banci online straine cu conturi in valuta

5 moduri de a-ti ajuta cainele sa traiasca mai mult si mai sanatos

viata lunga pentru caini

Majoritatea cainilor traiesc, in medie, 14 ani; unii au o viata mai lunga, altii sunt predispusi la unele afectiuni care le scurteaza zilele.

„Parintii” de caine trebuie sa stie insa ca, asa cum au grija de sanatatea lor pentru a se feri de anumite boli, trebuie sa aiba grija, cu aceeasi atentie, si de cea a cainelui.

Iata cateva moduri prin care va puteti ajuta cainele sa duca o viata mai lunga si mai sanatoasa.

  1. Supravegheati greutatea cainelui

Unul dintre factorii de care depinde longevitatea, nu doar la oameni, ci si la caini, este greutatea corporala. De aceea, trebuie sa va asigurati ca pufosul vostru nu cara greutate in exces si cantareste exact cat trebuie. Asadar, atentie mare la cat mananca si la ce mananca. Este important sa alegeti un producător de hrană pentru animale de companie de calitate, cu putine proteine.

Un caine suplu, cu o greutate optima, are riscuri mai mici de a dezvolta osteoartrita, de exemplu. Supravegheati cu atentie greutatea cainelui, linia taliei, si verificati permanent kilogramele, in functie de rasa, varsta etc. Daca apar kilograme in plus, modificati dieta de urgenta.

  1. Aveti grija sa faca miscare

Exercitiile fizice au beneficii atat fiziologice, cat si psihologice asupra cainilor. Exact ca la oameni. Un caine care face miscare e mai putin predispus la obezitate, iar procesele de imbatranire incetinesc.

In plus, un caine care face suficienta miscare va avea un tonus bun, va fi mai putin capricios si distructiv. Mai mult decat atat, si voi, stapanii, veti avea de castigat de pe urma plimbarilor cu patrupedul, exact din aceleasi puncte de vedere: veti face miscare, deci ardeti calorii, plus ca va relaxati.

  1. Stimulati cainele din punct de vedere intelectual

Invatati cainele noi si noi trucuri. Imbatranirea nu e doar fizica, si mintea imbatraneste. Deci daca va fi activ din punct de vedere mental, cainele va imbatrani mai lent si mai frumos, cu alte cuvinte si corpul,si mintea cainelui se vor bucura de tinerete o perioada mai lunga de timp. Faceti jocuri, de exemplu, stimulati-l sa miroasa si sa gaseasca un obiect dupa miros. Unii specialisti mai spun ca trebuie sa vorbim continuu cu cainele. Daca aude multe cuvinte si daca ii aratam obiecte legate de acel cuvant, mintea lui e stimulata.

  1. Afectiunea

Ca si in cazul oamenilor, cainii care sunt tratati cu afectiune, se simt iubiti vor trai mai mult. Aratati-i afectiune prin gesturi, dar si prin cuvinte. Nu ignorati cainele ore intregi. Daca il lasati singur acasa, cand reveniti aveti grija sa ii acordati atentie. Vorbiti-i si jucati-va cu el si, desigur, neaparat sa-l scoateti la plimbare. Chiar daca aveti curte si cainele a stat in aer liber cat ati lipsit, rolul plimbarii alaturi de stapan este esential.

  1. Nu sariti peste vizitele la veterinar

Nu asteptati sa dea semne ca ceva il supara. Mergeti la control cu cainele la cateva luni, astfel incat veterinarul sa-i faca o evaluare si sa va asigurati ca totul e-n regula. Chiar daca vizita la veterinar presupune o cheltuiala, mai bine faceti acea cheltuiala constant, dar cainele e bine, decat sa va treziti in ultimul moment, cand animalul e deja bolnav grav.

După ce am pus în practică aceste sfaturi pentru cățelul meu, pot confirma că au avut un impact semnificativ asupra calității și duratei vieții sale. Menținerea unei greutăți optime și a unui regim de exerciții regulat l-au făcut să fie vesel și plin de energie, iar stimularea sa intelectuală prin comenzi și jocuri a ajutat la păstrarea unui comportament echilibrat și ascultător. Afectiunea zilnică și discuțiile constante au consolidat legătura noastră, făcându-l să se simtă iubit și protejat, iar vizitele regulate la veterinar ne-au oferit pacea mentală că totul este în regulă. În esență, toate aceste măsuri contribuie nu doar la sănătatea fizică a câinelui, ci și la bunăstarea sa emoțională, aspect esențial pe care fiecare stăpân ar trebui să-l ia în considerare.

Lasă un răspuns