banci online straine cu conturi in valuta

Kerry Blue Terrier, poze si informatii

rasa caini kerry blue terrier

Cainele Kerry Blue Terrier e definitia cainelui utilitar. Se trage din comitatul Kerry, Irlanda, unde a fost crescut pentru a vana animale mici si pasari, pentru a ucide rozatoare si pentru a dirija cirezile de vite si turmele de oi.

Viteaz si inteligent, a devenit si un indragit animal de companie, manifestand un devotament total fata de familie sau fata de turma. Desi nu e neaparat o rasa foarte cunoscuta, kerry blue se bucura de simpatie, datorita capacitatii sale de a munci si a devotamentului sau.

Caracteristicile rasei

Adaptabilitatea
[+] Adaptare usoara in apartamente
Contrar credintei populare, o marime mica la caine nu-l face pe acesta sa fie un caine de apartament – multi caini de statura mica au prea multa energie si tind sa latre foarte mult. Fiind linistit, cu un nivel de energie scazut, destul de calm in interior si politicos cu ceilalti vecini, reprezinta calitatile potrivite pentru un caine de apartament.
[+] Bun pentru stapan incepator
Unii caini sunt mai usor de stapanit decat altii: pot fi dresati mai bine mult mai usor. Ei sunt, de asemenea, destul de rezistenti incat sa revina la aceleasi greseli. Cainii care sunt foarte sensibili, care gandesc independent sau sunt increzuti, pot fi mult mai greu de stapanit pentru un stapan care este incepator. Va puteti gasi cel mai potrivit caine pentru dumneavoastra daca tineti cont de experienta personala pe care ati avut-o cu alti caini, pe masura ce va alegeti un catelus.
[+] Nivelul de sensibilitate
Unii caini vor lasa o mustrare stricta in spatele lor, in timp ce altii vor avea chiar si un aspect uimitor de inimos. Cainii cu o sensibilitate scazuta, numiti si comozi, toleranti, rezistenti si chiar nesimtiti, pot mult mai bine sa faca fata la o gospodarie galagioasa, haotica, la un stapan mai galagios sau mai hotarat, la o rutina variabila sau nepotrivita. Aveti copii, tineti multe petreceri, cantati intr-o trupa sau duceti o viata agitata? Atunci este bine sa aveti un caine cu o sensibilitate scazuta.
[+] Tolereaza sa fie lasat singur
Unele rase de caini tind sa aiba o relatie foarte apropiata cu familiile lor si sunt mult mai inclinate sa se ingrijoreze sau sa se panicheze atunci cand sunt lasate singure de catre stapani. Un caine anxios poate fi foarte distructiv, poate sa latre mult, sa planga mult, sa mestece, cauzand un dezastru. Aceste tipuri de rase o duc mai bine atunci cand un membru al familiei este acasa pe timpul zilei sau atunci cand stapanul poate sa duca cainele cu el la munca.
[+] Tolereaza vremea rece / frigul
Rasele care au o blana foarte scurta si rara sau care nu sunt acoperite cu blana sau grasime corporala, cum sunt cainii Ogari, sunt vulnerabili la frig. Caini cu o toleranta scazuta la frig trebuie sa traiasca inauntru, in climate calduroase si ar trebui sa aiba o haina pe ei atunci cand sunt scosi la plimbare.
[+] Tolereaza vremea calda / caldura
Cainii cu blana stufoasa si straturi duble de blana sunt mult mai vulnerabili la supraincalzire. La fel sunt si rasele care au nasul scurt, precum Bulldog-ul sau Pug-ul, din moment ce ei nu pot sa respire la fel de bine incat sa se racoreasca. Daca va doriti o rasa sensibila la caldura, cainele va trebui sa stea inauntru, in casa, cu dumneavoastra, atunci cand zilele sunt calduroase sau cand este o umiditate crescuta in aer, si, de asemenea, trebuie sa fiti foarte precauti in legatura cu antrenarea cainelui in caldura.
Afectivitate si prietenie
[+] Afectuos cu familia
Unele rase sunt independente si distante, chiar daca au fost crescute de aceeasi persoana de cand erau catelusi; altele se ataseaza mai mult de o persoana si sunt indiferente fata de restul persoanelor; si unele coplesesc toata familia cu afectiune. Rasa nu este singurul factor care ne arata nivelul de afectivitate; cainii care au fost crescuti intr-o casa in care au avut oameni in jurul lor sunt mult mai confortabili cu alte persoane si formeaza o legatura cu acestea mult mai usor.
[+] Caini prietenosi cu copiii
Fiind blanzi cu copiii, suficient de robusti pentru a se descurca cu animalele mai greu de abordat si destul de bucurosi sa-si imparta mancarea din farfurie, cu o atitudine istovitoare pentru alergare, copii care striga, toate acestea reprezinta trasaturi care fac un caine sa fie prietenos cu copiii. S-ar putea sa va surprinda cine e pe aceasta lista: Boxerii care arata feroce sunt considerati buni cu copiii, la fel cum sunt si Terrierii Americani Staffordshire (pitbullii). Micuti, delicati si potential fermecatori, cainii precum cei din rasa Chihuahua nu sunt chiar asa de prietenosi. Toti cainii sunt individuali. Rating-urile sunt generalizate si nu sunt o garantie pentru cum o anumita rasa sau un anumit caine ar trebui sa se comporte. Cainii din orice rasa pot fi buni cu copiii, in functie de experientele anterioare, de dresajul privind modul in care trebuie sa se comporte cu copiii si totodata, in functie de personalitatea cainelui. Indiferent de rasa sau de tipul acesteia, toti cainii au falci puternice, dinti ascutiti si pot musca in circumstante stresante. Copiii mici si cainii din oricare rasa ar trebui sa fie intotdeauna supravegheati de catre un adult si niciodata lasati singuri impreuna.
[+] Prietenos cu alti caini
Prietenia dintre caini, si prietenia dintre caini si oameni sunt doua lucruri complet diferite. Unii caini pot ataca sau pot incerca sa domine alti caini chiar daca sunt iubitori cu oamenii; alti caini prefera sa se joace decat sa se lupte; si unii isi intorc coada si fug. Rasa nu este singurul factor; cainii care au trait cu codescendenti si cu mama lor pana la 6-8 saptamani de viata si care au petrecut mult timp jucandu-se cu alti caini in timpul vietii de catelusi, au mult mai multe sanse sa dezvolte abilitati sociale canine bune.
[+] Prietenos cu strainii
Cainii prietenosi cu strainii vor intampina musafirii cu datul din coada si cu ghemuirea; altii sunt timizi, indiferenti sau chiar agresivi. Cu toate acestea, indiferent de rasa, un caine care a fost familiarizat cu oameni de diferite tipuri, varste, marimi, cat timp era catelus, va reactiona mai bine la interactiunea cu strainii cand va deveni adult.
Ingrijirea sanatatii
[+] Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Daca aveti de gand sa impartiti casa cu un caine, trebuie sa puteti face fata la un anumit nivel de par de caine care poate fi pe haine sau prin casa. Oricum, caderea parului variaza destul de mult de la o rasa la alta: unii caini naparlesc pe tot parcursul anului, altii pe sezon – producand o furtuna de vis din parul cazut, si unii aproape deloc. Daca sunteti o persoana obsedata de curatenie va trebui, fie sa va alegeti o rasa de caine care naparleste putin, fie sa va relaxati standardele.
[+] Potentialul de a saliva
Cainii predispusi la salivare excesiva ar putea lasa sirag de bale pe bratele dumneavoastra, lasand pete mari si umede pe haine atunci cand vin sa va intampine. Daca aveti o atitudine relaxata legata de bale, este in regula, dar daca sunteti obsedat de curatenie, ar fi bine sa alegeti un caine care nu saliveaza mult.
[+] Usor de ingrijit
Unele rase de caini au nevoie doar de periere si sunt gata de plecare; altii necesita imbaiere regulata, tunsoare si alte tipuri de ingrijire doar pentru a fi curati si sanatosi. Trebuie sa luati in considerare timpul de care dispuneti si rabdarea pe care o aveti in cazul in care va doriti un caine care are nevoie de multa ingrijire sau daca detineti bani suficienti incat sa platiti pe cineva sa faca aceste lucruri pentru dumneavoastra.
[+] Sanatatea per general
Datorita practicilor deficitare de reproducere, unele rase de caini sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de santate genetice, cum ar fi displazia de sold. Acest lucru nu inseamna ca fiecare caine din rasa respectiva va dezvolta acele boli; inseamna doar ca au un risc crescut in a le dezvolta. Daca cumparati un catelus, este o idee buna sa aflati ce boala genetica este comuna rasei de care sunteti interesat, iar in acest mod puteti intreba crescatorul in legatura cu sanatatea fizica a parintilor si a altor rude ale catelusului pe care vi-l doriti.
[+] Potentialul de a creste in greutate
Unele rase au un apetit crescut si tind sa ia in greutate usor. Precum este valabil si la oameni, supraponderea poate cauza probleme de sanatate si in cazul cainilor. Daca alegeti un caine dintr-o rasa care este predispusa la ingrasare, va trebui sa-i limitati recompensele, sa va asigurati ca face suficienta miscare si totodata sa-i impartiti mancarea zilnica in portii regulate si sa nu-i lasati mancare in vas tot timpul.
[+] Marimea
Cainii pot fi de toate dimensiunile, de la cel mai mic caine din lume, Chihuahua, pana la maretul german Great Dane, iar spatiul care ii este necesar unui caine este un factor cheie in luarea deciziei de a-l achizitiona deoarece trebuie sa fie compatibil cu spatiul in care locuiti. Cainii din rase mari par a fi coplesitori si intimidanti, dar unii dintre ei sunt incredibili de dulci! Interesati-va pentru a gasi cainele mare potrivit pentru dumneavoastra!
Dresajul
[+] Usor de dresat
Cainii usor de dresat se adapteaza mai usor si chiar foarte repede la formarea unei asocieri dintre o atitudine prompta (cum ar fi cuvantul “sezi”), o actiune (a sta), si o consecinta (primirea unei recompense). Alti caini au nevoie de mai mult timp, de mai multa rabdare si repetitie pe perioada dresajului. Multe rase sunt inteligente dar abordeaza dresajul cu o atitudine de genul “Ce imi iese mie din asta?”, in acest caz fiind nevoie de recompensare si jocuri pentru a-i invata sa se conformeze cu ceritele dumneavoastra.
[+] Inteligenta
Cainii care au fost crescuti pentru anumite lucruri care necesita luare de decizii, inteligenta si concentrare, precum cei din crescatoriile de animale, trebuie sa-si exercite creierul, precum isi antreneaza corpul cainii care au fost crescuti pentru a alerga toata ziua. Daca acestia nu obtin stimularea mentala de care au nevoie vor face lucruri care, de obicei, nu sunt placute, precum sapatul si mestecatul. Dresajul de supunere si jucariile interactive pentru caini sunt modalitati bune pentru a antrena creierul cainelui, precum pentru dezvoltarea corporala sunt sporturile pentru cainii, ca si cele de agilitate, cautare si salvare.
[+] Potentialul pentru mestecare
Este frecvent intalnit in perioada de catelus la multe rase si la rasele de Retriever la toate varstele, muscatura insemnand o tendinta la prindere, mestecat si muscat in joaca (muscatura fina, nedureroasa care nu punctioneaza pielea). Cainii care au tendinta sa muste, mult mai probabil fac acest lucru pentru a-i tine sau a-i strange pe membrii familiei lor, insa acestia au nevoie de dresaj pentru a invata ca este in regula sa roada sau sa mestece jucarii, dar nu si oameni. Rasele care au tendinta sa muste tind sa se bucure de un joc in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi si, de asemenea, se bucura si de mestecatul unei jucarii de mestecat in care sunt puse recompense.
[+] Fuga dupa prada
Cainii care au fost crescuti sa vaneze, asa cum sunt Terrierii, au o dorinta innascuta sa vaneze si uneori, chiar sa ucida alte animale. Orice vajait de pisici, veverite, poate chiar si de masini, pot sa declanseze acel instinct. Cainii carora le place sa vaneze trebuie sa fie tinuti in lesa sau trebuie tinuti intr-o zona ingradita atunci cand sunt afara, si totodata este nevoie sa aveti in curte un gard inalt si sigur. Aceste rase, in general, nu sunt potrivite pentru case in care mai exista si alte animale de companie mici care pot arata ca o prada, asa cum sunt pisicile, hamsterii sau cainii mici. Rasele care initial au fost folosite pentru vanatoarea de pasari, pe de alta parte, in general, nu vor vana, dar probabil nu vor fi atente la dumneavoastra atunci cand sunt zboara pasari in jurul lor.
[+] Tendinta de a latra
Unele rase tac mai des decat altele. Cand alegeti o rasa, ganditi-va cum vocalizeaza cainele – cu latraturi sau urlete – si cat de des o face. Daca luati in considerare achizitionarea unui caine de vanatoare, o sa auziti latratul ca pe o melodie sau ca pe ceva ce va scoate din sarite? Daca va ganditi sa va luati un caine de paza, credeti ca il va alerta in permanenta orasul plin de “straini” suspiciosi? Oare viata locala salbatica il va transforma intr-un caine salbatic? Locuiti in zone cu restrictii legate de zgomot? Aveti vecini in apropiere? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspuns inainte de a alege rasa de caine pe care o doriti.
[+] Dorinta de libertate
Unele rase de caini sunt mai libertine decat altele. Cainii nordici, precum sunt Husky Siberieni, au fost crescuti pentru a parcurge distante lungi, iar atunci cand au ocazia, vor pleca dupa orice le creste interesul. Multi caini de vanatoare, pur si simplu trebuie sa-si urmareasca mirosul sau pe iepurele care ar putea alerga in calea lor, chiar daca asta inseamna ca o sa va lase in urma.
Exercitii fizice
[+] Nivelul de energie
Cainii care au un nivel crescut de energie sunt intotdeauna pregatiti de actiune. Initial, crescuti pentru a face o anumita munca de caine, precum gasirea pradei in cazul celor de vanatoare sau pazirea unei crescatorii in cazul celor de paza, acestia detin rezistenta pentru a face fata la o zi de munca completa. Acesti caini au nevoie de o cantitate semnificativa de exercitiu si de o stimulare mentala, si sunt mai predispusi sa-si petreaca timpul sarind, jucandu-se si investigand orice obiective si mirosuri noi. Cainii care au un nivel de energie scazut sunt echivalentul la cainii lenesi care sunt bucurosi cand trece ziua. Cand alegeti o rasa trebuie sa luati in considerare nivelul dumneavoastra de activitate si stilul de viata pe care il aveti si trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de un caine zburdalnic, energic sau de unul enervant.
[+] Vigurozitatea
Un caine viguros, poate sa fie energic sau poate sa nu fie, dar orice face, face cu vigoare: strange de lesa (pana cand este dresat sa nu mai faca acest lucru), incearca sa treaca prin obstacole si chiar mananca si bea apa cu inghitituri mari. Acesti caini au nevoie de foarte mult dresaj pentru a invata bunele maniere si s-ar putea sa nu fie potriviti pentru o casa in care sunt copii mici sau persoane in varsta sau fragile. Un caine cu o vigoare scazuta, pe de alta parte, are o abordare mai delicata asupra vietii.
[+] Nevoia de exercitii
Unele rase sunt in regula daca sunt plimbate seara, usor in jurul blocului. Altele au nevoie zilnic de exercitii viguroase, in special acele rase care au fost crescute pentru a face munci fizice, precum pazitul sau vanatul. Fara exercitiu suficient, aceste rase pot lua in greutate si isi pot consuma energia in alte moduri care s-ar putea sa nu va placa, cum ar fi latratul, mestecatul si sapatul. Rasele care au nevoie de mult exercitiu sunt potrivite pentru oameni activi care prefera sa stea mai mult afara sau pentru cei care sunt interesati sa-si pregateasca cainele pentru a concura intr-un sport de caini care necesita un nivel crescut de energie, cum ar fi cel de agilitate.
[+] Caracterul jucaus
Unii caini sunt catelusi perpetuu – intotdeauna implorand pentru a se juca – in timp ce altii sunt mai seriosi si mai calmi. Cu toate ca un caine jucaus suna placut, trebuie sa va ganditi la cat de mult timp sunteti dispusi sa va jucati cu el in fiecare zi si daca aveti copii sau alti caini care pot fi colegi de joaca cu catelusul.

Statistici despre rasa

Origine
Irlanda
Categorie
Terrieri
Greutate
14-18 kg
Inaltime
44-49 cm
Longevitate
12-15 ani

Poze cu caini Kerry Blue Terrier


Surse foto: brit-petfood.com, petmagazin.ro, doglime.com, animals.net

Mai multe despre aceasta rasa

Acest catel de lucru este, clar, terrier : e vioi, plin de viata, musculos si oricand gata de actiune. Caracteristica sa definitorie este, insa, blana : albastra, cu o nuanta de gri (desi nu a fost de la inceput asa). La nastere, puii sunt adesea negri, iar apoi devin albastru inchis, maro, gri sau un amestec din aceste culori, pana cand, la maturitate, cam la 18 luni, ajung un gri albastrui. Urechile in forma de V, nasul negru si maturica de par care ii vine peste ochi, sunt si ele elemente care il fac asa deosebit.

Cainele kerry blue terrier e, de obicei, bland cu oamenii de toate varstele, inclusiv cu copiii.  E un excelent catel de familie, care adora sa participe la toate activitatile familiei si e cel mai fericit cand e in preajma celor pe care ii iubeste. E si un bun animal de paza, gata sa-si alerteze familia  daca apar intrusi sau se petrece ceva iesit din comun. Nu e neaparat un catel vocal, dar cand latra, intimideaza. Aceasta rasa nu e prea prietenoasa cu alti caini. De fapt, are tendinta de agresivitate fata de alti patrupezi (chiar sare la bataie). Cateii Kerry Blue Terrier timpurii erau chiar mai agresivi decat cei din ziua de azi. Crescatorii buni s-au chinuit mult sa pastreze vioiciunea acestui caine, simultan cu reducerea pornirilor naturale spre agresivitate.

Imperecherile potrivite, combinate cu socializarea corespunzatoare (procesul prin care puii sau cateii adulti invata sa fie prietenosi cu oamenii si cu alti patrupezi) si dresajul ajuta la eliminarea agresivitatii, dar fiti atenti. Nu este un catel care sa abandoneze lupta. E un patruped loial si afectuos cu familia, dar e incapatanat. Are nevoie de un stapan cu o vointa puternica, cineva care sa demonstreze bland si consecvent ca e la conducere. Cainele kerry blue va face ce vrea dintr-un stapan moale, indecis; de aceea, nu e recomandat celor ce nu au mai avut catel. Evident, kerry blue este un catel activ, care are nevoie de multa miscare, zilnic. Daca e dresat si a socializat si nu se bate cu alti catei, e excelent pentru jogging, drumetii si mers pe bicicleta. Toaletarea trebuie sa se faca zilnic. Desi nu lasa par si nu prea miroase, trebuie periat in fiecare zi pentru a evita incalcirea parului si pentru a mentine blana frumoasa si curata.

E usor sa cazi in mrejele acestui semet patruped irlandez, cu blana albastruie-gri. Cu toate acestea, daca va ganditi sa va luati aceasta rasa, e important sa aveti in vedere ca are multe trasaturi similare tuturor terierilor : pasiunea de a face gropi, incapatanarea si o pornire accentuata spre vanatoare. Aceste trasaturi trebuie luate in calcul, daca va ganditi sa adoptati un astfel de patruped.

 

Important

  • Kerry Blue Terry invata repede, dar uneori poate fi incapatanat. Aveti nevoie de rabdare si fermitate, plus de un dezvoltat simt al umorului cand dresati acest catel.
  • E o rasa prietenoasa cu oamenii, dar e recunoscuta pentru faptul ca nu ii plac alti catei. Poate fi agresiv si certaret. Stapanii trebuie sa fie vigilenti cand ies cu acest catel in public. Daca a socializat si e bine dresat, probabil nu va sari la bataie, dar daca nu e lasat in pace, nu se da in laturi.
  • Groomingul e scump, iar daca vreti sa-l toaletati voi, nu uitati ca e mult de munca.
  • Ca toti terrierii, poate fi bataios. Ii place sa sape, sa vaneze, sa roada si uneori sa latre.
  • E o rasa activa. Are nevoie de multa miscare, in fiecare zi. Ideal e sa aiba curte sa se joace, dar trebuie scos si la plimbare zilnic.
  • Pentru a avea un catel sanatos, nu cumparati niciodata pui de crescatori iresponsabili, de la fabrici de catelusi, de la magazinul de animale de companie. Cautati un crescator reputat, care face teste pentru a se asigura ca rasele lui nu au boli genetice care ar putea fi transmise la pui si ca puii sunt sanatosi din punct de vedere temperamental.

 

Istoric

Irlanda, mai exact zona muntoasa din comitatul Kerry, e locul de nastere al rasei kerry blue terrier. Initial, a fost catel de lucru, folosit la vanatoarea de animale mici si pasari, la uciderea rozatoarelor si la paza. A fost folosit cu succes pentru a dirija cirezile de vite si turmele de oi. Pana la urma, acest caine a participat la concursurile de frumusete si a fost foarte apreciat. Admiratorii lui din Anglia si-au dat seama de potential, iar rasa a fost recunoscuta de Clubul Canin. Agresivitatea a fost intentionat cultivata. In spectacolele timpurii de caini, Clubul Canin Irlandez cerea fiecarui caine sa treaca un test de vanatoare, inainte sa il evalueze. Testele includeau prinderea unui iepure si lichidarea unui bursuc. De la aceste teste, kerry blue a fost poreclit „Diavolul Albastru”.

Nimeni nu stie exact cine a adus primul kerry blue in SUA. Se crede ca participat la show-ul Westminster in 1922, iar rasa a fost oficial recunoscuta de Clubul Canin American in 1924. La show-ul Westminster din 1926, un grup de admiratori s-au intalnit la Waldorf-Astoria, la New York, si au pus bazele Clubului American al acestei specii.  La inceputul anilor 1900, patriotul irlandez Michael Collins a depus un proiect de lege prin care Kerry Blue devenea cainele national al Irlandei. Propriul lui caine keery blue se numea Convict 225. Collins a fost insa asasinat inainte de votarea legii, iar dupa moartea lui nimeni nu a mai fost interesat de aceasta initiativa.

 

Personalitate

Kerry Blue e un catel muncitor, independent, atletic, cu multa energie si vitalitate. Ca majoritatea terrierilor, are tendinta de a sapa, de a vana si de a latra (ocazional). Daca va ganditi sa va luati un catel din aceasta rasa, ganditi-va daca va plac aceste porniri ale lui. Daca da, va veti bucura de un patruped amuzant, glumet, uneori chiar prostanac. Cainele kerry blue este foarte activ si are nevoie de multa activitate – mentala si fizica. Nu il lasati singur perioade lungi de timp, pentru ca se va plictisi si va avea comportamentul distructiv mentionat mai sus.  Dresajul e esential pentru a-l invata bunele maniere canine. Pe cat e de incantator, kerry blue nu se impaca bine cu alti caini. Are tendinta de a se bate si de a urmari animalele mici, pe care el le percepe ca fiind o prada.

Temperamentul e influentat de un numar de factori, intre care ereditatea, dresajul si socializarea. Catelusii cu un temperament frumos sunt curiosi si jucausi, dornici sa stea in preajma oamenilor si sa fie luati in brate. Alegeti un pui echilibrat, nu pe cel care isi bate colegii de culcus, nici pe cel care sta ascuns intr-un colt. Intotdeauna trebuie sa-I cunoasteti pe cel putin unul din parinti – de regula mama e cea disponibila – pentru a fi siguri ca au un temperament cu care va impacati bine.

E util, de asemenea, sa-i cunoasteti fratii sau alte rude ale parintilor, pentru a va face o idee despre cum va fi catelusul cand creste. Ca orice alt catel, kerry blue terrier are nevoie de socializare de mic – contactul cu diversi oameni, cu diverse peisaje si sunete si experiente. Socializarea ajuta ca, mai tarziu, cainele tau  sa fie bine crescut. Ar fi un excelent start daca il inscrieti la gradinita de catelusi. De asemenea, isi va rafina aptitudinile sociale daca aveti oaspeti in mod frecvent, daca il duceti in parcuri aglomerate, in magazine care permit accesul cainilor sau la plimbare, pentru a cunoaste vecinii.

 

Sanatate

Cainele kerry blue terrier e, in genere, sanatos, dar, ca orice rasa, e predispus la o serie de afectiuni. Nu toti vor suferi, neaparat, de una sau mai multe din bolile de mai jos, dar e important sa aveti toate informatiile, daca va ganditi sa va luati un caine din aceasta rasa. Daca luati un pui, cautati un crescator bun, care sa va arate certificatele de sanatate ale ambilor parinti.  Certificatele de sanatate dovedesc ca puiul a fost consultat si nu are probleme.

Entropion: este intoarcerea inauntru a pleoapei, de regula a celei inferioare, si se produce la ambii ochi.  Provoaca scaderea vederii si iritatie. Apare in general inainte de implinirea varstei de un an. Tratamentul cel mai bun este corectarea chirurgicala, cand cainele ajunge adult.

Hipotiroidism: este o afectiune a glandei tiroide. Se crede ca poate cauza epilepsie, alopecie (caderea parului) obezitate, letargie, hiperpigmentare, pioderma si alte boli de piele. Se trateaza cu medicamente si regim alimentar.

Chisturi dermatologice: in cazul acestei rase nu e neobisnuita aparitia unor umflaturi si noduli, de regula chisturi epidermice sau chisturi ale glandei sebacee, care nu cauzeaza probleme. Dar daca pleznesc, aceste chisturi se pot infecta.

Cancer: printre simptome, umflaturi anormale, rani care nu trec, sangerare din oricare orificiu al corpului, dificultate la respiratie sau la eliminare. Tratamentul include chimioterapie, interventie chirurgicala si medicatie.

Keratoza: apare la nas si la picior si este dezvoltarea unui tesut cornos, a negilor si bataturilor pe picioare sau pe nas. Adesea dureroase, aceste tesuturi cornoase pot fi mostenite si sunt asociate cu pernutele subtiri sau cu platfusul. Keratoza se poate indeparta chirurgical sau se poate trata cu antibiotice si corticosteroizi.

Cataracta: provoaca opacitatea lentilei ochiului si scaderea vederii. Ochii pot avea un aspect incetosat. Cataracta apare de obicei la batranete si se poate interveni chirurgical pentru a imbunatati vederea cainelui.

Sindromul ochiului uscat:  Keratoconjunctivita sicca si keratita pigmentara sunt doua afectiuni intalnite la rasa kerry blue si pot sa apara simultan sau individual. Ochiul uscat e cauzat de faptul ca ochii nu produc suficient lichid lacrimal pentru a se umezi corespunzator. Veterinarul poate face analize pentru a stabili daca acesta este cauza. Sindromul poate fi tinut sub control cu medicatie si ingrijire speciala. Keratita pigmentara este o afectiune care duce la aparitia unor puncte negre pe cornee, mai ales in zona dinspre nas. Daca pigmentul acopera ochiul, se poate instala orbirea.  Veterinarul va prescrie medicamente care sa mentina ochii umezi si sa dizolve pigmentul. Ambele afectiuni necesita tratament si ingrijiri pe viata.

Otita cronica externa: este o infectie cronica a canalului auricular exterior, cauzata de parul excesiv din ureche, care favorizeaza inmultirea bacteriilor si a ciupercilor. Rasa kerry blue poate fi predispusa la infectii. Tratamentul include curatarea urechilor si taierea parului care creste in interiorul canalului.

Abiotrofia neuronala progresiva: (PNA) Este o boala neurologica rara, mostenita.  Simptomele apar de regula la varsta de 2-6 luni. La implinirea varstei de un an, cainele nu poate sta in picioare. Nu exista tratament, nici teste care sa stabileasca cine este purtatorul acestei gene. In prezent se fac cercetari pentru a pune la punct astfel de teste.

Displazia de sold: este o afectiune ereditara, in care osul soldul nu e bine fixat pe incheietura soldului. La unii caini se manifesta cu durere si schiopatare la unul sau la ambele picioare din spate, dar e posibil sa nu se observe nimic, desi cainele are displazie de sold. La radiografie se vede cel mai bine daca acesta e diagnosticul) Oricum, pe masura ce imbatraneste, poate sa apara artrita. Cateii cu displazie de sold nu trebuie crescuti pentru reproducere, deci daca va cumparati un pui, cereti de la crescator un certificat care sa ateste ca parintii nu au displazie de sold.

Luxatia patelara: cunoscuta si sub numele de „genunchi alunecosi”, e o problema frecventa in randul  cainilor de talie mica. Patela e rotula. Luxatia inseamna dizlocarea unei parti anatomice (osul de la o incheietura). Luxatia patelara este atunci cand incheietura genunchiului (adesea la unul din picioarele din spate) aluneca si se dizloca. E dureroasa. Catelul poate ramane infirm, dar multi duc o viata normala, in pofida acestei boli.

Deficitul de factor XI (deficitul de plasma tromboplastina): E o boala rara, mostenita, legata de coagularea anormala a sangelui, caracterizata prin sangerare severa in caz de interventie chirurgicala sau trauma. Asa cum arata si numele, e cauzata de deficitul de factor XI in mecanismul de coagulare a sangelui.

 

Ingrijire

Kerry Blue Terrier e un catel puternic, agil si atletic, care are nevoie de exercitii fizice in mod regulat. In timp ce unii catei din aceasta rasa fac miscare suficienta intr-o curte cu un gard solid, altii nu. Plimbarea zilnica nu doar ca mentine musculatura tonifiata si catelul in forma, dar asigura si stimularea si socializarea necesare pentru a-i tine mintea vie. Cainele kerry blue care sta in apartament sau la bloc are nevoie de cel putin trei plimbari pe zi, chiar daca ploua sau daca e ger sub zero grade.

Dresajul si socializarea sunt esentiale pentru aceasta rasa, incepand cu lectiile de la gradinita de catelusi. Imbinati socializarea cu dresajul ducand cainele in diverse locuri – magazinul cu mancare, evenimente in aer liber sau plimbari lungi prin parcuri aglomerate – oriunde poate intalni multi oameni. Nu uitati, totusi, ca are tendinta de a sari la scandal cu alti patrupezi. De asemenea, daca nu aveti copii, dar intentionati sa aveti in cativa ani, catelul kerry blue trebuie sa socializeze de mic cu copiii.

Cainele acesta are o gandire independenta si e nevoie de un stapan ferm, dar iubitor, pentru a-i arata ce se asteapta de la el. Instinctiv, el vrea sa faca pe plac si, cu laude si consolidarea pozitiva a cunostintelor, el invata foarte usor. Tehnicile aspre nu sunt utile in cazul in acestei rase, pentru ca, in pofida duritatii sale, e un catel surprinzator de sensibil.

 

Alimentatia

Cantitatea zilnica recomandata : 1,5 pana la 2 cupe de hrana uscata de buna calitate, impartite in doua mese.

Atentie – Cat mananca un caine adult depinde de dimensiuni, varsta, constitutie, metabolism si nivel de activitate fizica. La fel ca in cazul oamenilor, cainii sunt diferiti si nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. E de la sine inteles ca un caine foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un caine de canapea. De asemenea, calitatea hranei pe care o cumparati e importanta. Cu cat e de calitate.

Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !

Mentineti cainele in forma, dati-i sa manance cu masura, de doua ori pe zi, nu-i lasati hrana la dispozitie tot timpul. Ca sa vedeti daca e supraponderal, faceti testul ochiometric si testul cu mainile. Mai intai, priviti-l de sus. Ar trebui sa-i vedeti talia. Apoi, puneti-va mainile pe spatele lui, cu degetele mari de-alungul coloanei vertebrale, cu degetele desfacute in jos. Ar trebui ca, fara sa apasati prea tare, sa-i simtiti coastele, desi nu i le vedeti. Daca nu le simtiti, dati-i mai putina mancare si puneti-l sa faca miscare mai multa.

 

Culoarea parului si toaletarea

Blana patrupedului kerry blue este moale, densa si ondulata si cu toate ca nu lasa par mult, se considera ca e un catel pretentios la acest capitol. Trebuie periat zilnic, si la fiecare patru-sase saptamani trebuie sa faca baie si sa i se scurteze parul. Majoritatea stapanilor opteaza pentru un groomer profesionist pentru a scurta parul cainelui din rasa kerry blue, desi e destul de greu de gasit un groomer care sa stie sa taie corect parul. Fiind o rasa putin intalnita, groomerii obisnuiti nu prea stiu ce au de facut; s-ar putea sa va treziti cu o freza gen Schnauzer sau pudel. Cea mai buna varianta este sa alegeti un groomer care e recunoscut de o agentie nationala. Desi certificarea nu e obligatorie, e totusi o dovada ca groomerul se perfectioneaza mereu.

Periati dintii catelului kerry blue cel putin de doua-trei ori pe saptamana, pentru a inlatura acumularea de tartru si placa bacteriana. Periajul zilnic al dintilor e chiar mai indicat, daca vreti sa preintampinati boli gingivale si respiratia urat mirositoare.

Taiati unghiile o data sau de doua ori pe luna, daca nu se tocesc natural, ca sa evitati durerea pricinuita de ruperea lor si alte probleme. Daca auziti unghiile pe podea, inseamna ca sunt prea lungi. Unghiile cainilor sunt vascularizate si daca le taiati prea in carne pot sangera, iar data viitoare catelul nu mai vrea sa coopereze, cand vede ca veniti cu foarfeca. Deci daca nu aveti experienta in taierea unghiillor, cereti sfatul unui groomer sau veterinarului.

Urechile trebuie controlate saptamanal, sa nu aiba zone inrosite sau sa miroasa urat, acestea fiind semne de infectie. Cand verificati urechile, stergeti-le cu un tampon de vata umezit intr-o solutie usoara de curatare a urechilor, cu pH echilibrat. Nu introduceti nimic in canalul auricular; curatati doar partea externa a urechii. Obisnuiti catelul de mic cu periajul si examinarea. Atingeti labutele frecvent – cainii sunt sensibil la picioare – si examinati interiorul gurii. Toaleta trebuie sa fie o experienta pozitiva, cu laude si recompense si astfel, cand creste, nu va fi greu sa il duceti la veterinar. In timpul toaletei, vedeti sa nu aiba zone dureroase, eruptii sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitate sau inflamatii ale pielii, in nas, gura, ochi si la picioare. Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseala sau secretii. Daca il examinati saptamanal, cu atentie, veti putea depista din timp eventuale probleme de sanatate.

 

Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa

Cainii kerry blue terrier iubesc copii si pentru ca sunt solizi ar putea sa aiba tendinta spre o joaca mai dura. E un caine cu suflet bun si, de regula, nu e morocanos cu cei mici.

Ca la orice rasa, trebuie sa-i invatati pe copii cum sa se poarte cu cateii si supravegheati tot timpul interactiunea dintre caini si copiii mici, pentru a evita muscaturi, trageri de coada sau de urechi, de ambele parti. Explicati copilului ca trebuie sa lase in pace cainele cand mananca sau cand doarme si ca nu are voie sa-i  mancarea din fata. Nici un catel, oricat ar fi de prietenos, nu trebuie lasat nesupravegheat in prezenta unui copil.

Este morocanos si chiar agresiv cu alti caini, dar prin socializare si dresaj aceasta tendinta poate fi redusa. Nu lasati niciodata garda jos cand patrupedul kerry blue e in preajma altor caini, mai ales daca nu-i cunoaste.

Nu este un caine care sa iubeasca animalele mici, tinand cont de instinctele de vanator, care il fac sa le fugareasca, asa ca, in public, trebuie tinut in lesa. Ca sa se inteleaga bine cu pisicile sau alte mamifere mici din casa, trebuie sa creasca impreuna cu ele si sa se cunoasca. Oricum, se recomanda supravegherea atenta.

 

Experiența de a conviețui cu un Kerry Blue Terrier îți dezvăluie un câine deosebit de loial și plin de energie, dar care necesită o implicare activă din partea stăpânului pentru a-i canaliza corect atributele și a-i potența calitățile. De la antrenamentele zilnice de socializare și până la cerințele complexe de grooming, acest terrier necesită o dedicare permanentă și un stăpân ferm, dar iubitor. Cu toate acestea, Kerry Blue Terrierul compensează prin devotamentul său neegalat și prin farmecul său distinctiv, transformând orice gospodărie într-un loc al bucuriei și al activităților dinamice. Este esențial să-ți dedici timp și efort pentru a-l înțelege și a-i oferi un mediu în care să se dezvolte armonios, iar răsplata va fi un companion de nădejde și plin de viață.

Lasă un răspuns