Cane Corso, poze si informatii

Cane Corso

Aceasta este o rasa veche de caini italieni, care a fost dezvoltata pentru a pazi proprietatile stapanilor si pentru a vana animale mari, cum ar fi mistretul. Cane Corso este un caine puternic si atletic si este foarte potrivit pentru o persoana care are experienta cu cainii si care detine o curte mare, bine imprejmuita.

Corso pe scurt, este o rasa de caini serioasa pentru o persoana care isi doreste sa aiba un caine de companie si care ii poate oferi o indrumare ferma si iubitoare de care are nevoie pentru a deveni un caine extraordinar.

Caracteristicile rasei

Adaptabilitatea
[+] Adaptare usoara in apartamente
Contrar credintei populare, o marime mica la caine nu-l face pe acesta sa fie un caine de apartament – multi caini de statura mica au prea multa energie si tind sa latre foarte mult. Fiind linistit, cu un nivel de energie scazut, destul de calm in interior si politicos cu ceilalti vecini, reprezinta calitatile potrivite pentru un caine de apartament.
[+] Bun pentru stapan incepator
Unii caini sunt mai usor de stapanit decat altii: pot fi dresati mai bine mult mai usor. Ei sunt, de asemenea, destul de rezistenti incat sa revina la aceleasi greseli. Cainii care sunt foarte sensibili, care gandesc independent sau sunt increzuti, pot fi mult mai greu de stapanit pentru un stapan care este incepator. Va puteti gasi cel mai potrivit caine pentru dumneavoastra daca tineti cont de experienta personala pe care ati avut-o cu alti caini, pe masura ce va alegeti un catelus.
[+] Nivelul de sensibilitate
Unii caini vor lasa o mustrare stricta in spatele lor, in timp ce altii vor avea chiar si un aspect uimitor de inimos. Cainii cu o sensibilitate scazuta, numiti si comozi, toleranti, rezistenti si chiar nesimtiti, pot mult mai bine sa faca fata la o gospodarie galagioasa, haotica, la un stapan mai galagios sau mai hotarat, la o rutina variabila sau nepotrivita. Aveti copii, tineti multe petreceri, cantati intr-o trupa sau duceti o viata agitata? Atunci este bine sa aveti un caine cu o sensibilitate scazuta.
[+] Tolereaza sa fie lasat singur
Unele rase de caini tind sa aiba o relatie foarte apropiata cu familiile lor si sunt mult mai inclinate sa se ingrijoreze sau sa se panicheze atunci cand sunt lasate singure de catre stapani. Un caine anxios poate fi foarte distructiv, poate sa latre mult, sa planga mult, sa mestece, cauzand un dezastru. Aceste tipuri de rase o duc mai bine atunci cand un membru al familiei este acasa pe timpul zilei sau atunci cand stapanul poate sa duca cainele cu el la munca.
[+] Tolereaza vremea rece / frigul
Rasele care au o blana foarte scurta si rara sau care nu sunt acoperite cu blana sau grasime corporala, cum sunt cainii Ogari, sunt vulnerabili la frig. Caini cu o toleranta scazuta la frig trebuie sa traiasca inauntru, in climate calduroase si ar trebui sa aiba o haina pe ei atunci cand sunt scosi la plimbare.
[+] Tolereaza vremea calda / caldura
Cainii cu blana stufoasa si straturi duble de blana sunt mult mai vulnerabili la supraincalzire. La fel sunt si rasele care au nasul scurt, precum Bulldog-ul sau Pug-ul, din moment ce ei nu pot sa respire la fel de bine incat sa se racoreasca. Daca va doriti o rasa sensibila la caldura, cainele va trebui sa stea inauntru, in casa, cu dumneavoastra, atunci cand zilele sunt calduroase sau cand este o umiditate crescuta in aer, si, de asemenea, trebuie sa fiti foarte precauti in legatura cu antrenarea cainelui in caldura.
Afectivitate si prietenie
[+] Afectuos cu familia
Unele rase sunt independente si distante, chiar daca au fost crescute de aceeasi persoana de cand erau catelusi; altele se ataseaza mai mult de o persoana si sunt indiferente fata de restul persoanelor; si unele coplesesc toata familia cu afectiune. Rasa nu este singurul factor care ne arata nivelul de afectivitate; cainii care au fost crescuti intr-o casa in care au avut oameni in jurul lor sunt mult mai confortabili cu alte persoane si formeaza o legatura cu acestea mult mai usor.
[+] Caini prietenosi cu copiii
Fiind blanzi cu copiii, suficient de robusti pentru a se descurca cu animalele mai greu de abordat si destul de bucurosi sa-si imparta mancarea din farfurie, cu o atitudine istovitoare pentru alergare, copii care striga, toate acestea reprezinta trasaturi care fac un caine sa fie prietenos cu copiii. S-ar putea sa va surprinda cine e pe aceasta lista: Boxerii care arata feroce sunt considerati buni cu copiii, la fel cum sunt si Terrierii Americani Staffordshire (pitbullii). Micuti, delicati si potential fermecatori, cainii precum cei din rasa Chihuahua nu sunt chiar asa de prietenosi. Toti cainii sunt individuali. Rating-urile sunt generalizate si nu sunt o garantie pentru cum o anumita rasa sau un anumit caine ar trebui sa se comporte. Cainii din orice rasa pot fi buni cu copiii, in functie de experientele anterioare, de dresajul privind modul in care trebuie sa se comporte cu copiii si totodata, in functie de personalitatea cainelui. Indiferent de rasa sau de tipul acesteia, toti cainii au falci puternice, dinti ascutiti si pot musca in circumstante stresante. Copiii mici si cainii din oricare rasa ar trebui sa fie intotdeauna supravegheati de catre un adult si niciodata lasati singuri impreuna.
[+] Prietenos cu alti caini
Prietenia dintre caini, si prietenia dintre caini si oameni sunt doua lucruri complet diferite. Unii caini pot ataca sau pot incerca sa domine alti caini chiar daca sunt iubitori cu oamenii; alti caini prefera sa se joace decat sa se lupte; si unii isi intorc coada si fug. Rasa nu este singurul factor; cainii care au trait cu codescendenti si cu mama lor pana la 6-8 saptamani de viata si care au petrecut mult timp jucandu-se cu alti caini in timpul vietii de catelusi, au mult mai multe sanse sa dezvolte abilitati sociale canine bune.
[+] Prietenos cu strainii
Cainii prietenosi cu strainii vor intampina musafirii cu datul din coada si cu ghemuirea; altii sunt timizi, indiferenti sau chiar agresivi. Cu toate acestea, indiferent de rasa, un caine care a fost familiarizat cu oameni de diferite tipuri, varste, marimi, cat timp era catelus, va reactiona mai bine la interactiunea cu strainii cand va deveni adult.
Ingrijirea sanatatii
[+] Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Daca aveti de gand sa impartiti casa cu un caine, trebuie sa puteti face fata la un anumit nivel de par de caine care poate fi pe haine sau prin casa. Oricum, caderea parului variaza destul de mult de la o rasa la alta: unii caini naparlesc pe tot parcursul anului, altii pe sezon – producand o furtuna de vis din parul cazut, si unii aproape deloc. Daca sunteti o persoana obsedata de curatenie va trebui, fie sa va alegeti o rasa de caine care naparleste putin, fie sa va relaxati standardele.
[+] Potentialul de a saliva
Cainii predispusi la salivare excesiva ar putea lasa sirag de bale pe bratele dumneavoastra, lasand pete mari si umede pe haine atunci cand vin sa va intampine. Daca aveti o atitudine relaxata legata de bale, este in regula, dar daca sunteti obsedat de curatenie, ar fi bine sa alegeti un caine care nu saliveaza mult.
[+] Usor de ingrijit
Unele rase de caini au nevoie doar de periere si sunt gata de plecare; altii necesita imbaiere regulata, tunsoare si alte tipuri de ingrijire doar pentru a fi curati si sanatosi. Trebuie sa luati in considerare timpul de care dispuneti si rabdarea pe care o aveti in cazul in care va doriti un caine care are nevoie de multa ingrijire sau daca detineti bani suficienti incat sa platiti pe cineva sa faca aceste lucruri pentru dumneavoastra.
[+] Sanatatea per general
Datorita practicilor deficitare de reproducere, unele rase de caini sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de santate genetice, cum ar fi displazia de sold. Acest lucru nu inseamna ca fiecare caine din rasa respectiva va dezvolta acele boli; inseamna doar ca au un risc crescut in a le dezvolta. Daca cumparati un catelus, este o idee buna sa aflati ce boala genetica este comuna rasei de care sunteti interesat, iar in acest mod puteti intreba crescatorul in legatura cu sanatatea fizica a parintilor si a altor rude ale catelusului pe care vi-l doriti.
[+] Potentialul de a creste in greutate
Unele rase au un apetit crescut si tind sa ia in greutate usor. Precum este valabil si la oameni, supraponderea poate cauza probleme de sanatate si in cazul cainilor. Daca alegeti un caine dintr-o rasa care este predispusa la ingrasare, va trebui sa-i limitati recompensele, sa va asigurati ca face suficienta miscare si totodata sa-i impartiti mancarea zilnica in portii regulate si sa nu-i lasati mancare in vas tot timpul.
[+] Marimea
Cainii pot fi de toate dimensiunile, de la cel mai mic caine din lume, Chihuahua, pana la maretul german Great Dane, iar spatiul care ii este necesar unui caine este un factor cheie in luarea deciziei de a-l achizitiona deoarece trebuie sa fie compatibil cu spatiul in care locuiti. Cainii din rase mari par a fi coplesitori si intimidanti, dar unii dintre ei sunt incredibili de dulci! Interesati-va pentru a gasi cainele mare potrivit pentru dumneavoastra!
Dresajul
[+] Usor de dresat
Cainii usor de dresat se adapteaza mai usor si chiar foarte repede la formarea unei asocieri dintre o atitudine prompta (cum ar fi cuvantul “sezi”), o actiune (a sta), si o consecinta (primirea unei recompense). Alti caini au nevoie de mai mult timp, de mai multa rabdare si repetitie pe perioada dresajului. Multe rase sunt inteligente dar abordeaza dresajul cu o atitudine de genul “Ce imi iese mie din asta?”, in acest caz fiind nevoie de recompensare si jocuri pentru a-i invata sa se conformeze cu ceritele dumneavoastra.
[+] Inteligenta
Cainii care au fost crescuti pentru anumite lucruri care necesita luare de decizii, inteligenta si concentrare, precum cei din crescatoriile de animale, trebuie sa-si exercite creierul, precum isi antreneaza corpul cainii care au fost crescuti pentru a alerga toata ziua. Daca acestia nu obtin stimularea mentala de care au nevoie vor face lucruri care, de obicei, nu sunt placute, precum sapatul si mestecatul. Dresajul de supunere si jucariile interactive pentru caini sunt modalitati bune pentru a antrena creierul cainelui, precum pentru dezvoltarea corporala sunt sporturile pentru cainii, ca si cele de agilitate, cautare si salvare.
[+] Potentialul pentru mestecare
Este frecvent intalnit in perioada de catelus la multe rase si la rasele de Retriever la toate varstele, muscatura insemnand o tendinta la prindere, mestecat si muscat in joaca (muscatura fina, nedureroasa care nu punctioneaza pielea). Cainii care au tendinta sa muste, mult mai probabil fac acest lucru pentru a-i tine sau a-i strange pe membrii familiei lor, insa acestia au nevoie de dresaj pentru a invata ca este in regula sa roada sau sa mestece jucarii, dar nu si oameni. Rasele care au tendinta sa muste tind sa se bucure de un joc in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi si, de asemenea, se bucura si de mestecatul unei jucarii de mestecat in care sunt puse recompense.
[+] Fuga dupa prada
Cainii care au fost crescuti sa vaneze, asa cum sunt Terrierii, au o dorinta innascuta sa vaneze si uneori, chiar sa ucida alte animale. Orice vajait de pisici, veverite, poate chiar si de masini, pot sa declanseze acel instinct. Cainii carora le place sa vaneze trebuie sa fie tinuti in lesa sau trebuie tinuti intr-o zona ingradita atunci cand sunt afara, si totodata este nevoie sa aveti in curte un gard inalt si sigur. Aceste rase, in general, nu sunt potrivite pentru case in care mai exista si alte animale de companie mici care pot arata ca o prada, asa cum sunt pisicile, hamsterii sau cainii mici. Rasele care initial au fost folosite pentru vanatoarea de pasari, pe de alta parte, in general, nu vor vana, dar probabil nu vor fi atente la dumneavoastra atunci cand sunt zboara pasari in jurul lor.
[+] Tendinta de a latra
Unele rase tac mai des decat altele. Cand alegeti o rasa, ganditi-va cum vocalizeaza cainele – cu latraturi sau urlete – si cat de des o face. Daca luati in considerare achizitionarea unui caine de vanatoare, o sa auziti latratul ca pe o melodie sau ca pe ceva ce va scoate din sarite? Daca va ganditi sa va luati un caine de paza, credeti ca il va alerta in permanenta orasul plin de “straini” suspiciosi? Oare viata locala salbatica il va transforma intr-un caine salbatic? Locuiti in zone cu restrictii legate de zgomot? Aveti vecini in apropiere? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspuns inainte de a alege rasa de caine pe care o doriti.
[+] Dorinta de libertate
Unele rase de caini sunt mai libertine decat altele. Cainii nordici, precum sunt Husky Siberieni, au fost crescuti pentru a parcurge distante lungi, iar atunci cand au ocazia, vor pleca dupa orice le creste interesul. Multi caini de vanatoare, pur si simplu trebuie sa-si urmareasca mirosul sau pe iepurele care ar putea alerga in calea lor, chiar daca asta inseamna ca o sa va lase in urma.
Exercitii fizice
[+] Nivelul de energie
Cainii care au un nivel crescut de energie sunt intotdeauna pregatiti de actiune. Initial, crescuti pentru a face o anumita munca de caine, precum gasirea pradei in cazul celor de vanatoare sau pazirea unei crescatorii in cazul celor de paza, acestia detin rezistenta pentru a face fata la o zi de munca completa. Acesti caini au nevoie de o cantitate semnificativa de exercitiu si de o stimulare mentala, si sunt mai predispusi sa-si petreaca timpul sarind, jucandu-se si investigand orice obiective si mirosuri noi. Cainii care au un nivel de energie scazut sunt echivalentul la cainii lenesi care sunt bucurosi cand trece ziua. Cand alegeti o rasa trebuie sa luati in considerare nivelul dumneavoastra de activitate si stilul de viata pe care il aveti si trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de un caine zburdalnic, energic sau de unul enervant.
[+] Vigurozitatea
Un caine viguros, poate sa fie energic sau poate sa nu fie, dar orice face, face cu vigoare: strange de lesa (pana cand este dresat sa nu mai faca acest lucru), incearca sa treaca prin obstacole si chiar mananca si bea apa cu inghitituri mari. Acesti caini au nevoie de foarte mult dresaj pentru a invata bunele maniere si s-ar putea sa nu fie potriviti pentru o casa in care sunt copii mici sau persoane in varsta sau fragile. Un caine cu o vigoare scazuta, pe de alta parte, are o abordare mai delicata asupra vietii.
[+] Nevoia de exercitii
Unele rase sunt in regula daca sunt plimbate seara, usor in jurul blocului. Altele au nevoie zilnic de exercitii viguroase, in special acele rase care au fost crescute pentru a face munci fizice, precum pazitul sau vanatul. Fara exercitiu suficient, aceste rase pot lua in greutate si isi pot consuma energia in alte moduri care s-ar putea sa nu va placa, cum ar fi latratul, mestecatul si sapatul. Rasele care au nevoie de mult exercitiu sunt potrivite pentru oameni activi care prefera sa stea mai mult afara sau pentru cei care sunt interesati sa-si pregateasca cainele pentru a concura intr-un sport de caini care necesita un nivel crescut de energie, cum ar fi cel de agilitate.
[+] Caracterul jucaus
Unii caini sunt catelusi perpetuu – intotdeauna implorand pentru a se juca – in timp ce altii sunt mai seriosi si mai calmi. Cu toate ca un caine jucaus suna placut, trebuie sa va ganditi la cat de mult timp sunteti dispusi sa va jucati cu el in fiecare zi si daca aveti copii sau alti caini care pot fi colegi de joaca cu catelusul.

Statistici despre rasa

Origine
Italia
Categorie
Lucru
Greutate
40-50 kg
Inaltime
60-69 cm
Longevitate
10-12 ani

Poze cu caini Cane Corso


Sursa foto: pixabay.com

Corso este un caine de familie. Nu va asteptati sa fie prietenos cu toti cei pe care ii intalneste: nu are un interes pentru alti oameni sau alte animale in afara celor care fac parte din familia sa, dar cei din familie vor avea parte intodeauna de loialitatea si protectia acestuia. Corso este un animalut activ care trebuie tot timpul sa faca ceva, nu este genul de patruped caruia ii place sa stea tolanit toata ziua, iar daca nu are o activitate isi va gasi intodeauna ceva “de lucru”: incepand sa distruga gardul, sa latre la trecatori, sa sape si chiar sa roada mobilierul din casa. Daca aveti o ferma, va va ajuta cu animalele; altfel, inscrieti-l la un sport, cum ar fi cel de agilitate, scufundare, ascultare sau urmarire.

 

Trasaturi

  • Blana scurta a acestuia poate fi in nuante negre, deschise si inchise de gri; nuante deschise si inchise de cafeniu; si rosu. Oricare dintre aceste culori ar putea avea un model tigrat: dungi neregulate de culoare deschisa si inchisa.
  • Corso de culoare cafeniu si rosu poate avea o pata neagra sau gri.
  • Urechile acestuia pot fi taiate sau nu.
  • Corso este un animalut de paza care are nevoie de multa stimulare psihica si fizica.
  • Acestia nu sunt expresivi, dar le place sa „vorbeasca” cu stapanii lor prin sunete, sforaitura si alte verbalizari.
  • Nu este o alegere buna ca si un „prim caine”. El necesita o multa socializare, mult antrenament, dresaj si miscare, pentru a fi un bun partener.

 

Istoria rasei Cane Corso

Corso este unul dintre cainii de tip Mastiff. Acesta a fost dezvoltat in Italia si se spune ca ii are ca si stramosi pe cainii de razboi romani. El este reprodus mai usor decat varul sau, Mastiff-ul Napoletan, si a fost creat pentru a vana, pentru a pazi proprietati si pentru a oferi ajutor la ferme. Munca acestor patrupezi a inclus adunarea porcilor sau a bovinelor la un loc, ajutandu-i astfel pe stapani sa le duca la piata.

Cuvantul “cane” inseamna caine in latina si deriva din cuvantul „canis”. Cuvantul „corso” poate proveni de la „cohors”, care inseamna bodyguard sau din cuvantul „corsus”, un vechi cuvant italian care inseamna ferm sau robust. Rasa a decazut odata ce agricultura a devenit mai mecanizata, si a fost la un moment dat o rasa pe cale de disparitie, dar incepand cu anii 1970, crescatorii de caini au ajutat la a-i reproduce din nou. Societatea de Amatori Cane Corso a fost infiintata in 1983, iar Federatia Chinologica Internationala i-a recunoscut ca rasa in 1996. Un barbat numit Michael Sottile a importat primii catelusi pui Corso in Statele Unite in 1988, iar in 1989 a importat a doua tura de catelusi. Asociatia Internationala Cane Corso a fost infiintata in 1993. In cele din urma, clubul rasei a solicitat recunoasterea ca rasa si de catre Clubul American de Canini (AKC), iar acest lucru s-a intamplat in 2010. Rasa este acum administrata de Asociatia Cane Corso din America.

 

Personalitatea

Istoria cainelui Cane Corso il descrie pe acesta ca avand un “temperament viguros, gata sa raspunda oricaror provocari”. Acest tip de temperament poate fi o sabie cu doua taisuri. Cu un proprietar increzator si consecvent care ii ofera cainelui o educatie buna si care il impiedica sa umble aiurea, Corso poate fi un caine de familie excelent care nu este niciodata agresiv atunci cand nu este cazul, dar in mainile gresite acesta poate deveni agresiv si poate constitui un pericol pentru public. In iulie, doi caini din rasa Cane Corso au aparut la stiri dupa ce au atacat si au ucis o persoana care facea jogging. Corso ideal este docil si afectiv fata de familia sa, inclusiv fata de copii. Pentru a-l face sa fie un animalut ideal, acesta necesita socializare si dresaj de la o varsta frageda.

Acest patruped nu se va descurca bine intr-o casa cu persoane carora le este frica de el sau carora nu le plac animalele de companie, sau cu persoane care nu reusesc sa gestioneze un caine mare. Corso este un catelus foarte inteligent. Inteligenta sa combinata cu natura lui de a fi sef poate duce la dominarea gospodariei de catre acesta, daca nu este dresat si daca nu ii sunt impuse limite. Acesta va va testa pentru a vedea cat de departe poate merge cu atitudinea de sef. Este important sa ii aratati inca de la inceput care sunt regulile la care trebuie sa se supuna si, de asemenea, trebuie sa va asigurati ca toti membrii familiei inteleg la randul lor regulile.

Instituiti o politica „nimic in viata este gratis”, cerandu-i sa execute o comanda, cum ar fi „sezi” sau „jos”, inainte de a-i da mancarea, o recompensa sau o jucarie. O educatie ferma nu inseamna lovirea acestuia. Acest lucru nu numai ca trimite un mesaj gresit, dar poate fi si periculos cu un caine mare si puternic. Corso este un animalut sensibil care intelege tonul vocii si raspunde bine la laude si recompense atunci cand a facut ceva ce va place, precum si la corectii rapide si la aplicarea consecventa a regulilor atunci cand nu va place ce face. Daca sunteti linistit, calm si sigur pe dumneavoastra, veti avea mult mai mult de castigat decat daca sunteti furios si nervos.

Consecventa ii va permite sa se relaxeze si sa stie ca dumneavoastra sunteti stapanul. Ajutati-l sa-si dezvolte increderea inca de cand este un catelus, lasandu-l sa petreaca timp si singur. Acest lucru poate fi in aer liber intr-o zona ingradita, cum ar fi o curte sau o canisa sau in cusca sa, in timp ce sunteti ocupati in jurul casei si nu puteti sa-l supravegheati. Fiind singur pentru diferite perioade de timp, il va invata ca este in regula si ca se descurca pe cont propriu si ca dumneavoastra ve veti intoarce intotdeauna la el.

La fel ca orice caine, Corso are nevoie de socializare timpurie, de expunerea la oameni diferiti, la diferite privelisti, sunete si experiente, lucru care ar trebui sa se intample, in mod ideal, inainte de a avea patru luni. Socializarea va ajuta sa va asigurati ca cainele dumneavoastra Corso creste ca fiind un caine cuminte, fara teama de straini, copii, alte animale sau teama de a fi lasat singur atunci cand este necesar. Fara prea multa experienta in lumea incojuratoare, Corso poate deveni cu usurinta fricos sau agresiv. Cu cat socializeaza mai mult, cu atat mai bine. Datorita faptului ca socializeaza, acesta isi da seama cum este un comportament normal si ce actiuni ii vor cere sa raspunda intr-un mod protectiv.

Potrivit standardului italian al rasei, Corso ar trebui sa fie indiferent cand este abordat si ar trebui sa reactioneze doar atunci cand exista o amenintare reala. Corso face parte dintr-o rasa de caini de paza si este necesar ca acesta sa functioneze sub un nivel ridicat de stres, daca nu-si poate stapani temperamentul in situatii stresante, are un temperament nepotrivit pentru aceasta rasa.

 

Sanatatea

Cainele Cane Corso este in general sanatos, dar, ca toate rasele, este predispus la anumite conditii de sanatate. Nu toti patrupezii vor dezvolta toate aceste boli, dar este important sa fiti constienti de ele, daca aveti in vedere cumpararea unui caine din aceasta rasa. Corso poate fi predispus la displazia soldului, la probleme ale pleoapelor, cum ar fi entropionul, ectropionul, protruzia glandei lacrimale (cherry eye) si la torsiunea gastrica, de asemenea, cunoscuta sub numele de marirea in volum a stomacului.

Trebuie sa va asteptati ca crescatorii sa aiba avize de sanatate actualizate, care sa ateste ca parintii catelului nu au boli oculare si displazie de sold. Avizele ar trebui sa fie sub forma unui examen de ochi efectuat de catre un medic oftalmolog veterinar certificat, cu rezultatele inregistrate la Fundatia Ortopedica pentru Animale. Puteti sa confirmati avizele de sanatate verificand site-ul Centrului de Informare a Sanatatii Canine. De asemenea, trebuie sa intrebati crescatorul daca vreunul dintre cainii acestuia a suferit vreodata de balonare sau daca a avut scabie.

 

Ingrijirea

Aceasta rasa de caini de paza necesita multa activitate fizica pentru a ramane in forma. Planuiti sa-l luati la o plimbare lunga sau la jogging de cel putin un km, dimineata si seara, in fiecare zi. Daca va place sa va dati cu bicicleta, luati-va un accesoriu care ii va permite sa alerge alaturi de dumneavoastra. Insa, trebuie sa aveti grija la cata miscare il supuneti atunci cand este un catelus deoarece sistemul lor musculo-scheletic nu este complet dezvoltat pana la varsta de 18 luni, astfel incat in ​​timp ce au nevoie de mai multe plimbari pentru a-si consuma energia, aceste plimbari ar trebui sa fie mai scurte si mai lente.

Pentru stimularea mentala oferiti-i ceva de “lucru”. Acesta ar putea sa pazeasca animalele, ar putea sa invete noi trucuri, sa-si practice abilitatile de supunere sau ar putea sa se implice intr-un sport canin. Petreceti cel putin 20 de minute pe zi pentru aceste tipuri de activitati. Este bine sa le impartiti, de exemplu, 10 minute dimineata si 10 minute seara. Nu permiteti niciodata unui animalut Corso sa alerge singur. Un gard solid si sigur este o necessitate daca aveti un animal de companie. Un gard electric nu-l va impiedica sa-si paraseasca proprietatea in cazul in care alege sa o faca si nu va proteja cainele sau pisica vecinului dumneavoastra daca va intra in curte.

In cele din urma, fiti pregatiti pentru ingrijirea pe care trebuie sa i-o oferiti si pentru facturile mari pe care le puteti avea atunci cand detineti un patruped mare. Intodeauna un caine mai mare presupune un cost mai mare, acestia au nevoie de produse de ingriire care sunt mai scumpe decat cele pentru cei de talie mica. Daca acesta are nevoie de o interventie chirurgicala indiferent care este cauza, pretul anesteziei va fi mai mare, deoarece are nevoie o cantitate mai mare de anestezic decat un caine mic, precum si de cantitati mai mari de medicamente pentru durere dupa interventie chirurgicala. In cele din urma, mai exista si costurile pentru dresaj, taxele de intrare pentru sportul de caini si costurile care le veti face in cazul in care veti fi plecat si aveti nevoie de cineva care sa stea cu el. Luati toate aceste cheltuieli in considerare inainte de a achizitiona un animal de companie pentru ca va veti confrunta cu acestea timp de 10 pana la 12 ani.

 

Hranirea

Cantitatea recomandata zilnica: daca va hraniti animalutul cu hrana uscata de inalta calitate, acesta va manca, probabil intre 4 si 5 cesti pe zi. Cantitatea de mancare pe care o mananca cainele adult depinde de marimea, varsta, constructia, metabolismul si nivelul de activitate al acestuia.

Cainii sunt individualisti, la fel ca si oamenii, si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de hrana. Este aproape de la sine inteles faptul ca un caine extrem de activ va avea nevoie de mai multa hrana decat un caine care are un nivel scazut de energie. Calitatea hranei pentru caini pe care o cumparati face, de asemenea, o diferenta, cu cat mancarea pentru caini este de o calitate mai buna, cu atat cainele va continua sa se hraneasca luandu-se nutrientii necesari. Incercati sa va mentineti cainele Corso intr-o forma buna, masurandu-i mancarea si hranindu-l de doua ori pe zi si nu ii lasati mancarea la indemana in restul timpului.

Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !

Daca nu sunteti sigur daca este supraponderal puteti sa-l testati. Mai intai, trebuie sa va uitati la el. Ar trebui sa-i puteti distinge talia. Apoi puneti-va mainile pe spatele acestuia cu degetele de-a lungul coloanei vertebrale, indreptate in jos. Ar trebui sa fiti capabili sa-i simtiti coastele, dar nu sa i le si vedeti, fara sa trebuiasca sa apasati tare. Daca nu-i simtiti coastele, inseamna ca patrupedul dumneavoastra are nevoie de mai putina hrana si de mai multa miscare.

 

Culoarea si ingrijirea blanii

Corso are o blana scurta, rigida, cu un substrat deschis la culoare. Poate fi negru, gri, rosu sau cafeniu si poate sau nu sa aiba un model tigrat. Blana naparleste puternic de doua ori pe an, deci trebuie sa aveti un aspirator bun la indemana pentru a aspira parul pe care cainii Corso il lasa in urma lor in aceste perioade.

Daca intentionati sa va spalati in mod regulat cainele Corso, trebuie sa il obisnuiti cu aceasta experienta de la o varsta frageda. Spalati-l saptamanal cand este un catelus si invatati-l comanda „Baie”, astfel incat el sa stie la ce sa se astepte si sa accepte acest lucru. Laudati-l si recompensati-l pentru a indulci experienta. Periati dintii cainelui Cane Corso de cel putin doua sau trei ori pe saptamana pentru a elimina acumularea de tartru si bacteriile care se ascund in interiorul acestuia. Periajul zilnic este mai indicat daca doriti sa impiedicati boala gingiilor si respiratia urat mirositoare.

Pentru a preveni unele probleme care pot aparea daca cainele dumneavoastra are unghiile lungi, este de dorit sa i le taiati o data sau de doua ori pe luna, in cazul in care cainele dumneavoastra nu si le toceste umbland. Daca le puteti auzi facand un zgomot cand ating podeaua, inseamna ca sunt prea lungi. Unghiile de la picioare au in ele vase de sange si, daca le taiati prea adanc, puteti provoca sangerari, iar cainele dumneavoastra poate sa nu mai colaboreze data viitoare cand doriti sa-i taiati unghiile. Deci, daca nu aveti experienta cu privire la taierea unghiilor, adresati-va unui veterinar pentru indicatii. Verificati urechile cainelui saptamanal pentru a vedea daca acestea prezinta roseata sau un miros urat, lucruri care pot indica o infectie. Cand verificati urechile animalutului, stergeti-le cu un betisor de bumbac umezit in lichid de curatare pentru urechi care are un pH neutru, astfel preveniti aparitia infectiilor. Nu introduceti nimic in canalul urechii; curatati doar urechea externa.

Obisnuiti-va cainele cu periatul dintilor si cu examinarile de cand este doar un catelus. Manipulati frecvent labele sale si examinati-le deoarece labutele cainilor sunt sensibile. Faceti din aceste lucruri o experienta pozitiva plina de laude si recompense, iar asa veti pune bazele pentru viitoarele examene veterinare care vor fi mai usoare. In timpul ingrijirii, verificati catelul de diferite leziuni, eruptii cutanate sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitatea sau inflamatia care pot aparea pe piele, in urechi, pe nas, in gura, in ochi si pe picioare. Urechile ar trebui sa miroase bine, sa nu aiba inauntru ceara in exces sau chiar dopuri de ceara, iar ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseata sau scurgeri. Examenul dumneavoastra saptamanal va va ajuta sa identificati problemele potentiale de sanatate devreme.

 

Interactiunea cu copiii si cu alte animale de companie

Cand este dresat, instruit si invatat sa socializeze intr-un mod corespunzator , cainele Cane Corso poate iubi si proteja copiii. Cu toate acestea, este important ca catelusii sau cainii adulti sa nu aiba ocazia sa alerge dupa copii, iar copiii trebuie sa evite sa faca diferite sunete de tonalitate inalta in prezenta lor. Alergatul si scartaitul pot face ca cainele Corso sa asocieze copiii cu prada.

Tineti cainele in lesa atunci cand copiii alearga in aer liber si atunci cand fac mult zgomot, mai ales daca copiii dumneavoastra au si alti prieteni invitati la ei. Corso poate considera ca este necesar ca el sa intervina si sa-si protejeze “copiii”, iar daca se intampla acest lucru este putin probabil sa se termine cu bine. Jocurile in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi sau ajutarea in a-i pune lesa, sunt modalitati bune pentru copii de a interactiona cu un patruped din rasa Cane Corso, fie ca este catelus, fie ca este adult.

Ca si in cazul fiecarei rase, trebuie sa ii invatati pe copii cum sa se apropie si cum sa atinga animalutele si trebuie sa supravegheati intotdeauna orice interactiune intre acestea si copii mici, pentru a preveni orice muscatura, trasul de ureche sau de coada. Invatati copilul sa nu se apropie niciodata de caine in timp ce acesta mananca sau doarme sau sa incerce sa ia mancarea cainelui. Nici un caine, indiferent cat de iubitor ar fi, nu ar trebui sa ramana cu un copil fara sa fie supravegheat.

Cainele Corso se poate intelege bine cu alti caini sau cu pisici daca este crescut impreuna cu acestia, dar probabil va vedea animalele ca pe o prada si va face tot posibilul sa le omoare. Este esential sa puteti proteja animalele vecinilor de cainele dumneavoastra. Acesta este un alt exemplu in care socializarea este o necesitate. Cane Corso ar trebui sa invete de la o varsta frageda sa ramana calm in prezenta altor caini. Daca va cumparati un al doilea catelus, fie un alt Cane Corso, fie un caine din alta rasa, este de preferat sa alegeti unul de sex opus cu cel pe care il aveti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *