
Scopul principal al rasei Cainelui de Pirinei a fost acela de a proteja oile, caprele, vitele, oamenii, copiii, iarba, florile, luna, pajistile, crescatorii de pasari de orice pradator real sau imaginar care ar putea invada spatiul personal al acestuia.
Mai mult decat atat, Cainele de Pirinei a fost creat pentru a oferi dragoste neconditionata. Orice om care a intalnit vreodata un caine de pirinei cu blana sa uimitor de alba s-a indragostit pe loc. Ce ar putea sa nu ne placa? Constructia cainelui este impunatoare, frumoasa, iar blana sa este groasa, eleganta si maiestuoasa. Dintr-o singura privire veti putea observai inteligenta si temperamentul acestui caine ce se va potrivi cu siguranta familiei dumneavoastra.
Rezumat:
Caracteristicile raseti
Statistici despre rasa





Poze cu Cainele de Pirinei
Surse foto: unsplash.com, pixabay.com
Aspecte importante
Cainele de pirinei este potrivit vietii de apartament deoarece face parte dintr-o rasa linistita. Totusi, gradinile si curtile mari sunt mai potrivite pentru acestia.
Daca doriti un patruped pe care sa il puteti plimba in lesa, s-ar putea ca acesta sa nu fie cel pe care vi-l doriti, deoarece cainele de pirinei isi doreste sa fie independent.
Cainele de pirinei pierde par in mod constant de-a lungul anului, insa exista o perioada in care acesta isi va pierde din blana in mod consistent. Astfel, animalutul are nevoie de macar 30minute de periere pe saptamana.
Cainele de pirinei poate fi dificil de dresat din cauza abilitatilor sale extraordinare de a gandi independent. Acesta nu se potriveste persoanelor timide care nu sunt obisnuite cu un astfel de patruped, astfel incat acesta are nevoie de un stapan puternic care va sti sa socializeze si sa il dreseze prin recompense ce il vor motiva.
Cainele de pirinei se dezvolta odata cu familai sa, asadar trebuie sa creasca in interiorul casei alaturi de aceasta. Atunci cand se plictiseste, poate deveni distructiv iar acest temperament poate fi declansat chiar si de separarea acestuia de familie sau de parasirea sa in curtea din spate a casei.
In general, catelul este iubitor si gentil cu fiintele mici sau tinere, intrucat asta il face sa fie potrivit pentru familiile cu copii.
In cazul in care va deranjeaza latratul cateilor, patrupedul nu este potrivit pentru casa dumneavoastra, intrucat acesta latra aproape tot timpul.
Cainele de pirinei se potriveste cel mai bine zonelor cu o clima mai racoroasa, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ii tundeti blana in timpul perioadelor mai calduroase. Blana acetsuia este capabila sa mentina o temperatura potrivita, ceea ce inseamna ca tunderea acesteia va compromite protectia naturala a cainelui fata de soare.
Catelul are nevoie de exercitii zilnice care sa dureze macar 20-30minute.
Pe labutele sale intalnim nu doar unghiile normale ci si o structura pozitionata deasupra acestora pe care nu trebuie sa o elimina, insa ce trebuie mentinuta, ingrijita si taiata.
Pentru a va asigura de faptul ca animalutul dumneavoastra este sanatos, nu cumparati niciodata catelusi de la un crescator iresponsabil, de la adaposturi sau de la magazine de animale.
Istoric
Cainele de pirinei supranumit si supraveghetorul oilor provine din Muntii Pirinei ce formeaza o trecere naturala la granitele dintre Franta si Spania. Acestia este cunoscut sub forma mai multor denumiri precum Great Pyrenees in Statele Unite ale Americii si Canada, Pyrenean Mountain Dog in Anglia si in Europa.
Se crede ca rasa patrupedului exista de acum 10-11mii de ani, atunci cand cateii erau originali din Asia. Precedesorii acestuia erau presupusi a calatori in Muntii Pirinei in jurul anilor 3000 i.HR. In acea perioada, rasa a fost dezvoltata ajungandu-se la patrupedul, potrivit pazei oricarui lucru necesar.
La inceput, cainele de pirinei a fost considerat catelul oamenilor de la tara, insa incepand cu anul 1675, Dauphin, in timpul Regelui Louis al XIV-lea a declarat animalutul ca fiind cainele roial al Frantei. Acest eveniment a impins nobilimea franceza spre folosirea catelului pentru protectia statului.
Primul caine de pirinei ce a fost adus in nordul Americii, a juns in Newfoundland, Canada. Aici rasa a fost folosita pentru crearea patrupedului Landseer din Newfoundland. De a lungul anilor, mai exact in perioada anilor 1800, rasa cainelui de pirinei a dobandit popularitate in Anglia, Europa si Statele Unite ale Americii.
Cainele de pirinei a fost introdus in randul rasei cateilor St. Bernard in scopul de a restabili numarul patrupezilor din care provenea aceasta rasa. Totusi, rasa a inceput sa se deterioreze din cauza practicilor lipsite de scrupule ce aveau in vedere perpetuarea raselor de catei.
Cel de-al doilea Razboi Mondial a impus taxe pentru cresterea cateilor, insa din fericire acest patruped a fost importat in Statele Unite ale Americii inainte ca Europa sa fie asediata efectiv. In urma razboiului, crescatorii acestei rase au depus eforturi enorme pentru restaurarea acesteia si pentru a ii recastiga gloria, astfel incat astazi, cainele de pirinei este unul dintre cei mai iubiti si admirati catei.
Personalitatea
Patrupedul este calm, gentil, docil iar agresivitatea si nervozitate nu sunt acceptate in caracterul acestuia atata timp cat va asigurati de socializarea timpurie a cainelui. Cu un dresaj potrivit cainele de pirinei poate fi destul de manierat.
Desi este gentil, acesta poate fi si serios. Curajos si devotat stapanilor sai, acesta poate fi cel mai bun prieten pentru oricine are nevoie. De asemenea, cainele de pirinei poate fi o patura calduroasa si un suflet comfortabil pentru a fi compania noastra. Ii place sa se comporte asemenea unui animal de terapie.
Cainele de pirinei este inteligent si obisnuieste sa actioneze de unul singur ceea ce inseamna ca este capabil sa se gandeasca la propriile decizii, fiind adesea incapatanat. Se descurca bine, atat ca animal de paza cat si ca un prieten calm si gentil al stapanului sau.
Asemenea tuturor patrupezilor, cainele de pirinei are nevoie de socializare timpurie si de a fi expus mai multor oameni, privelisti, sunete, experiente inca de cand este doar un pui. Socializarea il poate ajuta sa se obisnuiasca cu prezenta altor catei sau animale atunci cand va fi adult.
Inrolarea cainelui de pirinei in activitatile unei clase de gradinita ar fi un inceput bun. Primirea regulate a oaspetilor si plimbarile in parcurile aglomerate si in magazinele ce permit accesul cainilor il vor ajuta sa isi dezvolte abilitatile sociale.
Sanatatea
Nu toti cainii din rasa pirinei vor fi afectati de bolile care vor fi mentionate, insa este important sa fim constienti de acestea.
Ingrijirea oaselor – Rasele patrupezilor de talie mare necesita o ingrijire speciala a oaselor. Tratati-va cainele de pirinei ca pe un obiect de antichitate pe care trebuie sa il protejati pana la varsta de 18 luni. Oasele acetsuia cresc atat de repede, incat pot cauza dureri incomfortabile catelului. Aceste lucruri nu vor disparea pana la varsta de 3 sau 4ani.
Ulcerul gastric – Aceasta afectiune este adesea asociata cu balonarea excesiva ce poate cauza o amenintare serioasa la adresa conditiilor de sanatate a patrupedului dumneavoastra, mai ales a cateilor de talie mare. Aceasta afectiune poate aparea mai ales in cazul cateilor ce sunt hraniti o singura data pe zi cu cantitati mari de mancare pe care cainele le mananca rapid alaturi de un volum prea mare de apa imediat dupa masa. Situatia aceasta se poate agrava cu atat mai mult cu cat cainele va face efort fizic imediat dupa masa.
Balonarea – este comuna printre cateii mai in varsta. Aceasta apare atunci cand stomacul se umple cu gaz sau aer. Patrupedul nu va putea nici sa ragaie, dar nici sa vomite pentru a scapa de excesul de aer din stomac, ceea ce inseamna ca sangele nu va mai putea sa ajunga in mod normal la inima.
Presiunea sangelui va scadea, iar cainele va intra in soc. Fara asistenta medicala imediata, catelul poate muri. In cazul in care observati ca animalutul dumneavoastra are abdomenul prea dezvoltat si ca saliveaza in mod excesiv sau are greturi, puneti problema cainelui ce sufera de aceasta afectiune.
De asemenea, animalutul dumneavoastra va parea depresiv, neodihnit, letargic si slabit si avea pulsul inimii ridicat atunci cand sufera de aceasta boala. Este important sa ducem cainele la veterinar cat mai repede posibil cand observam aceste semen.
Displazia de sold – Aceasta afectiune se poate mosteni si se manifesta prin deplasarea coapsei din articulatia piciorului.
Unii catei din rasa pirinei manifesta durere si schiopatat la unul sau chiar ambele membre inferioare, asadar trebuie sa observam orice semne de disconfort pe care cainele nostru ar putea sa le prezinte. Totusi, in cazul anumitor catei aceste semne nu sunt evidente si pot fi identificate cu certitudine cu ajutorul unor radiografii. Odata cu trecerea anilor, artroza se poate dezvolta. Patrupezii ce sufera de aceasta boala trebuie sa nu fie tinuti de crescatorii acestei rase pentru a se asigura ca boala nu se va transmite si catelusilor lor. Asadar, atunci cand cumparati un catelus, asigurati-va ca a fost testat pentru aceasta afectiune sau oricare alta.
Displazia de cot – Aceasta afectiune este similara displaziei de sold si este de asemenea o boala degenerative. Se crede ca aceasta afectiune este cauzata de cresterea si dezvoltarea anormala a articulatiilor ce se dezvolta in timp cum malformatii sau slabiciuni.
Aceasta boala variaza din punctul de vedere al sensibilitatii pe care o dezvolta catelul, astfel incat animalutul poate suferi pur si simplu de artroza sau poate deveni chiar schiop.
Tratamentul potrivit acestei afectiuni include operatiile, controlarea greutatii, protejarea acestuia si medicamentatia anti-inflamatorie.
Luxatia patelara – Aceasta afectiune este cunoscuta si sub numele de deplasarea sau luxarea genunchilor, ceea ce este o boala comuna a cateilor de talie mica, insa poate fi intalnita si in cazul patrupezilor de taie mare.
Luxatia patelara presupune luxatia sau deplasarea rotulei. Luxatia inseamna dislocarea unei parti anatomice a cainelui precum osul sau articulatia acestuia. Luxatia patelara survine atunci cand articulatia genunchiului(rotula) se deplaseaza in exteriorul osului ce il sustine cauzand dureri cainelui. Aceasta afectiune poate cauza paralizie, insa majoritatea cainilor pot trai normal in aceasta conditie.
Boala lui Addison – Aceasta afectiune este grava si este cunoscuta sub numele de insuficienta corticosuprarenala primara. Aceasta boala survine atunci cand glanda suprarenala nu produce suficienti hormoni, ceea ce afecteaza nivelul de sare si potasiu din corpul cainelui. Primele semnalmente ale acestei boli sunt letargia, greata si pierderea apetitului. Unul dintre cele mai evidente semne ale acestei boli este aritmia. Tratamentul presupune administrarea corticosteroizi si a mancarii sarate.
Atunci cand boala este avansata se administreaza tratament medicamentos intravenous.
Cataracta – Aceasta boala cauzeaza opacitatea lentilei ochiului, ceea ce conduce la slabirea vederii cainelui. Ochii cainelui vor deveni tulburi. Cataracta apare in general la cainii in varsta si poate fi uneori tratata chirurgical, imbunatatind apoi vederea.
Entropionul – Aceasta boala se manifeste in general la cateii ce depasesc varsta de 6 luni cauzand iritatii si rani in interiorul globului ocular al patrupedului. Unul sau ambii ochi pot fi afectati. Atunci cand cainele de pirinei sufera de aceasta boala s-ar putea sa observati ca acesta isi freaca des zona ochilor. Aceasta boala poate fi tratata chirurgical.
Sensibilitatea la anestezie – Aceasta afectiune poate surveni in cazul patrupezilor cu un metabolism lent, precum cainele de pirinei. Amintiti intotdeauna veterinarului despre aceasta sensibilitate inainte de a introduce catelul in orice fel de operatie.
Daca va cumparati un astfel de catelus, gasiti un crescator bun si dornic sa va arate istoricul medical al ambilor parinti. Acest istoric va poate dovedi daca un animalut a fost testat si curatat de astfel de probleme. Pentru cainii de pirinei putem face verificari in privinta starii de sanatate a acestora in cadrul Fundatiei Ortopedice pentru animale pentru displazie de sold (cu rezultate bune sau foarte bune), displazie de umar, hipotiroidism si boala von Willebrand; de la universitatea Auburn ne putem interesa despre trombopatie; iar la Registrul Canin al Fundatiei pentru optica ne putem asigura ca ochii catelusului sunt normali. Va puteti confirma caracteristicile medicale ale catelului accesand pagina de internet a OFA.
Ingrijirea
O curte bine ingradita este absolut necesara pentru cainele de pirinei, iar gardul curtii ar trebuie sa aiba cel putin 5-6 picioare inaltime. Acest catel este obisnuit sa strabata Muntii Pirinei in timp ce isi protejeaza turmele si teritoriul.
Cainele de pirinei este asemenea unui Houdini Hound ce poate escalada usor gardurile. Chiar si atunci cand ninge, cainele de pirinei va face tot posibilul sa escaladeze gardul, asadar asigurati-va ca scoateti lopata si strangeti zapada din jurul gardului pentru a opri cainele de pirinei din vizitarea vecinilor in timpul ninsorii. Astfel, exista un motiv pentru care nicio persoana din grupurile de salvatori din Muntii Pirinei nu adopta un catel fara a se asigura ca au un gard sau o alta posibilitate de ingradire a acestuia in interiorul careia sa il poata dresa. Catelul are nevoie de dresaj inca de cand este pui, insa in ciuda marimii sale acest dresaj trebuie sa se faca prin metode pozitive si cu ajutorul recompenselor. Acetsa este intuitiv si manierat, cu o memorie de elefant, astfel incat nu va uita nimic si tocmai de aceea este nevoie ca dresajul sau sa se faca intr-un mod bland. Dresajul agresiv al cainilor de pirinei ii face pe acestia sa devina timizi si fricosi, ceea ce este cu atat mai problematic pentru un catel de marimea sa.
Dresajul in cusca sau in spatii ingradite este benefic pentru orice patruped, dar cu atat mai mult pentru cainele de pirinei pentru a ne asigura de evitarea oricaror accidente ce ar putea sa se produca.
O cusca, una mare, ar putea fi, de asemenea locul potrivit pentru somnul cainelui de pirinei. Dresajul in cusca ar putea fi de asemenea un ajutor pentru catel in cazul in care acesta va avea nevoie vreodata sa fie inchis sau internat, intrucat patrupedul ar fi deja obisnuit cu aceste ingradiri.
Niciodata nu lasati cainele de pirinei singur intr-o curte pentru toata ziua. Acesta nu ar trebui sa petreaca mai mult de cateva ore singur si inchis cu exceptia noptii, atunci cand doarme. Catelul este apropiat oamenilor, ceea ce inseamna ca nu sunt facuti sa traiasca singuri in custi sau adaposturi.
Catelul are nevoie de antrenament de cel putin 20-30minute de exercitii pe zi pentru a fi mentinut in cele mai bune conditii. Aceasta perioada nu este deloc mare pentru un caine de talia sa. Cainele de pirinei adora vremea racoroasa sau chiar rece si iubeste sa se catere si sa alerge atata timp cat vremea de afara ii permite. Este mare si puternic, ceea ce inseamna ca poate cara diverse obiecte, insa nu il lasati sa va ajute cu aceste lucururi decat pe perioada in care vremea este racoroasa.
Catelul face parte din categoria patrupezilor inteligeniti, ceea ce inseamna ca se poate plictisi usor. Cumparati catelului jucarii amuzante ce il pot stimula si ce il pot tine departe de orice tendinta a manifestarii unui comportament distructiv. Patrupedul iubeste sa stea aproape de familia sa si poate face ravagii daca este lasat prea mult timp singur.
Dresarea acestuia poate fi destul de dificila, insa cu multa rabdare si calm poate deveni placuta. Acesta este la baza un animal de paza, astfel incat acesta este folosit pentru protejarea teritoriilor, fiind capabil sa lucreze si sa gandeasca de unul singur.
Catelul are nevoie de reguli bine stabilite imediat ce ajunge in casa dumneavoastra. Daca nu va doriti un catel de 100lbs care sa stea pe canapeaua dumneavoastra, atunci nu il lasati nici atunci cand este doar o bila pufoasa si alba de 20lbs sa stea pe acea canapea. Rabdarea este cheia pentru dresajul acestui patruped, insa nu uitati ca dresajul nu il va face sa fie intotdeauna ascultator la comenzile dumneavoastra.
Socializarea este importanta pentru cainele de pirinei, intrucat acesta este un animal de paza care atunci cand nu beneficiaza de suficienta socializare poate deveni agresiv.
Expuneti animalutul mai multor situatii, incluzand prezenta cateilor de talie mica sau a puilor in urma vaccinarii acestora.
De asemenea, tineti cainele de pirinei in casa alaturi de familie. Un patruped ce este lasat legat afara in curte va deveni agresiv chiar si cu stapanii sai.
Antrenamentul in lesa este, de asemenea important mai ales atunci cand ne gandim la faptul ca acest catel poate ajunge chiar la 160lbs, ceea ce inseamna ca puterea acestuia de a va smuci este foarte mare. Nu lasati cainele de pirinei fara lesa, deoarece acesta va incepe fara indoiala sa hoinareasca.
Dresajul in lesa al cainelui de pirinei trebuie sa inceapa inca de cand acesta este pui, iar practicile folosite trebuie sa fie constante pentru ca acesta sa se obisnuiasca cu ele.
Dupa ce considerati ca animalutul dumneavoastra a ajuns la un nivel satisfacator al dresajului, il puteti implica in multe alte tipuri de antrenamente, evenimente, competitii, mai ales in cele ce se pot desfasura in timp ce cainele se afla in lesa.
Hranirea
Doza zilnica de hrana recomanda cainelui de pirinei variaza de la 4 la 6cupe de hrana uscata de inalta calitate ce trebuie impartita in doua mese.
Luati aminte: cantitatea pe care cainele adult o mananca depinde de marimea, varsta, constructia, metabolismul si nivelul de activitate al acestuia. Cateii sunt diferiti unii de ceilalti, exact ca oamenii, asa ca nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare.
Nu trebuie sa mai specificam ca un caine activ va avea nevoie de mai multa mancare decat unul sedentar. Calitatea mancarii va face diferenta, astfel incat cu cat este mai buna hrana acestuia, cu atat va fi mai usor pentru acesta sa manance fara a fi nevoie ca mancarea sa fie amestecata in bolul sau. Daca sunteti nesiguri in privinta greutatii catelului dumneavoastra, ii puteti face testul ochilor si cel cu ajutorul mainilor.
Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !
Astfel, plasati-va mainile pe spatele animalutului, apasati cu degetele de-a lungul coloanei vertebrale iar apoi orientati-le spre partea inferioara a corpului sau. Ar trebui sa puteti simti coastele acestuia fara a fi nevoiti sa apasati prea tare. Daca nu puteti face asta, catelul va avea nevoie de mai putina mancare, si mai multa miscare.
Pentru mai multe informatii privitoare la hranirea cateilor puteti urmari sugestiile noastre in ceea ce priveste cumpararea mancarii corecte, hranirea catelusilor, dar si a adultilor
Culoarea blanii si perierea acesteia
Cainele de pirinei este considerat a fi unul dintre cateii ce isi pierd masiv blana in functie de climatul in care acestia traiesc, asadar asteptati-va sa gasiti intotdeauna par alb pe haine, mobile, masina si chiar pe periuta de dinti.
Desi naparleste excesiv, acesta este usor de pieptanat avand nevoie de aproximativ 30minute de periere pe saptamana. Daca blana acestuia matasoasa devine murdara, se poate curata usor. Asadar, acesta va lasa smocuri de blana albe si matasoase pe poada asemenea unor iepurasi pe care daca le veti arunca afara, pasarile le vor folosi pentru construirea cuiburilor lor, deoarece blana acestui patruped este un bun izolator pentru puii de pasare.
Blana cainelui de pirinei are doua straturi. Cel de deasupra este reprezentat de o blana lunga si groasa ce seamana cu un aspect aspru. Aceasta ar trebui sa fie dreapta sau usor ondulata, dar nu creata.
In jurul gatului sau, cainele de pirinei ar trebui sa aiba o coama ce este mult mai pronuntata in cazul masculilor, iar in spatele membrelor se formeaza smocuri de blana asemenea unor pantaloni. Coada ar trebui sa fie stufoasa, iar fata si urechile sa fie acoperite de blana scurta. Cel de-al doile strat de blana al catelului ar trebuie sa fie lanos si dens.
Blana patrupedului este alba sau alba cu nuante de gri roscatiu sau crem. Pigmentele de pe blana catelului apar in general pe capul acestuia ca o masca a urechilor sau pe coada si ocazional pe corp, insa aceste semne nu ar trebui sa se extinda niciodata pe mai mult de o treime din corpul cainelui. Blana de dedesupt a acestuia ar trebui sa fie de asemenea tarcata sau alba.
In timpul vremii calde nu tundeti blana cainelui de pirinei. Blana acestuia este capabila sa mentina o temperature potrivita pentru corpul patrupedului, iar atunci cand o veti taia, veti compromite protectia naturala a acestuia.
In afara periatului, blana catelului are nevoie si de alt tip de ingrijire. In general, blana din zona sprancenele, mustatile, urechile, membrele din fata si din spate au nevoie sa fie taiate pentru a mentine aspectul ingrijit al cainelui. Baia nu trebuie sa fie un obicei frecvent, intrucat spalarea catelului o data la ceva luni este suficienta, cu atat mai mult atunci cand aceasta incepe sa fie murdara. Atunci cand spalati cainele de pirinei, folositi un sampon de inalta calitate pentru a evita distrugerea uleiurilor natural de pe blana si pielea a acestuia.
Verificati urechile catelului o data pe saptamana pentru a identifica orice fel de murdarie, roseata sau miros neplacut ce ar putea indica o infectie. Stergeti urechile catelului saptamanal cu o dischete inmuiata intr-o solutie de curatare cu pH echilibrat pentru a preveni infectarea acestora.
Din cauza urechilor mari ale cainelui, fluturatice, circulatia aerului este blocata si de aceea urechile trebuie verificate saptamanal pentru a identifica orice posibila infectie. Stergeti urechile catelului cu o solutie speciala de curatare pe care o recomanda veterinarul dumneavoastra. Niciodata nu introduceti in urechile catelului betisoare de urechi sau orice alt obiect ce ar putea sa distruga urechile acestuia. Cainele de pirinei s-ar putea sa sufere de infectii ale urechilor atunci cand in interiorul acestora se resimt mirosuri urate sau atunci cand acestea devin iritate, iar cainele misca des din cap si se scarpina in aceasta zona.
Spalati dintii catelului de doua sau trei ori pe saptamana cel putin pentru a elimina tartrul sau bacteriile din interiorul cavitatii sale bucale. Perierea zilnica a dintilor este cu atat mai potrivita pentru evitarea problemelor gingivale sau a respiratiei urat mirositoare. Taiati cainelui de pirinei unghiile in mod regulat in cazul in care acesta nu le pileste in mod natural. Daca il puteti auzi scrijelind cu unghiile pe podea, inseamna ca acestea sunt prea lungi. Unghiile scurte si ingrijite pastreaza membrele patrupedului in conditii bune si ne feresc de zgarieturi atunci cand, entuziasmat, va sari pe noi sa ne salute.
Incepeti sa va obisnuiti cainele de pirinei cu periatul si examinatul unor posibile probleme inca de cand este pui. Verificati-i frecvent labutele, deoarece acestea sunt sensibile si uitati-va in interiorul gurii si al urechilor lui. Tranformati perierea intr-o experienta pozitiva pentru acesta pe care o puteti recompensa si puteti lasa pe mai tarziu examenele veterinare usoare necesare unui catel de talia sa.
In timpul perierii verificati daca exista rani, iritatii sau semne ale vreunei infectii precum inrosirea pielii, sensibilitatea sau inflamarea sa, in urechi, in gura, nas, ochi si chiar pe labute. Verificati urechile catelului pentru a va asigura ca acestea miros bine si nu prezinta prea multe urme de ceara. De asemenea asigurati-va ca ochii patrupedului sunt limpezi fara urme de roseata sau scurgeri. Examinarea saptamanala a catelului va va ajuta la prevenirea oricaror probleme de sanatate posibile.
Copiii si alte animale de companie
Cainele de pirinei iubeste copiii si este absolut devotat acestora. Acesta este capabil sa protejeze copiii chiar cu pretul propriei vieti fiind specific acestuia sa protejeze orice lucruri sau fiinte mici si slabe ce se afla in jurul sau.
Copiii mici nu pot tine un catel de o asemenea talie in lesa, ceea ce inseamna ca trebuie plimbat de un adult sau de un copil mai mare.
Intotdeauna trebuie sa explicam copiilor cum sa se apropie si cum sa atinga cainii, insa fiind supravegheati la fiecare interactionare cu acestia pentru a preveni orice reactie a cainelui de a-i musca sau pentru a preveni actiunile copiilor de a-i trage de coada sau de urechi. Invatati-va copiii sa nu se apropie de caini in timp ce acestia dorm sau mananca si nici sa nu incerce sa le ascunda hrana. Niciun catel nu trebuie lasat nesupravegheat in preajma unui copil, indiferent de cat de prietenos ar fi acel patruped.
Nu lasati niciodata catelul nesupravegheat in preajma copiilor.
Cainele de pirinei se intelege bine si cu alte animale, mai ales atunci cand acesta a crescut alaturi de ele. Un catel ce este obisnuit sa socializeze, se va intelege bine cu alti patrupezi.
Câinele de Pirinei mi-a dovedit că este mult mai mult decât un simplu gardian cu blană albă și impunătoare. Experiența mea cu acest câine a fost ca o lecție de echilibru și răbdare, deoarece independența sa este la fel de remarcabilă precum loialitatea și afecțiunea. Deși dresajul poate fi un test al determinării, nu pot să subliniez suficient bucuria de a avea un astfel de partener lângă tine în zilele reci, când îți dăruiește căldură și protecție. Dacă reușești să îi înțelegi nevoile și să îi respecți personalitatea, Câinele de Pirinei devine nu doar un animal de companie, ci un membru de nădejde al familiei care îți poate aduce multe momente de neuitat.