La prima vedere, am putea crede ca marele si impunatorul Boerboel e un excelent caine de paza, si e corect, dar este, in egala masura, un caine iubitor, calm, prietenos cu familia, in special cu copiii.
Acesti paznici giganti au fost crescuti pentru a-i ajuta pe fermierii din Africa de Sud sa tina la distanta hienele, leii si alte salbaticiuni si in acelasi sa fie companioni nepretuiti. Numele rasei vine din limba olandeza/afrikaans si inseamna ceva de genul „cainele fermierului”. Se mai numeste si Mastif Sud-African, Boerbel Sud African, Borbull sau Bole.
Contrar credintei populare, o marime mica la caine nu-l face pe acesta sa fie un caine de apartament – multi caini de statura mica au prea multa energie si tind sa latre foarte mult. Fiind linistit, cu un nivel de energie scazut, destul de calm in interior si politicos cu ceilalti vecini, reprezinta calitatile potrivite pentru un caine de apartament.
[+] Bun pentru stapan incepator
Unii caini sunt mai usor de stapanit decat altii: pot fi dresati mai bine mult mai usor. Ei sunt, de asemenea, destul de rezistenti incat sa revina la aceleasi greseli. Cainii care sunt foarte sensibili, care gandesc independent sau sunt increzuti, pot fi mult mai greu de stapanit pentru un stapan care este incepator. Va puteti gasi cel mai potrivit caine pentru dumneavoastra daca tineti cont de experienta personala pe care ati avut-o cu alti caini, pe masura ce va alegeti un catelus.
[+] Nivelul de sensibilitate
Unii caini vor lasa o mustrare stricta in spatele lor, in timp ce altii vor avea chiar si un aspect uimitor de inimos. Cainii cu o sensibilitate scazuta, numiti si comozi, toleranti, rezistenti si chiar nesimtiti, pot mult mai bine sa faca fata la o gospodarie galagioasa, haotica, la un stapan mai galagios sau mai hotarat, la o rutina variabila sau nepotrivita. Aveti copii, tineti multe petreceri, cantati intr-o trupa sau duceti o viata agitata? Atunci este bine sa aveti un caine cu o sensibilitate scazuta.
[+] Tolereaza sa fie lasat singur
Unele rase de caini tind sa aiba o relatie foarte apropiata cu familiile lor si sunt mult mai inclinate sa se ingrijoreze sau sa se panicheze atunci cand sunt lasate singure de catre stapani. Un caine anxios poate fi foarte distructiv, poate sa latre mult, sa planga mult, sa mestece, cauzand un dezastru. Aceste tipuri de rase o duc mai bine atunci cand un membru al familiei este acasa pe timpul zilei sau atunci cand stapanul poate sa duca cainele cu el la munca.
[+] Tolereaza vremea rece / frigul
Rasele care au o blana foarte scurta si rara sau care nu sunt acoperite cu blana sau grasime corporala, cum sunt cainii Ogari, sunt vulnerabili la frig. Caini cu o toleranta scazuta la frig trebuie sa traiasca inauntru, in climate calduroase si ar trebui sa aiba o haina pe ei atunci cand sunt scosi la plimbare.
[+] Tolereaza vremea calda / caldura
Cainii cu blana stufoasa si straturi duble de blana sunt mult mai vulnerabili la supraincalzire. La fel sunt si rasele care au nasul scurt, precum Bulldog-ul sau Pug-ul, din moment ce ei nu pot sa respire la fel de bine incat sa se racoreasca. Daca va doriti o rasa sensibila la caldura, cainele va trebui sa stea inauntru, in casa, cu dumneavoastra, atunci cand zilele sunt calduroase sau cand este o umiditate crescuta in aer, si, de asemenea, trebuie sa fiti foarte precauti in legatura cu antrenarea cainelui in caldura.
Afectivitate si prietenie
[+] Afectuos cu familia
Unele rase sunt independente si distante, chiar daca au fost crescute de aceeasi persoana de cand erau catelusi; altele se ataseaza mai mult de o persoana si sunt indiferente fata de restul persoanelor; si unele coplesesc toata familia cu afectiune. Rasa nu este singurul factor care ne arata nivelul de afectivitate; cainii care au fost crescuti intr-o casa in care au avut oameni in jurul lor sunt mult mai confortabili cu alte persoane si formeaza o legatura cu acestea mult mai usor.
[+] Caini prietenosi cu copiii
Fiind blanzi cu copiii, suficient de robusti pentru a se descurca cu animalele mai greu de abordat si destul de bucurosi sa-si imparta mancarea din farfurie, cu o atitudine istovitoare pentru alergare, copii care striga, toate acestea reprezinta trasaturi care fac un caine sa fie prietenos cu copiii. S-ar putea sa va surprinda cine e pe aceasta lista: Boxerii care arata feroce sunt considerati buni cu copiii, la fel cum sunt si Terrierii Americani Staffordshire (pitbullii). Micuti, delicati si potential fermecatori, cainii precum cei din rasa Chihuahua nu sunt chiar asa de prietenosi.
Toti cainii sunt individuali. Rating-urile sunt generalizate si nu sunt o garantie pentru cum o anumita rasa sau un anumit caine ar trebui sa se comporte. Cainii din orice rasa pot fi buni cu copiii, in functie de experientele anterioare, de dresajul privind modul in care trebuie sa se comporte cu copiii si totodata, in functie de personalitatea cainelui. Indiferent de rasa sau de tipul acesteia, toti cainii au falci puternice, dinti ascutiti si pot musca in circumstante stresante. Copiii mici si cainii din oricare rasa ar trebui sa fie intotdeauna supravegheati de catre un adult si niciodata lasati singuri impreuna.
[+] Prietenos cu alti caini
Prietenia dintre caini, si prietenia dintre caini si oameni sunt doua lucruri complet diferite. Unii caini pot ataca sau pot incerca sa domine alti caini chiar daca sunt iubitori cu oamenii; alti caini prefera sa se joace decat sa se lupte; si unii isi intorc coada si fug. Rasa nu este singurul factor; cainii care au trait cu codescendenti si cu mama lor pana la 6-8 saptamani de viata si care au petrecut mult timp jucandu-se cu alti caini in timpul vietii de catelusi, au mult mai multe sanse sa dezvolte abilitati sociale canine bune.
[+] Prietenos cu strainii
Cainii prietenosi cu strainii vor intampina musafirii cu datul din coada si cu ghemuirea; altii sunt timizi, indiferenti sau chiar agresivi. Cu toate acestea, indiferent de rasa, un caine care a fost familiarizat cu oameni de diferite tipuri, varste, marimi, cat timp era catelus, va reactiona mai bine la interactiunea cu strainii cand va deveni adult.
Ingrijirea sanatatii
[+] Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Daca aveti de gand sa impartiti casa cu un caine, trebuie sa puteti face fata la un anumit nivel de par de caine care poate fi pe haine sau prin casa. Oricum, caderea parului variaza destul de mult de la o rasa la alta: unii caini naparlesc pe tot parcursul anului, altii pe sezon – producand o furtuna de vis din parul cazut, si unii aproape deloc. Daca sunteti o persoana obsedata de curatenie va trebui, fie sa va alegeti o rasa de caine care naparleste putin, fie sa va relaxati standardele.
[+] Potentialul de a saliva
Cainii predispusi la salivare excesiva ar putea lasa sirag de bale pe bratele dumneavoastra, lasand pete mari si umede pe haine atunci cand vin sa va intampine. Daca aveti o atitudine relaxata legata de bale, este in regula, dar daca sunteti obsedat de curatenie, ar fi bine sa alegeti un caine care nu saliveaza mult.
[+] Usor de ingrijit
Unele rase de caini au nevoie doar de periere si sunt gata de plecare; altii necesita imbaiere regulata, tunsoare si alte tipuri de ingrijire doar pentru a fi curati si sanatosi. Trebuie sa luati in considerare timpul de care dispuneti si rabdarea pe care o aveti in cazul in care va doriti un caine care are nevoie de multa ingrijire sau daca detineti bani suficienti incat sa platiti pe cineva sa faca aceste lucruri pentru dumneavoastra.
[+] Sanatatea per general
Datorita practicilor deficitare de reproducere, unele rase de caini sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de santate genetice, cum ar fi displazia de sold. Acest lucru nu inseamna ca fiecare caine din rasa respectiva va dezvolta acele boli; inseamna doar ca au un risc crescut in a le dezvolta. Daca cumparati un catelus, este o idee buna sa aflati ce boala genetica este comuna rasei de care sunteti interesat, iar in acest mod puteti intreba crescatorul in legatura cu sanatatea fizica a parintilor si a altor rude ale catelusului pe care vi-l doriti.
[+] Potentialul de a creste in greutate
Unele rase au un apetit crescut si tind sa ia in greutate usor. Precum este valabil si la oameni, supraponderea poate cauza probleme de sanatate si in cazul cainilor. Daca alegeti un caine dintr-o rasa care este predispusa la ingrasare, va trebui sa-i limitati recompensele, sa va asigurati ca face suficienta miscare si totodata sa-i impartiti mancarea zilnica in portii regulate si sa nu-i lasati mancare in vas tot timpul.
[+] Marimea
Cainii pot fi de toate dimensiunile, de la cel mai mic caine din lume, Chihuahua, pana la maretul german Great Dane, iar spatiul care ii este necesar unui caine este un factor cheie in luarea deciziei de a-l achizitiona deoarece trebuie sa fie compatibil cu spatiul in care locuiti. Cainii din rase mari par a fi coplesitori si intimidanti, dar unii dintre ei sunt incredibili de dulci! Interesati-va pentru a gasi cainele mare potrivit pentru dumneavoastra!
Dresajul
[+] Usor de dresat
Cainii usor de dresat se adapteaza mai usor si chiar foarte repede la formarea unei asocieri dintre o atitudine prompta (cum ar fi cuvantul “sezi”), o actiune (a sta), si o consecinta (primirea unei recompense). Alti caini au nevoie de mai mult timp, de mai multa rabdare si repetitie pe perioada dresajului. Multe rase sunt inteligente dar abordeaza dresajul cu o atitudine de genul “Ce imi iese mie din asta?”, in acest caz fiind nevoie de recompensare si jocuri pentru a-i invata sa se conformeze cu ceritele dumneavoastra.
[+] Inteligenta
Cainii care au fost crescuti pentru anumite lucruri care necesita luare de decizii, inteligenta si concentrare, precum cei din crescatoriile de animale, trebuie sa-si exercite creierul, precum isi antreneaza corpul cainii care au fost crescuti pentru a alerga toata ziua. Daca acestia nu obtin stimularea mentala de care au nevoie vor face lucruri care, de obicei, nu sunt placute, precum sapatul si mestecatul. Dresajul de supunere si jucariile interactive pentru caini sunt modalitati bune pentru a antrena creierul cainelui, precum pentru dezvoltarea corporala sunt sporturile pentru cainii, ca si cele de agilitate, cautare si salvare.
[+] Potentialul pentru mestecare
Este frecvent intalnit in perioada de catelus la multe rase si la rasele de Retriever la toate varstele, muscatura insemnand o tendinta la prindere, mestecat si muscat in joaca (muscatura fina, nedureroasa care nu punctioneaza pielea). Cainii care au tendinta sa muste, mult mai probabil fac acest lucru pentru a-i tine sau a-i strange pe membrii familiei lor, insa acestia au nevoie de dresaj pentru a invata ca este in regula sa roada sau sa mestece jucarii, dar nu si oameni. Rasele care au tendinta sa muste tind sa se bucure de un joc in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi si, de asemenea, se bucura si de mestecatul unei jucarii de mestecat in care sunt puse recompense.
[+] Fuga dupa prada
Cainii care au fost crescuti sa vaneze, asa cum sunt Terrierii, au o dorinta innascuta sa vaneze si uneori, chiar sa ucida alte animale. Orice vajait de pisici, veverite, poate chiar si de masini, pot sa declanseze acel instinct. Cainii carora le place sa vaneze trebuie sa fie tinuti in lesa sau trebuie tinuti intr-o zona ingradita atunci cand sunt afara, si totodata este nevoie sa aveti in curte un gard inalt si sigur. Aceste rase, in general, nu sunt potrivite pentru case in care mai exista si alte animale de companie mici care pot arata ca o prada, asa cum sunt pisicile, hamsterii sau cainii mici. Rasele care initial au fost folosite pentru vanatoarea de pasari, pe de alta parte, in general, nu vor vana, dar probabil nu vor fi atente la dumneavoastra atunci cand sunt zboara pasari in jurul lor.
[+] Tendinta de a latra
Unele rase tac mai des decat altele. Cand alegeti o rasa, ganditi-va cum vocalizeaza cainele – cu latraturi sau urlete – si cat de des o face. Daca luati in considerare achizitionarea unui caine de vanatoare, o sa auziti latratul ca pe o melodie sau ca pe ceva ce va scoate din sarite? Daca va ganditi sa va luati un caine de paza, credeti ca il va alerta in permanenta orasul plin de “straini” suspiciosi? Oare viata locala salbatica il va transforma intr-un caine salbatic? Locuiti in zone cu restrictii legate de zgomot? Aveti vecini in apropiere? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspuns inainte de a alege rasa de caine pe care o doriti.
[+] Dorinta de libertate
Unele rase de caini sunt mai libertine decat altele. Cainii nordici, precum sunt Husky Siberieni, au fost crescuti pentru a parcurge distante lungi, iar atunci cand au ocazia, vor pleca dupa orice le creste interesul. Multi caini de vanatoare, pur si simplu trebuie sa-si urmareasca mirosul sau pe iepurele care ar putea alerga in calea lor, chiar daca asta inseamna ca o sa va lase in urma.
Exercitii fizice
[+] Nivelul de energie
Cainii care au un nivel crescut de energie sunt intotdeauna pregatiti de actiune. Initial, crescuti pentru a face o anumita munca de caine, precum gasirea pradei in cazul celor de vanatoare sau pazirea unei crescatorii in cazul celor de paza, acestia detin rezistenta pentru a face fata la o zi de munca completa. Acesti caini au nevoie de o cantitate semnificativa de exercitiu si de o stimulare mentala, si sunt mai predispusi sa-si petreaca timpul sarind, jucandu-se si investigand orice obiective si mirosuri noi. Cainii care au un nivel de energie scazut sunt echivalentul la cainii lenesi care sunt bucurosi cand trece ziua. Cand alegeti o rasa trebuie sa luati in considerare nivelul dumneavoastra de activitate si stilul de viata pe care il aveti si trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de un caine zburdalnic, energic sau de unul enervant.
[+] Vigurozitatea
Un caine viguros, poate sa fie energic sau poate sa nu fie, dar orice face, face cu vigoare: strange de lesa (pana cand este dresat sa nu mai faca acest lucru), incearca sa treaca prin obstacole si chiar mananca si bea apa cu inghitituri mari. Acesti caini au nevoie de foarte mult dresaj pentru a invata bunele maniere si s-ar putea sa nu fie potriviti pentru o casa in care sunt copii mici sau persoane in varsta sau fragile. Un caine cu o vigoare scazuta, pe de alta parte, are o abordare mai delicata asupra vietii.
[+] Nevoia de exercitii
Unele rase sunt in regula daca sunt plimbate seara, usor in jurul blocului. Altele au nevoie zilnic de exercitii viguroase, in special acele rase care au fost crescute pentru a face munci fizice, precum pazitul sau vanatul. Fara exercitiu suficient, aceste rase pot lua in greutate si isi pot consuma energia in alte moduri care s-ar putea sa nu va placa, cum ar fi latratul, mestecatul si sapatul. Rasele care au nevoie de mult exercitiu sunt potrivite pentru oameni activi care prefera sa stea mai mult afara sau pentru cei care sunt interesati sa-si pregateasca cainele pentru a concura intr-un sport de caini care necesita un nivel crescut de energie, cum ar fi cel de agilitate.
[+] Caracterul jucaus
Unii caini sunt catelusi perpetuu – intotdeauna implorand pentru a se juca – in timp ce altii sunt mai seriosi si mai calmi. Cu toate ca un caine jucaus suna placut, trebuie sa va ganditi la cat de mult timp sunteti dispusi sa va jucati cu el in fiecare zi si daca aveti copii sau alti caini care pot fi colegi de joaca cu catelusul.
Statistici despre rasa
Origine
Africa de Sud
Categorie
Lucru
Greutate
50-80 kg
Inaltime
60-70 cm
Longevitate
10-12 ani
Poze cu caini Boerboel
Surse foto: unsplash.com, pixabay.com
Desi rasa boerboel e, in general, docila, usor de toaletat si cu putine probleme de sanatate, nu faceti greseala sa va imaginati ca sunt catei cu care incepatorii, cei care nu au mai avut caine, se descurca usor. Acesti patrupezi sunt siguri pe ei, teritoriali si au tendinta de a trage si de a roade. Au nevoie de un stapan care se impune, cu experienta si cu mult spatiu pentru acest caine masiv, care trebuie sa faca multa miscare. Daca vreti sa va luati boerboel, asigurati-va ca si voi si locuinta voastra e pregatita pentru o asemenea provocare. Daca raspunsul e da, atunci veti fi rasplatit cu un prieten loial si protector pe viata.
Mai multe despre aceasta rasa
Forta fizica a speciei boerboel este egalata doar de intensitatea devotamentului fata de casa si familie. Rasa isi are originile in cainii adusi de olandezii care au infiintat asezari in Africa de Sud, pentru a apara gospodariile de hiene, lei, leoparzi si alte fiare salbatice. In prezent sunt animale de paza foarte pretuiti si participanti la concursuri canine, precum si companioni si protectori ai familiei. Aceasta specie adora copiii. Totusi, pot fi si foarte teritoriali si, fara dresaj si socializare, pot avea porniri agresive fata de necunoscuti si fata de alti patrupezi. Cateii boerboel au nevoie de mult exercitiu fizic si mental.
Fiind surprinzator de agili pentru talia lor, si foarte inteligenti, au o nevoie deosebita de stimulare a trupului si a mintii. Daca ii lasati prea mult singuri, se pot plictisi si pot deveni anxiosi si distructivi. Le trebuie o casa pe masura taliei lor si a nevoii lor de miscare, precum si un dresor cu rabdare si sigur pe el. In casa potrivita, poate fi un animal de paza valoros si un animal de companie dragastos cu toata familia.
Important
Este un catel masiv, incredibil de musculos. Cantareste cat un dog german, chiar daca e mai scund.
Circula multe variante despre rasele incrucisate pentru obtinerea patrupedului modern, dar originile exacte nu se cunosc prea bine.
Olandezii care au intemeiat asezari in Africa de Sud au adus cu ei caini pentru a feri fermele de feline mari si de alte animale salbatice periculoase. Doar cei mai rezistenti catei au supravietuit in conditiile grele de trai si in clima din Africa de Sud si ei sunt unii dintre stramosii cainelui boerboel modern.
Dupa cele doua razboaie mondiale, rasa aproape a disparut, din cauza ca nu a fost perpetuata in mod organizat. A reinflorit in anii ’80, dupa ce mai multi iubitori ai acestei rase s-au mobilizat sa creasca tot mai multi patrupezi boerboel.
Ii iubesc mult si ii protejeaza pe copii. Sunt paznici excelenti, dar pot fi exagerat de protectori.
Este un patruped extrem de putin pretentios in privinta toaletarii. De asemenea, e un catel foarte sanatos. Dar nu e o buna alegere pentru cei care nu au mai avut catei, pentru ca are nevoie de dresaj si socializare.
De cand au fost relansati in Africa de Sud, cateii au devenit tot mai populari si au fost exportati in toata lumea. Chiar si asa, sunt considerati o specie destul de rara.
In medie cantaresc intre 50 si 90 de kg, dar sunt si exemplare care cantaresc peste 90.
Este considerat a fi cel mai agil dintre cainii mastif.
Socializarea e necesara, intrucat pot fi agresivi fata de alti catei, mai ales cu cei de acelasi sex si specie.
Istoric
Numele de Boerboel vine de la cuvintele olandeze/afrikaans fermier (boer) si caine (boel). Intr-adevar, erau catei de ferma cand au fost crescuti de olandezii care si-au intemeiat asezari in Africa de Sud in anii 1600. Era nevoie de ei pentru a apara gospodariile si pentru vanatoarea de animale salbatice primejdioase, cum ar fi hienele, babuinii, leoparzii si alte feline mari. Europenii au adus cu ei caini mari, puternici, pe care i-au incrucisat cu catei domestici indigeni si o varietate de alte rase de-alungul catorva secole.
Englezii au adus bulldogi si mastifi si i-au incrucisat cu catei boerboel, iar compania de extractie de diamante De Beers a importat patrupezi Bull Mastiff pentru a pazi minele. Si acestia au fost incrucisati cu cainii boerboel si a aparut rasa pe care o avem astazi. Nu se stiu exact care sunt speciile din care se trage catelul boerboel, dar numai cateiii cei mai puternici au putut supravietui in conditii de caldura si sub amenintarea salbaticiunilor, iar acestia au contribuit la tenacitatea si forta patrupedului boerboel.
In anii 1800, colonistii au inceput sa protesteze fata de dominatia britanica din Africa de Sud si s-au mutat mai spre interiorul teritoriului. In consecinta, cainii lor s-au raspandit si adesea au fost luati de comunitati izolate, unde erau folositi la vanatoare, dirijarea cirezilor, paza si alungarea raufacatorilor. Dupa cele doua razboaie mondiale, Africa de Sud s-a urbanizat, iar cateii boerboel au inceput sa fie incrucisati cu alti catei, fara a se tine seama de puritatea rasei. In anii ’80, un grup de iubitori ai acestei rase a inceput sa creasca din nou patrupezi boerboel puri. Multumita eforturilor lor, specia a capatat popularitate in Africa de Sud si a inceput sa fie exportata in toata lumea. Totusi, este o specie destul de rara in afara Africii de Sud.
Personalitate
Este o specie jucausa, inteligenta si dornica sa faca pe plac stapanilor. Acesti patrupezi sunt cei mai fericiti cand primesc o sarcina de indeplinit, fie ca e vorba de munca dura la ferma, fie ca e vorba de paza, sau de pregatirea pentru concursuri la care isi pot etala agilitatea si forta. Acest caine ii iubeste pe oamenii din familia sa, inclusiv pe copii, desi, uneori, e exagerat de protector.
Aceleasi instincte care ii fac extraordinari catei de paza si protectie ii pot face si teritoriali si agresivi, daca nu au socializat cum trebuie si daca nu sunt dresati. Cand vin invitati, e important ca un membru al familiei sa ii prezinte cainelui boerboel-gazda, astfel incat animalul sa nu se simta amenintat. De regula, catelusii boerboel sunt bucurosi de oaspeti, daca ii cunosc si au incredere in ei, dar e posibil sa ramana vigilenti.
Cand vine vorba de dresaj, sa stiti ca e o rasa care tinde sa domine. De aceea, e nevoie de un instructor care se impune, care foloseste metode pozitive de consolidare a cunostintelor si care stabileste limite, fara sa fie dur. Nu este o specie indicata celor ce nu au mai avut caine. In paralel cu dresajul cu rabdare si perseverenta, trebuie sa aiba loc socializarea timpurie pentru a preveni comportamentul agresiv. Cateii au nevoie de multa stimulare mentala si fizica, pentru ca se pot plictisi si pot deveni anxiosi, iar aceste stari duc la comportament distructiv.
Plimbarile lungi, sedintele de joaca intr-un stil plin de vigoare si jocurile de puzzle cu mancare ii pot ajuta sa-si satisfaca nevoia de activitate. Fiind un catel mare, cu nevoi moderate de a face exercitii fizice, are nevoie de spatiu, asa ca apartamentul nu e mediul lor ideal. Se simt cel mai bine intr-o casa avand curte mare, cu gard inalt si rezistent. Acolo vor avea spatiu sa alerge in siguranta. Desi nu sunt recomandabili incepatorilor, acesti catei il vor rasplati pe stapanul potrivit cu devotament, dragoste fata de familie si apararea casei si familiei cu orice pret.
Sanatate
Rasa boerboel este, in general, considerata sanatoasa. Sunt putine probleme de sanatate sau ereditare cunoscute in privinta acestei specii. Exista totusi cateva afectiuni la care sunt predispusi si de care ar putea suferi in cursul vietii: displazie de sold sau de umar, boli cardiace, afectiuni ale pleoapelor, hiperplazie vaginala si balonare. Sunt rare cazurile de epilepsie juvenila. Daca sesizati vreun simptom legat de vreuna dintre aceste boli, luati legatura imediat cu veterinarul.
Ingrijire
Cand vine vorba de ingrijire, in cazul rasei boerboel prioritara este stimularea fizica si mentala, prin miscare si joaca. In afara de asta, ingrijirea e foarte simpla. Unghiile trebuie scurtate cam o data la doua saptamani, iar dintii trebuie periati regulat, asa cum recomanda veterinarii. Verificati urechile pentru a inlatura mizeria si ceara si curatati-le ori de cate ori e nevoie, pentru a preveni infectiile sau infestarea cu paraziti.
Alimentatia
Formula dietei pentru Boerboel trebuie sa fie cea indicata raselor mari spre urias, cu nevoi moderate de exercitii fizice. Cereti sfatul veterinarului sau nutritionistului pentru a stabili cat trebuie sa-i dati sa manance cainelui vostru boerboel si cat de mari trebuie sa fie portiile. Nevoile lor nutritionale se modifica pe masura ce trec de la stadiul de pui la cel de adult si apoi la etapa batranetii. Respectati aceste cerinte alimentare.
Cainii boerboel au un strat superior de blana, cu fir scurt si drept, neted si lucios, care acopera stratul de dedesubt, care e moale si dens. Blana lor poate fi rosie, maro-roscat, maro, tigrat sau neagra. Unii au pete albe, mai ales in jurul gatului, pe fata si pe labute, desi e considerata abatere de la standarde daca mai mult de 30 la suta din blana este alba. Multi caini boerboel au marcaje negre in jurul ochilor, a gurii si nasului, iar unii au zone mai inchise in jurul labutelor. Naparlesc in limite normale. Blana nu are nevoie de ingrijire prea multa. Periajul saptamanal si baia lunara ar trebui, teoretic, sa inlature parul mort si sa mentina blana curata.
Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa
Aceasta rasa isi iubeste familia si e foarte protectoare cu copiii. Atentie insa ca, fiind foarte mari si jucausi, ii pot darama pe copii din greseala, daca joaca devine prea infierbantata. Copiii trebuie invatati cum sa interactioneze cu animalele, pentru a evita orice incident. Oricat de dresat si de cuminte ar fi cainele boerboel, copilul trebuie sa stie ca nu are voie sa-l ciupeasca sau sa-l inghionteasca.
Ca la orice rasa, cand copiii se joaca cu un catel, trebuie supravegheati de un adult. Instinctul natural protector poate deveni o problema cand micutii au copii in vizita. Cainele ar putea lua joaca drept agresiune si va avea pornirea de a apara copilul. Este o rasa care pur si simplu adora copiii familiei, iar parrupedul boerboel, gigant si agil, este un excelent protector al micutilor. In privinta altor catei, rasa boerboel se impaca bine cu cei ai casei, cu care a crescut impreuna sau locuieste impreuna, dar e foarte teritoriala si distanta cu cainii necunoscuti. De asemenea, pot fi agresivi cu alti boerboeli, de acelasi sex. Socializarea timpurie poate ajuta la disciplinarea instinctelor confrontationale, dar cel mai indicat ar fi sa nu va luati catel daca mai aveti deja alt animal in casa.
După ce am experimentat viața alături de un Boerboel, pot spune că acest câine este o fascinație a contradictoriilor. Impunător și protector, dar în același timp blând și iubitor cu cei din casă, acest companion curajos oferă o lecție valoroasă despre echilibrul între forță și sensibilitate. Totodată, Boerboel îți reamintește importanta dedicării și implicării în relația cu propriul animal: nu doar că dezvoltă o legătură profundă prin dresajul empatic și socializarea adecvată, dar devine și un paznic devotat al locuinței. În esență, acest câine mamut și fermecător ne învață că, prin disciplină și respect reciproc, putem construi relații durabile și pline de afecțiune.