Dresaj acasa : trucuri pentru a invata cainele cum si unde sa-si faca nevoile

dresaj acasa caine nevoi

Elemente generale

Cheia succesului in dresajul acasa este sa putem anticipa cand catelusul are nevoie sa fie scos, cand sa-l scoatem la timp si cand sa-l recompensam pentru ca a facut ce trebuie unde trebuie. Astfel, va capata obiceiul sa-si faca nevoile afara.

Ca sa nu gresiti, asigurati-va ca este atent supravegheat cand nu e in cusca sau in locul de joaca: in primele 4-6 luni de viata nu trebuie sa circule liber prin casa, nici macar prin curte. O singura greseala poate da peste cap procesul de dresaj acasa.

Pentru a reusi dresajul acasa, toti cei care se ocupa de caine trebuie sa inteleaga si sa respecte acelasi program. Inconsecventa va induce cainelui o stare de confuzie.

Nota: In cazul in care cainele are un accident, nu-l pedepsiti ! S-a intamplat din vina voastra.  Curatati bine si fiti mai atenti data viitoare.

Pasii de urmat pentru un dresaj reusit acasa

  1. Scoateti puiul din cusca o data pe ora sau la doua ore, pentru a urina. Puneti-i lesa cand il scoateti afara, altfel va fi neatent.

Daca se duce imediat sa-si faca nevoile :

Laudati-l si recompensati-l imediat cu o gustare de buna calitate (recomandam trei bucatele de hrana cu ficat, ca doar nu vreti sa-i dati mai putin decat merita) si scoateti-i zgarda ca sa se poata juca in voie.

Daca nu aveti curte cu gard, lasati-l sa se joaca in casa o vreme. Stati cu ochii pe el, pentru ca activitatea poate stimula vezica si trebuie sa fiti pregatiti sa-l scoateti rapid afara daca da semne ca vrea iarasi la toaleta. Aceste semne pot fi adulmecatul sau miscarea in cerc.

Dupa ce s-a zbenguit suficient, puneti-l inapoi in cusca, avand alaturi jucaria de mestecat, pana la urmatoarea pauza de toaleta, peste o ora sau doua.

Daca nu vrea sa-si faca nevoile :

  1. Dati puiului apa si puneti-l la loc in cusca pentru 15-30 de minute, iar apoi il scoateti din nou.

Nota: Nu lasati puiul in cusca mai mult de doua ore consecutive ziua sau noaptea mai mult de 6-7 ore.

  1. Mariti treptat timpul petrecut de catel afara din cusca, dar numai daca il puteti supraveghea atent si daca il puteti scoate afara imediat ce da semne (adulmecare sau miscare in cerc) ca vrea la toaleta.
  2. Daca trebuie sa lipsiti de acasa mai mult de o ora, lasati catelusul in spatiul de joaca. Cand va intoarceti, scoateti imediat cainele afara din casa. Daca isi face nevoile, recompensati-l cu timp de joaca suplimentar supravegheat, in casa sau in curte. Apoi, puneti cainele din nou in cusca si repetati acest ciclu pana cand mergeti la culcare.

Recomandare : Daca in majoritatea zilelor sunteti plecati de la 9 la 5, urmati programul de dresaj in cusca la inceputul si la sfarsitul zilei si in weekend-uri. Cand nu sunteti acasa, catelusul poate sta in spatiul de joaca, unde e mai mult loc.

Probleme

Daca dureaza prea mult pana reusiti sa dresati cainele, identificati sursa problemei. Iata principalele obstacole in dresajul de acasa.

O problema de sanatate. Se poate intampla ca o infectie a tractului urinar sau o alta maladie sa faca aproape imposibil dresajul acasa. Daca aveti probleme mari, mergeti la veterinar pentru un consult.

Prea multa apa. Intrebati veterinarul de cata apa are nevoie catelusul si spuneti-i daca puiul bea apa in exces. Daca nu e nicio problema, limitati apa la cantitatea recomandata zilnic.

Duceti catelusul in brate la toaleta de afara, in loc sa mearga singur. Este adesea o problema cu puii din rase de talie mica, dar poate sa apara si la rasele mari, daca sunt suficient de mici pentru a fi luati in brate.

Prea mult timp de joaca in casa, fara supraveghere corespunzatoare. Puiul nu trebuie lasat nesupravegheat in casa. Punct. Daca nu il puteti supraveghea, legati-l de cureaua voastra sau de o masa de langa voi, sau tineti-l in cusca sau in spatiul de joaca pana cand va eliberati si il puteti supraveghea.

Nu isi goleste vezica suficient. Trebuie sa va uitati pentru a va sigura ca puiul isi goleste complet vezica inainte de a reintra in casa. Nu lasati catelul in curte nesupravegheat !

Il recompensati cu timp de joaca prin casa chiar daca nu si-a facut nevoile afara. Nu cedati ! Daca puiul nu si-a facut nevoile dupa 5 minute petrecute afara, de preferat in lesa, il duceti inapoi in cusca si incercati mai tarziu.

Catelul si-a facut de atatea ori nevoile in acelasi loc, in interior, incat crede ca aceea e zona de toaleta. Daca se intampla asa, va fi mai greu sa il convingeti sa-si faca nevoile afara. La urma urmei, nu v-ar fi si voua greu sa va faceti nevoile in curte dupa ce ati folosit atatia ani o toaleta dotata ?  Solutia la aceasta problema este sa va asigurati ca puiul nu are acces deloc la zona pe care o crede toaleta. Imprejmuiti-o, inchideti o usa, daca se poate, sau supravegheati cainele extrem de atent.

Daca puiul isi face in mod constant nevoile in cusca

Acest lucru se intampla de regula pentru ca puiul a fost cumva silit sa-si faca nevoile in zona in care locuieste. Poate a stat zile intregi in cusca. Cainii care au trecut prin asemenea experiente dau rezultate daca renuntati la cusca si il legati cu o sfoara scurta de cureaua voastra sau de o masa din apropiere, si dublati frecventa iesirii din casa pentru evacuarea vezicii si intestinului.

Laudati-l cu entuziasm ori de cate ori isi face nevoile in locul potrivit si la momentul potrivit. Mai presus de orice, fiti rabdatori ; nu e vina catelusului ca a capatat un astfel de comportament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *