companie in casa. Nu in mod surprinzator, instinctul de vanatoare al catelului il va face urmareasca orice animalute mici, mai ales daca acestea ii alearga prin fata.