Isi dau seama cainii cat ai lipsit de acasa?

Isi dau seama cainii cat ai lipsit de acasa

Cum sa nu izbucnesti in plans cand vezi o filmare cu un catel care isi reintalneste stapanul drag dupa ce nu s-au vazut luni sau chiar ani. Poate ati vazut deja video-uri virale cu militari care se intorc acasa si sunt intampinati de cateii lor cu multa emotie.

Filmarile sugereaza ca patrupedelor le-a fost dor de stapani, tot mai intens, pe masura ce timpul trecea. Dar oare cainii chiar resimt trecerea timpului asa cum o resimt oamenii? Noi stim diferenta dintre o ora, o zi, o saptamana, o luna, un an si asa mai departe datorita experientelor si a modului in care inregistram trecerea timpului. Pot cainii sa-si dea seama cat timp a trecut? Reactiile lor emotionale apar in functie de cat timp a trecut?

Cum resimt oamenii trecerea timpului?

Cum resimt oamenii trecerea timpului

Sunt multi factori care contribuie la modul in care oameni resimt trecerea timpului, in functie de ritmul natural circadian, de unitatile de masura create, cum ar fi secundele si orele si in functie de amintiri. Poate ca cel mai mult conteaza modul in care actioneaza amintirile si de aceea resimtim diferit trecerea timpului, comparativ cu alte animale, inclusiv cu cainii.

Oamenii au memorie episodica buna, ceea ce inseamna ca ne amintim anumite evenimente, facem legatura intre evenimente si anticipam evenimentele viitoare. Ne putem face o cronologie in minte si ne putem pune amintirile in ordine. Astfel, ne dam seama cat timp a trecut, mult sau putin. Resimtim un minut diferit fata de cum resimtim trecerea unei ore, care e diferita fata de scurgerea unei zile, a unei saptamani, a unui an, a unui deceniu etc., pe baza amintirilor episodice specifice. Se credea ca doar oamenii au amintiri episodice, dar cercetarile arata altceva. Unele pasari, de exemplu, se intorc in anumite locuri unde si-au pus provizii de hrana.

Chiar daca au fost plecate multa vreme, se intorc acolo unde si-au depozitat hrana neperisabila, ceea ce sugereaza ca stiu cand pleaca pe perioade lungi si cand pe perioade scurte. Totusi, oamenii nu doar ca fac diferenta intre perioadele lungi de timp si cele scurte; diferentiaza mai exact duratele si isi duc viata pe baza capacitatii de a diferentia. Dar cainii? Pot ei sa faca diferenta intre anumite durate de timp? Reactioneaza diferit daca am fost plecati pentru perioade lungi sau scurte?

Cum resimt cainii trecerea timpului?

Cum resimt cainii trecerea timpului

Majoritatea stapanilor de caini spun ca patrupedele lor inregistreaza foarte bine timpul de zi cu zi. Stiu zilnic foarte exact cand trebuie sa se trezeasca, sa iasa la plimbare, sa manance si asa mai departe. Iti poti potrivi ceasul dupa catel. Acest lucru inseamna ca si cainii pot face cronologii, la fel ca oamenii, pe baza memoriei episodice? Poate, dar nu neaparat. Sunt multe modalitati prin care cainii resimt trecerea timpului, asa cum fac majoritatea animalelor, fara sa fie influentati de memoria episodica.

Majoritatea formelor de viata de pe pamant au ritmuri circadiene, adica ceasuri biologice naturale legate de durata zilei. Acest ritm le arata cainilor cand trebuie sa se ocupe de nevoile lor de hrana, somn si alte activitati. De asemenea, cainii sunt foarte priceputi sa faca asocieri intre evenimente, iar acest lucru e important pentru comportamentul conditional. De exemplu, cainii inteleg cand ii pedepsiti pentru ca si-au facut nevoile in casa, daca ii prindeti asupra faptului. Daca ii pedepsiti cateva secunde mai tarziu, probabil ca nu inteleg unde au gresit. Pot crede ca aveti, in general, o problema cu urina si cu fecalele, dar le e greu sa faca legatura intre actiunile lor si consecinte. Este o forma de recunoastere a unui model de comportament, care ii poate ajuta pe caini destul de mult sa isi dea seama de trecerea timpului.

Cainii pot face o cronologie recurgand la modelul de recunoastere a comportamentului si la simturile lor. De exemplu, va pot simti mirosul cand sunteti acasa. Cand plecati, mirosul vostru se estompeaza putin. Daca veniti acasa in fiecare zi la aceeasi ora, cainele poate anticipa cand intrati in casa, in functie de cat de prezent e mirosul vostru. De asemenea, isi pot da seama cand e ora mesei in functie de cantitatea de lumina pe care o vad pe geam. Recunosc modelul comportamental si se poarta in consecinta. Dar cum ramane cu memoria episodica? Ceasurile biologice si modelul de recunoastere comportamentala sunt suficiente pentru a sti momentul zilei si pot influenta modul in care cainele se comporta, invata si se adapteaza. Insa e posibil sa nu aiba importanta in modul in care cainele face diferenta intre o zi intreaga, o saptamana, un an si asa mai departe. Asta in cazul in care pot face aceasta diferenta.

Studiile legate de capacitatea cainilor de a resimti trecerea timpului

capacitatea cainilor de a resimti trecerea timpului

Cainii nu ne pot spune daca stiu cat am lipsit de acasa, asa ca cercetatorii au facut experimente pentru a stabili daca intr-adevar cainii percep durata timpului. In mod surprinzator, sunt doar cateva studii privind eventuala diferentiere pe care cainii o pot face intre perioadele de timp. Intr-unul din experimentele facute de cercetatorii suedezi, in 2011, au fost puse camere ascunse, care au inregistrat reactia cainilor cand stapanii lipseau o jumatate de ora, doua ore si patru ore.

Experimentul a aratat ca au reactionat mai inflacarat cand stapanii au lipsit de acasa doua ore, comparativ cu o lipsa de o jumatate de ora, ceea ce arata ca, in realitate, cainii pot face diferenta intre aceste doua durate. Cu toate acestea, cainii nu au reactionat diferit cand stapanii lor au lipsit doua ore sau patru. Exista oare o limita in capacitatea cainilor de a resimti trecerea timpului? Acest lucru mai trebuie studiat. Deocamdata, nu exista prea multe masuratori stiintifice, care sa ne arate daca un caine isi da seama cand lipsim o zi sau o saptamana, o luna sau un an. Singura concluzie certa e ca pot face diferenta intre anumite perioade de timp. Ne putem folosi experientele proprii de stapani de caini, precum si experientele altora, pentru a formula unele ipoteze ce pot fi testate in viitor, dupa ce stiinta mai evolueaza.

Cainii reactioneaza diferit in functie de cat timp trece?

Daca intrebati proprietarii de caini daca animalul lor isi da seama cat timp au fost plecati, majoritatea va spun ca, sigur, cainele lor stie cat au lipsit. Va vor spune ca este imposibil ca animalul lor sa sara peste ora mesei. Cainii lor pur si simplu stiu si au reactii emotionale care dovedesc acest lucru. De ce simt asta stapanii de caini? Este doar proiectia propriilor lor perceptii, transferata asupra cainilor? Partial, poate. Dar poate cainii chiar resimt trecerea timpului.

Cei care au catelusi care sufera de anxietate de separare va pot spune ca reactioneaza foarte diferit, in functie de numarul exact de ore cat au lipsit. Poate ei tremura in prima ora, au un accident in a doua ora, incep sa roada mobila in ora a treia si asa mai departe. Acesti caini anxiosi chiar stiu exact cat timp a trecut? Ori e vorba doar de inrautatirea manifestarilor? Nu stim raspunsul exact, pentru nu exista studii suficiente pentru a ajunge la o concluzie unanima.Si ne intoarcem la filmarile cu stapanii care isi reintalnesc cainii. Cateii par sa reactioneze cu mai mult entuziasm, dupa o lipsa a stapanului de, sa zicem, o zi.

Sigur ca nu stim cum reactioneaza cainii din video-uri cand stapanii lipsesc o perioada normala. Deci nu putem sti sigur daca reactioneaza diferit. Oricum, stapanii de caini au tendinta de a se baza pe experientele lor pentru a trage concluzii. In mare parte, ne bazam opiniile pe povestiri. Dar acest lucru nu inseamna ca gresim cand spunem ca patrupedul nostru e constient de trecerea timpului. De fapt, aceste experiente se pot dovedi foarte valoroase pentru noi cercetari si experimente, care intr-o zi ne pot face sa intelegem mai bine cum resimt cainii trecerea timpului. Aflarea raspunsului ne poate ajuta in tratarea problemelor legate de anxietatea de separare, lasarea cainelui singur acasa si de modul in care ne ocupam de experientele de viata ale cainelui nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *