Ciobanesc de Bucovina, poze si informatii

rasa Ciobanesc de Bucovina

Ciobanescul de Bucovina este un caine impresionant, de talie mare spre uriasa. Este o rasa extrem de rara in strainatate, din nefericire putin cunoscuta in afara, dar foarte populara in Romania.

Cu statura sa impresionanta si latratul gros si puternic, Ciobanescul de Bucovina era folosit, in vremuri stravechi, pe post de caine de paza si aparator feroce al cirezilor de vite si turmelor de oi. Este un caine calm si foarte devotat, iubeste copiii, dar cu strainii e extrem de circumspect.

Caracteristicile rasei

Adaptabilitatea
[+] Adaptare usoara in apartamente
Contrar credintei populare, o marime mica la caine nu-l face pe acesta sa fie un caine de apartament – multi caini de statura mica au prea multa energie si tind sa latre foarte mult. Fiind linistit, cu un nivel de energie scazut, destul de calm in interior si politicos cu ceilalti vecini, reprezinta calitatile potrivite pentru un caine de apartament.
[+] Bun pentru stapan incepator
Unii caini sunt mai usor de stapanit decat altii: pot fi dresati mai bine mult mai usor. Ei sunt, de asemenea, destul de rezistenti incat sa revina la aceleasi greseli. Cainii care sunt foarte sensibili, care gandesc independent sau sunt increzuti, pot fi mult mai greu de stapanit pentru un stapan care este incepator. Va puteti gasi cel mai potrivit caine pentru dumneavoastra daca tineti cont de experienta personala pe care ati avut-o cu alti caini, pe masura ce va alegeti un catelus.
[+] Nivelul de sensibilitate
Unii caini vor lasa o mustrare stricta in spatele lor, in timp ce altii vor avea chiar si un aspect uimitor de inimos. Cainii cu o sensibilitate scazuta, numiti si comozi, toleranti, rezistenti si chiar nesimtiti, pot mult mai bine sa faca fata la o gospodarie galagioasa, haotica, la un stapan mai galagios sau mai hotarat, la o rutina variabila sau nepotrivita. Aveti copii, tineti multe petreceri, cantati intr-o trupa sau duceti o viata agitata? Atunci este bine sa aveti un caine cu o sensibilitate scazuta.
[+] Tolereaza sa fie lasat singur
Unele rase de caini tind sa aiba o relatie foarte apropiata cu familiile lor si sunt mult mai inclinate sa se ingrijoreze sau sa se panicheze atunci cand sunt lasate singure de catre stapani. Un caine anxios poate fi foarte distructiv, poate sa latre mult, sa planga mult, sa mestece, cauzand un dezastru. Aceste tipuri de rase o duc mai bine atunci cand un membru al familiei este acasa pe timpul zilei sau atunci cand stapanul poate sa duca cainele cu el la munca.
[+] Tolereaza vremea rece / frigul
Rasele care au o blana foarte scurta si rara sau care nu sunt acoperite cu blana sau grasime corporala, cum sunt cainii Ogari, sunt vulnerabili la frig. Caini cu o toleranta scazuta la frig trebuie sa traiasca inauntru, in climate calduroase si ar trebui sa aiba o haina pe ei atunci cand sunt scosi la plimbare.
[+] Tolereaza vremea calda / caldura
Cainii cu blana stufoasa si straturi duble de blana sunt mult mai vulnerabili la supraincalzire. La fel sunt si rasele care au nasul scurt, precum Bulldog-ul sau Pug-ul, din moment ce ei nu pot sa respire la fel de bine incat sa se racoreasca. Daca va doriti o rasa sensibila la caldura, cainele va trebui sa stea inauntru, in casa, cu dumneavoastra, atunci cand zilele sunt calduroase sau cand este o umiditate crescuta in aer, si, de asemenea, trebuie sa fiti foarte precauti in legatura cu antrenarea cainelui in caldura.
Afectivitate si prietenie
[+] Afectuos cu familia
Unele rase sunt independente si distante, chiar daca au fost crescute de aceeasi persoana de cand erau catelusi; altele se ataseaza mai mult de o persoana si sunt indiferente fata de restul persoanelor; si unele coplesesc toata familia cu afectiune. Rasa nu este singurul factor care ne arata nivelul de afectivitate; cainii care au fost crescuti intr-o casa in care au avut oameni in jurul lor sunt mult mai confortabili cu alte persoane si formeaza o legatura cu acestea mult mai usor.
[+] Caini prietenosi cu copiii
Fiind blanzi cu copiii, suficient de robusti pentru a se descurca cu animalele mai greu de abordat si destul de bucurosi sa-si imparta mancarea din farfurie, cu o atitudine istovitoare pentru alergare, copii care striga, toate acestea reprezinta trasaturi care fac un caine sa fie prietenos cu copiii. S-ar putea sa va surprinda cine e pe aceasta lista: Boxerii care arata feroce sunt considerati buni cu copiii, la fel cum sunt si Terrierii Americani Staffordshire (pitbullii). Micuti, delicati si potential fermecatori, cainii precum cei din rasa Chihuahua nu sunt chiar asa de prietenosi. Toti cainii sunt individuali. Rating-urile sunt generalizate si nu sunt o garantie pentru cum o anumita rasa sau un anumit caine ar trebui sa se comporte. Cainii din orice rasa pot fi buni cu copiii, in functie de experientele anterioare, de dresajul privind modul in care trebuie sa se comporte cu copiii si totodata, in functie de personalitatea cainelui. Indiferent de rasa sau de tipul acesteia, toti cainii au falci puternice, dinti ascutiti si pot musca in circumstante stresante. Copiii mici si cainii din oricare rasa ar trebui sa fie intotdeauna supravegheati de catre un adult si niciodata lasati singuri impreuna.
[+] Prietenos cu alti caini
Prietenia dintre caini, si prietenia dintre caini si oameni sunt doua lucruri complet diferite. Unii caini pot ataca sau pot incerca sa domine alti caini chiar daca sunt iubitori cu oamenii; alti caini prefera sa se joace decat sa se lupte; si unii isi intorc coada si fug. Rasa nu este singurul factor; cainii care au trait cu codescendenti si cu mama lor pana la 6-8 saptamani de viata si care au petrecut mult timp jucandu-se cu alti caini in timpul vietii de catelusi, au mult mai multe sanse sa dezvolte abilitati sociale canine bune.
[+] Prietenos cu strainii
Cainii prietenosi cu strainii vor intampina musafirii cu datul din coada si cu ghemuirea; altii sunt timizi, indiferenti sau chiar agresivi. Cu toate acestea, indiferent de rasa, un caine care a fost familiarizat cu oameni de diferite tipuri, varste, marimi, cat timp era catelus, va reactiona mai bine la interactiunea cu strainii cand va deveni adult.
Ingrijirea sanatatii
[+] Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Daca aveti de gand sa impartiti casa cu un caine, trebuie sa puteti face fata la un anumit nivel de par de caine care poate fi pe haine sau prin casa. Oricum, caderea parului variaza destul de mult de la o rasa la alta: unii caini naparlesc pe tot parcursul anului, altii pe sezon – producand o furtuna de vis din parul cazut, si unii aproape deloc. Daca sunteti o persoana obsedata de curatenie va trebui, fie sa va alegeti o rasa de caine care naparleste putin, fie sa va relaxati standardele.
[+] Potentialul de a saliva
Cainii predispusi la salivare excesiva ar putea lasa sirag de bale pe bratele dumneavoastra, lasand pete mari si umede pe haine atunci cand vin sa va intampine. Daca aveti o atitudine relaxata legata de bale, este in regula, dar daca sunteti obsedat de curatenie, ar fi bine sa alegeti un caine care nu saliveaza mult.
[+] Usor de ingrijit
Unele rase de caini au nevoie doar de periere si sunt gata de plecare; altii necesita imbaiere regulata, tunsoare si alte tipuri de ingrijire doar pentru a fi curati si sanatosi. Trebuie sa luati in considerare timpul de care dispuneti si rabdarea pe care o aveti in cazul in care va doriti un caine care are nevoie de multa ingrijire sau daca detineti bani suficienti incat sa platiti pe cineva sa faca aceste lucruri pentru dumneavoastra.
[+] Sanatatea per general
Datorita practicilor deficitare de reproducere, unele rase de caini sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de santate genetice, cum ar fi displazia de sold. Acest lucru nu inseamna ca fiecare caine din rasa respectiva va dezvolta acele boli; inseamna doar ca au un risc crescut in a le dezvolta. Daca cumparati un catelus, este o idee buna sa aflati ce boala genetica este comuna rasei de care sunteti interesat, iar in acest mod puteti intreba crescatorul in legatura cu sanatatea fizica a parintilor si a altor rude ale catelusului pe care vi-l doriti.
[+] Potentialul de a creste in greutate
Unele rase au un apetit crescut si tind sa ia in greutate usor. Precum este valabil si la oameni, supraponderea poate cauza probleme de sanatate si in cazul cainilor. Daca alegeti un caine dintr-o rasa care este predispusa la ingrasare, va trebui sa-i limitati recompensele, sa va asigurati ca face suficienta miscare si totodata sa-i impartiti mancarea zilnica in portii regulate si sa nu-i lasati mancare in vas tot timpul.
[+] Marimea
Cainii pot fi de toate dimensiunile, de la cel mai mic caine din lume, Chihuahua, pana la maretul german Great Dane, iar spatiul care ii este necesar unui caine este un factor cheie in luarea deciziei de a-l achizitiona deoarece trebuie sa fie compatibil cu spatiul in care locuiti. Cainii din rase mari par a fi coplesitori si intimidanti, dar unii dintre ei sunt incredibili de dulci! Interesati-va pentru a gasi cainele mare potrivit pentru dumneavoastra!
Dresajul
[+] Usor de dresat
Cainii usor de dresat se adapteaza mai usor si chiar foarte repede la formarea unei asocieri dintre o atitudine prompta (cum ar fi cuvantul “sezi”), o actiune (a sta), si o consecinta (primirea unei recompense). Alti caini au nevoie de mai mult timp, de mai multa rabdare si repetitie pe perioada dresajului. Multe rase sunt inteligente dar abordeaza dresajul cu o atitudine de genul “Ce imi iese mie din asta?”, in acest caz fiind nevoie de recompensare si jocuri pentru a-i invata sa se conformeze cu ceritele dumneavoastra.
[+] Inteligenta
Cainii care au fost crescuti pentru anumite lucruri care necesita luare de decizii, inteligenta si concentrare, precum cei din crescatoriile de animale, trebuie sa-si exercite creierul, precum isi antreneaza corpul cainii care au fost crescuti pentru a alerga toata ziua. Daca acestia nu obtin stimularea mentala de care au nevoie vor face lucruri care, de obicei, nu sunt placute, precum sapatul si mestecatul. Dresajul de supunere si jucariile interactive pentru caini sunt modalitati bune pentru a antrena creierul cainelui, precum pentru dezvoltarea corporala sunt sporturile pentru cainii, ca si cele de agilitate, cautare si salvare.
[+] Potentialul pentru mestecare
Este frecvent intalnit in perioada de catelus la multe rase si la rasele de Retriever la toate varstele, muscatura insemnand o tendinta la prindere, mestecat si muscat in joaca (muscatura fina, nedureroasa care nu punctioneaza pielea). Cainii care au tendinta sa muste, mult mai probabil fac acest lucru pentru a-i tine sau a-i strange pe membrii familiei lor, insa acestia au nevoie de dresaj pentru a invata ca este in regula sa roada sau sa mestece jucarii, dar nu si oameni. Rasele care au tendinta sa muste tind sa se bucure de un joc in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi si, de asemenea, se bucura si de mestecatul unei jucarii de mestecat in care sunt puse recompense.
[+] Fuga dupa prada
Cainii care au fost crescuti sa vaneze, asa cum sunt Terrierii, au o dorinta innascuta sa vaneze si uneori, chiar sa ucida alte animale. Orice vajait de pisici, veverite, poate chiar si de masini, pot sa declanseze acel instinct. Cainii carora le place sa vaneze trebuie sa fie tinuti in lesa sau trebuie tinuti intr-o zona ingradita atunci cand sunt afara, si totodata este nevoie sa aveti in curte un gard inalt si sigur. Aceste rase, in general, nu sunt potrivite pentru case in care mai exista si alte animale de companie mici care pot arata ca o prada, asa cum sunt pisicile, hamsterii sau cainii mici. Rasele care initial au fost folosite pentru vanatoarea de pasari, pe de alta parte, in general, nu vor vana, dar probabil nu vor fi atente la dumneavoastra atunci cand sunt zboara pasari in jurul lor.
[+] Tendinta de a latra
Unele rase tac mai des decat altele. Cand alegeti o rasa, ganditi-va cum vocalizeaza cainele – cu latraturi sau urlete – si cat de des o face. Daca luati in considerare achizitionarea unui caine de vanatoare, o sa auziti latratul ca pe o melodie sau ca pe ceva ce va scoate din sarite? Daca va ganditi sa va luati un caine de paza, credeti ca il va alerta in permanenta orasul plin de “straini” suspiciosi? Oare viata locala salbatica il va transforma intr-un caine salbatic? Locuiti in zone cu restrictii legate de zgomot? Aveti vecini in apropiere? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspuns inainte de a alege rasa de caine pe care o doriti.
[+] Dorinta de libertate
Unele rase de caini sunt mai libertine decat altele. Cainii nordici, precum sunt Husky Siberieni, au fost crescuti pentru a parcurge distante lungi, iar atunci cand au ocazia, vor pleca dupa orice le creste interesul. Multi caini de vanatoare, pur si simplu trebuie sa-si urmareasca mirosul sau pe iepurele care ar putea alerga in calea lor, chiar daca asta inseamna ca o sa va lase in urma.
Exercitii fizice
[+] Nivelul de energie
Cainii care au un nivel crescut de energie sunt intotdeauna pregatiti de actiune. Initial, crescuti pentru a face o anumita munca de caine, precum gasirea pradei in cazul celor de vanatoare sau pazirea unei crescatorii in cazul celor de paza, acestia detin rezistenta pentru a face fata la o zi de munca completa. Acesti caini au nevoie de o cantitate semnificativa de exercitiu si de o stimulare mentala, si sunt mai predispusi sa-si petreaca timpul sarind, jucandu-se si investigand orice obiective si mirosuri noi. Cainii care au un nivel de energie scazut sunt echivalentul la cainii lenesi care sunt bucurosi cand trece ziua. Cand alegeti o rasa trebuie sa luati in considerare nivelul dumneavoastra de activitate si stilul de viata pe care il aveti si trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de un caine zburdalnic, energic sau de unul enervant.
[+] Vigurozitatea
Un caine viguros, poate sa fie energic sau poate sa nu fie, dar orice face, face cu vigoare: strange de lesa (pana cand este dresat sa nu mai faca acest lucru), incearca sa treaca prin obstacole si chiar mananca si bea apa cu inghitituri mari. Acesti caini au nevoie de foarte mult dresaj pentru a invata bunele maniere si s-ar putea sa nu fie potriviti pentru o casa in care sunt copii mici sau persoane in varsta sau fragile. Un caine cu o vigoare scazuta, pe de alta parte, are o abordare mai delicata asupra vietii.
[+] Nevoia de exercitii
Unele rase sunt in regula daca sunt plimbate seara, usor in jurul blocului. Altele au nevoie zilnic de exercitii viguroase, in special acele rase care au fost crescute pentru a face munci fizice, precum pazitul sau vanatul. Fara exercitiu suficient, aceste rase pot lua in greutate si isi pot consuma energia in alte moduri care s-ar putea sa nu va placa, cum ar fi latratul, mestecatul si sapatul. Rasele care au nevoie de mult exercitiu sunt potrivite pentru oameni activi care prefera sa stea mai mult afara sau pentru cei care sunt interesati sa-si pregateasca cainele pentru a concura intr-un sport de caini care necesita un nivel crescut de energie, cum ar fi cel de agilitate.
[+] Caracterul jucaus
Unii caini sunt catelusi perpetuu – intotdeauna implorand pentru a se juca – in timp ce altii sunt mai seriosi si mai calmi. Cu toate ca un caine jucaus suna placut, trebuie sa va ganditi la cat de mult timp sunteti dispusi sa va jucati cu el in fiecare zi si daca aveti copii sau alti caini care pot fi colegi de joaca cu catelusul.

Statistici despre rasa

Origine
Romania
Categorie
Paza
Greutate
68-80 kg
Inaltime
65-78 cm
Longevitate
10-13 ani

Poze cu caini Ciobanesc de Bucovina


Surse foto: facebook.com, animalepierdute.ro, dogmagazin.ro, svnews.ro

Mai multe despre aceasta rasa

Ciobanescul romanesc de bucovina este o rasa naturala, selectata de crescatorii de animale pentru paza turmelor de oi, a cirezilor de vite si a gospodariei. Este un caine neinfricat, dar si un excelent caine de companie, foarte bland cu stapanii. Ciobanescul de bucovina are un instinct defensiv extrem de puternic si, desi nu e agresiv, in fata unui pericol e de o vitejie formidabila. Sunt catei jucausi, vioi si cu o nesfarsita energie.

Potrivit specialistilor, selectia dirijata a fost sporadica si de aceea mai sunt unele lucruri de facut pentru a ajunge la omogenitatea exemplarelor. Este un patruped cu blana deasa si botul lung si are o rezistenta fantastica, fiind un paznic innascut, mereu atent sa supravegheze animalele sau bunurile din gospodarie. Nu e potrivit pentru traiul in apartament, mai ales ca lasa par foarte mult. E foarte atasat de familie, bland si foarte dragastos cu copii, dar poate fi agresiv cu persoanele pe care nu le cunoaste. Nu e recomandabil sa va luati un catel din aceata specie daca mai aveti alte animale de casa. Poate tolera alti cani in casa, insa numai daca au crescut impreuna. Dar nici asa nu e garantat. Se spune ca aceasta rasa este agresiva cu alti catei. Animalele mai mici sunt insa considerate prada si ciobanescul de bucovina le va ataca. In privinta dresajului, rasa ciobanesc de Bucovina e renumita pentru incapatanare. Asta si pentru ca sunt caini foarte inteligenti.

Daca nu aveti experienta, nici nu e cazul sa debutati cu incercari de a dresa acest catel, care e obisnuit, din mediul neprietenos din muntii Romaniei, sa fie independent si sa fie propriul lui stapan. Doar un specialist in dresaj va reusi, daca e perseverent si se ocupa constant, sa tina sub control un ciobanesc de bucovina. Daca nu aveti spatiu suficient – adica o curte foarte mare, imprejmuita  – nu e indicat sa luati in calcul achizitionarea unui ciobanesc de bucovina. Acest catel are nevoie de spatiu ca de aer. Daca il tineti in locuri mici, devine distructiv. Culorea clasica este alb complet sau alb-crem, cu pete distincte de gri, negru sau negru cu reflexii maro-roscat. Pe picioare poate avea stropi negri sau gri.

Pentru a avea un catel sanatos, nu cumparati niciodata de la crescatori fara scrupule, de la “fabrici de catelusi” sau de la magazinul de animale de companie. Cautati un crescator cunoscut, care isi testeaza cainii de reproducere pentru a se asigura ca nu sufera de boli genetice, care pot fi transmise puilor si pentru a se asigura ca au un temperament normal.

Lungimea corpului e usor mai mare decat inaltimea la umar, iar lungimea craniului este egala cu lungimea botului. Craniul este potrivit de lat si usor bombat, vazut din fata. Din profil, este aproape plat. Botul e bine dezvoltat si se ingusteaza progresiv catre extremitate, dar niciodata nu devine ascutit. Trufa e neagra, bine dezvoltata si lata, iar buzele sunt groase si puternic pigmentate. Ciobanescul de bucovina are ochii mici, in raport cu dimensiunea capului. Forma ochilor e migdalata si oblica, iar culoarea castaniu sau usor mai deschisa, cu pleoape bine pigmentate. Urechile sunt prinse relativ sus, in forma de V, cu extremitatea usor rotunjita cazute si apropiate de obraji. Scurtarea urechilor este interzisa de standardele internationale. Gatul e potrivit de lung, gros si puternic. Corpul e masiv si viguros, iar pieptul lat, asa cum il au cateii care secole la rand sau poate milenii au stat in salbaticie si s-au luptat cu animalele padurii. Ciobanescul de bucovina are coada prinsa destul de sus. Daca e relaxat, coada e in jos, dar daca e in actiune, coada e ridicata si poate chiar depasi nivelul spatelui. Standardele internationale nu permit amputarea cozii.

 

Istoric

Nu exista o teorie unanim acceptata privind perioada in care a aparut aceasta specie. Unii specialisti spun ca  originile ciobanescului de bucovina merg inapoi in timp pana la Imperiul Roman. Altii insa sunt de parere ca e un caine mai vechi de 2000 de ani si a aparut inaintea Imperiului Roman.  Ce se stie insa, in mod clar, este ca originea lui este Bucovina – regiunea muntoasa din Nord-Estul Romaniei. Traind izolati in munti, acesti catei s-au schimbat putin de-a lungului vremii. Secole la rand au pazit cu vitejie turmele de oi si cirezile din Carpatii bucovineni.

Ciobanii si taranii de la munte si-au pus toata nadejdea in acest caine, care nu ezita sa se lupte cu pradatorii fiorosi care umblau prin munti: lupi, ursi, lincsi. Nu in ultimul rand, ciobanescul de bucovina era, pentru oieri si tarani, o redutabila arma impotriva raufacatorilor care scotoceau muntii pentru a fura animale sau orice le cadea in mana. Candva o rasa rustica, montana, astazi ciobanescul de bucovina este din ce in ce mai apreciat in mediul urban, avand o dubla calitate: animal de companie si de paza demn de toata increderea.

Primul standard a fost elaborat in 1982 si ani de zile rasa a fost recunoscuta doar de autoritatile chinologice din Romania. La sfarsitul lunii aprilie, 2019, la reuniunea adunarii generale a Federatiei Chinologice Internationale, ciobanescul de bucovina a fost recunoscut de acest for, asadar e o rasa omologata definitiv la nivel international. Sunt catei utilitari, combativi, care starnesc admiratia lumii intregi, cu talia lor impresionanta, capul masiv si osatura puternica. Aceasta rasa a fost incadrata in grupa a II-a Pinscher-Schnauzer, Molossoizi, catei de cireada si de munte.

 

Personalitate

Cainele ciobanesc de bucovina este echilibrat, calm si loial, iubeste copiii. Fata de straini este extrem de rezervat si banuitor. Nu e recomandabil sa il lasati dezlegat in prezenta unor persoane pe care nu le cunoaste. Este un excelent paznic la turme si cirezi de vite si lupta cu eroism impotriva animalelor de prada sangeroase, cum ar fi ursii, lupii, lincsii, pe care ii pune pe fuga.

Asadar, in mediul urban, este un caine de paza cu un talent impresionant. Are un latrat gros, puternic, care se aude de la distanta mare si da de veste stapanilor ca au aparut intrusi. Isi face “rondul de noapte” in mod temeinic; nimeni, animal sau om, nu se poate furisa pe teritoriul unui ciobanesc de bucovina in timpul noptii. Cu atat mai putin ziua.  Temperamentul e influentat de un numar de factori, inclusiv ereditari, de dresaj si socializare Daca va luati un pui, alegeti-l pe cel ponderat, nu pe acela cu porniri agresive, dar nici un pui care sta ascuns si pare speriat.

E recomandabil sa-l cunosteti pe cel putin unul din parinti  – de regula mama e cea disponibila – pentru a fi siguri ca au un temperament cu care va impacati bine. E util, de asemenea, sa-i cunoasteti fratii sau alte rude ale parintilor, pentru a va face o idee despre cum va fi catelusul cand creste. Ca orice alt patruped, ciobanescul de bucovina are nevoie de socializare de mic – contactul cu diversi oameni, cu diverse peisaje, sunete si experiente. Socializarea ajuta ca, mai tarziu, cainele sa fie bine crescut, sociabil, prietenos. Cateii ciobanesc de bucovina sunt alintati “uriasii cei blanzi”, pentru ca sunt deosebit de afectuosi cu familia, mai ales cu copiii. Cu alte animale de casa, relatia poate fi problematica sau chiar dramatica. Este o rasa cunoscuta pentru agresivitatea fata de alti catei; ii pot accepta, eventual, daca au crescut impreuna, de foarte mici. Nu e recomandabil sa fie lasat in preajma animalelor mai mici. Ciobanescul de bucovina le va vedea ca pe o prada, care trebuie neaparat atacata si prinsa.

 

Sanatate

Asa cum e de asteptat la o rasa utilitara, obisnuita sa stea in aer liber, in conditii grele, ciobanescul de bucovina e, in general, un caine robust. Totusi, tinand cont de talia lui foarte mare, ar putea avea unele afectiuni. Nu toti vor suferi, neaparat, de una sau mai multe din bolile de mai jos, dar e important sa aveti toate informatiile, daca va ganditi sa va luati un caine din aceasta rasa. Daca luati un pui, cautati un crescator bun, care sa va arate certificatele de sanatate ale ambilor parinti.  Certificatele de sanatate dovedesc ca puiul a fost consultat si nu are probleme.

Dilatatia gastrica-ocluzia intestinala (GDV) : denumita si balonare sau torsiune gastrica. Este o afectiune care pune viata in pericol si afecteaza cainii mari, cu pieptul adanc, asa cum e ciobanescul de bucovina, mai ales daca li se da o singura masa pe zi, cu multa mancare,  si daca mananca repede si beau multa apa dupa masa, iar apoi fac miscare in ritm alert. Unii cred ca vasele de mancare puse mai sus si tipul de hrana pot declansa boala. GDV apare cand stomacul e umflat cu gaze sau cu aer si se torsioneaza.  Patrupedul nu poate eructa sau vomita pentru a scapa de excesul de aer din stomac, iar circulatia normala a sangelui spre inima este ingreunata. Tensiunea arteriala scade accentuat, iar cainele intra in stare de soc. Fara interventie medicala imediata, cainele poate muri. E vorba de balonare daca ciobanescul de bucovina are abdomenul umflat, saliveaza excesiv si eructeaza fara sa vomite. In plus, e posibil sa fie agitat, trist, molesit, iar inima sa-i bata repede. Catelul trebuie dus imediat la veterinar. Sunt unele indicii ca tendinta spre GDV se mosteneste, asa ca ciobanescul bucovinean care face aceasta boala trebuie sterilizat sau castrat.

Displazia de sold : multi factori, inclusiv genetici, de mediu sau de alimentatie, contribuie, se pare, la deformarea articulatiei soldului. In cazurile de gravitate medie, cu dieta adecvata si miscare fizica, animalul poate duce o viata activa si absolut normala. In cazurile mai severe ar putea fi nevoie de corectie chirurgicala. Veterinarul poate face o radiografie pentru a vedea cum e soldul patrupedului. Cateii cu displazia de sold nu trebuie crescuti pentru reproducere. Aveti grija ca puiul sau adultul sa nu fie supraponderal si sa nu se epuizeze facand miscare exagerat de multa.

Displazia de umar : este o boala ereditara, frecventa in randul cateilor de talie mare. Se crede ca e cauzata de ritmul diferit de crestere al celor trei oase care formeaza umarul catelului, ceea ce duce la slabiciunea incheieturii. Cainele poate avea dureri si poate schiopata. Cu timpul, provoaca si osteoartrita. Veterinarul va poate recomanda interventia chirurgicala pentru a corecta problema, supravegherea greutatii cainelui sau medicamente antiinflamatoare pentru a tine durerea sub control.

 

Ingrijire

Acest catel se simte in largul lui afara. Ar fi ideal sa ii asigurati oatrupedului o curte cat mai mare, in care sa patruleze in voie si unde sa-si poata folosi calitatile lui innascute de paznic al teritoriului. Are nevoie de o plimbare lunga, de circa o ora, in fiecare zi, pentru a-si satisface nevoia de miscare. Nu uitati, ciobanescul de bucovina e un caine robust, care de secole e in mod constant in miscare.  Daca nu-i asigurati conditiile necesare pentru a-si consuma energia, ciobanescul vostru de bucovina va fi nefericit si distructiv. Este o rasa incapatanata si, daca sunteti novice intr-ale dresajului, e bine sa nici nu incercati. Inteligenta acestui catel poate sa lucreze impotriva voastra, nefiind o rasa dornica sa faca pe plac stapanilor. Sunt patrupezi care au supravietuit sute de ani, fara ajutor, in lanturile muntoase ale Romaniei si de aceea sunt incredibil de independenti si vor sa fie propriul lor stapan.  Apelati la un specialist, bland, dar ferm, cu o atitudine consecventa, pentru a tine sub control ciobanescul de bucovina.

Tinand cont de potentialul de agresivitate fata de straini, stapanii trebuie sa aiba grija si sa fie constienti de pericolul pe care un asemenea catel, daca nu e instruit, il reprezinta pentru societate. Daca ajung pe maini bune, acesti caini pot avea rezultate excelente la dresaj.  Un catel cu firea si statura ciobanescului de bucovina are nevoie de multa activiate fizica, de stimulare mentala intensa si de socializare. Daca ii asigurati aceste elemente, veti avea un catel care e un companion excelent si un vesnic aparator al familiei voastre si al casei.

 

Alimentatia

Cantitatea zilnica recomandata : in general, 4 cupe de hrana uscata de buna calitate, impartite in doua mese. Desi Ciobanescul de Bucovina a mancat de-a lungul timpului mancare gatita de ciobani, astazi hrana din comert este indicata, respectand cantitatile recomandate de producator. Mancarea proaspata trebuie sa contina carne de vita pui, cal, gasca curcan, miel, oaie, peste fara oase si legume (rosii, salata, spanac, cartofi fierti si pisati, morcovi rasi, telina, patrunjel, fasole verde). Este exclusa ceapa, iar varza se da in cantitati mici, o data pe saptamana. Oasele sunt importante in alimentatia ciobanescului de bucovina , dar trebuie evitate oasele de pasare. Cand il hraniti e bine sa vada ca ii aduceti mancarea si nu se trezeste cu ea din senin.

Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !

Atentie – Cat mananca un caine adult depinde de dimensiuni, varsta, constitutie, metabolism si nivel de activitate fizica. La fel ca in cazul oamenilor, cateii sunt diferiti si nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. E de la sine inteles ca un caine foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un caine de canapea. De asemenea, calitatea hranei pe care o cumparati e importanta. Cu cat e de calitate mai buna, cu atat va fi mai hranitoare si nu va trebui sa-i umpleti mereu castronul. Supravegheati-i atent greutatea. E un patruped care are predispozitie spre ingrasare, iar kilogramele in plus pot aduce cu ele probleme de sanatate. In plus, e o rasa predispusa la balonare. Printre factorii care contribuie la balonare sunt ingerarea unei mari cantitati de mancare si de apa in timp scurt, miscare intensa inainte sau imediat dupa masa, mancatul din castroane inalte si stresul. Cand ii dati sa manance, tineti cont de toti acesti factori.

 

Culoarea parului si toaletarea

Ciobanescul de bucovina are blana lunga, densa si semi aspra la atingere. Blana este extrem de pretioasa: le-a permis sa reziste la gerul din munti. Parul este scurt pe cap si pe fata anterioara a membrelor. Pe corp, parul este abundent, drept, mai gros si mai dur, atingând o lungime de 6-9 cm. Al doilea rand de blana are firul mai scurt si mai des, de culoare mai deschisa. Pe gat, parul este mai lung si formeaza o coama; pe fata posterioara a membrelor, parul formeaza franjuri de lungime moderata.

Coada este stufoasa, fiind acoperita de un par mai lung si mai gros. Culoarea clasica este fond alb cu pete bine definite de culoare nisipiu-carbunos (lupie), tigrata sau neagra. Pe membre, pot avea stropi negri sau de diferite nuante. Este obligatoriu periajul zilnic, intrucat lasa foarte mult par, permanent, nu sezonier, ca alte rase.  Daca nu suportati sa vedeti par pe mobila sau pe covor, atunci ciobanescul de bucovina nu este un caine pentru voi. Daca locuiti intr-o zona calduroasa, ar putea fi nevoie sa apelati la serviciile unui groomer profesionist, ca sa-i scurteze parul. Avand urechile cazute, e predispus la infectii. Verificati periodic ambele urechi si curatati-le. Dupa ce-i faceti baie sau daca se scalda, uscati urechile foarte bine.

Nu-i faceti baie decat la nevoie, pentru ca e un catel curat, care se spala singur. Probabil ca, in medie, trebuie sa-i faceti baie de 3-4 ori pe an. Folositi sampoane speciale pentru caini, ca sa nu indepartati grasimile naturale, care protejeaza blana patrupedului. Va imaginati ca la un catel de asemenea marime, cum e ciobanescul de bucovina, baia e un adevarat maraton. Ce sa mai vorbim despre uscarea cainelui !

Obisnuiti-l de mic cu taierea unghiilor si periajul dintilor, pentru ca mai tarziu sa nu aveti probleme si sa intrati in conflict cand faceti aceste operatiuni. Periajul dintilor este foarte important, pentru a preveni problemele dentare. Unghiile trebuie taiate la fiecare 3-4 saptamani, pentru a asigura sanatatea picioarelor.

 

Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa

Cainii ciobanesc de bucovina iubesc si protejeaza copiii, dar fiind caini de talie mare, din joaca, micutii pot avea de suferit, asa ca nu-i lasati nesupravegheati in prezenta unui copil. Invatati-i pe cei mici cum sa se poarte si cum sa atinga cateii si supravegheati mereu interactiunea dintre caini si copiii mici, pentru a evita muscaturi, trageri de urechi sau de coada, de ambele parti. Explicati-i copilului ca trebuie sa lase catelul in pace cand mananca sau cand doarme si ca nu trebuie sa-i ia niciodata mancarea din fata. Se stie aceasta rasa e ostila altor caini.

Daca au crescut impreuna si se stiu de mici, ciobanescul de bucovina ar putea tolera alti caini in preajma, dar e destul de riscant. Daca deja aveti pisici sau alte animale mici, nu e recomandabil sa va luati ciobanesc de bucovina, pentru ca el va considera ca orice animal mic e o prada si este posibil sa devina agresiv.

 

Lasă un răspuns