Rezumat:
Originara din Africa, rasa Basenji provine din Congo. Se foloseste atat de miros, cat si de vaz pentru a vana si acest caine era initial folosit pentru a trage vanatul mic in plasele vanatorilor si pentru a tine sub control populatia de rozatoare.
Istet si afectuos, e un bun companion pentru o persoana sau o familie care ii poate intui bine intentiile.
Poreclit „cainele care nu latra„, Basenji este admirat pentru blana scurta, corpul mic, dar musculos, urechile ridicate, atitudinea vioaie si coada inelata. Fruntea incretita ii da un aer intrebator si uneori poznas.
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa
Poze cu caini Basenji
Surse poze: pixabay.com, unsplash.com, steemit.com, thecompletedog.fandom.com, pinterest.com
Oamenii care nu se informeaza suficient inainte de a-si cumpara acest tip de caine, ar putea fi dezamagiti sau frustrati, nefiind pregatiti sa se acomodeze cu temperamentul unic al rasei. Stati de vorba cu un crescator profesionist despre argumentele pro si contra; in plus, crescatorul isi verifica rasele pentru a depista eventuale probleme de sanatate. Cainele e foarte inteligent, dar are o doza mare de incapatanare. Dorinta de a face pe plac stapanilor, care caracterizeaza multe rase, e inexistenta in cazul lui. Chiar daca intelege perfect toate comenzile invatate, nu se stie niciodata daca Basenji le va executa. Intai sta sa se gandeasca si apoi va executa sau poate va considera ca nu are niciun motiv sa va asculte. Cainii isi vor folosi inteligenta pentru a cere atentie si pentru a va convinge sa-i dati ce are nevoie sau ce doreste.
Stapanii de Basenji spun ca rasa de caini e buna ca sa va obisnuiti sa tineti ordine in casa. Lucrurile imprastiate sunt tocmai bune pentru ei sa le roada sau sa le manance. In scurt timp veti invata sa aveti grija de lucruri, punandu-le in locuri unde acesti caini curiosi nu pot ajunge. De asemenea, cainii din aceasta rasa sunt experti in evadari. Nici macar gardul nu il poate opri pe un caine adult hotarat sa plece. Daca il lasati nesupravegheat in curte, e posibil sa va pierdeti indragitul companion, pentru ca el va porni sa exploreze lumea din afara. Nici gardurile electronice subterane nu sunt un obstacol pentru un caine care vede sau miroase ceva interesant. Pentru el, smucitura din colier e un inconvenient minor. Cainii nu latra, dar asta nu inseamna ca sunt tacuti. Sunetele pe care le scot variaza de la vocalize placute, pana la tipete inspaimantatoare, precum si sunete facute de orice caine, cum ar fi maraituri, scancete si vaicareli.
Avantajele acestei rase sunt ca iubeste joaca. Dar daca vreti un caine care sa va aduca un disc Frisbee sau mingea de tenis, cautati altceva, acesta nu e potrivit. Sunt caini curati, care se spala aproape ca o pisica. Daca aveti casa imaculata, veti aprecia faptul ca lasa foarte putin par. De asemenea, sunt excelenti caini de paza. Apara ferm proprietatea si pe stapani, atunci cand e cazul. Sunt foarte curajosi si se vor opune intrusului cu toata forta. Cu toate acestea, din cauza taliei, nu sunt chiar caini de paza, in adevaratul sens al cuvantului. Printre activitatile pe care le puteti face cu acesti caini, cea mai importanta este urmarirea momelii. Este activitatea perfecta pentru acesti caini care vaneaza cu ajutorul vazului si iubesc urmaririle.
Concret, urmaresc o momeala – de regula o punga alba de plastic – pe un traseu din teren. Momeala e legata de o linie care e actionata de scripeti. Agilitatea e un alt sport potrivit pentru a distra cainele. Rasa Basenji nu exceleaza in concursurile de obedienta, dar poate avea rezultate bune daca aveti un mod creativ de a convinge cainele ca dresajul si competitia ar fi, de fapt, ideea lui.
Basenji sunt caini grozavi la concursurile de frumusete, datorita aerului semet si parului aramiu, stralucitor. Pregatirea pentru concursul de frumusete e simpla, tinand cont ca nu au nevoie de tunsori sau de grooming complicat. Daca vreti un caine care sa participe la concursurile de imperechere, discutati cu crescatorul inainte de cumparare, pentru a primi cele mai bune sfaturi. Cu personalitatea sa interesanta si aspectul unic, nu e un caine pentru oricine, dar poate fi companionul ideal pentru cei care apreciaza inteligenta si atitudinea acestui caine de talie mica. Cine stie? Poate intrati in randul stapanilor de Basenji care se lauda cu ce a mai distrus cainele lor.
Important de stiut
De regula, cainii din aceasta rasa nu latra, dar poate fi foarte zgomotoasa, facand sunete gen vocalize, scancete si tipete. Sunt greu de dresat. Rasa a supravietuit mii de ani datorita gandirii independente. Considera ca nu au niciun motiv sa-i asculte pe oameni. Dresajul pozitiv poate avea rezultate, pana intr-un punct, dar ei sunt cei care decid cand sa asculte de stapani. Cainii Basenji au un puternic instinct de vanatoare si nu trebuie lasati fara lesa daca nu sunt intr-o zona imprejmuita. E un caine expert in evadari. Se catara pe garduri, sare si escaladeaza gardurile de lemn sau darama usi neincuiate. Cainii au foarte multa energie. Daca nu si-o consuma, devin distructivi sau gasesc alte metode de a consuma energia. Cand nu sunt supravegheati, e recomandabil sa fie tinuti in custi.
Cainele trebuie considerat membru al familiei. Nu poate fi lasat in curte fara mancare sau apa. Au nevoie de atentie si trebuie sa le dedicati mult din timpul vostru. Nu sunt potriviti in case cu animale mici de companie, pentru ca la ei instinctul de vanator e pe primul loc. Daca sunt crescuti cu pisici, se impaca bine, dar nu sunt recomandabili in case cu hamsteri, sobolani, soareci, porcusori de guineea, pasari sau dihori. Cainii sunt incapatanati si daca incercati sa folositi forta, veti avea un caine confuz si agresiv. Pentru a avea un caine sanatos, nu cumparati niciodata pui de la crescatori iresponsabili, de la cei care au „fabrici de catelusi” sau de la magazine de animale de companie. Cautati un crescator reputat, care face teste pentru a se asigura ca rasele lui nu au boli genetice care se pot transmite la pui si ca sunt sanatosi din punct de vedere temperamental.
Istoria rasei Basenji
Basenji e probabil una dintre cele mai vechi rase de caini domesticiti si poate de aceea nu latra. Oamenii din epocile stravechi preferau, probabil, un caine tacut la vanatoare. La fel ca varul lui salbatic, lupul, Basenji poate latra, dar de obicei numai o data, iar apoi tace. Se mai spune ca e doar partial domesticit. Metabolismul lui e diferit fata de ceilalti caini domesticiti si la fel ca toate canidele salbatice, femelele au ciclu doar o data pe an, nu de doua ori, cum e in cazul cainilor domesticiti.
Rasa a fost descoperita de occidentali in regiunea Congo din vestul Africii, in secolul al 19-lea. Cainii erau folositi pentru a atrage vanatul in plase, pe post de carausi si pentru a avertiza in cazul in care se apropiau animale periculoase. Unele triburi din Africa puneau mai mult pret pe un caine bun, decat pe o nevasta, nu doar pentru aptitudinile vanatoresti, ci si pentru inventivitate si creativitate. La inceput, incercarile de a aduce rasa in Europa au esuat, pentru ca toti cainii importati mureau la scurt timp dupa sosire. Primul import de succes a avut loc in anii 1930, in Anglia si in SUA. Clubul Basenji din America a fost infiintat in 1942, iar Clubul Canin American a recunoscut rasa in 1943. Phemister’s Bois a fost primul Basenji inregistrat la Clubul Canin American, in 1944. Cainii Basenji sunt rari. Se situeaza pe locul 84, intre cele 155 de rase recunoscute de Clubul Canin American, deci e posibil sa petreceti ceva timp pe lista de asteptare a crescatorilor, daca decideti sa va luati aceasta rasa.
Personalitate
Cainele e ogar. Acest lucru inseamna ca e inteligent si independent, dar si afectuos si atent. E ogar ochitor, adica orice se misca ii atrage privirea si va porni la vanatoare de pisici, veverite, iepuri. Nu e genul de caine care sa execute comenzi pe loc. Trebuie sa se gandeasca si sa decida daca chiar vrea sa faca ce ii cereti. Rabdarea si simtul umorului sunt esentiale cand ai un caine rasa Basenji. Va rontai sau manca orice are la indemana si chiar e capabil sa faca un plan pentru a obtine ce-si doreste, fie ca se catara pe blatul din bucatarie, fie ca „da o spargere” in camara, unde sunt biscuitii lui. Poate fi rezervat cu strainii si nu trebuie lasat cu pisici sau alte animale mici, decat daca au crescut impreuna si sunteti siguri ca le recunoaste ca facand parte din familie.
Totusi, acest lucru e valabil doar in interior, nu se aplica pisicilor sau animalelor mici din afara casei. Rasa are nevoie de socializare timpurie si de dresaj. Ca orice caine, poate fi timid daca nu a socializat corespunzator. De mic, trebuie expus la contactul cu diversi oameni, cu diverse peisaje si sunete si experiente. Socializarea ajuta ca, mai tarziu, puiul de Basenji sa fie bine crescut. Ar fi un excelent start daca il inscrieti la gradinita de catelusi. De asemenea, isi va rafina aptitudinile sociale daca aveti oaspeti in mod frecvent, daca il duceti in parcuri aglomerate, in magazine care permit accesul cainilor, la plimbare, pentru a cunoaste vecinii.
Dresati-l cu blandete si consecventa, folosind metode pozitive care includ recompense alimentare si laude. Cainele tratat cu asprime va deveni si mai incapatanat si mai putin doritor sa va execute ordinele. Cele mai mari sanse de reusita sunt daca dresajul e interesant. Basenji pot avea auzul selectiv, daca apare ceva mai interesant.
Sanatate
Cainele e in general sanatos, dar ca orice rasa e predispus la o serie de afectiuni. Nu toti cainii Basenji vor suferi neaparat de una sau mai multe din bolile de mai jos, dar e important sa aveti toate informatiile, daca va ganditi sa va luati un caine din aceasta rasa. Daca luati un pui, cautati un crescator bun, care sa va arate certificatele de sanatate ale ambilor parinti. Certificatele de sanatate dovedesc ca puiul a fost testat si nu are probleme.
Sindromul Fanconi – e o boala a rinichilor, care afecteaza procesarea normala a glucidelor si proteinelor. Cainele elimina prin urina proteina de care are nevoie pentru a trai. Simptomele includ sete excesiva, urinare excesiva si nivel ridicat de glucoza in urina. De regula se diagnosticheaza la caini avand varsta intre 4 si 7 ani. Pe vremuri, sindromul Fanconi era fatal, dar exista acum diverse moduri de a tine boala sub control si de a creste speranta de viata. E o boala care nu se vindeca. Nu exista nicio analiza care sa arate daca puiul e purtator. Tratamentul nu e scump, dar necesita mult timp si presupune administrarea a 30 de pastile pe zi. Crescatorii seriosi va arata care dintre predecesorii puiului au avut sindromul Fanconi si care nu.
Boala imunoproliferativa intestinala sistemica – mai cunoscuta sub denumirea de malabsorbtie. La oameni este boala colonului iritabil. Cainii care sufera de acest sindrom par sa aiba permanent o reactie alergica la mancare. Animalele suferinde au scaun moale si nu se ingrasa. Tratamentul include reducerea stresului, schimbarea frecventa a dietei si administrarea de medicamente care reduc reactia histaminica. In ultimii ani, aceasta boala a devenit mai rara ca in trecut, in cazul acestei rase.
Deficitul de piruvat-kinaza (anemia hemolitica) – e o boala genetica, in care cainele are doua gene defective pentru producerea de piruvat-kinaza, o enzima necesara sanatatii globulelor rosii din sange. De obicei, Basenji cu aceasta boala nu apuca sa implineasca 3 ani.
Hipotiroidismul – este cauzat de o deficienta a hormonului tiroidian si poate duce la infertilitate, obezitate , gandire inceata si lipsa de energie. Blana cainelui poate deveni aspra si friabila, incepe sa cada, iar pielea se ingroasa si se inchide la culoare. Hipotiroidismul poate fi tinut sub control cu o pastila zilnica de suplinire tiroidiana. Medicatia trebuie administrata toata viata.
Membrana pupilara persistenta (PPM) – sunt straturi de tesut in ochi, ramase din membrana fetala care a hranit lentila ochiului inainte de nastere. In mod normal, dispar la 4-5 saptamani de la nastere, dar uneori raman. Straturile se pot intinde de la iris la iris, de la iris la lentila sau de la cornee la iris si uneori se gasesc si in camera anterioara (din fata) a fundului de ochi. Pentru multi caini, nu reprezinta o problema si in general dispar pana la varsta de 8 saptamani. Daca nu dispar, pot duce la cataracta sau pot provoca opacizarea corneei. Picaturile de ochi prescrise de veterinar pot ajuta la indepartarea lor.
Coloboma – este numele frecvent folosit pentru a descrie un spatiu sau o gaura in structura ochiului. Coloboma poate sa apara oriunde in ochi, de regula in partea de jos. Se crede ca se mosteneste, dar nu exista un tipar. Efectele pot fi blande sau severe, in functie de dimensiunea si de locul in care se situeaza. Puii bolnavi trebuie castrati sau sterilizati ca sa nu transmita boala mai departe.
Atrofierea retiniana progresiva (PRA) – candva o problema minora in cazul rasei, recent aceasta afectiune e tot mai raspandita. Este o boala de ochi care implica deteriorarea graduala a retinei. La inceputul bolii, cainilor afectati le scade vederea pe timp de noapte. Pe masura ce boala avanseaza, isi pierd vederea si pe timp de zi. Multi caini se adapteaza foarte bine la o vedere limitata sau la pierderea vederii, atat timp cat configuratia mediului in care stau nu se schimba. Crescatorii seriosi isi testeaza anual cainii la veterinari oftalmologi si nu cresc caini cu aceasta afectiune.
Hernia ombilicala – boala din nastere, in aceasta afectiune grasimea abdominala sau organele interne ies pe peretele abdominal langa ombilic. Daca hernia e mica, nu e nevoie de tratament. Unele hernii mici se inchid spontan inainte de implinirea varstei de 6 luni si unii caini traiesc fara probleme cu hernii mici toata viata. In cazul herniilor mari e nevoie de interventie chirurgicala, care se face adesea cand cainele e sterilizat sau castrat. Interventia chirurgicala impiedica aparitia unei afectiuni mai grave, in care o bucla intestinala cade in hernie, provocand strangularea intestinului, iar viata cainelui e in pericol.
Displazia de sold – este o afectiune ereditara in care osul soldului nu e bine fixat pe incheietura soldului. La unii caini se manifesta cu durere si schiopatare la unul sau la ambele picioare din spate, dar e posibil sa nu se observe nimic, desi cainele are displazie de sold. Pe masura ce cainele imbatraneste, poate sa apara artrita. Cainii cu displazie de sold nu trebuie crescuti pentru reproducere. Daca va cumparati un pui, cereti de la crescator un certificat care sa ateste ca parintii nu au displazie de sold.
Displazia de sold e ereditara, dar poate fi provocata de factori externi, cum ar fi ingrasarea rapida a puiului sau accidentarile cauzate de sarituri sau caderi pe podele alunecoase. De aceea, uneori poate sa apara la pui din parinti care nu au avut aceasta boala.
Ingrijire
Basenji e un caine de vanatoare care are nevoie zilnic de miscare. Unii se multumesc cu o plimbare zilnica, in timp ce altii au nevoie de miscare mai intensa. Cainele Basenji crescut cu copii va petrece mult timp jucandu-se cu ei. Cainele nu poate fi lasat nesupravegheat in curte. E foarte talentat la evadari, iar un Basenji nesupravegheat va deveni rapid un caine pierdut.
Daca ii asigurati zilnic o plimbare de 30 de minute sau o partida de joaca, se simte bine intr-un apartament. Tineti cainele in lesa daca nu sunteti intr-o zona securizata cu gard, dar nu va bazati pe faptul ca un gard il poate impiedica sa fuga. Se catara pe gard si singura solutie e ca partea interioara, dinspre caine, sa fie neteda, iar deasupra sa aiba sarma electrificata. O alta caracteristica de felina a cainelui e faptul ca nu ii place ploaia. Daca-l scoateti la plimbare cand ploua, va fi morocanos. Ii place sa fie udat doar cand afara e foarte cald.
Alimentatia
Cantitatea zilnica recomandata: zilnic, 3/4 pana la 1 cupa de hrana uscata de buna calitate, impartita in doua mese.
Atentie – Cat mananca un caine adult depinde de dimensiuni, varsta, constitutie, metabolism si nivel de activitate fizica. La fel ca in cazul oamenilor, cainii nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. E de la sine inteles ca un caine foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un caine de canapea. De asemenea, calitatea hranei pe care o cumparati e importanta. Cu cat e de calitate mai buna, cu atat va fi mai hranitoare si nu va trebui sa-i umpleti mereu castronul.
Avand o constitutie usoara, adesea asemanata cu cea a unei caprioare, rasa Basenji nu e potrivita pentru kilograme in plus. Cu alte cuvinte, nu-l lasati sa se ingrase. Mentineti-l suplu, dati-i sa manance cu masura, de doua ori pe zi, nu-i lasati mereu mancare in castron. Daca face miscare suficienta, zilnic, nu se va ingrasa. Ca sa vedeti daca e supraponderal, faceti testul ochiometric si testul cu mainile. Puneti mainile pe spatele lui, cu degetele mari de-alungul coloanei vertebrale, cu degetele desfacute in jos. Ar trebui sa-i simtiti coastele, desi nu i le vedeti. Daca nu le simtiti, dati-i mai putina mancare si puneti-l sa faca miscare mai multa.
Culoarea parului si toaletarea
Cainii au o blana scurta, fina, rosu-castaniu, neagra, tricolora (negru si castaniu) sau tigrata (dungi negre pe fundal castaniu), alba pe picioare, pe piept si in varful cozii. De asemenea, poate avea alb pe picioare, cu un model in forma de flacara, care urca pe mijlocul fetei, pana la ochi, sau un guler alb – un marcaj alb in jurul gatului.
Intotdeauna, culoarea primara predomina, nu albul. Marcajele se vad bine si nu sunt niciodata neclare. Cainele e ca o pisica in privinta obiceiurilor de toaleta si se mentine foarte curat. Nu are nevoie de baie decat odata la cateva luni. Lasa par ca orice caine, dar firele sunt asa scurte si fine ca nici nu se observa. Spalati-l pe dinti de cel putin 2-3 ori pe saptamana pentru a inlatura tartrul si bacteriile. Ideal ar fi zilnic, daca vreti sa preveniti bolile gingivale si respiratia urat mirositoare.
Taiati-i unghiile regulat, in cazul in care nu se tocesc singure. Daca fac zgomot pe podea, la mers, sunt prea lungi. Unghiile scurte, frumos taiate asigura sanatatea picioarelor si scapati nezgariati cand cainele vostru sare entuziasmat sa va intampine. Obisnuiti-l de mic sa fie periat si examinat. Analizati labutele in mod periodic – cainii sunt sensibili la picioare – si uitati-va in gura si in urechi. Faceti in asa fel incat toaleta sa fie o experienta frumoasa, incarcata cu laude si recompense si astfel, mai tarziu, cand ajunge adult, consultul la veterinar va fi mai usor.
In timp ce ii faceti toaleta, vedeti sa nu aiba rani, eczeme sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitatea locului sau inflamarea pielii, in urechi, in nas, gura si ochi si pe picioare. Urechile trebuie sa miroasa normal si sa nu aiba in interior prea multa ceara si mizerie, iar ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseala sau secretii. Daca il examinati cu atentie saptamanal, puteti identifica din timp eventuale probleme de sanatate.
Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa
Cainilor Basenji nu prea le plac copiii, dar fiind foarte energici, pot fi buni companioni pentru copii mai mari. Daca stau intr-o casa cu copii, e bine sa creasca impreuna inca de cand sunt pui. Un exemplar adult, care nu e familiarizat cu copiii, e mai potrivit intr-o casa in care copiii sunt suficient de mari sa stie sa interactioneze cu el asa cum trebuie. Aratati-le copiilor cum sa se poarte si cum sa atinga cainii si supravegheati mereu orice interactiune dintre caini si copii mici, pentru a evita muscaturi , trageri de urechi sau de coada, de ambele parti. Explicati-i copilului ca trebuie sa lase cainele in pace cand mananca si ca nu trebuie sa-i ia niciodata mancarea din fata.
Niciun caine nu trebuie lasat nesupravegheat in prezenta unui copil. Cainele Basenji nu trebuie lasat in preajma pisicilor sau altor animale mici decat au crescut impreuna si sunteti siguri ca le considera din familie. Atentie ca ceea ce este valabil in casa, in privinta pisicilor si animalelor mici, nu e valabil afara. Sunt caini de vanatoare.