Rezumat:
Cateii Husky Siberian au surprins imaginatia multor persoane, precum si a artistilor, scriitorilor si producatorilor de film, cu privirile lor atragatoare si cu talentul lor demn de a inspira pe oricine.
Acesti patrupezi de lucru, de dimensiuni medii, au multa forta si sunt catei atletici. Desi au fost crescuti mai intai ca fiind caini care trag sania – unii sunt inca folositi pentru aceasta munca – Husky sunt catei remarcabili, iar capacitatea lor de a invata este uluitoare.
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa
Poze cu caini Husky Siberian
Surse foto: unsplash.com, pixabay.com
Mai multe despre aceasta rasa
Multi oameni s-au indragostit de natura lor salbatica si de mandria lor, insa acestia nu stiu exact cum este cu adevarat aceasta rasa. Cert este ca nu este o rasa pentru toata lumea. Frumusetea cateilor ii determina adesea pe oameni sa ii achizitioneze, acestia nestiind trasaturile dificile ale cateilor Husky, lucru care face ca multe exemplare sa ajunga sa fie abandonate in adaposturi.
Popularitatea crescanda a facut sa apara pe piata foarte multi reproducatori care reproduc cainii fara sa tina cont de temperamentul acestora. Acest lucru are un efect negativ asupra rasei, in general, si multe dintre trasaturile negative devin frecvente la acesti patrupezi care nu sunt reprodusi corespunzator, inclusiv unele trasaturi care nu sunt normale pentru cateii Husky Siberian. Daca priviti toate aspectele pozitive ale temperamentului acestor caini, fara indoiala veti ajunge la concluzia ca aceasta rasa este uimitoare.
Sunt inteligenti si independenti, afectuosi cu toata lumea si nu sunt caini care trebuie sa va starneasca constant pentru a primi atentie. Nu sunt catei agresivi si, in general, se inteleg bine cu animalutele cu care traiesc in aceeasi gospodarie. Acesti catei se inteleg bine cu copiii si vor intampina cu bucurie pe oricine vine in casa lor, da, chiar si pe intrusi. Cu toate acestea, adesea, cateiiisi folosesc mintea remarcabila pentru a invata lucruri mai putin savuroase si nu sunt prea dornici sa-si multumeasca stapanii. Sunt catei extrem de dificil de dresat, asa ca stapanii timizi trebuie sa ia in considerare achizitionarea unui caine din alta rasa.
Catelul Husky se potriveste cel mai bine cu un stapan care este increzator, cu experienta, care stie sa stabileasca reguli si sa ofere cainelui consecventa. La fel ca toate rasele, si ei au nevoie de dresaj de supunere, dar acestia par sa aiba o abilitate neobisnuita de a face diferenta dintre momentele cand sunt acasa si cele cand sunt la dresat, comportandu-se frumos cand sunt la dresat si ignorand comenzile cand sunt acasa. Trebuie sa fiti foarte precauti cu cainii din rasa Husky, deoarece acestia sunt recunoscuti ca fiind artisti atunci cand vine vorba de evadare. Acesti patrupezi vor pleca de acasa ori de cate ori vor avea o oportunitate. Din pacate, mult prea multi patreupezi Husky s-au pierdut sau au fost raniti ca urmare a acestui lucru. Este esential pentru stapanii lor sa isi verifice constant curtea pentru a observa daca exista vreun mijloc de evadare pentru acestia.
Desi au multe calitati care ii pot face dificili, cateii din rasa Husky Siberian sunt minunati. Fanii acestei rase imbratiseaza natura minunata a acestor patrupezi. Cand sunt dresati si ingrijiti corespunzator, ei sunt tovarasi de familie minunati.
Trasaturi
- In functie de climatul in care traieste, catelul Husky Siberian, in general, naparleste foarte putin, cu exceptia perioadelor din an in care naparleste in mod obisnuit, atunci cand ii cade o cantitate mai mare de par. Acest lucru se intampla aproximativ de doua ori pe an, se intampla mai des daca traieste intr-un loc cu un climat mai cald, iar atunci cand se intampla, catelul naparleste o perioada de aproximativ 3 saptamani.
- Nu este recomandat pentru persoanele care locuiesc in apartament, insa sunt unii catei care se descurca destul de bine in apartamente daca sunt dresati intr-un mod corespunzator.
- Sunt artisti atunci cand vine vorba de evadare, sunt si au fost cunoscuti ca fiind caini carora le place sa rataceasca pe unde vor, dupa care se pierd. Acestia pot sari garduri, pot sa rupa lanturile in care sunt tinuti, pot sa scape din lesa sau pot sa gaseasca orice alta modalitate de a scapa. Cateii Husky au nevoie de o curte care sa fie imprejmuita de un gard inalt, iar gardul ar trebui, de asemenea, sa fie pus in pamant cativa centimetri pentru a-i impiedica pe acestia sa-si sape iesirea.
- Pot fi foarte distructivi indiferent de locul in care se afla, ei pot distruge lucruri atat in interior cat si in exterior. Daca sunt lasati in casa fara sa fie in cusca, acesti patrupezi pot distruge toata casa si pot provoca diferite pagube. In cazul in care se afla afara, acestora le place sa sape si vor sapa atat in curte, cat si in gradina cu flori pe care o poate distruge. Un catel caruia i se ofera un loc in curte, special pentru sapat, este mult mai fericit si la fel veti fi si dumneavoastra.
- Desi adora urletele, ei rareori latra si nu va vor avertiza latrand daca cineva intra pe proprietatea dumneavoastra. Acest lucru ii face patrupezi nepotriviti pentru paza. Husky mai degraba ar ajuta un hot in loc sa vada in acesta un potential pericol sau sa-l perceapa ca si o amenintare.
- Nu sunt potriviti pentru persoane timide sau pentru persoane care nu au mai avut un catel inainte. Acestia au nevoie de un stapan puternic care sa poata sa-si mentina pozitia alfa in casa in care locuieste. Husky au nevoie de dresaj de supunere inca de la o varsta frageda, insa acestia pot fi foarte dificili si incapatanati atunci cand vine vorba de dresaj.
- Sunt foarte curiosi, iar din aceasta cauza se pot rani sau se pot pierde in timp ce exploreaza ceva nou.
- Husky Siberian sunt cunoscuti ca fiind catelusi afectuosi si buni. In general, se inteleg bine cu copiii, desi copiii mici nu trebuie lasati niciodata singuri cu nici un patruped, indiferent din ce rasa face parte. De asemenea, ei se inteleg bine si cu oamenii si se inteleg destul de bine si cu alti caini care locuiesc in aceeasi casa cu ei.
- Cateii din rasa Husky Siberian au fost crescuti ca si caini care au nevoie de foarte putina mancare pentru a supravietui. Acest lucru se aplica si astazi, catelul nu are nevoie de un numar mare de calorii pe zi. Este important sa intrebati reproducatorul de la care ati achizitionat catelul in legatura cu recomandarile alimentare si sa ii urmati sfaturile.
- Catelul nu poate fi lasat sa alerge singur, fara sa fie tinut in lesa, in timpul in care iesiti cu el la plimbare, deoarece acesta poate sa fuga de langa dumneavoastra sau poate sa urmareasca alte animale mici pe care le considera prada.
- Datorita frumusetii lor, sunt unii dintre catei care sunt cumparati din motive care nu sunt bine intemeiate. Multe persoane nu iau in considerare temperamentul si trasaturile personale ale cainelui si isi dau seama adesea ca au un caine nesuferit, desi este frumos. Multi catei sunt fie pierduti, fie ucisi, fie dati la adaposturi din cauza stapanilor care nu sunt suficient de informati despre aceasta rasa. Daca va ganditi sa va cumparati un exemplar, acordati-va mult timp pentru a invata ce presupune achizitionarea unui caine din aceasta rasa. Vizitati cativa crescatori sau mergeti in adaposturi de caini, cititi carti, discutati cu alti stapani de Husky si, eventual, adoptati unul daca simtiti ca ii puteti face fata. Daca dupa toate experientele pe care le veti avea, inca simtiti ca totusi va doriti un catel Husky Siberian, acordati-va timp pentru a decide daca doriti sa adoptati un catel abandonat in adapost. Urmati sfaturile crescatorului cainelui dumneavoastra si amintiti-va ca acest patruped frumos va va face viata o aventura care nu va fi intotdeauna una buna.
- Pentru a avea un patruped sanatos, nu cumparati niciodata un catelus de la un crescator iresponsabil sau de la un magazin de animale de companie. Cautati un crescator cu reputatie, care testeaza patrupezii de reproductie pentru a se asigura ca nu sunt predispusi la boli genetice pe care ar putea sa le transmita la catelusi si totodata ca au temperamente stabile.
Istoria rasei Husky Siberian
Rasa Husky Siberian se crede ca a avut originea printre Chukchi, un trib al nomazilor siberieni. Istoria acesteia este relativ necunoscuta, dar testele ADN confirma faptul ca este printre cele mai vechi rase de caini. Se stie ca oamenii din tribul Chukchi au folosit cateii pentru transport rapid si ca, totodata, acestia erau crescuti si ca si animale de familie. Cateii Husky dormeau, adesea, cu copiii si le asigurau acestora un loc cald si confortabil.
Husky Siberian au fost importati in Alaska in 1908 si au fost folositi ca si caini care trageau sania in timpul goanei dupa aur. Au fost folositi in toate loturile sportive din Alaska, lotul fiind o cursa de caini de 656 km, aceasta rasa continuand sa participe activ in loturile sportive chiar si in zilele noastre. Registrele dovedesc faptul ca ultimul Husky Siberian a fost exportat din Siberia in 1930, cand granitele au fost inchise de guvernul sovietic. Rasa a continuat sa prospere in America de Nord.
Desi s-au schimbat putin fata de cum aratau cainii originari siberieni Sled Chukchi, acestia pastreaza in continuare multe dintre calitatile minunate ale rasei Sled Chukchi. Clubul Siberian din America a fost fondat in 1938, iar rasa Husky Siberian a fost recunoscuta de Clubul American de Canini in 1930 si de Clubul Canadian de Canini in 1939.
Personalitatea
Cateii din rasa Husky Siberian sunt animalute care traiesc in haita si au nevoie de un stapan care sa le fie lider. Acest lucru face mai usor dresajul, deoarece in timp veti constata ca cainele dumneavoastra va respecta, dar sa nu va mirati daca acesta va testeaza limitele pentru a se asigura daca dumneavoastra sunteti liderul si daca incearca sa preia controlul din cand in cand. Atunci cand se intampla acest lucru, este important sa va mentineti pozitia in fata lor intr-un mod ferm.
Aratati-i patrupedului ca dumneavoastra sunteti stapanul, insa nu prin intimidare sau lovire, ci prin confirmarea regulilor de baza cu claritate si consecventa. A-ti face cainele sa astepte sa primeasca mancarea este una dintre cele mai bune metode de a-ti stabili rolul de stapan. Catelul Husky va va privi ca fiind persoana care detine toate resursele valoroase – mancare, jucarii si alte bunatati canine.
Aceasta rasa are un nivel mare de energie, iar din acest motiv poate deveni distructiva atat atunci cand este in interiorul locuintei, cat si atunci cand este in afara ei, mai ales daca se plictiseste sau daca nu are parte de exercitii fizice adecvate. Catelusii din aceasta rasa vor fi in stare sa distruga o casa daca sunt lasati singuri, chiar a existat un caz in care catelusul Husky Siberian a fost gasit mestecand dintr-un zid de ciment.
De asemenea, acesti catei vor sapa atat in curte, cat si in gradina cu flori, dar pot fi dresati sa sape doar intr-un anumit loc din curte. Este mai bine pentru toata lumea daca cainele este invatat sa sape doar intr-un singur loc, fiind mult mai greu sa-l dezvatati de acest obicei. Cu toate acestea, cainele poate fi destul de fermecator, cu toate ca natura sa este una putin rautacioasa, acesta este si un catel jucaus. De asemenea, ei sunt destul de sociabili si adora sa-si arate talentele.
Patrupezii Husky Siberian nu latra, acest lucru este o veste buna, insa acestia adora sa urle, ceea ce poate fi foarte frustrant pentru vecini. Daca catelul Husky Siberian nu este dresat corespunzator, acesta nu va fi un animal de companie ideal pentru a trai in apartament. Desi sunt adorati pentru ca sunt prietenosi si blanzi, acestia nu sunt potriviti ca si caini de paza.
Din pacate, ei nu sunt caini suspiciosi atunci cand vine vorba de straini sau chiar de hoti. Cert este ca ei tind sa iubeasca pe toata lumea. Temperamentul acestor caini nu apare in vid, ci este afectat de o serie de factori, inclusiv de ereditate, dresaj si socializare. Puii cu temperamente dragute sunt curiosi si jucausi, dispusi sa se apropie de oameni si sa fie tinuti in brate de acestia.
Cand va decideti sa cumparati un patruped Husky Siberian nu alegeti un catelus care se bate cu alti catelusi si nici pe cel care se ascunde in colt. Intalniti intotdeauna cel putin pe unul dintre parinti, de obicei mama este cea disponibila, pentru a va asigura ca au temperamente agreabile alaturi de care va veti simti bine. Intalnirea fratilor sau a altor rude ale parintilor este, de asemenea, utila pentru a vedea cum va fi catelusul atunci cand va creste.
La fel ca orice animal, cainele Husky are nevoie de socializare timpurie, de expunere la un mediu cu multi oameni, de expunere in diferite locuri si la diferite sunete si experiente, inca de cand este pui. Socializarea il va ajuta pe catelusul dumneavoastra sa ajunga un catel adult prietenos cu oamenii si cu alti patrupezi. Invitati prieteni la dumneavoastra acasa in mod regulat si duceti catelusul in parcuri aglomerate, in magazine care permit intrarea cu caini si plimbati-l prin cartier pentru ca acesta sa se intalneasca cu vecinii, toate acestea il vor ajuta sa-si dezvolte abilitatile sociale.
Sanatatea
Cainii din rasa Husky Siberian sunt in general sanatosi, dar ca toate rasele, sunt predispusi la anumite afectiuni de sanatate. Nu toti cateii Husky Siberian vor dezvolta una sau toate aceste boli, dar este important sa fiti constient de ele daca aveti in vedere achizitionarea unui patruped din aceasta rasa.
Daca veti cumpara un catelus, incercati sa gasiti un reproducator bun care va va oferi avizele de sanatate pentru ambii parinti ai catelusului. Adeverintele de sanatate dovedesc faptul ca un catel a fost testat pentru o anumita afectiune si ca este exclus ca acesta sa o dezvolte. In cazul cainilor din rasa Husky, ar trebui sa va asteptati sa primiti adeverinte de sanatate de la Fundatia Ortopedica pentru Animale pentru displazia soldului, displazia cotului, hipotiroidism si pentru boala von Willebrand, de la Universitatea Auburn pentru trombopatie si de la Fundatia pentru Regenerarea Ochilor Cainilor, o autorizatie care certifica faptul ca ochii catelului sunt normali.
Cataracta – este o opacitate prezenta pe lentila ochiului care provoaca dificultati de vedere. Ochiul afectat al cainelui va avea un aspect tulbure/incetosat. Cataracta apare, de obicei, la batranete si uneori poate fi indepartata chirurgical pentru a imbunatati vederea cainelui.
Distrofia corneei – este o conditie medicala care afecteaza corneea sau portiunea exterioara transparenta a globului ocular. Este o opacitate cauzata de o colectie de lipide in cornee. Se observa, de obicei, la cateii tineri si, in general, afecteaza mai mult femelele. Nu exista terapie pentru aceasta afectiune si nu pare sa afecteze vederea catelusilor.
Atrofia retiniana progresiva (ARP) – este o afectiune degenerativa a ochiului care in cele din urma provoaca orbire din cauza pierderii fotoreceptorilor din spatele ochiului. ARP este detectabila cu multi ani inainte ca patrupedul sa prezinte semne de orbire. Din fericire, patrupezii isi pot folosi celelalte simturi pentru a compensa orbirea, iar un caine orb poate trai o viata deplina si fericita. In cazul in care catelul dumneavoastra este nevazator, incercati sa nu va faceti o obisnuinta din a muta mobilierul. Reproducatorii cu reputatie testeaza ochii cateilor anual, primind o certificare din partea medicului oftalmolog veterinar si nu reproduc patrupezii care sufera de aceasta boala.
Ingrijirea
Cainii din rasa Husky Siberian au nevoie de miscare fizica zilnica de 30 pana la 60 de minute pentru a nu se plictisi. Acestia sunt parteneri excelenti de jogging/alergat, dar nu trebuie sa alerge atunci cand afara este foarte cald. In mod surprinzator, ei au nevoie de o curte mica (dar sigura) pentru a-si consuma energia. Cateii din rasa Husky Siberian trebuie sa faca miscare fizica pentru a fi fericiti. De obicei, doar prin faptul ca aveti o viata activa si ca mergeti in drumetii sau practicati alte sporturi in aer liber si bineinteles, va luati cainele cu dumneavoastra, acest lucru il va mentine pe cainele Husky Siberian sanatos, fericit si nu va va face probleme.
Asa cum am mentionat anterior, dresajul este o necesitate in cazul acestei rase si este posibil sa fie nevoie sa investiti in cursuri de supunere mai avansate. Acest lucru poate fi dificil pentru multi stapani si dresori, deoarece cainii din aceasta rasa sunt foarte inteligenti si vor face diferenta dintre dresajul oferit de dresor si cel de acasa. Se vor comporta minunat cand vor fi cu dresorul, urmand toate instructiunile si comenzile, dar acasa pot redeveni acei patrupezi incapatanati care v-au furat inima. Acest lucru poate fi frustrant, dar veti descoperi ca rabdarea, timpul si putin si din incapatanarea dumneavoastra vor schimba lucrurile in bine.
Dresajul in cusca este o varianta importanta care este deseori recomandata de catre crescatori. Cusca va pastreaza in siguranta cainele si catelusul si, de asemenea, le ofera acestora propriul lor refugiu in care sa se retraga atunci cand se simt coplesiti sau obositi. O cusca nu trebuie niciodata sa fie folosita in scopul de a pedepsi cainele. Dresajul in lesa este, de asemenea, o necesitate, intrucat patrupedul Husky Siberian nu trebuie lasat niciodata fara lesa atunci cand se afla intr-o zona neingradita. Patrupedului Husky ii place sa alerge si va face acest lucru fara sa se gandeasca cat de mult se poate indeparta de dumneavoastra.
Va puteti pierde cu usurinta catelul Husky Siberian daca acesta decide sa urmareasca ceva prada sau daca, pur si simplu, va incepe sa alerge de bucurie. Cateii Husky Siberian chiar au un instinct puternic de a-si urmari prada, iar acesta este un alt motiv pentru care ar trebui sa fie tinuti in lesa in timpul plimbarilor.
Hranirea
Cantitate zilnica recomandata este de 1,5 – 2 cani de mancare uscata de calitate superioara, impartite in doua mese. Cand vine vorba de orele de masa, cateii sunt cunoscuti ca fiind catei care depoziteaza mancarea, astfel necesitand o cantitate relativ mica de mancare comparativ cu dimensiunea lor.
Aceasta trasatura poate fi observata la descendentii acestei rase, deoarece oamenii din tribul Chukchis au dezvoltat acesti catei pentru a putea trage o trasura incarcata la un nivel mediu, intr-un ritm rapid, pe distante mari, la temperaturi scazute, cainii consumand inainte o cantitate de alimente cat mai mica posibil. Cantitatea de hrana pe care o mananca patrupedul adult depinde de marimea, varsta, constitutia, metabolismul si nivelul de activitate al acestuia. Cateii sunt individuali, la fel ca oamenii, si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de hrana.
Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !
Este aproape de la sine inteles faptul ca un patruped extrem de activ va avea nevoie de mai multa hrana fata de un caine cu un nivel scazut de energie. Calitatea hranei pe care o cumparati face, de asemenea, o diferenta, cu cat mancarea este de calitate mai buna, cu atat mai mult catelul se va hrani mai bine si isi va lua aportul zilnic necesar de nutrienti.
Culoarea si ingrijirea blanii
Asigurati-va ca aspiratorul dumneavoastra va este in cea mai buna stare de functionare si rezervati-va timp cu regularitate pentru a va ingriji atat gospodaria, cat si patrupedul Husky Siberian. Blana este dubla, de lungime medie. Parul este intins, iar la atingere se simte moale si dens.
Cateii naparlesc foarte mult, mai ales primavara si toamna, cand isi schimba blana. Aceasta rasa de caini este o rasa destul de usor de ingrijit. Patrupezii Husky Siberian care traiesc in zone cu temperaturi mai scazute tind sa naparleasca mai putin decat cei care traiesc intr-un climat mai cald. Puteti evita caderea si excesul de par din casa dumneavoastra daca periati blana catelului dumneavoastra cel putin o data pe saptamana in timpul anului si zilnic in timpul sezonului de naparlire.
Cateii din rasa Husky Siberian sunt caini curati si isi vor face timp sa se curate, la fel cum face o pisica. In mod obisnuit, acestia nu emit un miros specific de catelus si au nevoie de baie destul de rar, cu exceptia cazului in care, desigur, se rostogolesc in ceva dezgustator prin curte sau gasesc o balta murdara in care sa sara. Inainte de a-i face baie cainelui, trebuie sa cautati un sampon pentru caini de calitate superioara, conceput pentru a pastra uleiurile naturale din pielea si blana cainelui dumneavoastra. Cateii pot avea o varietate de culori si multe pete, de la negru la alb pur cu pete colorate pe corp, care pot fi de culoare rosie si de culoarea cuprului. Ochii lor pot fi de culoare maro, albastru sau o combinatie de culori, iar datorita mimicii fetei si a culorii ochilor acestia sunt foarte atragatori.
Dintii animalutului trebuie periati de cel putin doua sau trei ori pe saptamana pentru a indeparta acumularea de tartru si bacteriile care il insotesc. Periajul zilnic este si mai indicat daca doriti sa preveniti afectiunile gingivale si respiratia urat mirositoare. Taiati unghiile patrupedului o data sau de doua ori pe luna in cazul in care cainele dumneavoastra nu le toceste in mod natural, pentru a preveni zgarieturi si alte probleme. Daca puteti auzi unghiile catelului facand un sunet pe podea, inseamna ca acestea sunt prea lungi.
Unghiile cateilor au vase de sange in ele, iar daca sunt taiate prea scurt se poate provoca o sangerare, iar cainele s-ar putea sa nu mai coopereze data viitoare cand va fi necesar sa i se taie unghiile. Deci, daca nu va descurcati sa faceti acest lucru, cereti sfaturi medicului veterinar sau ingrijitorului de canini profesionist.
Urechile cainelui trebuie verificate saptamanal pentru a observa daca exista roseata sau miros urat, semne care pot indica prezenta unei infectii. Cand verificati urechile catelului, stergeti-le cu o discheta de bumbac umezita intr-o solutie de curatat urechile care are un pH neutru, pentru a preveni infectiile. Nu introduceti nimic in canalul urechii, curatati doar urechea exterioara. Obisnuiti-va animalutul Husky sa fie periat si examinat inca de cand este un catelus.
Manipulati si verificati frecvent labutele patrupedului pentru ca acesta este sensibil atunci cand vine vorba de picioare si verificati-i gurita si urechile. Faceti o experienta pozitiva din aceste verificari, plina de laude si recompense, in acest fel veti pune bazele pentru examene veterinare usoare pentru perioada cand acesta va fi adult.
In timpul ingrijirii verificati cainele pentru a observa daca are diferite leziuni, eruptii cutanate sau semne de infectie care pot aparea pe piele, pe nas, pe gura, pe ochi sau pe picioare, semne cum ar fi roseata, sensibilitatea sau inflamatia. Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseata sau scurgeri. Examenul dumneavoastra saptamanal va va ajuta sa identificati mai devreme problemele potentiale de sanatate.
Interactiunea cu copiii si cu alte animale de companie
Cateii din rasa Husky sunt animale de companie grozave pentru locuintele in care sunt si copii. Acestia pot fi foarte toleranti fata de copii, dar la fel ca toti cainii, trebuie supravegheati atunci cand se afla in preajma copiilor mici. Invatati intotdeauna copiii cum sa se apropie si cum sa atinga catelusii si supravegheati intotdeauna orice interactiune intre animalute si copii mici pentru a impiedica o posibila muscatura sau o imbranceala, provenite din partea oricaruia, fie a cainelui, fie a copilului. Invatati copilul sa nu se apropie niciodata de catel in timp ce acesta mananca si sa nu incerce vreodata sa ia mancarea cainelui. Niciun catel nu trebuie lasat vreodata nesupravegheat atunci cand este cu un copil.
Cateii Husky Siberian se inteleg bine cu alti patrupezi, dar este important ca acestia sa invete sa socializeze de cand sunt catelusi. Acest lucru ii va face sa se obisnuiasca cu alti patrupezi si, de asemenea, cu oamenii, desi sunt foarte afectuosi chiar si cu strainii. Socializarea ii invata pe catelusi cum sa se comporte si cum sa salute alti caini si pe stapanii lor. Trebuie sa retineti istoria acestei rase.
Conditiile dure din Siberia au dus la aparitia unui instinct puternic de prada in cazul cainilor din aceasta rasa, deoarece mancarea era adesea greu de gasit. Drept urmare, multi caini Husky isi mentin si astazi instinctul de a urmari prada, urmarind sa atace animale mici, cum sunt veveritele, iepurii si pisicile. Cu toate acestea, unii caini Husky, prospera in gospodarii in care exista mai multe animale de companie, mai ales daca sunt crescuti de mici impreuna cu acestea.