Cand este momentul potrivit sa aduceti puiul de caine acasa?

pui de caine luat acasa

In afara de raspunsul evident – nu inainte de a fi gata – momentul in care trebuie sa luati puiul acasa e dupa ce v-ati facut voi educatia canina. Si cand puiul e pregatit.

E foarte important sa tineti cont de varsta cainelui. Majoritatea puilor se muta de la un stapan la altul de-a lungul vietii, de regula de la stapanul la care s-au nascut la noul stapan. Momentul optim in care puiul schimba caminul depinde de multe variabile, inclusiv de nevoile lui emotionale, de programul de socializare, care e vital si de nivelul de expertiza in materie de caini al noilor stapani.
Parasirea caminului poate fi traumatizanta si trebuie sa tineti cont, in primul rand, de reducerea acestei traume emotionale resimtite de catelus.

Daca isi paraseste caminul prea devreme, ii vor lipsi interactiunile cu ceilalti pui si cu mama lui. Si cum in primele saptamani petrecute in noua casa nu are contact cu alti caini, puiul poate avea probleme de socializare cu alti caini. Pe de alta parte, cu cat puiul sta mai mult acolo unde s-a nascut, cu atat se ataseaza mai mult de familia lui de caini, iar tranzitia devine si mai grea. De asemenea, o tranzitie intarziata e o frana in calea socializarii cu noua familie.

Pentru multi pui, opt saptamani de varsta optima

Ideea unanima e ca varsta de opt saptamani e optima pentru a lua puiul. Pana la varsta de 8 saptamani, a avut loc un proces suficient de socializare a puiului cu mama si cu ceilalti pui, astfel ca puiul e suficient de mare cat sa poata intalni fara riscuri alti caini, cu care sa se joace la cursurile de dresaj si in parcurile pentru caini. In acelasi timp, puiul e inca destul de mic incat sa formeze o legatura puternica cu membrii noii lui familii.

Expertiza canina a membrilor familiei e cruciala cand se decide daca puiul trebuie sa mai stea in locul unde s-a nascut sau trebuie sa fie dat noilor stapani. Se crede adesea ca toti crescatorii de caini sunt experti, iar stapanii sunt novici si ca de aceea e logic ca puiul sa fie lasat la crescator cat mai mult timp. Un crescator riguros e, de regula, mai calificat sa se ocupe de socializarea, dresajul acasa si de invatarea lui cu jucarii de mestecat. Daca e asa, e mai bine sa luati catelusul cand e putin mai mare. Adesea ii intreb pe stapanii incepatori daca s-au gandit sa ia un caine matur din punct de vedere social si dresat in loc de un pui.

Asta in cazul in care crescatorul are expertiza. Din pacate, asa cum exista stapani de caini excelenti, medii, incepatori si iresponsabili, asa exista si crescatori excelenti, medii, incepatori si iresponsabili. Daca stapanul e experimentat, iar crescatorul e sub medie, e spre binele catelusului sa se mute in noua casa cat mai repede posibil, la sase ori cel mult opt saptamani. Daca simtiti ca aveti pregatirea necesara, dar crescatorul nu va lasa sa luati puiul acasa inainte de opt saptamani, cautati altul. Nu uitati ca vreti un caine care sa stea cu voi, nu cu crescatorul. Chiar ar fi mai bine sa cautati altul pentru ca, daca crescatorul e sub medie, probabil va avea si pui sub medie.

Lasă un răspuns