
Rezumat:
Akita Inu este o rasa de caini mare si puternica, cu o prezenta nobila si intimidanta. Cainii din aceasta rasa au fost initial folositi pentru pazirea curtii regale si a nobilimii in Japonia feudala.
Acesti caini au urmarit si au vanat mistreti, ursi negri si uneori, caprioare. Cainele din aceasta rasa nu se abate de la provocari si nu se inspaimanta cu usurinta. In consecinta, acesti caini sunt caini de paza netematori si loiali fata de stapani. Cu toate acestea, ei sunt de asemenea caini afectuosi, respectuosi si amuzanti, atunci cand sunt dresati si invatati sa socializeze corespunzator.
Cainele Akita Inu este un caine care naparleste destul de mult si s-ar putea sa fie nevoie si sa stergeti balele de pe fata lor. Desigur, ca stapani ai acestui caine ar trebui sa fiti pregatiti pentru a face curatenie mai des. In plus, cainii din aceasta rasa tind sa fie incapatanati si nu prea iubesc strainii. In timp ce acestia pot avea trasaturi bune ca si caini de paza, vor avea nevoie de un dresor cu experienta pentru a putea interactiona frumos cu alte animale sau cu alte persoane. Cu toate acestea, cainii din aceasta rasa sunt tovarasi fideli care vor fi atasati toata viata de stapanii lor si ii vor adora pe acestia, oferindu-le multa dragoste.
Prin urmare, daca dumneavoastra si familia dumneavoastra sunteti pregatiti pentru aceasta provocare si luati in considerare cresterea unui caine din rasa Akita Inu, veti avea un prieten de-a lungul vietii care nu va va dezamagi. Acesta este un caine de talie mare, indraznet, cu un aspect foarte puternic: un cap mare in contrast cu ochii mici, triunghiulari si o pozitie ferma si robusta. Simpla prezenta a unui caine Akita Inu puternic serveste ca un factor de descurajare pentru majoritatea celor care ar putea provoca diferite probleme. Aceasta rasa este renumita pentru loialitatea neclintita pe care cainii o au fata de proprietarii lor si totodata pentru ca acestia pot fi surprinzator de dulci si afectuosi cu membrii familiei. Imaginati-va un caine atat de protector si iubitor incat va va urma dintr-o camera in alta, a carui intreaga misiune in viata pare a fi pur si simplu sa va serveasca.
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa





Poze cu caini Akita Inu
Surse poze: pixabay.com, unsplash.com, pexels.com.
Este un caine curajos, un tutore natural al familiei lor. Avand ca si trasaturi caracteristice incapatanarea si vointa, acesti caini nu se vor impotrivi in fata unei provocari. De obicei, acestia nu latra decat daca au un motiv bine intemeiat, dar sunt vocali, scotand sunete amuzante ca gemete si mormaieli. Unii proprietari spun ca acesti caini mormaie in timp ce respira si par sa vorbeasca cu ei insisi, in timp ce altii spun ca ei isi ofera opinia cu privire la toate aspectele, prin sunetele pe care le fac. In timp ce aceste trasaturi fermecatoare de „vorbit” sunt expuse familiei, cainele este adesea tacut si rezervat cu vizitatorii. Ei sunt in mod natural atenti la straini, desi vor fi suficient de primitori cu oaspetii casei, atata timp cat stapanii lor sunt acasa. Socializarea catelusul ui Akita Inu trebuie facuta prin expunere la persoane prietenoase, acest lucru poate ajuta la imblanzirea lor, desi un caine Akita Inu va fi intotdeauna un caine cu o prezenta demna si sobra, nu un animal de petrecere.
Una dintre trasaturile singulare ale cainelui este muscatul. Cainilor ii place sa ia lucruri in gura, iar acest lucru include si incheietura mainii. Acesta nu este un act de agresiune, ci este pur si simplu o modalitate de a comunica cu cei pe care ii iubesc. Acesti caini va pot trage spre lesa pentru ca vor sa mearga afara, la plimbare, de exemplu, sau pur si simplu sa faca alte lucruri care le trec prin capul lor inteligent. Multi stapani sunt fermecati de joaca prin muscatura a cainelui, dar daca vi se pare enervant, pur si simplu incercati sa-i gasiti o ocupatie care presupune ca acesta sa aiba in gurita ceva care sa roada. Cainii din rasa Akita Inu sunt caini care se bucura daca va aduc ziarul sau papucii sau daca trebuie sa va aduca posta sau chiar acele chei pe care nu le puneti in locul obisnuit. Cainii din aceasta rasa au obiceiuri de ingrijire neobisnuite, acestia isi ling corpul si il curata precum o fac pisicile. Aceasta nu este singura lor trasatura de „felina”: precum un tigru, isi vor urmari prada in tacere, cu corpul cazut pe pamant. Cainele Akita Inu nu este un caine care va marai sau va latra dand un avertisment inainte de a izbucni in actiune. Cu o greutate de 45 de kilograme sau mai mult, cainii au o forta musculara foarte mare. Aceasta este o rasa dominanta, un caine ce isi va dori intodeauna sa va domine. Dresajul adecvat al acestor caini este esential, iar formarea trebuie facuta de catre stapan.
Deoarece cainele Akita Inu este un caine foarte loial, legatura dintre stapan si caine nu trebuie sa fie rupta prin dresarea cainelui de catre un dresor de caini. Inainte de a adopta un caine din aceasta rasa, este esential sa petreceti timp cercetand despre cum sa dresati aceasta rasa intr-un mod particular. Cainele Akita Inu nu raspunde bine la metodele dure de dresaj. Daca dumneavoastra folositi o metoda de dresaj respectuoasa, cainele va va respecta la randul sau, dar fiti pregatiti pentru ca pregatirea sa dureze mai mult decat in cazul altor caini din alte rase. Desi cainele este foarte inteligent , vointa si natura sa incapatanata este o parte a personalitatii acestuia, care poate sa interfereze cu dresajul. Cele mai bune rezultate o sa le obtineti daca va interesati inainte de metodele de dresaj si dupa sa achizitionati cainele. Aceasta rasa nu este o rasa potrivita pentru persoanele timide. Cainii din rasa Akita Inu sunt determinati si de asemenea, in ciuda rezervei lor publice, sunt animale de companie foarte sociabile, care au nevoie sa petreaca mult timp impreuna cu familia.
Cainii din aceasta rasa nu sunt caini potriviti pentru a fi crescuti la curte. Cand vorbim despre aceasta rasa, vorbim despre o loialitate de neclintit fata de stapan. In cazul in care acesti caini sunt crescuti in curte, fara sa beneficieze de timp suficient impreuna cu stapanii, pot deveni singuri si plictisiti, iar in acest caz vor fi distrugatori si agresivi. Akita Inu nu este o rasa recomandata pentru incepatori, pentru cei care isi doresc un caine de tinut in brate sau pentru cei care nu doresc sa aiba o responsabilitate in plus. Insa pentru persoanele care pot si vor investi timp si efort in cercetare si intr-o instruire adecvata, recompensa este un animal de companie bland, inteligent, cu o loialitate de neclintit.
Pe langa toate celelalte considerente, alegerea unui caine din rasa Akita Inu inseamna a va decide de care parte a controversei doriti sa fiti. Aceasta controversa reprezinta „impartirea” si se refera la standardul japonez sau la cel american pentru aceasta rasa. Rasa japoneza este considerabil mai mica, atat in inaltime, cat si in greutate, fiind mai usoara cam cu 10 kg sau mai mult, decat rasa americana. Capul, asemanator cu cel de vulpe este diferit de capul lat al rasei americane. Cainii din rasa japoneza au ochii in forma de migdala, in timp ce ochii cainilor din rasa americana sunt triunghiulari. O culoare neagra a fetei este mult mai in voga in cazul standardului cainilor Akita Inu americani, dar este considerata o descalificare pentru spectacolele de caini din Japonia, a caror pete de pe fata sunt albe. Diferentele dintre aceste doua tipuri de rase sunt foarte mari, de aceea se spune ca ar fi mai bine ca aceasta rasa sa fie impartita in doua. Se pare ca sunt atat de multe persoane care vor acest lucru, precum sunt si cei care sunt impotriva impartirii. Decizia legata de standardul pe care doriti sa-l alegeti ar trebui luata dupa o cercetare in prealabil si totodata, este o problema ce tine de gusturile personale. Abilitatile naturale de caine de vanatoare ale cainilor se pot observa destul de bine in diverse activitati ale cainilor. Acestia inca mai vaneaza si in ziua de azi si sunt capabili „sa tina pasul” pana la venirea vanatorului. De asemenea, cainii pot recupera pasari de apa. Ei sunt adepti ai urmaririi, iar miscarile lor de felina ii fac sa fie talentati si agili. Stapanii de caini ii surprind din ce in ce mai mult pe acei sceptici care cred ca natura cainilor Akita Inu le impiedica succesul in acest domeniu. Desi este adevarat faptul ca incapatanarea caracteristica acestei rase poate face ca dresajul sa fie o provocare, cainii si stapanii lor primesc laude pe masura ce cat mai multe persoane descopera bucuria realizarii unui dresaj corespunzator.
Trasaturi
Pentru a avea un animal sanatos, nu cumparati niciodata un catelus de la un crescator iresponsabil sau de la un magazin de animale de companie. Gasiti un adapost care vaccineaza catelusii, care le ofera ingrijiri veterinare si care va permite sa va intalniti cu cainii pentru a va asigura ca sunt potriviti pentru familia dumneavoastra.
Akita Inu este o rasa care poate fi agresiva cu alti caini si este in mod special predispusa la agresivitate fata de un caine de acelasi sex. Cainii din aceasta rasa au nevoie de socializare inca de la o varsta frageda pentru a depasi aceste tendinte.
Cainii din aceasta rasa nu sunt o alegere buna pentru persoanele care nu au mai avut caini inainte.
Socializarea si un dresaj ferm si consecvent sunt esentiale pentru acest caine. Daca dresajul este aplicat gresit, acesta raspunde, adesea, intr-un mod agresiv.
Cainele va „vana” alte animale de companie pe care le aveti in casa daca nu este dresat in mod corespunzator.
Cainii din aceasta rasa naparlesc foarte mult!
Contactul vizual prelungit cu un caine Akita Inu este considerat de acesta ca si o provocare si poate raspunde in mod agresiv.
Dresajul unui caine poate fi o provocare si necesita intelegere, experienta si rabdare. Este mai bine sa lucrati cu un dresor familiar cu aceasta rasa, dar asigurati-va ca sunteti si dumneavoastra implicat in dresare.
Istoria rasei Akita Inu
Rasa este denumita dupa provincia Akita Inu din nordul Japoniei, de unde se crede ca a provenit. Existenta rasei dateaza din 1600, cand rasa pazea regalitatea japoneza si era folosita pentru vanatul de pasari si chiar si de vanat mare (inclusiv ursi). Aceasta rasa valoroasa a fost dusa in America de catre o femeie cu un statut social inalt: Helen Keller. Japonezii au respectat-o mult pe Helen Keller, au avut incredere in ea si au dus-o la Shibuyu pentru a-i arata statuia lui Hachiko, un caine Akita Inu care a obtinut faima in toata lumea in anul 1920 pentru loialitatea sa. Stapanul lui Hachiko, un profesor, se intorcea de la servici in fiecare zi la ora 15:00, iar cainele sau devotat il astepta zilnic la gara. Cand profesorul a murit, loialul Hachiko si-a continuat rutina zilnica de a-si astepta stapanul, pana la moarte, dupa un deceniu intreg. Cand Helen Keller si-a exprimat dorinta de a avea un caine Akita Inu, ei i-a fost prezentat un catelus, primul caine Akita Inu adus in America. Keller a fost incantata de Kamikaze-go si a fost profund intristata cand acesta a murit la o varsta frageda, de jaba (boala asemanatoare cu varsatul de vant). Dupa ce a auzit acest lucru, guvernul japonez i l-a prezentat in mod oficial lui Keller pe fratele mai mare al lui Kamikaze-go, Kenzan-go. Keller a scris mai tarziu faptul ca Kamikaze a fost „un inger in blana” si ca este o rasa „blanda, prietenoasa si de incredere”. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, militarii americani care erau in Japonia au dus acasa cu ei mai multi caini din aceasta rasa. Thomas Boyd este acreditat cu reproducerea primului caine Akita Inu pentru S.U.A., incepand cu 1956.
Cainele american Akita Inu a evoluat in cele din urma intr-un caine mai robust decat cainele japonez si a fost apreciat de mult mai multe persoane datorita acestui lucru. Cu toate acestea, au existat persoane care si-au dorit ca cainele sa ramana la standardul japonez. Aceasta controversa a provocat o dezbatere pe aceasta tema, de zeci de ani, care a condus la o intarziere in acceptarea rasei de catre Clubul American de Canini (AKC). In cele din urma, in 1972, AKC a acceptat Akita Inu al Americii, dar controversa exista inca si reprezinta o problema mare pentru crescatorii de caini din ambele parti. Ceea ce nu este niciodata dezbatuta, este combinatia istorica si celebra a cainelui Akita Inu, de caine neinfricat si loial.
Aceste trasaturi au fost testate odata la o gradina zoologica din Londra, cand un pui de tigru sumatran a ramas orfan. Ingrijitorii de la gradina zoologica au avut nevoie de ajutor special pentru ridicarea puiului de tigru si au ales sa duca pentru ajutor un catelus Akita Inu pentru duce la indeplinire aceasta sarcina importanta. Ingrijitorii stiau ca acest caine nu ar fi inspaimantat de acest lucru si ca ar putea sa se angajeze in a-l face, ajutand astfel puiul de tigru cu lectiile de viata necesare. In plus, blana densa a cainelui il proteja de ghearele ascutite ale puiului de tigru, iar loialitatea innascuta a acestuia fata de colegul sau de joaca ii va oferi o companie si o protectie puiului orfan. Cainele a indeplinit acea sarcina cu succes si „s-a retras” in momentul in care tigrul a ajuns la maturitate. Cainele Akita Inu este un caine care este cu adevarat neinfricat, pe deplin increzator care va avea un devotament nelimitat fata de familia sa.
Personalitatea
Este un caine indraznet si plin de vointa, care este in mod natural precaut cand vine vorba de persoane necunoscute, dar extrem de loial fata de familia sa. Cainii din rasa Akita Inu sunt atenti, inteligenti si curajosi. Ei tind sa fie agresivi cu alti caini, in special cu cei de acelasi sex. Acesti caini sunt foarte potriviti pentru o familie in care nu mai sunt si alte animale de companie. In schimb, cu familia sa, cainele Akita Inu este afectuos si jucaus . El se bucura de compania membrilor familiei sale si isi doreste sa fie prezent la toate activitatile zilnice in care sunt implicati stapanii lui. Acesti caini sunt fericiti si se bucura atunci cand se joaca cu jucarii si le duc dintr-o parte in alta si totodata sunt foarte fericiti atunci cand va pot ajuta aducandu-va obiectele de uz casnic de care aveti nevoie.
In ciuda a ceea ce se spune despre acesti caini si anume faptul ca nu latra niciodata, ei sunt de fapt caini zgomotosi, cunoscuti prin faptul ca mormaie, gem si ca latra atunci cand ei considera ca situatia necesita acest lucru. Trebuie sa fiti constienti de faptul ca personalitatea puternica a cainelui Akita Inu poate fi coplesitoare. Ei nu sunt caini potriviti pentru o persoana care nu a mai avut caini si pentru persoane timide. Acestia au nevoie de un stapan care le poate oferi o disciplina ferma si totodata iubitoare.
Activitatea este esentiala pentru aceasta rasa deoarece acesti caini sunt foarte activi. Ei au nevoie de multa miscare pentru a-i impiedica sa se plictiseasca si sa devina distructivi. Cainii din aceasta rasa au tendinta de a deveni agresivi daca le este permis sau daca nu sunt educati corespunzator. Dresarea cainelui este esentiala, la fel cum este nevoia de o socializare adecvata inca de la o varsta frageda. Trebuie sa retineti faptul ca cainii din aceasta rasa sunt incapatanati, deci este nevoie de multa rabdare pentru a-i invata bunele maniere canine.
Sanatatea
Cainii sunt in general sanatos i, dar, ca toate rasele de caini si acestia sunt predispusi la anumite afectiuni medicale si boli.
Displazia soldului – este o afectiune ereditara in care coapsa nu se incadreaza perfect in articulatia soldului. Unii caini prezinta durere si schiopatat pe unul sau pe ambele picioare din spate, dar alti caini nu prezinta semne exterioare de disconfort. Radiografia este metoda de screening cea mai sigura pentru a diagnostica aceasta problema. In orice caz, se poate dezvolta artrita odata cu imbatranirea cainelui. Cainii cu displazie de sold nu trebuie sa fie reprodusi. Crescatorii respectati ofera cumparatorului ca dovada, un aviz medical prin care se confirma faptul ca parintii catelusului au fost testati pentru displazie de sold si ca acestia nu prezinta probleme.
Dilatarea gastrica – sindromul volvulus: denumita in mod obisnuit balonare, este o afectiune care poate pune in pericol viata catelului si care afecteaza cainii de statura mare, cu piept mare, precum sunt si cainii din rasa Akita Inu. Este o problema deosebita daca cainele dumneavoastra mananca o singura data pe zi, o portie mare si mai ales daca mananca repede, daca consuma cantitati mari de apa dupa masa si daca face miscare in mod viguros dupa masa. Balonarea apare cand stomacul este plin cu gaze sau aer si apoi se rasuceste. Cainele nu este capabil sa ragaie sau sa vomite pentru a se elibera de excesul de aer din stomac si atunci reintoarcerea normala a sangelui inspre inima este impiedicata, tensiunea arteriala scade si cainele intra in soc. Fara atentie medicala acordata imediat, cainele poate muri. Aceasta afectiune se suspecteaza daca cainele are un abdomen dilatat, saliveaza in mod excesiv si ragaie insa fara sa vomite. De asemenea, cainele poate fi agitat, deprimat, letargic si slabit, avand o frecventa cardiaca rapida. Este important ca cainele sa fie dus la medicul veterinar cat mai curand posibil.
Hipotiroidismul – este o tulburare a glandei tiroide. Se considera ca aceasta afectiune este responsabila si pentru alte afectiuni, cum ar fi epilepsia, alopecia (pierderea parului), obezitate a, letargia, hiperpigmentarea, piodermita si alte afectiuni ale pielii. Hipotiroidismul este tratat cu medicatie si dieta.
Atrofia progresiva de retina (APR) – este un grup de boli oculare care implica deteriorarea treptata a retinei. La inceputul bolii, cainii afectati devin nevazatori nocturni, ei isi pierd vederea din timpul zilei pe masura ce boala progreseaza. Multi caini afectati de aceasta boala se adapteaza bine vederii lor limitate sau pierdute, atata timp cat imprejurimile lor raman aceleasi.
Adenita sebacee (AS): este o problema serioasa in cazul cainilor din rasa Akita Inu. Aceasta afectiune genetica este dificil de diagnosticat si adesea se confunda cu hipotiroidismul, cu diferite alergii sau cu alte afectiuni. Cand un caine are adenita sebacee, glandele sebacee din piele devin inflamate (din motive necunoscute) si sunt, eventual, distruse. Aceste glande produc, de obicei, sebum, o secretie grasa care ajuta la prevenirea uscarii pielii. Simptomele apar mai intai atunci cand cainele are varsta de unu pana la cinci ani: cainii afectati au in mod obisnuit pielea uscata si scuamoasa si le cade parul de pe cap, gat si spate. Cainii care sunt afectati intr-un mod mai grav pot avea o piele ingrosata si un miros neplacut, acestea apar impreuna cu infectii secundare ale pielii. Desi problema este in primul rand de natura cosmetica, poate fi si incomoda pentru caine. Medicul veterinar al cainelui dumneavoastra va efectua o biopsie a pielii in cazul in care suspecteaza existenta adenitei sebacee si apoi va discuta cu dumneavoastra despre optiunile de tratament existente si aplicabile.
Ingrijirea
Cainii din acesta rasa sunt cei mai fericiti si cei mai buni atunci cand locuiesc in interiorul casei, impreuna cu familia. Aceasta rasa nu este hiperactiva, insa cainii au nevoie de miscare zilnica. De la 30 de minute pana la o ora pe zi este suficient pentru caine. Plimbarile, jogging-ul (doar in cazul unui caine adult de peste doi ani) si alergatul zburdalnic prin curte, sunt activitatile preferate ale acestor caini. In cazul in care va ganditi sa mergeti cu cainele intr-un parc de caini trebuie sa stiti ca acest lucru nu este o idee buna, avand in vedere tendinta agresiva a acestuia fata de alti caini .
Datorita inteligentei ridicate a acestei rase, o rutina variata este cea mai buna varianta. Cainele Akita Inu are nevoie de activitati si miscare, in caz contrar se va plictisi, lucru care duce la probleme de comportament cum ar fi latratul , sapatul, mestecatul si agresivitatea. Includeti-l pe cainele dumneavoastra in activitatile pe care le aveti impreuna cu familia si nu-l lasati singur pe perioade lungi de timp. De asemenea, o curte imprejmuita este importanta atat pentru siguranta cainelui, cat si pentru siguranta strainilor care ar putea sa vina in mod gresit pe teritoriul lor. Desi nu sunt agresivi in mod obisnuit cu vizitatorii daca familia lor este acasa, in caz contrar, cand stapanii lor nu sunt in preajma, pot deveni agresivi. Cainele Akita Inu este un paznic loial care va va proteja impotriva oricarui lucru pe care acesta il percepe ca fiind o amenintare.
O atentie speciala trebuie acordata atunci cand cresteti un catelus Akita. Acesti caini cresc foarte rapid intre varsta de patru si sapte luni, acest lucru facandu-i susceptibili pentru diferite tulburari ale sistemului osos. Catelusii Akita Inu cresc intr-un mod armonios atunci cand hrana lor este de inalta calitate, cu un continut scazut de calorii, care ii impiedica sa creasca prea repede. In plus, sa nu-l lasati pe catelus sa sara sau sa se joace pe suprafete dure, cum ar fi trotuarul, cel mai bine este sa se joace pe iarba. Evitati ca patrupedul dumneavoastra sa faca jogging pana cand acesta ajunge la varsta de cel putin doi ani, moment in care articulatiile sale sunt dezvoltate complet.
Hranirea
Cantitatea zilnica recomandata: 3 pana la 5 cani de hrana uscata de calitate superioara pe zi. Cantitatea de hrana pe care o mananca cainele adult depinde de marimea, varsta, constructia, metabolismul si nivel sau de activitate. Cainii sunt individuali, la fel ca si oamenii si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de hrana. Este aproape de la sine inteles faptul ca un caine extrem de activ va avea nevoie de mai multa hrana decat are un caine care are un nivel redus de energie. Calitatea hranei pentru caini pe care o cumparati face, de asemenea, o diferenta, iar daca aceasta este de calitate superioara, cainele dumneavoastra isi va lua aportul necesar de nutrienti.
Culoarea si ingrijirea blanii
Exista multe culori diferite si combinatii de culori in cazul cainilor din rasa americana, inclusiv ciocolatiu inchis, negru, alb, o combinatie de o anumita culoare cu alb si tigrat. Cainele are blana dubla, stratul de dedesubt fiind foarte dens, ca de plus, iar stratul superior scurt. In general, ingrijirea cainelui nu este deloc dificila. Insa, cainele Akita Inu naparleste mult, iar daca alegeti un caine din aceasta rasa trebuie sa stiti ca veti aspira mult mai des. Blana cainelui o veti gasi pe mobilier, pe imbracaminte, pe alimente, in mancare si totodata va forma pufuri de par pe podele si covoare. Naparlirea mai puternica are loc de doua sau de trei ori pe an. Periatul saptamanal va ajuta sa reduceti cantitatea de par care poate cadea prin casa si totodata in acest mod ii mentineti cainelui blana sanatoasa.
Chiar daca exemplarele din acesta rasa au obiceiul de a se autoingriji, acestia au nevoie si de baie o data la doua – trei luni. Desigur, daca ii faceti baie mai des este mai bine, mai ales daca cainele se murdareste cand se joaca. Unghiile trebuie taiate o data pe luna, iar urechile verificate o data pe saptamana pentru murdarie, inrosire sau miros urat care poate indica o infectie. De asemenea, stergeti-i urechile saptamanal, folosind o discheta din bumbac umezita intr-o solutie de curatare cu pH neutru, pentru a preveni problemele. Ca si in cazul tuturor raselor, este important sa se inceapa ingrijirea cainelui Akita Inu de la o varsta frageda, iar ingrijirea trebuie sa fie o activitate distractiva plina de recompense si laude.
Interactiunea cu copiii si cu alte animale de companie
Adultii trebuie sa supravegheze intotdeauna interactiunile dintre caini si copii, iar acest lucru este valabil mai ales in cazul acestei rase. Nici un copil nu ar putea avea un paznic si un coechipier mai bun decat un caine Akita Inu, dar daca acesta nu este dresat corespunzator poate pune in pericol viata copilului. Este imperativ sa ii invatam pe copii sa fie respectuosi si amabili in toate interactiunile cu cainii. Jocul intre caini si copii ar trebui intotdeauna supravegheat, chiar daca cainii sunt bine educati. Acestea fiind spuse, cainele Akita Inu este potrivit pentru familiile cu copii mai mari. De obicei, acestia ar trebui sa traiasca intr-o gospodarie cu un singur animal de companie, deoarece pot agresa alti caini si vor vana alte animale de companie daca nu sunt dresati corespunzator.