banci online straine cu conturi in valuta

De ce câinele meu își linge lăbuțele obsesiv? Cauze și soluții.

De ce câinele meu își linge lăbuțele obsesiv

Am avut câteva zile libere și am stat acasă cu Rex, câinele meu. Stăteam pe canapea, citeam cu atenție winbet recenzie, când dintr-o dată îl văd pe Rex, cum stă acolo liniștit și începe să-și lingă lăbuțele de parcă ar fi fost acoperite în unt de arahide. Știi momentul ăla când te uiți la el și-ți dai seama că ceva nu e în regulă, dar încă nu știi exact ce? Eh, asta mi s-a întâmplat mie. Și nu era prima dată. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, a început să facă asta destul de des. Dar stai, de ce fac asta câinii?

Posibile cauze

Așadar, în timp ce mă uitam la Rex, am început să caut pe net și am dat peste o grămadă de motive pentru care câinii își pot linge lăbuțele obsesiv. Se pare că poate fi dintr-o mulțime de motive – unele chiar foarte comune, altele mai ciudate.

  1. Alergii – Uite, eu am fost destul de șocat când am aflat că Rex ar putea să aibă alergii. De obicei, mă gândeam la oameni când venea vorba de alergii – polen, praf, chestii de genul ăsta – dar se pare că și câinii pot fi alergici la lucruri. Alergiile alimentare sunt frecvente sau chiar cele provocate de mediu, cum ar fi polenul sau mucegaiul. Și reacția asta le dă o senzație de mâncărime pe lăbuțe, motiv pentru care încep să le lingă fără oprire. Deci, dacă îl vezi pe câinele tău că se lingă constant după o plimbare prin parc sau după o masă, poate e cazul să te întrebi: „Oare ce nu-i place stomacului sau pielii lui?”
  2. Probleme cu pielea – La fel ca noi, și câinii pot avea pielea uscată sau iritații. Bine, nu cred că Rex ar merge vreodată la dermatolog (ar fi o scenă destul de amuzantă), dar ideea e că anumite probleme de piele îi pot cauza mâncărimi. Poate e vorba de o infecție mică, poate pielea lui e iritată din cauza unui produs de curățenie pe care îl folosim în casă sau poate că a căpătat o ciupercă. Oricum ar fi, dacă lingerea continuă, poate ar trebui să-l duci la veterinar să verifice.
  3. Durere sau disconfort – Un alt lucru pe care l-am aflat (și pe care l-am simțit și eu pe pielea mea la un moment dat) e că, dacă Rex își linge lăbuțele excesiv, poate că are ceva dureros acolo. Poate că s-a înțepat într-o piatră sau poate are o rană mică pe care n-am observat-o. Câinii, fiind câini, vor încerca să-și „rezolve” problema singuri – iar lingerea asta e felul lor de a spune „hei, am o problemă aici!”. Verifică-i lăbuțele cu atenție, poate găsești ceva ce a scăpat la prima vedere.
  4. Stres și anxietate – Și da, câinii pot avea și ei stres. Poate că suntem noi prea obișnuiți să vedem câinii ca pe niște ființe fericite tot timpul, dar, la fel ca noi, și ei pot avea zile proaste. Rex, de exemplu, se mai agită când plec la muncă (da, să spunem că nu e mare fan al plecărilor mele). Încep să cred că lingerea asta a lăbuțelor e felul lui de a se calma. Știi, exact cum noi am ronțăi o gustare sau am scotoci prin telefon când suntem stresați. Cam așa ceva.
  5. Plictiseală – Nu mă așteptam să aflu asta, dar câinii pot ajunge să-și lingă lăbuțele pur și simplu pentru că sunt… plictisiți. Exact! Dacă Rex n-a avut suficientă activitate în ziua respectivă, pare să se apuce de lingerea obsesivă doar ca să aibă ceva de făcut.

Ce poți să faci?

Bun, să presupunem că ai identificat unul dintre motivele de mai sus. Ce faci acum? Ei bine, soluțiile depind foarte mult de cauză, dar am încercat câteva lucruri care par să ajute la Rex și poate funcționează și la câinele tău.

  1. Verifică-i lăbuțele regulat – Eu am început să fac asta destul de des. E simplu, doar mă uit să văd dacă are vreo zgârietură, vreo rană sau ceva ciudat pe lăbuțe. Și dacă observ ceva, fie curăț zona, fie îl duc la veterinar să-mi dea ceva mai serios.
  2. Schimbă-i dieta – Am citit undeva că, uneori, schimbările de dietă pot face minuni. Dacă alergiile alimentare sunt cauza, poate că un nou tip de hrană (hipoalergenică sau fără cereale) ar putea să rezolve problema. Am încercat și eu asta cu Rex și, surprinzător, a ajutat puțin.
  3. Mai multă activitate – Dacă bănui că e plictisit, du-l la plimbări mai lungi sau joacă-te mai mult cu el. Într-o zi am dus-o la extrem și l-am dus pe Rex într-o excursie de hiking, și după aia a fost atât de obosit că nici nu s-a mai gândit la lins lăbuțele. Deci, uneori, un câine obosit e un câine fericit și… mai puțin obsesiv.

Lasă un răspuns