banci online straine cu conturi in valuta

Ciobanesc de Picardia, poze si informatii

rasa Ciobanesc de Picardia

I se mai spune si Berger Picard si se crede ca e cea mai veche rasa de ciobanesti din Franta. Aspectul ciufulit si inteligenta vie i-a adus multi admiratori, de-alungul secolelor si, in zilele noastre, a primit chiar si roluri in filme.

Desi sunt caini de rasa pura, ii putem intalni in adaposturi sau la centrele canine de salvare. Nu uitati sa adoptati ! Nu cumparati caine, incercati adoptia.

E un caine care se face repede remarcat, datorita urechilor inalte si ascutite si a cozii in forma de carlig. Are ochi inchisi la culoare si privirea patrunzatoare. Ciobanescul de Picardia prinde repede lectiile de dresaj, dar ar putea avea o doza de incapatanare. Sunt caini foarte inteligenti, plini de energie si au nevoie de miscare dar si de jocuri in care sa-si foloseasca mintea. Daca ii satisfaceti nevoile, veti avea un caine loial, afectuos, practic un nou membru in familie, care iubeste copiii. E un caine robust, cu oase puternice. Are nevoie de socializare timpurie si dresaj cu recompense.

Caracteristicile rasei

Adaptabilitatea
[+] Adaptare usoara in apartamente
Contrar credintei populare, o marime mica la caine nu-l face pe acesta sa fie un caine de apartament – multi caini de statura mica au prea multa energie si tind sa latre foarte mult. Fiind linistit, cu un nivel de energie scazut, destul de calm in interior si politicos cu ceilalti vecini, reprezinta calitatile potrivite pentru un caine de apartament.
[+] Bun pentru stapan incepator
Unii caini sunt mai usor de stapanit decat altii: pot fi dresati mai bine mult mai usor. Ei sunt, de asemenea, destul de rezistenti incat sa revina la aceleasi greseli. Cainii care sunt foarte sensibili, care gandesc independent sau sunt increzuti, pot fi mult mai greu de stapanit pentru un stapan care este incepator. Va puteti gasi cel mai potrivit caine pentru dumneavoastra daca tineti cont de experienta personala pe care ati avut-o cu alti caini, pe masura ce va alegeti un catelus.
[+] Nivelul de sensibilitate
Unii caini vor lasa o mustrare stricta in spatele lor, in timp ce altii vor avea chiar si un aspect uimitor de inimos. Cainii cu o sensibilitate scazuta, numiti si comozi, toleranti, rezistenti si chiar nesimtiti, pot mult mai bine sa faca fata la o gospodarie galagioasa, haotica, la un stapan mai galagios sau mai hotarat, la o rutina variabila sau nepotrivita. Aveti copii, tineti multe petreceri, cantati intr-o trupa sau duceti o viata agitata? Atunci este bine sa aveti un caine cu o sensibilitate scazuta.
[+] Tolereaza sa fie lasat singur
Unele rase de caini tind sa aiba o relatie foarte apropiata cu familiile lor si sunt mult mai inclinate sa se ingrijoreze sau sa se panicheze atunci cand sunt lasate singure de catre stapani. Un caine anxios poate fi foarte distructiv, poate sa latre mult, sa planga mult, sa mestece, cauzand un dezastru. Aceste tipuri de rase o duc mai bine atunci cand un membru al familiei este acasa pe timpul zilei sau atunci cand stapanul poate sa duca cainele cu el la munca.
[+] Tolereaza vremea rece / frigul
Rasele care au o blana foarte scurta si rara sau care nu sunt acoperite cu blana sau grasime corporala, cum sunt cainii Ogari, sunt vulnerabili la frig. Caini cu o toleranta scazuta la frig trebuie sa traiasca inauntru, in climate calduroase si ar trebui sa aiba o haina pe ei atunci cand sunt scosi la plimbare.
[+] Tolereaza vremea calda / caldura
Cainii cu blana stufoasa si straturi duble de blana sunt mult mai vulnerabili la supraincalzire. La fel sunt si rasele care au nasul scurt, precum Bulldog-ul sau Pug-ul, din moment ce ei nu pot sa respire la fel de bine incat sa se racoreasca. Daca va doriti o rasa sensibila la caldura, cainele va trebui sa stea inauntru, in casa, cu dumneavoastra, atunci cand zilele sunt calduroase sau cand este o umiditate crescuta in aer, si, de asemenea, trebuie sa fiti foarte precauti in legatura cu antrenarea cainelui in caldura.
Afectivitate si prietenie
[+] Afectuos cu familia
Unele rase sunt independente si distante, chiar daca au fost crescute de aceeasi persoana de cand erau catelusi; altele se ataseaza mai mult de o persoana si sunt indiferente fata de restul persoanelor; si unele coplesesc toata familia cu afectiune. Rasa nu este singurul factor care ne arata nivelul de afectivitate; cainii care au fost crescuti intr-o casa in care au avut oameni in jurul lor sunt mult mai confortabili cu alte persoane si formeaza o legatura cu acestea mult mai usor.
[+] Caini prietenosi cu copiii
Fiind blanzi cu copiii, suficient de robusti pentru a se descurca cu animalele mai greu de abordat si destul de bucurosi sa-si imparta mancarea din farfurie, cu o atitudine istovitoare pentru alergare, copii care striga, toate acestea reprezinta trasaturi care fac un caine sa fie prietenos cu copiii. S-ar putea sa va surprinda cine e pe aceasta lista: Boxerii care arata feroce sunt considerati buni cu copiii, la fel cum sunt si Terrierii Americani Staffordshire (pitbullii). Micuti, delicati si potential fermecatori, cainii precum cei din rasa Chihuahua nu sunt chiar asa de prietenosi. Toti cainii sunt individuali. Rating-urile sunt generalizate si nu sunt o garantie pentru cum o anumita rasa sau un anumit caine ar trebui sa se comporte. Cainii din orice rasa pot fi buni cu copiii, in functie de experientele anterioare, de dresajul privind modul in care trebuie sa se comporte cu copiii si totodata, in functie de personalitatea cainelui. Indiferent de rasa sau de tipul acesteia, toti cainii au falci puternice, dinti ascutiti si pot musca in circumstante stresante. Copiii mici si cainii din oricare rasa ar trebui sa fie intotdeauna supravegheati de catre un adult si niciodata lasati singuri impreuna.
[+] Prietenos cu alti caini
Prietenia dintre caini, si prietenia dintre caini si oameni sunt doua lucruri complet diferite. Unii caini pot ataca sau pot incerca sa domine alti caini chiar daca sunt iubitori cu oamenii; alti caini prefera sa se joace decat sa se lupte; si unii isi intorc coada si fug. Rasa nu este singurul factor; cainii care au trait cu codescendenti si cu mama lor pana la 6-8 saptamani de viata si care au petrecut mult timp jucandu-se cu alti caini in timpul vietii de catelusi, au mult mai multe sanse sa dezvolte abilitati sociale canine bune.
[+] Prietenos cu strainii
Cainii prietenosi cu strainii vor intampina musafirii cu datul din coada si cu ghemuirea; altii sunt timizi, indiferenti sau chiar agresivi. Cu toate acestea, indiferent de rasa, un caine care a fost familiarizat cu oameni de diferite tipuri, varste, marimi, cat timp era catelus, va reactiona mai bine la interactiunea cu strainii cand va deveni adult.
Ingrijirea sanatatii
[+] Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Daca aveti de gand sa impartiti casa cu un caine, trebuie sa puteti face fata la un anumit nivel de par de caine care poate fi pe haine sau prin casa. Oricum, caderea parului variaza destul de mult de la o rasa la alta: unii caini naparlesc pe tot parcursul anului, altii pe sezon – producand o furtuna de vis din parul cazut, si unii aproape deloc. Daca sunteti o persoana obsedata de curatenie va trebui, fie sa va alegeti o rasa de caine care naparleste putin, fie sa va relaxati standardele.
[+] Potentialul de a saliva
Cainii predispusi la salivare excesiva ar putea lasa sirag de bale pe bratele dumneavoastra, lasand pete mari si umede pe haine atunci cand vin sa va intampine. Daca aveti o atitudine relaxata legata de bale, este in regula, dar daca sunteti obsedat de curatenie, ar fi bine sa alegeti un caine care nu saliveaza mult.
[+] Usor de ingrijit
Unele rase de caini au nevoie doar de periere si sunt gata de plecare; altii necesita imbaiere regulata, tunsoare si alte tipuri de ingrijire doar pentru a fi curati si sanatosi. Trebuie sa luati in considerare timpul de care dispuneti si rabdarea pe care o aveti in cazul in care va doriti un caine care are nevoie de multa ingrijire sau daca detineti bani suficienti incat sa platiti pe cineva sa faca aceste lucruri pentru dumneavoastra.
[+] Sanatatea per general
Datorita practicilor deficitare de reproducere, unele rase de caini sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de santate genetice, cum ar fi displazia de sold. Acest lucru nu inseamna ca fiecare caine din rasa respectiva va dezvolta acele boli; inseamna doar ca au un risc crescut in a le dezvolta. Daca cumparati un catelus, este o idee buna sa aflati ce boala genetica este comuna rasei de care sunteti interesat, iar in acest mod puteti intreba crescatorul in legatura cu sanatatea fizica a parintilor si a altor rude ale catelusului pe care vi-l doriti.
[+] Potentialul de a creste in greutate
Unele rase au un apetit crescut si tind sa ia in greutate usor. Precum este valabil si la oameni, supraponderea poate cauza probleme de sanatate si in cazul cainilor. Daca alegeti un caine dintr-o rasa care este predispusa la ingrasare, va trebui sa-i limitati recompensele, sa va asigurati ca face suficienta miscare si totodata sa-i impartiti mancarea zilnica in portii regulate si sa nu-i lasati mancare in vas tot timpul.
[+] Marimea
Cainii pot fi de toate dimensiunile, de la cel mai mic caine din lume, Chihuahua, pana la maretul german Great Dane, iar spatiul care ii este necesar unui caine este un factor cheie in luarea deciziei de a-l achizitiona deoarece trebuie sa fie compatibil cu spatiul in care locuiti. Cainii din rase mari par a fi coplesitori si intimidanti, dar unii dintre ei sunt incredibili de dulci! Interesati-va pentru a gasi cainele mare potrivit pentru dumneavoastra!
Dresajul
[+] Usor de dresat
Cainii usor de dresat se adapteaza mai usor si chiar foarte repede la formarea unei asocieri dintre o atitudine prompta (cum ar fi cuvantul “sezi”), o actiune (a sta), si o consecinta (primirea unei recompense). Alti caini au nevoie de mai mult timp, de mai multa rabdare si repetitie pe perioada dresajului. Multe rase sunt inteligente dar abordeaza dresajul cu o atitudine de genul “Ce imi iese mie din asta?”, in acest caz fiind nevoie de recompensare si jocuri pentru a-i invata sa se conformeze cu ceritele dumneavoastra.
[+] Inteligenta
Cainii care au fost crescuti pentru anumite lucruri care necesita luare de decizii, inteligenta si concentrare, precum cei din crescatoriile de animale, trebuie sa-si exercite creierul, precum isi antreneaza corpul cainii care au fost crescuti pentru a alerga toata ziua. Daca acestia nu obtin stimularea mentala de care au nevoie vor face lucruri care, de obicei, nu sunt placute, precum sapatul si mestecatul. Dresajul de supunere si jucariile interactive pentru caini sunt modalitati bune pentru a antrena creierul cainelui, precum pentru dezvoltarea corporala sunt sporturile pentru cainii, ca si cele de agilitate, cautare si salvare.
[+] Potentialul pentru mestecare
Este frecvent intalnit in perioada de catelus la multe rase si la rasele de Retriever la toate varstele, muscatura insemnand o tendinta la prindere, mestecat si muscat in joaca (muscatura fina, nedureroasa care nu punctioneaza pielea). Cainii care au tendinta sa muste, mult mai probabil fac acest lucru pentru a-i tine sau a-i strange pe membrii familiei lor, insa acestia au nevoie de dresaj pentru a invata ca este in regula sa roada sau sa mestece jucarii, dar nu si oameni. Rasele care au tendinta sa muste tind sa se bucure de un joc in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi si, de asemenea, se bucura si de mestecatul unei jucarii de mestecat in care sunt puse recompense.
[+] Fuga dupa prada
Cainii care au fost crescuti sa vaneze, asa cum sunt Terrierii, au o dorinta innascuta sa vaneze si uneori, chiar sa ucida alte animale. Orice vajait de pisici, veverite, poate chiar si de masini, pot sa declanseze acel instinct. Cainii carora le place sa vaneze trebuie sa fie tinuti in lesa sau trebuie tinuti intr-o zona ingradita atunci cand sunt afara, si totodata este nevoie sa aveti in curte un gard inalt si sigur. Aceste rase, in general, nu sunt potrivite pentru case in care mai exista si alte animale de companie mici care pot arata ca o prada, asa cum sunt pisicile, hamsterii sau cainii mici. Rasele care initial au fost folosite pentru vanatoarea de pasari, pe de alta parte, in general, nu vor vana, dar probabil nu vor fi atente la dumneavoastra atunci cand sunt zboara pasari in jurul lor.
[+] Tendinta de a latra
Unele rase tac mai des decat altele. Cand alegeti o rasa, ganditi-va cum vocalizeaza cainele – cu latraturi sau urlete – si cat de des o face. Daca luati in considerare achizitionarea unui caine de vanatoare, o sa auziti latratul ca pe o melodie sau ca pe ceva ce va scoate din sarite? Daca va ganditi sa va luati un caine de paza, credeti ca il va alerta in permanenta orasul plin de “straini” suspiciosi? Oare viata locala salbatica il va transforma intr-un caine salbatic? Locuiti in zone cu restrictii legate de zgomot? Aveti vecini in apropiere? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspuns inainte de a alege rasa de caine pe care o doriti.
[+] Dorinta de libertate
Unele rase de caini sunt mai libertine decat altele. Cainii nordici, precum sunt Husky Siberieni, au fost crescuti pentru a parcurge distante lungi, iar atunci cand au ocazia, vor pleca dupa orice le creste interesul. Multi caini de vanatoare, pur si simplu trebuie sa-si urmareasca mirosul sau pe iepurele care ar putea alerga in calea lor, chiar daca asta inseamna ca o sa va lase in urma.
Exercitii fizice
[+] Nivelul de energie
Cainii care au un nivel crescut de energie sunt intotdeauna pregatiti de actiune. Initial, crescuti pentru a face o anumita munca de caine, precum gasirea pradei in cazul celor de vanatoare sau pazirea unei crescatorii in cazul celor de paza, acestia detin rezistenta pentru a face fata la o zi de munca completa. Acesti caini au nevoie de o cantitate semnificativa de exercitiu si de o stimulare mentala, si sunt mai predispusi sa-si petreaca timpul sarind, jucandu-se si investigand orice obiective si mirosuri noi. Cainii care au un nivel de energie scazut sunt echivalentul la cainii lenesi care sunt bucurosi cand trece ziua. Cand alegeti o rasa trebuie sa luati in considerare nivelul dumneavoastra de activitate si stilul de viata pe care il aveti si trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de un caine zburdalnic, energic sau de unul enervant.
[+] Vigurozitatea
Un caine viguros, poate sa fie energic sau poate sa nu fie, dar orice face, face cu vigoare: strange de lesa (pana cand este dresat sa nu mai faca acest lucru), incearca sa treaca prin obstacole si chiar mananca si bea apa cu inghitituri mari. Acesti caini au nevoie de foarte mult dresaj pentru a invata bunele maniere si s-ar putea sa nu fie potriviti pentru o casa in care sunt copii mici sau persoane in varsta sau fragile. Un caine cu o vigoare scazuta, pe de alta parte, are o abordare mai delicata asupra vietii.
[+] Nevoia de exercitii
Unele rase sunt in regula daca sunt plimbate seara, usor in jurul blocului. Altele au nevoie zilnic de exercitii viguroase, in special acele rase care au fost crescute pentru a face munci fizice, precum pazitul sau vanatul. Fara exercitiu suficient, aceste rase pot lua in greutate si isi pot consuma energia in alte moduri care s-ar putea sa nu va placa, cum ar fi latratul, mestecatul si sapatul. Rasele care au nevoie de mult exercitiu sunt potrivite pentru oameni activi care prefera sa stea mai mult afara sau pentru cei care sunt interesati sa-si pregateasca cainele pentru a concura intr-un sport de caini care necesita un nivel crescut de energie, cum ar fi cel de agilitate.
[+] Caracterul jucaus
Unii caini sunt catelusi perpetuu – intotdeauna implorand pentru a se juca – in timp ce altii sunt mai seriosi si mai calmi. Cu toate ca un caine jucaus suna placut, trebuie sa va ganditi la cat de mult timp sunteti dispusi sa va jucati cu el in fiecare zi si daca aveti copii sau alti caini care pot fi colegi de joaca cu catelusul.

Statistici despre rasa

Origine
Franta
Categorie
Paza
Greutate
25-38 kg
Inaltime
55-65 cm
Longevitate
13-14 ani

Poze cu caini Ciobanesc de Picardia


Sursa foto: akc.org

Aspecte importante

  • timp de secole, berger picard a fost un caine independent, care a luat decizii singur. Deci asteptati-va la o doza de incapatanare.
  • se recomanda celor care au mai avut caine si au experienta; nu este o rasa potrivita pentru incepatori, tinand cont de incapatanarea acestor caini si de dorinta lor de a fi independenti.
  • e o rasa indicata stapanilor care fac mult sport. Ciobanescul de picardia are nevoie de miscare multa. Daca sunteti sedentari, nu e o rasa indicata pentru voi. Cand se plictiseste, devine distructiv. Nu se recomanda varstnicilor, fiind o rasa care nu iubeste statul pe canapea cu orele.
  • ciobanescul de picardia trebuia stimulat si intelectual, fiind un caine foarte inteligent.
  • nu lasa par mult si nu are miros specific canin.
  • tineti greutatea sub control; unii caini din rasa ciobanesc de picardia au tendinta spre obezitate.
  • sunt prietenosi, jucausi cu copiii, dar pot fi rezervati cu strainii.
  • pentru a avea un caine sanatos, nu cumparati niciodata pui de la crescatori fara scrupule, de la cei care au “fabrici de catelusi” sau de la magazine de animale de companie. Cautati un crescator reputat, care face teste pentru a se asigura ca rasele lui nu au boli genetice care ar putea fi transmise la pui si ca sunt sanatosi din punct de vedere temperamental.
  • de regula, nu latra mult, dar daca se plictiseste va puteti astepta la adevarate recitaluri.

 

Istoricul rasei Ciobanesc de Picardia

Cel mai vechi caine din Franta, se pare ca berger picard a ajuns pe pamant francez, mai exact in nordul Frantei, odata cu celtii, undeva prin anul 800 d. Hr. Nu toti expertii sunt de acord cu aceasta teorie, dar spun, in unanimitate, ca este o rasa extrem de veche, poate cea mai veche rasa franceza. Numele vine de la regiunea Picardia, o zona agricola renumita din cele mai vechi timpuri. Asa ca nu e de mirare ca ciobanii si fermierii de acolo se mandreau cu ciobanestii lor de picardia, ca fiind cei mai buni supraveghetori pentru cirezi si turme. Berger picard a luat parte la prima expozitie canina din Franta, in 1863, dar a fost recunoscut oficial, ca rasa, de abia in 1925. Iar in Statele Unite ale Americii si-a facut intrarea in clubul raselor AKC recunoscut oficial foarte tarziu, mai exact in 2015.

Secole la rand, aceasta rasa a fost infatisata pe tapiserii, gravuri, lucrari in lemn, dar in zilele noastre e si star de cinema, aparand in pelicule ca „Because of Winn Dixie,” „Daniel and the Superdogs,” si „Are We Done Yet?”.

Rasa ciobanesc de picardia a fost decimata in cele doua razboaie mondiale, asa ca sunt caini rari. In prezent, nu mai exista decat aproximativ 3500 de caini ciobanesc de picardia, in Franta. In ultimii ani, s-a inregistrat o revenire a acestei rase, mai ales dupa rolurile populare din filme.

 

Personalitate

Cainii din rasa ciobanesc de picardia sunt loiali, buni si cuminti, si observa tot in jurul lor. Acest caine de talie medie, cu urechi ascutite si sprancene groase, are o fire vesela si e foarte inteligent. Berger Picard ne incanta cu privirea lor umana si zambetul caraghios. Sunt foarte buni parteneri de joaca ai copiilor si rezista la joaca de ore intregi. Sunt caini foarte protectori cu familia si le place sa stea in compania oamenilor. Ciobanestii de picardia sunt foarte buni caini de paza.

Neincrezatori si banuitori cu strainii, ciobanestii de picardia pot fi foarte teritoriali. Unii caini ciobanesc de picardia pot sa latre mult. Trebuie sa tineti cont de acest lucru, daca aveti vecini apropiati. Ca si alte rase crescute pentru a face munci fizice grele – in cazul de fata supravegherea cirezilor de vite si a turmelor de oi – ciobanescul de piardia are nevoie de miscare zilnica. Daca nu face miscare, se plictiseste si poate deveni disctructiv.

Datorita inteligentei lor, cainii ciobanesc de picardia raspund bine la dresaj, desi uneori pot fi incapatanati. Fiti creativi cand ii dresati, pentru ca nu le place repetitia. Sunt sensibili la tonul vocii si chiar daca va pierdeti rabdarea, incercati sa aveti un ton vesel. Asa veti obtine rezultate. E bine sa interactioneze de mici cu alti oameni, in afara de familie, precum si cu alti caini. Nu ezitati sa-i duceti la plimbare in locuri aglomerate, cand sunt pui, ca sa se obisnuiasca.

 

Sanatatea

Ciobanescul de picardia e, in general, sanatos, speranta de viata fiind de 12-13 ani. Dar, ca orice rasa, e predispus la o serie de afectiuni. Nu toti cainii din aceasta rasa vor suferi, neaparat, de una sau mai multe din bolile de mai jos, dar e important sa aveti toate informatiile, daca va ganditi sa va luati un berger picard. Daca luati un pui, cautati un crescator bun, care sa va arate certificatele de sanatate ale ambilor parinti.  Certificatele de sanatate dovedesc ca puiul a fost consultat si nu are o anumita afectiune. Rasa berger picard e predispusa la boli oculare, cum ar fi :

Atrofierea retiniana progresiva-  PRA  : este o boala de ochi degenerativa, care, in cele din urma, duce la orbire, din cauza pierderii fotoreceptorilor din spatele ochiului. PRA e detectabila cu cativa ani inainte ca animalul sa manifeste semne de orbire. Din fericire, cainii compenseaza pierderea vederii prin alte simturi, iar un caine orb poate avea o viata fericita. E bine insa sa nu mutati prea des mobilierul din casa. Crescatorii seriosi isi verifica anual cainii la oftalmolog si nu reproduc animalele care sufera de aceasta boala.

Cataracta : poate cauza opacitatea lentilei ochiului, care are drept rezultat vederea slaba. Ochiul sau ochii cainelui par incetosati. De regula, cataracta apare la batranete si uneori se poate interveni chirurgical pentru imbunatatirea vederii.

Ciobanescul de picardia poate suferi si de displazie de sold. Este o afectiune ereditara, in care osul soldul nu e bine fixat pe incheietura soldului. La unii caini se manifesta cu durere si schiopatare la unul sau la ambele picioare din spate, dar e posibil sa nu se observe nimic, desi cainele are displazie de sold. Pe masura ce imbatraneste, poate sa apara artrita. Cainii cu displazie de sold nu trebuie crescuti pentru reproducere. Daca va cumparati un pui, cereti de la crescator un certificat care sa ateste ca parintii nu au displazie de sold.

Hipotiroidism – este o afectiune a glandei tiroide. Se crede ca poate cauza epilepsie, alopecie (caderea parului) obezitate, letargie, hiperpigmentare, pioderma si alte boli de piele. Se trateaza cu medicamente si regim alimentar.

 

Ingrijirea

E un caine cu constitutie robusta si pare un izvor nesecat de energie. Adora sa stea cat mai mult in aer liber si sa se joace. De aceea, e mai potrivit daca aveti curte. Iar daca iesiti impreuna la alergat sau la alte activitati sportive, cu atat mai bine. Persoanele sedentare, care mai mult de o plimbare la pas domol nu pot face ar trebui sa se orienteze spre alte rase. Berger picard e un caine energic si are nevoie de un stapan energic.

Nu doar miscarea fizica e importanta in cazul rasei ciobanesc de picardia, ci si stimularea mentala. E un caine foarte inteligent, mereu gata sa faca pe placul stapanilor. Dar sa nu va imaginati ca, daca alearga de unul singur ore intregi, va fi multumit. Aceasta rasa are nevoie de interactiune, de jocuri cu stapanii, are nevoie sa-si puna mintea la contributie. Altfel, se va plictisi si poate provoca diverse distrugeri in jur. Are blana impermeabila, asa ca poate fi scos la plimbare chiar si cand ploua. Va fi fericit sa alerge pe langa bicicleta stapanului. De asemenea, e un bun inotator. Invata repede dresajul si comenzile, avand o minte agera. Chiar si atunci cand nu sunteti multumiti de cum raspunde la comenzi, incercati sa aveti un ton vesel si, in niciun caz, sa nu aplicati pedepse corporale.

Daca aveti curte si il lasati singur afara, la joaca, e bine sa aveti gard solid si inalt. Poate fi tentat sa o ia la goana dupa masini sau dupa alti caini.

Semnul lor distinctiv sunt urechile ascutite si inalte. In cazul in care va luati un pui, nu va speriati daca observati ca urechile i se lasa in jos si mandria acestei rase incepe sa dispara. E doar ceva temporar, in perioada in care le cresc dintii. Dupa aceea, urechile redevin la pozitia bine cunoscuta acestei rase.

 

Alimentatia

Doza indicata de mancare e de 2,5 cupe pe zi. Dati cainelui dvs mancare de caini de calitate, fie cumparata, fie preparata in casa, dar numai dupa ce va consultati cu veterinarul. Fiind un caine cu multa energie, asigurati-va ca primeste necesarul zilnic de substante hranitoare. In timpul sedintelor de dresaj, ii puteti da gustari, drept recompensa, insa fara sa intreceti masura. Trebuie sa aiba la dispozitie apa curata si proaspata toata ziua.

Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !

 

Culoarea blanii si toaletarea acesteia

Blana cu fir de lungime medie este aspra la atingere. Berger picard poate avea culoare cafenie, cu nuante de gri, inclusiv cafeniu deschis, cafeniu inchis, gri, gri inspicat cu negru, gri albastrui, gri rosiatic si tigrat. Cainele ciobanesc de picardia are nevoi minime cand vine vorba de grooming. Pieptanarea si perierea se fac doar o data pe luna, ca sa nu se incurce parul. Blana se poate sterge cu o carpa, in cazul in care cainele s-a murdarit pe afara, iar baia se recomanda ocazional, intrucat pielea lui nu secreta multa grasime. Aceasta rasa lasa par putin si nu are miros specific de caine.

Cand il periati folositi o perie cu tepi si un pieptene metalic. Aveti grija sa periati zona din spatele urechilor, pentru ca acolo se incalceste cel mai mult. Unghiile se taie cam la 2-3 saptamani, sau cand observati ca e nevoie. Saptamanal, verificati urechile sa nu aiba mizerie sau sa miroasa urat. Barba trebuie pieptanata saptamanal, pentru ca poate ramane mancare uscata printre firele de par. De asemenea, verificati periodic starea danturii, inclusiv prin vizite la dentistul-veterinar.

 

Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa

De regula, se inteleg bine cu pisicile si cu alte animale mici de companie, daca au crescut impreuna. Sa nu uitam ca inca are instincte de prada, asa ca e bine sa fiti prudenti daca aveti animale mici in casa si daca berger ul picard nu le stie de mic. Unii crescatori spun ca e un bun tovaras de joaca pentru copiii mai mari.

Cei mici sunt mai agitati si nu se stie cum le pot fi interpretate miscarile. Invatati-i pe copii cum sa se poarte si cum sa atinga cainii si supravegheati mereu interactiunea dintre caini si copiii mici, pentru a evita muscaturi, trageri de urechi sau de coada, de ambele parti. Explicati-i copilului ca trebuie sa lase cainele in pace cand mananca sau cand doarme si ca nu trebuie sa-i ia niciodata mancarea din fata. Niciun caine nu trebuie lasat nesupravegheat in prezenta unui copil.

 

Experiența mea cu Ciobănescul de Picardia a fost una revelatoare și plină de satisfacții. Acești câini sunt cu adevărat niște personalități fascinante – cu urechile lor înalte și privirea pătrunzătoare, nu sunt doar niște parteneri de joacă excelenți, ci și paznici de încredere. Inteligent și plin de energie, mi-au dovedit că au nevoie nu doar de mișcare fizică intensă, dar și de activități mentale stimulante pentru a-și satisface curiozitatea naturală. Adoptând un Ciobănesc de Picardia, mi-am extins familia cu un prieten loial și afectuos, care a adus o energie pozitivă și multă voie bună în fiecare zi.

Lasă un răspuns