
Kuvasz este un catel mare, alb, ciobanesc, originar din Ungaria. Este patrupedul unei singure familii, e protector cu stapanii si banuitor cu strainii. Kuvasz are o gandire independenta si poate fi greu de dresat.
Acesta este probabil cel mai vechi dintre cele trei rase maghiare. Are o infatisare regala si o istorie (care il asociaza chiar cu contele Dracula) la fel de complexa precum personalitatea lui. Ochii migdalati, nasul negru si blana alba si densa atrag toate privirile. La fel si talia lui. Sunt robusti, cu musculatura frumoasa, puternici, rezistenti si, in acelasi timp, foarte eleganti.
Rezumat:
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa





Poze cu caini Kuvasz
Surse foto: unsplash.com, pixabay.com, wikimedia.org, petfinder.com, dailynewshungary.com
Mai multe despre aceasta rasa
Multi spun ca rasa kuvasz are miscari de lup, cu un mers apasat, dar plin de gratie. Cand alearga, pare sa alunece, cu miscari usoare in sus si in jos. Pentru ca mersul sau este lejer, poate alerga kilometri intregi fara sa oboseasca.
Blana alba a cainelui kuvasz e o incantare cand o privesti si de-a lungul timpului a contribuit la popularitatea acestei rase, fiind considerata „la moda”. Dar acesti caini au fost crescuti sa aiba blana alba din alte considerente, nu de frumusete. Culoarea ii ajuta pe pastori sa distinga cainii de lupi.
Kuvasz poate fi un companion minunat, loial si rabdator, dar nu e un patruped pentru toata lumea. E crescut sa pazeasca si de aceea poate fi retras, independent si suspicios fata de straini. Va fi politicos cu oaspetii invitati – dar atat si nimic mai mult, indiferent de cat ar incerca strainii sa se imprieteneasca cu el. Loialitatea lui merge pana la fanatism; e mereu atent la orice semn de pericol si cand e in alerta se deplaseaza cu o viteza surprinzator de mare pentru talia lui.
Rasa kuvaszok e extrem de inteligenta, dar nu e simplu de dresat. Independenta lor ridica probleme chiar si celor care au experienta cu patrupezii. Puii sunt jucausi si dupa ce trec de adolescenta, dar cateii mai varstnici sunt, de regula, calmi si rezervati. Totusi, latratul excesiv poate fi o problema, indiferent de varsta, in functie de firea fiecarui caine.
Pentru ca sunt asa de inteligenti, protectori si puternici, e foarte important sa socializeze si sa fie dusi la dresaj inca de mici. In cel mai adevarat spirit al unui catel de lucru, lui kuvaszok ii place sa aiba ceva de facut, fie ca trebuie sa pazeasca cireada, fie pe copiii vostri. De regula, sunt blanzi cu copiii si le place sa se joace cu ei. Cainii maturi par sa fie constienti de forta lor, dar puii de kuvaszok, la fel ca si copiii, uneori nu-si cunosc limitele. De aceea, trebuie sa-i supravegheati tot timpul pe copii cand se joaca cu puii.
Kuvaszok sunt catei activi, care nu se simt bine in apartament sau intr-o casa fara curte. Daca stau in cusca sau mai rau, in lant, pot deveni agresivi. Cainii din rasa kuvaszok sunt hotarati si au o mare toleranta la durere, deci gardul electronic subteran probabil ca nu ii va tine in loc, daca vor cu adevarat sa fuga. Dar nu trebuie tinuti tot timpul afara. Lasati-i in casa, sa poata sta cu familia. Toata lumea se va bucura.
Important
- Are nevoie de un stapan ferm, cu experienta, care ii castiga respectul si care intelege firea lui indepenenta.
- Rasa kuvaszok lasa par din abundenta, mai ales primavara si toamna. Se recomanda periajul cel putin o data pe saptamana, dar de preferat la doua-trei zile.
- Ca multi catei de talie mare, poate avea probleme de incheieturi, daca face prea multa miscare cand e in crestere. Nu il fortati sa faca prea multa miscare, sa sara prea mult sau sa urce si sa coboare scari prea des, inainte de a implini varsta de 2 ani.
- Cateii sunt banuitori cu strainii si pot fi excesiv de protectori. Dresajul de obedienta este imperativ atunci cand ai un catel mare, de paza, cum este kuvasz.
- Desi se simte bine si singur, unui catel nu-i place sa fie despartit de familia lui. Ca orice catel, se simte cel mai bine daca sta cu voi in casa, si nu singur in curte. Nu exista un asa-numit „bun caine de curte”.
- Poate deveni agresiv si frustrat daca e tinut in cusca, legat sau pus in lant. Este o rasa care are nevoie sa alerge. Ii trebuie o curte mare, cu gard, dar are nevoie si de o plimbare lunga sau de o alergare zilnica, de indata ce ajunge la maturitate.
- Este un catel inteligent si, ca multe alte rase de paza, are o gandire independenta. Dresajul poate fi dificil si necesita timp, rabdare si perseverenta.
- Desi sunt foarte blanzi cu copiii, daca au crescut impreuna, puii de kuvaszok pot fi agitati si, din greseala, ii pot accidenta pe copiii mici.
- Poate crede ca alt copil, care nu face parte din familie, este o amenintare. Mai bine sa fiti atenti, decat sa va para rau, asa ca, atunci cand vin copii in vizita, supravegheati catelul atent sau puneti-l intr-o zona separata.
- Nu lasati pe nimeni sa va certe patrupedul. Daca simte ca persoana aceea nu are dreptul sa-l certe, ii va purta pica.
Istoric
Este probabil cel mai vechi dintre cele trei rase vechi de caini din Ungaria. Celelalte doua sunt puli si komondor. E posibil sa fi venit cu triburile maghiare care au invadat Ungaria acum circa 1200 de ani. Un istoric maghiar afirma ca ei erau acolo cu multe secole inainte. Se spune ca numele kuvasz ar fi o varianta a cuvantului turcesc „kawasz”, care inseamna garda de corp. O alta teorie sugereaza ca vine dintr-un cuvant sumerian, „ku assa”, care se refera la un caine care pazea caii si alerga impreuna cu calaretii.
Lasand deoparte originile, se stie ca pana in secolul al 15-lea, in Ungaria erau caini de paza foarte apreciati, in special de regele Matia Corvin. El a fost incoronat pe 29 martie, 1464, la varsta de doar 15 ani. Desi era foarte tanar, Matia era un conducator de osti abil si intelept. A construit o armata numeroasa de mercenari si a putut sa tina piept otomanilor si sa extinda hotarele regatului Ungariei. In acele vremuri tulburi, nu e de mirare ca intrigile de palat se tineau lant. Comploturile si tentativele de asasinat erau la ordinea zilei. In acele vremuri un rege nu putea avea incredere nici in propria familie, dar Matia se simtea in siguranta, daca il avea alaturi pe cainele lui, rasa kuvaszok.
Se spune ca isi lua cateii oriunde mergea, inclusiv in dormitor. Matia a construit custi uriase, in care erau sute de catei, pe domeniul lui de la Siebenbuergen. In afara de protectia regelui, acesti caini erau folositi si pentru a pazi cirezile de la mosie si uneori pentru a vana animale mari, de exemplu ursi si lupi. Cateii kuvaszok erau foarte apreciati si uneori regele Matia daruia cate un pui vreunui nobil venit in vizita. Fiind asociati cu regalitatea, cainii kuvaszok au devenit foarte populari.
Unul dintre nobilii care a primit un kuvaszok in dar a fost Vlad Dracula, domnitorul Valahiei. Vlad (cunoscut si sub numele de Vlad Tepes, dupa metoda sa preferata de tortura) a fost vasal regelui Matia, in diverse perioade. La un moment dat, Matia l-a inchis pe Vlad intr-un turn regal multi ani. Vlad a reintrat in gratiile regelui si, dupa ce a fost eliberat, s-ar fi casatorit cu cineva din familia regala – probabil o verisoara a regelui Matia. Ca dar de nunta, se spune ca regele le-a dat lui Vlad Dracul si sotiei sale doi caini kuvaszok. Dupa ce regele Matia a murit, rasa si-a pierdut din popularitate in randul familiei regale si a nobilimii, dar si-a continuat rolul traditional de paznic al cirezilor la ferme si gospodarii. La sfarsitul anilor 1800, crescatorii au devenit interesati in standardizarea speciei. In anii ’20 si ’30, kuvasz a devenit cel mai la moda caine mare din Ungaria si din Europa de vest.
Cu toate acestea, in timpul celui de al doilea razboi mondial, ca multe alte rase, kuvasz aproape ca a disparut. Din cauza lipsei alimentelor, s-au redus crescatoriile. Cand nazistii si apoi sovieticii au ajuns in Ungaria, multi cateii kuvaszok au fost impuscati, pentru ca incercau sa-si protejeze familia si cirezile. Unii militari au luat cu ei acasa patrupezii, dar chiar si asa, specia a fost aproape distrusa.
La sfarsitul razboiului, in Ungaria mai erau sub 30 de caini kuvazok. Multi dintre iubitorii acestei rase murisera. Rusii, care ocupasera Ungaria, considerau cresterea cainilor ca fiind un hobby de lux si ii pedepseau pe crescatori. In pofida acestor greutati, crescatorii se intalneau in secret, vindeau pui pe tigari si alimente. Intrucat mancarea nu se gasea, nu erau populari cateii mari, cu apetit dezvoltat, asa cum e kuvaszok.
Dupa revolta ungara din 1956, conditiile de trai s-au imbunatatit continuu, iar kuvasz a inceput sa-si recapete popularitatea. In zilele noastre, sunt cluburi kuvasz active in toata Europa. A fost insa complicat, intrucat, fiind o rasa aproape disparuta, rezerva de gene era mica, iar unii crescatori au fost siliti sa foloseasca alti caini, cum ar fi Cainele Mare de Pirinei, pentru a-si continua programele. Kuvasz a aparut pentru prima oara intr-un spectacol in 1883, cand contele de Esterházy, un sustinator fervent al rasei, a expus doi caini kuvaszok la Viena. In 1884, a fost intocmit primul standard maghiar al speciei. In 1931, a fost inregistrat primul kuvasz in SUA. Clubul Kuvasz din America (KCA) a fost infiintat in 1966 si in 1993 a primit statutul de club oficial. Acum, specia e pe locul 134, in privinta popularitatii, intre cele 157 de rase si varietati recunoscute de Clubul Canin American.
Personalitate
Este un patruped cu o minte ascutita, e hotarat, curajos, curios, sensibil la laude si cearta. E devotat protejarii familiei, mai ales a copiilor, si banuitor cu strainii. Daca un membru al familiei pare a fi in pericol, actioneaza din proprie initiativa. Adultii kuvaszok sunt blanzi si rabdatori cu copii, dar puii pot fi prea agitati pentru copiii prea mici. Este un catel curajos si independent, care are nevoie de dresaj ferm si cu rabdare. Nu este o specie pentru cei care nu au mai avut catel sau pentru stapani timizi.
Sanatate
Este un catel, in general, sanatos, dar, ca orice specie, e predispus la o serie de afectiuni. Nu toti vor suferi, neaparat, de una sau mai multe din bolile de mai jos, dar e important sa aveti toate informatiile, daca va ganditi sa va luati un catel din aceasta rasa. Daca luati un pui, cautati un crescator bun, care sa va arate certificatele de sanatate ale ambilor parinti. Certificatele de sanatate dovedesc ca puiul a fost consultat si nu are probleme.
Certificatele de sanatate nu se dau pentru caini mai mici de doi ani. Asta pentru ca unele probleme de sanatate nu apar inainte ca animalul sa ajunga la deplina maturitate. Din acest motiv, nu se recomanda reproducerea cateilor inainte de varsta de 2-3 ani.
Rasa kuvaszok poate suferi de urmatoarele afectiuni :
Displazie de sold: femurul nu e bine fixat pe incheietura pelvica a soldului. Displazia de sold poate sa aiba sau nu simptome. La unii catei se manifesta cu durere si schiopatare la unul sau la ambele picioare din spate. Pe masura ce inainteaza in varsta, cainele poate face artrita. Patrupezii cu displazie de sold nu trebuie crescuti pentru reproducere. Daca apar simptome de displazie de sold, luati legatura cu veterinarul. Sunt mult tratamente care pot ajuta cainele vostru, in cazul in care sufera de displazie de sold.
Osteocondrita disecanta (OCD): e o degenerare a osului care se afla sub stratul de cartilaj al incheieturilor. E frecventa la cateiii tineri, care cresc prea rapid, in cazul raselor mari. Radiografiile sunt de regula neconcludente. OCD apare de obicei in faza de crestere (varsta 6-9 luni) si poate afecta umarul, glezna sau incheietura de la cot. Pentru ca il doare, cainele schiopateaza. Daca sare de pe mobile sau e supraponderal, problema se poate agrava. Veterinarul poate recomanda repaus total si timp limitat de joaca, cateva saptamani sau interventia chirurgiala pentru a indeparta bucatile de cartilaj rupt.
Boala von Willebrand: e o boala a sangelui mostenita, cauzata de deficienta factorului de coagulare antigen VIII (factorul von Willebrand) din sange. Principalul simptom este sangerarea excesiva in caz de ranire sau interventie chirurgicala. Alte simptome sunt sangerari nazale, sangerarea gingiilor sau sangerari stomacale ori intestinale. Majoritatea patrupezilor cu boala von Willebrand duc o viata normala.
Dilatatia gastrica-ocluzia intestinala (GDV): denumita si balonare sau torsiune gastrica. Este o afectiune care pune viata in pericol si afecteaza cainii mari, cu pieptul adanc, asa cum e kuvaszok, mai ales daca li se da o singura masa pe zi, cu multa mancare, si daca mananca repede si beau multa apa dupa masa, iar apoi fac miscare in ritm alert. Unii cred ca vasele de mancare inaltate si anumite alimente pot declansa boala. GDV apare cand stomacul e umflat cu gaze sau cu aer si se torsioneaza. Catelul nu poate eructa sau vomita pentru a scapa de excesul de aer din stomac, iar circulatia normala a sangelui spre inima este ingreunata. Tensiunea arteriala scade accentuat, iar cainele intra in stare de soc. Fara interventie medicala imediata, catelul poate muri. E vorba de balonare daca are abdomenul umflat, saliveaza excesiv si eructeaza fara sa vomite. In plus, e posibil sa fie agitat, trist, letargic, cu o stare de slabiciune generala, iar inima sa-i bata repede. Cainele trebuie dus imediat la veterinar. Sunt unele indicii ca tendinta spre GDV se mosteneste, asa ca cei care fac aceasta boala trebuie sterilizati sau castrati.
Ingrijire
Kuvaszok sunt catei activi care au nevoie de multa miscare fizica si nu se recomanda in apartamente sau in case fara acces la o curte mare, imprejmuita. Si daca aveti curte, au nevoie de miscare, cum ar fi plimbarile lungi sau alergarile, dupa ce ajung la varsta maturitatii. Daca sunt lasati singuri perioade indelungate, pot deveni distructivi sau agresivi. Avand blana deasa, rasa kuvaszok poate sta afara in conditii de clima temperata sau rece, daca exista adapost si li se da apa si mancare. Totusi, ca orice catel, trebuie sa poata intra in casa, astfel incat sa fie in prejma familiei. Nu se simt bine daca afara e cald sau foarte umed.
Alimentatia
Cantitatea zilnica recomandata: 2,75 pana la 3,75 cupe de hrana de buna calitate, impartite in doua mese.
Cat mananca un caine adult depinde de dimensiuni, varsta, constitutie, metabolism si nivel de activitate fizica. La fel ca in cazul oamenilor, cainii sunt diferiti si nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. E de la sine inteles ca un caine foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un catel de canapea. De asemenea, calitatea hranei pe care o cumparati e importanta. Cu cat e de calitate mai buna, cu atat va fi mai hranitoare si nu va trebui sa-i umpleti mereu castronul.
Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !
Mentineti catelul in forma, dati-i sa manance cu masura, de doua ori pe zi, nu-i lasati hrana la dispozitie tot timpul. Ca sa vedeti daca e supraponderal, faceti testul ochiometric si testul cu mainile. Mai intai, priviti-l de sus. Ar trebui sa-i vedeti talia. Apoi, puneti-va mainile pe spatele lui, cu degetele mari de-alungul coloanei vertebrale, cu degetele desfacute in jos. Ar trebui ca, fara sa apasati prea tare, sa-i simtiti coastele, desi nu i le vedeti. Daca nu le simtiti, dati-i mai putina mancare si puneti-l sa faca miscare mai multa.
Culoarea parului si toaletarea
Blana deasa si alba poate creste pana la o lungime de 15 centimetri. Kuvasz trebuie periat de cateva ori pe saptamana, pentru ca parul sa nu i se incalceasca. Folositi un pieptene de grooming sau o perie cu tepi. Daca i se incalceste parul, folositi un pieptene cu dinti mari si un spray cu balsam si cu degetele descurcati caltii. Rasa kuvaszok lasa par mult primavara si toamna si trebuie sa periati cainele mai des in perioadele de naparlire. Daca nu e bolnav sau daca nu s-a tavalit prin ceva urat mirositor, blana e fara miros si respinge mizeria si apa, asa ca nu e nevoie sa-i faceti baie des.
Daca ii faceti baie prea des, indepartati uleiurile protectoare si se va murdari mai repede. Multi stapani de kuvasz isi curata patrupezii dandu-i cu pudra de talc sau cu amidon de porumb si apoi ii perie. Taiati parul dintre degete si unghiile cand e cazul. Daca le auziti facand zgomot pe podea, sunt prea lungi. Spalati cainele pe dinti de cel putin doua-trei ori pe saptamana pentru a indeparta tartrul si placa bacteriana. Cel mai bine ar fi zilnic, pentru a evita bolile gingivale si respiratia urat mirositoare.
Obisnuiti catelul kuvasz de mic sa fie periat si consultat. Atingeti labutele frecvent – cateii sunt sensibili la picioare – si examinati interiorul gurii si urechile. Toaleta trebuie sa fie o experienta pozitiva, cu laude si recompense si astfel, cand creste, nu va fi greu sa il duceti la veterinar.
Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa
Kuvaszok e un caine care iubeste copiii. E bland si protector cu ei. Daca micutii se joaca impreuna cu prietenii, iar kuvasz e in preajma, trebuie sa-i supravegheati. S-ar putea sa interpreteze un gest ca fiind o agresiune si va sari sa isi apere copilul. Puii kuvaszok ar putea fi prea agitati pentru copiii prea mici.
Ca la toate rasele, explicati copiilor cum trebuie sa se poarte cu cainele si supravegheati permanent interactiunea dintre catel si copiii mici pentru a evita muscaturi, trageri de urechi sau de coada, de ambele parti.
În urma experienței mele cu rasa Kuvasz, pot spune că acești câini sunt parteneri extraordinari pentru acele familii care apreciază loialitatea și protecția lor vigilentă. Totuși, natura lor independentă și suspicioasă față de străini necesită din partea stăpânului un angajament serios în ceea ce privește socializarea și dresajul încă din stadiile incipiente ale vieții. Am observat cum disciplina combinată cu iubirea și răbdarea sunt cheia pentru a construi o relație armonioasă cu aceste animale nobile. În mod special, asigurați-vă că aveți timp și spațiu dedicat pentru exerciții zilnice, deoarece un Kuvasz care nu-și poate consuma energia poate deveni frustrat și nefericit.