
La prima vedere, am putea crede ca marele si impunatorul Boerboel e un excelent caine de paza, si e corect, dar este, in egala masura, un caine iubitor, calm, prietenos cu familia, in special cu copiii.
Acesti paznici giganti au fost crescuti pentru a-i ajuta pe fermierii din Africa de Sud sa tina la distanta hienele, leii si alte salbaticiuni si in acelasi sa fie companioni nepretuiti. Numele rasei vine din limba olandeza/afrikaans si inseamna ceva de genul „cainele fermierului”. Se mai numeste si Mastif Sud-African, Boerbel Sud African, Borbull sau Bole.
Rezumat:
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa





Poze cu caini Boerboel
Surse foto: unsplash.com, pixabay.com
Desi rasa boerboel e, in general, docila, usor de toaletat si cu putine probleme de sanatate, nu faceti greseala sa va imaginati ca sunt catei cu care incepatorii, cei care nu au mai avut caine, se descurca usor. Acesti patrupezi sunt siguri pe ei, teritoriali si au tendinta de a trage si de a roade. Au nevoie de un stapan care se impune, cu experienta si cu mult spatiu pentru acest caine masiv, care trebuie sa faca multa miscare. Daca vreti sa va luati boerboel, asigurati-va ca si voi si locuinta voastra e pregatita pentru o asemenea provocare. Daca raspunsul e da, atunci veti fi rasplatit cu un prieten loial si protector pe viata.
Mai multe despre aceasta rasa
Forta fizica a speciei boerboel este egalata doar de intensitatea devotamentului fata de casa si familie. Rasa isi are originile in cainii adusi de olandezii care au infiintat asezari in Africa de Sud, pentru a apara gospodariile de hiene, lei, leoparzi si alte fiare salbatice. In prezent sunt animale de paza foarte pretuiti si participanti la concursuri canine, precum si companioni si protectori ai familiei. Aceasta specie adora copiii. Totusi, pot fi si foarte teritoriali si, fara dresaj si socializare, pot avea porniri agresive fata de necunoscuti si fata de alti patrupezi. Cateii boerboel au nevoie de mult exercitiu fizic si mental.
Fiind surprinzator de agili pentru talia lor, si foarte inteligenti, au o nevoie deosebita de stimulare a trupului si a mintii. Daca ii lasati prea mult singuri, se pot plictisi si pot deveni anxiosi si distructivi. Le trebuie o casa pe masura taliei lor si a nevoii lor de miscare, precum si un dresor cu rabdare si sigur pe el. In casa potrivita, poate fi un animal de paza valoros si un animal de companie dragastos cu toata familia.
Important
- Este un catel masiv, incredibil de musculos. Cantareste cat un dog german, chiar daca e mai scund.
- Circula multe variante despre rasele incrucisate pentru obtinerea patrupedului modern, dar originile exacte nu se cunosc prea bine.
- Olandezii care au intemeiat asezari in Africa de Sud au adus cu ei caini pentru a feri fermele de feline mari si de alte animale salbatice periculoase. Doar cei mai rezistenti catei au supravietuit in conditiile grele de trai si in clima din Africa de Sud si ei sunt unii dintre stramosii cainelui boerboel modern.
- Dupa cele doua razboaie mondiale, rasa aproape a disparut, din cauza ca nu a fost perpetuata in mod organizat. A reinflorit in anii ’80, dupa ce mai multi iubitori ai acestei rase s-au mobilizat sa creasca tot mai multi patrupezi boerboel.
- Ii iubesc mult si ii protejeaza pe copii. Sunt paznici excelenti, dar pot fi exagerat de protectori.
- Este un patruped extrem de putin pretentios in privinta toaletarii. De asemenea, e un catel foarte sanatos. Dar nu e o buna alegere pentru cei care nu au mai avut catei, pentru ca are nevoie de dresaj si socializare.
- De cand au fost relansati in Africa de Sud, cateii au devenit tot mai populari si au fost exportati in toata lumea. Chiar si asa, sunt considerati o specie destul de rara.
- In medie cantaresc intre 50 si 90 de kg, dar sunt si exemplare care cantaresc peste 90.
- Este considerat a fi cel mai agil dintre cainii mastif.
- Socializarea e necesara, intrucat pot fi agresivi fata de alti catei, mai ales cu cei de acelasi sex si specie.
Istoric
Numele de Boerboel vine de la cuvintele olandeze/afrikaans fermier (boer) si caine (boel). Intr-adevar, erau catei de ferma cand au fost crescuti de olandezii care si-au intemeiat asezari in Africa de Sud in anii 1600. Era nevoie de ei pentru a apara gospodariile si pentru vanatoarea de animale salbatice primejdioase, cum ar fi hienele, babuinii, leoparzii si alte feline mari. Europenii au adus cu ei caini mari, puternici, pe care i-au incrucisat cu catei domestici indigeni si o varietate de alte rase de-alungul catorva secole.
Englezii au adus bulldogi si mastifi si i-au incrucisat cu catei boerboel, iar compania de extractie de diamante De Beers a importat patrupezi Bull Mastiff pentru a pazi minele. Si acestia au fost incrucisati cu cainii boerboel si a aparut rasa pe care o avem astazi. Nu se stiu exact care sunt speciile din care se trage catelul boerboel, dar numai cateiii cei mai puternici au putut supravietui in conditii de caldura si sub amenintarea salbaticiunilor, iar acestia au contribuit la tenacitatea si forta patrupedului boerboel.
In anii 1800, colonistii au inceput sa protesteze fata de dominatia britanica din Africa de Sud si s-au mutat mai spre interiorul teritoriului. In consecinta, cainii lor s-au raspandit si adesea au fost luati de comunitati izolate, unde erau folositi la vanatoare, dirijarea cirezilor, paza si alungarea raufacatorilor. Dupa cele doua razboaie mondiale, Africa de Sud s-a urbanizat, iar cateii boerboel au inceput sa fie incrucisati cu alti catei, fara a se tine seama de puritatea rasei. In anii ’80, un grup de iubitori ai acestei rase a inceput sa creasca din nou patrupezi boerboel puri. Multumita eforturilor lor, specia a capatat popularitate in Africa de Sud si a inceput sa fie exportata in toata lumea. Totusi, este o specie destul de rara in afara Africii de Sud.
Personalitate
Este o specie jucausa, inteligenta si dornica sa faca pe plac stapanilor. Acesti patrupezi sunt cei mai fericiti cand primesc o sarcina de indeplinit, fie ca e vorba de munca dura la ferma, fie ca e vorba de paza, sau de pregatirea pentru concursuri la care isi pot etala agilitatea si forta. Acest caine ii iubeste pe oamenii din familia sa, inclusiv pe copii, desi, uneori, e exagerat de protector.
Aceleasi instincte care ii fac extraordinari catei de paza si protectie ii pot face si teritoriali si agresivi, daca nu au socializat cum trebuie si daca nu sunt dresati. Cand vin invitati, e important ca un membru al familiei sa ii prezinte cainelui boerboel-gazda, astfel incat animalul sa nu se simta amenintat. De regula, catelusii boerboel sunt bucurosi de oaspeti, daca ii cunosc si au incredere in ei, dar e posibil sa ramana vigilenti.
Cand vine vorba de dresaj, sa stiti ca e o rasa care tinde sa domine. De aceea, e nevoie de un instructor care se impune, care foloseste metode pozitive de consolidare a cunostintelor si care stabileste limite, fara sa fie dur. Nu este o specie indicata celor ce nu au mai avut caine. In paralel cu dresajul cu rabdare si perseverenta, trebuie sa aiba loc socializarea timpurie pentru a preveni comportamentul agresiv. Cateii au nevoie de multa stimulare mentala si fizica, pentru ca se pot plictisi si pot deveni anxiosi, iar aceste stari duc la comportament distructiv.
Plimbarile lungi, sedintele de joaca intr-un stil plin de vigoare si jocurile de puzzle cu mancare ii pot ajuta sa-si satisfaca nevoia de activitate. Fiind un catel mare, cu nevoi moderate de a face exercitii fizice, are nevoie de spatiu, asa ca apartamentul nu e mediul lor ideal. Se simt cel mai bine intr-o casa avand curte mare, cu gard inalt si rezistent. Acolo vor avea spatiu sa alerge in siguranta. Desi nu sunt recomandabili incepatorilor, acesti catei il vor rasplati pe stapanul potrivit cu devotament, dragoste fata de familie si apararea casei si familiei cu orice pret.
Sanatate
Rasa boerboel este, in general, considerata sanatoasa. Sunt putine probleme de sanatate sau ereditare cunoscute in privinta acestei specii. Exista totusi cateva afectiuni la care sunt predispusi si de care ar putea suferi in cursul vietii: displazie de sold sau de umar, boli cardiace, afectiuni ale pleoapelor, hiperplazie vaginala si balonare. Sunt rare cazurile de epilepsie juvenila. Daca sesizati vreun simptom legat de vreuna dintre aceste boli, luati legatura imediat cu veterinarul.
Ingrijire
Cand vine vorba de ingrijire, in cazul rasei boerboel prioritara este stimularea fizica si mentala, prin miscare si joaca. In afara de asta, ingrijirea e foarte simpla. Unghiile trebuie scurtate cam o data la doua saptamani, iar dintii trebuie periati regulat, asa cum recomanda veterinarii. Verificati urechile pentru a inlatura mizeria si ceara si curatati-le ori de cate ori e nevoie, pentru a preveni infectiile sau infestarea cu paraziti.
Alimentatia
Formula dietei pentru Boerboel trebuie sa fie cea indicata raselor mari spre urias, cu nevoi moderate de exercitii fizice. Cereti sfatul veterinarului sau nutritionistului pentru a stabili cat trebuie sa-i dati sa manance cainelui vostru boerboel si cat de mari trebuie sa fie portiile. Nevoile lor nutritionale se modifica pe masura ce trec de la stadiul de pui la cel de adult si apoi la etapa batranetii. Respectati aceste cerinte alimentare.
Vrei sa alegi o hrana de calitate pentru cainele tau? CLICK AICI !
Culoarea parului si toaletarea
Cainii boerboel au un strat superior de blana, cu fir scurt si drept, neted si lucios, care acopera stratul de dedesubt, care e moale si dens. Blana lor poate fi rosie, maro-roscat, maro, tigrat sau neagra. Unii au pete albe, mai ales in jurul gatului, pe fata si pe labute, desi e considerata abatere de la standarde daca mai mult de 30 la suta din blana este alba. Multi caini boerboel au marcaje negre in jurul ochilor, a gurii si nasului, iar unii au zone mai inchise in jurul labutelor. Naparlesc in limite normale. Blana nu are nevoie de ingrijire prea multa. Periajul saptamanal si baia lunara ar trebui, teoretic, sa inlature parul mort si sa mentina blana curata.
Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa
Aceasta rasa isi iubeste familia si e foarte protectoare cu copiii. Atentie insa ca, fiind foarte mari si jucausi, ii pot darama pe copii din greseala, daca joaca devine prea infierbantata. Copiii trebuie invatati cum sa interactioneze cu animalele, pentru a evita orice incident. Oricat de dresat si de cuminte ar fi cainele boerboel, copilul trebuie sa stie ca nu are voie sa-l ciupeasca sau sa-l inghionteasca.
Ca la orice rasa, cand copiii se joaca cu un catel, trebuie supravegheati de un adult. Instinctul natural protector poate deveni o problema cand micutii au copii in vizita. Cainele ar putea lua joaca drept agresiune si va avea pornirea de a apara copilul. Este o rasa care pur si simplu adora copiii familiei, iar parrupedul boerboel, gigant si agil, este un excelent protector al micutilor. In privinta altor catei, rasa boerboel se impaca bine cu cei ai casei, cu care a crescut impreuna sau locuieste impreuna, dar e foarte teritoriala si distanta cu cainii necunoscuti. De asemenea, pot fi agresivi cu alti boerboeli, de acelasi sex. Socializarea timpurie poate ajuta la disciplinarea instinctelor confrontationale, dar cel mai indicat ar fi sa nu va luati catel daca mai aveti deja alt animal in casa.
După ce am experimentat viața alături de un Boerboel, pot spune că acest câine este o fascinație a contradictoriilor. Impunător și protector, dar în același timp blând și iubitor cu cei din casă, acest companion curajos oferă o lecție valoroasă despre echilibrul între forță și sensibilitate. Totodată, Boerboel îți reamintește importanta dedicării și implicării în relația cu propriul animal: nu doar că dezvoltă o legătură profundă prin dresajul empatic și socializarea adecvată, dar devine și un paznic devotat al locuinței. În esență, acest câine mamut și fermecător ne învață că, prin disciplină și respect reciproc, putem construi relații durabile și pline de afecțiune.