banci online straine cu conturi in valuta

Azawakh, poze si informatii WOW

Azawakh

Este o rasa afro-asiatica si se numeste asa dupa Valea Azawakh, din desertul Sahara, de unde este originar acest caine. Este un caine de vanatoare suplu si rapid, cu o tinuta regala. E mandru, dar loial si protector fata de familia si locuinta sa. Acesti caini mai sunt numiti Idi, Oska si Tuareg Sloughi. Nu e un caine frecvent intalnit si este considerat o rasa destul de rara.

Venit din regiunea Sahel, desertul Sahara, mandrul si elegantul Azawakh este dintotdeauna paznicul, vanatorul si companionul triburilor din regiune. Numele vine de la Valea Azawakh din Sahara. Cainii sunt blanzi si afectuosi cu familia lor, dar pot fi distanti cu strainii si nu le place sa fie mangaiati de oameni pe care nu-i cunosc. Sunt protectori fata de familia si de proprietatea lor. Admiratorii acestei rase spun ca e o combinatie minunata de caine devotat, dar si independent. Sunt usor de recunoscut dupa statura: sunt mai mult inalti, decat lungi si foarte zvelti. Capul e mic, ingust, botul lung, conic, iar nasul negru. Cainii din aceasta rasa au ochii migdalati, de marime medie si de culoare inchisa. Tot medii sunt si urechile, care au forma triunghiulara si stau pliate pe langa cap. Pieptul e foarte adanc si urca brusc.

Caracteristicile rasei

Adaptabilitatea
[+] Adaptare usoara in apartamente
Contrar credintei populare, o marime mica la caine nu-l face pe acesta sa fie un caine de apartament – multi caini de statura mica au prea multa energie si tind sa latre foarte mult. Fiind linistit, cu un nivel de energie scazut, destul de calm in interior si politicos cu ceilalti vecini, reprezinta calitatile potrivite pentru un caine de apartament.
[+] Bun pentru stapan incepator
Unii caini sunt mai usor de stapanit decat altii: pot fi dresati mai bine mult mai usor. Ei sunt, de asemenea, destul de rezistenti incat sa revina la aceleasi greseli. Cainii care sunt foarte sensibili, care gandesc independent sau sunt increzuti, pot fi mult mai greu de stapanit pentru un stapan care este incepator. Va puteti gasi cel mai potrivit caine pentru dumneavoastra daca tineti cont de experienta personala pe care ati avut-o cu alti caini, pe masura ce va alegeti un catelus.
[+] Nivelul de sensibilitate
Unii caini vor lasa o mustrare stricta in spatele lor, in timp ce altii vor avea chiar si un aspect uimitor de inimos. Cainii cu o sensibilitate scazuta, numiti si comozi, toleranti, rezistenti si chiar nesimtiti, pot mult mai bine sa faca fata la o gospodarie galagioasa, haotica, la un stapan mai galagios sau mai hotarat, la o rutina variabila sau nepotrivita. Aveti copii, tineti multe petreceri, cantati intr-o trupa sau duceti o viata agitata? Atunci este bine sa aveti un caine cu o sensibilitate scazuta.
[+] Tolereaza sa fie lasat singur
Unele rase de caini tind sa aiba o relatie foarte apropiata cu familiile lor si sunt mult mai inclinate sa se ingrijoreze sau sa se panicheze atunci cand sunt lasate singure de catre stapani. Un caine anxios poate fi foarte distructiv, poate sa latre mult, sa planga mult, sa mestece, cauzand un dezastru. Aceste tipuri de rase o duc mai bine atunci cand un membru al familiei este acasa pe timpul zilei sau atunci cand stapanul poate sa duca cainele cu el la munca.
[+] Tolereaza vremea rece / frigul
Rasele care au o blana foarte scurta si rara sau care nu sunt acoperite cu blana sau grasime corporala, cum sunt cainii Ogari, sunt vulnerabili la frig. Caini cu o toleranta scazuta la frig trebuie sa traiasca inauntru, in climate calduroase si ar trebui sa aiba o haina pe ei atunci cand sunt scosi la plimbare.
[+] Tolereaza vremea calda / caldura
Cainii cu blana stufoasa si straturi duble de blana sunt mult mai vulnerabili la supraincalzire. La fel sunt si rasele care au nasul scurt, precum Bulldog-ul sau Pug-ul, din moment ce ei nu pot sa respire la fel de bine incat sa se racoreasca. Daca va doriti o rasa sensibila la caldura, cainele va trebui sa stea inauntru, in casa, cu dumneavoastra, atunci cand zilele sunt calduroase sau cand este o umiditate crescuta in aer, si, de asemenea, trebuie sa fiti foarte precauti in legatura cu antrenarea cainelui in caldura.
Afectivitate si prietenie
[+] Afectuos cu familia
Unele rase sunt independente si distante, chiar daca au fost crescute de aceeasi persoana de cand erau catelusi; altele se ataseaza mai mult de o persoana si sunt indiferente fata de restul persoanelor; si unele coplesesc toata familia cu afectiune. Rasa nu este singurul factor care ne arata nivelul de afectivitate; cainii care au fost crescuti intr-o casa in care au avut oameni in jurul lor sunt mult mai confortabili cu alte persoane si formeaza o legatura cu acestea mult mai usor.
[+] Caini prietenosi cu copiii
Fiind blanzi cu copiii, suficient de robusti pentru a se descurca cu animalele mai greu de abordat si destul de bucurosi sa-si imparta mancarea din farfurie, cu o atitudine istovitoare pentru alergare, copii care striga, toate acestea reprezinta trasaturi care fac un caine sa fie prietenos cu copiii. S-ar putea sa va surprinda cine e pe aceasta lista: Boxerii care arata feroce sunt considerati buni cu copiii, la fel cum sunt si Terrierii Americani Staffordshire (pitbullii). Micuti, delicati si potential fermecatori, cainii precum cei din rasa Chihuahua nu sunt chiar asa de prietenosi. Toti cainii sunt individuali. Rating-urile sunt generalizate si nu sunt o garantie pentru cum o anumita rasa sau un anumit caine ar trebui sa se comporte. Cainii din orice rasa pot fi buni cu copiii, in functie de experientele anterioare, de dresajul privind modul in care trebuie sa se comporte cu copiii si totodata, in functie de personalitatea cainelui. Indiferent de rasa sau de tipul acesteia, toti cainii au falci puternice, dinti ascutiti si pot musca in circumstante stresante. Copiii mici si cainii din oricare rasa ar trebui sa fie intotdeauna supravegheati de catre un adult si niciodata lasati singuri impreuna.
[+] Prietenos cu alti caini
Prietenia dintre caini, si prietenia dintre caini si oameni sunt doua lucruri complet diferite. Unii caini pot ataca sau pot incerca sa domine alti caini chiar daca sunt iubitori cu oamenii; alti caini prefera sa se joace decat sa se lupte; si unii isi intorc coada si fug. Rasa nu este singurul factor; cainii care au trait cu codescendenti si cu mama lor pana la 6-8 saptamani de viata si care au petrecut mult timp jucandu-se cu alti caini in timpul vietii de catelusi, au mult mai multe sanse sa dezvolte abilitati sociale canine bune.
[+] Prietenos cu strainii
Cainii prietenosi cu strainii vor intampina musafirii cu datul din coada si cu ghemuirea; altii sunt timizi, indiferenti sau chiar agresivi. Cu toate acestea, indiferent de rasa, un caine care a fost familiarizat cu oameni de diferite tipuri, varste, marimi, cat timp era catelus, va reactiona mai bine la interactiunea cu strainii cand va deveni adult.
Ingrijirea sanatatii
[+] Cantitatea de par pe care o lasa in urma lor
Daca aveti de gand sa impartiti casa cu un caine, trebuie sa puteti face fata la un anumit nivel de par de caine care poate fi pe haine sau prin casa. Oricum, caderea parului variaza destul de mult de la o rasa la alta: unii caini naparlesc pe tot parcursul anului, altii pe sezon – producand o furtuna de vis din parul cazut, si unii aproape deloc. Daca sunteti o persoana obsedata de curatenie va trebui, fie sa va alegeti o rasa de caine care naparleste putin, fie sa va relaxati standardele.
[+] Potentialul de a saliva
Cainii predispusi la salivare excesiva ar putea lasa sirag de bale pe bratele dumneavoastra, lasand pete mari si umede pe haine atunci cand vin sa va intampine. Daca aveti o atitudine relaxata legata de bale, este in regula, dar daca sunteti obsedat de curatenie, ar fi bine sa alegeti un caine care nu saliveaza mult.
[+] Usor de ingrijit
Unele rase de caini au nevoie doar de periere si sunt gata de plecare; altii necesita imbaiere regulata, tunsoare si alte tipuri de ingrijire doar pentru a fi curati si sanatosi. Trebuie sa luati in considerare timpul de care dispuneti si rabdarea pe care o aveti in cazul in care va doriti un caine care are nevoie de multa ingrijire sau daca detineti bani suficienti incat sa platiti pe cineva sa faca aceste lucruri pentru dumneavoastra.
[+] Sanatatea per general
Datorita practicilor deficitare de reproducere, unele rase de caini sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de santate genetice, cum ar fi displazia de sold. Acest lucru nu inseamna ca fiecare caine din rasa respectiva va dezvolta acele boli; inseamna doar ca au un risc crescut in a le dezvolta. Daca cumparati un catelus, este o idee buna sa aflati ce boala genetica este comuna rasei de care sunteti interesat, iar in acest mod puteti intreba crescatorul in legatura cu sanatatea fizica a parintilor si a altor rude ale catelusului pe care vi-l doriti.
[+] Potentialul de a creste in greutate
Unele rase au un apetit crescut si tind sa ia in greutate usor. Precum este valabil si la oameni, supraponderea poate cauza probleme de sanatate si in cazul cainilor. Daca alegeti un caine dintr-o rasa care este predispusa la ingrasare, va trebui sa-i limitati recompensele, sa va asigurati ca face suficienta miscare si totodata sa-i impartiti mancarea zilnica in portii regulate si sa nu-i lasati mancare in vas tot timpul.
[+] Marimea
Cainii pot fi de toate dimensiunile, de la cel mai mic caine din lume, Chihuahua, pana la maretul german Great Dane, iar spatiul care ii este necesar unui caine este un factor cheie in luarea deciziei de a-l achizitiona deoarece trebuie sa fie compatibil cu spatiul in care locuiti. Cainii din rase mari par a fi coplesitori si intimidanti, dar unii dintre ei sunt incredibili de dulci! Interesati-va pentru a gasi cainele mare potrivit pentru dumneavoastra!
Dresajul
[+] Usor de dresat
Cainii usor de dresat se adapteaza mai usor si chiar foarte repede la formarea unei asocieri dintre o atitudine prompta (cum ar fi cuvantul “sezi”), o actiune (a sta), si o consecinta (primirea unei recompense). Alti caini au nevoie de mai mult timp, de mai multa rabdare si repetitie pe perioada dresajului. Multe rase sunt inteligente dar abordeaza dresajul cu o atitudine de genul “Ce imi iese mie din asta?”, in acest caz fiind nevoie de recompensare si jocuri pentru a-i invata sa se conformeze cu ceritele dumneavoastra.
[+] Inteligenta
Cainii care au fost crescuti pentru anumite lucruri care necesita luare de decizii, inteligenta si concentrare, precum cei din crescatoriile de animale, trebuie sa-si exercite creierul, precum isi antreneaza corpul cainii care au fost crescuti pentru a alerga toata ziua. Daca acestia nu obtin stimularea mentala de care au nevoie vor face lucruri care, de obicei, nu sunt placute, precum sapatul si mestecatul. Dresajul de supunere si jucariile interactive pentru caini sunt modalitati bune pentru a antrena creierul cainelui, precum pentru dezvoltarea corporala sunt sporturile pentru cainii, ca si cele de agilitate, cautare si salvare.
[+] Potentialul pentru mestecare
Este frecvent intalnit in perioada de catelus la multe rase si la rasele de Retriever la toate varstele, muscatura insemnand o tendinta la prindere, mestecat si muscat in joaca (muscatura fina, nedureroasa care nu punctioneaza pielea). Cainii care au tendinta sa muste, mult mai probabil fac acest lucru pentru a-i tine sau a-i strange pe membrii familiei lor, insa acestia au nevoie de dresaj pentru a invata ca este in regula sa roada sau sa mestece jucarii, dar nu si oameni. Rasele care au tendinta sa muste tind sa se bucure de un joc in care cainelui i se arunca o jucarie si acesta trebuie sa o aduca inapoi si, de asemenea, se bucura si de mestecatul unei jucarii de mestecat in care sunt puse recompense.
[+] Fuga dupa prada
Cainii care au fost crescuti sa vaneze, asa cum sunt Terrierii, au o dorinta innascuta sa vaneze si uneori, chiar sa ucida alte animale. Orice vajait de pisici, veverite, poate chiar si de masini, pot sa declanseze acel instinct. Cainii carora le place sa vaneze trebuie sa fie tinuti in lesa sau trebuie tinuti intr-o zona ingradita atunci cand sunt afara, si totodata este nevoie sa aveti in curte un gard inalt si sigur. Aceste rase, in general, nu sunt potrivite pentru case in care mai exista si alte animale de companie mici care pot arata ca o prada, asa cum sunt pisicile, hamsterii sau cainii mici. Rasele care initial au fost folosite pentru vanatoarea de pasari, pe de alta parte, in general, nu vor vana, dar probabil nu vor fi atente la dumneavoastra atunci cand sunt zboara pasari in jurul lor.
[+] Tendinta de a latra
Unele rase tac mai des decat altele. Cand alegeti o rasa, ganditi-va cum vocalizeaza cainele – cu latraturi sau urlete – si cat de des o face. Daca luati in considerare achizitionarea unui caine de vanatoare, o sa auziti latratul ca pe o melodie sau ca pe ceva ce va scoate din sarite? Daca va ganditi sa va luati un caine de paza, credeti ca il va alerta in permanenta orasul plin de “straini” suspiciosi? Oare viata locala salbatica il va transforma intr-un caine salbatic? Locuiti in zone cu restrictii legate de zgomot? Aveti vecini in apropiere? Acestea sunt cateva intrebari la care trebuie sa gasiti raspuns inainte de a alege rasa de caine pe care o doriti.
[+] Dorinta de libertate
Unele rase de caini sunt mai libertine decat altele. Cainii nordici, precum sunt Husky Siberieni, au fost crescuti pentru a parcurge distante lungi, iar atunci cand au ocazia, vor pleca dupa orice le creste interesul. Multi caini de vanatoare, pur si simplu trebuie sa-si urmareasca mirosul sau pe iepurele care ar putea alerga in calea lor, chiar daca asta inseamna ca o sa va lase in urma.
Exercitii fizice
[+] Nivelul de energie
Cainii care au un nivel crescut de energie sunt intotdeauna pregatiti de actiune. Initial, crescuti pentru a face o anumita munca de caine, precum gasirea pradei in cazul celor de vanatoare sau pazirea unei crescatorii in cazul celor de paza, acestia detin rezistenta pentru a face fata la o zi de munca completa. Acesti caini au nevoie de o cantitate semnificativa de exercitiu si de o stimulare mentala, si sunt mai predispusi sa-si petreaca timpul sarind, jucandu-se si investigand orice obiective si mirosuri noi. Cainii care au un nivel de energie scazut sunt echivalentul la cainii lenesi care sunt bucurosi cand trece ziua. Cand alegeti o rasa trebuie sa luati in considerare nivelul dumneavoastra de activitate si stilul de viata pe care il aveti si trebuie sa va ganditi daca aveti nevoie de un caine zburdalnic, energic sau de unul enervant.
[+] Vigurozitatea
Un caine viguros, poate sa fie energic sau poate sa nu fie, dar orice face, face cu vigoare: strange de lesa (pana cand este dresat sa nu mai faca acest lucru), incearca sa treaca prin obstacole si chiar mananca si bea apa cu inghitituri mari. Acesti caini au nevoie de foarte mult dresaj pentru a invata bunele maniere si s-ar putea sa nu fie potriviti pentru o casa in care sunt copii mici sau persoane in varsta sau fragile. Un caine cu o vigoare scazuta, pe de alta parte, are o abordare mai delicata asupra vietii.
[+] Nevoia de exercitii
Unele rase sunt in regula daca sunt plimbate seara, usor in jurul blocului. Altele au nevoie zilnic de exercitii viguroase, in special acele rase care au fost crescute pentru a face munci fizice, precum pazitul sau vanatul. Fara exercitiu suficient, aceste rase pot lua in greutate si isi pot consuma energia in alte moduri care s-ar putea sa nu va placa, cum ar fi latratul, mestecatul si sapatul. Rasele care au nevoie de mult exercitiu sunt potrivite pentru oameni activi care prefera sa stea mai mult afara sau pentru cei care sunt interesati sa-si pregateasca cainele pentru a concura intr-un sport de caini care necesita un nivel crescut de energie, cum ar fi cel de agilitate.
[+] Caracterul jucaus
Unii caini sunt catelusi perpetuu – intotdeauna implorand pentru a se juca – in timp ce altii sunt mai seriosi si mai calmi. Cu toate ca un caine jucaus suna placut, trebuie sa va ganditi la cat de mult timp sunteti dispusi sa va jucati cu el in fiecare zi si daca aveti copii sau alti caini care pot fi colegi de joaca cu catelusul.

Statistici despre rasa

Origine
Algeria
Categorie
Vanatoare
Greutate
16-25 kg
Inaltime
61-73 cm
Longevitate
12-15 ani

Poze cu caini Azawakh


Surse poze: pixabay.com, dogingtonpost.com, dogtime.com

Pentru ca sunt caini de vanatoare care iau urma prin vaz si viteza, sunt atrasi de miscare si pornesc in urmarirea animalelor, oamenilor pe bicicleta sau pe skateboard sau fug chiar si dupa copii. Pe de alta parte, acesti caini supli, musculosi, sunt companioni excelenti pentru joggeri si alergatori. In interior, sunt inactivi si se multumesc sa motaie pe canapea.

Conditiile optime de locuit sunt casele avand curte mare, imprejmuita cu gard sau situate langa un parc, imprejmuit, unde pot sa alerge cat vor. Au nevoie de cel putin o jumatate de ora de miscare sau joaca. Chiar daca poate parea o jignire pentru ei, daca e frig afara, trebuie sa-i puneti hainuta cainelui Azawakh. Pentru ca au parul scurt si nu au grasime, racesc repede.

Important

  • e un caine predispus la ingrasare asa ca e bine sa supravegheati atent cat si ce mananca, eventual sa va consultati cu veterinarul;
  • ganditi-va bine inainte de a va lua un caine din aceasta rasa. In primul rand, e recomandabil sa luati pui, pentru ca cei deja mari au probleme de adaptabilitate. Sunt multe cazuri in care stapanii, din diverse motive, au renuntat la ei si i-au dus la centre de plasament. Odata scosi din mediul cu care sunt obisnuiti, cainii au mari probleme sa se readapteze;
  • fiind un caine extrem de rezervat si banuitori cu strainii, el are nevoie de socializare intensa de mic, poate mai mult ca alte rase. E esential contactul cu diversi oameni, cu diverse peisaje si sunete si experiente, pentru ca la varsta adulta, sa fie un caine manierat si echilibrat.
  • are un puternic instinct de vanatoare. Rasa Azawakh se intelege bine cu alti caini, dar daca aveti pisici ori alte animale mici de casa exista riscuri. Daca a crescut impreuna cu aceste animale, le poate tolera. Dar nu va bazati pe toleranta lui: supravegheati-l mereu, cand e in preajma unor animale mai mici. Iar daca plecati de acasa, nu-i lasati impreuna;
  • in spatii publice sau deschise nu iesiti niciodata cu cainele fara lesa; pasiunea lui de a urmari tot ce mic si eventual cu blana poate avea rezultate nedorite;
  • nu e genul de caine care sa se joace entuziasmat cu copiii; daca aveti copiii foarte mici, nu e o rasa recomandabila;
  • e un caine care are nevoie de caldura, nu se simte bine daca sta intr-un mediu rece si umed. Avand pielea subtire si putina grasime pe corp, cainele Azawakh are nevoie de un mediu confortabil si de un culcus moale, pe care sa-si odihneasca oasele lui lungi.
  • avand o fire independenta, nu sunt indicati celor care nu au mai avut caine.

Pentru a avea un caine sanatos, nu cumparati niciodata pui de crescatori de mana a doua, de la fabrici de catelusi ori de la magazinul de animale de companie. Cautati un crescator reputat, care face teste pentru a se asigura ca rasele lui nu au boli genetice care ar putea fi transmise la pui si ca puii sunt sanatosi din punct de vedere temperamental.

Istoricul rasei

Acest caine frumos, linistit si rezervat provine din regiunea Sahel, din Africa – Mali, Niger si Burkina Faso – o zona desertica unde el calatorea alaturi de tuaregii nomazi si le pazea corturile. Numele lui vine de la Valea Azawakh, din acea regiune si se traduce prin “Tara Nordului”. Nu era doar caine de paza pentru corturile tuaregilor, ci si caine de vanatoare si un apreciat companion. Era considerat un membru al familiei si statea in corturi, alaturi de stapani. Nu se stiu multe despre originile acestui caine, dar specialistii spun ca, indiscutabil, undeva in negura vremurilor, rasa Azawakh are stramosi comuni cu Saluki si Sloughi. De altfel, mai este cunoscut si sub numele de Touareg Sloughi.

Se crede ca a fost adus in Europa in 1970. Dr. Pecar, un diplomat iugoslav, la misiune in Burkina Faso, a primit in dar un mascul Azawakh de la un trib de nomazi. Cum cainii nu puteau fi cumparati, pentru ca nu dadea voie traditia locala, diplomatul a ajutat tribul la uciderea unui elefant nebun, care teroriza toata zona. A facut acest lucru pentru a putea primi, la schimb pentru serviciul facut, o femela Azawakh. Se pare ca de la cei doi caini primiti de diplomatul iugoslav a inceput istoria Azawakh in Europa. O contributie importanta au avut si francezii. Trupele franceze stationate in regiunea Mali, Niger si Burkina Faso au adus, la intoarcerea acasa, in Europa, mai multi caini. Rasa a ajuns in SUA in anii ’80. Clubul Canin United a recunoscut Azawakh in 1993, dar Clubul Canin American nu a recunoscut aceasta rasa decat in 2011. Sunt caini destul de putin cunoscuti in afara regiunii lor de provenienta, regiunea Sahel.

Personalitate

Discutia despre personalitatea unui Azawakh trebuie sa tina cont atat de trasaturile fiecarui caine in parte, cat si de mediul care influenteaza personalitatea, si de mostenirea genetica. Se pot enumera insa cateva trasaturi generale ale acestei rase. Descris ca fiind „un caine din clasa razboinicilor”, el este inteligent si foarte protector. Cand se apropie cineva de teritoriul lor, latra puternic pentru a descuraja intrusul. In cazurile in care nu are motive sa-si exercite rolul de gardian, atitudinea lui poate fi extrem de variata: de la prietenoasa, la curioasa sau de o indiferenta aroganta. Desi nu sunt caini foarte sociabili, in Statele Unite exista cateva cazuri in care ei indeplinesc rolul de caini terapeut, in centre de reabilitare si in camine de ingrijire.

Ii caracterizeaza combinatia paradoxala de loialitate totala si independenta totala. Este un caine care are tendinta de a face cum vrea si ce vrea el, de aceea are nevoie de un stapan ferm, corect, dar si afectuos. Daca a socializat in mod corespunzator, Azawakh-ul va trai in armonie in familia si comunitatea lui si va fi dragastos, bland, jucaus si extrem de loial. Se ataseaza imens de unul dintre membrii familiei si suporta extrem de greu schimbarea stapanilor si a caminului in care s-au obisnuit. Cainele e foarte suspicios fata de straini; are nevoie de timp si ii accepta doar dupa ce ii studiaza temeinic.

Cainii Azawakh crescuti in adaposturi, fara socializare, sunt foarte timizi. De regula, sunt nervosi, fricosi si ar putea sa muste. Pot fi adusi pe drumul cel bun treptat, cu multa rabdare. Si cainii care au socializat se pot speria, dar se adapteaza mai bine la asemenea situatii si de regula sunt atenti la reactia stapanilor si o copiaza.

Temperamentul e influentat de un numar de factori, intre care ereditatea, dresajul si socializarea. Catelusii cu un temperament frumos sunt curiosi si jucausi, dornici sa stea in preajma oamenilor si sa fie luati in brate. Alegeti un pui echilibrat, nu pe cel care isi bate colegii de culcus, nici pe cel care sta ascuns intr-un colt. Intotdeauna trebuie sa-I cunoasteti pe cel putin unul din parinti – de regula mama e cea disponibila – pentru a fi siguri ca au un temperament cu care va impacati bine.

E util, de asemenea, sa-i cunoasteti fratii sau alte rude ale parintilor, pentru a va face o idee despre cum va fi catelusul cand creste. Mai mult decat alte rase, Azawakh are nevoie de socializare de mic – contactul cu diversi oameni, cu diverse peisaje si sunete si experiente. Socializarea ajuta ca, mai tarziu, cainele tau sa fie bine crescut. Ar fi un excelent start daca il inscrieti la gradinita de catelusi. De asemenea, isi va rafina aptitudinile sociale daca aveti oaspeti in mod frecvent, daca il duceti in parcuri aglomerate, in magazine care permit accesul cainilor sau la plimbare, pentru a cunoaste vecinii.

Rapizi, atentie si distanti, sunt rezervati cu strainii, ba chiar agresivi uneori. Insa cei pe care ii accepta se bucura de un tratament dragastos.

Sanatatea rasei Azawakh

Cainii e in general sanatosi, dar ca orice rasa, sunt predispusi la o serie de afectiuni, mai ales ale sangelui. Nu toti vor suferi, neaparat, de una sau mai multe din bolile de mai jos, dar e important sa aveti toate informatiile, daca va ganditi sa va luati un caine din aceasta rasa. Daca luati un pui, cautati un crescator bun, care sa va arate certificatele de sanatate ale ambilor parinti. Certificatele de sanatate dovedesc ca puiul a fost consultat si nu are probleme.

Hipotiroidism – este o afectiune a glandei tiroide. Ar putea cauza epilepsie, alopecie (caderea parului) obezitate, letargie, hiperpigmentare, pioderma si alte boli de piele. Se trateaza cu medicamente si cu regim alimentar.

Boala Von Willebrand – de aceasta afectiune pot suferi atat cainii, cat si oamenii. E o boala a sangelui care afecteaza procesul de coagulare. Cainele bolnav va avea sangerari nazale, gingivale, sangerari prelungite in caz de interventii chirurgicale si sangerari prelungite in perioada ciclului sau dupa ce a fatat. Sporadic apare sange in scaun. Boala e diagnosticata de regula la varsta de 3 pana la 5 ani. E o boala incurabila, dar poate fi tratata in diverse moduri, cum ar fi cauterizarea sau coaserea ranilor, transfuzii inainte de operatii si evitarea anumitor medicamente.

Torsiunea gastrica – denumita si balonare. Este o afectiune care pune viata in pericol si afecteaza cainii mari, cu pieptul adanc, asa cum e rasa azawakh, mai ales daca li se da o singura masa pe zi, cu multa mancare, si daca mananca repede si beau multa apa dupa masa, iar apoi fac miscare in ritm alert. E o afectiune care apare mai des la cainii varstnici. Stomacul e umflat cu gaze sau cu aer si se torsioneaza. Cainele nu poate eructa sau vomita pentru a scapa de excesul de aer din stomac, iar circulatia normala a sangelui spre inima este ingreunata. Tensiunea arteriala scade accentuat, iar cainele intra in stare de soc. Daca nu se intervine medical imediat, cainele poate muri. E vorba de balonare daca are abdomenul umflat, saliveaza excesiv si eructeaza fara sa vomite. In plus, e posibil sa fie agitat, trist, letargic, iar inima sa-i bata repede. Cainele trebuie dus imediat la veterinar.

Epilepsia idiopatica – cainii pot avea crize spontane, inexplicabile. Gravitatea si ritmul in care se produc variaza. Acesta afectiune poate fi tinuta sub control cu succes prin medicatie si schimbarea stilului de viata si a dietei. Consultati veterinarul imediat in cazul in care cainele vostru face o criza. Daca apare aceasta afectiune, cainele nu trebuie sa se reproduca.

Ingrijire

Se stie ca aceasta rasa e inteligenta, afectuoasa si exceptional de loiala cu membrii familiei. Cu toate acestea, au o personalitate independenta. Au nevoie de dresaj suplimentar, asa ca nu sunt recomandabili incepatorilor, celor care nu au mai avut caine niciodata. Sunt numiti si caini de canapea de mare viteza. Daca le asigurati zilnic miscarea de care au nevoie si posibilitatea de a-si consuma energia, sunt cei mai fericiti sa leneveasca pe canapea. Fiind obisnuiti cu caldura desertului, nu le place frigul asa ca atunci cand e rece afara si iesiti cu cainele la plimbare, asigurati-va ca nu suferi de frig. De aceea are nevoie de „vestimentatie”, hainute pentru caini, astfel incat sa nu le patrunda frigul prin pielea lor subtire.

E grozav daca aveti curte – atentie, sa aiba gard solid – in cazul in care va ganditi sa va luati aceasta rasa. Totusi, nu va bazati pe activitatea fizica pe care patrupedul ar face-o in curte. Nu este genul de caine care sa alerge in continuu, ca sa-si consume energia. Chiar si daca are o curte mare la dispozitie, acest caine tot are nevoie de o jumatate de ora pe zi de plimbare sau alergare, pentru a-si mentine in forma silueta zvelta si muschii. Dupa aceea, sta pe canapea pentru tot restul zilei. Daca nu a facut suficient efort fizic, cainele Azawakh poate dezvolta o serie de probleme emotionale si de comportament, cum ar fi plictiseala, nervozitate, manii, timiditate, agitate, excitabilitate crescuta, spirit distructiv, latrat excesiv si agresivitate.

E un caine inteligent, care invata repede si are o memorie uimitoare. Dresajul trebuie sa includa tehnici de consolidare a cunostintelor, cum ar fi laudele si recompensele alimentare. Metodele dure dau rezultatul invers in cazul in acestui caine mandru si independent. Incepeti dresajul exact din clipa in care il aduceti acasa. Chiar si la varsta de opt saptamani, e capabil sa absoarba tot ce-l invatati. Socializare, socializare si iar socializare, aceasta este una dintre retetele de succes in cazul acestei rase.

E un caine care suporta suferinta cu stoicism. Nu prea putem sti daca un Azawakh a fost ranit sau e bolnav. Din cand in cand, verificati-l pentru a vedea daca totul e in regula si nu are un cui in pernuta, pielea rupta pe undeva sau alte rani, pentru care alti caini ar urla de durere.

Alimentatia

Cantitatea zilnica recomandata: 3 cupe de hrana uscata de buna calitate, impartite trei mese. E un caine sensibil la proteine, asa ca trebuie sa vorbiti cu veterinarul inainte de a-i stabili portia de carne. Nu trebuie sa-i lipseasca fructele taiate cuburi, orezul salbatic si croantele.

Este o rasa foarte zvelta si e posibil sa aveti tendinta de a supraalimenta cainele si de a-l face obez. Kilogramele in plus creeaza probleme si pune presiune pe incheieturile lor delicate. Cainele din aceasta rasa nu trebuie sa fie scheletic, dar faptul ca-i vedeti coastele nu inseamna ca trebuie sa-l indopati. Este, prin definitie, un caine zvelt.

Atentie – Cat mananca un caine adult depinde de dimensiuni, varsta, constitutie, metabolism si nivel de activitate fizica. La fel ca in cazul oamenilor, cainii sunt diferiti si nu au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. E de la sine inteles ca un caine foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un caine de canapea. De asemenea, calitatea hranei e importanta. Cu cat e de calitate mai buna, cu atat va fi mai hranitoare si nu va trebui sa-i umpleti mereu castronul.

Culoarea parului si toaletarea

Blana scurta si moale a cainelui Azawakh poate avea o varietate de culori, de la nisipiu deschis la rosu inchis, alb, negru, albastriu, gri, tigrat, albicios, partial colorat si toate nuantele de maro, inclusiv ciocolatiu. E posibil ca pe stomac sa nu aiba par.

Blana are un par scurt, fin si poate fi rosu, galben sau tigrat, obligatoriu cu alb pe picioare si pe varful cozii.

Un periaj complet cu o manusa de caini e suficient pentru ca blana lui sa arate bine. Periajul poate fi facut si cu un prosop. Nu e o rasa care sa lase par mult. Nu e necesar sa fie spalat periodic cu sampon, dar atunci cand ii faceti baie, folositi un sampon bland, hipoalergenic, pentru ca rasa Azawakh are pielea sensibila. Unghiile trebuie scurtate cand e cazul, de regula la cateva saptamani. E un caine sensibil la picioare, asa ca atingeti-i picioarele de mic, ca sa se obisnuiasca. Aveti grija sa nu-I doara cand ii scurtati unghiile; nu va uita niciodata durerea. Mentineti urechile curate, pentru a preveni infectiile bacteriene sau fungiale. Periajul dintilor trebuie facut frecvent.

Obisnuiti catelul de mic sa fie periat si consultat. Atingeti labutele frecvent – cainii sunt sensibil la picioare – si examinati interiorul gurii si urechile. Toaleta trebuie sa fie o experienta pozitiva, cu laude si recompense si astfel, cand creste, nu va fi greu sa il duceti la veterinar sau sa faceti alte activitati. In timpul toaletei, vedeti sa nu aiba zone dureroase, eruptii sau semne de infectie, cum ar fi roseata, durere sau inflamatii pe piele, in urechi, nas, gura, la ochi si la picioare. Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseala sau secretii. Daca il examinati saptamanal, cu atentie, veti putea depista din timp eventuale probleme de sanatate.

Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa

Cainii Azawakh au o pornire puternica de a vana. Pot convietui amiabil cu pisici sau cu alti caini, daca au crescut impreuna si se cunosc de mici. Chiar si asa, nu trebuie lasati impreuna nesupravegheati. Un caine care se impaca bine cu animalele din familie nu va fi la fel de curtenitor si politicos cu pisica vecinului sau cu alte animale mici pe care le vede afara.

Nu e cea mai indicata rasa pentru casele cu copii mici. Joaca uneori agitata a micutilor ii poate supara. De aceea, se recomanda caselor cu copii mari. Mai ales alergatura copiilor incolo si incoace ii face pe acesti caini sa reactioneze uneori violent. Este o rasa care alearga, nu cu cele mai bune intentii, dupa ce tot misca, inclusiv dupa o frunza purtata de vant. Ca la toate rasele, explicati copiilor cum trebuie sa se poarte cu cainele si supravegheati permanent interactiunea dintre caine si copiii mici pentru a evita muscaturi , trageri de urechi sau de coada, de ambele parti. Invatati copiii ca trebuie sa lase cainele in pace cand mananca sau cand doarme si ca nu trebuie sa-i ia niciodata mancarea din fata. Indiferent de cat ar fi de prietenos, niciun caine nu trebuie lasat nesupravegheat in prezenta unui copil.

Cainii Azawakh au instinctele intacte si atunci cand sunt mai multi caini care locuiesc impreuna se stabilesc ierarhii. Asadar, ca regula generala, ei accepta alti caini, desi uneori nu prea sunt entuziasmati. Daca in casa pot fi prietenosi cu pisicile si cu alti caini mai mici, afara situatia se schimba si micii prieteni pot fi vazuti ca o prada apetisanta. Daca aveti pasari, evitati categoric interactiunea.

 

Experiența mea cu Azawakh-urile a fost una revelatoare despre cât de fascinant poate fi un animal de companie cu o personalitate complexă și paradoxală. Am descoperit că loialitatea lor necondiționată față de familie, combinată cu independența lor remarcabilă, creează o dinamică interesantă pentru stăpâni. Totodată, mi-a devenit clar că socializarea și exercițiile fizice sunt elemente-cheie pentru a avea un Azawakh fericit și echilibrat. În final, pentru cei care au un stil de viață activ și apreciază un partener blând și atent, acest câine poate fi alegerea ideală, dar trebuie să fim pregătiți să ne adaptăm cerințelor sale specifice.

Lasă un răspuns