Rezumat:
Poreclit “Regele Terrierilor”, rasa Airedale este intr-adevar cea mai mare dintre terrieri. Rasa este originara din Valea Aire, din Yorkshire si a fost creata pentru a prinde vidre si sobolani in regiunea dintre raurile Aire si Wharfe.
Caine de vanatoare plin de calitati, el a devenit si caine utilitar, dovedindu-se de ajutor in primul razboi mondial. Inteligent, sociabil si increzator in fortele sale, cainele e si jucaus , de aceea e o incantare pentru stapani.
In primul razboi mondial, un airedale terrier robust, pe nume Jack, a traversat frontul pentru a duce un mesaj la cartierul general britanic. Jack a strabatut o mlastina de aproape un kilometru, prin foc de artilerie si si-a fracturat piciorul si falca. Din nefericire, a murit la scurt timp dupa ce si-a indeplinit misiunea. Poate parea incredibil, dar mesajul pe care l-a dus a salvat batalionul, iar Jack a primit post-mortem, Crucea Victoriana pentru curaj pe campul de lupta. Vitejia lui Jack se regaseste si in cainii Airedale de astazi.
Caracteristicile rasei
Statistici despre rasa
Poze cu caini Airedale Terrier
Surse foto: pixabay.com, unsplash.com, dogtime.com
Trasaturi
Cainii precum Jack au fost crescuti pentru scopuri multiple, pentru a avea acuitatea unui terrier, dar si pentru a putea inota si mirosi prada. Airedale Terrierii sunt atat caini de vanatoare, cat si utilitari, iar in ziua de azi participa la concursuri de agilitate, obedienta si vanatoare. Sunt cei mai fericiti cand au ceva de facut, chiar daca e vorba doar de a distra copiii, cu care se inteleg de minune. Cu toate acestea, adultii trebuie sa supravegheze tot timpul interactiunea dintre copii si caini.
Ca toti terrierii, rasa Airedale e preocupata sa sape gropi, sa vaneze si sa latre. E un caine plin de energie si e un excelent companion la jogging. Printre activitatile lui favorite sunt plimbarile zilnice si harjoana prin gradina. Daca vorbim despre Airedale, trebuie sa mentionam si independenta lui. Este un caine inteligent, care gandeste pe cont propriu si nu asteapta mereu ordine de la stapan. Daca doriti un caine docil, care asteapta comenzi, rasa Airedale Terrier nu e pentru voi. Daca va plac provocarile, viata alaturi de un Airedale vi se potriveste perfect.
De retinut ca Airedale Terrier nu-l iarta niciodata pe cel care se poarta urat cu el si ii va purta pica mereu. Poate fi agresiv cu alti caini sau cu alte animale. E un caine de prada, de aceea e uneori dificil de stapanit. Se spune ca un Airedale nu incepe luptele – el le termina. Dresajul permanent, de obedienta, este obligatoriu, la fel si gardul solid.
Nu e de mirare ca rasa Airedale este excelenta pentru paza. Cainele va pazi familia de intrusi cu vitejie si loialitate. Cu toate acestea, e prietenos cu oamenii care vin in vizita.
Retineti ca un airedale nu e doar utilitar. Are o latura comica si jucausa. Iubeste compania familiei si ii place sa zburde si sa se joace, sa arunce jucarii in sus, sa fure sosete din cosul de rufe murdare, sa ia mancarea din fata copiilor si in general, sa fie nazdravan. Se maturizeaza lent si se comporta ca un pui chiar la varste inaintate. Airedale e o rasa fascinanta. E curajos, atletic, elegant si caraghios. Multi stapani spun ca mai potrivit decat un caine din aceasta rasa nu poate fi decat… o pereche de Airedale terrieri.
Important
Ca orice terrier, rasa airedale are o inclinatie naturala catre scormonirea pamantului (de regula in mijlocul unui aranjament floral din gradina), vanatoarea de animale mici si latrat. Terrierul Airedale este un colectionar activ de obiecte folosite de stapani. Va strange o adevarata comoara de sosete, chiloti, jucarii de copii. Fiind un caine utilitar inzestrat cu multa energie,cainele are nevoie de miscare zilnica. In general, e activ si plin de energie cat traieste. Nu e potrivit pentru viata in apartament si are nevoie de casa cu o curte mare, imprejmuita cu gard.
Un alt obicei al rasei Airedale este sa roada. Cand sunteti plecati de acasa trebuie sa-l lasati in cusca, inconjurat de jucarii rezistente. E un caine independent, dar ii place sa faca parte din familie. E cel mai fericit cand sta in casa cu stapanii, nu e caine de curte. Airedale Terrier e un caine foarte bun cu copiii si un babysitter de incredere. Cu toate acestea, copiii si cainii nu trebuie niciodata lasati impreuna nesupravegheati. Are nevoie de ingrijire, asa ca luati-va un stilist de meserie sau invatati voi singuri cum sa-I toaletati. Dresajul si socializarea sunt esentiale pentru a-l invata pe Airedale bunele maniere canine. Daca nu e obisnuit cu alti caini sau cu oamenii, poate fi certaret.
Pentru a avea un catel sanatos, nu cumparati niciodata de la crescatori iresponsabili, de la “fabrici de catelusi” sau din magazinele de animale de companie. Cautati un crescator cunoscut, care isi testeaza cainii pentru a se asigura ca nu au boli genetice, care pot fi transmise la pui si ca puiul are un temperament echilibrat.
Istoricul rasei Airedale
Airedale este cel mai mare dintre terrieri. Prima incercare de a crea un Airedale Terrier, desi nimeni nu avea un plan clar la vremea aceea, a fost in 1853. Un terrier negru cu bronz, cu par aspru, a fost incrucisat cu un Otterhound, cu speranta de a obtine un caine de vanatoare care sa poata prinde vidre si sobolani pe uscat.
Prima incrucisare a produs un caine care avea acuitatea unui terrier si era capabil sa inoate si sa miroasa vanatul. Cainii obtinuti au fost numiti terrieri Waterside sau Bingley si la 12 ani de la prima incrucisare devenise o rasa populara de terrier de vanatoare. In 1864, a avut loc primul concurs canin in Valea Aire si terrierul Waterside Terrier a concurat in categoria terrierilor Broken-Haired (numele de terrier Waterside sau Bingley au fost mentionate dupa 1879). Dupa ce a evaluat cainele la concurs, scriitorul Hugh Dalziel a descris terrierul Bingley ca fiind “prin excelenta, un caine extraordinar de bun”. Comentariile lui au starnit imediat interesul pentru aceasta rasa, dar si proteste din partea fanilor, care au criticat faptul ca Dalziel a stabilit ca Bingley ar fi orasul nativ al acestei rase. In acea perioada, un grup de crescatori si-au unit fortele si au decis ca terrierul Waterside sau Bingley Terrier trebuie sa fie redenumit Airedale Terrier. Se crede ca numele a fost prima data sugerat de doctorul Gordon Stables, care evaluase cainii din concurs cu un an inaintea lui Dalziel, dar e greu de dovedit acest lucru. In 1880, Dalziel a avut din nou ocazia sa evalueze un Airedale Terrier si l-a consemnat sub acest nume. La inceput, numele de Airedale Terrier nu era acceptat sau folosit frecvent, ceea ce a generat confuzie. La diverse concursuri, se stabileau categorii fie pentru unul sau pentru toate cele 3 nume ale rasei. De abia in 1886, Clubul Canin Englez a acceptat ca numele oficial al rasei sa fie Airedale Terrier.
Clubul Airedale Terrier din SUA a fost fondat in 1900, iar in 1910, clubul a initiat trofeul permanent care este oferit la concursurile clubului de parinti. Trofeul este cunoscut sub numele de Cupa Airedale si are numele castigatorilor gravat pe cupa si pe suport.
Cainii au fost folositi pe toata perioada primului razboi mondial ca mesageri, santinele, transportatori de mancare si munitie, cercetasi, caini ambulantieri, soricari, ajutoare ale Crucii Rosii, caini de tras sania si caini de paza. Dupa razboi au circulat povestiri despre vitejia si loialitatea cainilor si rasa a devenit foarte populara. Presedintii Theodore Roosevelt, Warren Harding si Calvin Coolidge au fost printre cei care au avut si crescut aceasta rasa. In 1949, Airedale Terrier era pe locul 20 ca popularitate, potrivit Clubului Canin American, dar de-atunci a coborat in clasament. Partial, declinul a fost provocat de folosirea pe scara tot mai mare a ciobanescului german pentru activitati pe care, in mod traditional, le faceau cainii Airedale.
Personalitate
Cainele airedale este muncitor, independent, atletic, are multa energie, initiativa si e rezistent. Ii place sa faca gropi, sa vaneze si sa latre – un comportament natural pentru rasele de terrieri. Aceste trasaturi pot provoca nemultumirea stapanilor care nu sunt familiarizati cu personalitatea cainelui Airedale.
Daca v-ati propus sa va luati un Airedale, ganditi-va daca acceptati inclinatiile lui spre un comportament mai putin placut si daca va asumati problemele provocate de firea lui independenta. Daca intruniti aceste conditii, va veti bucura de un caine activ, iubitor de distractie si chiar comic.
Airedale e o rasa vioaie, care are nevoie de o viata activa. Nu lasati cainele singur perioade lungi, pentru ca se plictiseste si va avea pornirile distructive mentionate mai sus. Instruiti-l cu ceva mereu nou si interesant – exercitiile repetitive il plictisesc pe Airedale. Cel mai mult il motiveaza gustarile si alte metode pozitive de consolidare a cunostintelor. Airedale e un caine de paza pe care te poti baza pentru protectia familiei. Poate fi un paznic fioros, dar e prietenos cu familia si prietenii. Pana la urma, temperamentul e influentat de un numar de factori, intre care factorii ereditari, dresajul si socializarea. Sunt caini cu temperament bun, curiosi si jucausi, dornici sa stea in preajma oamenilor si sa fie tinuti in brate. Alegeti un caine echilibrat, nu pe cel care isi bate fratii, dar nici pe cel care sta ascuns intr-un colt.
Intotdeauna trebuie sa vedeti cel putin un parinte – de regula mama e cea disponibila – pentru a va asigura ca au un temperament echilibrat, pe placul vostru. De asemenea, e util sa intalniti frati sau alte rude ale puiului, pentru a vedea cum va fi adultul de mai tarziu.
Ca orice rasa si Airedale are nevoie de socializare timpurie. De mic trebuie sa aiba contact cu diversi oameni, cu diverse sunete si privelisti. Prin socializare, puiul de Airedale devine mai tarziu un caine bine dezvoltat din toate punctele de vedere.
Ar fi un excelent start daca il inscrieti la gradinita de catelusi. De asemenea, isi va rafina aptitudinile sociale daca aveti oaspeti in mod frecvent, daca il duceti in parcuri aglomerate, in magazine care permit accesul cainilor, la plimbare, pentru a cunoaste vecinii.
Sanatate
Cainele Airedale, in general sanatos, dar ca orice rasa, e predispus la o serie de afectiuni. Nu toti vor suferi, neaparat, de una sau mai multe din bolile de mai jos, dar e important sa aveti toate informatiile, daca va ganditi sa va luati un caine din aceasta rasa. Daca luati un pui, cautati un crescator bun, care sa va arate certificatele de sanatate ale ambilor parinti. Certificatele de sanatate dovedesc ca puiul a fost consultat si nu are probleme.
Displazie de sold – este o afectiune ereditara in care osul soldului nu e bine fixat pe incheietura soldului. La unii caini se manifesta cu durere si schiopatare la unul sau la ambele picioare din spate, dar e posibil sa nu se observe nimic, desi cainele are displazie de sold. Screening-ul cu raze X este cea mai precisa metoda de a diagnostica problema. Oricum, pe masura ce cainele imbatraneste, poate sa apara artrita. Cainii cu displazie de sold nu trebuie crescuti pentru reproducere. Daca va cumparati un pui, cereti de la crescator un certificat care sa ateste ca parintii nu au displazie de sold.
Alergii – alergiile sunt o boala canina frecventa, iar rasa Airedale nu face exceptie. Sunt 3 tipuri mari de alergii: alimentare, care sunt tratate prin eliminarea anumitor alimente din dieta cainelui; alergiile de contact, care sunt provocate de reactia la o substanta topica, de exemplu materialele textile pe care doarme, pudra contra puricilor, sampoane canine si alte substante chimice; alergiile respiratorii, care sunt cauzate de alergeni din aer, cum ar fi polenul, praful, mucegaiul. Tratamentul variaza in functie de cauza si poate include restrictii alimentare, medicatie si schimbari de mediu.
Hipotiroidism – este o afectiune a glandei tiroide, care probabil provoaca epilepsie, alopecie (caderea parului) obezitate , letargie, hiperpigmentatie, piodermite si alte probleme de piele. Se trateaza cu medicamente si regim alimentar.
Atrofierea retiniana progresiva – este o categorie de boli de ochi care deterioreaza treptat retina. La inceputul bolii, cainii nu mai vad bine pe intuneric. Pe masura ce boala progreseaza, nu mai vad nici pe lumina. Multi caini bolnavi se adapteaza bine la vederea limitata sau la disparitia vederii, atata vreme cat locul in care traiesc nu sufera modificari.
Hernia ombilicala – boala din nastere, in aceasta afectiune grasimea abdominala sau organele interne ies pe peretele abdominal langa ombilic. Daca hernia e mica, nu e nevoie sa fie tratata. Unele hernii mici se inchid spontan inainte de implinirea varstei de 6 luni si unii caini traiesc, fara probleme, cu hernii mici, toata viata. In cazul herniilor mari, e nevoie de interventie chirurgicala, care se face adesea cand cainele e sterilizat sau castrat. Interventia chirurgicala impiedica aparitia unei afectiuni mai grave, in care o bucla intestinala cade in hernie, provocand strangularea intestinului, iar viata cainelui e in pericol.
Boala Von Willebrand – de aceasta afectiune pot suferi atat cainii, cat si oamenii. E o boala a sangelui care afecteaza procesul de coagulare. Cainele bolnav va prezenta simptome cum ar fi sangerari nazale, sangerari gingivale, sangerari prelungite in caz de interventii chirurgicale si sangerari prelungite in perioada ciclului sau dupa ce a fatat.
Sporadic apare sange in scaun – Boala e diagnosticata de regula la varsta de 3 pana la 5 ani. E o boala incurabila, dar poate fi tratata in diverse moduri, cum ar fi cauterizarea sau coaserea ranilor, transfuzii inainte de operatii si evitarea anumitor medicamente.
Gastroenterita hemoragica – aceasta boala provoaca voma sau diaree cu sange proaspat sau digerat. Apare rapid, iar cauzele sunt necunoscute. Diagnosticarea se face prin eliminare, intrucat sunt mai multe boli cu simptome similare. Gastroenterita hemoragica necesita tratament medical imediat. Desi dureaza cateva zile, cainele trebuie tratat cu lichide, intravenos, pentru a-l hidrata. Daca se deshidrateaza, ii creste hemoglobina, pana ce se ingroasa sangele, iar circulatia e lenta. Astfel, poate sa apara o alta boala, coagularea intravasculara diseminata, care poate provoca decesul. Tratamentul include antibiotice si medicatie anti-ulcer.
Cancer – ca si oamenii, cainii pot face cancer. Sunt mai multe tipuri de cancer, iar succesul tratamentului difera de la caz la caz. Pentru unele forme de cancer, tumorile se inlatura chirurgical, altele sunt tratate cu chimioterapie, iar altele atat chirurgical, cat si medical.
Ingrijire
Airedale Terrier e un caine utilitar, ceea ce inseamna ca are energie si e rezistent. Are nevoie de activitate fizica regulata – cel putin o plimbare pe zi, dar doua ar fi de preferat, impreuna cu o joaca zdravana in curte. Cainele airedale iubeste sa gaseasca obiecte, sa se joace, sa inoate si sa se zbenguie. E un excelent companion de jogging si in multe cazuri e mai rezistent decat stapanul. Dresajul si socializarea (procesul prin care puii invata sa fie prietenosi si sa se inteleaga bine cu alti caini sau cu oamenii) sunt esentiale pentru rasa Airedale si se recomanda mersul la scoala de mic. Combinati socializarea cu dresajul, ducandu-l in diverse locuri – magazinul de mancare pentru animale, evenimente in aer liber, plimbari lungi in parcuri aglomerate. (Chiar daca la dvs in vizita nu vin copii, e important sa aiba contact de mic cu copii de toate varstele). Orice loc unde sunt multi oameni si sunt multe de vazut, e optim pentru rasa Airedale.
Dresajul la cusca se recomanda insistent. Nu doar ca ajuta la dresajul acasa, dar este si un loc in care sa se odihneasca. In general, cainii Airedale se descurca foarte bine la dresaj, atata vreme cat tineti cont ca are propria lui personalitate. Cereti-i sa se aseze sau sa se ridice, in soare, in mijlocul verii si e foarte posibil ca el sa decida sa faca aceste miscari la umbra.
Sistemul recompenselor e cea mai buna metoda pentru rasa Airedale. Daca sunteti pozitiv, bine dispus, rabdator si flexibil, e o mare sansa sa aveti un caine independent, dar si bine educat.
Alimentatia
Cantitatea zilnica recomandata: 1,5 pana la 2,5 cesti de hrana uscata de calitate, zilnic, impartita in doua mese.
Atentie – Cat mananca un caine adult depinde de talie, varsta, constitutie, metabolism si nivel de activitate fizica. La fel ca in cazul oamenilor, cainii sunt diferiti si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de mancare. E de la sine inteles ca un caine foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un caine de canapea. De asemenea, calitatea hranei pe care o cumparati e importanta. Cu cat e de calitate mai buna, cu atat va fi mai hranitoare si nu va trebui sa-i umpleti mereu castronul.
Mentineti cainele in forma, dati-i sa manance cu masura, de doua ori pe zi, nu-i lasati hrana la dispozitie tot timpul. Ca sa vedeti daca e supraponderal, faceti testul ochiometric si testul cu mainile. Mai intai, priviti-l de sus. Ar trebui sa-i vedeti talia. Apoi, puneti-va mainile pe spatele lui, cu degetele mari de-alungul coloanei vertebrale, cu degetele desfacute in jos. Ar trebui ca, fara sa apasati prea tare, sa-i simtiti coastele, desi nu i le vedeti. Daca nu le simtiti, dati-i mai putina mancare si puneti-l sa faca miscare mai multa.
Culoarea parului si toaletarea
Frumoasa blana a rasei Airedale Terrier are doua straturi: unul deasupra, cu par dens si sarmos si unul dedesubt, cu par scurt si moale. Majoritatea au o combinatie specifica: cea mai mare parte a corpului e bronz (urechi, picioare, cap, sub burta si, uneori, pe umeri) iar spatele si partile de sus sunt fie negre, fie inspicate cu alb (negru combinat cu gri si alb). Uneori au pete de rosu pe blana neagra si o stea alba mica pe piept. Airedale terrier nu lasa mult par, dar naparleste in anumite perioade ale anului. Periajul regulat (odata sau de doua ori pe saptamana) mentine blana in stare buna. Baia se face la nevoie (nu exagerati cu baia, pentru ca blana aspra se inmoaie).
Rasa airedale nu trebuie tunsa, dar majoritatea proprietarilor ii duc de 3 sau 4 ori pe an la un ingrijitor profesionist, pentru a avea un aspect ingrijit (blana netunsa e groasa, ondulata si zburlita). Se tunde fie cu foarfeca, fie prin stripping (procedura prin care blana e subtiata si scurtata cu un instrument ascutit, de forma pieptenelui, numit foarfece de stripping, sau cu ambele. Toaletarea profesionala e scumpa si trebuie sa luati in calcul acest lucru cand alegeti aceasta rasa de caine. Uneori, proprietarii invata ei sa tunda, dar nu e usor si dureaza mult. Spalati cainele pe dinti cel putin de doua sau trei ori pe saptamana pentru a inlatura tartrul si bacteriile care se aduna. E indicata chiar perierea zilnica a dintilor, daca vreti sa evitati bolile gingivale si mirosul urat al gurii.
Daca nu se tocesc natural, taiati-i unghiile o data sau de doua ori pe luna, ca sa preintampinati ruperea lor, care poate fi dureroasa. Daca auziti unghiile pe podea, inseamna ca sunt prea lungi. Unghiile cainilor sunt vascularizate si daca le taiati prea in carne, pot sangera, iar data viitoare cand vede foarfeca, o ia la fuga. Prin urmare, daca nu aveti experienta in taiatul unghiilor, cereti sfatul veterinarului sau ingrijitorului. Controlati saptamanal urechile pentru a vedea daca sunt rosii sau miros urat, caz in care ar putea fi vorba de o infectie. Cand verificati urechile, stergeti-le cu un tampon de vata inmuiat intr-o solutie blanda de curatat urechile, cu pH echilibrat, pentru a preveni infectiile.
Nu introduceti nimic in canalul urechii, curatati doar partea externa. Obisnuiti Airedale-ul de mic cu periajul si controlul corporal. Atingeti labutele frecvent – cainii sunt sensibili la picioare – si uitati-va in gura lui. Toaleta trebuie sa fie o experienta pozitiva, cu laude si recompense si astfel, cand creste, nu va fi greu sa il duceti la veterinar.
In timpul toaletei, vedeti sa nu aiba zone dureroase, eruptii sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitatea sau inflamatii pe piele, in urechi, nas, gura, la ochi si la picioare. Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseala sau secretii. Daca il examinati saptamanal, cu atentie, veti putea depista din timp eventuale probleme de sanatate.
Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa
Cainele Airedale este un bun animal de familie. In unele cazuri, e exagerat de protector cu copiii din casa, dar talia lui mare si setea de joaca pot fi prea intense pentru copiii foarte mici.
Ca in cazul oricarei rase, trebuie sa-i invatati pe cei mici cum sa se poarte si cum sa atinga cainii si trebuie sa supravegheati mereu interactiunea dintre caini si copiii mici, pentru a evita muscaturi , trageri de urechi sau de coada, de ambele parti. Explicati-i copilului ca trebuie sa lase cainele in pace cand mananca sau cand doarme si ca nu trebuie sa-i ia niciodata mancarea din fata. Niciun caine nu trebuie lasat nesupravegheat in prezenta unui copil. Airedale se intelege bine cu alti caini din casa, daca a fost dresat si a socializat corespunzator. Totusi, poate fi agresiv cu cainii straini, pe care ii percepe ca pe un pericol. Fiind vanator, cainele Airedale va urmari animalele pe care le considera prada, cum ar fi pisicile, iepurii, gerbilii si hamsterii.