
Cainele Ciobanesc Belgian Malinois a fost initial crescut pentru a fi un caine de paza. In zilele noastre, acesta este folosit ca ajutor al politiei, fiind un caine protector si un bun insotitor de familie. In mainile unui stapan experimentat, cainele va da dovada de inteligenta si abilitati atletice.
Este un caine de talie medie si face parte din categoria cainilor de paza germani. Belgian Malinois are blana scurta, cafenie, cu nuante de negru. Acesta face parte dintre cele patru tipuri de caini belgieni de paza. Rasa a fost recunoscuta ca fiind distincta de celelalte in anul 1959 in Statele Unite ale Americii.
Rezumat:
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa





Poze cu caini Ciobanesc Belgian Malinois
Surse foto: freepik.com, pixabay.com
Aparut initial in Malines, in Belgia, cainele Ciobanesc Belgian Malinois are o rezistenta foarte buna si este extrem de muncitor. Acesta este inteligent si energic si se descurca chiar si atunci cand are mai multe sarcini de indeplinit simultan. Mai mult decat atat, in afara abilitatilor in ceea ce priveste pazirea altor animale sau lucruri, cainele Ciobanesc Belgian Malinois se poate adapta perfect si muncii din politie, muncii de gasire si si salvare sau orice altceva ce va presupune manifestarea agilitatii sale.
Oamenii ce nu sunt familiarizati cu aceasta specie pot confunda usor cainii cu cei din rasa German Shepher Dog, insa intre aceste rase exista diferente semnificante precum: constructia fizica si temperamentul cateilor. Cainele Ciobanesc Belgian Malinois nu are o greutate mare, ceea ce le ofera o constructie cu un spate putin inclinat, aspect ce ii creeaza o imagine magulitoare.
Cainele Ciobanesc Belgian Malinois are blana colorata, in general cafenie, insa aceasta poate fi si roscata sau maro cu pete de nuanta neagra, in timp ce blana catelului German Shepherd este in general auriu cu nuante negre. Mai mult, Belgian Malinois are un aspect mai rafinat, avand un cap mai mic si mai bine definit si urechi trangulare.
Majoritatea oamenilor au observat ca energia si rapiditatea sunt mai mari in cazul catelului Ciobanesc Belgian Malinois. De asemenea, catelul poate fi destul de sensibil, ceea ce inseamna ca nu va raspunde bine metodelor dure de dresaj. Unii patrupezi sunt foarte prietenosi, insa altii pot fi destul de rezervati in preajma strainilor. Totusi, patrupedul Ciobanesc Belgian Malinois nu are trebui sa fie vreodata agresiv. Avand in vedere faptul ca acesta este extrem de energic, dar si sensibil, este recomandat persoanelor ce au mai avut patrupezi si stiu ce presupune dresajul. Catelul adora sa fie implicat in activitatile familiei si nu este potrivit oamenilor ce muncesc sau calatoresc foarte mult lasand patrupedul acasa.
Daca v-ati decis si credeti ca aceasta este rasa de caine pe care o doriti, ar trebuie sa va expuneti catelusul mai multor oameni, cateii si alte animale, dar si situatii inca de la o varsta frageda. Clasele de gradinita sunt recomandate pentru catelusii din rasa Ciobanesc Belgian Malinois. Cateii din aceasta rasa invata destul de repede si vor indeplini usor ceea ce stapanii sai cer. Acestia exceleaza in urmarire, agilitate, jocurile cu mintea, paza si defilarea. Schutzhund sau alte sporturi ce implica protectia, salvarea sau gasirea il conduc pe acesta spre a fi un catel perfect pentru ajutorul politiei. Dresorii descriu cateii din rasa Ciobanesc Belgian Malinois ca fiind intotdeauna dornici de joaca si de a indeplini orice lucru li se va cere prin metode asemanatoare jocului.
Totusi, stapanii unui astfel de caine nu ar trebui sa uite ca acesta a fost initial creat pentru a fi un animal de paza. Atunci cand nu va beneficia de socializarea corespunsatoare, catelul Ciobanesc Belgian Malinois va putea deveni extrem de agresiv sau extrem de timid. Chiar si asa, Belgian Malinois se poate intelege bine cu copiii in cazul in care a crescut inconjurat de acestia, insa pot avea oricand tendinta de a-i rapune in timpul jocurilor.
Aspecte importante
Catelul are multa energie, ceea ce inseamna ca are nevoie si de multe exercitii. Asigurati-va ca aveti un loc corespunzator si suficient timp pentru a ii satisface aceasta nevoie.
Cainele Ciobanesc Belgian Malinois este foarte inteligent si energic. Instinctele acestuia de protectie si paza sunt foarte puternice, ceea ce inseamna ca dresajul cainelui de la o varsta frageda este foarte important.
Desi cainele Ciobanesc Belgian Malinois este un patruped de talie mare, acesta este orientat catre oameni si adora sa fie inclus in activitatile de familie ale acestora.
Belgian Malinois naparleste constant, insa in doua perioade ale anului o va face in mod excesiv.
Cainele Ciobanesc Belgian Malinois adora sa se joace, insa poate fi destul de sensibil. Dresarea acestuia trebuie sa fie amuzanta, constanta si pozitiva.
Avand in vedere inteligenta patrupedului, nivelul sau mare de energie si toate celelalte caracteristici, acesta nu este recomandat crescatorilor neexperimentati.
Pentru a avea un catel nu cumparati niciodata de la un crescator iresponsabil, un adapost sau un magazin de animale.
Cautati intotdeauna un crescator reputabil ce va poate testa catelusul pentru a va dovedi lipsa oricarei boli genetice ce ar putea sa se transmita mai departe catelusilor.
Istoric
Cainele Ciobanesc Belgian Malinois face parte dintre cele patru tipuri de catei belgieni ce s-au dezvoltat in aceasta zona spre sfarsitul anilor 1800. Cele patru tipuri ale acestei rase sunt: Malinois (cu blana cafenie-roscatie, cu pete negre si par scurt), Tervuren(cu blana cafenie-roscatie si lunga), Laekenois(cu blana cafenie si aspra) si Groenendael(cu blana neagra si lunga). Clubul american Kennel recunoaste toate aceste tipuri de rase, insa cainele Laekenois este considerat a fi o rasa separata in Statele Unite ale Americii, in timp ce clubul Kennel unit recunoaste toti acesti caini ca facand parte dintr-o singura rasa.
Clubul cainilor de paza belgieni a fost format in luna septembrie a anului 1891 avand ca scop determinarea unui catel reprezentativ pentru rasa animalelor de paza ce au aparut in Belgia. In luna noiembrie a aceluiasi an, crescatorii s-au intalnit in afara orasului Brussels pentru a examina patrupezii din acea zona. Dupa multe deliberari, profesorul veterinar Adolphe Reul si un grup de judecatori au concluzionat ca reprezentantul rasei era un catel de talie medie cu urechi triangulare, cu ochi caprui inchis si cu o blana de diferite texturi, culori si lungimi.
Examinarile subsecvente ale cainilor din alte zone ale Belgiei au adus rezultate asemanatoare cu cele precedente.
In anul 1892, profesorul Reul a scris primult standard al patrupedului Ciobanesc Belgian Malinois ce recunostea trei varietati ale acestei rase: cateii cu blana lunga, cei cu blana scurta si cei cu blana foarte aspra.
Clubul cainilor Berger Belge a cerut Societatii Roiale Saint-Hubert sa stabileasca standardele rasei, insa acest lucru a fost refuzat. In 1901, specia cateilor Ciobanesti Belgieni Malinois a fost recunoscuta.
Dupa aceste evenimente, catelul Ciobanesc Belgian Malinois putea fi gasit ca o pereche ce era detinuta de Adrien Janssens. In anul 1885, acesta a cumparat un catel cu blana cafenie si aspra ce se numea Vos I sau Vos Laeken de la un adapost din nordu Belgiei. Janssens a folosit cainele(a carui denumire inseamna vulpe in germana) pentru a ii pazi turmele alaturi de un alt patruped cu blana scurta si maro ce se numea Lise(ce era cunoscut si ca Lise Laeken sau Liske Laeken). Dupa imperecherea cateilor au rezultat pui cu blana gri si aspra sau cu blana scurta si cafenie. In zilele noaste, Vos I si Lise sunt recunoscuti ca stramosi nu doar pentru catelul Ciobanesc Belgian Malinois de paza, dar si pentru Bouvier des Flanders si catelul Dutch Shepherd.
Crescatorii de catei au decis sa ofere un nume fiecarei variante din rasa patrupezilor Ciobanesti Belgieni Malinois. Orasul Malines a format un club pentru promovarea cateilor belgieni cu blana cafenie si scurta in anul 1898. Louis Huyghebaert, un crescator ce a activat ca judecator si autor al aparitiei acestei specii, a luptat pentru popularizarea ei, astfel incat numele cainilor din blana scurta, Malinois, a devenit asociat cu o imagine a cainilor cu blana cafenie.
In anul 1897, inainte cu un an de formarea clubului Malines, Huyghebaert a sugerat ca odata cu aparitia patrupezilor nu au mai ramas asa de multe oi in Belgia, iar cateii ar fi avut probleme in folosirea corecta a inteligentei si a loialitatii lor.
Pentru aceste lucruri, dresajul a inceput sa fie considerat necesar pentru a testa abilitatea patrupezilor de a sari si de a trece peste anumite tipuri de exercitii.
Prima competitie de dresaj s-a tinut pe data de 12 iulie 1903 in Malines si a fost castigata de M.van Opdebeek si de cainele sau Malinois ce se numea Cora van`t Optewel.
Cainele Ciobanesc Belgian Malinois era de asemenea folosit ca animal de paza. Acesta a fost primul catel ce a fost utilizat in politia belgiana. Inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial, catelul politist international era foarte popular si in Europa, iar Belgian Malinois a castigat un numar impresionant de premii in cadrul competitiilor.
Cand primul Razboi Mondial s-a terminat, majoritatea cateilor Ciobanesti Belgieni Malinois au fost folositi ca mesageri, ca ajutor pentru ambulante sau pentru transportarea armelor.
Intre anii 1920 si 1930, mai multe adaposturi special create pentru cateii Ciobanesti Belgieni Malinois au aparut in Belgia. In primii ani ai secolului XX, catelul Ciobanesc Belgian Malinois si Groenendael au fost cei mai populari din randul patrupezilor belgieni de paza si au inceput sa fie exportati si in alte tari. La acea vreme, majoritatea erau exportati in Olanda, Franta, Elvetia, Canada, Statele Unite ale Americii, Argentina si Brazilia.
In anul 1911, doi caini Groenendael si doi caini Ciobanesti Belgieni Malinois au fost inregistrati de clubul Kennel american ca si patrupezi de paza germani. In anul 1913, clubul Kennel american a schimbat aceasta denumire in ,,Belgian Sheepdog”. Primii caini au fost importati de Josse Hanssens din Norwalk din Connecticut. Acesta a vandut doi catei Ciobanesti Belgieni Malinois lui E.I. De Winter din Guttenberg, New Jersey. De Winter a inmultit catelusii din rasa Malinois in cadrul adapostului sau ce era denumite Winterview.
Dupa primul Razboi Mondial, multi americani au adus inapoi cateii din rasa Malinois si alti caini belgieni de paza din Europa, iar inregistrarile clubui Kennel american au inceput sa creasca rapid. Primul club belgian al cateilor de paza din America a fost infiintat in anul 1924 si a devenit curand membru al clubului Kennel american. In anul 1924 si 1925, Walter Mucklow, un avocat din Jacksonville din Florida a raspandit informatii despre rasa patrupedului Malinois in articolele gazetei clubului Kennel american la care acesta scria. De asemenea, Walter Mucklow a fost crescator pentru un scurt timp sub numele de Castlehead Kennel.
Spre sfarsitul anului 1920, rasele cainilor Groenendael si Malinois Belgian au devenit populare printre cele cinci rase de top. Curand, cresterea patrupezilor a devenit o posibilitate de lux pe care multi nu si-o puteau permite, iar primul club belgian al patrupezilor de paza din America a incetat. In timpul anului 1930, s-au inregistrat cativa catei Ciobanesc Belgian Malinois cu ajutorul clubului Kennel american ce i-a importat.
Totusi, cainii din aceasta rasa scadeau numeric la fel ca si interesul oamenilor pentru acesti catei, astfel incat clubul Kennel american a decis sa puna aceasta specie in clasa Miscellaneous, fapt ce a existat intre anii 1930 si 1940.
In anul 1949, un al doilea club american al rasei Ciobanesc Belgian Malinois a fost infiintat in Indiana. In acelasi an, John Cowley a importat doi caini din aceasta rasa incepand sa construiasca propriul adapost denumit Netherlair. Incepand cu anul 1960, din ce in ce mai mult oameni au inceput sa creasca animalute din aceasta specie iar in luna martie, aul 1992, clubul american al cainilor Ciobanesti Belgieni Malinois a obtinut pozitia de top in cadrul clubului Kennel american.
In ultima decada, cainele Ciobanesc Belgian Malinois a primit mult atentie prin prisma muncii sale in spatiul militar, in detectarea drogurilor, in operatiunile de salvare si gasire si chiar in fortele politiei de la nivelul tarii si nu numai. Ca un rezultat al acestor fapte, catelul Ciobanesc Belgian Malinois a fost adus in Statele Unite ale Americii ajungand chiar pe pozitia 90 din 155 al raselor de top recunoscute de clubul Kennel american.
Personalitatea
Cainele Ciobanesc Belgian Malinois este un animal muncitor, de incredere si protectiv in orice situatie. Acesta este afectuos cu membrii familiei si rezervat atunci cand intalneste straini pastrandu-si intotdeauna masuri de siguranta fata de acestia. Abilitatile sale de paza si protectie sunt excelente. Belgian Malinois isi va proteja familia si teritoriul cu toata forta necesara. Timiditatea si agresivitatea nu are trebui intalnite in cazul cateilor din aceasta rasa.
Asa cum este bine stiut, comportamentul unui patruped nu se formeaza de la sine. Temperamentul catelului Ciobanesc Belgian Malinoisi poate fi afectat de mai multi factori, incluzand factori genetici, dresajul si socializarea. Catelusii sunt curiosi si jucausi, dorindu-si sa se aproprie de oamenii ce ii inconjoara. In cazul in care vreti sa adoptati un astfel de caine, ar trebui sa va orientati spre cel de mijloc, adica nici spre cel mai energic, dar nici spre cel mai timid dintre semenii sai. Intotdeauna cereti celui de la care cumparati sa cunoasteti parintii patrupedului, in general mama fiind cea capabila de a va oferi un reper pentru viitorul comportament al animalutului ce va poate oferi si dumneavoastra comoditate. Intalnirea rudelor sau a fratilor cainelui va va ajuta pentru evaluarea acestuia ca viitor adult.
Ca orice alt caine, Ciobanesc Belgian Malinois are nevoie de socializare timpurie, de a fi expus mai multor oameni, mai multor sunete si experiente inca de cand este mic. Socializarea va va ajuta sa va asigurati ca acesta va creste simtindu-se confortabil in preajma altor catei.
Implicarea acestuia in activitatile unei grupe de gradinita ar fi un inceput perfect. De asemenea, vizitele regulate, plimbarea acestuia in parcuri aglomerate, magazine ce permit accesul cainilor, cunoasterea vecinilor vor fi de asemenea activitati ce va vor ajuta cainele sa isi dezvolte abilitati sociale.
Sanatatea
Cainii din rasa Ciobanesc Belgian Malinois sunt in general sanatosi, dar asemenea tuturor patrupezilor, acestia sunt inclinati spre anumite afectiuni ce pot aparea in functie de ingrijirea sa. Nu toti cateii Ciobanesti Belgieni Malinois sufera de aceste boli, insa trebuie sa fim constienti de posibilitatea ca acestea sa apara la aceasta rasa.
Daca veti cumpara un catelus din aceasta rasa, gasiti un crescator de incredere ce va va arata istoricul medical al ambilor parinti. Acest istoric va va dovedi daca animalutul a fost testat si verificat in diferite conditii. In ceea ce priveste starea de sanatate a patrupezilor din rasa Ciobanesc belgian, ne putem informa cu ajutorul fundatiei ortopedice a animalelor(OFA) pentru afectiuni precum displazia de sold(in limite corecte sau mai mult decat atat), displazia de cot, hipotiroidism sau boala von Willebrand. Prin intermediul universitatii Auburn ne putem informa in privinta trombopatiei, iar prin registrului fundatiei canine pentru sanatatea ochilor(CERF) ne putem asigura de normalitatea ochilor cainelui. De asemenea, puteti verifica starea sanatatii cainelui accesand site-ul OFA.
Displazia de sold – Aceasta afectiune este ereditara si consta in deplasarea femurului din articulatia piciorului. Displazia de sold poate avea sau nu poate avea semne clinice. Unii caini prezinta durere sau schiopatat la unul sau chiar ambele picioare. Odata cu trecerea anilor, catelul poate suferi si de artrita. Radiografiile pentru depistarea displaziei de sold sunt facute in cadrul Fundatiei Ortopedie pentru Animale sau in cadrul Universitatii din Pensilvania prin intermediul programului de imbunatatire a problemelor soldului. Cainii ce sufera de aceasta boala, ar trebui sa nu mai fie dati spre imperechere. Cereti crescatorului o dovada conform careia parintii catelului au fost testati in privinta depistarii acestei boli.
Displazia de sold este o boala ereditara, insa aceasta poate fi declansata si de factori ce provin din mediul in care patrupedul traieste precum o dieta mult prea bogata in calorii sau dobandirea unor rani in urma unor sarituri sau alunecari.
Atrofierea progresiva a retinei (PRA) – Aceasta afectiune reprezinta o boala degenerativa ce poate cauza orbirea cainelui din cauza pierderii fotoreceptorilor din spatele ochilor acestuia. Atrofierea progresiva a retinei poate fi detectata inainte ca animalutul sa ramana orb. Din fericire, in cazul in care acesta isi pierde vederea isi va putea folosi celelalte simturi si va putea trai normal si fericit. Cu toate acestea, incercati sa nu va faci un obicei din a muta mobila din casa. Crescatorii reputabili va vor oferi certificate pentru atestarea sanatatii ochilor catelului, eliberate de un veterinar oftalmolog. De asemenea, crescatorii responsabili nu vor mai permite inmultirea patrupezilor ce sufera de aceasta boala.
Displazia de cot – Aceasta afectiune este ereditara si apare in general in cazul cainilor de talie mare. Se crede ca displazia de cot apara din cauza cresterii variate a celor trei oase ce construiesc cotul cainelui cauzand moliciunea articulatiei. Acest lucru poate duce la schiopatatul dureros al catelului. Veterinarul dumneavoastra ar trebui sa va recomande tratamentul chirurgical pentru solutionarea problemei sau tratamentul medicamentos pentru controlarea durerii.
Sensibilitatea la anestezii – Cainele Ciobanesc Belgian Malinois este extrem de sensibil la anestezii, rata deceselor fiind peste medie in cazul cainilor ce sufera interventii ce presupun anestezii. Asigurati-va ca veterinarul va intelege aceasta sensibilitate majora inainte de a supune cainele la orice fel de operatie, chiar si atunci cand este vorba despre o simpla curatare a dintilor.
Ingrijirea
Cainele Ciobanesc Belgian Malinois se poate descurca in spatii mici atata timp cat are suficient spatiu pentru joaca. Acesta prefera temperaturile joase, insa se poate adapta si unui climat mai cald. Adora sa fie parte din famile si sa traiasca in nteriorul casei, macar o parte din timpul sau.
Daca este posibil, creati un spatiu in care catelul sa poata beneficia de exercitii fara lesa, intr-o zona bine ingradita unde sa poata alerga sau unde se poate plimba. Blegian Mainois are nevoie de aproximativ 20 de minute de activitate, de 3 sau chiar 4 ori pe zi, deoarece o simpla plimbare lejera nu il va satisface. Prin natura lui, patrupedul este activ. Daca va place sa va catarati sau sa alergati, patrupedul dumneavoastra va fi fericit sa vi se alature. Fiti atenti ca dresajul acestuia sa se concentreze pe competivitatea sa si pe agilitate. De fapt, nu conteaza foarte mult ce tip de exercitii faceti cu el atata timp cat acestea il vor mentine ocupat si activ. Nu fiti surprins daca il observati alegand in cerc in gradina, deoarece acesta este un vechi obicei al cainilor de paza.
Catelusii au nevoie de diverse tipuri de exercitii. Astfel, de la 9 saptamani la 4 luni, catelusii au nevoie de exercitii precum dresajul, socializarea pe care sa le repete o data sau de doua ori pe saptamana, exercitii la care putem adauga 15-20 minute de joaca in curte, dimineata sau seara. Exercitiul cu aruncatul mingii este printre cele potrivite. De la 4 luni la 6 luni catelusul poate beneficia de plimbari zilnice ce nu ar trebui sa depaseasca o jumatate de mila, insa nu trebuie sa uitam de timpul dedicat jocului. De la 6 luni pana la 1 an, jocul cu frisbee-ul poate dura mai mult de 40 de minute atunci cand vremea este racoroasa, dimineata sau seara, insa nu in zilele calduroase. Continuati sa limitati distantele parcurse de catelus la jumatate de mila. Dupa ce implineste varsta de un an, Cainele Ciobanesc Belgian Malinois poate incepe sa alerge cu dumneavoastra, insa distantele nu trebuie sa fie marite brusc. Evitati suprafetele dure. Odata ce se maturizeaza, puteti creste distantele si timpul de alergare al patrupedului. Aceste exercitii gradual vor proteja dezvoltarea articulatiilor si a oaselor catelusului.
Cainele Ciobanesc Belgian Malinois poate fi destul de sensibil, insa este foarte rezistent la antrenamente. Fiti ferm, calm si constant. Furia si forta fizica nu va vor ajuta sa progresati.
Hranirea
Cantitatea zilnica de mancare recomandata pentru Cainele Ciobanesc Belgian Malinois este de 2 pana la 3 cupe de mancare de inalta calitate pe care trebuie sa o impartiti in doua mese.
Luati aminte: cantinatea de hrana pe care catelul dumneavoastra o va manca atunci cand este adult, depinde de marimea acestuia, de varsta, de constructie, de metabolism si chiar de nivelul sau de activitate. Cainii, asemenea oamenilor sunt fiinte diferite, asadar nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. Este lesne de inteles ca un catel cu activitate permanenta va avea nevoie de mai multe mancare decat un catel sedentar.
Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !
Calitatea mancarii pe care o cumparati pentru cainele dumneavoastra va face de asemenea diferente, astfel incat cu cat va fi mai buna cu atat nu va fi nevoie sa va preocupati de amestecarea acesteia in bolul patrupedului dumneavoastra. Daca sunteti nesigur de greutatea patrupedului dumneavoastra, realizati testul ochilor si al mainilor plasandu-va palmele pe spatele cainelui si orientandu-va degetele in jos. Ar trebui sa puteti simti coastele catelului fara a pune presiune iar daca nu puteti face acest lucru inseamna ca animalutul are nevoie de mai putina hrana si mai multe exercitii fizice.
Pentru mai multe informatii despre hranirea Cainelui Belgian Malinois consulati ghidul despre cumpararea hranei pentru catelul pui si cel adult.
Culoarea blanii si ingrijirea acesteia
Blana Cainelui Ciobanesc Belgian Malinois este scurta, dreapta si aspra la atingere. Stratul de blana de la nivelul pielii este dens si are menirea de a proteja patrupedul de variatiile vremii, intrucat catelul din aceasta rasa a fost creat pentru paza altor animale. Blana sa este destul de lunga in jurul gatului formand un fel de coama.
Blana Cainelui Ciobanesc Belgian Malinois este in general cafenie sau roscatie cu nuante de negru in zona fetei si a urechilor. Uneori, blana poate avea si nuante de alb in jurul labutelor sau in zona pieptului.
Blana scurta a patrupedului Ciobanesc Belgian Malinois este usor de periat. Periati blana Cainelui Belgian Malinois saptamanal cu o perie dura si spalati catelul doar atunci cand este necesar. Cateii din aceasta rasa naparlesc de-a lungul anului, mai ales primvara si toamna.
In afara de ingrijirea blanii catelului, acesta are nevoie de o igiena dentara adecvata, dar si de o ingrijire atenta a unghilor. Periati dintii patrupedului de doua sau trei ori pe saptamana pentru a elimina depunerile de tartru si bacteriile ce se pot gasi in interiorul cavitatii bucale ale patrupedului. Perierea zilnica a dintilor va poate ajuta sa preveniti infectiile gingivale, dar si respiratia urat mirositoare.
Taiati unghiile catelului in mod regulat in cazul in care acesta nu o face in mod natural.Daca puteti auzi unghiile cainelui lovindu-se de podea inseamna ca acestea sunt prea lungi. Unghiile scurte si ingrijite vor mentine labutele cainelui in conditii bune si vor preveni zgarierea dumneavoastra atunci cand patrupedul va sari entuziasmat sa va salute. Obisnuiti-va catelusul sa fie periat si examinat inca de mic. Uitati-va la labutele sensibile ale acestuia si in interiorul gurii sale.
Transformati periatul intr-o experienta pozitiva recompensata si lasati vizitele la veterinar pentru momentul in care va deveni adult.
In timpul perierii, verificati blana patrupedului chinezesc crestat si cautate orice urma de purici, irtiatie, roseata a pielii. Verificati de asemenea gura, nasul, ochii si labutele cainelui. Ochii ar trebui sa fie limpezi, fara urme de roseata sau scurgeri. Examinarea saptamanala ca catelului ne va ajuta in prevenirea oricaror probleme de sanatate ale acestuia.
Copiii si contactul cu alte animale de companie
Cainele Ciobanesc Blegian Malinois se intelege bine cu copiii, mai ales daca a fost crescut langa acestia, insa din cauza instinctelor sale de paza, catelul ar putea rapune copiii in timpul jocurilor considerandu-i parte din turma sa.
Ar trebui sa va invatati cainele ca acest comportament este total inacceptabil. Un caine adult din aceasta rasa, ce nu este familiar cu copiii, s-ar putea sa nu se acomodeze cu prezenta acestora in casa decat in cazul in care copiii sunt destul de maturi incat sa stie cum sa se comporte cu acesta.
Intotdeauna invatati-va copiii cum sa se aproprie si cum sa atinga un catel si supravegheati intotdeauna interactiunile dintre acestia prevenind orice reactie a copiilor de a trage cainele de urechi sau de coada.
Invatati-va copilul sa nu se aproprie niciodata de caine atunci cand acesta mananca si nici sa nu incerce sa ii ascunda mancarea. Niciun catel nu ar trebui lasat nesupravegheat in prezenta copiilor.
Blegian Malinois poate fi agresiv cu alti caini sau pisici mai ales daca nu sunt familiarizati cu prezenta acestora inca de la varste fragede. Daca va doriti ca animalutul dumneavoastra sa se inteleaga si cu alte animale ar trebui sa ii invatati cum sa se comporte. Totusi, un caine ce nu stie sa socializeze va avea un comportament greu de controlat, ceea ce va intra in responsabilitatea dumneavoastra ca stapan.
Ca un iubitor al rasei Ciobanesc Belgian Malinois, pot să afirm că acești câini sunt parteneri excepționali, atât pentru activități zilnice, cât și pentru situații care necesită agilitate și inteligență. Energia și loialitatea lor sunt de neegalat, dar necesită un antrenament consecvent și răbdare, fiind sensibili la metodele de dresaj dure. În mâinile potrivite, un Belgian Malinois poate deveni nu doar un protector de nădejde, dar și un prieten devotat al familiei. Cu toate acestea, potențialii proprietari ar trebui să se asigure că au timpul și dedicația necesară pentru a satisface nevoile complexe ale acestor câini minunați.